Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 27 Mar. 2013, 09:50
139
17901

Statul român: unitar prin sărăcie şi naţional prin mentalitate

Mă uitam la comentarii pe citynews.ro şi-mi venea să râd: au rămas unii-puţinii fără obiectul muncii: pe cine să mai înjuri?, oare l-or dat afară pe boanghena de Gherman?, da' de ce nu mai scrie?, că noi suntem deja aici, la munca de partid.

statul roman unitar prin saracie si national prin mentalitate
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Aşa că: dacă te uiţi la discursul tovarăşilor politicieni, vezi că toată chestiunea regionalizării, a reformei în general, e o spirală în jurul Transilvaniei. Adică până unde să meagă regionalizarea? - şi pe când să răspunzi: ori îşi pune una bentiţă tricoloră de 15 martie (că la 1 decembrie era zi liberă şi nu s-a putut), ori auzi în studiourile din Bucureşti că fuge Ţinutul Secuiesc din România.

Mai vrei să ştii cam ce competenţe vor avea aceste regiuni, ce fel de proiecte pot să managerieze, dacă există tentaţia îndatorării externe (vezi riscul catalan) – şi pe când să povesteşti despre toate acestea năvălesc benzile galbene pe ecrane şi gazetarii fac breaking-news-uri cu poveşti despre Ceauşescu.

De fapt, descentralizarea asta nu e decât un instrument şi motorul nu e că se mută butoanele la Cluj, Timişoara sau Iaşi: în principiu tot aceiaşi politicieni se vor înghesui la tribună. Regionalizarea nu garantează nici conştiinţă personală, nu-i nici instalaţie anti-furt şi nici nu-ţi montează robinet pentru lapte şi miere. Vom avea exact atâta prosperitate câtă vom cere, vom avea exact atâta onestitate câte acţiuni civice vom fi în stare să ducem, vom avea pită pe masă pe măsura durerii de şale – asta de la muncă, se înţelege.

Altă întrebare: noi suntem pregătiţi să ducem conceptul ăsta în fiecare colţişor al României, sau ne vom mulţumi cu poza noilor capitale regionale? Cum îi explici omului din Balş sau din Luduş sau din Şumuleu beneficiile noului sistem? Ce-i spui vasluianului obişnuit să trimită la buget o sută de euro şi să primească 158 de euro? Dar teleormăneanului? Cum îţi explici că tocmai judeţele cu cel mai mare potenţial în agricultură sau turism sunt cele de la coada listei?: şi aici vorbim de Sud, de Vrancea, de Maramureş?

De fapt, poate ar trebui să pornim de la o chestie onestă: da, statul român e unitar prin sărăcie şi naţional prin mentalitate. Da, uneori celebrăm diversitatea regională prin nuanţe şi orgolii, deşi am putea face de o mie de ori mai mult celebrând istorii regionale. Da, diferenţă foarte mare între politicieni nu e, deşi s-ar putea discuta de ce în Ardeal şi Banat nu vezi vreun Mischie sau Oprişan sau Mazăre, de ce nu prind micile sultanate personale (sau poate ai noştri sunt mai cu ştaif?).

Dilemă: dacă spui, ca ardelean, că problema se pune economic, sar ţaţele şi te acuză de lipsă de solidaritate că ăi de-au trecut Carpaţii cântând. Dacă pui cultura în faţă, clar că eşti separatist, nu eşti sânge pur de rumân şi te-ai înţeles cu ungurii hrăpăreţi. Dacă dai exemplul ţărilor europene, eşti şi mai bou: tu nu vezi că ăştia ne transformă în colonie şi nu urmăresc decât să ne bage în mall-uri?

Poate că ar trebui să începem chiar de aici, de la dilemele astea. Poate că ar trebui să ne prindem într-un final că ăi de sus aruncă aiureli pe piaţă şi apoi tot ei vin să calmeze spiritele, poate ar trebui răspicat să le spunem ţaţelor din politica noastră

că degeaba îşi dau cu apă de colonie,
că tot a colon put. 

Voteaza articolul
4.7 / 5 (154 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Cuvintele mentionate mai sus, cel putin 90% nu fac parte din limba maghiara literara. In Ungaria nu le-ar intelege nimeni. E adevarat, ca in anumite zone a transilvaniei, sunt folosite, in primul rand in zonele unde convietuirea romano-maghiara e mai veche, si in zonele unde comunistii au adus populatie romana. ca sa modifice balanta voturilor intre romani si maghiari.

Pana la urma eu zic - Haideti sa traim in pace!

https://www.facebook.com/groups/155542524562106/

Un document german din nov. 1940, redescoperit recent in Arhivele Nationale, arunca o lumina inedita asupra planurilor Germaniei naziste pentru Romania, dupa ce ar fi castigat razboiul.

Documentul pare sa fie intocmit de un diplomat german atasat la Bucuresti si vizeaza o scurta descriere a societatii si istoriei Romaniei, precum si modul in care Reichul ar trebui sa procedeze in relatiile cu aceasta tara.

Dar sa lasam documentul sa vorbeasca de la sine:

România de pe cele două părţi ale Carpaţilor reprezintă două entităţi deplin diferite. Transilvania şi Banatul sunt marcate de Europa Centrală; Valahia, Moldova şi ţinuturile de la gurile Dunării sunt mai degrabă oriental-asiatice. Încă din secolul al X lea cultura ţărănească şi orăşenească a Imperiului a ajuns până la arcul carpatic. De cealaltă parte a Carpaţilor nu s-a putut clădi ceva asemănător, de aici începe un spaţiu colonial care nu este capabil să trăiască într-un mod propriu şi este influenţat de formele exterioare. Valahia şi Moldova au fost dependente de imperiile german, turc şi rus şi din păcate la dorinţa acestor puteri au devenit state “independente”. “Naţiunea română” nu este nici în ziua de azi nimic altceva decât o legendă a istoriografiei. Până în secolul al XIX lea nu a existat de fapt decât o viaţă vegetativă a micului popor de ţărani şi păstori valahi care număra cu puţin peste un milion de oameni care niciodată nu au avut o clasă conducătoare proprie ci nişte profitori patriarhali care se schimbau adesea. Înmulţirea de zece ori a acestei populaţii în secolele XIX şi XX s-a reuţit prin apariţia sistemului industrial european care a transformat stepele în terenuri agricole. Această mare şansă economică s-a transformat, ca la toţi primitivii, într-o creştere a populaţiei. De aici a rezultat un număr mai mare şi o clasă de mari proprietari lacomi care nu aveau nici o legătură cu pământul şi cu masele muncitoare; fără să existe un popor şi cu atât mai puţin o naţiune. Puţinul care are legătură cu voinţa poporului vine din Transilvania. În cercurile românilor emigraţi aici ca forţă de muncă, în urma contactului strâns cu cultura mărcilor de graniţă ale Imperiului a apărut dorinţa de a da o viaţă mai bună neamului propriu. Însă până în ziua de azi s-a rămas la stadiul de dorinţă...

Pentru ce ar trebui sa consideram buna de ceva o teorie nazista? Stim prea bine la ce aberatii ajungeau: plin de neamuri inferioare fatza de alte neamuri superioare. Mai cauta altceva Sergiu.

Si cum vine asta ca dintr-un milion de tarani, brusc in 100 de ani, din cauza industrializarii se facura 16 milioane sau cate erau in 1940? Pai nu era Romania considerata tara eminamente agricola? Adica 80%?

Nu este vorba de nici un fel de teorie. Este un raport diplomatic, asa cum sunt insarcinati toate misiunile diplomatice, ale oricarei tari sa le faca. Sau ai dormit cand a fost scandalul Wikileaks?
Intr-un raport diplomatic se constata stari. Fix asta face si documentul de mai sus. Incearca sa-ti depasesti stadiul de scoala primara.

Intr-un raport diplomatic se constata stari da, dar cam ce crezi ca, constata un diplomat nazist? Ce fel de "stari"? In 1940, era la un an dupa ce invadasera Polonia - apropo pe polonezi ii considerau deasemenea foarte inferiori. Probabil ca un alt diplomat a constatat lucruri "similare" in Polonia ca si in Valahia, ca apoi sa-si justifice lor insisi invazia.
Am depasit scoala primara prin 80. Multa sanatate!

hahaha ce bine am ras. ok, pe langa ca esti ungur sub acoperire(sau Gherman) documentul citat nu apartine unui istoric ci mai degraba unui agent ma-gh-ar sau cu nevasta unguroaica. asta pute a teorie Roesleriana .ne scuzati dar adevarul istoric dupa documente difera total de aberatia unei minti sifilitice si mai ales, ANONIME,caci nu are autor cunoscut mizeria asta. pe asta va bazati,povesti si minciuni sa va domoliti orgoliul noi,pe adevar ,caci e de partea noastra.hai Ghermane, mai da-ti 5 voturi pozitive.de la Paskany,fara numar.

Cap sec, pui in gura omului ceva ca dupa aia sa poti combate exact acel ceva? A pomenit cineva de vreun istoric? Scrie clar ca documentul provine probabil de la un diplomat.

Sa va dau un exemplu de cum ne fura miticii si soldoveni.Pe anul 2011,statistica financiara arata asa. La mitici 4 judete, binenteles cu ***EDITAT***i, prrimeau ajutoare de la stat pt ca nu poduceau cit cheltuiau.In moldova, 4 judete, BaCAU,vASLUI, bOTOSANI , iASI SI nEAMT, PRIMEAU AJUTOARE LA FEL.iN SCHIMB IN ARDEAL, 2 ORASE DADEAU LA BUGET 100 EUR SI PRIMEAU INAPOI 40. CLUJUL SI TIMISOAARA ERAU IN TOPUL ACESTEIA. sA NU AMINTESC CA PUSCARIASUL NASTASE A DAT O LEGE PRIN CARE VENITURILE MARILOR FIME , PESTE 1 MIL EURO , IMPOZITUL AFERENT PLEACA LA BUCURESTI. Legea Marilor Contribuabili.Banii nu ramin la nivel local, ca si in cazul celor firme locale, le papa miticii. De aia ardealul nu sa dezvoltat, caderea lui boc, a fost pt ciolan, ca banii facuti in ardeal ajungeau in ardeal.Miticii nu mai sugeau, se dezvolta ardealul.Plus, am auzit eu la troaca 3 a lui felix, cind unu de la pnl urla - ardelenii nu au nevoie de autostrazi- intii sa terminam la bucuresti, constanta si ploiesti si apoi vedem.Deci mitici, miine poimiine , punem vize de intrare in Schenghen, si facem federalizare dupa tip german, cu respectarea prevederrrilor constitutionale,
Deci sudisti, voi ramineti cu ***EDITAT***ii si nicu gheara si toti borfasii din Olteania care au sperriat occidentul si va uniti cu Maica Rusie, cea care va da ordine prin kgb-istu sef Iliescu.
Gherman, o sa te caut sa facem un partid al ardelenilor si sa ne unim cu germania, estul sa se uneasca cu cine vor .LOL.

"Dumnezeu nu bate cu ciomagul!" spune o vorba din popor. Bacuanii au avut inima arsa cand niste neica nimeni din Arad le-au furat firma ASCO si iau daramat cladirile. E timpul sa mai planga si "transilvanenii"!

http://www.zf.ro/analiza/fabrica-ursus-din-cluj-cu-o-istorie-de-135-de-a...

"Dumnezeu nu bate cu ciomagul!" spune o vorba din popor. Bacuanii au avut inima arsa cand niste neica nimeni din Arad le-au furat firma ASCO si iau daramat cladirile. E timpul sa mai planga si "transilvanenii"!

B.O.U.L.E. nu mai bine te unesti tu cu P.I.ZD.A. M.A.T.II. ? Cat despre "cum fura miticii si soldovenii" cred ca tu o furi pe M.A.T.A. sa-ti iei A.U.ROL.AC

ma ,tu nu esti diarea,cacareaza,lui boc si a udrei?prea miroase a boratura pedelista............. .I.

Miroase ca ti-ai dat drumul la gandire, stii tu cu care parte, de cefalopod. Mai bine nu mai "gandii" atata, lasa pe altii sa o faca, tu ramai la dl. Veres in echipa!

SUNT PRIMUL CARE SEMNEAZA!

Pentru unii ardeleni care sufera de un grav complex de superioritate vizavi de regatzeni si de moldoveni, dar care dispretuiesc in special Bucurestiul, ca fiind mama raului, centrul Miticistanului etc.
Acesti ardeleni stiu ca Bucurestiul este locuit in proportie foarte mare de ARDELENI si ca este si condus deasemenea de multi ARDELENI? Sa enumeram cativa: Blaga, Boc, Paul Vass, Dusa, Oltean... Deci care e problema cu conducerea regatzeana?

Si inca : Remes , Muresan , Miron Mitrea , Ciorbea , toti UDMR - istii , Sirbu ( socru lu' Plagiatu' ) , I.Rusu .... si cati altii !!!!!!!

La Bucuresti merg doar ardelenii oportunisti.IDEEA CENTRALA ESTE CA VOI,CU MENTALITATEA DE BUCURESTI,INFECTATI TOATA TARA!SUNTETI O RUSINE!...Am fost suficient de clar?

Bravo Sergiu,
Ai rezolvat in 2 secunde cu ardelenii din Bucuresti: sunt OPORTUNISTI! Asta ca sa ocolesti ideea principala: Ardealul este condus si de ardelenii miticistanezi :) Asta e.
Cat despre dispretul tau fatza de sudisti, n-am cum sa te vindec. Ai o viziune ingusta. Aceeasi discutie o au si francezii si italienii, cu nordu bogat si sudul sarac.

ardelenii unguri ii dispretuiesc pe ceilalti. Noi rromii din Caras-Severin ne consideram regateni-moldoveni si ne consideram pe picior de egalitate cu voi, cei din Bucale, , Iasi, Vaslui si Craiova, mancav-as peleu!

Auzi RA.HA.T CU OCHI sti ce se spune "cainele moare de drum lung iar PROSTII ("transilvanenii") de grija "miticilor" si "moldovenilor".

Unii ardeleni ii trateaza pe cei din sud exact cum nu le place lor sa fie tratati in Occident, acolo unde merg sa castige un ban cinstit

Saracit practic de comunisti dar foarte bogat in materie de mentalitate... Hai sa punem si noi romani pe luna ca acolo chiar o sa fie platiti lunar.

ce vad aici? un roman se c.a.c.a si o turma de maghiari,PAPA!)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

au produs comuismul nationalist in Romania pe banda rulanta. Nu-ti mai lipsesc decat secera ciocanul ca sa-i separi pe aia "buni" de secui.
O scula sa va scoata mintea aia naclaita in comuism nu va trebe?

cine seteaza voturile pe site-ul asta? ghermane,ai admin? ,mai baiatule,mai iesi pe afara ca vezi ca te iubesc romanii, dar iti recomand cat mai spre buda-pesta,tu si tokes

pai crezi ca el nu stie?! dar ce sa mai faca acum, e prea tarziu, imi aduc aminte cum a aparut el ca diareea acum cativa ani cu cartea lui despre cum sa saturat el de Romania, etc, toata lumea la bagat in seama, de fapt, ca la zoo, parea ceva exotic, acum, sa manance si el un os, sa-i creasca copilul, latra aici la comanda (pe banii unguresti), asta e soarta oamenilor de rand fara caracter.

Fraiere analfabet, nu era o carte, este un manifest de o pagina si jumatate! Era greu sa te obosesti s-o cauti pe internet? Sau nu te-a dus mintea sau a trebuit sa te grabesti sa scoti cat mai mult rahat pe gura?

Esti un figurant cabotin, pus probabil de cineva sa mazgalesti nerozii. Ardelenii nu mai pot fi manipulati cu una cu doua, ai priceput? Ei stiu ca nu ungurii sunt problema arzatoare la buzunar, ci chiar cei ce te-au pus sa inciti lumea, ex comunisti cu morcovu-n cur ca dupa regionalizare va urma separare politica si ca impozitele ardelenilor nu vor mai incalzi curul putorilor "regatene" si moldave. Doctrina nationalista nu mai prinde, cretinel cu nume unguresc. Asa ca ***EDITAT***ii si altii ca tine, obisnuiti cu ajutoare de tot felul se vor linge pe bot. Si mai cred ca Schengen-ul va incepe la granita Transilvaniei. Asa ca, Cretinel idiot, te vei duce dupa viza, dar nu stiu ce ma face sa cred ca atunci ai sa faci tot ce-ti sta in putere, sa te numesti oficial, asa cum te autonumesti in tampele tale peioratii...

Ti-ai ales bine nick-ul "renasterea"... P.U.L.I.I.!

Am intzeles ca in Caras,- Severin nu exista orase.
Is toti suburbanii (ca sa nu le zic tarani) de pe acolo asa de luminati la minte cum esti tu ?

nu ma compar cu multi unguroi (rimeaza cu stii tu ce) , am carte cat 1000 la un loc, iar ca sa-ti dau o lectie, judetul Caras-Severin e unul dintre judetele cu cele mai multe orase, cei drept sau cam dus din punct de vedere economic; partea nasoala pentru unguroi (rimeaza cu stii tu ce) e ca aici nu prea vezi picior de neam asiatico-mongolez ca in Ardeal.

Da ce ai tu ma Dobi cat 1000, poate carti de joc, poker, tuz, as, popa? Ba limbricule, daca ai fi citit ceva la viata, in afara de cartile pe care ti le-am enumerat, ai fi aflat mai multe despre popoarele migratoare, despre exodul si locurile pe unde s-au asezat, evolutii ulterioare, ba mai nou au aparut studii de genetica comparata care s-ar putea sa cam rastoarna cultura ta de 2 bani, adica incultura. Ce drac' o tot tii cu "neamul asiatic" si mongol? Vezi si citeste despre migratia popoarelor germanice si periodizare si poate te vei mai lumina la inceata si tampa-ti minte. Ce ai citi tu nerodule de nu esti in stare sa scrii gramatical? In clasa a II-a primara se invata folosirea semnelor de punctuatie. "sau cam dus".Daca n-ai fost la scoala, ca aia care te-a lepadat cu laxative, te-a trimis la cersit si ciordit nu este tarziu sa te alfabetizezi nici acuma, dar macar nu te da mare roman, ne faci de rusine, pe noi , urmasii lui Decebal si Traian, vita incaltata!

Domnule Gherman,
Ii stimez pe cei care sunt liberi de sovinism, tratand problema maghiarilor intr-un mod rational, fara ipocrizii demagogice. Este un lucru normal, doar bolnavii psihici si cei prostiti cu aparente nu sunt capabili de asaceva. Dupa invatatura crestina acestia din urma sunt niste pagani. Iar din punct de vedere politic tradatori de neam si de tara. Faptul ca pozeaza si se autolegitimizeaza ca niste crestini si mari patrioti, nu schimba cu nimic acest adevar.
N-ai termeni de comparatie intre sovinistii cu inima spurcata si romanii de nadejde care sunt niste oameni minunati! Din pacate smecherii de dambovita au otravit multi dintre concetatenii nostri. Ei vor sa puna labele pe tot ce misca in aceasta tara. Ce-ar ramine din ei daca descentralizarea s-ar realiza si Transilvania ar incepe sa functioneze din plin, cu motorul Tinutului Secuiesc si al celorlalte Regiuni de majoritate romaneasca? Vai de capul lor, gasca de hoti si de instigatori!

ii zici la derbedeuul asta "domnule" ,liber de sovism dupa ce jigneste romanii in toate articolele la comanda lui Pascani? cred ca ii o sa-i dau dreptate lui "nume"

Ghermane ai ajuns sa postezi de unu singur? Tu intrebi, tu raspunzi?

de visatori si cunoscatori ai universului care n-au pasit niciodata (decat poate in Bulgaria) pe un alt pamant decat ala din centrul universului adica Romania.

Așa de bine ne certăm aici că cine este un ungur fanatic,și cine este un român patriot,cine este mai deștept...dar nu ne gândim ce se ascunde în spatele acestui regionalizare.dacă nu greșesc a mai fost odată o regionalizare după modelul sovietic în anii 1950-1968...și acesta va ține câțiva ani,dar până atunci șmecherașii vor câștiga o groază de bani..pe schimbarea tăblițelor de înmatriculare (dispar județele și toate tăblițele de înmatriculare vor fii schimbate,automat și actele mașinilor,deci la circa 10 mil. de mașini cât există la noi.. o afacere bună!),pe schimbarea actelor de la firme....pe seama banilor mari ce vor revine in conducerea regiunilor,pentru că dacă un județ a primit o anumită sună,acum sumele alocate regiunilor o să fie dublate sau triplate,deci oala de bani este mai mare,( de exemplu: dacă sunt într-o regiune,o să fie mai greu să vadă cel din Bistrița, unde dispar banii din Cluj )...no hai să ne mai certăm aici...:)...

Sabine sunt sigur ca citesti comentariile si pui rapid etichete, Arunca o privire peste comenturile ungurilor de mai jos si o sa intelegi ce vreau sa-ti spun . Romanii s-au mai desteptat extermisti gen Vadim sau Funar nu prea mai prind la public, dar ungurii au ramas tributari ideeilor Tekesisto fasciste, nostalgii imperiale, ungaria mare, rasa superioara etc. Daca te pricepi la fizica intelegi ca orice forta intampina o rezistenta, deci dpdv politic cu siguranta e LOC FOARTE MARE aici pt cineva care "le da peste nas ungurilor" tot mai obrasnici.

Draghe Mihaly, da dece nu recunoaste ca secui este? Se vede de la o posta asta, dupa cum scrie tu. sau este la tu rusine sa recunoaste? Nu problema, la Ciuc, la noi iskola putin in romaneste, mai mult la ungureste. Noi mai greu de cap decat ungurii, de aia poate nu invatat limba romana bine, la tu! Da sa nu rusine la tu, fi mandra ca esti sekey!

am vrut sa imi dau si eu parerea dar cand vad ce bulbuci face troaca, va las pe voi

de ce cenzurati parerile romanilor?!?

simplu: pentru ca e ziar sponsorizat de unguri si scris sa indulceasca retina ungureasca a unor oameni cu porniri de turma perpetuate de gena lor asiatic-mongoloida.

Geneticean ai ales sa devii? Defectul cromozomial al ADN-ului tau, arata ca tu provii din porc, nu din maimuta, ca restul ce suntem aici. Probabil porcul african sau facocer, sa ma ierte respectivul animal ca-l compar cu caca!

Doamne cati postaci la aceasta postare!! Si si din aia mai draguti, sovini si xenofobi :) Rupeti-va destele pe tatstatura cat vreti, Transilvania renaste si nici voi, nici sefii vostri nu puteti sa ne luati asta. In rest sanatate la toata lumea, si la care pricepe si la aia mai idioti!

asa e, doar ca omiti un lucru logic si important: un lucru ca sa renasca trebuie anterior sa se fi nascut, ori Transilvania sau Erdely nu-mi aduc aminte sa fi fost vreodata independenta, oare cum ar fi un editorial (semnat de gherman) : 'Statul ungar :unitar prin bogatie si tolerant prin mentalitate'? evident o UTOPIE.

"Un lucru care sa renasca", hmmmm... Da mai loaza, acel "lucru" esti tu si produs din acel lucru manual, ii mai zice si "din laba trista". Istoric esti, ai devenit si filozof, vad ca esti si neonatolog-tanatolog si martalog. Mai ales ultima specializare te prinde de minune. Persevereaza cretinas, doar asa vei ajunge pe culmile prostiei umane! Vezi ca vine vizita, ascunde laptopul!

unguroiule (rimeaza cu stii tu ce) stai in banca ta si schimba pe duna tv sau paprika tv.

Hai sa ne radem de indemn! Bai fasole, chiar daca-s roman get-beget ma uit mai ales la Paprika, de altfel post romanesc 100% si de ce nu, si la Duna TV, pacat ca nu inteleg limba maghiara. Despre banca in care am stat la scoala numai de bine, sunt convis ca tu n-ai prea stat in ea ca asa-i la ***EDITAT***i, cersitul si hotia.

Nu iti aduci aminte oentru ca cel mult ai trait in comunismul cand ti-au spalat creierii la istorie, pana-n zilele noastre. De Principatul Transilvaniei ai auzit cumva? Care a existat pana la inceputul secolului 18., avand capitala la Sibiu?

Ma gandesc ca nu...

s-o spuna asa da' io-s doar comentator si am:
Va sufla vantul basinile de saraci ce sunteti da' mandria o tineti la caldura in portofel (daca-l mai aveti) . Va fura neocomuistii de azi tara la fel ca si bolshevizatii de "ieri" si tot ce puteti voi face e sa va resemnati ca pe vremea lu' analfabetu' de Pingelica era mai bine. Io nu zic sa v-agatati cu o funie de primul copac de inapoiati ce sunteti dar trebuie sa mai pasiti si voi oameni buni umpic inainte nu numa' "pe loc" cum va prostesc televiziunile ... conservatoare de astazi.

zi-i asa, dobicreti, umpic in loc de un pic? fi-ti-ar fudulia neroada a dracului de retardat, care faci p... mare in loc sa stai cu botul in noroi, unde ti-e locul!

Nu-i un blestem da io-ti urez sa mananci la viata ta doar atata balega cat s-o produs in satul tau.

don't give a fu*k about spelling, specially when this is about a language spoken by some less than 20 million retards located somewere at the bottom of geography.

Fie esti un american cult care a invatat romana si atunci nu inteleg de ce ai facut asta daca zici ca sunt prosti aia care o vorbesc ( din solidaritate ? ) fie , mai degraba , esti un romanas complexat care ar vrea sa fie american dar n-are cum ca l-o nascut masa mioritic ( muntean , moldovean sau ungurean ) si nu mai poate saraca sa se razgandeasca sa-l mai faca o data ; incearca totusi sa intri din nou pe unde te-a scos !!

Inca n-ai trecut testul.
Care este litera care lipseste din propozitia urmatoare:
GO FU*K YOURSELF
(ai voie sa mergi s-o intrebi si pe mamica ta..:)

MaSabine. Si mie-mi vine sa rad de tine. Io-s rom din Craiova si am venit in Hardeal cam cand ai venit si tu. Mi-am adus si aia 10 puradei aicea si am de gand sa-mi aduc si fratii. Is cetatean European European si am drepturi sa ma duc unde vreu.. Va zic asta numa ca sa cocliti de ciuda pana va faceti tati verzi.

nu te mai hobosii cu Hardealu ma, ca e saraci lipiti nu le da ai nostrii de la Bucale mai nimic. Los Hangeles cocordel acolo sa vezi ce face ai nostrii dolari ma nu ciurucuri cum are romanii ca leam manglit si cum ii cheama.

Sabine, cu regret te informez ca si la Cluj exista un "sultan", iar numele lui este Ioan Rus! sigur, nu e atat de obraznic ca aia din sud si est, dar tot feudal local se cheama :)))

Am sa reiau aici un comentariu al meu de la articolul despre Covasna:
Jegul Ion Antonescu a fost unul dintre cei care au condus atacul miselesc al armatei de la Bucale din noaptea de dinaintea zilei de 27 august 1916, cand regatzenii au intrat in Ardeal FARA DECLARATIE DE RAZBOI, ca erau inca aliati cu Austro-Ungaria. Pe cine crezi ca au impuscat regatzenii condusi de el, in zorii zilei ? Pe granicerii romani ardeleni, din pichetele de granitza ! I-au impuscat pe la spate, nici macar nu au avut curajul sa lupte cu ei fatza-n fatza !
In WW2, regatzenii dadeau shpagi la recrutari si scapau de linia intai a frontului, erau pastratzi in spatele frontului la caile ferate, constructzii, etc. Ardelenii au fost cei trimisi sa moara, de Antonescu, in atacurile de la Odessa, Crimeea si Stalingrad ! Toti ardelenii avem bunici, unchi, altzii care au fost neamuri cu noi, care au murit pe front cu fatza la inamicii sovietici, in timp ce regatzenii s-au predat la Nipru si apoi s-au intors cu sovieticii in diviziile de tradatori "Tudor Vladimirescu" si "HCC", in septembrie 1944. Si tot ei, regatzenii, sunt acum scrisi in analele armatei regatzenesti cu decoratzii sovietice, dar nu se spune ca le-au fost date pentru TRADARE !
In timp ce ardelenii sunt uitatzi in gropi comune de pe traseul frontului, si nu-i mai pomeneste nimeni in afara familiilor.

De ce-l confunzi pe Maresalul Ion Antonescu cu fiul lu' mata?

Da se-ai cu crusea lui mata? Te temi ca ramai fara ajutoare, acu' ca s-a dus si Seche? Haladitule mort de foame si rupt in cur!

Auzi ba OLIGOFRENULE, Seche' oricum era falit cand a dat coltu'. Da' fiindca tot ai adus aminte de el ba l.a.b.a.g.i.u.l.e. unul din (putinele) lucruri bune pe care le facea era ca va dadea peste bot ( e adevarat la figurat) in privinta "ceangailor".Si apropo R.A.H.A.T. B.O.L.N.A.V. deghizat in B.O.Z.G.O.R.A.S. C.R.E.T.I.N. nici tu si nici Gherman&co. nu mi-ati dat niciodata nimic nici mie si nici altcuiva din Moldova.

Ieri seara, cand am iesit de la Sfanta Biserica, in fata Catedralei Ortodoxe statea un ***EDITAT***us cu o ***EDITAT***ca. Mi-au spus ca-s din soldova, de la Bacau si sa-i miluiesc. Le-am dat un leu. Poate m-au pacalit dar nu cred, erau mizerabili si puteau a canal, sigur erau de acolo, de la Bacau. si mai sunt destui imputiti pe aici, au fugit de saracie, ca deh, asa-i ardeleanu', gospodar dar filantrop. Si daca se va infinta o granita va fi greu cu viza.

Ia fii atent RE.TAR.DAT.ULE cum arata orasul Bacau:
1.https://www.youtube.com/watch?v=Lf-ZBjX5YLA; 2.https://www.youtube.com/watch?v=y7erIFB56EU; 3.https://www.youtube.com/watch?v=zdCh6KsWh4U; 4.https://www.youtube.com/watch?v=T_j6Ua-5gA0; 5.https://www.youtube.com/watch?v=L4PIoez5QcA; 6.https://www.youtube.com/watch?v=0QB09QUB9Ww; 7.https://www.youtube.com/watch?v=twZzp4oc1tI; 8.https://www.youtube.com/watch?v=2-DsncAueYg

Precis ***EDITAT***usul erai tu iar ***EDITAT***ca era mata. Da ia spune daca tot sunt asa de saraci moldovenii de ce p.u.l.a. mea tot veniti la ei sa le vindeti toate porcariile alimentare?
Macar stii b.o.z.go.r.a.s. cu creier de gaina unde-i orasul Bacau?
Si ia spune tu si urmatoarea chestie cate firme din Transilvania si Banat sunt ABONATE la subventii de la stat? Si cate firme din Regat primesc aceleasi tipuri de subventii?

Upppppppssssssss chiar imi pare rau c-am jignit gainele comparandu-le cu OLI.GOF.RE.NUL de fiu a lu' M.A.T.A

Janos, de unde ai scos perlele astea? Apropo, jeg e neamul tau de fomati din stepa asiatica analfabetule si nu te mai da mare ca nevasta lu gherman si altii ca ea nu stiu ce-i aia WW2.

Securistule

Numele te reprezinta? Daca ai ceva in pantaloni vino pe Facebook, daca nu ia mai dute-n curu ma..ti de unde-ai iesit cu laxative! jegosule paduchios!

arpad, n-ai raspuns nici ieri, doar esti un las si mincinos, asa ca insist inca o data...

... dar daca tot ai adus vorba de nivele (de comportament si civilizatie), imi poti raspunde dupa logica ta la doua intrebari concrete?

1. Daca tot ne injurati cu fiecare ocazie ca suntem asiatici, salbatici, nationalisti, agresivi doar fiindca din cand in cand mai apare cateun csibi si pe la noi, am urmatoarea intrebare: Cum e posibil ca la o manifestare politica romanesca (cum era de pilda manifestarea de acum 2 ani din Bucuresti impotriva lui Basescu, cu greu s-au adunat cu autocare 10.000 de oameni, s-a adunat lumea, si canta si Cerebel, iar oamenii faceau picnic cu bere si mici) 2 zile piata respectiva era un morman de gunoi, iar in Tg Mures de 10 martie nu a fost aruncat nici macar un chistoc cu toate ca au fost in jur de 20,000. Cum e posibil ca la o manifestatie religioasa ortodoxa se aduna 300 de oameni la moasele unui preafericit din care 20 ajung la spital calcati de ceilalti, iar la manifestarea religioasa de la Sumuleu, unde se aduna an de an circa 150.000 de oameni, nu sunt accidente deloc? Totusi cand apare vreun extremist maghiar (sunt mult mai rari decat extremistii de dincolo de carpati), e mediatizat si generalizat pana la extreme.
2. Cum e posibil ca daca luam cele 2 tari din cauza (Ungaria, care a fost taiat in sapte in 1920 si lasat pe o campie lipsit de toate punctele strategice si economice- de fapt ungaria actuala este o treime a ce a fost) chiar si asa este mai avansat din aproape toate punctele de vedere decat Romania care chiar dupa 1920 a acaparat Ardealul (numai ardealul singur este mai mare decat ungaria actuala), are toate bogatiile naturale, are iesire la mare, are munti, campii, tot ce vrei, totusi este codasul Europei.

Uite cat " de avansat " este Ungaria " care afost taiat in spate " .... fata de Romania ....

Moody's a redus ratingul obligatiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treapta, la "Ba1", in categoria "junk", la cateva ore dupa ce Standard & Poor's (S&P) a amanat o decizie privind modificarea calificativului tarii, oficialitatile ungare acuzand "atacuri financiare", transmite Reuters, citat de Mediafax.

http://www.wall-street.ro/articol/International/113017/LOVITURA-SUB-CENT...

Nu va place , puishori ???
Nu-i nimic , va dau o veste buna : o sa fie si mai rau !!!!

AMIN !!!

Zsolt!saracu nu stie si nu intelege cultura,curatenia, bunul simt.E ste la limita, ce sa ceri de la el???sa mearga in Europa?sa vada si sa cunoasca istorie?ei sunt din gasca celor trimisi acasa cu 300 de euro!si au facut bani??????DA!sunt infiltrati peste tot?DA!nu am ajuns doar in SPANIA si FRANTA!!suntem deja via MEXIC in U.S.A.noi am reusit ,cei din MEXIC se chinuiesc sa ajunga in state..........suntem tari acasa cu gura si pumnul de aceea suntem respinsi de toata lumea!NOI,cei care apartinem lumii civilizate suntem prosti..lasa sa fie ei destepti sa stea fara spatiu de libera trecere..ca din pacate se descurca prosti si fara!

mai zsolt, te-ai chinuit mult sa cauti doua intrebari sa pari inteligent ? cred ca da, in fine, iti spun sincer ca am cunoscut (prieteni) maghiari, atat barbati cat si femei, am calatorit in Ungaria (mai des decat unii de pe aici) concluzia mea personala e ca nu pot compara ungurii intre ei, mai ales pe cei din Ungaria cu cei de aici, voi , se vede, sunteti unguri reciclati, frustrati ca Istoria va lasat pe unde ca lasat DIN VINA VOASTRA pentru ca ati fost lacomi si ingusti la minte, rezultatul e pe harta politica din Atlas, aia va doare pe voi.
Romania nu e un stat perfect, nici nu va fi, daca vrei o discutie serioasa si obiectiva, iti voi raspunde la orice intrebare, sa numi insulti inteligenta cum o fac unii aurolaci de aici.

Serios?vezi ca se poate ?sunt curios sa vad ce stii?si eu ma alatur lui zsolt!apropo!!ai citit ca si AVRAM IANCU a stiut ungureste si fiind urmarit ungurii au avut grija de el???

Inteligenta nu te-a invatat sa scrii. Doar prostia agresiva. Si a iesit ce se vede. Un inapoiat desuet.

Opincarule jegos fara caracter si cu nume furat special conform modelului propagandistic miticesc, "perlele astea" sunt din ISTORIA OFICIALA a statului tau miticesc ! Cea in care este scris, negru pe alb, ca 500 000 de oprincari condusi de Prezan, Averescu si Antonescu au intrat in 26/27 august 1916 ca o "armata", cica, in Ardeal, noaptea, pe furis, au impuscat misheleshte in zorii zile de 27 romanii ardeleni din trupele de graniceri pe toata linia Carpatilor, iar DUPA DOUA SAPTAMANI, in 15 septembrie, fugeau inapoi peste Carpati ca o ADUNATURA DE OPINCARI LAŞI ce erau ! Daca nu-tzi cunosti istoria adevarata, de mitic, mai citeste ! Ca am observat ca ai mare nevoie sa citesti, probabil ca in clasa a IX-a ai facut si tu ceva in Tzinutul Secuiesc in genul moldovencei shovine din Covasna (probabil tzi-ai pus bentitza rosu-galben-albastru, iar colegii unguri te-au crezut gay cu bentitza multicolora si si-au batut joc de tine...) si ai fost data afara din scoala, ca altfel nu-mi explic cum de esti la nivelul asta moral si intelectual atat de scazut...

Auzi CRETINULE da' tu stiai de existenta "Corpului Voluntarilor Ardeleni"? Nu si nici Gherman:

enciclopediaromaniei.ro/wiki/Corpul_Voluntarilor_Ardeleni
istorie.uab.ro/publicatii/colectia_auash/annales_1/10.pdf

Apropo boule vezi ca membrii "Garzilor lui Maniu" erau... ARDELENI ALUNGATI DE HORTHYSTI (dar asta cu "Garzile lui Maniu" se refera la al doilea razboi mondial si-am pus-o pentru c-am anticipat intrebarea cretinoida pe care voiai sa o pui)

Ioane, vezi ca am postat de cateva ori cu prenumele meu- IOAN - dar niciodata n-am folosit limbaj vulgar. Pare-se ca esti vre-un "agitator"....Poti sa-ti exprimi parerile in mod civilizat....

Da,opincari,noi macar aveam opinci pe vremea cand voi va stergeati la fund cu frunze si cerseati autonomie Hanului. du-te tzyganeshte-te altundeva , degeneratule

Gresit, toate popoarele cu traditie de calareti poarta cizme. Opincile au fost pt. crescatorii de animale. Este pur si simplu un aspect de vestimentatie practica corelata cu modul de viata.

esti un unguroi ca toti ceilalti, nu ai nici o sansa de reabilitare, se vede samanta de asiatic!

Ma, Sabine, nu te mai cari tu odata la stapanii tai hortisti sa nu-ti mai auzim ragagaielile de politruc de inchiriat. ia zi pe cati bani te vinzi? Ti-ai facut dubla cetatenie?poate facem o cheta si scapam de agitatori expirati ca tine. Esti satul de Romania ,nu ne intereseaza...suntem noi ,romanii satuli de tine.

Vorbeste in numele tau, sau in numele celor din afara Carpatilor, dar nu si in numele transilvanenilor...

Poate ca ar trebuii sa insistam sa cautam spre ceea ce ne uneste si ne motiveaza pe toti, sa cautam drumuri comune si obiective comune.Acest individualism artificial sustinut, cu siguranta ne va izola si mai mult unii de altii, iar argumentele fiecaruia (bune,rele) vor amplifica aceste prapastii.
Cind totul este tulbure trebuie sa ne intoarcem sa cautam un punct de sprijin, un reper...

Dl. Mircea, acelasi lucru l-am spus si eu la inceput , de cand m-am apucat sa citesc 'editorialele' lui gherman dar am observat ca nu ai cu cine vorbi, ungurii gandesc TOTI la fel, nu au logica, nu cantaresc lucrurile, asa ca am renuntat sa-mi exprim parerile in mod obiectiv si am (de)cazut intr-o subiectivitate jalnica impins de acesti talibani, public (ungur) obedient lui gherman si alti visatori ca ei.

Pe langa faptul ca esti prost, esti si analfabet cat cuprinde. Nu-ti este rusine sa comentezi "total pe langa", cand nu sti sa faci acordul dintre subiect si predicat, cand nu sti sa folosesti semnele de punctuatie? Culmea tupeului, faci de rusine romanii adevarati si patrioti! S-ar rasucii in mormant marii nostrii carturari patrioti, sa stie cine apara romanismul scumpei noastre tari! Si inca sub ce pseudonim pretentios si sofisticat, care ascunde o mare mangafa. Vai de capul tau sifilitic!

Arpade, cel care mananca tone de carti in loc sa le citeasca, tot nu m-i ai raspuns la intrebarea mea de ieri. Sau contrar spuselor tale despre dialog, esti aici doar pentru a instiga la ura? Sau esti doar indragostit de Gherman....

"esti aici doar pentru a instiga la ura"
normal, ii stipulat in fisa postului

cred ca ti-am dat replica ieri, caut-o, citeste-o si stai in banca ta!

Bine le zici,mai molusca,avand in vedere ca esti doar o forma gelatinoasa fara creier!! Si mai stii si sa citesti si sa gandesti!! Le dai bine,din putul gandirii,vorba celor de la CATAVENCII!!

Transilvania nu are vocaţie de a fi absorbită într-un stat unitar. A plesnit Ungaria la 1918 şi din această cauză. Câtă vreme Ardealul se odihnea în laxa chingă austriacă, românii nu au făurit vise de unire. Abia când toate drumurile au dus la Budapesta, îndemnul "Pe-al nostru steag e scris Unire" a emigrat şi dincoace de Carpaţi.
O parte din nenorocirile acestui spaţiu derivă şi din înnăbuşirea lui de către Bucureşti. Desigur, numai o parte. Nu putem să-i acuzăm pe sudişti de toate mizeriile noastre.
Dar câtă vreme dreptul istoric al Ardealului de a se îngriji de sine însuşi va fi negat, nu putem spera la nici o îmbunătăţire esenţială.
Poate mă deranjează pe alocuri stilul bădăran al lui Gherman, însă nu pot să nu observ că fondul problemei pusă de el este corect: cum facem să aşezăm Ardealul pe propriile picioare, în beneficiul lui şi al ţării? Pe acest subiect, de la Bucureşti nu va veni niciodată vreo lumină sau vreo dezlegare.

a "plesnit" imperiul austro-ungar si abia atunci s-a infiintat "ungaria" pe care o stim azi ca stat national pentru ca pana atunci nu era decat o gasca de colonii si natiuni oprimate peste care tronau altele in mod fraudulos. De ce ? tocmai am . Scris unul din puzderia de motive pentru care natiile s-au hotarat sa-si recupereze teritoriile .problema romaniei e tocmai ca ar trebui sa fie mai unita iar puterea mai centralizata. deci pica teoria de import unguresc.hai ,tovarase,fii serios si daca tot te bagi in discutii istorice mai da o geana peste o carte din domeniu (nu de SF). Sorine ,viziunea ta aspura realitatii e cam ungureasca ,esti ce cred eu sau te-ai inhaitat cu cine cred eu?

a "plesnit" imperiul austro-ungar si abia atunci s-a infiintat "ungaria" pe care o stim azi ca stat national pentru ca pana atunci nu era decat o gasca de colonii si natiuni oprimate peste care tronau altele in mod fraudulos. De ce ? tocmai am . Scris unul din puzderia de motive pentru care natiile s-au hotarat sa-si recupereze teritoriile .problema romaniei e tocmai ca ar trebui sa fie mai unita iar puterea mai centralizata. deci pica teoria de import unguresc.hai ,tovarase,fii serios si daca tot te bagi in discutii istorice mai da o geana peste o carte din domeniu (nu de SF).

numele meu este prostia

Incantat de cunostinta , fraiere !!!
Da' " Prostia " si mai cum ???

Fraiere !!!!!!

Nu , nu , raspuns gresit ; prostia e felul tau de a fi !!!!!!

pana la urma stau si ma intreb la ce folosesc asemenea 'editoriale', cine si ce castiga?

Ai aparut,oita,chiar ma intrebam unde esti? Du-te la pascut prin Baragan,locul tau de bastina,lasa constatarile ca te doare creierul ala mic de oaie miticeasca!!

mars la munca unguroi imputit ce esti!

Si sa munceasca dublu ca sa poti si tu trai sau oricum ii iei tot?

Ca bine zici mai molusca!! Sunt ugur,cum a mai zis un nevertebrat de pe aici.Dar mai bine asa decat ca tine!! Imi cer scuze oilor adevarate,le-am jignit comparandu-le cu o molusca fara forma si fond!!!

Trecand peste mediocritatea aceluiasi subiect scris cu alte cuvinte, se vede cu ochiul liber autorul sufera de un ffff mare complex de superioritate. Avem si noi ardelenii un mare defect, ne credem mult mai destepti decat restul. In copilarie, inainte sa ies in lume am avut si eu si eu tendinta sa gandesc in spiritul "sunt mandru ca sunt ardelean" . Autorul stie sau presupune ca drujbistul din Covasna plateste mai mult impozit decat pepenaru de la Dabuleni sau decat jurnalistu din Cluj. sau bulibasu din centrul Timisoarei.

Domnul Gherman, va respect pentru atitudinea dumneavoastra. Unul din putinii ziaristi corecti si impartiali.

E asa de impartial dl Gherman ca nici nu mai merita sa-i citesti liturghia. Anul asta a fost aceiasi predica clocita, parca e programat. Impartial e cineva care are curajul sa dezgroape rahatul din ambele tabere. Dar stiti cum e cand stai in cocina nu mai simti numai mirosul din grajd.

Impartial ai spus ?????? :)))))))))))))))))))))) Trebuie sa fi orb sau ...sa nu vezi ca are un singur subiect pe care-l repeta obsesiv :)))))

A fi impartial este o chestie. Si a vorbi despre un singur subiect este alta chestie.
Domnul Gherman are un discurs coerent care are in centru regiunea Transilvaniei, cu toate problemele ei, mai ales depenta excesiva fata de Bucuresti. Asta este subiectul. Si este inpartial fiindca nu da mai departe propaganda vreunui partid, ca asa zisele televiziuni de stiri, ci are o parere proprie, in care nu avantajeaza interesele unor grupuri politice.

Daca nu-ti convine subiectul,citeste si tu presa ta din Sud,vezi cum stau toapele siliconate si manelistii vostri!!

Faci prea multe preupuneri, presupui ca sunt sudist, gresit. Presupui ca sunt manelist, gresit. Eu sunt un ROMAN educat din Cluj, Judetul Cluj, ROMANIA !!!!!!!!!!!!!! dar fac tyotusi un efort sa ma cobor la nivelul tau si-mi permit sa presupun ca nu esti decat un ugur frustrat, trist sau poate doar mai asa incult.

Educat zici??

Ai nimerit-o,sunt ugur.Nu te poti cobori la nivelul meu,pt. ca tu nu ai nivel,la cum te exprimi nu poti fi decat o amiba sau un parameci,adica un unicelular,nici macar un nevertebrat!!

Ok ungure nu mai am nimic de adaugat, iar ti-ai deconspirat IQ-ul Nu prea aveti voi creier dar aveti o URRRAAA in voi :)))) Oaaauu de ar fi la voi pistolu ne-ati inpusca ca deobicei. Marte viteaz esti in spatele tastaturii :)))

Bine mai JONY-ALIN-SIE,dar hotaraste-te,sunt ugur sau ungur,ca nu mai stiu,m-ai bagat in cod portocaliu de ceata!! Dar cand vine vorba de IQ,nu stii cu cine stai de vorba!! Si apropo,sunt mai roman decat esti tu cu tot neamul tau!! De impuscat pe cineva ca tine nu se poate,pentru ca nu are glontul prin ce sa treaca,dar daca totusi ar avea prin ce sa treaca ar fi o risipa inutila!! Cei ca tine se sinucid prin ceea ce pot debita,ori in scris,ori verbal!! Hai pa,deja ti-am acordat prea multa atentie,inexistentule!!

Un lucru e clar esti un mare imbecil indiferent de nationalitate!!!!!!!!!!!!!!

Bravo mai romane,cand ramai fara argumente intr-o discutie,iti ramane doar un singur lucru,sa jignesti sau sa-l injuri pe interlocutor!! Nu meriti nici macar o flegma intre ochi,daramite o injuratura!! Cum spuneam mai sus,nici glontul nu are prin ce trece,nici flegma pe ce sa se opreasca in cazul tau,INEXISTENTULE! Asta chiar e ultima oara cand te mai bag in seama,promit!!!

UNGUREL in toate posturile tale de aici, (f. multe, nici nu mai conteaza) nu ai nici un argument doar jigniri si injuraturi. Ok am inteles toti ca doar atat poti. Dar nici macar nu ai observat ca tu ai inceput cu nevetebrat si alte apelative.

Este greu să porţi o dicuţie onestă,cinstiţă cu oameni care au o cultură submediocră, care nu au dovedit niciodată că ştiu să facă ceva, în afară de o clămpăneală veselă suburbană.

te mai intrebi de unde vine ura romanilor pentru unguri? cu asemenea 'replici' sa nu te astepti la 'discutii oneste', pentru asa ceva, trebuie (intai) sa citesti cateva tone de carti, eventual scrie de autori non-maghiari, sa ai si ceva inteligenta (peste medie) , sa nu fii nascut la tara (ca gherman sabin) si sa fii un om cu caracter.

Ghermane, tu nu eşti ziarist, tu eşti "coadă de topor".

Corect,tu nu poti fi decat toporul,dar fara ghilimele.

Esti platit de Pascany sa faci lobby pe acest subiect? sau e doar un fix personal?

si una si alta, gandeste-te si tu cum sa simtit 'studentul' gherman sabin in anii cand frecventa Universitatea din Craiova, o fi avand si el complexele lui d epe atunci, cine stie, oricum, e o caricatura de om si la propriu si la figurat.

Oare Gherman Sabin chiar a frecventat cursurile Universitatii din Craiova? Eu nu cred, prea are lacune semnificative!!!!!!

Boala se numeste frustrarea minoritarului. Romanii aia sunt minoritari printre unguri. Propun sa aplici si aici stralucita "idee" a lui Tokes rezolvam problema acordand autonomie regionala romanilor Harghita sa se numeasca ceva de genu Consiliul judetean al romanilor din Harghita la fel si la ***EDITAT***i sa fim siguri ca neam de nemul lor un ungur nu o sa mai voteze un roman sau invers.

"Jurnalistule" te rog sa incerci sa fi impartial macar o data, stiu ca cer prea mult de la tine dar fa te rog un efort sa numeri comentariile si sa vezi din care tabara se injura si se jigneste mai mult. Chiar daca esti tentat, te rog sa nu numeri la injuraturi comentariile celor care nu sunt de acord cu tine.

Hai ma Ghermane chiar te deranjat fetita aia?sau mai mult faptul ca inca mai exista inca romani in asazisul "TINUT SECUIESC" Sau te-a deranjart faptul ca s-a focalizat o mica parte din ura interetnica implantata in creierul acestor pui de unguri prin pastorii lor.

Familia micutzei shovine mincinoase este colonizata acolo, stimabile, deci nu "inca mai exista romini", cum zici tu, papagalule regatzean, ci "inca au mai fost trimisi rromini acolo" ! Tatuka ei, MURUIANU, e un militzian shovin nespalat si analfabet, mutat acolo din zona Bacaului !
Romanii ardeleni din Secuime totzi cunosc limba maghiara si o vorbesc pe strada, fara sa-i ungurizeze cineva si fara ca ei sa se simta "oprimatzi" de catre majoritatea ungureasca locala. Si traiesc in pace cu vecinii lor unguri. Problemele cu caracter etnic apar doar cand calcatzi voi, regatzenii, prin Secuime. CA SHEFI, cel mai frecvent ! Toti, cu "diplome" si calificari ca ale lui Ponta ! Inventate ! Impostori regatzeni, adica...

Auzi bai RAH.ATULE mi-am dat seama de unde aveti voi BOZ.GO.RASII ura asta impotriva Bacaului si bacauanilor====> de la episodul "CLEJA 1995", cand v-ati luat-o rau de tot peste ochi de la "ceangaii" (romanii partial maghiarizati) din comuna bacauana Cleja.
Ce sa-i faci nu toti romanii si nu toti maghiarii si secuii s-au vandut iredentistilor. Cum treceti in Moldova sa tulburati apele (precum la Targu Mures in 1990) cum v-o luati la M.U.I.E.

P.S.: Ce spui de conferinta de presa in care MAREA ATLETA GABRIELA SZABO (de etnie maghiara) a refuzat sa raspunda la intrebarile puse in ungureste ("cunosc aceasta limba dar nu raspund decat la intrebarile puse in limba romana sau engleza")?

Ioane, vezi ca am postat de cateva ori cu prenumele meu- IOAN - dar niciodata n-am folosit limbaj vulgar. Pare-se ca esti vre-un "agitator"....Poti sa-ti exprimi parerile in mod civilizat....

A mi-am dat seama: tu esti un bozgor retardat si imputit parasutat in Transilvania din... Mongolia. Mars acasa!!!!

@virgil: spui aşa: "s-a focalizat o mica parte din ura interetnica implantata in creierul acestor pui de unguri prin pastorii lor". atunci comentează şi spusele copilei: "Nu știu. Urăsc ungurii. Ăsta e adevărul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva în mine, o repulsie… Mă irită. Poate e ceva genetic, așa era și tatăl meu" şi apoi spune-mi dacă vezi vreo diferenţă între spusele ei şi ale unui Csibi barna sau cum l-o chema pe ăla. mai uşor cu sentinţele, că poate ţi-o fi greu

Numai tu iti pui mintea cu minorele. Halal pervers

"Halal", regăţene manelist, aşa precum zici !
Şi bakşiş, ciubuk, peşkeş, rahtivan, ghiveci, maramă, năframă, tikie, bereket, hazliu, ciohodar, rahat, sugiuk, kaldarîm, kîntar, odaie, duşumea, giurgiuvea, geam, testemel, mosor, lighean, saltea, cearceaf, muşama, cişmea, divan, giuvaer, perdea... Bine-ai venit în Europa Centrală de la 'Stambuli-ul vostru !

N-am avut timp sa caut decat pe net ... Sunteti mai plini de turcisme decat noi ( 16 % din cuvintele imprumutate ) .

Împrumuturi turcice in limba maghiara

Mai ales începând cu secolul al V-lea, ungurii au ajuns în contact strâns cu popoare turcice care erau parțial sedentare, ocupându-se și cu agricultura. Numărul cuvintelor din limbile turcice intrate în limba maghiară înainte de așezarea ungurilor în bazinul Carpaților este de circa 300, din domenii variate, precum părțile corpului, creșterea animalelor, agricultura, locuința, meseriile, îmbrăcămintea, societatea, viața spirituală, fenomenele naturale, fauna, flora, adjective. Exemple: ács „dulgher”, alma „măr”, bársony „catifea”, bér „plată”, bika „taur”, boka „călcâi”, borz „bursuc”, gyász „doliu”, kapu „poartă”, sárga „galben”, torma „hrean” etc.
Împrumuturile turcice au continuat după așezarea în bazinul Carpaților, prin venirea în statul ungar a pecenegilor și a cumanilor. Cuvinte din limbile lor sunt, de exemplu, balta „baltag, topor” și kalauz „călăuză”.
În secolul al XVI-lea începe contactul cu turcii otomani, care culminează cu dominația Imperiului Otoman asupra Ungariei (secolele XVI-XVII). Astăzi mai există în limba maghiară circa 30 de cuvinte din limba turcă, dintre care bogrács „ceaun”, dívány „divan”, kávé „cafea”, kefe „perie”, pamut „bumbac”, papucs „papuc” etc.

Esti incepator in turca ??
Oricum , exerseaza , faci progrese .
Da' Buda din ce limba vine si cum ii zicea cand avea prefix de Turcia ???

Cu manelele mai usor ca-l superi pe Prigoana care e de al vostru si doar el are posturi TV cu muzica asa " culta " ( Mynele , Etno ; cam la fel cu Look TV ) .

Dar daca vrei sa vezi cum e cu limbile astea , ia si citeste :

un studiu de Alexandru Pele
“ Din studiul lui E. Kis privitor la aceste aspecte (ISOM), rezultă că în limba română literară au intrat 158 de cuvinte de origine maghiară. În schimb, influenţa limbii române asupra limbii maghiare este considerată încă foarte redusă. După unele dicţionare (MÉKSz), ar predomina termenii de un anumit specific, ca: berbécs (berbec), cáp (ţap), esztena (stână), esztrenga (strungă), katrinca (catrinţă – acesta este considerat de origine maghiară în DLRM şi DEX), málé (mălai), mokány (mocan), pakulá (păcurar), pakura (păcurp), palacsinta (plăcintă), furulya (fluier), kaláka (clacă), batul (bătul, măr bătul), ultimii termeni fiind consideraţi totuşi incerţi.

În MNyTESz, situaţia s-a mai îmbunătăţit, deoarece au fost trecute şi alte elemente din maghiară ca fiind de origine română, între care:
ardéj “ardei” (a. 1873) (I, p.173);
ármás “armaş” (a.1572) (I, p.178);
arnót “arnăut” (n.1634) (I, p.178-179);
bács “baci” (a.1462) (I, p.213);
bálmos “balmoş” (a.1695) (I, 0.232);
baraboly “baraboi” (a.1588) (I, p.243-244);
baráncsik “borangic” (a.1873) (I, p.244-245);
batul “pătul” (a.1942) (I, p.259);
belice “beliţă” (a.1816) (I, p.275);
berbécs “berbec”(e) (a.1423) (I, p.281);
beszerika “biserică” (a.1645) (I, p.269-290);
bojár “boier” (a.1486) (I, p.224-225);
brindza “brânză” (a.1546) (I, p.370);
bulándra “buleandră” (a.1875) (I, p.386);
buszujog “busuioc” (a.1708) (I, p.395);
cáp “ţap” (a.1560) (I, p.411);
cigája “ţigaie” (a.1795) (I, p.428-429);
cigány “***EDITAT***” (a.1389) (I, p.429);
cimbora “sâmbră” (a.1527) (I, p.436-437);
cincár “ţânţar” (a.1838) (I, p.440);
cinemintye “ţine-minte” (a.1739) (I, p.441);
cujka “ţuică” (a.1845) (I, p.460);
csercse “cercel” (a.1526) (I, p.505-506);
csetenye “cetină” (a.1838) (I, p.514);
csimpolya “cimpoi” (a.1775) (I, p.531);
csirtityas “ciritiş, ciritel” (a.1881) (I, p.540-541);
dajnál “doini” (a.1700) (I, p.587);
dancs “danci” (a.1602) (I, p.592);
dászlál “dascăl” (a.1799) (I, p.597);
domika “dumicat” (a.1585) (I, p.659);
döblöc “dovleac, dovleţi” (a.1813) (I, p.666);
dranica “draniţă” (a.1803) (I, p.676);
duláb “dulap” (a-1863) (I, p.686);
esztena “stână” (a.1583) (I, p.804);
esztrenga “strungă” (a.1554) (I, p.807);
fáta “fată” (a.1759) (I, p.852);
ficsúr “ficior” (a.1358) (I, p.906);
furulya “fluier” (a.1647) )I, p.991-992);
fustély “fuştei” (a.1566) (I, p.993);
fuszuly “fasole, făsui” (a.1708) (I, p.993);
fuzsitos “fugit” (a.1878) (I, p.997);
galeta “găleată” (a.1620) (I, p.1018);
gergelica “gărgăriţă” (a.1808) (I, p.1052);
gircsáca “gâlceavă” (a.1838) (I, p.1063);
gornyik “gornic” (a.1698) (I, p.1078);
granicsár “grănicer” (a.1848) (I, p-1096);
gulászta “culastră, coraslă” (a.1797) (I, p.1104-1105);
gusa “guşă” (a.1708) (I, p.1109);
haricska “hrişcă” (a.1614) (II, p.59);
hiriba “hribă” (a.1787) (II, p.117);
hodály “odaie” (a.1838) (II, p.127-128);
hóra “horă” (a.1861) (II, p.145);
huruba “hrubă” (a.1708) (II, p.171-172);
kalács “colac” (a.1678) (II, p.315);
katány “capcană” (a.1799) (II, p.366);
karuca “căruţă” (a.1672) (II, p.395);
kaskavál “caşcaval” (a.1683) (II, p.397);
katrinca “catrinţă” (a.1405) (II, p.410);
kilinta “crintă” (a.1716) (II, p.490);
kirlán “cârlan” (a.sec. XVII) (II, p.495);
kocsorba “cociorvă” (a.1883) (II, p.516);
kokojsza “coacăză” (a.1808) (II, p.521);
kolinda “colindă” (a.1784) (II, p.526-527);
kompona “cumpănă” (a.1716) (II, p.543);
kosár “coşar” (a.1313) (II, p.585-586);
kotéc “coteţ” (a.1713) (II, p.590);
kozsok “cojoc” (a.1585) (II, p.600);
krajnik (crainic” (a.1387) (II, p.640-641);
kukk “cuc” (a.1649) (II, p.657-658);
kurti “scurtu, curtu” (a.1833) (II, p.680);
kuszkura “cuscră” (a.1873) (ii, P.684-685);
kusztora “custură” (a.1792) (II, p.685);
lanka “luncă” (a.1217) (II, p.718);
lej “lei” (a.1882) (II, p.745);
lestyán “leuştean” (a.1708) (II, p.759);
lingár “lingău” (a.1877) (II, p.772-773);
macsuka “măciucă” (a.1738) (II, p.808);
málé “mălai” (a.1600) (II, p.829);
mamaliga “mămăligă” (a.1781) (II, p.832);
márfa “marfă” (a.1873) (II, p.844);
matász “***EDITAT***să” (a.1599) (II, p.860);
merende “merinde” (a.1873) (II, p.899-900);
mióra “mioară” (a.1548) (II, p.933);
móc “moţ” (a.1795) (II, p.938);
mokány “mocan” (a.1525) (II, p.944);
mosúly “moş, moşul” (a.1833) (II, p.964);
mutuj “mut” (a.1848) (II, p.984);
nótin “noaten” (a.1648) (II, p.1024);
nyán “neam” (a.1881) (II, p.1034-1035);
orda “urdă” (a.1548) (II, p.1088);
oszkotár “acutar” (a.1632) (II, p.1099-1100);
pakulár “păcurar” (a.1568) (III, p.66);
pakura “păcură” (a.1874) (III, p.66);
palacsinta “plăcintă” (a.1577) (III, p.67-68);
panusa “pănuşă” (a.1813) (III, p.88);
papusa “păpuşă” (a.1771) (III, p.95);
parapács “pripaş” (a.1816) (III, p.101);
pláj “plai” (a.1491) (III, p.223);
pojána “poiană” (a.1489) (III, p.238);
pomána “pomană” (a.1750) (III, p.248);
pópa “popă” (a.1508) (III, p.252);
poronty “prunc” (a.1570) (III, p.258);
prikulics “priculici” (a.1796) (III, p.285);
puca “puţă” (a.1501) (III, p.300);
punga “pungă” (a.1751) (III, p.313);
purzsa “pârjă” (a.1774) (III, p.315);
putina “putină” (a.1676) (III, p.318);
putrigáj “putregai” (a.1855) (III, p.319);
radina “rodină” (a.1767) (III, p.328);
ramaz “rămas” (a.1808) (III, p.342);
rezsnice “râjniţă” (a.1674) (III, p.408-409);
román “român” (a.1705) (III, p.436);
rum “rom” (a.1788) (III, p.463);
suta “ciută, şută” (a.1437) (III, p.624);
szárma “sarma, sarmale” (a.1784) (III, p.682);
szemunca “sămânţă” (a.1710) (III, p.719);
szerecsia “sărăcie” (a.1897) (III, p.734);
szilimány “sărman” (a.1799) (III, p.754);
szokotál “socoti” (a.1646) (III, p.777);
taliga “tăligă, teleagă” (a.1395) (III, p.829-830);
tepelák “tăpălagă” (a.1861) (III, p.892);
tóka “toacă” (a.1708) (III, p.933);
tokány “tocană” (a.1759) (III, p.933);
toplica “topliţă” (a.1801) (III, p.941);
tretina “tretină” (a.1504) (III, p.988);
turkás “turcaş” (a.1770) (III, p.1004);
turma “turmă” (a.1732) (III, p.1004);
vecsin “vecin” (a.1592) (III, p.1102);
véré “vără, vere” (a.1873) (III, p.1118);
zsendice “jintiţă” (a.1549) (III, p.1214-1215);
zsingás “gingaş” (a.1838) (III, p.1220);
zsitár “jitar” (a.1658) (III, p.1222) etc. “

Vorbesti de cuvinte maghiare intrate in limba literara romana si dupa aia compari cu numarul de regionalisme din limba maghiara provenite din romana. Halal comparatie.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide