Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 22 Feb. 2013, 15:34
0
1869

FOTO: Modificările la statutul PNL adoptate cu o largă majoritate (UPDATE 9)

Congresul Partidului Naţional Liberal, programat să se desfăşoare astăzi şi mâine în capitală reuneşte aproximativ 1300 de delegaţi din toată ţara, care au fost chemaţi să adopte noul Statut al partidului, iar în cursul zilei de mâine să desemneze noua conducere a PNL.

peste 1300 de delegati la congresul pnl.astazi se voteaza noul statut
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Dacă noul statut va fi adoptat, PNL va avea pe lângă preşedinte, un prim-vicepreşedinte, un secretar general şi 31 de vicepreşedinţi. Candidaţii nu vor fi aleşi uninominal, ci pe o listă asumată de Crin Antonescu, unicul candidat al liberalilor pentru şefia partidului.

În Congresul extraordinar de astăzi, vor lua cuvântul preşedintele Internaţionalei Liberale, Johannes Cornelis van Baalen; Guy Verhofstadt - tot de la ALDE; premierul Victor Ponta; preşedintele PC Daniel Constantin, preşedintele UNPR Gabriel Oprea, preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi reprezentantul minorităţilor Varujan Pambucian.

În jurul orei 14.00 se va da citire modificărilor aduse la statut, acestea urmând a fi prezentate de preşedintele Comisiei de Statut, Norica Nicolai. Mai bine de două ore sunt alocate discuţiilor referitoare la proiectul de statut, votarea efectivă a Statutului fiind programată în jurul orei 17.00.

UPDATE 1 La Congresul Partidului Naţional Liberal este prezent şi fostul preşedinte al României din perioada 1996-2000, Emil Constantinescu. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că în deschiderea lucrărilor că au fost înregistraţi 1303 delegaţi prezenţi din cei peste 1400 câţi erau anunţaţi.

UPDATE 2 Presedintele Internaţionalei Liberale Johannes Cornelis van Baalen: „Dragi prieteni ai PNL şi dragi oaspeţi. Este o onoare pentru mine să mă adresez dvs în acest moment crucial pentru România. Faptul că preşedintele Constantinescu este aici îmi conferă o mare bucurie. L-am cunoscut în Olanda şi în România. Faptul că are o voce calmă nu înseamnă că nu are nişte păreri foarte clare, el apărând democraţia şi valorile democratice din România.

Noi, în Europa avem nevoie de o Românie puternică, de un partid liberal puternic. Cred că o Românie puternică poate să ridice o întreagă regiune. România este vitală pentru UE, iar alături de parlamentarii europeni liberali din România lucrăm pentru o Românie puternică”.

UPDATE 3 Victor Ponta, preşedintele PSD: „Am redat românilor speranţa, demnitatea şi sigur că privind în urmă foarte mulţi vor spune că nu am făcut mare lucru, doar am beneficiat de un context foarte favorabil, corupţia celor de la guvernare, incompentenţa, orbirea cleor aflaţi atunci la putere şi acum în opoziţie.

Avem mare noroc cu orbirea adversarilor noştri, dar am înţeles cu toţii că uniţi suntem mai puternici decât fiecare partid luat în parte. Ieri am încercat să reprezint România, guvernul USL, în faţa unuia dintre marii noştri aliaţi, în Franţa şi, bineînţeles, în ţară era o singură problemă, a venit Iohannis să-mi ia locul. Vreau să vă felicit că aveţi un astfel de om în rândurile dumneavoastră, e un mare câştig pentru PNL şi pentru USL.

Sunt convins că există nu numai un prezent ci şi un viitor comun. Sunt foarte conştient de faptul că sunt un prim ministru al guvernului USL, că am ajuns în această funcţie cu ajutorul tuturor primarilor, consilierilor USL şi vreau în continuare să conduc un guvern al USL. N-aş vrea să mă imaginez cum aş fi Prim ministru cu Dan Diaconesc, Udrea sau Blaga la guvernare. Am incercat şi voi încerca în continuare să fiu un Prim ministru al USL, să tratez pe toată lumea cu exigenţă, dar şi cu solidaritate.

Înţeleg mândria dumneavoastră de liberali, dar vă rog să întelegeţi şi respectul cu care va tratează colegii din USL, care va continua să existe şi să conducă România. Convingerea mea este că USL trebuie să existe până la atingerea ultimelor 2 obiective politice -  primul obiectiv de a pune capăt a tot ceea ce a mai rămas din vechiul regim. Să punem un candidat USL pentru Cotroceni, un liberal, acesta fiind un obiectiv fundamental. Al doilea obiectiv este cel de a reconstrui ţara, unul mai dificil, - o Românie puternică în care prosperitatea, dezvoltarea economică, unitatea tuturor categoriilor sociale şi profesionale. Acesta este un proiect mult mai dificil pe care putem să îl realizăm împreună sau putem să-l ratăm dacă suntem divizaţi.

Dacă la un moment dat, şi va veni acel moment, când vom fi adversari politici, asta nu va afecta relatia mea cu Crin Antonescu”.

UPDATE 4 Daniel Constantin „USL s-a înfiinţat peste tot. La baza USL în primul rând a stat Alianţa de Centru Dreapta, care din punctul meu de vedere a constituit şi a determinat să avem o Uniune atât de puternică astăzi”.

UPDATE 5 „De câteva zile asistăm la un conflict artificial creat, steagul ţinutului Secuiesc, care este un simbol comunitar cum veţi găsi în  multe locuri din Europa. Perspectiva mea este respectul faţă de toate valorile nationale sau minoritare Suntem gata să scapăm de acest pseudo-conflict al steagului secuiesc. Nu am venit cu mâna goală,  vin cu un dar simbolic şi nu cred că ţara noastră ar avea de câştigat dintr-un conflict cu steagul secuiesc”, a spus Kelemen Hunor dupa care i-a înmânat preşedintelui PNL un steag al Ţinutului Secuiesc. „Este un dar pe care îl primesc cu placere, stă bine în braţele mele, dar nu pe instituţiile statului român. Mulţumesc”, a spus Crin Antonescu.

UPDATE 6 Preşedintele Comisiei de Statut, Norica Nicolai, a dat citire principalelor modificări ale statutului. Astfel, partidul este condus prin trei organisme de conducere: Congresul, Delegaţia Permanentă şi Biroul Politic Naţional. Norica Nicolai spune că forul suprem de conducere al PNL este Congresul, din acesta făcând parte delegaţii aleşi în filialele teritoriale şi membrii Delegaţiei Permanente.

Odată cu noul statut se doreşte introducerea unui număr de 31 de vicepreşedinţi, dintre care 15 vicepreşedinţi executivi. Totodată se înfiinţează funcţia de prim-vicepreşedinte, acesta urmând a fi înlocuitorul de drept al preşedintelui.

„Aflat la guvernare, PNL are nevoie să consulte aleşii locali, miniştri, liderii grupurilor parlamentare. Toate propunerile sunt agreate şi votate în Delegaţia Permanentă a partidului cu 194 de voturi pentru”, a spus Norica Nicolai.

UPDATE 7 Rând pe rând, mai mulţi liberali au susţinut puncte de vedere pe marginea modificărilor aduse la statut, fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu exprimându-şi nemulţumirea faţă de faptul că vicepreşedinţii nu sunt aleşi uninominal, ci în bloc, pe o listă agreată de actualul lider al PNL.

UPDATE 8 Ultimul vorbitor care s-a adresat delegaţilor înainte de votul propriu-zis a fost preşedintele Crin Antonescu spune că prin modificările aduse statutului se simplifică modul de conducere a PNL, nefiind vorba de o atingere a democraţiei din sânul partidului.

"Au fost momente foarte grele, pentru mine ca lider al partidului, momente deosebit de grele în aceşti ani, aşa cum în continuare nu sunt uşoare. În unele momente, oameni din afara PNL, oameni cu inima bună si cu drag de noi îmi plângeau de milă că sunt sau par singur. Nu am fost niciodată singur, chiar atunci când unii au avut această impresie.

Nu sunt singur, sunt alături de mine toţi. Nu-i vedeţi la tv, nu sunt ei seară de seară invitaţii lui Cristoiu sau Turcescu, dar sunt acolo, luptă şi vom învinge. Şi am învins şi vă mulţumesc.

Conducerea PNL, în sensul tuturor prerogativelor, se duce la două foruri, sau rămâne la 2 foruri: delegaţia permanentă -  o dată la trei luni şi Biroul Politic Naţional -  o dată pe lună.

Am toată încrederea ca intr-un for in care orice presedinte de organiyatie de jhudeteana are un vot, atat cat are si presedintele national, vom lua mereu decizia bună, bună în sensul că va reprezenta legfitim şi democrativ vointa PNL.

Se propune ca preşedintele, prezentând o moţiune, un program, să-şi însoţească această candidatură cu o echipă de 31 de vicepreşedinţi, un secretar general. Sigur, această listă o alcătuieşte candidatul la preşedinţia partidului, orice candidat la presedinţie.

Fără îndoială, cum nu s-a intamplat în 2010, niciun candidat nu aduce oameni pe care nu îi ştie nimeni, care nu spun nimic în PNL, oameni cu care să se înconjoare pentru a nu face nimic cu ei. Şi, în asemenea sistem există competiţie, pentru că oamenii valoroşi sunt şi pot fi un obiect de competiţie pentru posibilii candidaţi la presedinţie. Nimeni nu îi poate impune unui candidat la preşedinţie un candidat pe lista cu care vine, dar la fel, nimeni nu este impus cu forţa.

Numărul decidenţilor creşte, preşedintele, primul preşedinte, secretarul general, vicepreşedinţii nu formeaza un for suprapus, restrâns, nu ia nicio decizie, nici preşedintele nu au decât o atitudine de reprezentare. Deciziile sunt luate de Biroul Politic Naţional sau celelalte foruri de conducere", a spus Crin Antonescu, care a mai afirmat că de când este preşedinte nu a luat niciodată decizii comode.

"Soluţiile eficiente înseamnă asumare de riscuri", a mai spus Antonescu.

UPDATE 9 Votarea modificărilor aduse statutului s-a făcut în bloc, propunerea conducerii, ca votul să se desfăşoare pe judeţe, neavând trecere în faţa delegaţilor. Faţă de orele prânzului, când erau puţin peste 1300 de delegaţi la votul statutului au fost înregistraţi şi prezenţi în sală 1427 de delegaţi.

Modificările la statut au fost adoptate cu o largă majoritate, fiind înregistrate 1424 de voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă". Lucrările Congresului au fost declarate închise, urmând să se reia mâine dimineaţă la ora 10.00.

Articole din aceeasi categorie
Fostul președinte și consilier județean al PMP Cluj, Rareș Rusu, alături de președintele organizației Câmpia Turzii și fost secretar general al județului, Marian Morar, de președintele organizației De
27 Mar. 2018
18:23
10
Primul-ministru desemnat, Viorica Dăncilă, a prezentat vineri noul cabinet care urmează să fie validat de Parlament.
26 Ian. 2018
16:44
4
Reprezentanții UDMR s-au întâlnit astăzi cu cei ai PSD și cu primul-ministru desemnat Vioroca Dăncilă.
23 Ian. 2018
14:05
7
PSD a retras sprjinul acordat premierului pe care l-a numit, pentru a doua oară într-un an. Paul Stănescu ar putea fi premier interimar.
15 Ian. 2018
21:55
4
Ales în Parlament pe listele Uniunii Salvați România, deputatul clujean Adrian Dohotaru își dă demisia din partid și le cere colegilor care nu sunt de "dreapta" să îi urmeze exemplul.
31 Oct. 2017
11:27
4
La capătul unei ședinţe a Comitetului Executiv al PSD care a durat până aproape de miezul nopții, Guvernul a rămas fără trei miniștri.
13 Oct. 2017
10:25
1

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide