Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 18 Mai. 2018, 08:45
1
2786

Moaştele Sfântului Anton de Padova, în pelerinaj la Cluj

După 14 ani, pelerinajul moaștelor Sfântului Anton de Padova străbate din nou Clujul. Oficialii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla au anunțat că acestea vor putea fi venerate în trei parohii: vineri 18 mai, de dimineaţă, moaştele vor fi aduse în biserica protopopială „Sf. Iosif” din Gherla, unde, de la ora 10.00 va fi celebrată Sfânta Liturghie în prezenţa relicvariului; în aceeaşi zi după prânz, relicvariul va fi transportat în biserica protopopială „Sf. Gheorghe” din Sângeorz-Băi, unde, de la ora 18.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie. În continuare, duminică 20 mai 2018, în jurul orei 16.00, relicvarul va fi primit în Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, unde, de la ora 18.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie.

relicve sfa
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

În Cluj-Napoca, moaştele Sfântului Anton vor putea fi venerate până seara târziu. Luni, 21 mai 2018 - Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, în prezenţa moaştelor Sfântului Anton, în catedrala episcopală clujeană se va celebra Sfânta Liturghie de la ora 8.30, apoi Sfânta Liturghie (care va fi celebrată de Episcopul eparhial de Cluj-Gherla) de la ora 10.30, după care credincioşii vor putea venera moaştele. La ora 15.00, relicvariul va fi dus în procesiune la biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

Pelerinajul cu relicva Sfântului Anton se desfăşoară sub motto-ul „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine”.

„Relicvele sfântului Anton de Padova, care se află în România și care sunt duse în lumea întreagă în pelerinaj, sunt două. Ambele au fost extrase din mormântul Sfântului din Padova, la 6 ianuarie 1981, când Altarul - Mormânt care păstrează trupul Sfântului, a fost deschis. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a autorizat această deschidere în vederea recunoașterii rămășițelor pământești ale Sfântului. Recunoașterea precedentă, petrecută în prezența sfântului Bonaventura, pe atunci ministru general al Ordinului, a avut loc în anul 1263. După recunoașterea din 1981, toate oasele Sfântului au fost reașezate în mormânt, cu excepția unei anumite părți din massa corporis, adică din masa musculară mumificată a trupului lui Anton de Padova, care a fost reținută în afara sicriului pentru confecționarea unor relicvarii ce sunt oferite venerării credincioșilor răspândiți în lumea întreagă. Întregul program oferă credincioşilor întâlnirea, în mod spiritual, cu Sfântul Anton, cel numit de Papa Leon al XIII-lea „Sfântul lumii întregi”. Aşezând în faţa Tronului lui Dumnezeu rugăciunile ce-i sunt încredinţate, Sfântul Anton mijloceşte acea „ploaie de haruri” ce i-a însoţit trecerea printre oameni, atât în timpul vieţii pământeşti, cât şi după moarte, în continuarea minunatei lucrări de slujire a Domnului spre mântuirea sufletelor”, precizează organizatorii.

Sfântul Anton s-a născut la 15 august 1195, la Lisabona, în Portugalia, în 1210 s-a călugărit în rândul augustinienilor, apoi, în 1220 l-a urmat pe Sfântul Francisc, devenind franciscan cu numele simplu de  fratele Anton. A fost înzestrat cu harul predicării, predicând neobosit, şi, încă din timpul vieţii mijlocind multe minuni celor aflaţi în nevoie. S-a mutat la cer la 13 iunie 1231 lângă Padova, Italia. La scurt timp, în 30 mai 1232, Papa Grigore IX l-a proclamat sfânt. Mai târziu, în 1946, Biserica l-a proclamat, pentru strălucirea doctrinei sale, „Doctor al Bisericii Universale”.

Sfântul Anton este cunoscut mai ales prin grija faţă de cei săraci şi nedreptăţiţi. Până azi se păstrează în biserici obiceiul binecuvântării „pâinii săracilor”. Faima sfinţeniei sale, care s-a răspândit încă din timpul vieţii sfântului, în timp, a crescut şi mai mult, şi, în prezent, credincioşi din întreaga lume, de orice confesiune, se roagă şi cer cu încredere puternica mijlocire a Sfântului Minunilor, Anton de Padova.

În România sunt aduse două relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care ține în mâna stângă o carte: Biblia, pe care este așezat un ostensoriu ce conține o parte însemnată din massa corporis. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, este expus în biserici pentru venerarea publică a credincioșilor. Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conține o altă parte însemnată din massa corporis. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântări și pentru vizite la bolnavi sau în alte locuri.

Relicvariul este adus din Padova, Italia, locul în care s-a aflat Sfântul Anton în ultima parte a vieţii sale, la propunerea Provinciei Franciscane „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România și a redacției revistei Mesagerul Sfântului Anton, cu aprobarea Conferinței Episcopilor Catolici din România.

După pelerinajul din România, relicvele vor fi duse în Austria. Tot în acest an vor mai fi duse și în unele regiuni din Italia, Spania, SUA, Canada, Anglia și Australia.

moaste sfantul anton, moaste, relicve sfantul anton, relicvariu sfantul anton, sfantul anton, moaste sfantul anton cluj, anton de padova, liturghie

Articole din aceeasi categorie
Consiliul Județean (CJ) Cluj a finalizat lucrările de demolare ale clădirilor de pe terenul în suprafață de 14,4 hectare pe care l-a predat Ministerului Sănătății în vederea construirii Spitalului Reg
20 Feb. 2019
10:58
1
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a înființat din acest an Comisie de Biodiversitate și Dezvoltare Sustenabilă care va monitoriza permanent problemele existente la nivelul spațiilor
20 Feb. 2019
08:30
0
Activitatea de cercetare din cadrul Unversităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a fost recunoscută prin premii importante, medalii de aur, argint şi bronz acordate de oficialii Salonului Internaţional
19 Feb. 2019
11:18
0
Consiliul Județean (CJ) Cluj a achiziționat și dat în folosință, în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello", nu mai puțin de 30 de noi echipamente și aparate medicale de ult
19 Feb. 2019
09:14
0
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfășurat în ultimii ani mai multe campanii de cercetări arheologice la Tîrgu Ocna și Periprava, în locuril
19 Feb. 2019
08:30
0
La finalul săptămânii trecute, polițiștii clujeni au reținut pentru câte 24 de ore doi bărbați, bănuiți că au furat bunuri din locuințe din municipiul Cluj-Napoca.
18 Feb. 2019
15:59
0

Post new comment

Comentarii

oare sunt adepti pentru asa ceva in orasul comoara?

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide