Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 14 Feb. 2015, 19:02
49
5169

Un monument maghiar din Arad a fost vandalizat, fiind vopsit în culorile drapelului românesc

Statuia Libertăţii din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare din Arad, monument maghiar, a fost vandalizată sâmbătă, fiind vopsită parţial în culorile drapelului românesc.

screenshot_2015_02_14_17_51_2
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Statuia Libertăţii din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare din Arad, monument maghiar, a fost vandalizată sâmbătă, fiind vopsită parţial în culorile drapelului românesc.

Potrivit preşedintelui UDMR Arad, Levente Bognar, care este şi viceprimar al oraşului, Statuia Libertăţii a fost vandalizată, sâmbătă, în jurul orei 11.00, conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere amplasate în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, informează Mediafax.

Elemente din componenţa monumentului au fost vopsite în culorile drapelului românesc, iar pe corpul statuii au fost scrise cuvinte obscene cu un spray negru.

"Este un gest regretabil. Nu avem nevoie de astfel de evenimente în Arad, unde avem o convieţuire bazată pe respect reciproc. Mai ales în Parcul Reconcilierii nu trebuie să aibă loc astfel de incidente, care nu întăresc buna înţelegere", a declarat liderul UDMR Arad pentru sursa citată.

La rândul său, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, arată, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă după-amiază, că este vorba despre ”un act de vandalism inadmisibil asupra unui bun public, o jignire a valorilor comunităţii şi o ofensă adusă drapelului naţional”.

”În numele municipalităţii solicit organelor judiciare să ia de urgenţă toate măsurile pentru identificarea şi pedepsirea făptaşilor. Este o faptă antisocială gravă şi sper ca reprezentanţii Poliţiei municipiului să se mobilizeze prompt", a afirmat el.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad, Camelia Tuduce, a declarat că au fost ridicate înregistrările de pe camerele de supraveghere din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, în imagini fiind observate "trei persoane care au feţele acoperite cu glugi şi care au acţionat foarte repede, cu tuburi de spray".

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

Domnu draghe, asculte matale la mine bine.Doresc sa-ti spun ca cea ce am scris eu nu e supt din deget, ci rezultatul cercetarilor facute de catre japonezi. Chiar si istoricii unguri au ramas masca. Japonezii fiind mari experti in folclor, au plecat de la muzica populara autentica maghiara ( nu ,, Az a szep, az a szep)si au descoperit niste chestii care i-a surprins si pe ei. Asa au inceput sa studieze, culmea, japonezii, istoria veche a ungurilor ajungand la niste rezultate ca i-a socat si pe unguri. De exemplu aproape ca au demonstrat 100% veridicitatea celor scrise in cronicile stravechi maghiare, care scriu clar de existenta a doua triburi conduse de doi frati Hunor si Magor (sau Magyar) din care triburi s-au forrmat apoi cele doua popoare Hun si Maghiar. E drept ca ungurii au venit dupa huni in bazinul carpatin dar tot aici arata japonezii ca n-au venit asa de-a moaca. Au venit cu informatii clare despre zona in care au plecat cu secole inainte fratii lor.Si asta ca s-au retras hunii e gargara, sigur s-au dispersat dupa moartea lui Atilla dar au ramas si multi dintre ei, iar la venirea avarilor( care a fost un popor inrudit cu ei, dupa unii cercetatori acelas)au gasit zone compacte locuite de catre acestia ca dovada ca avarii fiind un popor poate mai razboinic decat hunii si ungurii si care radeau tot, repet radeau tot ce prindeau in cale pe acestia i-au crutat, de ce ? Pur si simplu pentru ca vorbeau aproape aceeasi limba cu ei.Iar secuii se considera si azi urmasii hunilor si in toate cantecele, baladele si legendele lor stravechi il asteapta si azi pe printul hun Csaba care a plecat dupa ajutoare in Asia la fratii lor ramasi acolo.Vedeti dumneavoastra cronicile stravechi ale ungurilor (nu Gesta Hungarorum) acelea mult mai vechi toate scriu despre lucrurile acestea, lucruri care in urma unor cercetari ample efectuate mai ales dupa 1990 se cam adeveresc.

Atunci sa inteleg ca mitosul din Gesta Hungarorum cu cerbul fermecat tot are o baza de adevar, doar ca este scris in asa fel incat sa fie o povestire distractiva care sa poata fi transmis urmasilor.
Legatura intre cantat o face tehnica prin care se formeaza sunetul, adica se canta din gat, vezi triburi din Mongolia, chiar si etnicii Uyghur prezinta aceleasi caracteristici.

Nu doar ca i-au crutat pe cei care locuiau aici datorita aceleiasi limbi vorbite, dar conform cronicii "Tarih-i Üngürüsz" au fost intampinati cu bucurie si sarbatoare de catre hunii care locuiau deja aici. Si de cate ori eliberau cate o zona de invadatorii care s-au stabilit aici intre timp, sarbatoreau din nou impreuna. In ceea ce priveste faptul ca erau agresivi si radeau tot in jurul lor, se pare ca ei doar eliberau propriul popor (asta poate explica si de ce erau destul de necrutatori). Daca incurc putin borcanele, imi cer scuze, a trecut ceva timp de cand am citit traducerea cronicii, insa ce ai scris tu seamana izbitor cu descrierea unui eveniment acolo. Nu mai tin minte daca era vorba de avari sau tot de huni (desi este posibil ca avarii si hunii sa fie acelasi popor).
In ceea ce priveste cercetarile facute de japonezi, are logica, maghiarii si japonezii fiind popoare inrudite (nu neaparat popoare frati, mai mult "verisori").

provocari de doi bani , fraierii pun botu'

asta e ideea

Si mie mie teama ca ne pregatesc astia ceva.

Pentru 3,14tyu :

Rau este sa fii FARA TARA, nu-i asa, B o z g o r o i u l e? ..?....

Sa ai o TARA ca România si sa faci din ea ce-ati facut voi retardatilor.

Mda. Bunicul lui era ungur, dar se pare ca maicasa din sud l-a educat.

Ai sa mori de OFTICA, bonghina! LMAO

Daca voi nu aveti, si capra vecinului. De ce nu mergeti sa daramati tot ce v-a ramas de la unguri? Aaa ca atunci ati ramane cu biserici si blocuri grii, si fara cale ferata:) jalnica incercare de intimidare, mai diplomatic nu se poate? Sau nu va duce capul?

pai daca voi ati fost slugile,cine ai vrut sa lucreze?

@3.14tyu-----curand, prea curand, gura iti va fi plina de P A M A N T.

:-))) Ce-i Bozgore?...? :-)))))

Si ma gandesc cat de jalnici poti fii. Trei golani cu muc'n'gura dau ccu sprayul, si galeria ii incurajeaza :) puneti mana pe carte. Nu pe cea de istorie ca aia ii prea grea pt. Voi. Invatati sa tricotati mai intai.

CIFRA TREI IN LIMBILE EUROPENE:

Germana: Drei
Engleza: Three
Italiana: Tre
Romana: Trei
Poloneza: Trzy

UNGURESTE: HAROM !!!!!!!!!

HAHAHAH ungurii sunt la fel de europeni ca t i g a n i .. adica DELOC !

Hai mars in Mongolia de unde ati venit calare pe cal unguri nesimtiti ce sunteti !

romana: peste 62000 cuvinte, nu am gasit date cu cate sunt folosite
Maghiara: approx 1 milion de cuvinte, din care intre 60-100 mii in folosinta

Copy/paste la tine, bozgoruuuu?...LOL

Altceva nu mai stii, bozgoruuuuuuu? LOL

Copy/paste la tine, bozgoruuuu?...LOL

Altceva nu mai stii, bozgoruuuuuuu? LOL

Copy/paste la tine, bozgoruuuu?...LOL

Altceva nu mai stii, bozgoruuuuuuu? LOL

am vrut sa comunic de la autori romani. am specificat sursa, cum tu nu ai fi facut-o :)

na ce sa zic, ai mei stiau sa numere inainte sa vina in europa. Ai tai nici acum nu stiu toti, desi am depus eforturi supraomenesti ca sa va alfabetizam :)

"În realitate, relațiile trecute ale românei cu albaneza au fost mult mai intime decît au vrut să o recunoască vreodată lingviștii și istoricii români. Discursul dominant rămîne însă și astăzi cel practicat în vremea lui de Eliade, care califica româna drept un „miracol”, dînd exemple cum ar fi acela că e singura limbă romanică în care s-a păstrat articolul enclitic: „se spune în română lup, lupul, lupului, etc. exact ca în latină lupus, lupum, lupi” (ELIADE 1943, p. 19). Departe însă de a fi un „miracol istoric”, româna este o limbă neolatină care, printr-un proces de convergență, s-a modificat structural devenind o limbă balcanică. Bulgara și macedoneana – limbi slave – au trecut prin același proces. Româna și albaneza nu sînt așadar singure în această situație. Ele formează împreună cu bulgara, macedoneana, și într-o mai mică măsură sîrba și greaca modernă ceea ce a fost numit o „uniune lingvistică”, sau „uniunea lingvistică balcanică”. Conceptul a fost avansat de lingviștii Weigand și Sandfeld (cf. SANDFELD 1930). În România, însă, cu rare excepții, cum a fost Rosetti, care accepta conceptul de „uniune lingvistică balcanică” (ROSETTI 1968, p. 203 sq.), aceste apropieri structurale dintre română și celelalte limbi balcanice s-au văzut în general respinse (cf. RUSSU 1970; MACREA 1971). Lingviștii locali le-au respins prin argumente care în concepția „clasică” păreau de nezdruncinat, ex.: „româna nu se diferențiază structural de celelalte limbi romanice printr-o trăsătură nelatină, ci prin restructurarea elementelor latine însăși” (sic! MACREA 1971, p. 41). Între timp, însă, a fost acceptat tot mai mult un alt concept, cel de „convergență” a limbilor. Trubețkoi propusese deja această teorie a convergenței, dînd ca model tocmai limbile balcanice, iar mai recent ideea a fost aplicată la studiul limbilor indo-europene în ansamblu (TRUBETKOI, 1987; RENFREW 1989).

Tipologic, româna nu este astăzi altceva decît o limbă balcanică, al cărei vocabular de origine latină de-abia dacă-l depășește cantitativ pe cel al albanezei și a cărei gramatică a devenit identică cu cea a albanezei și a slavei macedo-bulgare. Revenind la exemplul lui Eliade, e interesant de remarcat că articolul enclitic pe care el îl pomenea este, la rîndul său, o trăsătură lingvistică balcanică: atît româna și albaneza, cît și macedoneana și bulgara, posedă un articol postpus. Lucrul a fost, desigur, remarcat de multă vreme, alături de exemplele contrarii, precum faptul că structura verbală și sistemul pronominal al limbii române sînt de proveniență latină, ceea ce nu este cazul în albaneză și cu atît mai puțin în limbile slave de sud. Tipologic, însă, în ceea ce privește sintaxa și structura frazei, româna, albaneza și macedoneana sînt limbi identice structural, dar cu un lexic diferit. Româna e apropiată de albaneză nu numai prin acele două duzini de cuvinte „moștenite din substratul comun”, cum sînt miez, viezure, varză, barză, etc. În realitate, o mare parte a fondului LATIN al limbii române e comună românei și albanezei."
Citat din: Despre legăturile românei cu albaneza
un studiu de Dan Alexe

De apreciat ceea ce scrii,dar dupa umila mea parere, nu are rost.Acesti analfabeti ,exportati dincoace de carpati ,din cine stie ce zone intunecate de dincolo de carpati nu-i v-a putea educa nimeni .le lipsesc cu desavarsire cei mai importanti 7(SAPTE) ANI, acei ani cu care incepe educatia in rasa umana.dar probabil,ei ,acolo ,dincolo de carpati nu au contact cu lumea cicilizata, si asta vad si la cei la care i-au zamislit.probabil erau beti, s-au sunt facuti din mina si,si purtati inauntru de muste.asa ca nu te mai obosi.oricum ,nu le ajunge lor pina la materia cenusie( daca au asa ceva,dar sincer ma indoiesc) ceea ce le-ai scris. este ceva foarte inalt pentru ei,ai pus stacheta foarte sus.

Eu cred ca erau ***EDITAT***i care au prins foarte repede limba latina dar nu va faceti griji ca se revine foarte rapid la ***EDITAT***easca veche (vezi ultimul DEX) si asa se explica si motivul pentru care au numit tara ROMAnia, Aia cu dacii si romanii era doar o poveste de adormit copiii.
Sa-i multumim lui Dumnezeu ca n-a dat coarne la porci si la ***EDITAT***i ca râmau toata Europa pâna acum.

***EDITAT*** = t z i g a n

mai stropinel mai cultivate un pic da un search la gogu si cauta cea mai veche scriere din lume unde a fost descoperita..in stepele asiei de unde ati venit???sau in ROMANIA la Tartaria langa Arad....dute cu galeata..

Cine a gasit-o? Prima arheoloaga din lume! Torma Zsofia-1879, langa Alba Iulia vrei sa zici. Si zici ca tu le-ai scris?

Te-ai cam pis-chisat tu pe geografia aia a Patriei... (sau ea pe tine ☺)

Pentru 3,14tyu : Ha Ha HA .... Ioooooooi........!! Cine citeste gargara ta copiata? ....

Rau este sa fii FARA TARA, nu-i asa, B o z g o r o i u l e? ......

Pentru 3,14tyu : Ha Ha HA .... Ioooooooi........!! Cine citeste gargara ta copiata? ....

Rau este sa fii FARA TARA, nu-i asa, B o z g o r o i u l e? ......

Probabil are adevar si ipoteza ca vlahii au venit din sud, traversand dunarea. Nu te-ai intrebat vreodata? Si noi avem mitul cu cerbul miraculos care ne-a adus in Pannonia. nostim este ca , intradevar suntem aici :)

incultule in campia panoniei pe atilla l-a adus vulturul nu cerbul..bostanule..

Era Hunor si Magor, doi printi care s-au aventurat la vanatoare cu 100 de vanatori. L-au intalnit pe cerbul mit, si la-u fugarit mai multe zile, pana au ajuns pa o pajiste, unde erau doua printese si 100 de femei , bune de tot. fiindcas-au ratacit au decis sa ramana acolo, unde s-au inmultit, si cand nu mai aveai loc, au decis sa plece. Si au vrut sa arunce sabia lui Dumnezeu sa decida care pe ce directie o ia, Hunor cu huni,Magor cu magyarok, doar ca sabia a fost luata de un vartej spre vest, asa ca au pornit impreuna, alaturi de Attila si Buda, fii lui Mandzuk. Pana la urma Attila gaseste sabia in noul lor teritoriu, de la Dunare pana la Tisa.
Mii de scuze pt. traducerea deficitara, am tradus din Gesta Hungarorum scris in ??? undeva prin sec.XII-XIII de catre Anonymus.

pai tu trebuie sa stii sa traduci ma pityule!io am scris gesta hungarorum,da v-am fraierit pe toti ma!v-am spus povesti de copii si voi le luati in serios?vezi,asa va fac sa puneti mina pe carti sa cititi,altfel numai prostii faceti.

ungure bilbiit,du-te-n mongolia.acolo-i locu vostru!

dute in buda cu pesti si vezi k o mai ramas locul unde a fost opinca ROMANEASCA agatata pe cladire dupa ce v-am eliberat in al 2-lea razboi

Cum mai spuneam. Culorile drapelului nu au ce cauta nici pe banci, stai cu curu pe ea, nici folosite in acte de vandalism. Nu este pic de respect fata de simbolurile national. Cat despre act, acesti vandali ce au obtinut? Inafara sa arate cat de primitivi sunt? Si acum plaim toti curatenia! Wtf! Sa te mandresti cu asta!

De rahat sunt toti, unguri si romani care fac p.u.la mare si nu realizeaza ca e vai de pixul nostru. Ungaria si Romania sunt la coada Europei (numainvorbim de sarbi, albanezi, bosnieci etc). Vestul rade de noi, ne-au ramas orgoliile ca timp ce munca nu prea avem nici unii si nici altii. Nu degeaba lor (ungurilor) le da tarcoale Putin, iar noi (romanii) nu avem loc in Schengen. Dar, daca tot suntem 2 rase de masochisti, sa continuam sa ne dam in gura ca gladiatorii, spre distractia patricienilor (Vestul) care ne da din cand in cand cate o scatoalca si ne arata cine suntem si unii si altii: nimeni in Europa

la cate crime au facut topoarele meritau sa vopseasca buda cu pesti in tricolor

Am tot respectul pentru optiunea ta.Chiar daca e gresita.Ca nu esti nici Dac si nici liber.Esti roman ca si mine.Dar daca esti pastrator de obiceiuri si traditii,cand la vara te duci la festivitatile de la Cricau,intereseaza-te de groapa comuna din localitate.Undeva in curtea Politiei

La cat sunt de nesimtiti ungurii fata de romani nici nu merita altceva.

La cata voma ai in cap, se pare ca iti tine loc de materie cenusie!

la cita m u i e le dau la topoare,ar trebui sa se sature.

funari ☺
Culmea ignorantei românesti este ca Funar este nume magyar.

traiesti cumva in Bozgoristan? LOL

BRAVO ARADUL!!!

NU VA LASATI SCUFUNDATI IN RAHATUL BOZGORESC!!!

poti manca rahat pana iti iese bolborosit pe nas, creieras!

Logic !Nu va scufundati,mancati-l!!!!POFTA BUNA!!!

mda...insa vezi tu, putin inainte sa-l mananci, ai recunoscut ca exista ( bozgorii sunt de C a c a t ) !

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide