Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 08 Mai. 2012, 16:13
0
3692

UPDATE: CL alocă bani pentru Institutul Inimii

5484_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Situaţia secţiei de urgenţe de la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca este critică. O spune managerul instiutului, dr. Tudor Simionescu, care a declarat că unul dintre angiografe s-a stricat şi nu mai poate fi folosit, unitatea sanitară funcţionând acum doar cu un astfel de aparat. 

UPDATE 16.50: În şedinţa de Consiliu Local de astăzi s-a aprobat alocarea sumei de 200.000 de lei pentru reparaţiile necesare la angiograful defect. 


„În urmă cu două luni s-a defectat unul din cele două angiografe şi este în autoservice (imposibil de reparat – n.red.), iar cu celălalt se lucrează la capacitate de avarie. Imaginaţi-vă că pacienţii care ajung la urgenţe, cu infarct, trebuie să intre în sala unde este acest angiograf. Dacă angiograful cade, putem închide. E piesa esenţială a Institutului”, a declarat dr. Tudor Simionescu. 

Zilnic, aproximativ 15 bolnavi au nevoie de acest aparat. Costul unui angiograf este estimat la un milion de euro. 

Aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă Institutul Inimii din Cluj-Napoca unde se lucrează „la capacitate de avarie”, din cauza aparaturii defecte. La blocul operator al Secţiei Chirurgie Cardiovasculară, situaţia este la fel de tensionată; se lucrează cu trei oameni în minus din această lună, după ce doi au plecat la o clinică privată, recent deschisă în Capitală. Nici materialele sanitare banale nu se mai gasdesc în spital. În ultimele zile s-a lucrat cu tifon împrumutat de la alte spitale, iar instrumentarul nu a mai fost înnoit în ultimii şase ani.

„Avem deficit de personal medical pe secţie. Unul, doi medici în plus n-ar strica la terapie intensivă şi reanimare”, spune dr. Traian Scridon, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară. 

Cei care au plecat în ultimii ani în străinătate au făcut-o pentru salarii şi de 50 de ori mai mari, spune chirurgul. Alţii au plecat în ultimii ani, în mediul privat la o clinică din Braşov, iar recent s-au relocat la Bucureşti, la o altă clinică privată. 

„Cu personalul auxiliar medical stăm foarte rău. De când cu legea, la şapte plecări, putem face o angajare. Se lucrează la flux continuu, nu pot să-i spun bolnavului «închid că n-am cu cine lucra». Ne ducem mai departe cu efort imens”, subliniază Monica Liţiu, asistent-şef. Au primit promisiuni de deblocare a posturilor pentru 1 aprilie. „Suntem în mai, s-a schimbat şi Guvernul, nu ştiu ce şanse mai sunt”, adaugă Monica Liţiu. „Niciodată n-am întrunit normativele: numărul de asistente în funcţie de numărul de paturi. Am fost o pepinieră cu personalul pe care l-am format aici în Institut”, mai spune asistenta. 

Ea povesteşte că o cunoştinţă care s-a operat recent la un spital din Italia a dat peste două asistente plecate acolo, în ultimii ani, de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Trei „mâini dreapte” din punctul fierbinte al unui spital (blocul operator) au plecat la 1 mai. Două asistente instrumentare au ales o clinică privată, nou deschisă în Bucureşti. 

“Au rămas opt asistente, în trei ture, din care una se ocupă de lenjerie şi doi instrumentari sunt noi. Le trebuie cam şase luni, un an, până pot intra la operaţii pe cord. Acum e presiune mare, aproape zilnic cele vechi intrăm în operaţii de câte 8 ore. Iar circularele, câte una, aleargă pe două săli de operaţie. Normal trebuie două pe sală. Ne e foarte greu. Sunt convinsă că nu o să facă faţă”, spune Camelia Moteoc, asistent şef bloc operator, Secţia Chirurgie Cardiovasculară. 

Şi pe secţiile de reanimare se lucrează deficitar. De curând, o infirmieră a plecat în Germania, iar o asistentă a cerut concediu pe perioadă nedeterminată şi intenţionează să plece în Anglia. 

Operaţii pe cord, cu instrumentare cârpite

Sălile de operaţie sunt deficitare şi la ustensile. „Ne lipseşte instrumentar, iar blocul operator ar avea nevoie de renovare. Nu mai putem opera ca acum 20 de ani. Am reuşit să introducem aer condiţionat doar în reanimarea principală. Nu pot opera cum operează colegii din America. Abia pot opera doi amărâţi de bolnavi pe zi. Ce să mai vorbim de ştiinţă medicală. În clinică, din 1990 nu s-a mai întâmplat nimic”, explică prof. dr. Traian Scridon. 

„Îmi lipseşte o cutie de instrumentar şi din altele instrumentele sunt găurite, sunt de acum 5-6 ani. Reuşim să cârpim 1-2 bucăţi pe lună”, spune Camelia Moteoc, asistent şef bloc operator. 

Lipsuri mari sunt şi la materialele aparent banale, tifon, spirt, seringi, care sunt la comun cu salariile, din deconturi ale Casei de Asigurări de Sănătate. 

„Materialele scumpe le primim, cu cele ieftine ne luptăm. Acum suntem descoperiţi la tifon, am împrumutat în ultimele zile”, spune Marcela Toader, asistent şef secţia Anestezie şi Terapie Intensivă. 

„Ţinem de materiale pentru urgenţe”

Cât priveşte materialele sanitare, prioritate au urgenţele. „Mai bine nu faci un bolnav cronic, care mai poate aştepta 1-2 zile, ca să putem asigura necesarul pentru cazuri de urgenţă”, explică asistent-şef, Monica Liţiu, care se află în Institutul Inimii de când s-a deschis, de acum 22 de ani. 

„Am venit de când s-a ridicat, era moloz aici. Acum 20 de ani Institutul era de ultim răcnet. De atunci nu am mai putut face nimic. Aparatura e foarte uzată”, mai spune femeia. 

„Nu suntem Superman”

Ca „bonus”, infirmierele de la blocul operator şi reanimare, sunt şi femei de serviciu din această lună, după ce s-a renunţat la firma de curăţenie. De multe ori, aşteaptă cu sufletul la gură să iasă din tură, să-şi poată mânca sandviciul. 

„E foarte greu, salarii de mizerie pentru ce responsabilităţi avem. Îs pe fugă non-stop. Nu ne mai vede numai bunul Dumnezeu'”, povesteşte intrând, în grabă, în tură, Lenuţa V., una din infirmiere. 

„E foarte multă muncă şi cerinţe. Corect, rapid, apoi nu suntem Superman. Sunt zile când nu am timp nici să-mi mănânc sandviciul. Acum suntem cu două mai puţin şi se simte. Nu pot fi şi în sală şi la farmacie şi să şterg o pată de pe jos, deodată”, se plânge Simona, o altă infirmieră. 

„Acum patru ani eram 11 şi aveam 1.200 de lei, acum suntem 8 şi avem sub 900 de lei. E jale, cum găsim ceva mai bun, plecăm”, vorbesc între ele infirmierele. 

„Externalizarea serviciilor a fost o prostie, costă mult prea mult şi astea-s afaceri şmechereşti”, crede prof. dr. Mircea Bârsan, fostul şef al secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca. 

Tratament: „bunăvoinţă şi empatie”

Cât despre pacienţi...listele de aşteptare pentru operaţii la Institutul Inimii sunt până la sfârşitul lunii iulie, cu câte 30-50 de bolnavi lunar. La alte secţii pacienţii sunt nevoiţi să vină „pregătiţi” de acasă: „Calitatea sistemului sanitar se depreciază de la o zi la alta. Lucrăm cu bunăvoinţă şi empatie, asta le spunem zilnic pacienţilor. Nu ajunge finanţarea. Uneori pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere endoproteze vasculare. Numai una costă circa 2.000 de lei şi sunt pacienţi care au nevoie şi de 3-4”, povesteşte sub protecţia anonimatului una din asistentele de la Institutului Inimii. Cel mai grav este, însă, la urgenţe unde inimile pacienţilor atârnă de rezistenţa angiografului. 

Consilierii locali analizează în şedinţa de astăzi un proiect de hotărâre pentru alocarea a 300.000 de lei (aproape 70.000 de euro) pentru aparatură şi reparaţii în două spitale clujene. Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu” a solicitat 200.000 de lei, bani necesari pentru achiziţia unui tub de raze X pentru angiograf. 

Alţi 100.000 de lei au fost solicitaţi de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj pentru lucrări de reparaţii la corpul central şi Pavilionul I al Clinicii de Neurologie. 

În 2011, peste 700 de clujeni din sistemul medical şi-au depus dosare de obţinere a certificatelor necesare pentru a profesa în străinătate. Dintre care 200 de dosare au fost depuse de medici specialişti şi 110 de asistenţi medicali. 124 de cereri s-au înregistrat de la medici dentişti şi 37 de la farmacişti. 

În primele patru luni ale acestui an au fost înregistrate alte 180 de dosare pentru obţinerea certificatelor. Medici specialişti – 82 dosare, medici dentişti – 40 de dosare, Farmacişti – 7 dosare, asistenţi medicali – 28 dosare, potrivit datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică Cluj.

În primele patru luni ale acestui an, 100 de medici clujeni şi 30 de asistenţi şi-au cerut dreptul de a profesa în străinătate. La acestă oră, spitalele din Cluj funcţionează cu un minus de 1.800 de medici. Au plecat în străinătate, dar tendinţa, în ultima vreme, este să plece şi spre mediul privat din România. Aproape că nu există spital din Cluj unde să nu fie deficit de personal. 

Personalul medical rămas în spitale e cu moralul şi „financiarul” la pământ. La Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare, "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca, două afişe cu recrutări de personal medical în Germania şi Anglia stau ca o momeală sub ochii angajaţilor. 

Alina Mihuţ (Transilvania REPORTER)

Foto: Arhivă

 

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide