Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 18 Iun. 2012, 19:44
0
6026

Şeful DSVSA Alba trimis în judecată pentru mită (UPDATE)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Bereş Vasile, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Alba (DSVSA), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu.

9691_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 29 decembrie 2009 - martie 2012, inculpatul Bereş Vasile, în calitate de director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, contrar atribuţiilor de serviciu, a anulat un număr de 3 procese-verbale prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale unor persoane fizice şi nu a dat în debit alte două procese-verbale de contravenţie, modalitate în care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 3.920 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor care nu au fost încasate.

În perioada 9 - 10 aprilie 2012, inculpatul Bereş Vasile, în calitate de director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, a pretins şi primit de la un denunţător, director al unui magazin de desfacere, produse alimentare în valoare de 200 lei pentru a nu mai efectua controale la unitatea respectivă.

UPDATE: În ceea ce priveşte comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, organele abilitate s-au sesizat din oficiu după ce Bereş a dispus, în mod abuziv, ca un proces verbal de contravenţie săî nu fie dat în debit. În urma unei percheziţii au fost găsite 8 procese-verbale de contravenţie dintre care 5 aveau menţiunea menţiunea "anulat" iar alte 3 erau doar reţinute în birou. 

Amenzile au fost aplicate de către inspectorii instituţiei, unor firme la care s-au constatat deficienţe (cum ar fi o societate din Aiud care nu avea autorizaţie pentru comercializarea furajelor sau alta din Cîmpeni, unde s-au depistat nereguli legate de respectarea condiţiilor de igienă pentru comercializarea de carne proaspătă şi a produselor de carne), sau amenzi aplicate cu ocazia unor târguri de animale (de exemplu, o persoană care a efectuat un transport de porci fără autorizaţie). 

În majoritatea cazurilor Bereş a declarat că a anulat amenzile deoarece "în mod eronat fapta contravenientului a fost încadrată în drept iar în procesul-verbal de contravenţie starea de fapt era incompletă".

"Fapta învinuitului Bereş Vasile care în calitate de director executiv al DSVSA Alba, în perioada 29.12.2009 - martie 2012, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, contrar atribuţiilor sale de serviciu a anulat un număr de 3 procese verbale prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale unor persoane fizice şi nu a dat în debit alte 2 procese verbale de contravenţie, modalitate în care a cauzat bugetului de stat prejudiciul în sumă de 3.920 de lei (din care 2.000 au fost recuperaţi pe parcursul cercetărilor), reprezintă contravaloarea amenzilor care nu au fost încasate, corelativ obţinerii unui folos patrimonial de către contravenienţii care nu au mai achitat contravaloarea amenzilor, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu", se menţionează în rechizitoriu.

Învinuirea de luare de mită a venit după ce directorul centrului comercial a depus un denunţ penal (în data de 3 mai 2012), în care arăta că în perioada 9-10 aprilie Bereş a pretins şi primit diferite foloase materiale (produse alimentare) promiţând că se vor mai efectua controale la unitatea respectivă.

În rechizitoriu se precizează că Bereş nu a formulat direct solicitatea ci doar i-a comunicat denunţătorului că urmează a fi contactat de către unul dintre inspectori care îi va transmite rugămintea sa, aşa cum arată şi transcrierea convorbirii telefonice dintre cei doi:

Bereş Vasile: Am o rugăminte, din partea direcţiei...

C.I.M.: Vă rog.

B.V.: Vine doctorul M. astăzi pe la dumneavoastră.

C.I.M.: Da.

B.V.: Şi vă spune direct care e rugămintea mea. Se poate?

C.I.M.: Da, cum să nu?

B.V.: Mulţumesc mult.

C.I.M.: No.

B.V.: Ajunge, ajunge doctoru' în cursu' zilei şi vă cautp pe dumneavoastră.

C.I.M.: În regulă atuncea. Bine.

B.V.: Că e mai delicat prin telefon.

Ulterior Bereş l-a contactat pe inspectorul (martor în dosar) care trebuia să se prezinte a doua zi la unitatea comercială respectivă spre a-i transmite denunţătorului despre ce este vorba:

B.V.: Dumneata te-ai întâlnit cu domnu' director de la...?

X: Da, mi-o zis, m-o sunat şi mi-o zist că te-o sunat. Că zic: Bă, te rog frumos să-mi confirmi sau să-mi infirmi dacă ţi-o spus domnu' Bereş la telefon.

B.V.: Da, mă, da' eu n-am apucat să-i spun prin telefon ce îmi trebuie. Două coşuri pentru mâine după-masă, că trebuie să le trimit la Bucureşti joi.

X: Am înţeles.

B.V.: Treci pe la el azi cu pomelo (n.r. DSVSA Alba a instituit sechestru la unitatea comercială respectivă pentru o cantitate de 169,4 kg de fructe) şi îi spui şi de asta?

X: Da, da, da, da. Păi trebuie să ajung să îi ridic sechestru', bată-i-l soarele, azi încă.

Potrivit rechizitoriului, denunţătorul a achiziţionat din banii săi produsele alimentare din incinta magazinului, acestea fiind remise prin intermediul unui alt martor, personal învinuitului Bereş Vasile, la sediul DSVSA.

"Fapta învinuitului care în calitate de director la DSVSA Alba, în perioada 9-10 aprilie, a pretins şi primit de la denunţătorul C.I.M. diferite foloase materiale (produse alimentare), în valoare de 200 de lei, cu scopul de a nu se mai efectua controale la unitatea respectivă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită", se precizează în rechizitoriu.

 

*Solicitarea de produse de la diverse firme - un obicei al directorului DSVSA

Pe parcursul anchetei procurorii au descoperit că Vasile Bereş şi-a făcut un adevărat obicei din a cere produse, pentru el sau pentru alţii (prieteni şi cunoştinţe, printre care persoane publice cunoscute), de la diferite firme. 

Iată câteva exemple de discuţii telefonice cu reprezentanţii acestora:

Bereş Vasile: Îmi trebuie nişte cârnaţ ieftin.

B.S.: Cât de ieftin? Iefrin, ieftin sau aşa?

B.V.: De dat gratis.

B.S.: Stai să scriem pe o foicică. Cât?

B.V.: Vreo 15 kile.

B.S.: Deci, 15 kilograme cârnaţ. Bun. Ă... bun. În pungi şi le dau la şoferi?

B.V.: Într-o pungă, că şi le împart ei.

B.S.: Ie. Îhî. No, bine (...) No şi altceva? Numa atât?

B.V.: Merci mult.

Sau:

Vasile Bereş: Bună ziua.

X: Să trăieşti.

B.V.: Domnu', dumneavoastră sâmbătă lucraţi?

X: Nu, liberi!

B.V.: De-aia o fost revoluţia, bă! Şi totuşi, până la ce oră?

X: În principiu 15.00-16.00.

B.V.: Ştii de ce te întreb: îmi trebuie carne proaspătă să o duc luni până la Satu Mare, îmi trebuie o pulpă, o ceafă şi un cotlet. Când să vin să le iau?

X: Şi luni când pleacă? Sau cum?

B.V.: Luni plec, în jur de 7.00 dimineaţa. Nu, că eu mă duc.

X: Deci 7.00, păi atunci le iei luni dimineaţa direct de aicea din frig.

(...)

B.V.: Omule, ce te rog, pregăteşte-le că tră să mă duc la un doctor în Satu Mare şi trec eu luni.

*Bereş nu va fi suspendat pe durata judecării dosarului, însă are poprire pe salariu pentru recuperarea prejudiciului

Potrivit procurorilor, în acest dosar A.N.A.F. - D.G.F.P. Alba s-a constituit parte civilă în cauză, considerându-se prejudiciată cu suma de 1.920 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor care nu au fost încasate la bugetul statului. 

Pentru a se asigura recuperarea sumei reprezentând prejudiciul nerecuperat şi folosul material primit pe nedrept de inculpatul Bereş Vasile, s-a dispus poprirea asupra salariului şi altor drepturi băneşti până la concurenţa sumei de 2.120 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Alba.

 

I.S.

 

Foto: arhiva

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide