Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Duminică, 25 Mar. 2012, 12:15
0
7815

Cartofii au un aport caloric mic

2184_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Cartoful este un aliment bogat în amidon, care poate fi substituit altor alimente bogate în carbohidraţi, cu avantajul de a avea un aport caloric mai mic faţă de alte alimente.

Originea cartofului se află în Anzi. Primii cartofi au fost cultivaţi în zonele înalte ale statului Peru de azi, deşi nimeni nu poate să explice de ce numai aici plantele au simţit nevoia să păstreze amidon în tuberculii dezvoltaţi pe rădăcini.

Consum şi beneficii

Cartoful este un remediu deosebit împotriva ulcerului gastric. Sucul de cartofi este indicat în cazuri de surescitate nervoasă, insomnii şi dureri cronice de cap, în tratarea ulcerelor şi gastritelor. Datorită conţinutului său bogat în potasiu, contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat reumaticilor şi artriticilor.

Cartoful este considerat un aliment dietetic. În mod deosebit, este alimentul reumaticilor, artriticilor, datorită proprietăţii sale de a alcaliniza sângele, sodiul producând acidifierea sângelui, iar potasiul – alcalinizându-l. Se consideră că ar conţine cele mai multe săruri alcaline, fiind superior multor ape minerale.

Este antiulceros şi cicatrizant. În enterocolitele acute şi cele cronice acutizate, cartoful este interzis total. În boli de stomac, ulcer, gastrite hiperacide, colite cronice, glumerulonefrita, se consumă cartofi fierţi sau copţi, nu prăjiţi. Deşi conţine amidon, poate fi consumat restrictiv în obezitate şi diabet, mai ales de către cei activi.

Cartoful crud conţine zaharuri naturale digerabile care, prin fierbere, se transformă în amidon insolubil. De asemenea, este bogat în vitamina C şi, tot crud, previne cariile dentare şi arsurile la stomac. Fiind lipsit de grăsimi, poate fi folosit de către cei bolnavi de ficat şi bilă. Datorită sărurilor pe care le conţine şi vitaminelor A, B1 (în cartofi fierţi) şi C, are o contribuţie la formarea oaselor şi la creşterea cantităţii şi calităţii sângelui. Cartofii nu trebuie consumaţi în cantităţi foarte mari, deoarece pot provoca astm.

Pentru consum, cartoful se va fierbe în coajă şi în cât mai puţină apă, mai mult în abur, sau se va coace în coajă la cuptor sau în spuză. Astfel, sunt uşor de digerat şi hrănitori, deoarece păstrează toate sărurile minerale. Se pot consumă calzi, după ruperea lor punându-se puţin unt, ulei de măsline sau gălbenuş de ou. Sub coaja cartofului se află depozitat potasiul care, în timpul fierberii, se distribuie în interiorul cartofului, făcându-l mai uşor digerabil.

Aportul caloric

Amidonul conţinut de cartofi este un carbohidrat complex a cărui digerare eliberează lent glucide, care nu vor duce la o creştere abruptă a glicemiei din sânge. Medicii nutriţionişti susţin că deşi alimentul este o sursă ideală de energie, acesta favorizează prelungirea senzaţiei de saţietate. Astfel, el poate fi folosit cu încredere în curele de slăbire, însă cu o condiţie: să ştii cum anume trebuie preparat pentru a-l transforma într-un aliat împotriva kilogramelor în plus.

Aportul caloric al cartofului variază semnificativ: un cartof prăjit de 85 de grame conţine 200 de kilocalorii, în timp ce 100 de grame de cartof copt au 130 de kilocalorii. În plus, dacă este preparat la cuptor sau pe grătar, indicele glicemic al alimentului creşte, fapt care favorizează absorbţia rapidă a glucidelor şi transformarea acestora în grăsimi. Acelaşi impact asupra siluetei îl au şi cartofii piure. Însă, dacă excluzi smântâna sau untul şi adaugi doar lapte, piureul poate fi mâncat din când în când fără a ne face griji că ne îngrăşăm.

Nutriţioniştii precizează că leguma joacă un rol important în transmisia nervoasă şi participă la transformarea glucidelor în energie, datorită conţinutului de vitamina B1. De asemenea, datorită vitaminei C pe care o conţine, cartoful elimină starea de oboseală. Mai mult, magneziul este şi el un alt mineral pe care cartoful îl conţine din belşug şi care acţionează eficient împotriva stresului. Un singur cartof poate oferi 21 la sută din necesarul zilnic de potasiu.

Cure cu suc de cartof

Sucul de cartof conţine vitaminele B şi C, sulf, fosfor potasiu şi alte substanţe. Elimină bacteriile din corp, normalizează funcţiile organelor digestive şi ale glandei tiroide, înlătură diverse pete şi eczeme de pe faţă şi de pe piele şi, uneori, ajută la dispariţia durerilor puternice de cap.

Sucul de cartof (crud şi proaspăt), obţinut din cartofi neîncolţiţi şi sănătoşi, are acţiune calmantă asupra sistemului nervos, este diuretic, emolient, calmant şi cicatrizant al mucoaselor digestive, reglează secreţiile gastrice, este antispasmodic. Este indicat în insomnii, dureri cronice de cap, diabet, ulcere gastrice şi duodenale, gastrite, dispepsii, hepatită, litiaza biliară, constipaţie, hemoroizi, glicozurie, scorbut şi în curăţirea petelor de pe piele.

Pentru ulcere sau diabet se bea maximum ½ pahar, de 2-4 ori/zi, cu ½ h înainte de masă, timp de 2-3 săptămâni – 1 lună. Putem adăuga miere, suc de morcov sau lămâie. Pentru celelalte afecţiuni se va bea 1/3-1/2 pahar, odată sau de două ori pe zi. Combinat cu suc de morcov, ţelină sau sfeclă, castravete, ajută în tulburări gastrice, nervoase şi musculare, gută şi sciatică. Se vor bea 50 ml/zi, imediat ce a fost preparat, şi se va elimina consumul de carne. Sucurile se vor bea separat, nu împreună ca un cocteil.

Sucul de cartof conţine vitaminele B şi C, sulf, fosfor potasiu şi alte substanţe. Elimină bacteriile din corp, normalizează funcţiile organelor digestive şi ale glandei tiroide, înlătură diverse pete şi eczeme de pe faţă şi de pe piele şi, uneori, ajuta la dispariţia durerilor puternice de cap.

Pentru cei ce suferă de ulceraţii ale stomacului iată o terapie binefăcătoare: beţi aproximativ 100 ml de suc proaspăt de cartof dimineaţa pe stomacul gol. Apoi staţi întinşi o jumătate de oră, folosind o pernă electrică pentru încălzirea stomacului. Terapia ar trebui să dureze 10-14 zile; nu poate fi întrerupă nici o zi. Dacă o faceţi, începeţi din nou cura.

Precauţii şi contraindicaţii

Cartofii vor fi consumaţi cu prudenţă, respectând raţia de hidraţi de carbon recomandată de medic, în cazul persoanelor cu diabet. Cei cu coloraţie verde sunt extrem de toxici, conţinând glico-alcaloizi, dintre care cel mai cunoscut este salonina. Ei produc deranjamente intestinale, vomă, dureri abdominale şi de cap, probleme circulatorii sau respiratorii. Preferaţi, când puteţi alege, cartofii cumpăraţi de la fermierii din pieţe, care nu au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide.

Citynews.ro

Foto: ifa.ie

Articole din aceeasi categorie
Când e vorba să meargă la spital, romanul are o vorba: vii cu o boală și ieși cu două. De cele mai multe ori, de vină pentru această percepție sunt infecțiile nosocomiale.
05 Apr. 2019
12:00
0
Înrudite cu măceșul, fructele de aronia se numără printre cele mai benefice alimente. Specialiștii ne recomandă să le consumăm zilnic, deoarece sunt bogate în vitamine, acid folic și minerale.
04 Apr. 2019
17:00
0
Câștigătoarea campaniei „SHOW YOU CAN”, Dora Baias împreună cu ceilalți 4 finaliști ai competiției, Nicoleta Trif, Andreea Frățilă, Antonio Rob și Gabriel Vainagi se află în acest zile într-un interns
04 Apr. 2019
13:06
1
Cele mai bune tratamente vin din natură. Apă sărată, nămolul sau aerul curat de munte sunt elemente recunoscute pentru proprietățile terapeutice.
03 Apr. 2019
21:31
0
Începând de azi, oricine caută un loc de cazare pentru perioada festivalului UNTOLD, va găsi cel puțin o opțiune care să îi fie pe plac.
02 Apr. 2019
14:33
2
Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.
22 Mar. 2019
10:17
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide