Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 23 Oct. 2014, 09:17
43
16742

Scumpă Românie, draga mea Austrie

Ca un om disciplinat ce sunt, încerc mereu să las banii în ţară. Adică să consum produse româneşti, să mă duc în vacanţe între Sighet şi Tecuci, să iau varza de la ţăranii din piaţă.

s
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Când îmi pune murăturile-n pungă, precupeaţa îşi linge deştu eco-puhav, e fericită şi pofticioasă: chestie care mă enervează la culme, dar mi-am impus obișnuința de-a căuta produsele made in Ro: deşi unele-s făcute în batjocură, sunt destul de prost ca să le cumpăr din nou. La vacanţe e la fel, mă costă mai mult decât orice colţ al Europei, başca o planetară şi-un rulment pe faţă.

Anul ăsta zic: gata. Mă sună din Bucovina: sunteţi în baza de date, vă oferim un sejur formidabil, totul la 1450 lei de persoană, v-am pregătit o surprizăăăă. 350 de euro în Bucovina? La 300 de euro mă aşteaptă Austria, la 300 Slovacia, la 380 o tai fericit în Slovenia și Italia. Dar eu sunt un căpos, sun înapoi în Bucovina: da' de ce-i aşa de scump? Şi zice: Păi avem sărmăluţe, zeamă de varză, lăutari, lapte de vacă, totu-i natural. Revin: tuuulai tu fată, da' la voi cât îi zama aia de varză?...

Evident că nu ne-am înţeles: ea era flămândă, eu eram mârlan.

Şi totuşi: de ce-i aşa de scump la noi? Peisaje are fiecare ţară, România nu-i cel mai fain loc de pe pământ și nici cel mai urât – e ca peste tot în lumea civilizată. În orice colţ al lumii ai şi brazi, ai şi mâncăruri locale, ai şi lăutari dacă vrei. Hajduszoboszlo e pentru clujeni exemplul cel mai aproape, cum aproape sunt şi Alpii Austrieci.

Ce avem noi în plus e nerăbdarea. Hămeseala. Gândul că ţi-am trântit pe masă cinci sarmale şi o cană cu ţuică, ţi-am ras două miorlăieli aborigene şi te-am dus cu sania. Apoi manele până dimineața și gata, eşti bun de plată, tre' să plăteşti gipul de fiţe şi 3D-ul patronului. Pare că de când au văzut la televizor frumusețea tradițiilor, au scos tradițiile pe tarabă, cu tva și adaos comercial pe măsură.

Aşa nu merge mult, deşi aplicăm peste tot scumpetea de a fi român: de exemplu, semnătura electronică costă la noi 54 de euro pe an, faţă de 8 în Slovacia.

Românii nu au, pur şi simplu, răbdare cu propriul lor timp. Vor acum tot, bagă actele pentru firmă şi de mâine aşteaptă să le crească vile şi maşini. Și dacă pe termen scurt îți gândești afacerea, pe termen scurt îți gândești și propria țară...

De câte ori mă gândesc la Bucovina, satele îmi vin în minte mai întâi - e un fel de liniște neatinsă, cu oameni simpli și faini - cum să pui tu, patron de gatere și de pensiune,  adaos comercial pe asta? Pe de altă parte, destul de prost şi de disciplinat cum sunt, la câți bani (n)-am în buzunar, probabil o s-ajung în Austria. Măcar două-trei zile să mă încarc cu mirosul ciudat al normalităţii, de om lăsat în pace - vreau să mă coclesc în Alpi, ca o statuetă şoadă şi anonimă, de alamă.

M-oi curăţa când mă întorc, cu un pic de zamă de varză.

 

 

Voteaza articolul
4.6 / 5 (64 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Auzi bre acesta, dar cine te pune sa te duci prin agenturi, in a caror baze de date esti? Vrei sa vezi romania frumoasa, pune-ti dracu dosu in masina si plimba-te....si ramai si cu bani sa-ti platesti netu' sa poti posta ce debitezi

Domnule Sabin Gherman, cred ca aveti o problema serioasa. Dupa cum puteti observa in comentariile de mai jos, planul dumneavoastra transilvanist este aruncat pe apa Sambetei de catre niste vajnici reprezentanti ai fratilor maghiari. Ma tem ca tot la cateva zeci de mii de sustinatori veti ramane.

romania este o inventie a anilor 1800.cu ea regatenii au reusit sa suga bogatiile Transilvaniei si sa o distruga.nu puteau fara un suport din interior care a venit de la neamul prost declarat rumin

Ungaria b este un stat artificial, creat de catolici, dintr-o ciorba de natiuni, pe limba unui trib migrator salbatic si bezmetic, O tara ce poarta numele unui trib , al Hunilor, dar cu care nu are nici o legatura, locuitori ei se numesc (H)unguri , desi sunt maghiari, au tradarea in sange, nu exista tratat care sa fie semnat de maghiari, si imediat sa nu trateze cu partea adversa. ( Chiar si cu Hitler care le-a facut cadou teritorii au facut la fel, ) Nu au fost capabili niciodata sa cucereasca Transilvania, Voevodina, Slovacia, , le-au primit cadou de la armata austriaca, si au vise de prea marire teritoriala, pe teritoriul vechiuluiImperiu Habsburgic. Maghiarii sunt in general , alogeni maghiarizati, slab de inger , carora li s-a insuflat de mici copii teoria superioritatii rasei lu Attila Hunul, desi ei se vor totudi maghiari, un trib sosit in Europa cu carnea sub saua calului, si care aveau cele mai mari pierderi, provocate nu de inamic, ci de igiena personala, mai direct, de nespalati ce erau.
Asa deci DUSULE, romanii, dacii, dracii, nemernicii din acest teritoru al Transilvaniei, cum doresti tu in nemernicia ta sa-i numesti, aici au fost si de aici nu vor pleca vreodata. Ca tara se numeste Ro,mania, nu conteaza, se putea numi Carpatia, Dacia, Morcovul, nu are nici o importanta numele, . Te oftici ?

Pai de, domnu' Gherman, adevarul este, fara exagerare, ca in Bucovina este mai frumos (era sa zic mai mișto, c-asa se zice pe la noi, pe la miticii aia ai matale, depinde cum pui accentul ) decat in Italia, Slovacia si da, Austria, mitica (iarasi, accentul) Austrie. Hmm, mitica Austrie? Ai vazut cum si-au scrijelit miticii dumitale austrieci semnaturile lor (Johann und Johanna ist Liebe, si multe altele la fel) pe peretii pictati ai Sucevitei si Voronetului, pe vremea lu' imparatu'? (nu al tutulor romilor, da' oriscat...)

Pai de, domnu' Gherman, adevarul este, fara exagerare, ca in Bucovina este mai frumos (era sa zic mai mișto, c-asa se zice pe la noi, pe la miticii aia ai matale, depinde cum pui accentul ) decat in Italia, Slovacia si da, Austria, mitica (iarasi, accentul) Austrie. Hmm, mitica Austrie? Ai vazut cum si-au scrijelit miticii dumitale austrieci semnaturile lor (Johann und Johanna ist Liebe, si multe altele la fel) pe peretii pictati ai Sucevitei si Voronetului, pe vremea lu' imparatu'? (nu al tutulor romilor, da' oriscat...)

Asadar Ghermane, doar pe prostanaci i poti convinge ca regionalizarea, ( gandita de nazisti si sovietici , pt dezmembrarea statelot natiune ) este in interesul oamenilor pt a aduce o dezvoltare armonioasa .Tu de fapt esti doar o lichea , platita bine de Soros si altii,....ii stii tu prea bine, ti i-a spus si Ion Cristoiu in direct la TV, si daca vrei iti mai zic si eu .

SCURTA DOCUMENTATIE (pt cine vrea sa citeasca )
In dreapta linie a initiativelor autonomist-federaliste ale D-lui Sabin Gherman, un grup de intelectuali – sapte romani si sase unguri – a elaborat un «Memorandum catre Parlament pentru constructia regionala a Romaniei», supunind atentiei publice o serie de «idei referitoare la constructia politica si administrativa a unei Romanii a regiunilor, in consens cu dezbaterea care se desfasoara la nivel european despre viitorul Europei unite» ATENTIE : printre memorandisti (in numar de 13!)SE REMARCA prezenta lui Gusztav Molnar. Consecvent, el era, inca din 16 iunie 1989, unul din initiatorii «Declaratiei de la Budapesta» – text in care Transilvania era definita ca un «spatiu de complementaritate», revendicindu-se garantarea dreptului «la o reprezentare politica autonoma si la autonomie culturala a fiecarei natiuni». Ceea ce, evident, se referea la minoritatea maghiara. Faptul de a-l gasi pe Dl Molnar si in grupul de semnatari din 1989 si in cel de azi nu face decit sa confirme filiatia intre cele doua texte si, totodata, sa reveleze vechimea ideilor prezentate astazi drept noi.
In sfirsit, ultim detaliu privitor la genealogia memorandumului, autorii sai sint fie membri, fie colaboratori ai redactiei revistei P r o v i n c i a, sprijinita financiar de «Fundatia pentru o societate deschisa» a lui George Soros, el insusi foarte interesat de subiecte ca disparitia frontierelor, regionalizarea, structurile transnationale si supranationale, toate studiate in universitatea si publicatiile pe care le finanteaza.
Inca de la primul punct al memorandumului, autorii avertizeaza ca «proiectul contructiei regionale a Romaniei nu are nimic in comun cu secesionismul sau cu iredentismele de orice natura», ceea ce, fara indoiala, e laudabil. Ei proclama pe un ton de Cod Penal ca «orice abordare in acest sens este simplista si urmareste sa deturneze diversionist discutiile». Cu alte cuvinte, textului nu i se poate aplica decit un singur tip de analiza – cea care coroboreaza gindirea autorilor. «Cine nu e cu noi, e impotriva noastra», spunea Lenin…
Dupa cum vedeti, GHERMAN, nu este adeptul regionalizarii de capul lui, este in slujba unora , ...mai de sus , mai de la vestul Romaniei.
Prima nedumerire ce se naste, inevitabil, in spiritul cititorului acestui text priveste utilitatea lui. Care este motivul pentru care trebuie neaparat sa regionalizam sau sa federalizam R o m a n i a ? E drept, ni se vorbeste despre «dezvoltarea armonioasa» a tarii, ni se dau exemple nu tocmai fericite (Scotia, Flandra si Valonia) sau nesemnificative (Bavaria) de regiuni mai mult sau mai putin autonome, ni se spune ca prin «modelul regional» ne vom redobindi iden- titatea europeana (?), se confunda descentralizarea cu regionalizarea – dar nu ni se arata ce va cistiga Romania, ca entitate statala, si poporul roman de pe urma acestei enorme rasturnari. Desigur, ne-am putea mindri cu faptul de a fi fost primii intrati in «modernitatea europeana» – concept birocratic lipsit de substanta intelectuala –, dar pretul platit pentru satisfacerea acestui orgoliu ar fi excesiv de mare
Interesant , nu ? Sa va mai continui ?
Se evita, apoi, explicarea demersului care i-a condus pe autori la certitudinea ca a c e a s t a este solutia ideala pentru viitorul Romaniei. Pe ce argumente este fondata increderea lor in infailibilitatea solutiei pe care o propun? Ce documentare a stat la baza memorandumului? E vorba, totusi, despre o decizie istorica. Poate fi ea luata cu adevarat in serios, in lipsa unor referinte si argumente temeinice, numai pentru ca a facut obiectul unor discutii in cadrul unui grup r e s t r i n s ?

La punctul 5 se explica in mod foarte vag ca noua impartire teritoriala «poate porni de la regiunile de dezvoltare sau de la provinciile istorice». Introducind expresia regiuni de dezvoltare, autorii se gindesc, evident, la Transilvania, cit de cit prospera, izolata (ferita) de un r e s t mizerabil. Discriminatorie, ideea e, in plus, schioapa: ea nu are nici un continut juridic – ceea ce ar fi fost util in cadrul discutiei despre decupajul unei tari – si se bazeaza exclusiv pe rezultatele economice. Memorandistii par sa uite faptul ca, in acest domeniu, performantele sint adesea conjuncturale: prosperitatea de azi se poate transforma maine in stagnare sau chiar in recesiune. E greu, deci, de imaginat ca s-ar putea incepe dezmembrarea Romaniei pe baza acestui «concept fluctuant».

About
Contact
Parteneri
Stay Connected

Thursday, October 18th, 2012 | Posted by eXpress
ANALIZA. Radu Portocala: Regionalizarea si federalizarea Romaniei se regasesc in planurile Germaniei naziste. De la al Treilea Reich si URSS la UE: DINAMICA DEZMEMBRARII
Here Are 27 Eye-Opening Facts About Women You Never Knew. Men, Take Notes. (GoWeLoveIt.info)

Scriitorul anticomunist Radu Portocala, fost director al ICR Paris, demisionar din dezgust fata de practicile echipei Ungureanu-Patapievici (vezi textul relevant al Demisiei sale in baza materialului de mai jos), a realizat inca din 2001 o analiza extraordinara privind problemele majore si actuale ale Romaniei si Europei. Analiza autorului mult aclamatei carti “Autopsia unei lovituri de stat” prefigureaza prezentele lovituri la adresa integritatii nationale, intreprinse frenetic de Troika Orban-Basescu-Tokes si avand ca tinta federalizarea Romaniei, cu scop final dezintegrarea statului national unitar roman, in consonanta cu interesele “vitale” ale Germaniei, respectiv ale “Austro-Ungariei”, in care spatiul imperial al Rusiei este bine menajat. De aici si sprijinul fara limite acordat de Angela Merkel lui Traian Basescu si de servicii germane si rusesti institutiilor patronate de Andrei Plesu, ale caror produse de serie se regasesc pe listele formatiunilor “prezidentiale” PDL/ARD: Mihai Razvan Ungureanu, Teodor Baconschi, Mihail Neamtu, eiusdem farinae. Pentru a pregati terenul loviturii finale, tezele Troicii ungro-mancurte, in spatele carora stau concepte naziste si sovietice puse in aplicare de servicii speciale straine si private, au fost deja enuntate de-a lungul anilor de mai multi agenti “descoperiti” ai acestei “Retele Deschise” ce il are drept “front-man” pe escrocul international George Soros. Pentru o simpla edificare tastati sintagma “federalizarea Romaniei” in cadrul motoarelor de cautare online si ii veti gasi singuri. Actiunile concertate si tupeistice ale acestor agenti “la vedere” ne fac sa ne intrebam daca mai exista servicii de informatii romanesti. Redam integral valoroasa analiza a scriitorului Radu Portocala, multumindu-i in mod deosebit autorului.

DINAMICA DEZMEMBRÅRII

In dreapta linie a initiativelor autonomist-federaliste ale D-lor Constantin Simirad si Sabin Gherman, un grup de intelectuali – sapte romani si sase unguri – a elaborat un «Memorandum catre Parlament pentru constructia regionala a Romaniei», supunind atentiei publice o serie de «idei referitoare la constructia politica si administrativa a unei Romanii a regiunilor, in consens cu dezbaterea care se desfasoara la nivel european despre viitorul Europei unite». Printr-o utila coincidenta, asupra careia vom reveni mai jos, acest text a fost reprodus sau rezumat de catre presa romaneasca exact in ziua cind apareau si rezultatele ultimului «eurobarometru», din care aflam ca romanii sint cei mai ferventi partizani ai Uniunii Europene (80%).

O alta coincidenta – interesanta, de data aceasta – o constituie prezenta printre memorandisti (in numar de 13!) a D-lui Gusztav Molnar. Consecvent, el era, inca din 16 iunie 1989, unul din initiatorii «Declaratiei de la Budapesta» – text in care Transilvania era definita ca un «spatiu de complementaritate», revendicindu-se garantarea dreptului «la o reprezentare politica autonoma si la autonomie culturala a fiecarei natiuni». Ceea ce, evident, se referea la minoritatea maghiara. Faptul de a-l gasi pe Dl Molnar si in grupul de semnatari din 1989 si in cel de azi nu face decit sa confirme filiatia intre cele doua texte si, totodata, sa reveleze vechimea ideilor prezentate astazi drept noi.

In sfirsit, ultim detaliu privitor la genealogia memorandumului, autorii sai sint fie membri, fie colaboratori ai redactiei revistei P r o v i n c i a, sprijinita financiar de «Fundatia pentru o societate deschisa» a lui George Soros, el insusi foarte interesat de subiecte ca disparitia frontierelor, regionalizarea, structurile transnationale si supranationale, toate studiate in universitatea si publicatiile pe care le finanteaza.

Inca de la primul punct al memorandumului, autorii avertizeaza ca «proiectul contructiei regionale a Romaniei nu are nimic in comun cu secesionismul sau cu iredentismele de orice natura», ceea ce, fara indoiala, e laudabil. Ei proclama pe un ton de Cod Penal ca «orice abordare in acest sens este simplista si urmareste sa deturneze diversionist discutiile». Cu alte cuvinte, textului nu i se poate aplica decit un singur tip de analiza – cea care coroboreaza gindirea autorilor. «Cine nu e cu noi, e impotriva noastra», spunea Lenin…

Asumindu-mi riscul de a «deturna diversionist» ideile cuprinse in memorandum, voi incerca sa analizez aceasta ingrijoratoare initiativa de pe pozitii radical opuse celor pe care se situeaza semnatarii.

Prima nedumerire ce se naste, inevitabil, in spiritul cititorului acestui text priveste utilitatea lui. Care este motivul pentru care trebuie neaparat sa regionalizam sau sa federalizam R o m a n i a ? E drept, ni se vorbeste despre «dezvoltarea armonioasa» a tarii, ni se dau exemple nu tocmai fericite (Scotia, Flandra si Valonia) sau nesemnificative (Bavaria) de regiuni mai mult sau mai putin autonome, ni se spune ca prin «modelul regional» ne vom redobindi iden- titatea europeana (?), se confunda descentralizarea cu regionalizarea – dar nu ni se arata ce va cistiga Romania, ca entitate statala, si poporul roman de pe urma acestei enorme rasturnari. Desigur, ne-am putea mindri cu faptul de a fi fost primii intrati in «modernitatea europeana» – concept birocratic lipsit de substanta intelectuala –, dar pretul platit pentru satisfacerea acestui orgoliu ar fi excesiv de mare.

Se evita, apoi, explicarea demersului care i-a condus pe autori la certitudinea ca a c e a s t a este solutia ideala pentru viitorul Romaniei. Pe ce argumente este fondata increderea lor in infailibilitatea solutiei pe care o propun? Ce documentare a stat la baza memorandumului? E vorba, totusi, despre o decizie istorica. Poate fi ea luata cu adevarat in serios, in lipsa unor referinte si argumente temeinice, numai pentru ca a facut obiectul unor discutii in cadrul unui grup r e s t r i n s ?

La punctul 5 se explica in mod foarte vag ca noua impartire teritoriala «poate porni de la regiunile de dezvoltare sau de la provinciile istorice». Introducind expresia regiuni de dezvoltare, autorii se gindesc, evident, la Transilvania, cit de cit prospera, izolata (ferita) de un r e s t mizerabil. Discriminatorie, ideea e, in plus, schioapa: ea nu are nici un continut juridic – ceea ce ar fi fost util in cadrul discutiei despre decupajul unei tari – si se bazeaza exclusiv pe rezultatele economice. Memorandistii par sa uite faptul ca, in acest domeniu, performantele sint adesea conjuncturale: prosperitatea de azi se poate transforma maine in stagnare sau chiar in recesiune. E greu, deci, de imaginat ca s-ar putea incepe dezmembrarea Romaniei pe baza acestui «concept fluctuant».

In citeva cuvinte, punctul 8 al memorandumului rezuma – sub forma de argument incitativ – intreaga confuzie, intreaga malignitate ce sta la baza ideologiei europene. Este vorba despre «asumarea pe baze civice a identitatilor regionale». Mai multe generatii de politicieni si tehnocrati au conceput evolutia Uniunii Europene animati de o tenace aversiune fata de tot ce e n a t i o n a l. De la bun inceput, scopul urmarit a fost disparitia statelor-natiuni prin integrarea si apoi diluarea lor intr-o vasta si cit se poate de abstracta federatie. (Dar oare nu ne invata Marx ca istoria va sfirsi prin a aboli statele? Si nu preconiza Lenin integrarile regionale si guvernele supra-statale ca tehnica de dominare continentala si apoi mondiala? Cit despre Regiunea Mures Autonoma Maghiara, nu a fost ea o inventie a regimului comunist?) Incorporarea treptata a statelor in magma federala nu poate fi, insa, completa, ireversibila, atita timp cit mai persista vreun vestigiu al sentimentului national. Vointa – poate ca t a c t i c a ar fi un cuvint mai potrivit – de anihilare a acestui sentiment explica acerba lupta dezlantuita in ultimii zece ani impotriva «nationalismului» – o «crima» de care, pentru a adinci confuzia, sint acuzati, de-a valma cu xenofobii vindicativi, toti cei care au imprudenta de a-si revendica atasamentul fata de o tara si un popor. Pentru aceleasi motive, patriotismul a fost transformat intr-o notiune depasita, ridicola, daca nu chiar putin periculoasa, recomandindu-se insistent de la o vreme stimularea «patriotismului european». O rezolutie a Parlamentului european din primavara anului 2000 arata «ca Europa trebuie sa se elibereze de ideea unei culturi fundamental albe (s i c) si cere redefinirea “natiunii” in beneficiul Comunitatii». Insusi faptul ca deputatii europeni pun cuvintul natiune intre ghilimele este suficient de elocvent!

Este incredibil cat de batut in cap esti! nu mai am cuvinte. Iti dau un singur sfat: mergi in statele federale si vezi ce se intampla acolo. Si deschide-ti orizontul, nu sta legat la ochi ca si calul!

Jeane, e grav baiatule, hai fuguta la nenea doctoru' urgent, pana nu dai foc la casa! Daca ti s-au terminat bulinutele ori nu-si mai fac efectul, suna la 112 sa vina. Transportul e moca, primesti si o camasa, de aia cu manecile legate la spate, un pat, 3 mese/ zi. Colegii de salon sunt de staif, Napoleon, Hitler, Mobutu, Omul cu barosul, Decebal si chiar si Ceausescu. Cu tine chiar si Memorandistii, Zelea Codreanu, Antonescu vor forma o echip,a care sa puna umarul la stabilitatea statului, la independenta lui. Pacat ca dupa 3 saptamani te slobod acasa sa poti posta din nou si ciclul reancepe, reancepe, reancepe.

La Brasov suntem in sfrasit fericiti ca nu mai suntem intoxicati cu mizeriile tale maghiarizante. E normal sa nu mergi in Bucovina, Moldova ,Oltenia, etc, nici macar in Ardeal nu ai cum merge dumneata , care propovaduiesti AUTONOMIA. AUTONOMIA MAGHIARA, caci doar de-asta faci vacantele la Viena si Budapesta , doar nu o sa cheltuiesti tu banii tai, obtinuti cu atata triuda, cu atata sudalma, tocmai in tara pe care-o injuri din sculare in culcare, fara a fi capabil insa sa faci nimic pt dansa. Ca un MITIC VERITABIL , barfesti si soparlesti, cum faceau pe vremuri activistii de partid. fara a fi capabil sa te remarci printr-o activitate culturala, contructiva, creativa sau macar profitabila. Esti un gurist , care canta dupa o partitura, asa cum arata Ion Cristoiu acum cativa ani, iar tu nu erai capabil de replica. De C.T.P. nu mai vorbim, ca ala a maturat cu tine podelele, ti-a aratat adevarata valoare , atat la caracter cat si la textele tale manelizate ce le doresti literare .

noi la brasov nu mai vedem canlul look tv si nu mai stim pe ce canal sa va mai vedem sintem suparati din aceasta cauza

@ pt andi : nici eu nu merg la marea Neagra ! pur si simplu nu vreau sa ma duc acolo, intelegi tu si cei ca tine ? si nu ma poti obliga ! banii mei prefer sa ii dau in Ungaria , sunt de 10 ori mai bine cheltuiti din mai multe puncte de vedere

@ pt andi : nici eu nu merg la marea Neagra ! pur si simplu nu vreau sa ma duc acolo, intelegi tu si cei ca tine ? si nu ma poti obliga ! banii mei prefer sa ii dau in Ungaria , sunt de 10 ori mai bine cheltuiti din mai multe puncte de vedere

ghermane, unde esti? nu mai iesi sa-ti sudui cititorii? la cata muhuhuie ai luat si o sa mai iei, poate e de inteles capu la cutie... :-)

Deci pana la urma cine sunt tradatorii care saboteaza economia locala din ardeal ?

@g: Daca citesti cu atentie, oare nu intreaga postare de mai sus a lui Gherman este o sudalma?

Pai era normal sa ti se ceara pretul ala. La unguri si cei ce au venituri in forinti, preturile sunt diferite de preturile pt romani. Ori , dumneata nu esti roman. :) , si gusturi cosmopolite. Deja ce e romanesc iti pute. Gulasul, forintul, Viena,( apropo, chiar asa e, ai fost la Viena pe 1 decembrie 2013 ? ) granitele imperiului habsburgic, Tokes, Vona Gabor, astea-s preferatele tale , te intelegem sa stii, in definitiv nu ai gusturi rele.

ca clujeni vechi dorim stergereo la numele napoca care este minciuna communizmului si facatura lui Ceausescu
napoca nu a existat !

"Ca_clujean" vechi ai putea sa nu mai pui paie pe foc intr-un mod inutil doar de dragul de a sfida. Asta e comportamentul cel mai frecvent reprosiat sudistilor: tupeu insistenta, obsesie pentru a-l deranja pe altul. Nu vad de ce "ca_clujenii" vechi trebuie sa fie la fel

@ clujean nou nu itz raspund, nu meritzi, esti nou deci vinitura!!

Absolut. Si sunt mandru ca sunt vinitura. Din pacate inca mai sunt multi badarani bastinasi pe aici.

@ clujean nou sa va bucuratz cit mai avetz timp
viniturile vetz fi curind scosi AFARA

Mai degraba vor ajunge toti optantii falsificatori de crtificate de mostenitor sa infunde puscariile pentru fals si uz de fals. Dar no, e UE, si pana nu v-a fi data afara Ungaria pe motiv de Orban mai pot "opta" intre a-si ispasi pedeapsa in Romania sau ungaria

Ghermaan, cel care la noi in Cluj, dupa ce a improscat cu rahat toata tara asta , a adunat cu chiu cu vai 562 de voturi la alegerile pt primar . Este frustrat rau de atunci si scuipa peste toti romanii . Cine este finantat de unguri , nu poate decat sa scuipe pe tara asta . Sunetul forintilor se aude in toate articolele sale, si tot forintii sunt cei ce permanent alimenteaza dubla masura caand se trateaza vreun subiect de coruptie. L-ati auzit spunand ceva de Uioreanu, Adam, Remes , Apostu, etc ? NUUUU, nici n-o sa-l auziti. Dansul merge in Asutria de ani buni, acolo are gratuitati, si doar n-o plati din bani lui cand merge pt a primi noile directive pt propaganda anti romaneasca din anul ce urmeaza. .

usurel, mocofane, ca nu tara a improscat-o cu noroi ci prostimea de teapa ta! mars la munca, nasul in noroi si gurrra!

@ 462voturi in Kolozsvár : ai sa iti inghitzi vorbele mincinuase
orasul acesta a fost construit de catre magyari spune Istoria
történelem !

Maghiarii nu au construit nimic in Transilvania. Totul a fost ridicat din banii si munca romanilor mentinuti in iobagie ,si estorcati de grofii maghiari , cu sprijinul armatei austriece. In lipsa armatei austriece, ungurii erau de mult alungati din Transilvania , dovada este Avram Iancu .Cu sprijinul armatelor austriece, grofii puturosi maghiari, incapabili de munca si creatie, furau si storceau tot de la romani si sasi. . Deci, scuteste-ma cu ***EDITAT***-ul de denumire cretina Koloskakatvar . Napoca, este denumirea dacica.

Neaga cineva ca centrul a fost construit de maghiari peste niste ruine romane ? Bravo acelor maghiar au facut ceva frumos.

Omul asta scrie aici de parca nu a foost niciodata in Austria . Pai sa recapitulam putin: anul trecut, a fost in Austria ,la Viena de 1 decembrie, ca asa e sarcina de partid, sa nu serbeze 1 decembrie, ca agent acoperit , e necesar sa arate ca este si dedicat cauzei sale pt care defaimeaza tot ce e romanesc ,asa ca nu are voie sa serbeze 1 decembrie. A stat la hotel in Viena aproape o saptamana . Pretul ? Nu conteaza, ca n-a platit el. A platit Eva Maria Barki. Cine este Eva ? :) Dati un search, si aflati imediat . Acest individ, Sabinel, acum ceva timp lauda Bucovina. Acum, rastoarna haznaua peste ea. Transilvania ? Este perfecta , dar are un inconvenient major pt Sabin. Nu apartine Ungariei.

Si mie imi sunt dragi OMV precum si Raiffeisen si UniCredit Bank Austria.

Scumpa Rominie ma khak pe tine !!

omul sarac cu duhul are impresia ca este centrul universului... in alta ordine de idei in Bucovina de multi ani fac vacante cu 25 euro/camera/zi...in Austria 45euro....

vai dar cit de prost esti ca inca mai mergi la bukovina cind ai variante la Ungaria comparabile cu Monaco !
aici la noi inoras dar lumea nici nu auzit de bukovina , lumea nu cunoaste

un clujean adevarat mergem la Hajduszoboszlo, aici la romini nu ne putem lasa banii nostri
cine din voi nu a fost la Hajduszoboszlo sa nu comenteze !!
la cit este de frumos !

Diferența dintre România și Austria constă în faptul că austriecii n-au avut comunism. Iar acest lucru este valabil pentru toată Europa. Unde a pătruns ideologia comunistă a pătruns și naiba, sărăcia etc.

si eu sunt ultragiat de ticalosia pretului prea ridicat de la noi si in general imi este scarba si mie de tara asta . Nu am trecut muntii la miticistan in viatza mea si ma feresc ca de Dracul . Catdespre Bucovina mici sanse sa mai merg mai ales dupa impartashirea experientzei pe care ati avut , Sabin Gherman .Nu se poate compara cu Balaton ,dau doar un exemplu.Pentru ce nu putem trai si noi bine asa ca in Ungaria ,fara griji ? Parca si mincareo acolo are gust mai bun .Asadeci ca Scumpa Romanie este scumpa doar la buzunare ,in rest este total de rahhat si ne este lehamite .

In unele cazuri lehamitea e greu de tratat. orice s-ar face in Romania, unora tot lehamite le va fi pentru ca este RomaniaUnui astfel de om n-ai ce sa-i faci decat sa-l lasi in plata lui

eu de pilda nu am fost nici o data la noi la mare, pur si simplu nu vreau sa ma duc la plaja si sa stau pe patura altuia sau invers, sa vad numa tatuati si cu freza de toate felurile, sa "ma faca" mitici de cate ori ma duc la masa (aici daca mai punem la socoteala modul de servire al miticilor la restaurant apoi am pus-o) mici, bere, manele ...etc, de vreo 8 ani vara imi fac concediul intr-o tara frumoasa, tot la malul marii, si cam in acela-si timp de condus ca si pana la noi la mare, doar ca pe autostrada, Croatia este tara in care m-as muta, nu ungaria, nu austria nu jermania, croatia domnilor, mers legal cu masina (de la debrecen bine-nteles) cluj-pola (ca nu pot scrie cu U) faci cam 14 ore, pornesti dupamasa spre seara si dimineata esti acolo la maru marii.
1kn=7.4 ieuro (+ - ceva) - neschimbat de cel putin 3 sau 4 ani
plaje curate, oameni primitori, nu tu manele, daca vreau sa beau o bere atunci o halba pe terasa la malu mari e undeva la 15-20kn (2-3 ieuro) acum nu stiu cat ii halba de bere (amestecat cu apa) la mitici............etc...etc.

a era sa uit, pe drum la intoarcere te mai poti opri si in budapest, poti vizita gradina botanica, o gramada de muzee pe dealu ala din buda, mai ai o gramada de bai termale, tropicarium-ul (cine vrea sa vada rechini in marime natura si LIVE) ....etc.
asa ca eu cel putin nu trec muntii numai daca este MUSAI.

Deci daca nu ai fost niciodata "la noi" nu prea esti umblat si nici in masura sa-ti dai cu parerea. E frumosa si Croatia si Budapesta dar VOI drupul vostru etnic o sa ramaneti vesnic indoctrinati :))) tu ai o mare problerma cu capu

Tu pierzi!In jud Constanta e exact cum descrii dar Delta si varsarea ei in mare e chiar un loc deosebit care merita vizitat macar o data in viata. Iar mixul de interetnic de acolo e format din oameni gospodari care au prea putin de-a face cu "miticii".
Un ardelean indragostit de Delta Dunarii(nu ca s-ar compara cu muntii nostri, dar e altceva)

De accord cu Austria are infrastructura munti adevarati si partii de schii iar preturile si condiitiile sunt diverse, nu e mai ieftin decat Romania dar e frumos. Sunt sigur ca la Hajduszoboszlo nu ai fost de mult pt ca altfel stiai ca devenit nejustificabil de scump incepand cu cazarea si terminind cu mancarea si accesul la bazine. si resorturi. La fel ne njustificate sunt preturile si in Bucovina da acuma mai depinde ce ai si in meniu. Da exista la noi trendul sa vindem ciripitul pasarelelor si mirosul brazilor :)))) Mai e cate un "vanzator" de asta care mai bine ar tacea.

Asa-s ardelenii, mai repeziti mai grabiti, nu au rabdare.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide