Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 12 Feb. 2013, 13:53
78
17043

Tot de la Viena se vede Ardealul cel mai bine

Mă gândesc acuma, văzând ce nemernicii se petrec în România, că nouă, ardelenilor, tot de la Viena ne-au venit marile adevăruri: zicea împăratul Franz Iosef că “sarcina lui e să-şi păzească popoarele de politicieni” - şi probabil mulţi au râs atunci şi cam la vorbele lui am ajuns.

tot de la viena se vede ardealul cel mai bine
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Uită-te la subiectul secuimii: oamenii simpli au aflat repede adevărul: adică ce bai să fie că au secuii drapel şi l-au pus pe instituţii, când şi judeţul Maramureş are drapel, când şi judeţul Ialomiţa are drapel?

După ce s-au uitat un pic câş unul la altul, Ion şi Ianoş tot la o pălincă ş-o slană cu ceapă s-or împăcat: oamenii simpli mi-au trimis să arăt la televizor, să înţeleagă şi nesimţiţii din politică, zeci de poze cu tricolorul românesc de pe clădiri oficiale din Ungaria: primării, şcoli, case de cultură. Oare cum ar fi reacţionat ăştia din politica românească dacă tricolorul maghiar, roşu-alb-verde, ar fi fost pus pe o primărie sau şcoală de la noi? Cum ar fi sărit ăia de la Antene, câte spume ar fi făcut că se rupe ţara şi că, evident, Băsescu-i de vină?

Dar să ştii că noi, oamenii simpli, nu suntem sălbateci, indiferent cât de mult ar vrea televiziunile bucureştene să ne arate aşa. Nu suntem nici triburi de români, nici triburi de unguri, chiar dacă politicienii noştri apucături de maimuţe au. Uneori mi-e ruşine când – la momente dintr-astea – văd că mă sună amici din Vest să mă-ntrebe ce naiba-i la noi şi atunci tot las' să sune şi într-un final când răspund mă prefac că nu ştiu mare lucru: „nooo, apoi noi nu prea-i băgăm în seamă, noi avem de lucruuu” – le zic amicilor şi după ce povestim un pic trântesc telefonul futu-i mama ţării care m-o ţinut în loc şi futu-mi capu' de bou rămas aici şi sacrificator de viitor al copiilor mei aici, în România: ştii, cam asta fac sau îmi trece prin minte că fac...

Şi mă întorc la vorba lui Franz Iosef şi nu văd pe nimeni care să ne apere de politicieni.

Pentru că lor nu România asta li-i dragă, ci bogăţiile ei şi tot ceea ce poate fi pus pe tarabe. Ei nu de români sau popor român mai au chef, ci de supuşenie. Ei nu sunt în stare să mai facă istorie pentru că habar nu mai au de istorie. Ei sunt în afara istoriei, ca sarcinile extrauterine.

Ei pot trăi numai dacă noi suntem fraieri să murim pentru prostiile lor. Ei sunt, da, mai bogaţi şi mai şmecheri, ei au mereu limuzine şi şofer, da, uneori de ei tre' să-ntrebăm de vrem un loc de muncă, dar ascultă-mă: sunt nişte gozeri în fapt cei mai mulţi dintre ei. (Sunt prinşi în platoşa fricii: ia încearcă să ieşi ca iarna trecută în stradă, ia pune-te brusc de-a curmezişul în faţa destinului lor, răsteşte-te un pic şi vei vedea că vremile sunt – brusc – de partea ta.)

 

Da, pe politicienii noştri îi vezi mereu prin Europa, ei stau ţepeni şi stau înşiraţi pe marile bulevarde: dar nu statui sunt, doamnă şi domnule, nu ca statuile stau înşiraţi, ci ca rahaţii de câine.

Voteaza articolul
4.7 / 5 (157 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Inteleg ca doriti impartirea tarii si maghiarii sa-si faca de cap pe pamant romanesc, nu-i asa? eu nu stiu cum de nu crapa pamantul sa va inghita. Flutura drapele romanesti la Budapesta? Cand asta? Ca eu merg aproape in fiecare luna si nu le vad. Domnu' trimite-mi si mie niste iarba din aceea sau prafurile din care tragi pe nas, ca sa vad si eu saptamana viitoare tricolorul romanesc la Budapesta. Stiti ceva domnu'? Asa sa va ajute Dumnezeu, exact asa cum scrieti minciuni aici, fix asa sa primiti si dvs. Si admiratorilor dvs la fel sa le dea Dumnezeu, dupa minte si dupa suflet.

Excelent diagnostic. Perfect descris.

Si acum intrebarea de baraj, devreme ce imparatul Franz Iosef nu mai e in viata: "Noi cum ne aparam de politicienii astia marca rahat de caine?" Niste raspunsuri concrete daca s-ar putea.

Stiam ca Gherman asta e cam dus cu pluta, dar nu mi-am imaginat nici o clipa ca e atat de spurcat.. ca se injoseste atat de mult, cu asemenea postari murdare.
Am inteles ce specie este acest om si ce calitate are.. spune multe si despre calitatea ziarului si a celor care-l platesc.
Nici un om intreg la minte n-ar tine/plati un om (daca se poate numi om) ca sa scrie asemenea mizerii/spurcaciuni.

"Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse."
- inainte de a posta un comentariu orice utilizator vede aceste randuri ... eu ma intreb de ce oare acele comentarii nu sunt sterse.. DAR MAI ALES DE CE AUTORUL ARTICOLULUI POSTEAZA SI EL ASA CEVA????? SI IN COMENTARII SI IN ARTICOL???!!!!????

Hello... cei care-l platiti???!! sunteti orbi??!!!

nu are rost sa va bateti capul, argumentele lui nu exista, creeaza false impresii, cine nu e de acord cu el ( adica cu ungurii) e din afara Transilvaniei.

Doi cretini

Franz Josif. Schonbrunn. Viena. Austria.
Stabilitate legislativa, seriozitate, disciplina, respectul fata de cuvantul dat, monumentul ostasilor sovietici din ww 2, Wiener Blut, etc
Altfel spus NORMALITATE sau COLOANA VERTEBRALA
Ceea ce unii precum Arpad Paszkany Goncz ( mai bine zis Farfuridi sau oare Branzovenescu ?) nu pot intelege pt ca nu au avut asa ceva niciodata.
NU ARDELENII SUNT MAI DESTEPTI, ci sunt mai aproape de normalitate, mai au o oarecare coloana vertebrala ( cata ne-a mai ramas dupa ce am fost injectati cu veninul comunismului)
Arpi draga, nu iubim sudul chiar pentru aceste lucruri.
Nu numai ca nu aveti coloana vertebrala, ci Va compar cu un melc, dar nu un melc oarecare (pt ca melcul are "casuta") ci cu melcul "limax".
Am mai uitat sa adaug ceva.
La Viena: Wiener Prater, Zigeunerbaron.
Asa ceva exista si la bucuresti, dar de alta speta ....
Apropo' stii de ce ii zice bucurestiului "Micul Paris" ?
Jegul pe metru patrat este la fel doar ca sunt mai putini metri patrati !

ati scris corect si la subiect noi ardeleni am fost asa mereu cu ochi indreptati catre viena a carei urme vor ramine si se vor adinci si incet incet tot ce ne va mai lega de restul rominiei varamine poate regalitatea
cum sa nu fi mindru bca ai aparzinut cindava imperiului austriac de exemplu
in orasul saliste exista un pod constuit la 1891 de o firma din viena
mare a fost surpriza cind in 2011 sa primit o sesizare de la o firma de asigurari din viena care spunea sa fie lumea atenta ca podul cu pricina nu mai este asigurat deci dupa mai mult de 100 de ani
ce zice domnul dragnea cind vor fi teleormaneni luila acest nivel
aswa ca cum spun ardeleni mai putina vorbarie .........
dan von szomraky

Citez cateva pasaje din cartea 'Ardealul, trecut si viitor" scrisa in 1944 de parlamentarul horthyst Endre Bajcsy-Zsilinszky :
Pretenţia românilor asupra Ardealului poate fi susţinută doar de un singur argument: numărul mai mare al populaţiei, mai exact de majoritatea etniei române.”

„Problema ardeleană o putem rezolva odată pentru totdeauna în mod corespunzător”, adică prin creşterea artificială a numărului ungurilor din Ardeal, ca urmare a acordării cetăţeniei ungare românilor get-beget, de pe tot cuprinsul României. Cartea tălmăcită de Arpad Göncz cuprinde programul agresiv, revizionist şi războinic al Ungariei. Preşedintele Arpad Göncz prezintă proiectele Ungariei cu privire la destinul Ardealului, proiecte de o importanţă primordială pentru unguri. Din cartea „Ardealul-trecut şi viitor” prezentăm cîteva fragmente edificatoare:

„Crearea României Mari s-a făcut sub conducerea lui Ion Brătianu, un escroc internaţional de mare talent”… prin „acceptarea principiului etnic.” (pag.82)

„În ceea ce priveşte Ardealul, există o singură alternativă: naţiunea ungară – înainte şi după Tratatul de la Trianon – ţine în modul cel mai ferm la dreptul ei de proprietate asupra întregului Ardeal. Nu va exista niciodată o generaţie de unguri dispusă să renunţe la acest sfînt drept istoric. Naţiunea ungară este gata ca în orice clipă să ia arma în mînă pentru a-şi exercita acest drept, sacrificîndu-şi chiar viaţa în luptă, fiindcă fără Ardeal nu poate să existe un stat ungar, nici o misiune ungară şi nici viaţă ungurească.” (pag.86)

„Dacă majoritatea românească din Ardeal şi-ar impune cu forţa voinţa în cadrul autonomiei ardelene, va trebui să se recurgă la mijloace artificiale pentru a zădărnici dominaţia majorităţii româneşti.” (pag.101-102)

„Într-o singură problemă nu putem face concesii: Ardealul în întregimea lui – ca o unitate intangibilă – trebuie repus sub stăpînirea Sfintei Coroane Ungare.” (pag.110)

Mai e nevoie Ghermane de alte comentarii?

Ti-ai racit gura degeaba . Sabin si restul ardelenilor doresc "unirea" Transilvanei cu Viena, nu cu Budapesta. Asta nu pricepeti voi

Nu unirea.
Nu ne intereseaza nici Viena nici macar Budapesta (nem beszelni magyarul ! )
Vrem ca in Transilvania sa fie la fel ca la Viena. Sau Geneva. Nu Bucuresti. Nu Istambul.
Avem sansa. Vrem doar coloana vertebrala si normalitate.

Expulzarea eleganta a regatenilor din Ardeal este singura solutie . Reducerea functiilor colonialiste(armata, politie, invatamant, administratie.), ridicarea stachetei IQ in viata social/economica, cat mai multa germana, maghiara si or sa plece singuri cand o sa vada singuri ca nu mai fac fata. Cati Mihaita Calimente sau Grapini or fi prin Ardeal, ascunsi pe dupa clujeni, ardeleni s.a.m.d.

Propun filtrarea și păstrarea Regățenilor din Ardeal pe principiul culorii pielii (ce e mai inchis de RAL1013 (crem deschis drumu' la vale), și pe cei harnici care s-au săturat de mizeria fanariotă să îi păstrăm. La urma urmei ardeleanu' neaoș s-a format din ăstea 3 seminții (maghiar/german/român). Gypsy Kings au adus doar așa o notă de culoare.

ce zici de expulzarea mai putin eleganta a bozgorilor in Asia Centrala?

Mai, manesmane, sunt convins ca nu esti ungur si sunt convins ca nu prea-ti place munca!
Hai sa-ti traduc (din romana in romana) ceea ce a vrut sa zica Csaba:
- " filtrarea și păstrarea Regățenilor din Ardeal. Pe cei harnici care s-au săturat de mizeria fanariotă să îi păstrăm"
In schimb, ceilalti.....
Un mar putred strica.......
Oare, de ce faci gat ? Te simti vizat ?

subliniaza: ELEGANTA !

Mda, constat cu tristete ca Sabin Gherman se comporta din ce in ce mai vulgar pe forum, ar trebui promovate raspunsurile lui vulgare in toata tara si nu numai sa se vada calitatea lui umana. Rusine !

Aici trebuie sa-ti dau dreptate. sa NU FOLOSIM EXPRESII VULGARE ci ARGUMENTE !
Chiar daca nu toti vor pricepe.....

Urmărind comentariile, nu pot să nu remarc un lucru: pentru domnul Gherman oricine are o părere opusă dânsului este considerat automat "importat" de dincolo de Carpați :-))
PS: Cam puerilă/primitivă atitudinea.

ASA SE VEDE ROMANIA!!!
(articol din presa de azi,12.02)

Jucatorii Stelei, in Cartierul Rosu din Amsterdam. Reactia olandezilor: "Si-au vizitat rudele prostituate"

Jucatorii Stelei s-au relaxat, inaintea meciului cu Ajax, in "Cartierul Rosu" din Amsterdam. Vizita stelistilor in preajma bordelurilor a starnit o serie de comentarii dure in Olanda.

"Steaua Bucuresti la prostituate" - au titrat jurnalistii de la site-ul Powned.tv dupa ce au aflat de vizita jucatorilor in "Cartierul Rosu".

Olandezii sunt mirati ca "stelistii purtau adidasi pe strazile pline de zapada din Amsterdam" si considera ca "romanii n-aveau cum sa rateze o vizita in faimosul "Cartier Rosu".

La doar o ora de la aparitia articolului, zona de comentarii s-a umplut cu mesaje dure din partea cititorilor olandezi, care sustin ca stelistii s-au aflat in vizita la rudele lor prostituate.

"Probabil isi vizitau rudele prostituate", a scris user-ul "zik", completat de "appel2013": "Intotdeauna o vizita a familiei este placuta".

Un alt comentariu de acest gen a fost facut de suerul "Satria": "In orice caz, nu s-au lovit de o bariera lingvistica."

In schimb, cititorul "Graaisnaaiert" se intreaba daca stelistii au platit din banii castigati la pariuri.

MULTUMIM BUCURESTI!!!

Sergiule, latratura de caine nu merge-n cer.
Extremisti sunt peste tot (chiar si in Olanda). Aici nu avem ce face ( pe termen scurt).
Ne-am castigat acest renume- ne purtam "crucea"
Doar cu timpul putem dovedi ca avem coloana vertebrala, ca suntem oameni normali. Si intre oamenii normali mai exista uscaturi....(important este sa tinem uscaturile sub control, la un procent rezonabil)

Mare pacat ca instigarea la separatism nu se pedepseste penal ! Romania va ramane unita si, cu voia Domnului, va fi iarasi Mare. Ungurii sa-si vada de treaba si sa respecte Romania si romanii care le dau de mancare si adapost ! Iar daca nu va fi asa, avem noi ac de cojocul lor ! Ne vom apara tara CHIAR CU PRETUL VIETII !
Sunt clujean dar patria mea este Romania, nu doar Ardealul ! Traiasca Romania Mare ! (nu partidul, nici revista)

unguri nu primesc adapost si mincare de la oameni ca tine ei au casele lor de pe vremea cind romini nu se gaseau de loc iar despre patriotismul tau ce sa spun seamana cu ce invatam la gradinita si cred ca esti clujan de craiova dupa expresi si papagal

Traiasca Transilvania independenta asa cum a fost intre 18 octombrie si 1 decembrie 1918.

Eu vreau Transilvania independenta care a existat intre 1526 si 1867!

@ALIN TIMIS === Tot la fel as vrea si eu.

bine ti-au spalat creierul , mai clujene.amu pune-l si la uscat!

cu cine te lupti mai zdreanta ? cu rusi ? cu bulgari? cu unguri ?! tu in anul 2013 te lupti ?imbecil nenorocit ! tu nu ai ce manca si spui ca tu dai de mancare la alti? atuncea de ce ai mancat lebedele? ce cauti la capsuni? de ce scriu ziarele din occident despre ratati ca tine. tu chiar crezi ce vezi cand te uiti in olinda ? mailatule .tu nu esti de 2 generati in cluj ! vinitura !
na sa fii sanatos !

Dumneata esti un rasist si un nazist daca vorbesti asa fara respect fata de un om care isi vede amenintata si jignita tara si identitatea. Sa-ti fie rusine pentru cuvintele murdare si intoleranta primitiva... Asemenea afirmatii jignitoare denota o lipsa de respect si de toleranta fata de semenii tai. M-am saturat de nucleul dur al nazistilor si rasistilor unguri din Transilvania. Si Gherman nu face decat sa ridice la fileu aceste manifestari iresponsabile...De aceea este vinovat pentru ca amorseaza aceste manifestari si nu face decat sa induca URA !! Cine seamana vant culege furtuna.. Suntem constienti de valul de iredentism ce vine din Ungaria, iar voi cei care va lasati condusi de frustrarile voastre iredentiste, sariti calul. Nici noua nu ne place coruptia din administratia romaneasca desi suntem romani ardeleni si nici politicienii din Romania, detestam aceasta coruptie, dar nu blamam si nu uram nici categorii sociale nici comunitati intregi, nici natiuni. Voi tineti neaparat sa ne faceti sa va uram? Ati intrat in transa de cand cu Orban si cativa extremisti de la Budapesta...Dar nu va ganditi ce lasati in urma? Tineti neaparat sa fiti detestati pentru comportamentul vostru intolerant? Voi tineti neaparat sa ne amintiti de nazism via comunism in Europa anului 2013? Voi credeti ca noi ca orice popor putem trece peste militantii nostri romani ardeleni din Ardeal cum ar fi Inochentie Micu Klein, Iuliu Maniu, Vaida Voevod?! Credeti ca putem uita inteligenta, onestitatea, caracterul lor si mai ales martirul lor? Credeti ca daca suntem dezamagiti cronic de politica damboviteana, nu mai rezonam romaneste si credeti ca ne abandonam valorile noastre nationale, chiar daca aveti impresia ca le-am uitat? Va intelegem pana la un punct frustrarea dar Europa nu toleram derapajele indiferent din ce parte si care in buna parte sunt provocate de partea maghiara..Romania nu este un model inca de democratie dezvoltata, ( vad multi cetateni romani cu idei rasiste fata de ***EDITAT***i, e rusinos) este un stat cu o coruptie importanta, dar asta ne afecteaza pe toti si modul vostru nihilist de manifestare nu inseamna lupta impotriva coruptiei...Sunt inca multe lucruri de facut la nivel social pentru toti...Uitati-va la Franta sau Anglia..Oamenii trebuie respectati..Suntem condamnati sa traim impreuna, nu sa le luptam unul impotriva celuilalt..

poate dum. sunteti condamnat sa traiti impreuna cu dar eu nu la mulzi nu va convine o apropiere de austria pt. atunci nu va mai tine cu furatul va trebui ca voi cei din regat sa deveniti europeni dar asta nu va fi pentruca singele vostru este balcanic si voi asa veti ramine
dan ioan

@MR X === <<< "..Oamenii trebuie respectati..Suntem condamnati sa traim impreuna, nu sa le luptam unul impotriva celuilalt..">>>
Nu! Nu suntem "condamnati" deloc. Suntem PRIVILEGIATI sa traim impreuna. Asa este corect! Transylvania nu este nici a Ungurilor si nici a Romanilor. Transylvania este a Transylvanenilor, Secui, Sasi, Svabi, Slovaci, Sarbi, Evrei, Moldoveni, Munteni, etc, etc. Toti acestia pot si trebuie sa traiasca in deplina armonie.
A trai in armonie nu inseamna sa nu fim in competitie loiala in materie de buna gospodarire a regiunilor. Daca Secuii vor o zona de autonomie, este dreptul lor si trebuie respectat.

Dacă un dobitoc de la Budapesta face un pârț nu înseamnă că și maghiarul de la Ardelică a mâncat fasole.... nu băga toată fasolea în aceeași traistă...
Dacă faci separatism pe modelul bundes-landurilor germane what the f**k ? (cum zice francezu'). România Mare de acord da' guvernată cum trebe'

Romani verzi ce injurati ungurii pe aici aveti macar un bunic nascut prin Ardeal? Sau au venit cu trenurile rechizitoante de regateni de la delegatia romanilor ardeleni dusa la Bucuresti prin iarna 1918-1919?
Pana una - alta, cei pe care ii injurati au construit o regiune functionala si furmoasa timp de peste 1000 de ani. Drept dovada ca va mandriti cu ea acum.
De ce nu ati facut la fel si voi prin Regat si Moldova?!

Mai Robert de acord cu tine ca Ardealul e mai dezvoltat si mai occidentalizat ca Moldova si Tara Romaneasca, dar conditiile istorice au fost diferite.. NU SUNTEM TOTI LA FEL. Nici Ardealul si nici Ungaria nu sunt asa dezvoltate ca Austria sau Anglia.. Conditiile istorice au fost diferite. Aici nu putem schimba nimic. Intelegeti si voi, Balcanii sunt Balcani, diferiti de alte regiuni istorice, pur si simplu..Bulgaria, Macedonia, Turcia sunt la fel.. Muntenia si Moldova au fost sub influenta lor, iar Transilvania sub influenta ungureasca si austriaca..Anglia e o tara dezvoltata, la fel si Olanda si Franta pentru ca la un moment dat au beneficiat si de colonii si si-au putut construi o democratie si protectie sociala pentru cetatenii sai, in timp ce fostele colonii se zbat majoritatea in mizerie..O parte din bunastarea acestor tari se datoreaza acestor colonii care au fost exploatate la sange..Asta ESTE ISTORIA ! Ne respectam valorile istorice, dar nu putem sa privim totul prin ochelari de cal..Poti sa critici coruptia unui stat, dar nu poti sa acuzi un intreg popor..Daca luam in calcul un OM, indiferent de rasa sau cetatenie, el poate fi educat si transformat, poate invata, se poate autodepasi. Daca accepti contrariul, inseamna ca ii dai dreptate lui Hitler si Stalin..Mie mi se pare ca sunt mai multi unguri verzi decat romani verzi pe acest forum cu accente rasiste si iredentiste..

Mr.x,in principiu ai dreptate,natiunile aflate azi in diferite stadii de dezvoltare au avut si o evolutie istorica diferita.Dar,nu putem cuantifica cati verzi sunt in Ardeal printre romani si unguri.Eu sunt romanca get-beget si parintii ,bunicii si strabunicii mei si simt o frustrare ,greu de alinat,vazand cum "miticii" isi bat joc de ardeleni,banateni sau maramureseni,cum storc de bogatii zonele unde oamenii gospodari pretuiesc munca si sunt mandri de realizarile lor.Am pledat intotdeauna pentru respect fata de alte culturi,etnii,cea ce inseamna si respect de sine,nu accept,dar nici nu ma tem de fantomele trecutului,am invatat sa simt europeneste si ma uit cu admiratie spre Viena.Pentru mine"soarele numai rasare la Bucuresti",in capitala cosmopolita unde s-au strans tarele unei dominatii de tip fanariot.

Norbert, cei cu delirul asta? sau te incadrezi si tu la categoria creier-spalat , termina dracului cu asa-zisa superioritate ardeleana, sunteti jalnici. Ungurii si-o cauta cu mana lor, la asta nu te gandesti? Cu Transilvania te mandresti tu, e normal, Ungaria e o stepa urata, Ardealul e minunat pe langa ea dar pacat ca e locuita de unii oameni ingusti la minte.

Dusule tata , nu Transilvaneni sunt superiori ci restul provincilor sunt mai inapoiate mai..BALCANIZATE ! intelegi tu . stiu ca asta va place! manele,***EDITAT***ie,ciubuc un smen..vrajitoare si descantece ..dar nu ne fortati sa ne placa si noua. fii tu mandru de Caracal ca asai bine pt tine.

sunt din Ardeal desteptule , problema e alta, o tara e puternica cu cat este mai mare si mai populata, asta e un principiu de cand lumea, de ce crezi ca s-au tot luptat mii de ani marile Imperii? Odata cu decaderea si caderea artificialului Imperiu Austriac, au nascut idei de preamarire mai ales in cele doua state Austria si Ungaria, dar mai ales in Ungaria , asta se vede cu ochiul liber.
Daca nu sunt de aceeasi parere cu ungurii de pe forum si cu Gherman Sabin, nu inseamna boule ca sunt din Caracal sau ascult manele, habar nu ai ce pregatire am eu si ce grad de intelect am,esti jalnic, vino dracului cu argumente la zi, cu date, fapte, nu vorbe in vant asa de amorul artei, incepeti (voi , astia maghiarii de pe forum) sa arati o exprimare de lemn a la Gherman.

Bou sa-i zici lui mata si lui tacto ! Si pregatirea ta se vede in felul cum gandesti esti sovin ! ai tu educatie si istorie de la ceausescu si pcr . asta se vede ! argumente sau dat pe acest forum destule dar intelectul tau mediocru nu are cum sa inteleaga. Caracalul ti se potriveste perfect ! si vezi ca dl Guta si dl Copil Minune vor tine un mega concert ...sa nu-l pierzi ei canta pt tine ))

deci ramane cum am stabilit, eu sunt sovin, am motivele mele, dar tu mars la somn acuma si maine fugi la librarie sau la biblioteca si cauta niste carti si mai bine citeste ceva serios decat pe Gherman Sabin, el e aici platit sa latra, voi maghiarii aveti senzatia ca e bine ce zice, etc.

tu vorbesti de carti? tu vorbestide unguri? tu ma trimiti la somn cand tu dormi bine mersi si cand esti treaz...tu nu crede ce spun unguri despre specimene ca tine .,citeste putin presa din occident, (GOOGLE TRANSLATE ) daca nu poti altfel ca doar tu esti patriot ,si nu sti alta linba.. si vezi ce spun alti despre Mailati ca tine! ! vezi de concertul lui GUTA ...iti va placea la nebunie ))

Ardealul are o istorie multiseculara in care oameni de natii diferite au reusit sa traiasca impreuna si sa se ajute unii pe altii. Spre deosebire de USA si-au pastrat limba nativa si au mai invatat cateva.
Romania ta cea Mare nu are decat vreo 94 de ani de istorie "zbuciumata" din care 43 au fost in comunism si ultimii 23 in parodia neocomuista numita "democratie".Romaniei ii lipsesc in mod cert "cei 700 de ani de acasa".

S-a vazut cum "oameni de natii diferite au reusit sa traiasca impreuna si sa se ajute unii pe altii" in 22.12.1989 la Odorheiu Secuiesc, Targu Secuiesc, Dealul si alte localitati.

Cel mai mult ma distreaza comentariile la articolelele lui sabin. Nu zic ca nu scrie fain Sabin, dar regatenii internauti sunt fenomenali. Parca as citi academia catavencu.
Gata cu gluma. Cand om merge iara la Viena sa ne rezolvam problemele atunci va fi bine, pana atunci vom rade in continuare de Gigi si credem ca ne tine de foame.

cazi si tu in aceeasi capcana, vezi ca nu toti suntem regateni si nici nu scriem de la Craiova sau Botosani, aveti FALSA IMPRESIE ca romanii din ardeal (care sunt cateva milioane) sunt de acord cu maghiarii si Gherman Sabin in ceea ce priveste separatismul, nu-i asa?!

Românii (sau înaintaşii lor) care sunt acum în Transilvania 75% au venit după 1920 chiar dacă sustin că sunt ardeleni

vezi, si mai spui ca romanii au creierul spalat, nu ma mira imbecilitatea maghiarilor, cum sa vina dupa 1920 romanii in Transilvania (nume latin!) , chiar asa cretin esti sau ai ramas repetent in clasa a 3a? Unde este boule Sarmisegetuza? Creierul tau face vreo conexiune logica, istorica, geografica, filozofica? Daca nu, du-te tata la culcare

DESPRE FRUMUSETEA PIERDUTA A VIETII IN ROMANIA

de Andrei Plesu

Daca ma gândesc bine, reprosul esential pe care îl am de facut tarii si vremurilor este ca ma împiedica sa ma bucur de frumusetea vietii. Din când în când, îmi dau seama ca traiesc într-o lume fara cer, fara copaci si gradini, fara extaze bucolice, fara ape, pajisti si nori.

Am uitat misterul adânc a noptii, radicalitatea amiezii, racorile cosmice ale amurgului. Nu mai vad pasarile, nu mai adulmec mirosul prafos si umed al furtunii, nu mai percep, asfixiat de emotie, miracolul ploii si al stelelor. Nu mai privesc în sus, nu mai am organ pentru parfumuri si adieri.
Fosnetul frunzelor uscate, transluciditatea nocturna a lacurilor, sunetul indescifrabil al serii, iarba, padurea, vitele, orizontul tulbure al câmpiei, colina cordiala si muntele ascetic nu mai fac de mult parte din peisajul meu cotidian, din echilibrul igienic al vietii mele launtrice. Nu mai am timp pentru prietenie, pentru taclaua voioasa, pentru cheful asezat.

Sunt ocupat. Sunt grabit.
Sunt iritat, hartuit, coplesit de lehamite. Am o existenta de ghiseu: mi se cer servicii, mi se fac comenzi, mi se solicita interventii, sfaturi si complicitati. Am devenit mizantrop. Doua treimi din metabolismul meu mental se epuizeaza în nervi de conjunctura, agenda mea zilnica e un inventar de urgente minore. Gândesc pe sponci, stimulat de provocari meschine. Îmi încep ziua apoplectic, înjurând “situatiunea”: gropile din drum, moravurile soferilor autohtoni, caldura (sau frigul), praful (sau noroiul), morala politicienilor, gramatica gazetarilor, modele ideologice, cacofoniile noii arhitecturi, demagogia, coruptia, bezmeticia tranzitiei. Abia daca mai înregistrez desenul ametitor al câte unei siluete feminine, inocenta vreunui surâs, farmecul tacut al câte unui colt de strada.

Am ajuns sa ma comport ca si cum Hrebenciuc si Cozmanca, Sechelariu si Vanghelie, Ciorbea si Mihaela Tatu, Andreea Marin si Adrian Nastase, Constantinescu si Agathon, Talpes si Garcea ar exista cu adevarat.

Colectionez antipatii si prilejuri de insatisfactie.
Scriu despre mizerii si maruntisuri. Bomban toata ziua, mi-am pierdut încrederea în virtutile natiei si soarta tarii, în rostul lumii. Am un portret tot mai greu digerabil. Patriotii de parada m-au trecut la tradatori, neoliberalii la conservatori, postmodernistii la elitisti.
Batrânilor le apar frivol, tinerilor -reactionar. Una peste alta, mi-am pierdut buna dispozitie, elanul, jubilatia. Nu mai am ragazuri fertile, reverii, autenticitati.

Ma misc, de dimineata pana seara, într-un univers artificial, agitat, infectat de trivialitate.
Apetitul vital a devenit anemic, placerea de a fi si-a pierdut amplitudinea si suculenta. Respir crispat si pripit, ca într-o etuva. Când cineva trece printr-o asemenea criza de vina e, în primul rând, umoarea proprie. Te poti acuza ca ai consimtit în prea mare masura imediatului, ca nu stii sa-ti dozezi timpul si afectele, ca nu mai deosebesti între esential si accesoriu, ca, în sfârsit, ai scos din calculul zilnic valorile zenitale. Dar nu se poate trece cu vederea nici ambianta toxica a momentului si a veacului.

Suntem napaditi de probleme secunde. Avem preocupari de mâna a doua, avem conducatori de mâna a doua, traim sub presiunea multipla a necesitatii. Ni se ofera texte mediocre,show-uri de prost-gust, conditii de viata umilitoare.

Am ajuns sa nu mai avem simturi, idei, imaginatie.
Ne-am urâtit, ne-am înstrainat cu totul de simplitatea polifonica a lumii, de pasiunea vietii depline. Nu mai avem puterea de a admira si de a lauda, cu o genuina evlavie, splendoarea Creatiei, vazduhul, marile, pamântul si oamenii.

Suntem turmentati si sumbri.
Abia daca ne mai putem suporta. Exista, pentru acest derapaj primejdios, o terapie plauzibila? Da, cu conditia sa ne dam seama de gravitatea primejdiei. Cu conditia sa impunem atentiei noastre zilnice alte prioritati si alte orizonturi.

na,,, si au venit unguri,,))) doamne credeam ca nu mai apar..) bine ca nu ne certam pe buget,pe impartirea saraciei, de lipsa banilor ect ..ect ! dar ne certam pe steagul secuilor ...na asta da !! astai baiul nostru celor din Transilvania ca secuiul are steag ..) daca dispare steagul NOI majoritari VOM avea de toate ..si banii,si investiti,si Shenghen,si autostrazi de toate ,,intelegeti asta este solutia pt a scapa de criza mizeri si de un ultim loc in EUROPA CIVILIZATA !! mare este gradina ta doamne ...!

na,,, si au venit unguri,,))) doamne credeam ca nu mai apar..) bine ca nu ne certam pe buget,pe impartirea saraciei, de lipsa banilor ect ..ect ! dar ne certam pe steagul secuilor ...na asta da !! astai baiul nostru celor din Transilvania ca secuiul are steag ..) daca dispare steagul NOI majoritari VOM avea de toate ..si banii,si investiti,si Shenghen,si autostrazi de toate ,,intelegeti asta este solutia pt a scapa de criza mizeri si de un ultim loc in EUROPA CIVILIZATA !! mare este gradina ta doamne ...!

ho ca ai postat de trei ori, am inteles ce spui, macar tu ai fost elocvent pe langa Gherman si compania, dar cine e vinovat ca Romania a fost condusa de hoti , hoti care au fost si din ....UDMR?!

na,,, si au venit unguri,,))) doamne credeam ca nu mai apar..) bine ca nu ne certam pe buget,pe impartirea saraciei, de lipsa banilor ect ..ect ! dar ne certam pe steagul secuilor ...na asta da !! astai baiul nostru celor din Transilvania ca secuiul are steag ..) daca dispare steagul NOI majoritari VOM avea de toate ..si banii,si investiti,si Shenghen,si autostrazi de toate ,,intelegeti asta este solutia pt a scapa de criza mizeri si de un ultim loc in EUROPA CIVILIZATA !! mare este gradina ta doamne ...!

ba sabrine ,am sa vin sa iti bag in cur drapelul meu,ce zici?esti de acord?
vad ca tot o tragi cu toleranta si cu bozgori, ...................in istorie e consemnat faptul ca in ardeal erau romani care se prostituau cu maghiari! ***EDITAT*** ca tine baga zanzanie in populatie, daca iti pui peruca ,poti iesi sa faci trotuarul!!!!!!!!!!))))))))))))))))))))))))))))))))) si cu moaca de maimuta lasata de natura ,ai succes garantat!)))))))))))))

Ce ai cu bozgorii?Cand am trecut Carpatii asa ma" alintau" si pe mine miticii,fara sa cunoasca o boaba din istoria adevarata a ardealului.Ne cred pe tori ardelenii tradatori de neam si m-am tot intrebat de ce ii tolereaza pe turci,tatari,lipoveni,cei din urma nici macar nu vorbesc toti romaneste.Nu cumva si-au varat coada politicienii,care trebuie sa agite steagul nationalist pt.prostirea romanilor in vederea subjugarii lor?

Bah XXXa-și vrea să vad dacă ai curajul să spui în față gunoaiele respective....a-șe frumos sa ai testicule sa le spui....dar nu cred ...ești genul de șoarec care se simte bine în anonimat...leu de-a dreptul...dar acolo...ar fi fain să văd ce job de rahat ai și ce frustrări ai adunat din propria-ți neputință.....Fiară mică ce ești....

dar urat mai vorbesti mai X-escu..) ! cand ai venit de la capsun.? ai fost culegator sau fetita..cum stai cu dilatatia ..dihor i9mputit

hehe, uite ce scriu 'fanii' lui maghiari care scriu cu nickname romanesc, stiu, e comic dar in realitate oamenii astia traiesc cu ura in suflet ca nu vor apuca nicio zi sub steagul maghiar pe primaria si politia din Cluj-Napoca sau Brasov.

Sabine, am emigrat in state de 15 ani. Citind presa din Romania vad ca tot la subiectele anilor 90 ati ramas. Cand o sa fim separati de regat intr-un fel sau altul ,imi rup pasaportul american si vin acasa in Ardeal! Pana ne conduc miticii ....stau mai bine aici. Mult succes din Atlanta GA!

lasa nene, stai acolo, ce bine ar fi daca te-ar urma Gherman si restul frustratilor de aici. Se pare ca nu prea citesti presa romana (oricum, ciudat pentru un maghiar s-o faca!) dar omiti un lucru, nu ne-au condus doar miticii sau ***EDITAT***ii ci si UDMR CARE A AVUT MINISTRI IN MULTE GUVERNE DE LA BUCURESTI, dar Gherman nu vorbeste despre asta ca nu e sinucigas.

Sabine,de ce te cobori la nivelul dialogului de mahala?Nu-ti face cinste si nici rating in plus.In rest in privinta articolelor tale,unele sunt adevarate altele departe rau de adevar,iar politicienii sunt ai nostrii,nu-s a ***EDITAT***ilor sau a ungurilor,noi i-am ales si ni-i meritam cu varf si indesat.Cata vreme in functiile publice se dau salariile unui portar de la o banca privata si ala e primar de comuna care are buget de cateva sute de mii de euro pe an ori primarul Clujului are salar cat tine la gazeta si raspunde de un buget de un sfert de miliard de euro,fi convins ca aceste posturi vor fi populate doar de loaze si de cei ce merg la furat.Ca ceilalti, din mediul privat,trebuie sa fie tampiti sa accepte astfel de responsabilitati, pe bani de nimic.Despre asta de ce nu vorbesti,Sabine mama,nici tu nici unul din breasla voastra?De ce ala care pazeste pe primarele de la Cluj are de trei ori salariul lui, ma Sabine?De ce gaborul castiga de trei ,patru ori mai mult decat cel care are raspunderea si pixul la licitatii?Asta-i problema reala la noi si alta nu-i!Ca ala care castiga o functie publica, stie ca trebe sa fure, ca sa dea la partid,ca de aia l-a promovat acolo.

D-le Gherman,eu personal apreciez foarte mult consecventa cu care subliniati un lucru absolut corect:
Transilvania nu are ce cauta intr-o asemenea realitate cum se intampla din 1918,cu capitala la Bucuresti...dar trebuie trecut la urmatorul nivel:sa capacitati specialisti,oameni care pot misca lucrurile si sa nu mai consumam energie aiurea cu toti postacii care ori nu vor,ori nu pot sa inteleaga mai mult...in rest,titlul e un adevar absolut!

stateam si ma gandeam oare cum ar fi daca un maghiar in ungaria ar scrie cu atat ura si incrancenare despre ungaria intrun ziar (fie el si fituica ca acesta) si iar linge in cur pe, sa zicem, romani sau slovaci, care credeti ca ar fi reactia ungurilor, ia zi sabine,dati cu parerea, doar esti ardelean inainte de a fi roman sau ***EDITAT*** sau egiptean!

Eu sunt ungur, dar, vai, cata dreptate aveti.... Si ce pacat este de tarisoara asta frumoasa .... Oricum, daca ne va obliga Uniunea Europeana sa fim europeni se va intampla. Daca vor lasa dupa noi, vom ajunge pauperi si fratricizi.

din pacate UE nu ne face nicio favoare ca nea acceptat ca 'stat membru', nu uita ca a trebuit sa vindem tot: petrolul , bancile si cimentul la Viena lu sabin, Franta, Germania, Grecia au ciupit si ele ce mai era, asa ca lasa vrajeala cu 'vai ce noroc aveti ca UE va bagat in seama', mars la munca putoareo!

Uitativa cine a vandut valoriile tarii, si sa imbogatit!!Toata mizeria este facuta acasa,clar ca si cei ce au cumparat, au facut o afacere buna.

Macar am avut liniste si pace in tara, poate acu' eram iesiti din criza sau pe cale sa iesim, dar poporul a fost cel care a votat. Azi maine or sa spuna ca secuii au scumpit benzina, ca din cauza Ungariei s-au marit si inmultit taxele, ca inflatie e din cauza autonomiei. Ce-i mai trist e ca sunt multi prostani care sunt convinsii ca asa este si ar vota din nou tot pe rahatii cacarai, numa sa nu ne ocupe UE, Mali, Malta sau Tanganica. Asa ne trebuieste!

nu ai nici un haz ungurasule, mai bine freaca telecomanda pe Duna Tv!

cat iti dau astia , zi sabine, mai pun eu cativa €€€ si dute tata si cultiva rosii, lasane, esti cel mai urat tradator din Istoria moderna a Romaniei!

ce dracu ai vrut sa zici in 'editorialul' asta? l-am citit de trei ori si tot nu am inteles, cer public ajutorul unui unguras de pe aci sa ma lamureasca....

din nou un articol sec, fara noima, fara continut care nu transmite nici macar o opinie ca a unui copil de clasa a cincea, trist!

a observat cineva cum arata steagul secuilor din Covasna? daca nu, va spun eu: seamana leit cu steagul unui stat aflat in marea pusta asiatica....cu Kazahstanul, ma gandesc ca e doar o asemanare intamplatoare.....

mare adevar... din pacate!

pai da, mare pacat, imi aduc aminte ce bine o duceau romanii ardeleni cand era Imperiul Austriac la putere in Ardeal, era lux, ce vremuri, ce oameni!

chiar asa... ungurii erau mai mult grofi, romanii erau mai mult iobagi. alea da vremuri!

Mda, si doamna care imi face mie menajul e unguroaica din Lita, dar pentru asta o respect ca pe orice om. Astea da vremuri..

wtf, cu alte cuvinte vezi vreo asemanare: grof-iobag si tu-menajera liteanca in privinta respectului?! esti cel putin pe dinafara. "iobagi fugind", in orice vreme ;)

mare adevar.. din pacate...

miaduc aminte de mosul meu din sibiu era tare mindru si cinta rasucindusi mustetile
ios catana lamparatu
mindrai suparatan satu
oi veni mindruza mea
coperit cu gloria
daca mosul meu era mindru ca era solat austriac atunci si eu sunt mindru ca in familia mea cineva a servit monarhia austriaca
dan ioan

S'o venit pana la urma , ori i-o bavardit-o altul ??

Si faci bine ca esti mandru ( asta zic serios , ca-i mai bine mandru decat mandra , mai ales de-oi fi si frumusel ) numa vezi sa nu incepi sa crezi ca esti si neam cu Imparatu' si sa te infoiezi prea tare .

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide