Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 21 Dec. 2012, 12:55
1
3955

ÎPS Andrei Andreicuţ: Sărbătoarea Crăciunului este un nou început

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ a vorbit într-un interviu despre semnificaţiile Sărbătorii Crăciunului şi modul în care credincioşii pot intra în comuniune cu Hristos prin asistarea la Liturghia oficiată de ziua de Crăciun. ÎPS Andrei îi îndeamnă pe credincioşi să treacă în Noul An cu nădejdea unui nou început şi să aleagă calea nebătătorită a vieţii creştine.

ips andrei andreicut sarbatoarea craciunului este un nou inceput
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Reporter: Dincolo de semnificaţiile pe care cu toţii le cunoaştem, există un moment culminant al Sărbătorii Crăciunului?

ÎPS Andrei Andreicuţ: Crăciunul este un moment culminant, e momentul liturgic care marchează Sărbătoarea. Liturghia din ziua de Crăciun este cel mai important moment. Noaptea unică, când Domnul Hristos prin naşterea sa a despicat istoria în două, momentul liturgic la care participăm în ziua de Crăciun este punctul culminant. În mod normal, efortul primenitor pe care creştinul l-a făcut în tot postul Crăciunului, la rugăciuni adăugând şi postul şi faptele de milostenie de caritate creştină, tot efortul acesta se finalizează prin închinarea pe care trebuie şi creştinul de astăzi ca şi magii de atunci să i-o aducă lui Hristos şi lucrul acesta se petrece la Sfânta Liturghie din Ziua de Crăciun. Toate celelalte momente sunt frumoase, este o sărbătoare învăluită de dalbe datini, dar participarea la Liturghia Crăciunului şi mai ales împărtăşirea în ziua de Crăciun este modul cel mai înalt prin care intrăm în comuniune cu Domnul Hristos, cel ce s-a născut în iesle jos. Acum de mai multe ori, chiar şi în acest post, dar şi în anii trecuţi, pomeneam că momentul acesta îl subliniază artistic poetul Voiculescu într-o poezie initulată „Colind”. Colindele sunt specifice Crăciunului şi perioadei de pregătire, colindul acesta a lui Voiculescu ne arată nouă că efectiv în ziua de Crăciun, cuminăcându-ne intrăm într-o comuniune perfectă cu Hristos. Şi zice colindul aşa: În coliba întunecată/Din carne şi os lucrată, adică în fiinţa noastră a intrat Hristos, Coliba cum L-a primit/S-a facut cer stralucit/În mijloc tron luminos/Şi pe el Domnul Hristos/Care mult se bucura/Duhul Sfânt Se alătura/Şi acolo rămânea/Şi acum şi pururea. Şi apoi dăm glas trăirilor noastre interioare: Şi noi Doamne ne-am gătit/Colibele-am curăţit/Uşi, ferestre, toate-s noi/Doamne, intră şi la noi! Acest moment liturgic este astfel punctul culminant al Crăciunului. E de importanţă absolută ca toţi credincioşii să ia parte la acest moment liturgic. E la fel de importantă participarea la Liturghie atât la Crăciun, cât şi la Paşti. Este culmea prăznuirii.

Este Sărbătoarea Naşterii lui Iisus un nou început pentru credincioşi?

Crăciunul este în mod obiectiv un nou început. Naşterea Domnului a despicat istoria în două, atunci în anul zero. Lucrul acesta îl subliniază Sfântul Atanasie cel Mare care, referindu-se la întruparea lui Hristos spune aşa: Dumnezeu se face om, ca împropriindu-şi firea omenească să îl facă pe om „Dumnezeu”. Adică să ne îndumnezeiască pe noi. E foarte important momentul întrupării lui Hristos, a intrării lui în istorie. Este un nou început, o renaştere a tuturor lucrurilor, o refacere a tuturor lucrurilor . El vine să se nască, să crească şi să ne mântuiască, cum spune colindul. Reluând istoria, la fiecare Crăciun ar trebui să încercăm o schimbare a drumului vieţii noastre. Poate de aceea, cu prilejul acestui praznic din 2012 m-am oprit la ideea „Pe altă cale”. Citim în Evanghelia Sărbătorii Crăciunului, la Matei, Capitolul 2 că cei trei magi venind din Extremul Orient şi căutându-l pe Împăratul care s-a născut, s-au dus la Ierusalim, la regele Irod să se intereseze despre naşterea Lui. Irod a fost tulburat şi le-a spus: căutaţi-L, şi după ce îl găsiţi să mi-L aduceţi şi mie să mă închin Lui. S-au dus la Betleem, l-au găsit, s-au închinat, dar îngerul le-a spus nu vă mai întoarceţi pe la Irod, mergeţi pe altă cale. Semnificaţia acestui îndemn este că nici noi nu ar trebui să bătătorim calea păcătoasă a vieţii de dinainte, ci să apucăm altă cale, o cale frumoasă, spirituală, lucrul acesta fiind un început.

Cum ştim care este calea bună pe care trebuie să o urmăm?

Calea bună ne-o spune El. Ne-a lăsat învăţătura lui în Sfintele Evanghelii şi pe bună dreptate Simion Mehedinţi în perioada interbelică zicea în cartea „Creştinismul românesc” că: Un român împarte şi toată naţiunea la un loc atâta plăteşte cât a înţeles şi pune în practică din Evanghelia lui Hristos. El ne învaţă care este drumul cel bun. Nu omitem faptul că în anul zero s-a întrupat, a despicat istoria în două, însă, aşa cum mărturisim în Crez, el iarăşi va veni la sfârşitul veacurilor, să reînnoiască toate.

Revenind la semnificaţiile Crăciunului, peste 500.000 de români poartă numele Cristian au Cristina. Care este semnificaţia acestor nume?

În spatele acestor nume stă numele lui Hristos. Noi toţi cei ce facem parte din Biserica creştină, suntem  Cristian sau Cristina. Zice cartea Faptele Apostolilor că pentru prima dată credincioşii din Antiohia s-au numit creştini după numele lui Hristos. Este un nume frumos, de aceea se şi sărbătoreşte în ziua Crăciunului.

Ce spune Sfânta Scriptură despre Apocalipsă şi cum priviţi aceste vehiculări din ultimele luni care au spus că Sfârşitul lumii coincide cu data de 21 decembrie?Este la mijloc o indiferenţă religioasă?

Unii vor să facă din Parohie o sperietoare şi mijloacele media au făcut un show din presupusa sfârşire a lumii în această lună. E o diversiune. În mod obiectiv, odată, se va întâmpla lucrul acesta şi nu va fi o distrugere, ci o prefacere a tuturor lucrurilor. Va intra istoria noastră în eternitate. Timpul se va sfârşi, dar nu întorcându-se în neant, ci aureolându-se. „Când ucenii l-au întrebat pe Hristos când va fi ziua aceea, Domnul Hristos le-a spus: nu ştie nimeni, nici îngerii, nici Fiul, ci numai Tatăl. Este o taină a lui Dumnezeu. Biserica noastră socoate că încă nu a venit vremea, mai sunt multe lucruri de făcut în istorie, până când va veni momentul potrivit pentru revenirea Domnului Hristos. Toate vehiculările au pornit din dorinţa de a face show a oamenilor, din puţina lor cultură religioasă. Ar trebui să stam mai mult de vorbă cu oamenii şi să îi învăţăm să nu ia de bun  toate poveştile care se lansează.

Sunt românii un popor superstiţios?

Nu cred că e mai superstiţios decât alte popoare. Poporul român aşa cum se poate constata, este un popor care are credinţă. Unele statistici subliniază acest lucru, românii în marea lor majoritate sunt oameni care cred în Dumnezeu, care îşi pun cât de cât problema religioasă. Alţii nu sunt neapărat necredincioşi, ci superstiţioşi şi cred atunci anumite basme.

Anul viitor se împlinesc 1700 de ani de când Împăratul Constantin a emis Edictul de la Milano prin care a conferit libertate credinţei creştine. Vor fi organizate evenimente deosebite în cadrul Bisericii Ortodoxe Române?

Biserica Ortodoxă Română, la propunerea Părintelui Patriarh, a dedicat anul viitor acestui eveniment. Biserica va organiza o mulţime de manifestări care să ne aducă aminte de Sfântul Împărat Constantin şi de importanţa actului pe care el l-a emis atunci în 313. Pentru cultura europeană a fost atunci un moment de cotitură pentru că până atunci Biserica era prigonită. Au fost zece mari prigoane şi martirii au fost cu miile. El va da libertate credinţei creştine şi credinţa creştină va stimula o spritualitate şi o civilizaţie deosebită. Că recunosc unii, că nu recunosc, civilizaţia europeană se datorează credinţei creştine, îşi are temelii creştine chiar dacă în momentul în care se dorea alcătuirea unei constituţii a Uniunii Europene au fost ezitări, venite probabil din partea necreştinilor, să se treacă în Constituţie că Europa are rădăcini creştine. Împăratul Constantin a marcat istoria universală prin ceea ce a făcut pe tărâmul credinţei pe care a protejat-o. Mama sa, Elena, a fost ctitor de biserici, care dăinuie şi astăzi.

În România secolului al XXI-lea credeţi în existenţa unui conducător care să aducă poporul român pe calea cea bună?

Ar fi foarte frumos să existe, nu ştim dacă se va întâmpla aşa. Cred că un conducător de astăzi ar trebui să aibă credinţă puternică în Hristos, cel care reînnoieşte toate lucrurile, apoi să aibă inteligenţa necesară pentru a fi un bun manager al lucrurilor extrioare, un bun administrator al vieţii publice. Ori de câte ori se schimbă Guvernul avem nădejdea că este un nou început şi ne rugăm lui Dumnezeu să ajute celui de-al doilea Guvern Ponta să poată face lucruri frumoase pentru România. Sperăm, trăim cu speranţa, e creştineşte să avem nădejde puternică pentru că însăşi starea interioară te împinge înainte. Tot cu o atitudine creştină putem trece şi peste dezamăgiri. Nu ajută cu nimic a te gândi obsesiv la nerealizările de dinainte. Să ne ambiţionăm, noi românii, să facem lucruri bune în viitor.   

Dacă priviţi retrospectiv, cum aţi descrie anul 2012?

Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce am putut face. Ce n-am putut face, să ne rugăm să ne ajute să completăm în anul care urmează. Aşa ar trebui să gândim. În mod concret, în 2012, cu toată criza, s-au realizat o sumedenie de lucruri: s-a finalizat Aşezământul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” , s-a ridicat în roşu clădirea Facultăţii de Teologie, s-a redeschis Mănăstirea Sfânta Elisabeta, multe biserici sunt în curs de finalizare. Cu toate neîmplinirile au fost şi împliniri. Pentru anul 2013 am vrea să finalizăm Campusul Teologic „Nicolae Ivan”  pentru ca studenţii să înceapă cursurile acolo în toamnă, am vrea să demarăm centrul misionar-social de pe Calea Turzii. Inactivitatea e păguboasă şi catastrofală. Cel ce ne-a zidit, Dumnezeu, aşteaptă ca şi noi să facem ceea ce putem face după cum ne-a dat fiecăruia. Lucraţi până este ziuă, zice Evanghelia, că vine noaptea când nimeni nu mai poate lucra.  Hărnicia este o virtute, lenea este un păcat capital.

Ce le transmiteţi credincioşilor în acest sfârşit de an?

Să privească cu optimism vremea ce vine, şi cuvântul Mântuitorului este valabil şi astăzi: În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea. Cu ajutorul lui Hristos vom birui toate greutăţile. Le dorim Sărbători Fericite, la toate mesele, inimi vesele! La mulţi ani!

Interviu preluat din cotidianul Transilvania REPORTER

 

Articole din aceeasi categorie
Gavril Mihuț este primarul reales al comunei Chiuiești. Aflat la al 5-lea mandat consecutiv, plus încă unul de viceprimar, edilul clujean a candidat la aceste alegeri de unul singur.
22 Iun. 2016
14:14
1
Preotul greco-catolic Teodor Lazăr de la Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca a comentat la Ştirile LOOK PLUS prima întâlnire dintre un papă şi un patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, cea mai
23 Feb. 2016
17:50
9
Hiturile sale au făcut istorie și încă sunt preferatele publicului la petrecerile retro. Dr.
01 Mar. 2015
15:16
5
Un comunicat sec şi scurt al Ministerului Apărării Naţionale anunţa, în noiembrie 2011, că sublocotenentul Daniel-Cătălin Trefaş din Batalionul 2 Manevră, aflat în misiune în Provincia Zabul din Afgan
28 Apr. 2014
14:00
4
Ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Doina Pană, într-un interviu acordat Agerpres, consideră că în România se pot reduce drastic tăierile ilegale de masă lemnoasă, iar principalele "arme"
14 Apr. 2014
14:58
5
Anca Alina Moldovan nu poate fi numită "necunoscută" pe plan local.
20 Mar. 2014
16:22
6

Post new comment

Comentarii

Biserica ortodoxa este, alaturi de comunism, principala cauza a indobitocirii acestui popor. Proces care continua. Cozi de km. la pupat mortaciuni in cur???? In loc sa faca acte de caritate, asistenta sociala si educatie, biserica ortodoxa nu stie cum sa isi mai rotunjeasca veniturile, chiar si prin legi exclusiviste. Uitati-va la polonia unde a ajuns, desi am pornit in 89 cam de la aceleasi conditii. Diferenta e ca ei nu au biserica ortodoxa, chiar daca au avut comunism. Peste tot pe unde este biserica ortodoxa, masele sunt duse inapoi in evul mediu: Rusia, Ucraina, Georgia, Romania, Bulgaria.. si bineinteles lenesii de greci :)) Biserica ortodoxa probabil ca va umple cazanele iadului cu slujbasii ei rotofei si nesatui.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide