Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 04 Ian. 2013, 09:27
12
5827

Campanie Transilvania REPORTER: Cum schimbăm România? (I)

Trei milioane dintre noi au plecat și trăiesc în alte țări ale Planetei. Următoarele trei milioane visează „să o ștergă” imediat ce vor crește destul ca s-o poată face. Cei care rămân acumulează frustrări, nemulțumiri, răbufnesc la urna de vot sau nu mai participă deloc la viața comunității. 78% dintre români ascultă manele, 90% dintre ei scuipă pe stradă, 40% au probleme cu scrisul și cititul. 60% dintre ei sunt săraci, iar 25% analfabeți. Cum reușim să schimbăm România, cum facem din ea o țară plăcută, cum facem să păstrăm echilibrul între frumos și urât, inteligență și stupiditate, cinste și hoție, competență și incompetență?! Cotidianul Transilvania REPORTER provocă la dialog personalităţi publice, experţi în domenii de vârf, oameni implicaţi în viaţa ţării pentru a descoperi împreună, cum putem schimba România.

campanie transilvania reporter cum schimbam romania i
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Mai mult decât oricând, tinerii studenți buni la învățătură au planuri aplicabile de plecare în străinătate. Dar nu ne pasă. România oficială este preocupată de construcția unui stat favorabil clasei politice, favorabil funcționărimii de stat, favorabil oportunismului și lipsei de competență. Se pregătește mărirea pensiilor pentru medici, nu a salariului pentru tinerii rezidenți care intră în sistemul medical; se anunță mărirea pensiilor cadrelor militare, nu a salariului tinerilor dascăli. Opoziția este copleșită de propria incapacitate de a gândi sistemul, de a-l înțelege, cu atât mai puțin de a determina modificarea lui. Vârfurile în domeniile de cercetare sau în practica profesională sunt florile rare cu care, iată, nu se poate face primăvară. Oamenii performanți schimbă mici fragmente de țară care se pierd în neantul mlăștinos al neputinței.România riscă să rămână țara de la marginea continentului, de la marginea lumii, pentru multă vreme de acum înainte.

Vasile Dâncu, sociolog
A înțelege sau a schimba România?

Scriu de câțiva ani din viață, nu din cărți. Încerc să înțeleg ce se întâmplă cu noi și, dacă se poate, să-i ajut și pe alții să înțeleagă. Uneori această muncă de hermeneut îți poate aduce satisfacții, prieteni, întâmplări minunate. Găsești oameni cu care rezonezi, oameni care se bucură că altcineva le confirmă o spaimă, o neliniște sau o emoție. Chiar și a descoperi că nu ești singur când gândești ceva este o mare, infinită bucurie.

Uneori îi ajuți pe unii să iasă din singurătate și să se alăture unui grup, alteori trebuie să suporți dezamăgirea unora care nu suportă adevărul ori poate adevărul Tău și care ar vrea să minți (să Te minți) doar pentru că minciuna respectivă este un slogan politic bun sau un adevăr politic convenabil și călduț, un adevăr care poate fi tras ca o plasă de camuflaj peste o realitate care arată rău.

Dacă încerci să cauți punctele de echilibru se poate întâmpla să sară cu topoarele pe tine extremiștii din ambele părți. La televizor, logica mioritică este să înjuri și să te deplasezi în direcția în care merge haita, nimeni nu mai dorește echilibru sau căutarea locului neutru unde ar putea să înflorească un gând, o idee. În noaptea de Revelion, prietenul meu Toni, un intelectual cu șapte decenii de viață trăite cu ochii deschiși, mă întreba cum se poate că emoția creează grupuri sau măcar mulțimi spontane, iar inteligența nu poate face lumea mai bună. Inteligența ar trebui să fie mai tare, ar trebui să reușescă niste construcții mai durabile, îmi mai spunea, plin de tristețe în glas, bătrânul profesor.

Trăim într-o mare de superficialitate, într-un dezmăț al inconștienței și lipsei de responsabilitate pentru propriul destin istoric. Ne scăldăm în vulgaritate cu voluptatea cu care ar trebui să căutăm lumina pentru a ieși dintr-un tunel al întunericului orbitor. Nu ne cutremurăm de spaimă când nu găsim ieșirea sau în jurul nostru se moare absurd și inutil. Nici măcar nu tresărim când vedem că piața publică este inundată de un ocean de vorbea goale. Ne prefacem în fiecare zi, lăsând România să trăiască tot mai mult doar în amintirea celor deveniti deja bătrâni.

Personal, nu l-am crezut niciodată pe filosoful care a spus că ”Filosofii nu au făcut decât să interpreteze lumea în diferite moduri, important este însă a o schimba”, dar trăiesc această parte din viață care mă face să cred tot mai mult că există perioade nefaste din viață când obsevi că viața se desface de reflecție, sau poate invers, și oamenii pot trăi vegetal, fără a se simți singuri fără lumina gândului și culturii, când prostia nu doare, din contră, devine tot mai exuberantă, dă poftă de viață și se urcă sus, tot mai sus, în ierarhia socială.

Frumos proiectul adoptat de câțiva prieteni jurnaliști la câteva televiziuni de știri ”Oameni care schimbă România”. Dar nu ajunge s-o spui, nici să amesteci oameni veritabili cu clovi, maneliști și prostituate. Ei, prietenii mei jurnaliști, au la o apăsare de buton posibilitatea de a nu mai promova căderea și decăderea României. Ei pot să nu mai promoveze urâtul și ar fi contribuția lor cea mai tare la o schimbare de mentalitate.

Poate voi continua să scriu, poate o să mă opresc într-o zi, dar dincolo de acestea, azi, în prima zi a lui 2013 m-am trezit cu un gând, gând pe care altădată l-aș fi considerat o barbarie.

Îl spun, azi, tuturor așa cum mi-a venit in minte: Să nu ne mai chinuim să înțelegem România, cred că trebuie să încercăm s-o schimbăm.

Anul 2013 ar putea fi un an al începutului schimbării adevărate pentru România. La mulți ani!

 

Daniel David, psiholog

Cum văd România în anii care urmează?

România îmi trezeşte adesea sentimentul pe care îl am atunci când văd un pacient inteligent, cu un potenţial enorm, potenţial care însă nu este exprimat din cauza unei nevroze legate de complexe de inferioritate. Aceste complexe de inferioritate ne fac să fim când timizi (atunci cand complexul se manifesta direct – ne vedem inferiori în comparaţie cu alţii), când agresivi (atunci când complexul este compensat – minimizăm şi/sau facem „mişto” de tot ceea ce este mai bun ca noi şi/sau distrugem direct, adesea cu o ură feroce, tot ce este bun si care ne arată astfel că noi suntem slabi). Nevroza apare practic ca o discrepanţă între imaginea reală (cum suntem) şi imaginea ideala (cum am vrea să fim), discrepanţă pe care, ca să o putem tolera, o acoperim cu mecanismele de apărare/defensive (ex. ceilalţi complotează împotriva noastră, ceilalţi nu ne recunosc valoarea, inventăm teorii ale conspiraţiei împotriva poporului nostru etc.). Aceste mecanisme defensive devin cu timpul atât de pregnante, încât practic nu mai vedem cu adevarat imaginea noastră reală.

Ce ar fi bine sa facem şi ce sper să facem în anii care vin?

Intâi, să recunoaştem starea iniţială în care suntem. Este evident că, în comparaţie cu cele mai multe ţări din UE, suntem cu cel putin 50-100 de ani în urmă, economic şi social (ex. educaţional) vorbind. Spre exemplu, mulţi colegi italieni îmi spuneau că România de acum le aduce aminte de Italia de acum 50-100 de ani. Odată recunoscut acest fapt, să ne stabilim o strategie. Dacă vom urma calea lor de dezvoltare nu îi vom ajunge repede (sau poate niciodată). De aceea trebuie găsite mecanisme prin care să promovăm căi noi şi creative de evoluţie economică si socială (ex. în educaţie). Cum putem găsi aceste căi creative? Doar promovând meritocraţia (oamenii merituoşi, capabili profesional), astfel încât poziţiile de putere şi influenţa socială să poate să fie ocupate de oameni valoroşi, capabili să modernizeze Romania, creându-i un nou etos national, în care valori ca Excelenta (prin Inteligenţă şi Creativitate), Tradiţia (prin Bun-simţ) şi Onoarea (prin Curaj) să ocupe o poziţie centrală.

Sper într-o Românie în care să nu mai acceptam stilul defensiv (ex. facând „mişto” sau denigrând tot ce iese deasupra noastră), să nu mai râdem complice şi înţelegător la şmecherie şi tupeu, ci să le izolăm hotărât.

Astfel vom avea o ţară sănătoasă, conştientă de poziţia ei şi de ceea ce trebuie să facă pentru a se dezvolta. Iar noi vom putea fi cetăţeni ai Europei, conştienţi de valoarea adaugată pe care o aducem ca români.

 

Redacţia Transilvania REPORTER aşteaptă opiniile voastre pe emailul redactia@transilvaniareporter.ro. Cele mai interesante reacţii se vor publica în cotidianul Transilvania REPORTER.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
5
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

In coltul acesta european exista intradevar o tara batrana, ce se piaptana, se piaptana, iar baba apare la pe la showuri tv.
Apreciez initiativa acestui articol si comentariile rezultate, contructive sau resemnate - spune f mult despre cine suntem.
Eu as vrea doar sa subliniez doua idei:
1. Lansarea unui proiect de cenzura si curatare a audio-vizualului de prostitutia politica si emotionala, de eliminarea programelor care promoveaza nonvalori. Infiintarea in cadrul avestui proiect a unui site public care sa clasifice posturile tv si radio dupa rating valorilor promovate atat cantitativ, dar mai ales calitativ.
2. Transilvania are prima sansa pentru o agiornare la o economie si societate matira, de succes. Cu o anumita libertate administrativa si culturala putem demara cateva campanii de ridicare a moralului si a spiritului intreprinzator al ardeleanului. Separarea turismului din transilvania, ca si identitate de brand, de cel national.

Pentru Ruxandra Hurezean: dragutsa, sincer FELICITARI! Ma bucur ca in orasul meu mai exista astfel de jurnalisti. Da, ultimul caz concret: gigi becali, mare parlamentar (Doamne, unde-am ajuns !!!), membru in Comisia Juridica (Doamne, cu ce-a gresit neamul asta ?!?!?!?!?), spune ca EL va scoate ANI ca fiind o institutie neconstitutionala, pentru ca asa vrea muschiu' lui de parlamentar. Pentru ca nimeni n-are treaba cu banii lui.
Nu degeaba l-am dat ca prim exemplu pe gigi becali. Desigur ca sunt multi altii, da' asta e de notorietate.
Romani, ascultati-ma pe mine: o sa ajungem rau. Da' vorba aia: cum iti asterni, asa dormi. Pentru ca au fost cateva zeci de mii de bucuresteni (sa zicem ca si aia is un fel de romani...) care l-au votat pe acest sinistru personaj.

Pentru Clujean
Da, ne gândim la un manifest în care să facem apel la televiziunile centrale să facă puțină curățenie pe ecrane, asta pentru sănătatea nației!
Pentru că, așa cum spune un alt cititor, e important să nu te lași contaminat, dar ce bine ar fi să nu fii provocat! Nu condamnam faptul că personajele alea există, ci că sunt promovate. Pănă la urmă lucrurile stau așa: poți vinde pistoale că sigur ai succes, dar într-o zi, unul care a cumpărat un pistol de la tine,se întoace și pac, ți-o face! Dacă încerci să vinzi banane sau droguri, drogurile se vor vinde mai bine, dar într-o zi vine unul și te pocnește că i s-a părut că ești extraterestru. Deci, dacă vinzi cocalari, mîine se duce fanul cocalarului la vot și-l votează, iar cocalarul ajunge în parlament și-ți trage o lege de-ți crapă capul tău de mare presar de succes cu maaare audiență! E simplu, nu cine știe ce filosofie... Ceva de genul: cum îți așterni așa dormi! Dar problema e că patul e mare, e toată țara, si mai apar si victime colaterale!

@born_naked: dupa ce o sa inveti sa scrii corect romaneste (vezi "alege sa fi..."), o sa-ti raspund. Pana atunci, nu stiu care dintre noi trebuie sa se schimbe :)
@ion: pensionarii despre care scrii tu sunt parintii si / sau bunicii nostri. BOULE !

Adevarat d-le Dancu, trebuie sa ne indepartam cit mai ferm de crezul ca Romania trebuie inteleasa, ea trebuie schimbata. Din pacate, aceasta nevoie stringenta cred ca e inteleasa mai degraba in spatiul intra-, decit in cel extra-carpatic...

Romania o sa se schimbe peste 40-50 de ani, atunci cand toti pensionarii si bugetarii educati de comunisti nu vor mai vota, pt. ca nu vor mai fi printre noi. Pana atunci, pensionarii si bugetarii educati la scoala PCR, si protejati de PSD-ul actual, vor decide soarta Romaniei, la fel ca si pana acum. Restul sunt vorbe goale.

Atunci o sa fie ***EDITAT***ii majoritari. Ai grija ce-ti doresti.

Draga Ion, sunt pensionar si cu ardoare doresc ca tara sa se schimbe din postcomunism intr-o tara moderna, europeana....asa ca atentie sa nu apelam la vorbe goale.

e posibil sa reprezinti exceptia care confirma regula.

Mda, frumoase vorbe. Dar hai sa vedem si niste fapte concrete. Eu propun primul fapt concret: toate (DAR ABSOLUT TOATE) televiziunile din Romania sa nu-i mai difuzeze mutra lui gigi becali. Mi-ar trebui aici prea mult spatiu ca sa explic cine este acest individ. Haideti sa va vad domnilor Sarbu, Voiculescu, Teszari etc. Va tine ???????????????? Eu cred ca nu.

Dacă vrei să schimbi ceva, în primul rând analizează-te pe tine. De ce tenta asta radicalistă, cum ca ceilalți sunt problema - nu tu, pentru ca îi vezi moaca lui Becali la televizor. Nu te mai uita domnule la tâmpenii, alege să fi printre cei care nu sunt influiențați de televiziuni.

@clujean. Sunt perfect de acord cu tine cu o mica precizare, sa includem si numele lui Sebastian Ghiță (RTV) care in ultimul timp devine din ce in ce mai mare concurenta a OTV-lui, avand aproape in permanenta invitati ca Gigi Becali, C.V. Tudor, Miron Mitrea si alte asemenea ciurucuri politiceaniste.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide