Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 24 Oct. 2014, 10:40
28
12599

Ok, americanii au venit în România. Mai e cineva care să le deschidă poarta?

În haosul campaniei, un eveniment a trecut pe lângă noi: seminarul organizat de Fundația Romania One. Fostul ambasador american Gitenstein, considerat de unii „cel mai puternic om politic al României”, și Don Lothrop, fondatorul platformei Romania One, au venit la Cluj și – pentru cine a avut urechi de auzit – au dat reperele viitorului imediat.

sab
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Oamenii ăștia chiar țin la România ca la o rudă apropiată. Nu doar ca la un partener, nu doar în virtutea articolului cinci al Tratatului NATO – legătura lor, paradoxal, e cu oamenii simpli, cu provocările simple, cu soluțiile simple. Asta ne spun: democrația nu e un fel de pensie garantată de stat, sau o alocație națională, ci suma acțiunilor tale pentru onestitate – cărțile deștepte o numesc democrație participativă.

Pe Don Lothrop l-am cunoscut la împăduririle din Munții Beiușului. Omul care investit un milion de dolari în societatea civilă românească era la hârleț, cu cizme de gumă, și se încăpățâna să replanteze câteva hectare. De ce? - pentru că omul ăsta chiar crede că România poate fi o țară cu viitor bun.

Și aici ajungem la resurse: s-au ras codri întregi în Apuseni, Secuime și Bucovina. La fel, în Sud au dispărut și perdelele forestiere și pădurile de salcâm care stabilizau solul nisipos. Rezervația Rodnei a fost chelită, într-o singură lună – s-a tăiat o bandă de cinci kilometri lungime pe o lățime de o jumătate de kilometru – repet: în rezervație... Cum treci pasul Tihuța, din Bistrița în Suceava, un vârf de munte a fost ras – de ce?: pentru o groapă de gunoi! Îți amintești când învățam la istorie că civilizații întregi s-au dezvoltat în jurul Tigrului și Eufratului? - ei bine, acele văi fertile s-au transformat în deşerturi, după tăierea totală a pădurilor.

Mai pune: aur, petrol, gaz...

Altă resursă: cea umană. Pe de o parte, specialiștii tineri pleacă fără să se mai uite înapoi – la școală învață doar teorie și apoi îi omoară practica sistemului. Termină universitatea cu sentimentul că aici n-are nimeni nevoie de ei și n-au chef să fie subalternii unui partid ca să reușească. Pe de alta, ne-am obișnuit că despre democrație doar politicienii trebuie să vorbească. Or, exact aici e pericolul: democrația presupune controlul politicianului de către comunitate și nu invers.

Și ajungem la ce ne doare mai tare: de ce nu se respectă promisiunile. De ce spațiul politic și-a pierdut orice consistență? Suntem întrebați uneori ce vrem de la țara asta și apoi n-avem niciun răspuns. Ne-au întrebat dacă vrem parlamentari mai puțini, am spus – și nu s-a întâmplat nimic. Oficialii americani pun în balanță și costul referendumului: 20 de milioane de euro. Și tot oficialii americani pun întrebarea: cine plătește?

Era un site care contabiliza risipa – acolo se calculau banii aiurea, studii de fezabilitate pentru drumuri și spitale niciodată construite, tunuri cu bani publici, șerpării: peste 35 de miliarde de euro. Miliardele astea înseamnă deficitul pe doisprezece ani la fondul de pensii. Sau puteai să reformezi impecabil sistemele de educație și sănătate. Sau băgai banii ăștia în irigații sau în Canalul Dunăre-Siret și-ți rămâneau încă pentru vreo două mii de kilometri de autostradă. Plus: 35 de miliarde sunt doar din partea vizibilă, cunoscută, a risipei... Pentru asta n-am ieșit în stradă nici eu și nici tu...

Da, uneori democrația e obositoare. Alergi după un loc de muncă, te înhami la rate la casă și mașină, ai libertatea de a fi prosper sau de-a muri de foame, funcție de cheful de lucru. Uneori trebuie să stai în ninsoare și să protestezi – ce buni ar fi niște mici fierbinți, nu-i așa? Noi astea nu le-am știut până-n 90: eram mulțumiți dacă vedeam un meci de Mondiale cu antena pe dealuri sau dacă ni se aproba un Telecolor – poate de aici am învățat că dictatura o fi sărăcie, da' e mai comodă.

Însă: ți-ar plăcea să ai doar prieteni săraci? Să-ți fie rușine că-n familiile lor sunt doar scandaluri și bătăi? Ai putea să suporți că prietenii tăi nu-și țin niciodată cuvântul sau că vin copiii lor la tine în casă pentru o bucată de pită?Câtă vreme ai accepta o astfel de amiciție? Ne place sau ba, dacă vreți puteți să mă și suduiți, dar americanii asta văd acum la partenerii lor români: scandaluri și toate celelalte, incapacitatea de a înțelege că, deși România are oportunități istorice, politicianul român e într-un deficit flagrant de conștiință.

Va trebui să ne resetăm memoria. Să ne hotărâm ce fel de prieteni vrem să fim cu Statele Unite. Dacă vrem. Care sunt principiile, la ce fel de țară visăm.

Sau, ca să mă înțeleagă și tovarășul Ion Iliescu, va trebui să descoperim cine suntem și ce vrem

fără să mai sunăm la Ambasada URSS, ca-n '89...

 

 

Voteaza articolul
4.4 / 5 (28 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Ianos ! Sunt ferm convins ca ai citit ceva de Duma Alexandru, dar chiar ,nu -ti aduci aminte cine a fost prostul de Javert ? Ca ala lui Hugo a fost destept,cand a sarit in apa . Prin definitie ungur e cetateanul statului Ungar.Nu e cazul meu,n-am dubla cetatenie si din principiu nu-mi fac.Strabunicul meu a fost ungur si al tau,daca a trait in Ardeal,tot ungur a fost.Chestia asta o demontezi numai daca demonstrezi ca esti vinyitura. Uite provocare ! Ce au patit oamenii lui Horea,Closca si Crisan, dupa genocidul provocat impotriva maghiarilor?

Te Ianos ! Nu prea le bunghesti ! Si nu prea ai rabdare la citit .Anul trecut m-am prezentat si repet ,sunt szekely.Niciun om nu poate afirma cu certitudine originile noastre,dar mi-a placut versiunea lui Savescu,parca,care jongland cuvintele Cuculi,Siculi,incerca sa demonstreze ca secuii defapt sunt o parte,un fragment din prea curand decedatul stat Dac. Deci apare un nonsens.Cine a cucerit pe cine. Si intrebarea mea e :cand ? Sa revenim la anul 1784. Este anul in care la insistentele nobilimii ARDELENE,este schimbat de la guvernare singurul sas,care putea ajunge in aceasta functie. Locul lui a fost preluat de Banffy Gyorgy A guvernat pana in anul 1822.Deci 16 cu 22 facit 38.Astia sunt ani,adica a guvernat unguru 38 de ani.Sa-i facem statui prin Ardeal,sa botezam bulevarde cu numele lui.Merita unguru.A ocupat o jumatate de secol din istoria bi milenara a ardelenilor ,adica istoria noastra.

BETZI-MOROMETZI, nu reusesti decat sa dai cu bata in balta. Auzi la el, nobilimea ardeleana. :))) Alo, curcile, stop rasete , gata , mai greseste omul, sau se bazeaza ca mai strecoara pe-aici cate o ineptie. Tu esti turc ? Te intreb, daca te nasteai in Craiova erai oltean ? Daca te nasteai la Sueava erai bucovinean ? NU, esti un ungur din ardeal. Ardeleni sunt doar romani. Te preaslavesti singur, imi place . Nu sunt interesat sa-ti ascult mojiciile si minnciunile maghiarizate si maghiarizante. Opresiune mai cruda si mai sangeroasa ca cea maghiara in Transilvania, nu a existat in Europa . Iar scrisoarea din 1784 exista, si textul este cel ce ti l-am scris Acolo voi ungurii scrieti negru pe alb ca acel teritoriu este cucerit de voi cu sange . Intre timp, dupa vreio 200 de ani, s-a schimbat brusc balaia. Anul trecut ai fost umilit de altii pe aici pe net, lasa , nu ne mai da dovada ca esti zero ca si la literatura , domnu Javert al lui DUMAS. :)))))

Mai Jean ! Sau Tuc,George,Arpad P G sau cum te mai semnezi.Vezi editorialele de anul trecut,unde am dezbatut probleme de genul asta .Cu experti istorici din Anglia,Germania ,America,Australia,Japonia,etc. suntem satui. Eu ies pe teren ,vorbesc cu oamenii ,citesc variantele romanesti,unguresti,turcesti,rusesti si austriece si-mi formez o parere.Pe viitor,daca am timp sa mai caut,o sa scriu ceva si despre noi, cei FEKETE,numele meu de familie si a mai multor zeci de mii de Ardeleni.Suntem asimilati de maghiari,romani,secui si traim imprastiati prin toata lumea. Dar cel mai frecvent ne gasesti pe zona de granita dintre Campie si Secuime. Am fost granicerii Regatului Maghiar si paznicii drumului sarii, acum 1000 de ani. Nu existau state unitare,vorbitori de o limba unica.Erau imperii,regate si cronicari platiti. Dar citind din acele cronici si din registrele preotilor catolici,care trimiteau rapoarte in Vatican,ne putem face destul de usor arborele genealogic.Si mai putem afla de epidemii,tatari,foamete,razboi ,adica decimarea populatiei. Si dupa fiecare dezastru,regalitatea aducea moldoveni,care puteau fi si polonezi,si ruteni,si armeni . Dovada o gasim in cronici ,dar si in numele multor localitati si locuitori.Trimitere la cronicile amintite gasesti foarte usor citind Descrierea Tinutului Secuiesc de Orban Balazs.In cativa ani va fi predat si la clasele de romani,pentru-ca e parte din istoria noastra comuna,adica cea adevarata. Deci repet : istorie comuna.Pentru- ca avem asa ceva.Dar nu se invata la clasele de etnici romani. Si avem si un viitor comun.Nu avem de ales.

Da Betzi, am vazut cum te-ai facut de ras anul trecut pe net , cu aberatii maghiare stiute doar de voi maghiarii sub o infinitate de versiuni, caci 10 unguri iti vor spune 10 versiuni diferite .Si eu BETZI, ies pe teren, citesc toate variantele rusesti, ucrainene, sarbesti, slovace , poloneze , si toti astia spoun exact contrariul a ceea ce debitezi tu. Si nu te mai incapatana sa te numesti ardelean. TU NU ESTI ARDELAN, ESTI UNGUR ! Intelegi ? Esti ungur , nu ardelean, asa cum nu poti fi oltean, moldovean, banatean, daca te-a fi nascut cumva in Moldova, Oltenia, Banat. NU ESTI ARDELEAN. Klaus Johannis a spus foarte corect cand a inceput campania, sunt nascut intr-o familie de sasi, nascut in Ardeal. Intelegi ungure ? ISTORIA ta este falsa, ti-am demonstreat , citeste Iulius Jung si Eminescu . La clasele de etnnici maghiari se invata arta minciunii, ipocriziiei ,perfidiei si denaturarii realitatilor. Sa iti repet ca stramosii tai scriau Imparatului la 1784 ca Transilvania este cucerita de ei de la valahi ? Sau si asta e fals ? Vad foarte clar, stii istorie precum stii literatura . Desigur, si aia , voi maghiarii o invatati pe cea adevarata, pe aia conform careia Javert este personaj creat de DUMAS.

Jean Ai dreptate. In toate privintele . Am totusi o scuza.Am facut un mic efort si am cautat cateva carti, din mica mea biblioteca . Multe din ele au fost editate in colaborare intre Republicile Populare Ungare si Romane,In editii limitate,2500 de bucati pentru ambele state.Dar vezi tu,aceste carti sunt traduse,in colaborare si le am si le-am citit in ambele limbi.Sunt la fel . Dar cartile vechi de peste 50 -100 de ani,de istoria lumii ,a Europei, a Ungariei si implicit al Ardealului, editate de Budapesta, erau altfel decat cele predate in scolile romanesti. Si acum,copii mei ,la scoala invata o istorie mult mai apropiata de versiunea ungureasca.O istorie in care ne regasim ,noi ,maghiarii formati din zeci de triburi si natii,nu dintr-un neam dacic,unitar,spectator bimilenar. Si pe vremuri,cand in administratie,justitie,scoli si biserici,mai putin in cele slavone ortodoxe,se vorbea latina,in Ardeal,mai era o categorie de oameni,care n-au fost spectatori.Numitii Olah.Au fost supusi ai Regatului Maghiar,Imperiului Otoman si Austro-Ungar,la fe ca sasii,armenii,maghiarii,slovacii,polonezii,croatii,evreii si multi altii.Au fost vremuri grele, dar au trait si supravietuit impreuna. Deci ,suntem supravietuitori,motiv suficient ca sa fiim infumurati si aroganti. Si acum ,sa fiu si rautacios ! De 1 noiembrie,ziua mortilor,a stramosilor,tu unde te duci cu flori si lumanari ?

Cred ca Betzi, copii tai ivata istoria la fel de bine cum ai invatat tu la literatura, ca Javert este personajul lui DUMAS. Ai perfectra dreptate. Cat despre cartile vechi , falsuri maghiare in istorie, au fost demascate si pe langa Iulius Jung, si Lordul Edmund Fitzmaurice, chiar si Eminescu a scris despre falsurile maghiare . Deasemenea BETZI ,w.r.morphill si Roberto Fava au scris despre falsurile voastre . Si ca sa nu mai contesti , chiar voi, in scrisoarea catre imparat ,imediat dupa rascoala lui HOREA, scriati ca Transilvania, este pamantul cucerit de parintii vostri de la vlahi. Asta era pe la 1784, intre timp, istoria voastra s-a schimbat. Ati descoperit , pe la 1915 , ca nu era nimeni in acest teritoriu cand ati descalecat.aici. Deci, nu te mai obosi, daca fiul tau invata istorie cum stii tu literatura , , stim deja rezultatul.

Betzi, ce frumos dezinformezi, chiar si tu crezi pt o secunda minciunile spuse atat de pastelat. Voi ungurii nu v ati dat inapoi de la nimic pt a falsifica istoria . Ia cauta dumneata ce spune Iulus Jung, un doctor german in istorie despre maghiari si Ungaria . Cartile voastre unguresti sunt niste falsuri, la fel ca valuta falsificata de guvernul maghiar de dupa 1918, in disperata cauza de a cumpara istorici straini si a face publicitate negativa Romaniei in ziarele vremii. Dumneata vorbesti de sasii din Transilvania ? Sasii aia care erau torturati si ucisi in beciurile politiei pt ca isi cereau drepturile ? De Ludwig Roth ai auzit ? DA ? Cum a murit cred ca stii !!! De sarbii si slovacii ucisi cu bestialitate in Slovacia si Voevodina de criminalul de femei si copii Horthy caruia voi ii ridicati statui, de astia zici ca va intelegeati voi ungurii bine cu ei ? Nu au existat zeci de triburi maghiare, nu mai visa . Copii tai invata aberatiile maghiare predate de denaturatori ca si tine , nu de la profesori de istorie . DACII au existat , fie ca vrei tu fie ca nu vrei. Teoria Roesller-iana cum ca niste ciobani, invadeaza din sud teritoriul de la Nistru pana la Tisa, este unica, si platita cu forinti grei :), si nevalidata de nici o dovada istorica. Faptul ca ati distrus , si distrugeti in contuinjuare tot ce este dacic pe teritoriul Romaniei, este bine stiut. NU s-a trait deloc in pace cu voi, pana in 1918, din pacate , deci si aici minti cu nerusinare. Chiar sasii spun acest lucru . Romanii trebuiau sa dispara din Transilvania, norocul cel mare a fost primul razboi mondial. Nici macar in 1848 nu se traia bine cu voi, dovada lupta lui Avram Iancu. Dar ce sa mai zicem de Horea si Closca , aia probabil de atata bine facut de maghiari, erau sado-maso si au dorit sa moara pe roata. Esti doar un dezinformator si atat.

Mai draga Jean Valjean,eu cred ca esti defapt Javert ,a lui Alexandru Duma,cum cred majoritatea romanilor ca scriitorul era valah. Sau esti vreun manelist.Ca la fizic mai degraba arat eu, cu 1 M patrat de tesut muscular si adipos,a Jean Valjean. Daca nu vrei sa mai citesti,iti spun eu cum o sa fie. Ipotetic vorbind,daca ne invadeaza rusii,la ALBESTI,langa Sighisoara,o sa-si faca un monument istoric in amintirea celor 13 000 soldati rusi,care au murit sa mai traiasca Avram Iancu inca cativa ani in agonie,nebunie si plin de remuscari.Detalii gasesti cautind cuvinte cheie: Revolutia Maghiara 1848, Generalul Bem,Batalia de la Albesti,Contrarevolutia lui Avram Iancu,etc.

Betzi, toti ungurii pe care ii cunosc, si cunosc destui, se cred doctori in istorie, iar unii nu au nici macar 10 clase terminate. Asta este educatia voastra, permanent aroganti, infatuati, infumurati , si va credeti superiori oricarei etnii,indiferent de numarul claselor absolvite si al culturii asimilate. Tu , se vede treaba nu esti cu nimic diferit. Avram Iancu a tinut in loc armatele maghiare , impotente si cacacioase, pana au sosit armata rusa si austriaca . Important este ca nenorocirea aia denumita revolutie maghiara, un fel de nazism timpuriu, nu a reusit in Transilvania, nici macar nu avea cum. Daca revolutia se rezuma la Ungaria, erau sanse de reusita. . Si ca sa iti demonstrez ca am dreptate cand spun ca esti un arogant incult , ca majoritatea ungurilor ce dau lectii de istorie pe net , afla dragule ca Javert si Jean Valjean nu sunt eroi ai autorului Al, Dumas. DECI BETZI iubitule, lasa filozofia pe aici, unde toti ungurii sunteti docenti, si mai citeste cate un clasic. Poare nu ai auzit de Victor Hugo, nu-i nimic, choar daca nu e vreunul de la JOBBIK. . Romanii si nimeni altii inafara de voi, nu au incercat sa fabrice falsuri, cum ati facut voi cu Verner Jula, :))) alias Jules Verne

Te-am lasa pe tine mai Ghermane sa le deschizi usa dar stiu ca tu vrei sa deschizi usa doar migratorilor lui Victor Orban !

Esti de o prostie infioratoare, de-ar durea macar. Asemenea tie, indivizi, decid sorta tarii asteia. Daca aveam vreun dubiu, cu mersul la vot, m-am decis. Votez. Oameni buni care mai aveti ceva in cap, veniti la vot, lasati lehamitea, altfel asemenea Tehee si Chehee vor decide viitorul copiilor vostri!

Mulţi durară, după vremuri, peste Dunăre vrun pod,
De-au trecut cu spaima lumii şi mulţime de norod;
Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă
Au venit şi-n ţara noastră de-au cerut pământ şi apă -
Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt,
Cum veniră, se făcură toţi o apă ş-un pământ.Ps.de ori ce intentie buna se va alege praful,dusmanul nu-i invadatorul ci propria noastra pornire necugetata,(neam de marsavi).

Ambasada SUA e sunata mai mult de cei de acum decat de Iliescu. Lasati-l in pace si nu-i tot atarnati de cap incompetentele si neputintele celor de acum. Au asteptat unii romani sa vina americanii! Au venit, dar au adus si tornadele si uraganele! Si mai terminati cu iubirea asta intre popoare. Pana acum ne-au iubit rusii si acum americanii nu mai pot de dragul nostru si vor sa ne vada ca evoluam!!!! Ce sa zic....

Atunci cand suna Ilici la ambasada SUA, era mereu ocupat telefonul. La cea URSS nu, Tatuca ii astepta raportul. Consecintele se vad si se vor mai vedea, cel mai grav e ca unii au ramas cu metehne sovietice. Asadar ,ada, votati Ponta si scapati de uragane, tornade sa ne vada toti ca involuam.

Gresit ! Asa cum postul acela de televiziune ...imi scapa acuma numele face o audienta 0 la fel si Dumneavoastra cu articolele zilnice ale Dl.Gherman tot acolo ajungeti.De ani si ani spune aceeasi poezie.Nimic nou.Dumneavoastra nu priviti in jurul Dumneavoastra.Azi ? maine ! o sa ramaneTi singuri : va cititi si comentati intre voi. JALNIC !P.S.Tot azi ? maine dau astia afara ungaria din Europa si...o fac a 16 Republica Sovietica Socialista.Spor tovarasi...elvtársak...

La Zau de Campie am vorbit cu o doamna,care s-a intors cu familia din Canada. Mi-a spus ca e un fel de comunism cu fata umana, in americi.Democratie,comunism,talibanism,aceas Marie,alta palarie.Vorbim cu admiratie de SUA,stat care are deschise vreo trei fronturi de lupta.Si unde ? La zeci de mii de Km de coastele lor marine ! Ce vrem ? Un nou camp de lupta ? De ce ne este frica ? De rusi ? Ei au innabusit Revolutia Maghiara in 1848,au eliberat Moldova si Valahia in 1877 de sub turci si au consolidat nou nascutul stat roman.In 1918 au fost ocupati cu problemele interne ,dar in 1944 ei conduc trupele de eliberare.La Oarba de Mures, din cauza unui general rus, au murit 11000 de romani. Ei ne-au bagat comunismul pe gat si daca judecam dupa voturile din ultimii 24 de ani,se pare ca a fost un lucru bun. Ei,rusii,vad si stiu tot.Si din partea Romaniei se asteapta la multumiri.Si noi ce facem ? Ii chemam pe americani ! Ungurii au avut mult de suferit,din cauza Rusiei,dar politicienii maghiari ca si in 1989 dau dovada de multa intelepciune.Sunt convins ca Romania si dealdracului v-a alege sprijinul SUA.Si in urma unui eventual conflict v-a ramane tot cu aceasi vecini,printre care si Rusia.Sau poate ne unim cu Moldova si ne vom numii Balsoi Rusia. Cand eram mic si prost,acum am crescut si faceam prosti,mama imi spunea: eu te-am facut,eu te omor. Deci,cred eu,mai incet cu americanii !

Revolutia maghiara nu au invins-o rusii ci Avram Iancu SI CRETINISMUL lui Kossuth. Transilvania nu putea ramane sub Ungaria , cand populatia maghiara din principat era de 10%
Nu doreste nimeni sa vina americanii, asta e o gogosa . Dar nici rusii. Ungaria, desi a intrat in NATO, inaintea Romaniei, acum joaca cu rusii. Trebuie sa-si respecte istoria ungurii si sa tradeze imediat , asa cum ultima data au facut cu Hitler, care ii si cadorisise cu teritorii ce altfel nu le-ar fi cucerit nici la pastele cailor. .

Acum esti mare si tot asa. Mai bine se tinea mama ta de cuvant, era un castig pt. societate. Sau te dadea la rusi sa te duca la colhoz.

Stai calm, rolul nostru "polivalent" rămâne neclintit... Toate imperiile care au călcat strâmb pe pământul asta, au căzut în mai puțin de o suta de ani. De-aci-ia, din ptiatra munților ăștia, s-o aprins flacăra sfârșitului, pentru toate hoardele cu ambiții expansioniste, la mica înțelegere și fără flama. Nu trăii cu impresia ca dacă sta vulturu la Deveșelu, nu mai încape uliu în cuib.

Domnule Gherman daca nu va apucati sa curatati transilvanismul de hungarism veti ramane in continuare o secta cu mai putini membri decat MISA

Ghermane, tu dai klectii de caracter si verticalitate ? Tu care trunchiezi si minti per,manent de parca esti frate cu Ponta ? Tu ne dai noua lectii ? Nu vezi ca inafara de a trancani toata ziua si a face pe stropitoarea, nu esti bun de nimic ?Daca te da afara Paszkany, esti muritor de foame. Ai fost la Beraria Culturala, pana nu te-ai facut iar de ***EDITAT***, nu te-ai simntit bine. I-ai facut pe oamenii aceia de acolo, niste adevaratio domni, nu ghiobani mitocani ca tine, sa se simta jenati de limbajul si vocabularul tau de Farfuridi, de care s-a lipit cultura in scoala cat s-a lipt apa de gascan .

Pai prietenii si finantatorii tai verzi astia ape care tot ii dai exeplu in frunte cu Orban tocmai s-au combinat cu rusii. Corectii tai prieteni de la budapesta sunt pe lista de plata la ambasada URSS deci indirect esti finatat de ei.... .

Domnule!Ti-amcitit comentariile matale legate de editorialele luiGhermanSabin.Nu pot sa inteleg de ce nu puteti folosi un limbaj adecvat ,si daca nu sunteti de acord cu ideile Dansului,sau sa-l provocati la o dezbatere publica,fiindca va dati foarte bine informat.Zic ca ar merita sa va confruntati ideile unui celuilalt.Iar in ceea ce priveste sponsorul sau amintit de Dvs.va spun sincer ,eu personal as vrea sa am un primministru de "teapa" d-lui Victor Orbán,care decand a ajuns din nou la conducerea tarii ,a redus de 3 ori pretul gazului,curentului electric si a celor cheltuieli comune,a impozitat bancile straine ,a impozitat multinationalele,da si intradevar a semnat un contract cu rusii privind retehnologizarea centralei nucleare de la Paks in valoare de aprox.6000 de miliarde de forinti daca bine am citit,sau itativa cati km-tri de autostrazi are vecina noastra fata de noi....etc.Astea fiind doar cateva din motivele pantru care va atrag atentia.

Omul este o amenintarea la adresa democratiei a libertatii de opinie, a libertatii de optiune politica, inclusiv la adresa multiculturalismului sustinut macar teoretic de Sabin Gherman. Nu poti face apologia unui astfel de individ. Isi izoleaza tara cu fiecare zi. Politicieni maghiari sunt opriti sa intre pe teritoriulu USA, Obama plaseaza Ungaria pe aceeasi lista a incalcarii drepturilor omuluicu Venezuela , China, Pakistan.

Ipocrizie, alias imbecilul de serviciu, pune mana pe carte si invata sa scrii! Iar mai apoi, studiaza listele de plata.

by the people and for the people.
Si daca poporu-i talamb ...democratia cum altfel sa fie ?

Bagati banul fraierilor, de la buget, ca asa se tine compania Bechtel.
Vedeti ca si "Gold Corporation" e tot in limba engleza.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide