Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 19 Iul. 2013, 14:42
11
12926

Un extremist de centru, cetăţean de onoare al Clujului

„Eu nu sunt pentru lumea asta”, îmi spunea la fiecare interviu. Lay bacsi e modelul pe l-am pierdut. Noi cei din această societate divizată, întinată de mârlănie şi meschinării obscure.

un extremist de centru cetatean de onoare al clujului
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Ieri, 18 iulie 2013, s-a întâmplat ceva absolut firesc. Cu atât mai profund momentul. Profesorul emerit Nicolae Szoboszlay a fost numit cetăţean de onoare al judeţului Cluj. Tot pe 18 iulie, Lay bacsi a împlinit vârsta de 88 de ani, pe care o sfidează cu o luciditate parcă nepământeană. Domnul profesor Szoboszlay s-a oferit ca exemplu pentru schimbările pe care le pretindea oamenilor din jurul său. De la Remus Câmpeanu sau Petru Emil, la Sabău, i-a dirijat pe toţi spre glorie în cea mai dificilă etapă a unei cariere de succes: începutul. Clipa în care nu ai nimic, nu ai dobândit încă nimic. Această atenţie acordată de autorităţile judeţene a fost o reparaţie destul de tardivă pentru omul care a construit şi educat generaţii întregi de mari fotbalişti clujeni, dar a fost o acţiune de aplaudat pentru că a umplut un gol din sufletul profesorului. Îmi plăcea să-l caracterizez, în mintea mea, ca fiind un extremist de centru. Prin echilibrul său, prin ţinuta sa ireproşabilă, prin distincţia sa. Un gentleman rasat, un aristocrat care, într-adevăr, „nu e pentru această lume”, pentru simplul motiv că provine dintr-un univers al normalităţii şi modestiei extreme. Iar normalitatea în zilele noastre e mai rară decât numărul unor gesturi precum cel al CJ-ului din Cluj. S-a născut în 1925. A primit o educaţie interbelică, de la doi părinţi aristocraţi.

30 iulie 2008. Doctorul Mircea Luca, cel mai mare căpitan din istoria Universităţii Cluj, pleca la cele veşnice. Remus Câmpeanu, urmaşul său, al doilea cel mai mare purtător de banderolă cu „şapcă roşie”, urma să-i citească necrologul. Inegalabilul nea Remus nu a avut puterea s-o facă. L-a salvat, din nou, veşnicul Lay bacsi, precum o făcea pe vremea în care juniorul Remus Câmpeanu se întrecea în pozne adolescentine cu colegii săi. Profesorul Szoboszlay, coleg şi prieten pentru doctorul-fotbalist-simbol Luca, mentor şi prieten pentru juristul-fotbalist-simbol Câmpeanu. Printre lacrimile fundaşului care risipea orice speranţă pentru adversari în banda stângă a Universităţii se auzea vocea puternică a părintelui care a sădit în el sămânţa de lider istoric al „şepcilor”. Nea Remus era de-a dreptul copleşit de emoţii. S-a stins un erou al copilăriei sale. Un frate mai mare. Între timp, mâna îi tremura tot mai puternic lui Lay bacsi. Inhibarea lacrimilor au transmis un tremur mâinilor. Acele mâini cu care se întindea, fără mănuşi, pe zgura terenurilor de război, după mingile grele ale anilor '40-'44, care treceau de apărarea condusă de doctorul Luca. În acele mâini ţinea acum foaia cu discursul dedicat vechiului său coleg şi prieten. Szoboszlay Nicolae, portarul refugiului de la Sibiu, s-a ţinut tare, aşa cum a făcut-o toată viaţa. A rămas ultimul. Toţi s-au dus. S-a dus doctorul Luca, căpitanul din exil, a rămas doar Szoboszlay, puştiul îndrăgostit de cântecele Universităţii printre obuze şi meciuri anulate din cauza prafului ridicat de bombardamente. Doar el ne mai poate spune povestea trăită a fotbalului romantic pe timp de război, printre cadre universitare, printre corifei ai intelectualităţii ardelene. El, tânărul ungur al acelei echipe, pe atunci în ultimul an de liceu, e ultimul „simbol al unor inimi româneşti” rămas în viaţă. Imaginaţia nu ne-ar putea oferi niciodată o pildă umanitară mai superbă, semn că suferinţa nu cunoaşte graniţe sau etnie, când un grup de oameni cred în aceleaşi valori.

Nicolae Szoboszlay a colaborat cu marii antrenori care au trecut pe la „U” de-a lungul vremii. Ştefan Kovacs, poate cel mai prestigios tehnician român, a fost un partener important pentru profesor la „U”, prin anii '50. Pentru că distincţia primită ieri face referire la întregul judeţ, e important să subliniez un moment mai puţin mediatizat. În 1961, Arieşul Turda reuşea să câştige primul trofeu din istoria judeţului Cluj, Cupa României RPR. Creatorul acelei echipe a fost profesorul Szoboszlay, dar a părăsit clubul în faza sferturilor de finală. Chemarea sufletului l-a readus acasă, la „U”. „Nea Lay a format acea echipă. Ne-a educat ca oameni, ca fotbalişti. Ne-a făcut să înţelegem că un fotbalist nu poate avea două euri. Cum ne comportăm pe teren, aşa ne comportăm şi în viaţă. Dânsul a avut cel mare merit pentru acea Cupă!”, mi-a mărturisit Ioan Onacă, profesor de matematică ieşit la pensie, unul dintre supravieţuitorii primei mari izbânzi fotbalistice clujene. Să contenim cu laudele. Nu de alta, dar Lay bacsi se va supăra tare. A rămas la fel de tânăr şi prin modestia sa proverbială.

În 1976 s-a retras definitiv din antrenorat şi a început să se dedice exclusiv carierei de coordonator al centrului de copii şi juniori al Universităţii. Omul cu cea mai impresionantă bibliotecă de specialitate, în patru limbi, pe care am auzit vreodată să o deţină un tehnician român, se retrăgea, paradoxal, din sfera echipelor de seniori. Explicaţia e simplă, fără alte interpretări colaterale. Intelectualul Szoboszlay era mult prea exigent, mult prea scrupulos şi intransigent pentru o lume care se apleacă atât de uşor în faţa intereselor personale. Nicolae Szoboszlay e extremistul de centru. Remus Cîmpeanu, Petru Emil, Vasile Suciu, Cîmpeanu II, Zoli Iaşko, Alpar Meszaros, Zsolt Muzsnay, Ioan Ovidiu Sabău sau Tiberiu Bălan îi mulţumesc pentru alegerea sa de a se dedica exclusiv lor, lăsând alţi antrenori să guste din crema gata preparată. Poate au înţeles ceva din povestea sa şi copiii de la Centrul de juniori, singurii reprezentanţi ai clubului prezenţi la ceremonie... Iar nea Remus, de data aceasta, şi-a făcut mândru profesorul. N-a mai plâns ca la doctorul Luca. Vorba aia, n-a fost înmormântare! Lay bacsi, Clujul v-a mulţumit, ieri, oficial, dar chiar şi România o poate face. Dumneavoastră, făuritorul de stele, aţi ales să-i împingeţi pe alţii spre glorie. Aceasta a fost gloria dumneavoastră. La mulţi ani cu sănătate, domnule profesor!

 

Voteaza articolul
4.6 / 5 (45 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

-53
Nu-mi place!

Radu mami ai dreptate, dar uni sun bolnavi genetic de nationalizm-sovinism in cluj-kolozsvar .Boala asta nu se tretaeaz cu vorbe bune exenplu bun ci cu articol de lege care nu esti in tara noatra ROMANIA.

salut exista o metoda buna de a face bani pe internet! este vorba de Coins Generation in ce consta acest site? fiecare dintre voi aveti un calculator laptop smartphone etc printr-un program thread manager tinut poti scoate pentru inceput 1$ pe pe zi pentru 1 thread nu este mult dar cu timpul poti ajunge la un profit de 100$ pe zi asta insemnand aproximativ 3000$ pe luna! nici eu nu credeam la inceput pana in momentul care am scos primii bani singura investitie sunt 30 de centi pentru verificare pentru care primesti thread gratuit aici este linkul http://coingeneration.com/auth/new/363470/ daca vrei sa te ajut cu inscrierea onlinecash04@gmail.com

Daca ar fi cat mai putini cei ca ioan ce zice ca -i din manastur si attila ce bine ar fi .
Foarte corect ceea ce zici -radu cluj.

Va dati seama ca unii cfr-isti lase mesaje sub pseudonime de U-isti,nu?

In primul rand vreau sa il felicit pe autorul acestui articol, jurnalistul Cristian Aszalos. Este un editorial care ar trebui sa fie o normalitate in randul presei sportive clujene si nu numai. Un articol care a lasat deoparte rivalitatile si a scos in evidenta personalitatea lui Nicolae Szoboszlay. Pt cei mai tineri este o caracterizare perfecta, un model de urmat pentru pustii de azi care si-au indreptat pasii spre fotbal.

PS : prin acest articol se poate observa si calitatea mediului universitar clujean, reprezentat aici de Cristian Aszalos

Felicitari, Cristian Aszalos, si asteptam multe astfel de editoriale!

Szoboszlay Miklos, nu Nyikuláé, Kovács István, nu Stéfán, Iaskó Zoltán, nu Zoli Iáskó, macar atata puteai sa inveti de cand esti in Kolozsvár....(M)uistule

Cred ca e corect observatia.

-105
Nu-mi place!

na io sunt, Ioan din manastur ala cu brandu(mana)l tare ! Ce pace cu bozgoriCFR, hai sai cantam ca NOI SUNTEM ROMANI..NOI SUTEM ROMANI ..NOI SUNTEM AICI vECII STAPANI ! si mitici sunt frati nostri , celor de la U ! ei n-au ajutat tot timpul si dl Becali ! asa ca radu cluj tu oi fii vro vinitura de pin har-cov ! SI bun venit patronului care este tat MITIC .dar e dea NOST ! HAIDI U !

ionele ... esti varza frate !!!

Doamne, si tu te pretinzi suporter al lui U, cand esti un biet gunoi corcit cu ***EDITAT***i! ce-a fost si ce-a ajuns biata U Cluj :(((

+97
Imi place!

Sunt Radu din ...groapa ,,,marasti ,,,,,ca CFR-ist ! frumos articol ! HAI SA FIE PACE INTRE CELE DOUA GALERI SI SA NE RESPECTAM ! ! ! CAND VIN mitici LA CLUJ ! SA TINA MINTE CAPITALA ARDEALULUI ! SA DAM EXEMPLU DE ARDELENI FRUMOSI SI ,CALMI LINISTITI ! ,,,,multa sanatate si minte HAI CLUJUL !!!!!!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide