Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 18 Apr. 2012, 11:05
0
8955

AB: "Copard" promovează o legendă vie: Copoiul Ardelenesc

4776_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Recent, în judeţul Alba a luat fiinţă Asociatia "Copard", pentru promovarea rasei de caini Copoi Ardelenesc, având ca principal obiectiv popularizarea acestei rase ca una specifică zonei Transilvaniei şi militând pentru nealterarea ei.

Pentru îndeplinirea scopului şi obiectivelor propuse, fondatorii asociaţiei aşteaptă să li se alăture atât persoane fizice cât şi persoane juridice, inclusiv autorităţi din administraţie, instituţii sau societăţi comerciale cu competenţe şi preocupări în acest domeniu de activitate.

Mai multe despre această asociaţie şi despre planurile de viitor, dar şi despre "legenda vie" - Copoiul Ardelenesc ai cărui strămoşi provin din negurile istoriei Transilvane, ne spune preşedintele ei, dl. Dan Teodor, un mare iubitor de câini dar şi un împătămit vânător:

- Ce este Asociaţia Copard şi cine sunt membrii fondatori?
- Asociaţia Copard se constituie sub forma unei persoane juridice române fără scop lucrativ şi apolitică. Membri fondatori suntem patru, eu în calitate de iniţiator şi acum şi de preşedinte, Consiliul Judeţean Alba, Romsilva - Filiala Alba şi Asociaţia Alba Verde.

- Care este scopul Asociaţiei Copard?
- Sper ca în curând să fie funcţional site-ul asociaţiei de pe care se vor putea afla mai multe date despre noi şi despre scopul, obiectivele şi intenţiile noastre. Scopul principal, însă, este promovarea la nivel naţional şi internaţional a meritelor şi performanţelor chinologiei româneşti prin popularizarea rasei canine „Copoiul Ardelenesc” ca o entitate specifică zonei Transilvaniei.

Ne dorim înfiinţarea unui Club al Crescătorilor de Copoi Ardelenesc, dar pentru asta trebuie să avem suficienţi câini cu acte pentru a putea îndeplini cerinţele Asociaţiei Chinologice din România. Ne mai dorim realizarea de evenimente şi expoziţii, popularizarea rasei, realizarea unei canise, a unor spaţii adecvate pentru concursuri, ţarc de vânătoare etc., toate acestea fac parte din aspiraţiile noastre.

- Practic până acum ce aţi reuşit să întreprindeţi?
- Până acum am reuşit să ne constituim într-o formă legală, cu hotărâre judecătorească, siglă, ştampilă şi cont în bancă. Am mai reuşit tipărirea unor pliante şi calendare, cu şi despre noi, încercând astfel să ne facem cunoscuţi şi să ne câştigăm simpatizanţi. Am participat la întâlnirea anuală a crescătorilor de Copoi Ardelenesc de la Crainimat-Bistriţa din 25 februarie a.c.. Avem un domeniu pe net şi un site în lucru. www.copard.ro

De asemenea, am făcut demersuri şi donaţie de căţei în speranţa că vom reuşi să-i convingem pe administratorii Cetăţii Alba Carolina să aleagă Copoiul Ardelenesc ca mascotă a Gărzii din Cetate, pentru o mai bună vizualizare şi o mai bună imagine, după modelul Gărzii Irlandeze a Reginei Regatului Unit care are ca mascota un câine de vânătoare irlandez, adica un Irishwolfhound. Deoarece Asociaţia Copard are şi o dimensiune culturală, încercăm să convingem pe edili să găsească un loc potrivit în Alba Iulia unde să amplasăm un grup statuar dedicat Copoiului Ardelenesc. În acelaşi timp suntem preocupaţi şi de găsirea fondurilor pentru realizarea acestui proiect, mai amplu, pentru ca o copie identică am dori să fie amplasată în Iaşi pe dealul Copou, iar o alta în capitala Moldovei, Chişinău. De ce în Moldova la Chişinau? Pentru că legenda ne învaţă că atunci când urmărea bourul, acel voievod din Maramureş pe nume Dragoş era însoţit de căţeaua lui pe nume Molda, fără de care nu l-ar fi descoperit şi nu i-ar fi putut ţine urma pâna la râul în care ea a pierit (o altă dovadă de abnegaţie a copoilor). De la numele acestei copoiţe, Molda, deci, se trage numele apei - Moldova, iar apoi şi a ţării de peste apa aceasta, pe care voievodul a eliberat-o de tătarii cei răi, după cum spune legenda.

Sigur că toate cele care ni le-am propus o să putem să le înfăptuim numai în măsura în care o să reuşim să ne atragem simpatizanţi şi susţinători. Suntem încrezători în demersul nostru şi să sperăm că vom putea canaliza energii şi pentru promovarea Copoiului Ardelenesc şi pentru a cultiva permanent aceasta „moştenire vie” care cu mândrie duce numele Ardealului.

- De unde această dragoste pentru Copoiul Ardelenesc?
- Răspunsul la întrebarea dvs. conţine o doză de pragmatism, poate peste aşteptări, dar o veche vorba românească zice că “nevoia vinde, nevoia cumpără”. Acum câţiva ani, după o reorganizare a terenului de vânătoare pe care-l administra filiala noastră aveam nevoie stringentă de câini de vânătoare pentru mistreţi pe fondul nostru. Aşa am decis să-mi cresc câinii mei pentru asta. Şi am ales Copoiul Ardelenesc.

Dragostea pentru câini o am dintotdeauna. Am crescut la sat, la Unirea, cu câini de toate felurile în curte,  pe majoritatea avea să-i cheme simplu, Rex. Dar pe vremea noastră orice copil îşi dorea un câine ca şi Calu din Pistruiatul. Am avut şi eu câine lup dar nu am reusit să-l învăţ să-mi duca ghiozdanul sau să mă aştepte la sfârşitul orelor, însă mă trrăgea prinzăpadă dacă-l legam iarna la sanie. Tarzan a fost un şorecar care cred cu tărie că putea citi gândurile. O vijla maghiară a trecut prin viaţa noastră ca o cometă, la fel de strălucitor, de impresionant şi de scurt. Ciobanestii m-au impresionat de mic şi mă jucam cu Brezoi, carpatinul unui cioban prieten cu tata, însă Dac, mioriticul, care a crescut în familia noastră sau ,mai corect, mi-a crescut 11 ani copii, având grijă de ei şi de casă, va rămâne veşnic în inima noastră.

- Câţi câini aveţi astăzi?
- Am două căţele plus un junior de Copoi Ardelenesc şi o caţea Brac German cu părul sârmos. Braci germani sârmoşi cresc din 1994, anul când m-am făcut vânător. Sunt nişte câini extraordinar de inteligenţi, ascultători, devotaţi, muncitori şi rezistenţi. Am avut câini de când mă ştiu. O zicală vânătoreasca zice că „Javra-i vânătorul fără câine”.

- De ce?
- Aşa-i vorba... Sigur că unii chiar nu pot să ţină şi nu sint de condamnat: locuiesc la bloc, nu au spaţiu etc., dar cred că pentru a ţine un câine de vânătoare, şi nu numai, asta presupune anumite responsabilităţi, pe care unii nu vor sau nu le place să şi le asume. Însă fără câine la vânătoare nu faci nimic, pierzi şi timpul şi pierzi şi  farmecul vânătorii sau chiar faci mai mult rău lăsând vânatul rănit, nedescoperit, să se chinuie în teren.

- Este scump un câine de vânătoare?
- Vă plictisesc acum cu pilde, proverbe şi zicători, dar tot asa se zice că „ăla-i cu adevărat vânător care are o puşcă vrednică cât o pereche de boi şi un câine vrednic cât o cireadă”. Vrednicia şi legatura dintre stapân şi câine deseori nu se mai măsoară în bani.

- Ce are deosebit Copoiul Ardelenesc faţă de ceilalţi?
- Nu este bine să comparăm mere cu pere şi fiecare are segmentul lui, specializarea lui, dar pentru mine personal apropierea de Copoiul Ardelenesc, poate părea ciudat, s-a produs odată cu maturizarea ca vânator, odată cu înaintarea mea în vârstă. Un Copoi Ardelenesc poate alerga 80-100 de km într-o zi obişnuită de vânătoare, sau chiar mai mult. Conducătorul câinilor în goană este nevoit să facă şi el cel puţin 20% din aceeaşi distanţă. Mai multă mişcare înseamnă mai multă sănătate, corect? Să nu mai vorbim de adrenalina care se descarcă atunci când în mijlocul zăpezilor dobândeşti vânatul cu ajutorul câinilor tăi, faţă în faţă cu sălbăticiunea. Sau simpla bucurie de a le auzi lătratul şi chehnitul pe urme. Ori spaima, că nu se mai întoarce de peste şapte văi şi şapte dealuri, care te întoarce, efectiv, pe dos. Dar bucuria revederii merită!

Copoiul Ardelenesc este un câine care s-a format de-a lungul timpului în condiţiile de climă, de relief şi de vânătoare specifice Transilvaniei. A fost antrenat şi selecţionat pentru a fi în stare să ţină urma vânatului pe distanţe foarte lungi şi în condiţii foarte grele. Toata forma lui, atletică şi armonioasă, denotă asta. Îl ajută şi simţul olfactiv extraordinar de dezvoltat, orientarea în teren, dar şi rezistenţa la efort, perseverenţa şi devotamentul exemplar care nu de puţine ori merge până la supremul sacrificiu. Este un câine rezistent şi la căldurile verilor şi iarna la frig năpraznic. Este un câine primitiv, rezistent la boli şi la suferinţele fizice iar peste toate este un câine foarte independent, cu mult caracter. Trebuie să fii în stare să-l înţelegi, să-l domini, să-l controlezi, şi nu cu forţa, că altfel nu te va băga în seamă. Va vâna de capul lui şi nu vei reuşi să faci echipă cu el. Este de asemenea devotat familiei şi un foarte bun câine de casă.

- Cum de v-a venit ideea unei Asociaţii a Copoiului Ardelenesc? Este nevoie?
- Dacă este nevoie? Clar ca da! Iar ideea s-a materializat în timp. În primul rând am observat că deşi există foarte, foarte mulţi iubitori şi crescători de Copoi Ardelenesc, ei nu sunt uniţi. Ei nu discută şi nu se consultă suficient între ei şi nu se fac cunoscuţi. Nici pe ei nici pe câinii lor. Nu au o ţintă comună şi de multe ori nu ajung la un numitor comun la detalii despre câine şi creşterea lui. Deşi există un efectiv deosebit de valoros de exemplare, atât ca număr cât şi ca frumuseţe şi ca rezultate la muncă, neavând acte, aceşti câini sunt ca şi inexistenţi.

În al treilea rând este dureros să vezi că mulţi oameni, chiar de la noi din judeţ, nu ştiu că există rasa Copoiul Ardelenesc, singurul câine de vânătoare format pe teritoriul actual al ţării noastre şi singurul care poartă după el numele Ardealului. Şi nu în ultimul rând pentru că la noi în judeţul Alba există şi au existat, de zeci de ani, iubitori şi crescători de Copoi Ardelenesc. Aş menţiona aici, cu scuzele de rigoare dacă încă nu i-am descoperit pe toţi, pe dl. Tamaş de la Aiud cu canisa Brucla, dl. Valea Niţu din Mesentea, dl. Ţălnar Vasile din Aiud, dl. Chirilă Vasile din Aiud, dl. Laurean din Gîrbova, dl. Aldea Alexandru din Sînmiclăus, dl. Cotişel din Bistra. Sper ca în timp să vi-i pot face cunoscuţi pe toţi şi istoria lor.

Vă pun şi eu o întrebare: Am auzit cu toţii de magiun de Topoloveni, pepeni de Dăbuleni, cârnaţi de Pleşcoi sau ceapă de Moldoveneşti dar „-de Alba” cunoaşteţi ceva? Dacă nu, vă spun eu că între cunoscători se vorbeşte despre „Copoi Ardelenesc din linie de Alba”!
Este puţin lucru?! Când noi căutăm disperaţi simboluri, branduri cu care să ne identificăm, nu este mai uşor să ne întoarcem la rădăcini, la tradiţii? Nu este mai frumos să ne lustruim argintăria moştenită de la bunici şi să nu mai umblăm după tinichele, plasticuri sau beţişoare chinezeşti ori scobitori? Istoria acestei rase de câini este identică cu istoria ardelenilor, fără deosebire de naţiune!

- Totuşi Ungaria a omologat această rasă în 1966 iar mai apoi a decretat Copoiul Ardelenesc (Erdelyi Kopo, Trasylvanian Hound), comoară naţională. Ce părere aveţi despre asta?

- O părere foarte bună. Dacă nu o făceau ungurii cine ştie când aveam un standard al Copoiului Ardelenesc înregistrat la Federaţia Chinologică Internaţională. Şi eu am certificat de naştere tot din '66, dar şi omenirea şi rasa Copoiul Ardelenesc există cu mult înainte de asta. Despre chestia cu comoara naţională, ce sa zic, iar bravo lor că-i arată respectul cuvenit, însă eu am prieteni care au patalama la mână că deţin parcele de teren pe Lună. Noi ceilalţi ce să facem, să nu mai iubim Luna, să nu ne mai bucurăm de ea, să nu mai scriem poezii?

Foarte, foarte mulţi câini din România au ajuns în Ungaria. Chiar din judeţul Alba mulţi. Cu câini din România s-a făcut revigorarea rasei şi în Ungaria. Spre norocul lor, după ce au ajuns în Ungaria unii câini au cunoscut celebritatea. De exemplu căţeaua Brucla Linda, plecată chiar din Aiud, de la dl. Tamaş, este considerată ca având cel mai perfect cap de Copoi Ardelenesc din toate timpurile. Chiar şi campionul mondial Csenk are origini tot din Ardeal, din Mesentea, dacă nu mă înşel. Dar crescători cu rezultate deosebite sunt şi la Bistriţa, Mureş, Deva, Sibiu, Lugoj, în Maramureş şi Secuime. Schimburile de câini sunt la ordinea zilei acum între Ungaria şi România. Copoi Ardeleneşti găseşti acum şi în Bulgaria, Turcia, Grecia, Ucraina.

- Vă mulţumim şi vă dorim succes în demersul dvs. de a-i reda Copoiului Ardelenesc locul pe care îl merită.

I.S.
Foto: Copard

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide