Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 02 Mar. 2016, 09:53
81
20713

Sus stă Iancu pe statuie, și-apăi casa lui se hâie!

Nume de cod: patriot! Cânt marșuri, depun jerbe și bat pas de defilare când se cântă ”Iancule mare”! La orice parastas și sărbătoare ce se lasă cu câte-un chef tare. Că pe urmă merg pe drum ca pe cărare. Mai degrabă pe trei cărări până dau de parcarea bună. Și uite așa îmi fac datoria, să trăiască România! Viața trece, istoria se uită. Nepăsarea-i mare, dar noi suntem mari patrioți.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

De la Revoluție încoace am dat-o pe afară rău cu sentimentul patriotic și naționalist și de multe ori am făcut un țel din asta. Desigur, unul de aparență, o formă fără fond, dar care în definitiv a reușit să pervertească niște simboluri ale istoriei cu bunele și cu mai puțin bunele lor. Totul în numele unor acțiuni patriotarde care le-au golit de conținut. Așa și cu Avram Iancu. Ne-a plăcut să ne batem în piept cu imaginea idilică a unui personaj istoric foarte complex, doar pentru că ne-a servit la un moment dat. Nu o să intru aici în detalii. E o personalitate marcantă pentru istoria foarte diversă a Transilvaniei. Rămâne ca istoricii, fără patimă sau complexe de orice natură, să scrie mai aprofundat. E un episod care chiar merită cercetat.

Avram Iancu este fără îndoială un simbol istoric, un brand, așa cum aminteam și de cazul regelui Matia Corvin. Doar că aici, ce să vezi? În numele obținerii unui capital electoral în zona votanților naționaliști, anumite partide de pe la începutul anilor 90 l-au transformat pe liderul revoluției din Transilvania de la 1848 în agent electoral. În felul ăsta, unii s-au gândit să îi facă și o statuie. Perfect. Avram Iancu merita o astfel de statuie în Cluj-Napoca. Doar că una mai reușită decât cea amplasată în fața Catedralei Mitropolitane a Ardealului de Nord. Sigur, nu o să insist pe partea estetică, ci pe lipsa de realism total a unora care văd, vorbă veche, doar paiul din ochiul altora nu și bârna imensă din ochiul lor miop. Avem o statuie, dar de casa lui mai știm ceva? Ignoranță sau amnezie?

Pe strada Avram Iancu, foarte aproape de Facultatea de Drept, se află chiar casa în care a stat acesta pe perioada studiilor sale universitare între 1841 și 1844. Un imobil care ar trebui să fie o prioritate patrimonială pentru autoritățile clujene, dar și pentru toți cei pasionați de personalitatea istorică a celui care a locuit acolo. Câți dintre acești oameni cunosc acest imobil sau știu de existența lui? Presupun că foarte puțini, altfel imobilul nu ar fi arătat ca o ruină. Clădirea „impresionează” astăzi prin tencuiala care a căzut, zidul spart și o poartă care abia se mai ține. Aveți aici un material din 2014 cu soarta imobilului; din păcate nimic nu s-a schimbat de-atunci (http://citynews.ro/eveniment/casa-care-trait-avram-iacu-cluj-monument-is...). În lumea normală, edilii sau cei care se manifestă în numele lui Avram Iancu ar fi găsit soluții ca un astfel de imobill să facă parte de pe harta culturală și turistică a unei metropole cum e Clujul. Noi încă suntem departe pentru că noi suntem patrioți și e suficient. Restul nu mai contează. Aici e vorba de acțiune, să te implici și să salvezi un imobil, nu să tai frunză la câini recitând versuri.

Din nefericire, nouă ne plac doar sloganurile. Iubiți România, fiți români adevărați, sus patria, trăiască patriotul și cine mai știe ce zicale! Ok. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat patriot? Știți, am întâlnit indivizi care nu o mai încetau cu iubirea de neam și patrie, dar care aveau mari probleme de legalitate, adică eludau tocmai normele statului pe care se presupune că îl iubesc așa de mult, pe principiul dragoste dar până la buzunarul meu. Oare cu ăștia defilăm?!

Cred că a-ți face treaba serios, responsabil și onest față istoria ta, așa cum e ea, nepervertită, e cel mai important gest, superior oricărei declarații patriotarde. Și poate că responsabilitatea în cazul de față e ca această casă a lui Avram Iancu din Cluj-Napoca să nu devină o amintire. Precum Casa Călăului. Că tot sunt pe aceeași stradă!

 

Ciprian Aron

Voteaza articolul
4.4 / 5 (20 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Bună ziua, sunt Caroline Maclver. După ce a fost în relație cu soțul meu patru ani sa despărțit de mine, am făcut totul ca să-l dau înapoi, dar totul era zadarnic, l-am vrut atât de mult, pentru că cel mai important lucru din lume este familia și iubirea, soțul meu și copiii mei atât de mult. soțul meu sa uitat în ochii mei și mi-a spus că este între noi, i-am întrebat totul, am făcut promisiuni, dar el a refuzat. Mi-am explicat problema prietenei mele și ea mi-a sugerat să contactez mai degrabă o vrăjitoare de vrăjitorie care ar putea să-mi ajute să mă duc la pranz pentru a-l lua înapoi, dar în trecut am contactat un alt spioncaster online, dar niciunul dintre ei nu a reușit să-i aducă soțul înapoi, toți cer bani și nu fac nimic pentru a ajuta, am pierdut speranța pe spellcasters pentru că am crezut că nu există nici o putere în vrăji. Până când prietenul meu mi-a prezentat-o ​​la Oduduwa, adevăratul vrăjitor puternic. Sunt genul care niciodată nu a crezut că am scris din nou, nu aveam de ales decât să încerc, am trimis Oduduwa pe canalul de scriere și mi-a spus că nu există nici o problemă că totul va fi bine înainte de șase zile lucrătoare, se întoarce la mine la telefon înainte de trei zile el a aruncat vraja și surprinzător a doua zi a fost în jurul orei 16:00. Ex-ul meu ma sunat, eram atat de surprins, am raspuns conversatiei si tot ceea ce a spus a fost ca isi pare rau pentru tot ce a vrut sa ma intorc la el, ca ma iubeste atat de mult. Am fost atât de fericit și am mers la el, care a fost modul în care am început să trăim împreună fericit din nou. De atunci, am promis că cineva pe care-l cunosc care are o problemă cu relația, aș fi de folos unei astfel de persoane prin referirea la el sau la singurul vrăjitor real și puternic de vrăjitorie, numit Oduduwa, care ma ajutat cu propria mea problemă.
Email: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com Puteți să-l trimiteți prin e-mail dacă aveți nevoie de ajutor în relația dvs. sau în orice altă problemă, cum ar fi: ...
1) iubiți vrăji de joc
2) Întoarceți vrăji pierdute de dragoste
3) Vrăjile de divorț
4) rolurile căsătoriei
5) ortografie obligatorie,
6) Returnați încrederea în vraja dvs. de relație
6) vrăji de rupere
7) Dovediți un fost iubit
8.) Vrei să fii promovat la vraja ta de birou / loterie
9) doresc să-ți satisfacă iubitul
10) Vraja magică în comanda respect și teamă în partenerul tău.
Contactați acest mare om dacă aveți probleme pentru o soluție existentă
contactați Oduduwa prin: Whatssap: Tel: +2348109844548
dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

Cel ce scrie cu pseudonimul BETZI, este de fapt un maghiar membru HVIM si LTD, care are o doctrina sovina ce i-ar face invidiuosi si pe Hitler,Himmler, Idi Amin, etc. De aceasta data nu am sa-i public numele, dar la primul; editorial in care mai scrie, promit ca am s-o fac . Este un slabanog rahitic,epuizat si denaturat de onanism .
Cat despre dusu, este Stefanescu Istvan, o corcitura nefericita, care se crede maghiar, 100%, si care da pe afara zelul din el, pt a fi bagat in seama de catre extremistii unguri . Acest Istvan, are cateva dosarele penale,si este in cautare de inmultirea lor.

Mai nou mă semnez cu numele : Fekete Béla. Mi-am dat şi adresa. La 1,7 m am 100 de kg şi pentru ju***EDITAT***tea din anii României mă mişc mai bine ca la 20 de ani. Acu 100 de ani,te-ai fi trezit cu o mânuşă peste faţă,pentru minciunile debitate. Acum,de după tastatură.....ce uşor e . Şi se mai miră unii de situaţia din ţară .

Probabil ca ati aflat,nu? Va spun eu daca n-ati stiut. In Ianuarie,2016 o editura cu renume,din Romania,a lansat pe PIATA MONDIALA un proiect suta la suta ROMANESC. Un subiect unic de FILM!Va invit in echipa mea pentru a realiza acest proiect unic!Cereti INFO la adresa: rosca_petru56@yahoo.fr

O afacere profitabila pentru toti! Cum ar fi daca ai avea o afacere a ta, puternica si profitabila? Noi iti oferim un sistem recomandat de catre cei mai mari experti, gata sa-ti aduca si tie castigurile pe care ti le doresti. Solicita chiar acum mai multe informatii, la adresa de email:cochintudorina@yahoo.com

amuzant cum bozgorii se dau ardeleni...inca nu s-au prins ca nu au avut, nu au si nici nu vor avea o tara a lor!

Imi place cum aduci argumente si nu doar insulte de 3 lei. Toti sunt ardeleni care s-au nascut in ardeal,in asta din pacate intra si un parazit al societatii ca si tine. Indiferent ca sunt romani,maghiari,nemti,armeni,indiferent ca sunt ortodocsi,catolici,reformati,unitarieni,greco-catoloci,agnostici sau atei. Sunt ardeleni,ca iti place sau nu iti place.

Esti a "N"-a persoana pe citynews care nu reuseste sa aduca un singur argument educat, insulte de balta,acolo vad ca le ai bine, ia zi,esti cumva inca un dorel care bea bere bucegi in parc si da vina pe serviciile secrete si bozgori pentru distrugerea acestei minunate tari? Lamureste-ma si pe mine ce legatura are asta cu Avram Iancu,faptul ca tu ii urasti pe bozgori? Ok ma bucur pentru tine, bravo tie si trivalitatii tale, totusi ce legatura are ce ai scris tu acolo cu acest editorial?

Vai de noi,doamne ocoleste-i pe romani,astia sunteti,adunatura,masa care ii voteaza pe ratatii astia ce ne conduc. Mai inainte imi scrie unul despre cat de educat e,nici macar nu are habar despre legile uniunii europene dar el o da mare si tare cu constitutia lui peste prajit,pe cand habar nu are ca legile uniunii europene trec peste legile tarii tale,chiar si peste constitutie,trebuie sa ii dau articole de pe net sa il informez ca saracu nici atata nu stie sa dea google search dupa "supremacy eu law". Vine altu care nu are capacitatea mintala in a discerne intre un articol serios de presa si clickbait,si acuma mai vii si tu si alti zeci ca si tine care habar nu au de cultura,de istorie,dar stiu un lucru,moarte bozgorilor. Bravo,tine-o tot asa,sigur asta iti va aduce succes in viata.

Stimabile, asemenea prostie, cum ca toti care se nasc in Ardeal sunt ardeleni, poate fi scrisa numai de un maghiar. ( Care maghiar este in general bozgor , caci sunt extrem de putini ,maghiarii ce recunosc Romania ca tara lor ) Sa lamurim asta domnule maghiar camuflat in nume biblic. Daca esti roman si te nasti in Polonia esti cumva polonez ? Dupa logica maghiarilor ce folosesc acesta tehnica inca imediat dupa Trianon, asa s-ar zice. Interesant este ca ca pana in 1921, voi maghiarii, avceati cu totul alta viziune despre Ardeal si ardeleni. Sa reamintim ce spunea ministrul Invatamantului din Ungaria in anul 1899 : orice maghiar ce soseste in Ardeal, are datoria sa-i invete pe ardeleni limba sfanta maghiara ! Oare la ce se referea ? Oare nu erau maghiari ardeleni la ora aia sau cum adica ? Sau, mai pe intelesul dumitale domnule Iosif made in Hungary, daca sotia dumitale maghiarita , naste in Craiova, fiu tau este oltean ? Uluitor , da, dupa logica dumitale de natiune sosita din Asia !!! Cred ca esti al 1001-lea maghiarozaur, care vorbeste despre argumente si educatie,l insultand intr-um mod in care doar ungurii sunt recunoscuti a fi educati ! Din poacate, sunteti recunoscuti in UE ca fiind natiunea care inca nu ati resuti a va adapta in Europa nici la 1000 de ani de la navalirea voastra aici. Educatia feudala maghiara dainuie al naibii de bione. Nimeni nu-i uraste pe bozgori , doar ca aveti un talent iesit din comun in a va face simtita nesimtirea si lipsa de educatie europeana completata de educatia specifica secolului IIXX .Apoi, voi maghiaurii, nu aveti nimic comun cu legile uniunii Eurpopene. Orban al vostru vrea de multa vreme cu Putin si cu doctrina comunista. Cum ai putea tu, sa sari departe de trunchi ? Legile uniunii Europene nu prea sar de legile tarii , domnule feudalist maghiar. iar UE spune foarte clar ca voi ungurii aveti niste pretentii de secol IIXX. Cat despre trivialitate, si capacitate mintala,.... stimabile, ai niste imense limite , pe care nu te-au putut abtine sa nu ni le expui aici, crezand, in feudalismul tau, ca vei foi perceput drept un mare destept.

Să şhie cum vrei tu ! Dacă te face să te simţi bine,lasă aşa ! Ieri,trecând prin Târgu -Mureş,m-am oprit la o shaormărie, Văzând drapelul României,fluturând, deasupra chioşcului,mai în glumă l-am întrebat pe şefu,dacă nu mi-l dă mie .Zâce că nu-i a lui,l-a pus statul,el ar fi pus Steaua lui David. Îi evreu. Dacă tu ,în fiecare om,vezi un etnic român-valah-,descendent din dac,stăpân atotputernic şi veşnic al eternei Dacii,foarte bine.Statul are nevoie de tine !Prietenul evreu tocmai venea de la o comemorare,unde printre altele s-a vorbit şi despre noile descoperiri de la Sarmisegetuza. S-au identificat sculpturi reprezentând Steaua lui David.Da !Sunt ferm convins că Dacia n-a fost Stat unitar, naţional,suveran,independent,indivizibil,cum ar crede un român că stau lucrurile de 2000 de ani.

Cat de grav este ca a existat Dacia, si Sarmisegetusa, este o adevarata pacoste pt maghiari, insasi existenta vietii in Transilvania, pana la navalirea salbaticilor sositi de la granita Chinei cu Mongolia, , salbatici ce erau certati definitiv cu civil;izatia si igiena personala. Ca Sarmisegetusa poate fi atribuita de maghiari evreilor, pakistanezilor, columbienilor, oricui, dar nu dacilor sau vreunui potential stramos al romanilor ,este de la sine stiut. . BETZI-VUL asta, este ferm convins ca DACIA, nu a existat deloc, . Pai cum indrazneste careva sa aibe o istorie mai veche de 1000 de ani ??? Cezar-Roma ? Cine dracu a auzit de astia ? Inventii , realitatea este navalirea maghiara si civilizarea Europei de mancatorii de carne de sub cur. Traiasca educatia salbatico sovino-maghiara , fara de care nimic nu poate exista in Transilvania.

Vizigoții au apărut pentru prima dată în istorie ca un popor distinct, în anul 235 d.Hr., atunci când au invadat și au devastat Dacia. După anul 268, ei au atacat în continuare Imperiul Roman și au încearcat să se stabilească în Peninsula Balcanică. Aceasta invazie viza, de asemenea, provinciile romane Pannonia și Iliria și amenința chiar și Italia. Cu toate acestea, vizigoții au fost învinși în bătălia de la Naissus (septembrie 269).[2]

În următorii trei ani, ei au fost alungați înapoi peste Dunăre, în urma unei serii de campanii militare conduse de către împăratul Claudius al II-lea Gothicus (comandantul cavaleriei fiind viitorul împărat Aurelian). Ei au rămas însă pe teritorul Daciei, evacuată de către Aurelian în 271, cel care a creat o nouă provincie la sud de Dunăre cu numele Dacia Ripensis.[3]

În urma invaziei hunilor, vizigoții, care se găseau pe teritoriul de astăzi al României, au trecut Dunărea în Imperiul Roman de Răsări

Istoria pe intelesu' lui betzi. In India s-a descoperit simbolul nazismului, mult mai vechi decat poporul german. Sa inteleg ca nemtii se trag din India? Asa cum ne-ai povestit tu, ca 7 triburi s-au unit si au plecat spre Europa ( neamul tau) tot asa , pe aceste meleaguri traiau mai multe triburi ( azi le denumim in functie de regiune si zona: ardeleni, munteni, moldoveni, banateni , numai ca nu aveau aceste denumiri la vremea respectiva). In timp au aparut si alte popoare migratoare ( din care faci parte si tu, asta nu-i o rusine,numai sa-ti vezi lungul nasului).Daca voi v-ati unit sa cotropiti Europa, altii s-au unit sa se apere. Ca nu au stiut sa se apere asta este alta poveste.

Ştii,evreii îs ăia din Biblie. Ăia de s-au întors de prin tătă lumea şă-şi refacă ţara după 2000 de ani. Na ,da ăştia au acte,cuprinse într-o colecţie,numită Biblia. Şi culmea e că până-n ziua de azi găsesc dovezi,care susţin originile lor pe acele locuri. Şi dacă n-ai înţăles,mă repet : au fost evrei,sunt evrei.Dacă vrei să mă prosteşti că moldovenii să trag din carpi,nu ţine.Acol la dovezi, sunt prea multe de probabil. Amu,apropo de India,îi bai cu romii. Ţara de origine îi revendică,dar ăştia fără voi nu vor să meargă.Că la şcoală aşa i-o învăţat că românii sunt de origine indoeuropeană. Evrei,indieni,mongolezi,ce mică-i lumea.Vezi că poţi face dublă cetăţenie,româno-indiană.Delhi,Bombay....norocosule ! Io-s bozgor,nu pot !

Betzi-vule, ai un talent, de a ne arata inculotura ta , ce este,pare se, inepuizabila, auzi la el, Biblia este o culegere de acte !! Ba neica, or fi si legalizate la notariat ??? Maimutoiule onanist , Biblia este o culegere de texte, insailate si reinterpretate. Mai exact Biblia, schizofrenicule ce te doresti atotstiutor si afirmi ca Javert e personajul lui Dumas ( cultura maghiara, solida ) a ajuns la forma acutala abia dupa ce a foast retranscrisa de aproximativ 40.000 de ori . Apoi tu Betzi -vule, otu ai deja dubla cetatenie, romana si maghiara. Iar in Ungaria esti privit ca cetatean de rang inferior, iar aici ai impresia ca esti grof. Cand tu esti de fapt , urmasul unuor parliti cu boceaua in bat, trimis la colonizare in Transilvania dupa 1877.

apoi daca te duci dincolo de Carpati in sud, frati romini is ca frati romi la culoarea pieli; si pa cit is de mincinosi amindoi, tatzi isi zic romini. da au dreptate! ies afara cu hirtie ca apartin statului rominesc.
ii bai cu noi ardeleni ca aia de afara ne cauta de hirti si cind vad ca tat statu rominesc ne are la socoteala, zic imediat; ioi doamne iara o venit hoti romini

de la revolutia din 1848 nu a fost înteles nici mácar de revolutionarii epocii. Nici magyarii si nici mácar Nicolae Balcescu nu l-au înteles. A dus la moarte multi motzi care erau convinsi de toti porumbeii pe care-i scotea pe gurá Cápitanul Avocat si asa a reusit sá omoare multi magyari dar a rámas pedepsit doar de Dumnezeu care l-a ajutat sá-si deie duhul în boala lui mentalá abia la bátrânete. Avram Iancu suná foarte jádoveste si poate cá era mai bine sá fi fost evreu (convertit din khazar) decât motz si chiar dacá nu a fost rásplátit regeste la Viena pentru imbecilitátile lui criminale... i-au ridicat nationalistii comunisti suficiente statui.(chiar si aberatia aia "de fondul plastic" cu tulnice)
Faptul cá toti porumbeii scosi pe gurá de Avram Iancu au avut certe calitáti aeroportante s-a adeverit doar recent cu ocazia redeunumirii aeroportului tzopárlujenilor.

de la revolutia din 1848 nu a fost înteles nici mácar de revolutionarii epocii. Nici magyarii si nici mácar Nicolae Balcescu nu l-au înteles. A dus la moarte multi motzi care erau convinsi de toti porumbeii pe care-i scotea pe gurá Cápitanul Avocat si asa a reusit sá omoare multi magyari dar a rámas pedepsit doar de Dumnezeu care l-a ajutat sá-si deie duhul în boala lui mentalá abia la bátrânete. Avram Iancu suná foarte jádoveste si poate cá era mai bine sá fi fost evreu (convertit din khazar) decât motz si chiar dacá nu a fost rásplátit regeste la Viena pentru imbecilitátile lui criminale... i-au ridicat nationalistii comunisti suficiente statui.(chiar si aberatia aia "de fondul plastic" cu tulnice)
Faptul cá toti porumbeii scosi pe gurá de Avram Iancu au avut certe calitáti aeroportante s-a adeverit doar recent cu ocazia redeunumirii aeroportului tzopárlujenilor.

Asa tráiesc românii cu idea cá prostia nu doare.
Dacá de un sfert de secol nu v-a durut nimic... înseamná cá a facut Geniul Carptilor din voi cele mai ibecile
si rezistente creaturi de pe planetá. Tráiascá-vá Retardatii! bá neam de traistá.

avramutz ii folosit de regateni si deci implicit de acoliti lor din Ardeal,romini noi, ptr ca intretzine ura romineasca impotriva ungurilor
avramutz ii la fel ca mishu curajosu un simbol pe care bucurestiul cauta sa l exploateze ptr eterna prostire a omului din Ardeal

Abraham Janko a fost un dus cu pluta care pe multi motzi i-a dus la o moarte absolut inutilá... si rumunii îl slávesc doar pentru faptul cá a omorât ...bozgori.
Dacá-i neamu' prost...
na-i ce-i face.

e sá atragi cât mai multe molii retardate la luminá... si sá le párlesti doar putin, ca sá mai viná si data viitoare..:))

e sá atragi cât mai multe molii retardate la luminá... si sá le párlesti doar putin, ca sá mai viná si data viitoare..:))

ca sá poate tot tzopárlanu' sá esprime ce mult uráste el tot ce nu e mioritic.

Aloooo.. Nu era / nu este casa lui Iancu. Iancu era doar chirias acolo. "... casa lui ..." este fals!
Am si eu chiriasi care se declara "clujeni" cand sunt ametiti. Atunci le dau una in plex sa-si revina si isi amintesc ca sunt vinituri in Cluj.

Auleoooo , acuma ne ,,delecteaza,, Domnul Aron cu povestile sale ? Dar ? unde este nenea acela din pozele de mai sus care spune tot aceleasi povesti ? Domnule Aron dumneavoastra fie ca vreti - fie ca nu vreti ? stati la masa (pe aceeasi pagina...) cu alde : dusu,betzi,andi,iosif,asd sau cum isi spune.O tot arzi cu : sentimentul patriotic și naționalist - patrioți și e suficient - sus patria, trăiască patriotul și cine mai știe ce zicale! Ok. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat patriot? Cand stai la masa : PE ACEEASI PAGINA ! cu betzi cuvintele nu isi au rostul.Domnule Aron , spuneti Dumneavoastra : Cred că a-ți face treaba serios, responsabil și onest față istoria ta, așa cum e ea, nepervertită, e cel mai important gest, superior oricărei declarații patriotarde. Da ! Cel mai important GEST ! ar fi sa NU ! mai scieti pe aceeasi pagina cu dusu,betzi,andi,iosif,asd sau cum isi spune.Cel mai important Gest.Pe urma puteti veni si povesti tot ce doriti.

Da mă Sancez ! Dar îi de-al nostru,Ardelean sau măcar aşa se simte.

era mai bine inaintem ashe domnule sancez ?!
astia ca dumneata dictau si astia ca mine trebuiau sa taca; asa atzi construit rominul
noroc cu odiosul mult iubit ca toata vina o fost a lui
voi amu puteti continua de pe aceleasi poziti de comanda

Cine stie a cui o fi apartinand acum acea casa! E cazul multor case din Cluj cu statut asemanator care din lipsa de resurse financiare sau datorita unor probleme de proprietate nu pot fi renovate. In privinta statuii... un dezastru. Partea de sus (cea cu Avram Iancu) caraghioasa datorita disproportionalitatii , partea de jos nepotrivita datorita reprezentarii nonfigurative a tulnicareselor in contrast cu Avram Iancu. Mai bine ar darma-o si ar reface-o! Umbla vorba ca Gyuri Funay de prea multi bani ce avea de la Caritas a ordonat sa fie facuta acolo o statuie oricum, numai sa fie gata la termenul stabilit de el si... iata ce a iesit!

la dezvelirea statuii, in 1993, am povestit cu doua tulnicarese in carne si oase, care mi-au spus ca statuia e o bataie de joc la adresa Craisorului, fiindca "cine poate tine asa tulnicul, domnule? daca incerci, iti intra pe gura si-ti iese pe fund" :))

Cipri! Imi permit sa-ti spun Cipri , daca te superi sa-mi spui. In perioada comunista, accentul se punea pe marile cuceriri revolutionare ale comunismului. Dupa revolutie ( tin sa multumesc comunitatii maghiare, in prezent oamenilor ,daca le pot spune asa, gen dusu , andi, TZ s.a) din cauza sovinismului aparut m-am apucat sa citesc istorie, nu din manuale comuniste( oricum erau putine si fara substrat) ci din biblioteci universitare si arhive. Esti prea tanar sa intelegi, nationalism-comunismul era numai in capul Tovarasului, ceilalti eram obligati sa participam la manifestari.Da, nationalismul, in cazul meu a aparut ca o reactia la postarile unor oameni ca :dusu, betzi, TZ , s.a. Pana la aparitia unui partid, care de fapt este o uniune culturala ,nu stiam cei nationalismul.
P.S. Multumesc comunitatii maghiare ( nu ma refer la prietenii maghiari care sunt echilibrati in gandire si care imi vor ramane prieteni ) pentru sovinismul pe care l-au manifestat, fara ei nu as fi ajuns un nationalist.

sa fi mandru ca esti ardelean, pt tine inseamna sa fi sovin??
vai de capul tau....poti sa citesti inca 100 de carti dar tot "tenene" o sa ramai.

Andi, se vede ca esti prost. Ti-am mai explicat, in Ardeal traiesc; romani ardeleni, bozgori ardeleni si alte nationalitati care se considera ardeleni. Ce-i greu de inteles ? Din pacate, unii ca tine incearca sa amestece natiile si sa profite. Cand a existat natia/ nationalitatea ardeleana? M-am saturat de manipularea voastra trasata de AVO si de muscali.

si ptr ca dobitocul asta "mihoho" foloseste acelasi limbaj pe subiectul" Cand a existat natia/ nationalitatea ardeleana?" inclin sa cred ca e acelasi individ in alta postare, probabil un regatean platit de statul rominesc sa posteze aci conform cu politica bucurestiului;
in timpul conducatorului iubit al rominilor vechi si a rominilor noi(aia de dupa 1920), cuvinte ca Transilvania, Ardeal, Banat, ardelean, erau daca nu interzise un fel de tabu respectat de toti telectuali patriei rominilor ! trebuia construita natia romineasca(ceva la fel ca natia iugoslava)si azi statul rominesc plateste bani seriosi ptr manipulare si "unitatea de nezdruncinat a rominilor" tot felul de telectuali sint platiti sa explice neadevaruri despre o unitate care nu exista.
sigur ca da tovarasi si pretini; ardelean nu i o natie, ptr ca a trait mult inainte de a aparea natia.este omul care isi iubeste pamintul ardelenesc si iubeste ardeleni din jurul lui indiferent de etnie.
regateni in schimb si au schimbat numele in romini si cauta sa si ascunda radacinile.au o alta cultura, iar faptul ca azi au cucerit Transilvania si ardeleni ies in lume cu numele de romin, face ca rusinea de romin sa cada si asupra ardeleanului.

ma idiotzel ma ! ma mihoho, tu zici de altu ca i prost, da tu esti imbecil ma !cind ai fost la scoala nu ti or spus cind o aparut cuvintul natiune ? sigur ca nu se vorbeste de natiunea ardeleana nu ptr ca nu exista ardelenismul si comunitatea ardeleana, ci ptr ca nu exista inca natiunea !

Ce-i , bozgore? Te-ai urzicat la c..r?Doare adevarul? Cand a existat natia/nationalitatea ardeleana? Degeaba incercati sa creati o nationalitate prin gura Budapestei si a Moscovei( cum au facut cu moldovenii, care de fapt sunt tot romani). Eu sunt dobitoc, da' tu tot un iobag bozgor o sa ramai.

unitzi i ma mihoho si pe moldoveni ! facetzi i romini ! ce daca ei nu vor ? dora de ce statul rominesc cheltuieste bani sa cumpere constiinte cit mai multe acolo ? procedati cum ati procedat in Transilvania ! ca au si ei acolo vreun maniu care sa vrea sa fie ministru in romanica

domnule mihoho; sinteti badaran si nu stiu daca de buna credinta !? totusi scriu ptr ceilalti
cred ca majoritatea accepta ca revolutia intregului popor a adus sau mai precis a perpetuat comunisti la putere.ori republica socialista romania promova politica nationalist comunista. asa au fost crescuti de mici romini ce azi sint maturi.89 nu a fost un inceput al nationalismului rominesc, dvs nu atunci ati inceput sa fiti nationalist ! funar, vadim,cacaciosu ala de universitar cu vatra lui romineasca, vai da cite astfel de formatiuni cu sau fara ajutorul regatenilor nu au aparut atunci.ura rominilor impotriva ungurilor a crescut dupa razboi, nu s a atenuat cum la alti s a intimplat. era normal ! Timisoara s a ridicat datorita ungurului ! olteni au fost trimisi cu bastoane atunci sa bata manifestanti ! regateni nu s au ridicat in 89.doar in Ardeal au fost proteste si ciocniri fara scenariu.poate stiti ca in buc iosif dan a fost initiatorul baricadei de unde a pornit ce romini numesc revolutia de la bucuresti.regateni in majoritate au alta cultura domnule mihoho.se aseamana cu ardeleni la limba
ar fi interesanta o analiza a intolerantei la romini; vlahul ardelean ureste intr un fel, regateanul ureste cam tot ce i este strain.sa stiti ca regateni nu iubesc oameni din Ardeal, nici macar pe romini noi; ii socotesc fraieri ! si au dreptate

Marinescu Istvan, esti de o prostie si o imbecilitate inimaginabila. Nu revolutia intregului popor, a adus la putere fostii comunisti, cum scrii ca un imbecil. cu 4 clase primare. Primo, nu pe comunisti i-a adus la putere,ci pe oportunisti .Comunistii erau cei ca Verdet,Stefan Andrei,Ceausescu. Secondo , LASZLO TOKES nu are nici o legatura cu revolutia de la Timisoara. TOKES al tau este doar un spion maghiar ce juca la doua capete, gretos dar adevarat . AVO, si-a dorit ceva acolo la Timisdoara si atunci in decembrie. Uite ca nu i-a iesit. Foarte frumos este ca Tokes era si turnator la Securitate, pt ca asa sunteti voi maghiarii, oportunisti si fara caracter . O tot dai inainte cu regatenii, dar de faptul ca sunteti alungati de peste tot pe unde va duceti asa cum zice RADU BANCIU, nu amintesti ! Si Banciu e regatean ma DUSU , sau sa-ti zic REDUSU Mintal ca ti se potriveste mai bine ? De ce e ma verisoara ta unguroaica maritata cu varul ei primar ??? Ne poti sopune ma asta ? De frica sa nu va imporeunati cu regatenii ??? Care sunt ma romanii aia ardeleni care te sustin pe tine si porcariile tale maghiare made in AVO ??? Care olteni au fost trimisi la Timisoara dementule paducios mincinos si retardat ?? Daca nu erau regatenii ce-i urasti tu de moarte, manisfestatia de la Timisoara ar fi fost doar un Brasov inecat in sange. Si mai DUSU de fapt REDUSU le mintal tu nu esti ardelean oricat te-ai incapatana sa mananci terci , esti un maghiar corcit ce uraste romanii din Ardeal si foloseste propaganda maghiara din anii 1920 de dezbinare intre romani ! Sa te fereasca sfantul ala maghiar sa iasa cu bubuiala intre Budapesta si Cluj, sa vezi cum fugi tu de aici cu toate neamurile tale asiatice.
Tu vorbesti de intoleranta ? Tocmai tu care injuri tot ce este romanesc si negi existenta romanilor in Ardeal ? Asta numesti tu toleranta maghiara ? Regatenii nu au nimic cu nimeni din Ardeal,m asta este off-ul vostru al maghiarilor, pe Avram il numiti in fel si chip, ,pe placul voistru sunt doar corciturile maghiarizate , in rest ,... vai de capul tau de nesimtit ce te dai civilizat .

i-auzi! deci Tokes, care le cerea oamenilor sa nu mai strige impotriva lui Ceasca si care a plecat din Timisoara in 16 decembrie, este initiatorul asa-zisei revolutii? tronc, Marghioalo, c-o zasasi :)))

....chiar si voi, bozgorii, i-ati urat pe stapanii austrieci ha ha ha

esti un mare prost ma, pacat ca ai ajuns la o varsta la care nu te mai poti schimba, (pacat pentru tine, bine pentru restul lumii...!), ura de care vorbesti exista peste tot, se vede ca nu esti umblat deloc prin lume, si bascii ii urasc pe spanioli, si walonii pe flamanzi, si scotienii pe englezi si irlandezii pe englezi, cata ura exista in exIugoslavia nici nu mai vorbesc, etc, etc

oi fi prost, nu zic nu ! dreptu i ca lumea ii plina de ura, doar ca de aci pina la jmekeria dumitale gunoiule ii cale lunga; zici ca i normal ca regateni sa urasca ardeleni si sa i fure ceas de ceas, ca de asa i in lume !?
ce poate nu stii ii:-basci au parlament propriu,forte de ordine propri,buget propriu
-belgieni au trei comunitati si fiecare are propriul guvern
-scotieni au parlament propriu si... cam ce s a intimplat in exiugoslavia( o denumire ca romania)
asa ca sub cuvintul unire pe care romini dumitale il tot striga, se ascunde o clara cucerire a Transilvaniei de catre regatul romaniei

esti un mare prost ma, pacat ca ai ajuns la o varsta la care nu te mai poti schimba, ura de care vorbesti exista peste tot, se vede ca nu esti umblat deloc prin lume, si bascii ii urasc pe spanioli, si walonii pe flamanzi, si scotienii pe englezi si irlandezii pe englezi, cata ura exista in exIugoslavia nici nu mai vorbesc, etc, etc

@ dusu-,,cred ca majoritatea accepta ca revolutia intregului popor a adus sau mai precis a perpetuat comunisti la putere.'' Iti dau dreptate, o parte de vina o poarta si popa ala al vostru care va spala creierele si care a fost decorat de o alta javra comunista. Era platit si de secu si de avo, cand a bagat mana la pusculita bisericii si au decis inaltii prelati sa-l detaseze mai departe de miere a facut gat, asta au asteptat muscalii.Vatra Romaneasca a aparut dupa UDMR. Daca nu aparea UDMR-ul, Vatra Romaneasca avea putine sanse sa apara. Ati pierdut un tren, ati jucat aceeasi carte ca si in 1848, o carte a prostiei unguresti, a ingamfarii, ati creat partide pe criterii etnice, exact cum v-au invatat muscalii.

dusule, din cate cunosc eu, Imre Nagy a stat cateva luni la Snagov. Nu cunoastem sigur ce statut a avut, de retinut( la ordinele Moscovei) sau de solicitant, parerile sunt impartite. Un lucru este cert, dupa ce prietenii vostri actuali si-au pus omul la carma Ungariei,Imre a fost trimis inapoi in Ungaria unde a fost impuscat.Pana in 1989 am trait in buna pace cu maghiarii, dupa 1989, cativa urmasi de grofi si-au adus aminte ca ei sunt stapani in Ardeal si cum nu mai puteau veni /trimite de la Budapesta voluntari ( cum s-a intamplat la Belis in 1918) au decis sa-i foloseasca pe maghiari impotriva romanilor.

,,ungurul obisnuit a simtit opresiunea statului rominesc si si a indreptat speranta spre statul mama,  ''Serios? Da-mi un exemplu. Ce opresiune a simtit? Poate in istoria voastra nu scrie cati tortionari de etnie maghiara au participat la instaurarea comunism-bolsevismului in Romania, si ce atrocitati au facut in anii 1949-1960. Ultimul gunoi care a murit in Ungaria a fost Draghici, Seful Securitatii din perioada comunismului salbatic. Atunci cand condamni comunismul, condamna de la inceput, din anii 1948, nu condamna numai ce-ti convine.

da, astia din grupa ta nu stiu nici acum ce statut o avut Nagy la Snagov ; o mers la bai acolo ca stia ca romini is un popor blind,harnic si ospitalier

ne explici si noua MIHOHO ce inseamna nick-ul tau

E bine mă ,că ai ajuns naţionalist,că şi asta e o virtute. Şi e bine că începi să-ţi deschizi ochii. Înseamnă că postările noastre nu sunt fără rost.Mulţumesc !În numele meu,când crez că greşesc,combate-mă cu dovezi,nu cu înjurături. Sunt om ,mai greşesc,dar învăţ din ele.

Cum le ziceau bunicilor mei dupa ww2 autoritatile proaspat unse de la mocba sa ierte la tzolii si sa nu faca sange ca asa e crestineste, ca daca nu data viitoare se razbuna ei si tot asa.

A venit o cocoana sofisticata care explica la veteranu de razboi cu subiect si predicat cum e cu ura intre popoare. "stalin si cu pmr au facut in rsr viata ca-n URSS!!!"

Bonus pe batranul celalat l-au bagat nitel la canal, era ceva legat de parerile personale.

Uite cate comentarii pline de dragoste pe forum.

Sa tot ierti ftui maica msii!

Ati gresit titlul articolului. Cel corect e: Sus stă Iancu pe statuie, și le da la hunguri...lapte :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

era mai corect daca scria: "i se darama casa unui erou considerat doar de rumani, casa in care a stat cativa ani pe vremea cand studia la Kolozsvár, care a murit nebun si legat in casa"
era mai corect titlul scris asa.

Voi sunteti dovada vie pentru care casatoriile intre persoane de acelasi sex sau intre nevertebrate trebuie interzise.

faptul ca esti impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex este inca o dovada ca esti mindru romin ortodox ; si asta ii un avantaj in patria rominilor
acolo homosexuali is linshati ca in unele tari africane

dar rumanu adevarat uita ca sunt o gramada de filmulete pe net, chiar si in presa o aparut cand popa ruman era filmat cand ii dadea la "ochiu maro" la niste pustani.
http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/biserica-ortodoxa-nu-l-exclude-pe...
http://www.220.ro/filme-preot-homosexual
http://www.libertatea.ro/stiri/voia-sa-i-o-trag-si-n-post-361543

asa ca lasa sa urle mandria in el....macar asa se simnte si el bine.

Datoram multe cuplului de oameni de omenie Gheorghe Funar și Ioan Stoica, care au făcut din Cluj capitala financiara a României! Cu banii de la Caritas mi-am cumpărat acordeon, mult am cantat cu el prin gări și m-am vaietat ca și craisorul nost! Sa votam iar domnul Gheorghe, băncile trebuie iară vopsite și drapele peste tot! Haide U!

Bravo Florin, imi amintesc si acum mirosul bancilor proaspat vopsite, cu 30 de ani inainte ne povestea tatal lui Ghita Funar cum tocmai venise de la Sannicolaul Mare si scanda alaturi de alti t i g a n i ca el in fata primariei: Stalin si poporul rus , libertate ne-au adus.

am cunoscut un vecin al acestui funar care locuia in Manastur; mi a spus ca isi lega copilul(amu gindesc ca ii om de afaceri romin, tinarul funar !) de piciorul patului cind plecau parinti de acasa

Asa te lega pe tine mata la psihiatrie?

31 octomvrie1784.În timp de 5 zile Zarandul întreg ajunsese în stăpânirea ţăranilor răsculaţi,care devastau şi ucideau pe nemeşii maghiari,iar pe fiicele şi soţiile lor le făceau să îmbrace haine româneşti şi chiar să se cunune cu ţăranii români..........au fost devastate 232 curţi nemeşeşti. Am citat dintr-o carte de istorie românească. Stau şi mă gândesc ! Sincer ? Stau.Încerc să-mi închipui acele înbrăcări de fete şi soţii,fără să fie dezbrăcate. Pe urmă cununate. Ce frumos,metaforic,a reuşit autorul să mascheze un viol în masă. Da ,dar avem eroi ! Pe Horia,Cloşca şi Crişan. Nu aici am vrut să ajung ! Ideea mea e legată de sutele de curţi nemeşeşti,binenţeles ,locuite. Mii de maghiari ucişi.Totuşi,după 100 de ani Avram Iancu nu-şi găseşte de nevastă numai o unguroaică .Fiica preotului din sat,dacă bine-mi aduc aminte. Dacă era preot,erau şi enoriaşi. Erau ! După cele două răscoale,puţini maghiari mai au curajul să locuească în acele zone. Şi voi chiar credeţi, că Avram Iancu nu a avut copii ? A avut,dar maghiari . Educaţi în spirit unguresc. Vă daţi seama de poveste ? Ce dragoste,ce situaţie penibilă,ce deznodământ. Cine reuşeşte să scrie o carte,pe urmă să fie pus pe peliculă......... V-a fi de Oscar ! Dar cine are curajul să ignore prostiile din capul patrioţilor,cine-şi riscă viaţa ? Sper să apuc acele zile ! Zile când la statuia lui Iancu şi Kossuth,românii şi maghiarii vor depune coroane împreună.Că doar împreună am ucis şi împreună am avut victime.

Copii nu stiu sa fi avut, da' prietena sasoaica, vorbitoare si de limba maghiara ,sigur a avut. Iohanna Farkas ( Hani), femeia care l-a salvat pe Avram Iancu, atunci cand Hatvani a intrat in Abrud. Aceasta a devenit, in anul 1852, sotia lui Dimitrie Moldovanu- secretar la guvern si consilier la cancelaria curtii din Viena.
Betzi, poate ne povestesti si despre corespondenta dintre Avram Iancu si Kossuth, sau mai bine ii spui lui dusu ce i-a scris Balcescu lui Ghica, cum a incercat sa-i convinga pe romani sa se uneasca cu unguri contra muscalilor, numai ca romanii au refuzat. Motivul a fost Kossuth.

Kossuth nu era comunist,îi era foarte greu să înţăleagă şi să creadă ,că de la opinci la cizmă poţi trece în căteva zile. Eu la chestiile astea le spun precedente româneşti.S-au întâmplat şi inevitabil se vor întâmpla din nou. Dar în viitor,protagoniştii vor fi ţi.ga.nii. Spune tu ,la nivelul tău de orice fel,cultură,civilizaţie,pregătire profesională,trecut istoric,etc,vei putea face compromisuri într-o alianţă posibilă cu ei ?Vei putea coborâ la nivelul lor sau îi vei ajuta să ajungă la nasul tău ? Eu cu vecinii mei ,ţi.ga.ni,încerc să mă împac cât mai bine,chiar îi educ şi îi sprijin cât pot. Am avut şi vicecampion naţional la karate,după 5 ani de antrenamente,pe banii mei.Acum e un lider local şi am tot respectul şi sprijinul lor.De ce fac asta ? Pentru că am învăţat din greşelile trecutului. Dar ce aş putea face dacă aş reprezenta un grup ? Ce ar fi putut face mai bine Kossuth ?Nu ştiu ! Dar ştiu,că în Capitoliul Statelor Unite ale Americii,statuia lui Kossuth Lajos are un loc de cinste. Şi din căte am aflat, nu e singura statuie din state.Pân la urmă istoria ne judecă ! A noastră e încă falsă ! Revoluţia a fost a maghiarilor,etnicii valahi când au pornit, au început cu civilii neânarmaţi.Dar chiar serios ! Ce au avut cu maghiarii din Aiud ?Ocna-Mureş,Grebeniş ? După asemenea atrocităţi,cum mai poţi pune condiţii ?

Maestre, ai fost si esti o nulitate in karate. Ca si ca om, esti o jigodie hoata si perversa. Intai educa-te pe tine si ***EDITAT***ia din sufletul tau,inainte de a trambita ca un asiatic educat sa distrugi tot ce nu-ti convine. Revolutie ?? Maghiari voiau revolutie ?? Adica doreau teritoriile austriece, sa le tina sub dominatie maghiara si sa masacreze pe oricine s-ar fi impotrivit politicii maghiare de maghiarizzare si decimare a natiunilor din Serbia, Transilvania, Voievodina, etc. Ca acest Kosuth era un sovin criminal de o cruzime de care si Hitler nu a dat dovada , este tipic unui om educat intru maghirizare. Unguurii vorbesc despre atrocitati ? Ei care isi aroga acum initiativa lui Popovici de a infiinta statele unite ale Austriei, iar la momentul acela l-ar fi ucis pe Popoviciu cu prima ocazie??? Apropo, mai stie careva un discurs al lui Popoviciu in ceea ce-i priveste e criminalii maghiari din acea epoca ???

o remarca la " Zile când la statuia lui Iancu şi Kossuth,românii şi maghiarii vor depune coroane împreună.Că doar împreună am ucis şi împreună am avut victime." acele fapte i au avut protagonisti pe vlahi ardeleni si pe unguri ardeleni. romini nu au ce intra in discutie,nu aparusera inca pe fata pamintului
ca azi uni vlahi ardeleni isi zic romini, asta i dovada de oportunism si conditia bunastarii

Pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar, etniile se mişcau ca amu-n spaţiul Shengen şi peste tot erau acasă. Să nu fie linşaţi de către nemeşi,revoluţionarii lui Horea ,Cloşca şi Crişan au fost trimişi acasă,adică-n Moldova.Tot cu care,boi,familie.Cruntă pedeapsă. Na,ce am vrut să zâc ! Nu erau toţi olahi,că erau şi moldovan. Că pe numiţii Moldovan,imperiul i-o botezat,când au migrat aici.

amestecaturili ezista de cind primu om din Africa o pornit sa cucereasca lumea
la nivel de entitati politice insa, Carpati ne au ferit pina in 1920.
apoi a venit tehnologia

Interesant, bozgore ( ma refer strict la tine), in alte postari ne spui ca sumtem olahi, acum ne duci ca zaharelu', ne spui vlahi ardeleni.Te sucesti dupa cum bate vantul, nu mai face fata AVO si ti-a venit in sprijin NKVD-ul? Aia care ne-au scris Istoria sub Roller, marele istoric?
P.S.,,Că doar împreună am ucis şi împreună am avut victime. " Americanii spun pagube colaterale.

AVO e acum ocupat cu lucruri mult mai importante (emigrantii) asaca oligo.fre.nul asta si ceilalti trebuie sa se descurce singuri. Cum nu-i duce deloc capu' iese ceea ce vezi!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cand a fost romanul orice altceva decat "mare patriot"? Nationalismul de crasma se preda inca din liceu, de aia se afla tara in situatia in care se afla,e plin de patrioti si nationalisti care se pisa pe ea de tara. Pe forumuri,pe chaturi urla in gura mare despre cat de mandri sunt ei de natia si patria lor,despre care ii uraste mai mult pe bozgori sau pe "zingaro". Dar altfel esenta e zero,tara formelor fara fond nu vrea sa se schimbe nici la 26 de ani dupa acea frumoasa lovitura de stat.

Vor trece multe decenii pana cand se va reusi o demistificare corecta a istoriei,pana cand acesti nationalisti de crasma din generatia lui Funar vor muri si vor fi ingropati si uitati de lume. Abia apoi, ceilalti din generatiile viitoare o vor lua de la zero si vor incerca sa remedieze daunele,unele ireparabile facute de acesti mari si mandri patrioti. Pana atunci mai toate cladirile vechi ale clujului,indiferent ca apartin unor mari scriitori,pictori,sculptori,revolutionari......indiferent ca apartin de romani sau maghiari vor fi demolate si inlocuite de fel si fel de cladiri de "business".

Bine ca nu e ca la unguri, ca aia au trecut demult limitele nationalismului crezandu-se cu totii de rasa superioara, fiinte superioare cu drepturi speciale peste cele alor vecinilor lor romani slovaci ucrainieni sau sarbi. Ungurii sunt spalati pe creer mai ceva ca germanii pe timpul lui Hitler, uita saracii ca Matei Corvin e pe jumatate romana, ca Janos Hunyadi era roman, ca Petofi Sandor era slova.. etc etc.. Dupa ei Ungurul e fiinta suprema alfa si omega iar Ungaria e cel putin la nivelui Elvetiei.. uita ei saracii ca pana si Budapesta a fost secole la rand pana in 1880 oras majoritar german nu unguresc pana acum 130 cand ungurii au ajuns majoritari dupa un agresiv proces de maghiarizare. Romanii sunt as spune chiar prea putin nationalisti !

În Budapesta cei cu nume nemţeşti,slovace,sărbeşti sunt cei mai naţionalişti şi-i spun la maghiarul get beget din Ardeal,că-i ţi.g.an. Într-o altercaţie masivă,fiind prins la mijloc,cu maşina înmatriculată-n România,am fost făcut în tăte felurile.Pân ce m-am dat jos şi le-am spus cum mă chiamă şi de unde sunt. Ş-apăi i-am întrebat cum îi cheamă . Un-doi am făcut ordine. În Budapesta stau miticii lor.Bagă ceva-n gura lor şi zâ că am şi io !

Are si Budapesta mitici? Cum se traduce I.L. Caragiale in limba maghiara?

mi ar parea bine daca "eu" ar invata ceva de pe aici ; stiu ca i greu ! ii ca in orice iubire(aici ii iubire de tara si popor invatata din copilarie,ha ha), sentimentul intuneca gindirea
am muncit in Occident alaturi de un tinar ungur din Ardeal; imi spunea: noi sintem bozgori la noi acasa(da ma taranoilor romini noi si regateni imputiti,unguri is la el acasa in Ardeal !regateni nu !), iar daca mergem in Ungaria sintem roman ***EDITAT***i.
cind regateni s au trezit cu cadoul facut de tarile invingatoare in WWI, au inceput purificarea etnica ; unguri sint printre cei mai defavorizati; nimeni nu a vrut sa plateasca ptr ei rominilor, care i ar fi vindut cu draga inima.dimpotriva, comunisti unguri erau frati cu comunisti romini (Imre Naghy a fost trimis la fratele romin in puscarie la bucuresti;cind ieshise din ambasada iugoslava care ii oferise protectie atunci in 56,ha ha)asa ca rominizarea ungurilor a fost acceptata de Ungaria pina in 89.
ungurul obisnuit a simtit opresiunea statului rominesc si si a indreptat speranta spre statul mama, chiar daca acesta nu facea prea multe ptr el, avind in vedere "proletari din toate tarile uniti va ! ha ha
odata cu victoria revolutiei rominilor impotriva ungurilor lui Tokes si a timisorenilor, romini si au dezlantzuit patriotismul, in cluj napoca a inceput regimul funar si astfel azi orasul a devenit napoca

Baii, dati-l jos pe Iancu de acolo..!! Urmasii lui, adica motii de azi din M-tii Apuseni, au un singur scop in viata. Sa fure si sa vanda lemnul din padurile Apusenilor ca sa-si cumpere masini tari, sa-si faca vile, etc..!! Rusine neamului lui...!!! Jos cu statuia aia , simbolul hotilor de paduri care nu se supun legilor statului roman. Tradari de neam si tzara..!! :))))))))

Cei mai mari hoti de lemn si cei mai corupti din toata Transilvania poate din toata Romania sunt secuii pe jumatate turci maghiarizati pe jumatate unguri din Harghita si Covasna. Judetele majoritar unguresti ce fac Transilvania de rusine !

Cei mai mari hoti de lemn si cei mai corupti din toata Transilvania poate din toata Romania sunt secuii pe jumatate turci maghiarizati pe jumatate unguri din Harghita si Covasna. Judetele majoritar unguresti ce fac Transilvania de rusine !

ba desteptule, daca nu stiai, nu motii taie padurile, ei tau doar de cat au nevoie, padurile sunt taiate si prelucrate de o firma austriaca, e drept ca nu patronu merge in padure cu drujba, dar cine ii lasa sa prelucreze cat au chef (mii de mc pe an), tovarasu gresit impuscat, da nastase, ala care o vandut petrolu...etc, si urmasu lui copy-paste o prelungit acel contract, asa ca nu mai fa tu pe moti hoti, in cea ce-l priveste pe iancu, doar in istoria unor dacopati e considerat mare erou, ca in rest era un haiduc care o murit legat in propria casa de catre parinti, o luat-o razna cum s-ar zice.

Esti suficient de tampit sa nu sti ca Iancu a murit mult inainte ca actualii hoti sa se nasca si sa actioneze ca efect al "democratiei"? Sau amesteci lucrurile poate gasesti un tampit sa te creada?

De Verestoy ai auzit? Zis Drujba lui Dumnezeu. Astia is mici copii pe langa al nost

Cand te vad cat de miseleste ataci pe la spate cu numele altuia, imi aduc amduc aminte de un alt misel. Tradatorul, tot mot de-al lui, care l-a vandut pe Iancu dusmanilor pt cativa galbeni...
De Verestoy am auzit ca furat in Covasna, dar tu ai auzit de hotii din celelalte judete cu paduri care sunt mult mai multi, si furat mai mult..?!! Nu ai auzit pt ca aia sunt romani si nu se face atata tam-tam in cazul asta....

Ba omule fa ceva cu viata ta!!! Mie imi e mila de tine...Ori esti dus cu pluta, ori esti un inadaptat social ori lucrezi la propaganda maghiara!!!!

asa raspunzi tu la niste argumente logice, cu atacuri la persoana? esti un mizerabil de postac.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide