Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 12 Oct. 2012, 17:16
0
9905

Copilul de Oscar al Mănăşturului

E un filmuleţ, un copil, o poveste scurtă, dar tare de tot. Se numeşte Superman Spiderman sau Batman. Cu ea au impresionat o lume întreagă. Povestea este scrisă de clujeanul Doru Lupeanu - îl ţineţi minte, lucra la o agenţie imobiliară, undeva pe Republicii, acum e în Canada şi a scris scenariul la “Faţa galbenă care râde”. Regia îi aparţine lui Tudor Giurgiu, iar copilul este un puşti din Mănăştur. Aaron. Aaron Şerban.

copilul de oscar al manasturului
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Filmul lor a câştigat medalia de aur la Manhattan Short, a fost premiat la festivalurile de film de  la Munchen şi Aspen. A rulat în 250 de oraşe de pe 6 continente şi a fost votat de zeci de mii de admiratori. Astfel că micuţul Aaron, cu scurta lui istorioară de pe culoarele Spitalului de Recuperare din Cluj, se va afla în primăvară pe lista nominalizărilor la Oscar.  Povestea începe cu o călătorie a copilului şi a tatălui sau, la capătul căreia vor să o salveze pe mama bolnavă de inimă.

Ca să supravieţuiască, mamei îi trebuia un transplant. Iar copilul ştie cum se face asta. Merge cu o pungă în mână pînă la patul ei, din care scoate inimi decupate, destule inimi ca să o salveze. Sunt din hârtie, colorate la repezeală, dar numai bune ca să ajute. Să o salveze.

Poate că şi filmul acesta va fi pentru Aaron tot  un fel de inimă de hârtie. Îl va salva. Îl va purta din Mănăştur spre marile podiumuri ale lumii.

Copilul care a pus Clujul pe harta marii cinematografii

Nu contează unde te naşti, unde trăieşti şi nici cum te numeşti. Povestea unui copil care joacă într-un film-poveste, scurt şi emoţionant este dovada că destinul joacă destul de corect. Oferă şanse. Important este să izbuteşti să faci din şanşa ta o reuşită. Copilul nu a ştiut ce face, dar cei mari au lucrat ca nişte profesionişti. În 11 minute de film au pus cu simplitate, esenţa unei iubiri.

L-am găsit la grădiniţă. Aaron  a turnat deja două filme, ultimul e încă în lucru. Cel de care vă povesteam are 11 minute şi a dat lovitura. E premiat, e în topuri, va fi şi la Oscar.

Dar Aaron nu are treabă cu asta. Pentru el lumea se împarte pe zile în care se joacă, doarme, „face lucruri”. Alergă printre blocuri, în Mănăştur, un copil ca toţi copiii la cinci ani.  S-a născut pe 4 iulie, de ziua Americii. Acum a sosit la grădiniţă pentru nişte cursuri de actorie. Azi e prima zi.

Trece la profesionişti! Mai sunt vreo douăzeci de copii şi toţi se uită curioşi la “profa” de teatru. Mihaela îi învaţă „chestii”, cum să recite, să danseze. Sonia cântă la cana de tablă. Aaron stă cuminte pe o băncuţă. Nu e Spiderman, nu e Batman, nu e Superman. E un copil frumos şi cuminte, ultimul din rând. Micuţ şi slăbuţ, cu ochi frumoşi, un copil ca toţi ceilalţi. Doar că el a început într-o zi o călătorie aparte.

A fost o experienţă interesantă, începe povestea Andreea, mama lui Aaron. „Copilul meu avea doar 3 ani şi jumătate când s-a făcut filmul. Vă daţi seama că încă mai dormea de-amiaz. A trebuit să-i scot somnul, dar ca să-l ţinem vioi trebuia să se joace tot timpul cineva cu el. Ceilalţi actori şi Tudor şi cei care lucrau la film improvizau continuu ceva pentru el. Confecţionau bombe din hârtie, fantome care alergau pe culoarele spitalului. Pe unele din nimicurile acelea improvizate pe loc le păstrez încă. Aaron nu părea impresionat de ce făcea. Mai degrabă era prins în acţiune, nu realiza el ce se întâmplă. Iar Tudor şi colegii lui sunt profesionişti. Chiar au ştiut cum să lucreze cu băiatul. Nu-i spuneau neapărat replicile, ci mai degrabă îi explicau acţiunile, ce aveau de făcut împreună şi apoi totul venea de la sine”, spune mama băieţelului.

Părinţii lui Aaron nu au planuri pentru el. L-au adus la grădiniţa unde se fac şi cursuri de actorie ca să vadă dacă lui Aaron o să-i placă pe mai departe jocul acesta. Dar vor să-i lase libertatea de a alege singur. De a decide mai târziu, după ce va încerca tot ce poate, ce vrea el să facă. Fireşte, dacă îşi va urma steaua spre luminile rampei,  părinţii îl vor susţine.

„ E un puşti grozav. Imi place de el, vă daţi seama! E al meu! Nu ştiu ce va fi mai târziu, dar mai mult decât orice mi-ar plăcea să facă exact ce vrea el. Acum ne bucurăm de ei pentru că are şi un frate, mai mic. Aaron e plin de energie şi inventivitate. Are un neastâmpăr, dar nu unul enervant, ci mai mult surprinzătior, te uimeşte tot timpul ” povesteşte Toni Şerban,  tatăl lui Aaron. 

Ne-am întebat de multe ori: cum ajunge un copil oarecare, prin ce împrejurare ajunge să se remarce şi să ţâşnescă din anonimatul unei copilării direct pe marile ecrane? Ce ingrediente trebuie să se adune în eprubeta vieţii ca să iasă bomba aceea?

La Aaron a fost aşa: Un tip, Doru Lupeanu care se întâmplă să fie clujean de origine, a scris un scenariu pe o idee. Un altul, Tudor Giurgiu, care se întâmplă să fie împătimit de cinematografie, „inventator” al Festivalului de Film Transilvania, apropiat al Clujului şi producător de filme, se hotărăşte să facă filmuleţul. Şi se hotărăşte să-l facă aici, la Cluj.

Aşa că merg ei cu toată echipa la o grădiniţă, una oarecare, din oraşul nostru. Filmează copiii, vreo trei săptămâni. Apoi se uită la ce-au filmat şi-l aleg pe Aaron. Era acolo, printre ei, la grădiniţa aceea. Ei bine, aşa se întîmplă.

Dacă-l întrebi pe Tudor Giurgiu cum a fost îţi răspunde răspicat. „A fost una dintre cele mai traumatizante experienţe din viaţa mea! A fost cumplit pentru că nu el făcea ce vroiam noi, ci noi făceam ce vroia el. Era de un neastâmpăr fantastic, trebuia să ne pliem tot timpul după el, noroc cu Zsolt, actorul care are copii şi ştie cum să se comporte, cum să lucreze cu ei. În sfârşit, acum ne amintim cu drag de tot, îl iubim pe puşti, e extraordinat, dar filmarea a fost ceva... uhu! Cît priveşte concursul, nu credeam că avem vreo şansă. Adică, din atâtea filme, de pe şase continente, vă daţi seama, eu eram convins că nu avem nicio şansă. Cu atât mai mult ne-am bucurat să vedem că am câştigat medalia”, spune Tudor Giurgiu.

Concursul nu presupune bani, dar li se va oferi o medaie ( se spune că e din aur, dar nu e sigur) şi cam atât. Apoi urmează Oscarul.

Primul interviu al copilului de Oscar.

Bună, sunt Ruxandra. Tu?
Aaron.
Eşti actor?
-Da.
Când ai început?
Într-o zi.
Am auzit că ai fost tare. Cum era la filmări? Ţi-a plăcut?
Nu mai ştiu.
Ai auzit că ai luat un mare pemiu? O medalie de aur! Ce zici de asta?
Nimic.
Erai emoţionat când lucrai cu Tudor la film? Îţi făceai griji?
Nu. 
Ce trebuia să faci?
Să o salvez.
Şi ai reuşit?
Da.
Cine te-a ajutat?
Nimeni, eu.
Cunoşti vreun mare actor?
Nu.
Ce animale îţi plac?
Ursul Panda. De el îmi place.
Unde vrei să te joci?
În parc. În toate parcurile.
Ce-ţi place să mănânci?
Nimic.
Îţi place cu bunicii?
Cu bunicul.
Te uiţi la televizor? La ce filme te uiţi?
La toate.
Vrei să mai joci în filme?
Nu.
De ce?
Am treabă. 

Succesul, pe scurt

Scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost premiat la ediţia 2012 a Manhattan Short, un eveniment global ce s-a desfăşurat în perioada 28 septembrie – 7 octombrie. Manhattan Short este un eveniment care se desfăşoară în perioada 28 septembrie – 7 octombrie în peste 250 de oraşe de pe 6 continente. Astfel, cu o audienţă de peste 100.000 de spectatori, evenimentul prezintă cinefililor din toată lumea 10 scurtmetraje, oferindu-le apoi posibilitatea acestora de a deveni juraţi.

Superman, Spiderman sau Batman a primit medalia de aur Manhattan Short ca urmare a voturilor a 19.549 de cinefili, cu aproape 4.000 de voturi mai mult decât cel de-al doilea clasat, filmul olandez A Courious Conjunction of Coincidences. Recent, a fost premiat în cadrul festivalului Kaliber 35 Munich International Film Festival.

În aprilie 2012, Superman, Spiderman sau Batman a câştigat premiul pentru “Cel mai bun scurtmetraj” la Aspen Shortfest, premiu ce îi garantează un loc pe lista lungă a nominalizărilor la Premiile Oscar, la categoria “Cel mai bun scurtmetraj ficţiune”.

De asemenea, scurtmetrajul lui Tudor Giurgiu este nominalizat, alături de alte 14 scurtmetraje europene, la Premiile Academiei Europene de Film, care vor avea loc pe 1 decembrie la Malta.

Superman Spiderman sau Batman spune povestea lui Aron, un băieţel de 5 ani, care, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.

Scurtmetrajul a fost filmat în întregime în Cluj-Napoca, în cartierele Gheorgheni, Grigorescu sau la Spitalul de Recuperare, cu o echipă locală, din care îi amintim pe actorii Bogdan Zsolt, Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş, Adriana Băilescu şi, eroul filmului, copilul Aaron Şerban.

Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, cuoscut şi pentru scenariul scurtmetrajului Faţa galbenă care râde, în regia lui Constantin Popescu.

Operatorul filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru, monteurul filmului este Eugen Kelemen, castingul a fost asigurat de Kokino (Levente Molnar), care a colaborat şi la filmul Morgen, iar producătorul executiv este Bogdan Crăciun. Postproducţia s-a desfăşurat în studiourile Chainsaw Europe.

Scurtmetrajul Superman Spiderman sau Batman este o producţie Libra Film Productions şi a avut premiera în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (3 – 12 iunie, Cluj-Napoca).

Material preluat din cotidianul Transilvania REPORTER

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
5
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide