Strategia de specializare inteligentă în cercetare și inovare pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, în consultare publică
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest a lansat recent în consultare publică „Strategia de Specializare Inteligentă în Cercetare și Inovare pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest” (RIS3 NV).
ADR Nord-Vest a elaborat RIS3 NV cu sprijinul experților Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC) și cu asistență financiară primită în cadrul Proiectului de Asistență Tehnică POR 2014-2020. Sprijinul din partea JRC a fost finanțat printr-o acțiune pregătitoare a Parlamentului European și este parte din proiectul pilot destinat regiunilor mai puțin dezvoltate ”Lagging Regions” al Direcției Generale pentru Politici Regionale și Urbane.
Documentul supus consultării va fi completat cu capitolul „Plan de acțiune” după finalizarea termenilor de referință pentru două acțiuni complementare RIS3 NV, pe care ADR Nord-Vest urmează să le implementeze cu suport din partea Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene JRC și al Băncii Mondiale.
„Regiunea este caracterizată de un ecosistem de inovare disconectat, fiind nevoie de o mai bună cooperare între actorii din quadruplu helix. O altă piedică în calea dezvoltării este lipsa unei infrastructuri de transport moderne, în special a celei care asigură transportul rutier şi feroviar. Chiar dacă densitatea drumurilor modernizate este mai mare decât media naţională şi regiunea este traversată de 7 drumuri Europene, rămâne într-o situaţie periferică în ceea ce priveşte accesul la infrastructura TEN-T. Doar infrastructura de transport aerian, cu excepţia transportului cargo, poate fi considerată ca un suport pentru dezvoltare”, se arată în document.
Astfel, strategia de specializare inteligentă a regiunii are ca obiectiv „transformarea economică prin inovare, bazându-se pe acele sectoare, activități economice care au potențial, dar și pe rezultatele activității de cercetare-dezvoltare”. Totodată, sunt luate în considerare resursele unice, provocările societale și tendințele europene și globale, dar și contextul regional, național și european.
În procesul de dezvoltare a strategiei s-a pus accent pe o implicare largă a actorilor cheie, în special prin organizarea atelierelor de descoperire antrepenorială. Procesul a fost sprijinit prin proiectul ”RIS3 pentru regiuni mai puțin dezvoltate”, implementat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, sprijinit printr-o Acțiune Pregătitoare a Parlamentului European, gestionată de DG Regio și Politică Urbană. Pe lângă acest sprijin procesul a fost susținut din punct de vedere financiar prin Asistența Tehnică din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.