Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 18 Feb. 2013, 17:21
98
24721

Liviu Dragnea, la ce Transilvanie să renunţe transilvănenii?

Din Teleroman fiind, hai s-o punem mură-n gură – adică n-ai cum să pretinzi cuiva să fie ataşat de o istorie care nu-i aparţine absolut deloc: aşa cum nici mie, ardeleanului, nu-mi aparţine nimic din istoria teleormănenilor.

liviu dragnea la ce transilvanie sa renunte transilvanenii
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Ok? No hai:

e de renunţat la regiunea – principat pe vremuri – care pentru prima dată în istoria modernă a Europei  recunoştea libertăţi fundamentale? Edictul de la Turda, din 1568, asta a făcut, chiar dacă în manualele româneşti nu se scrie despre asta.

Apoi, domnule ministru, ar mai trebui să renunţăm la tradiţia universitară a capitalei Transilvaniei? Sigur, în manualele pe care cu atâta spurcată dibăcie le coase Bucureştiul nu scrie un cuvinţel despre Colegiul Iezuit din 1581 – doar Universitatea Babes-Bolyai se mândreşte cu strămoşul său de elită. În rest, copiii ardeleni află că în Iaşi şi Bucureşti sunt marile tradiţii, chiar dacă-s cu trei sute de ani în urma Clujului. Şi ca o paranteză, domnu' de la Teleorman: să ştii că lituanienii tare se mai laudă cu fondatorul primei lor universităţi – da, acelaşi ca şi în cazul Clujului: Ştefan Bathory, principe al Transilvaniei şi rege al Poloniei şi al Lituaniei: adică unu' de-a nost'.

Apoi să renunţ, ardelean fiind, la Sigismund Bathory, cel care a făcut prima unire a ardelenilor, muntenilor şi moldovenilor? Da, s-a întâmplat în 1595, s-au bătut peceţi şi s-au semnat tratate – dar la şcoală niciun pui de ardelean nu învaţă asta: nu cumva să fim mîndri, aşa-i? Se ridică în schimb în slăvi Mihai Viteazu, redescoperit de Bălcescu, nu de istorie, Viteazul a cărui primă grijă în 1600 a fost să-i lege de glie pe ţăranii ardeleni şi moldoveni.

Ţi-aş mai spune multe ca să te conving că n-am cum să renunţ la Transilvania. Poţi renunţa la o mână, la un picior, unii de bunăvoie sunt şi descăpăţânaţi – dar la Transilvania n-ai cum să renunţi:

e dincolo de tine şi deasupra ta, înţelegi domnu' ministru de Bucureşti?

Eu m-aş bucura să simţi şi tu chestiile astea pentru Teleormanul natal – asta mi-ar da un pic de speranţă că, ştiind ce înseamnă istoria, nu vei atenta niciodată la ştergerea altei istorii.

M-aş mai bucura dacă ai înţelege că Transilvania nu-i o bucată de lemn şi nici o bucată de pită: chiar dacă decenii unii şi alţii de pe-aici şi-au făcut casele şi tot de pe-aici pita pe masă.

Transilvania, ca să înţelegi, domnule guvernant, nu există doar din bunăvoinţa unui ministru din Bucureşti, după cum n-a avut nevoie nici de ştampila altuia, de la Budapesta, ca să existe –

şi poate un sfat bun ar fi, domnule guvernant,

că ar fi bine să înţelegi că deşi Transilvania nu pleacă nicăieri,
ar fi bine totuşi
s-o înveţi,
s-o iubeşti
şi s-o respecţi dacă vrei s-o ajungi din urmă.

 

Voteaza articolul
4.8 / 5 (394 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

O altă trimitere onorabilă ar fi Hurmuzaki. Mihai Viteazul devenise un fugar după bătălia de la Bucov din octombrie 1600. „Istoria oficială” consemnează doar campania victorioasă a lui Mihai în Moldova, când l-a alungat pe Ieremia Movilă de pe tron, apoi sare direct la prezența Viteazului la Viena și la Praga. Ce s-a întâmplat „între” s-a scris ulterior cu radiera... Noroc cu Hurmuzaki: după Bucov, Jan Zamojski l-a reînscăunat pe Ieremia în Moldova, mai mult, l-a pus pe Simion Movilă pe tronul Valahiei, astfel că Mihai avea nevoie disperată de sprijin după pierderea a cam tot ce-a realizat până atunci. Cu 3.000 de oșteni și un tun de 5 funți începe o lungă și anevoioasă călătorie spre Viena. În Transilvania ajunge pe teren ostil: fugărit de gărzile cetăților Lipova și Ineu, ajunge la începutul lui decembrie în comitatul Bihor, la Beiuș. De acolo îi cere liberă trecere lui Nyári Pál, căpitanul cetății Oradea. Condițiile sunt umilitoare: își lasă soția gaj, i se confiscă tunul „Micul Șoim” (oficial îl lasă „cadou” cetății Oradea...) și dintre oșteni i se permite să continue drumul cu doar 300. În câmpia Tisei ar fi murit de foame și de frig dacă nu primea un ajutor urgent de 4.000 de coroane. Ulterior, la Praga, artistul Aegidius Sadeler execută celebra gravură cu Mihai purtând cușma pe cap, cea mai cunoscută reprezentare artistică a voievodului. Statuia lui Mihai din Oradea, amplasată în buricul târgului, (fosta locație a statuii reprezentând pe întemeietorul orașului) omagiază, practic, un fugar...

Hopaa! Exista secui. O recunoastere mai originala nu se putea.

Felicitări Sabine , sper să nu te superi dar te simt de-al meu, în ceea ce privește pe urmașîi fanariotilor sunt multe de spus, niciodată nu ne-au/ne-am avut la inimă dar să nu uităm că în preajma evenimentelor de la 1918 Nicolae Iorga a afirmat public "vrem Ardealul dar fără ardeleni" așa că să fie clar ce simpatie ne poartă sudiștii!

teleormanul cu magari si ardealul cu caii ,cum sa ne ajunga mai ales ca trebuie sa treaca carpatii, si va ramine pururi asa caci garanteaza dragnea plus ponta plus psd

D-le gherman ceea ce ati scris in acest articol mie personal mi-a confirmat un cetatean mai in virsta din Bucuresti .D-l respectiv a muncit in judetul CLUJ citva ani buni si cunoaste foarte bine Clujul ,.Eu l-am intilnit intimplator fiind in deplasare la Bucuresti pentru montarea unui utilaj la o pauza am discutat cu localnici careglumeau pe seama ardelenilor sia ungurilor ,iar d-l respectiv le-a spus: dsegeaba rideti ca ardelenii astia sint mai inaintea nostra ca si cultura si gindire ardealul este mai european ca si noi,Asta a fost in anul 2010 . Degeaba se umfla in pene MITICII ,caci eu imi impart mai degraba piinea cu PISTI ca-i vecinul si colegul meu chiar daca-i ungur ne intelegem foarte bine . Pe mine ma deranjeaza unii de la udmr care vor prea multe

Azi a aparut stirea despre licitatia pentru autostrazi private (vezi Capital).
Cine vede acea harta nu poate sa nu-si puna intrebarea: de ce are sudul prioritate in orice dezvoltare? Autostrada dintre Lugoj si Sibiu ramane sa fie investita din buget, ceea stim ce inseamna: "nu sunt fonduri". Iar concesionarile se fac exclusiv pentru zonele sudice.
Punand deoparte explicatiile, dpdv practic se vede cat se poate de clar ca in deceniile care s-au scurs prioritatea a fost si a ramas sudul, sudul, si iarasi sudul.

Domnilor,am citit aproape toate comentariile si ma ingozesc.Nici nu va puteti imagina,cata satisfactie puteti da,tuturor celor ce vor ca acea regula ,,Divide et impera" sa fie raspandita la scara intregii societati,sau in cazul acesta,in toate regiunile.Nu exista o stapanire mai usoara,a unei populatii,decat atunci cand aceasta este divizata,dezbinata si foarte prost organizata.Fara a folosi cuvinte patriotarde,si fara a fi un istoric,nu pot trece cu vederea,ca in decursul istoriei acestui neam,multi romani si-au dat viata,pentru o stabilitate politica,economica si un trai mai bun,restul sunt cuvinte mari folosite pentru impresie artistica,indiferent de epoca in care au fost spuse.Ori asta nu inteleg eu .de ce mama naibii nu ne putem da mana pentru a face ce au vrut romanii dintotdeauna,-spun romanii,nu clasa politica-sa dezvoltam o industrie puternica in zonele cu resursesi materii prime,sa dezvoltam o agricultura moderna,in zonele cu potential agricol,nu sa ne balacarim in fiecare zi,aratandu-ne muschii si batandu-ne cu caramida in piept,ca suntem mai frmosi mai destepti si mai motati decat altii.Mi se pare o lipsa crasa de maturitate si multa, multa frustrare.

Regiunile sunt clare,bine definite in mintea si sufletul tuturor,judetele există,asa că nu văd pt ce asa de mult zgomot? Banat,Crișana,Maramures,Transilvania,Bucovina,Moldova,Dobrogea,Muntenia si Oltenia. Punct.

D-le Sabin credeti ca d-nii ministri dela bucuresti vor recunoaste ca istoria noastra a ardelenilor este falsa???? Acum 2 ani am fost angajatul unei firme care a facut o lucrare pentru alta firma din Bucuresti , vreau sa spun ca bucurestenii cu care am colaborat pina la terminarea lucrarii nu au simtul responsabilitatii ,sunt superficiali,la respectiva firma era un contabil mai in virsta, cind ne-a auzit vorbind ne-a spus de unde suntem fara sa-i spunem. Acest domn a spus fara sa il intrebam noi ca Ardealul ca si cultura si obiceiuri suntem cu mult inaintea capitalei.Adevarul este ca miticii din capitala au multe de invatat de la ardeleni

Rusine, tremura cel care nu are constiinta curata!!! Judecata va sosii pentru toti!!!

Rusine, tremura cel care nu are constiinta curata!!! Judecata va sosii pentru toti!!!

Rusine, tremura cel care nu are constiinta curata!!! Judecata va sosii pentru toti!!!

DESPRE REGIONALIZARE DE UN MARE ISTORIC ROMAN-DINU C. GIURESCU

Daca sunteti patrioti, dati mai departe !

DINU C. GIURESCU: "Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre"
Iniţiativa de a desfiinţa judeţele se înscrie într-un şir de acţiuni care
sunt menite, pe de-o parte, să destrame unitatea teritorială a ţării şi, pe
de altă parte, să şteargă identitatea noastră naţională. Se anulează, cu o
trăsătură de pix, toată această întocmire care are o vechime între 600 şi
700 de ani, intrată în conştiinţa noastră, a mea.

Eu sunt din Vlaşca mai întâi, apoi din Argeş, şi pe urmă, evident, sunt din
România, fiindcă Vlaşca şi Argeşul sunt parte din România. Ce facem?
Ştergem cu buretele, ştergem cu pixul - tot? Unde voi fi? Din regiunea 1,
cetăţeanul cu codul numeric personal cutare, pe care îl înscriu cu
două-trei semne acolo, într-o listă şi, în felul acesta, am robotizat
întreaga Românie. Eu nu mai aparţin unui judeţ, nu mai aparţin României.
Aparţin unor sigle, unor numere înscrise… E trist!

Aşadar, ce se întâmplă acuma cu desfiinţarea judeţelor se înscrie în două
tendinţe foarte clare din ultimii ani. Pe de o parte destrămarea
teritorială a României şi, pe de altă parte, ştergerea identităţii noastre
ca români. Am să enumăr câteva argumente:
*
*Primul: regiunile de dezvoltare*, acel faimos proiect, din păcate al
UDMR-ului: 50.000 Km² , taie Transilvania în două, pe linia trasată de
arbitrajul de la Viena din ’40. Acesta este un fapt.
*
*Al doilea: statutul minorităţilor* care se pregăteşte. Dacă se adoptă,
prin formulă magică a asumării răspunderii, vom crea zeci de autonomii
teritoriale, sub pretextul autonomiilor culturale. Autonomii teritoriale în
Transilvania care vor face tranziţia de judeţele secuieşti, şi până la
graniţa cu Ungaria.
*
*Al treilea argument: legea arhivelor*, în speţă întoarcerea arhivelor la
emitent! Dumneavoastră ştiţi ce înseamnă asta? Să le întorc unde? Emitentul
a fost până în 1918 Ungaria sau Austria. Acolo le întorc? Eu cred că nu-şi
dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregătesc României. Dacă le-aş
propune Statelor Unite să întoarcă arhivele de la Arhivele Naţionale
Centrale din Washington DC la diferiţii emitenţi, eu cred că s-ar uita şi
ar spune probabil că este un act de trădare naţională, de destrămare a
unităţii Statelor Unite.
*
*
*Al patrulea argument: legea educaţiei*. Suntem educaţi după moda nouă
europeană, în care 92% dintre elevii autohtoni au mai puţine drepturi decât
8% dintre elevii minoritari. E bine că au minoritarii drepturi, dar vreau
ca şi majoritarii să aibă aceleaşi drepturi! Aceeaşi lege enumeră 22 de
principii directoare, unul din principii este şi cultura, identitatea şi
istoria românească, dar în lege nu se află nimic pentru promovarea
acesteia. Mai mult decât atâta: finanţarea este favorizantă pentru
minoritari: dacă sunt 10 elevi minoritari români într-un sat, desfiinţăm
şcoala respectivă, iar dacă sunt zece minoritari într-un sat, facem o
şcoală specială. Iată, deci, ce înseamnă legea educaţiei europene… Nu mai vorbesc de autonomia universitară, care acolo e proclamată cu litere groase dar, în realitate, universităţile sunt supravegheate, acuma, cum nu au fost niciodată înainte, după bunul plac al rectorului şi al altora.
*
*
*Al cincilea argument: nu mai avem manual de istoria românilor*. Elevii de clasa a XII-a au un manual pe care scrie Istorie, iar înăuntru e tranşată, ca la abator, istoria românilor pe teme mari, pe care le înţelege un om care cunoaşte istoria românilor, dar nu unul care trebuie s-o înveţe, fiindcă principiul cronologic a fost desfiinţat.
*
*Al şaselea argument: eu pot să insult acuma drapelul ţării*,
personalităţile marcante… În lege nu mai există incriminare penală pentru
acest lucru, pentru profanarea sau batjocorirea simbolurilor naţionale. Fac
ce vreau şi ce păţesc? În cazul cel mai bun, dacă acţionează guvernul sau
autoritatea, primesc o amendă.
*
*
*Al şaptelea argument:* am aflat cu stupoare că asociaţia culturală Forumul Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş nu primeşte un leu de la Guvern pentru acţiunile sale culturale.
*
*Al optulea argument: ora de istorie la televiziunea romană nu mai este*.
Nu mai există, pur şi simplu.
*
*În al nouălea rând:* desprinderea propagandistică, şi chiar mediatică, a
celor două judeţe şi ju***EDITAT***te secuieşti.
*
*În al zecelea rând: reforma sistemului sanitar*, care poate să ducă foarte departe, spre dezastru.

Peste toate – şi cu asta am terminat – vine *anularea Parlamentului*.
Asumarea răspunderii este o formulă extraordinară, ca să nu mai conteze
Parlamentul. Marea Adunare Naţională era mult mai logică decât Parlamentul de astăzi. Spunea Constituţia din ’65: „forţa conducătoare din Republica
Socialistă România este Partidul Comunist Român” – monopolul puterii. Era
clară puterea. Deputaţii votau aşa cum spunea Partidul. Acuma nu! Avem un
regim, chipurile, pluralist şi, în schimb, ne asumăm răspunderea încât
orice lege poate să treacă în momentul de faţă, fiindcă Guvernul
beneficiază de o majoritate aritmetică, care nu mai corespunde în niciun
fel cu opţiunile şi cu sentimentele populaţiei.

Revin la judeţe. Acestea nu sunt o creaţie a lui Mircea cel Bătrân.
Judeţele erau acolo şi Mircea le-a întărit. Nu sunt o creaţie a lui Carol I
sau a lui Alexandru Cuza. Erau acolo. Domnitorul unirii şi fondatorul
monarhiei le-au întărit doar. Culmea este că Uniunea Europeană nu ne cere
această desfiinţare a judeţelor. Este o mistificare grosolană, urâtă de
tot, să spui oamenilor că UE ne cere aşa ceva. Dar nu este adevărat! Franţa
şi-a menţinut zeci, sute de departamente, Germania la fel, Anglia la fel.
Fiecare unitate teritorială cu numele ei este acolo, numai noi le
desfiinţăm.

Partea cea mai gravă e că vor să ne şteargă memoria, vor să ne şteargă
identitatea. Prin toate aceste răsturnări, prin toate aceste acţiuni de
buldozer, pur şi simplu, vor să fiu ca frunza pe apă - căci frunza este
acum un simbol - să nu mai ştiu ce e cu mine, să fiu un fel de cetăţean,
aşa, al nimănui, care locuiesc într-o regiune desemnată printr-o cifră
romană, şi care voi fi, încă o dată, înscris, printr-un indicativ numeric,
într-o listă. Acest tip de om nu are decât nevoi imediate: trebuie să se
ducă la mall, să cumpere o maşină şi să călătorească, poate, în
străinătate, şi să se îmbrace bine. Asta este tot, dar în cazul ăsta
România: adio! Aici este partea cea mai gravă. Prin desfiinţarea judeţelor
îmi iei baza mea teritorială care de sute de ani există acolo. Bunicul meu
s-a născut în Buzău, şi judeţul Buzău există şi astăzi. De patru generaţii
suntem buzoieni prin naştere. Ăla este primul loc. Îmi ştergi şi Buzăul? Ce
fac? Unde sunt născut? În raionul Stalin din Bucureşti?

Se vehiculează teoria că noi am ajuns în Transilvania prin secolul
XII-XIII... Asta este o veche temă de propagandă: neputând să conteste
majoritatea absolută a românilor, au început să spună: „da, dar voi aţi
venit după noi, şi noi am fost primii ocupanţi” şi alte teorii din acestea.
În Ardeal, însăşi constituirea voievodatului Transilvaniei în cadrul
regatului maghiar este un ecou al formei vechi de organizare, din vremea
când românii conlocuiau cu slavii pe teritoriul Ardealului. (aşa cum a fost
voievodatul Ţării Romaneşti).

Cât priveşte judeţele, să luăm două exemple: Maramureşul şi Bihorul. Sunt
forme vechi de organizare pe care regatul maghiar, în momentul în care a
încorporat Transilvania, le-a preluat şi le-a transformat în comitatele
regatului. Iar mai târziu, când Ungaria a făcut dualismul cu Austria, a
reînfiinţat toate judeţele. Judeţele din Transilvania sunt judeţele care
s-au constituit de-a lungul vremilor. Atât de puternică era instituţia,
încât Austro-Ungaria a extins această instituţie a comitatelor, echivalentă
cu judeţele, pe toată Ungaria mare, aceea din 1867.

Tot ce am înşirat până acuma, acei paşi mai mari sau mai mici pentru
destrămarea unităţii teritoriale şi a demnităţii româneşti, merg toate ca
un şuvoi către o singură ţintă, suprimarea articolului 1 din Constituţie:
România este stat naţional, unitar, suveran şi indivizibil. Asta le
trebuie, asta vor să suprime. Şi o suprimă în momentul în care, în
conştiinţa elevilor din liceu, dispare Istoria românilor ca materie de
învăţământ, sau când cetăţenii dintr-o urbe nu mai au conştiinţa că sunt
români. Poate nici măcar că sunt bucureşteni sau braşoveni, ci aşa, nişte
cetăţeni în derivă printr-o regiune de dezvoltare, numerotată cu 1,2,3, 4
sau 5.

Dacă doriţi să rememoraţi, sau să vedeţi pentru prima oară, cine au fost
cei care au distrus judeţele României, să ne întoarcem în 1950, ca să vă
arăt o lege adoptată de Marea Adunare Naţională, chiar în anul care
reprezenta debutul obsedantului deceniu. Aş spune cel mai urât, cel mai
trist şi cel mai greu de suportat deceniu din istoria modernă a României. E
vorba de *Legea nr. 5 din 1950*, cea care desfiinţa judeţele României, şi o
făcea sub conducere sovietică. Astăzi, la Punctul de Întâlnire am adus un
extras:

*„Marea Adunare Naţională a Republicii Populare Române. În temeiul art. 38
din Constituţia Republicii Populare Române, văzând Hotărârea Consiliului de
Miniştri nr. 935 din 31 august 1950, adoptă următoarea lege pentru
raionarea administrativ-economică a teritoriului Republicii Populare
Române. Articolul 1”*... Fiţi foarte atenţi la acest articol 1, fiindcă
argumentaţia comuniştilor sovietici din anii ’50 seamănă foarte mult cu
ceea ce oferă astăzi ca motivaţie, regimul Băsescu-Boc. Tot sub masca
bunăstării economice şi a atragerii unor fonduri şi a cooperării dintre tot
felul de persoane fizice şi juridice, sub aceeaşi motivaţie ne este propusă
acum, ca şi atunci, desfiinţarea judeţelor.

Iată aşadar ce spune acest articol 1:*„Pentru asigurarea dezvoltării
industriei şi agriculturii, în scopul construirii socialismului şi a
ridicării nivelului de trai al oamenilor muncii, pentru a înlesni cât mai
mult apropierea aparatului de Stat de poporul muncitor, pentru a contribui
cât mai temeinic la asigurarea rolului politic conducător al clasei
muncitoare şi la întărirea alianţei clasei muncitoare cu ţărănimea
muncitoare, TERITORIUL ROMÂNIEI SE ÎMPARTE ÎN: REGIUNI; ORAŞE; RAIOANE.
Regiunile din Republica Populară Română şi capitalele lor sunt:...”*
Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre. E
de spus numai că fiecare om trebuie să-şi dea seama că soarta lui
personală, afară de beneficiarii regimului, depinde de ce se joacă acuma.
Se joacă integritatea teritorială a României, se joacă stabilitatea ei, se
joacă identitatea, sentimentului că eşti român, se joacă apărarea ţării.
Statul de astăzi nu mai apară România. Statul de astăzi apară pe altcineva,
dar nu obştea românească.De aceea fiecare dintre noi, cu mijloacele pe care
le are, trebuie să spună NU. „Nu!” – la ceea ce se pregăteşte în momentul
de faţă şi să revenim la tradiţiile noastre, să revenim la puterea noastră
din totdeauna.
*
*
*Autor:* Prof. Acad. DINU C. GIURESCU

Cel care nu stie, dar nu stie ca nu stie, este periculos – sa te feresti de el!
Omul care nu stie, dar stie ca nu stie, este neputincios – ajuta’l sa stie!
Omul care stie, dar nu stie ca nu stie, este adormit – trezeste-l!
Omul care stie si stie ca stie, este intelept – urmeaza-l! Sunt rari si numarati pe degete, dar sunt…cautatii!!

Pace mintii, liniste sufletului si trezire din ignoranta!

Daca sunteti patrioti, dati mai departe !

daca in loc de UN MARE ISTORIC ai zice UN MARE FALSIFICATOR DE ISTORIE ar fi si corect !

ma cum dracu a ajuns internetu asta la tot taranu incult?? daca tot il aveti invatati ceva nu dati cu bata in balta ca va faceti de tot rahatu, si asa cativa au cazut la istorie,pot sa vina la corigenta!!!!! Si inca ceva cum suna Teleorman, si ce frumos se aude cand zici CLUJ, ce e ai ca teleorman?? nu tu istorie, apoi cultura??? nici nu cunosc acest cuvant. sant plictisit de voi margeti si va spalati ca si laptopu pute cand scrieti voi!!!!!

Pentru cei care va indoiti de adevaratele intentiilor ale ungurilor va recomand sa cititi acest articol al dlui. profesor Ion Coja cu ocazia zilei de 1 Dec. si adevarata ei semnificatie pentru romani si pentru unguri.

„Scruteaza-ti fiinta pentru a imbratisa umanitatea.”"Fiind activi, impreuna, mereu, putem transforma lumea intr-un loc mai bun pentru familiile noastre, pentru prietenii nostri, pentru comunitatile noastre, pentru tarile noastre si pentru generatiile viitoare." "Daca noi nu stimulam educatia, creatia, performanta, restituirea istorica si arta-cultura, atunci cine ?
1 Decembrie s-a împlinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!.

de Prof.univ.dr. ION COJA

Ungaria Mare nu a existat!
Să afle şi TOKES!!!
Da, istoric aşa este! Este scornită de minţile înfierbântate care confundă realitatea cu visurile deşarte de mărire! Ungaria aşa zis Mare a fost un artificiu administrativ, o găselniţă birocratică, a unui funcţionar oarecare, numit Buest, decizie luată în 1867, de azi pe mâine, într-un birou, în urma unor intrigi şi aranjamente de culise. Ungaria aşa zis Mare nu a fost o realitate istorică, împlinită printr-un eveniment de anvergură.
Nici vorbă să se compare cu procesul prin care s-a ajuns la constituirea României Mari, proces care are la temelia sa jertfa a zeci, sute de mii de români!
Prin jertfă se consolidează tot ce este trainic în istorie.
Unde este jertfa ungurească la 1867?! Unde a fost jertfa ungurească atunci când, după un veac şi ju***EDITAT***te de ocupaţie turcească totală, Budapesta este eliberată de armatele imperiale austriece?
Să le aducem aminte celor care calomniază România cu atâta pasiune, faptul ruşinos, penibil, jenant, de care ne-am ferit să facem caz, că în armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta şi din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur!
Repet: când turcii, care transformaseră Ungaria în paşalâc, au fost alungaţi de armatele unei puteri europene, creştine, în acea armată nu a fost niciun ungur care să fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiară! Nici unul! La fel cum, în cele aproape două secole de ocupaţie turcească, nu s-a înregistrat niciun moment de rezistenţă, de opoziţie ungurească la ocupaţia musulmană.
Nota bene: principatul medieval ungar, creaţie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnică comparabilă cu a principatelor româneşti, între care includ şi Transilvania. Nu întâmplător regii Ungariei de origine maghiară îi numeri pe degete, într-o ju***EDITAT***te de mileniu! Asta până la Mohaci, în 1527, când statul ungar dispare. Dispare Ungaria, dar nu şi Transilvania, care continuă să existe! De ce nu dispare şi principatul Transilvania odată cu Ungaria, la 1527? Simplu de ce: pentru toată lumea, pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria şi Transilvania erau lucruri diferite, entităţi complet separate, care nu puteau fi gândite împreună! Dimpotrivă, în linii mari, Transilvania se afla în aceeaşi situaţie cu Moldova şi Ţara Românească, fiind toate trei părtaşe în mod firesc la aceeaşi istorie, la acelaşi model de organizare politică.
Insistenţa cu care ne atacă detractorii maghiari ne obligă la gestul cel mai firesc: comparaţia între cel calomniat şi calomniator! Foarte uşor şi la îndemâna oricui este să constate că oportunismul şi lipsa de demnitate este mult mai prezentă la liderii maghiari, decât la cei care ne-au condus şi reprezentat pe noi!
S-o spunem pe şleau şi pe înţelesul omului de rând: momentele în care să-ţi fie ruşine de tine că eşti maghiar sunt mult mai numeroase şi mai jenante decât cele care i-ar îndreptăţi cât de cât pe români să trăiască acest sentiment dureros.
Nu mai intrăm acum în detalii, dar aceste detalii de urgenţă trebuie adunate de istoricii specialişti şi puse pe tapet, căci numai aşa vom închide gura celor care şi-au făcut o meserie din a calomnia tot ce este românesc!
Ţinem totuşi să punem o întrebare pentru bravii noştri detractori maghiari, mai activi ca de obicei în preajma zilei de 1 Decembrie: Câţi sunt românii care au făcut istorie pentru Budapesta, şi câţi sunt maghiarii care au marcat istoria pentru români? Câţi sunt românii al căror nume a fost maghiarizat şi se fălesc azi cu ei toţi maghiarii, şi câţi sunt maghiarii cu nume românizat?.
Să mi se ierte simplicitatea, approape penibilă, a demersului pe care îl propun! Dar nu avem încotro şi trebuie să ne coborâm la nivelul cerebral al celor care ne agresează, agasanţi şi insistenţi cu orice ocazie! Să vorbim aşadar pe înţelesul minţii lor, împuţinată de ură şi năluciri deşarte!
Avem nevoie, zic, de aceste două liste, riguros alcătuite, ca să le facem publice şi să tranşăm o dată şi pentru totdeauna disputa artificială, nefirească, la care suntem obligaţi să participăm, oricât de neserioasă ni se pare nouă, românilor. Pentru cei ce vor face această operaţiune, de listare a românilor care împodobesc Pantheonul unguresc, le recomandăm să verifice situaţia din satul Buia, unde s-au născut cei doi mari matematicieni Farkas şi Janos Bolyai. Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat că tatăl, Farkas din Buia, scris Bolyai, era român, că tot satul Buia era românesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adică Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic românesc, larg răspândit la românii din Ardeal, din Maramureş! Din păcate acel coleg se teme pentru persoana lui şi pentru familie să-şi susţină ipoteza, adevărul!. Să-l ajutăm noi, dacă nu pe domnul istoric, atunci măcar pe domnul Adevăr să iasă în lume teafăr, întreg, nemăsluit!
Acelaşi exerciţiu nu ar strica să-l facem şi cu ceilalţi vecini, întrebându-ne câţi ucrainieni, ruşi, bulgari, sârbi sau greci au scris pagini de istorie românească, şi câţi români i-au fericit pe vecinii noştri şi ar binemerita nu numai un cuvânt de recunoştinţă din partea acestora!. Dar ar merita ca în toate aceste ţări, în Grecia, în Bulgaria, în Serbia, în Ucraina, în Ungaria, să înceteze prigoana împotriva celor ce simt româneşte şi se consideră români!
Oare cât vom mai tolera persecutarea şi marginalizarea românilor fără a face auzit măcar protestul nostru, al românilor din România, care nu riscăm nimic demascând neruşinarea guvernanţilor vecini, a guvernanţilor noştri, complet surzi la suferinţa românilor din ţările vecine?!
Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamându-i pe români în toate felurile, să le reamintim: la Trianon, în 1920, s-a decis crearea statului Ungaria!
Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevărat, suveran, încă din 1527, după dezastrul de la Mohaci. Abia după 400 de ani, la Trianon, a apărut din nou un stat ungar. De data asta, pentru prima oară în istoria lor, ungurii erau majoritari în propria ţară. Iar statul ungar era, pentru prima oară, un stat naţional! Comunitatea internaţională le-a făcut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, consideră că atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor! Care e logica acestor resentimente? Cum puteţi deplânge la nesfârşit dispariţia graniţelor care aparţineau altora, adică habsburgilor?! Nicidecum maghiarimii! Nu vă deranjează ridicolul situaţiei?!
Până la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trăit sub guvernarea şi administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia după Trianon, ungurii s-au trezit fără stăpân, liberi să se guverneze cum vor! Şi ştiţi dumneavoastră, fraţi maghiari, care a fost prima iniţiativă a politicienilor dumneavoastră de atunci, a liderilor de la Budapesta? Care a fost primul lor gând de autoguvernare maghiară, suverană şi independentă pentru prima oară după 400 de ani? Nu ştiţi, căci este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politică din Ungaria! Au decis să trimită şi au şi trimis la Bucureşti o delegaţie, de trei conţi maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand şi lui Ionel Brătianu ca Ungaria să se lipească la România, într-un stat dualist, după modelul dualismului austro-ungar instituit în 1867!. Nici mai mult, nici mai puţin!
Aşadar instituirea unui dualism româno-ungar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranţa cea mare a politicienilor maghiari!. Lipsiţi de exerciţiul guvernării, al libertăţii, fruntaşilor unguri le-a fost teamă de riscurile şi provocările la care te supune suveranitatea. S-au simţit singuri şi neajutoraţi, neasistaţi! Nu ştiau încotro s-o apuce! Cam la fel cum au reacţionat ţiganii noştri când au fost eliberaţi din aşa zisa robie: s-au trezit şi ei dintr-odată neasistaţi şi s-au întors pe capul boierului român să afle cu ce l-au supărat şi să ceară să rămână mai departe sub pulpana sa!
Unde era dispreţul politicienilor maghiari faţă de tot ce este românesc atunci când au venit la Bucureşti cu căciula în mână cerşindu-ne întovărăşirea?! Unde era dorul de libertate şi neatârnare care animă, se zice, întreaga istorie a cavalerilor maghiari?!.
Prin ce impuneau românii în faţa vecinilor maghiari ? Prin faptul evident că în această parte a Europei, a lumii, statul cel mai vechi şi mai stabil, cu o continuitate neîntreruptă de peste 600 de ani, era statul român. Nici în toată Europa nu găseşti multe popoare care s-au învrednicit de o asemena performanţă politică! Semn de cuminţenie şi de înţelepciune atât la nivelul domnilor, cât şi la nivelul omului de rând de la talpa Ţării! Nu întâmplător românii se numără şi printre cele numai câteva popoare din Europa care au fost în stare să elaboreze un cod juridic propriu, vestitul Jus Valachicum.
Da, oameni buni, aşa s-au petrecut lucrurile după Trianon! A fost un moment jenant pentru bieţii unguri, iar guvernanţii şi mai apoi istoricii români, ca nişte veritabili domni, ca nişte adevăraţi boieri, ca nişte buni vecini, ca nişte oameni adevăraţi, ne-am abţinut să-l popularizăm, să-l mediatizăm şi să-l comentăm! Să facem caz, ori, ferit-a Sfântul, să facem haz! Căci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decât unul complet defavorabil ne-prietenilor noştri! Şi poate că aşa ar trebui să procedăm şi în continuare! Să facem uitate asemenea momente de slăbiciune ale Celuilalt!
Din păcate, abnegaţia ungurească sistematică, instituţionalizată, de a lovi şi calomnia tot ce este românesc, ne obligă să părăsim îndătinata noastră atitudine de a-i lăsa pe neprieteni în plata Domnului. Bunătatea noastră şi bunul nostru simţ sunt considerate slăbiciune, prostie chiar! E timpul ca această impertinenţă să capete răspunsul cuvenit, iar cei fără ruşine să fie obrăzniciţi şi puşi cu nasul la perete, să nu şi-l mai ridice aşa de sus fără niciun temei! Dacă nu se găsesc maghiarii de bun simţ care să-i tragă de mânecă pe connaţionalii lor mai zănateci sau nu îndrăznesc, să ne ocupăm noi, românii, de această trebuşoară! Şi s-o facem de data asta temeinic, cu sistemă!
Avem nevoie, aşadar, de o strategie bine pusă la punct prin care să contracarăm eforturile sistematice ale celor care, cu fel şi fel de minciuni, ne calomniază şi ne sabotează cu orice ocazie! Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca să le răspundem, ci avem de partea noastră adevărul şi nu mai putem întârzia cu punerea în funcţiune a acestei arme teribile: ADEVĂRUL!
Şi adevărul este de partea noastră în cele mai multe cazuri! Numai detractorii noştri au motive să se teamă de adevăr! Ceea ce înseamnă că îl avem de partea noastră şi pe bunul Dumnezeu, care este, în fapt, alt nume al adevărului. Numai că trebuie să avem grijă mare: Dumnezeu, oricât ne-ar iubi, nu ne bagă şi în traistă!. Ne-a iubit Dumnezeu atunci, laAlba Iulia, şi a vegheat Sfântul Duh la opera care se finaliza în acea zi de neuitat. Dar acel final fericit se împlinea prin fapte de vitejie şi de dăruire apostolică a cărturarilor noştri, şi datorită jertfei româneşti din acei ani teribili ai Marelui Război.
1 Decembrie s-a împlinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!.
Tuturor românilor aşadar, pentru fiecare român în parte şi pentru întreg Neamul nostru cel românesc, inima şi fruntea sus! Avem de ce! La Mulţi Ani Frumoşi!

Prof. univ. dr. ION COJA

Apropos, ştiţi cum a chemat-o pe mama lui Matei Corvin?
- Elisabeta Sălăjan !!!

intre multe altele o precizare,.... mama lui Matei Corvin: " Szilágyi Erzsébet "

roman ...maghiar ? de ce este asa important??
Toti suntem al lui Dumnezeu!!

O mica paranteza: Numele adevarat al craiului Corvin era Mátyás pe ungureste, sau pe alte limbi Mateas si nici de cum Matei. Diferenta intre Matei si Mátyás e foarte mare , ca ntre Ion si Iosif.

schizofrenie !

baaaaaaaaa! un idiot ca tine baga zazanie intre oameni!!!!!!!!!!!!!am observat ca multi aiuriti,veniti de aiurea in cluj ,se dau mai ardeleni ca ardeleni .......si se transforma in..boci!!!!!!!!))))))))))))))))

Is this the best offspring your communist parents were able to abort to this world ?

D-le Gherman, observ cum obiectivitatea, sensul si logica unei descentralizari economice cuprinse in discursul Dvs. din urma cu 10 ani aluneca tot mai mult spre insulte, tafneala si impertinenta. De afara se vede ca si cum pedala federalizarii Romaniei este accelerata insistent iar Dvs. nu faceti decat sa tineti isonul celor ce apasa si implicit a celor care va platesc.
Vreau sa spun ca pentru mine, datorita acestor derapaje inaceptabile, refrenul regionalist reluat cu insistenta de Dvs. si-a pierdut din luciditate si din coerenta.
Vreau doar sa va reamintesc ca in spiritul ardelean buna cuviinta, temeinicia, respectul si dreapta judecata erau valori mostenite. Daca Dumneavoastra le-ati avut vreodata, se pare acum ca le-ati pierdut.

toni: poate îmi explicaţi unde aţi văzut, în editorial, "insultele, ţâfneala şi impertinenţa". cred că în spiritul dreptei judecăţi ar fi mai ok dacă v-aţi feri de catalogări sau insinuări că aş ţine isonul celor "care mă plătesc" - dar toate astea le puteţi urmări mai jos, acolo unde "temeinic" se poate vorbi despre (unii) postaci. vă mulţumesc pentru comentariu şi îngrijorare

domnule draga, TERMINA cu vrajeala, macar lasa lucrurile asa cum le percep oamenii ,sau macar unii din ei, ti-am tot repetat ca NU TOTI suntem prosti, ideile tale le stim, eu unul iti savurez stilul de a scrie dar...cam atat, incearca sa nu mai deturnezi comentariile care nu-ti convin, mai bine vorbeste cu administratorul sitului sa ne interzica ip-urile si gata, sa ramana doar ungurii si cu tine pe baricade, ce zici?

Tare articolul, dar greu de digerat pentru cei spalati la creier de istoria nationala contrafacuta !
Da-i 'nainte Sabine ca asa ne mai trece si noua, astora care ne consideram ardeleni in primul rand, depresia. Si poate or pune si moldo-vlahii mana pe carte mai mult, ca de munca mi-e frica sa indraznesc a ma gandi.

mediocritatea si frustrarea ta de ungur te duce la depresie, mai bine te uiti la Disney Channel decat la gherman sau la Duna Tv.

Nu domnule , la depresie ma duce mitocania si grobianismul pe care le exhibi matale si altii de-alde matale pe aici. Din fericire, constat ca lumea nu prea te baga in seama, asa ca perseverenta o sa ti-o pun pe seama unui zel tembel specific si militant !

Ce parere aveti "domnilor transilvaneni"?
Si p-asta tot "miticii", "sudistii" si "nespalatii de moldoveni" au facut-o?
http://www.gandul.info/news/carne-de-cal-etichetata-drept-carne-de-vita-...
http://www.gandul.info/news/carne-de-cal-etichetata-drept-carne-de-vita-...

Alo Sabine, da-mi voie sa-ti fac o sugestie. La noi la Saghi, la comentarii se afiseaza IP. Ar fi util sa vedem din ce zona a patriei noastre iubite sunt cei care ii urasc pe unguri.

Nu-i uraste nimeni pe unguri in general, daca asta ai inteles tu. Suntem deranjati de rasismul dlui Gherman care pare din ce in ce mai psihopat. Tipul o tine " ca surda pe mormant" cu aversiunea lui fata de valorile nationale romanesti, indiferent de unde vin. Cauta tot timpul pretexte false de discriminare si foloseste neincetat frustarile istorice pentru asi manifesta rasismul si aversiunea fata de alti romani din spatiul non transilvanean.. E un lucru josnic ce face.. Si eu sunt ardelean cu origini din secuime dupa nume ( am nume unguresc), dar cu toata sinceritatea nu agreez ce face aceasta " Iuda"... In fond nu face decat sa promoveze URA si rasismul, nenorocitul asta. Il citesc de mai multe luni, dar ma dezgusta profund micul Hitler de Transilvania la fel ca si intoleranta multor cetateni romani, din care unii se pretind clujeni, ardeleni, sibieni...RUSINE ! inca o data .

Da e un nenorocit de fascist , ce nu intelege maretele idealuri ale umanismului comunist.

eu sunt singurul, daca nu ma insel, care si-a publicat ip aici, vad ca ungurasii tai latra dar nu au curaj, apropo, stiai ca apreciezi articolele unui tradator de tara?

Io in locul lui Sabin m+as bucura ca sunt pus alaturi de Maniu, Slavici, Traian Vuia si alti ardeleni care si-au exprimat indoielile privind unirea. O sa treaca ceva timp pana o sa gandim limba ca un simplu instrument fara valoarea pe care io atasam acuma.

Inainte sa vorbesti despre o limba, ar fi bine sa o inveti.

Una-i numele si alta-i IP-ul. Fratele meu Arpy, da-ti numele real, dupa cum scrii, cred ca esti mot de-al meu, de la munte. Poate ne-om intalni si om discuta despre unguri, Adrdeal si-om bea un jinars de pruna verde, branza de oaie de la munte si altele. Ce zici, hai dai drumul, fi roman pana-n capat, adica sa ai simtul raspunderii, sa-i punem la punct pe tradatorii astia!

nu stiam ca motii au Internet, interesant, totusi, ai inteles ce am scris eu? apropo sunt din Banat, nu din Ardeal, intreaba-l pe gherman daca a auzit de Republica Banat!

Eu cred ca tu esti vreun Napoleon, Hitler, Einstein, sau vreun alt specimen bolnav psihic, care populeaza spitalele sau sanatoriile neuropsihiatrice din "Republica" ta. Iata unde duce criza in sistemul sanitar, Lipsa medicatiei care se administreaza schizoizilor paranoici, pretul ridicat al energiei electrice, necesara socurilor profilactice, etc, etc. Si cand te gandesti ca psihopatii, ca acest Arpascagoz, umbla printre noi.....

ingust la minte mai esti, faci natia ungureasca de rahat si de tot rasul, ce legatura are desteptule ce ai zis tu cu ce am zis eu? creier de melc ce ai?!

am cateva cuvinte de spus si eu: Moisei, Ip, Traznea...si dinainte mai vedeti ce au ars insurgentii unguri la 1848....

...dar de Aita Seacă ai auzit ?

Da. 13 unguri executaţi pentru un masacru în care muriseră 100 de români.

Novac o mica rectificare daca-mi permiti: la Aita Seaca n-au fost executati 13 unguri ci 13 CRIMINALI unguri.

nu ma mira ca un teleormanean nu agreaza ardeleni dar noi vom ramine asa cum sintemde 1000 de ani ardelenicu o cultura multi seculara cu universitati fondate acum 400 500 de ani atunci cind in teleorman universitatea se afla la istambul
dan von szomraky

bun ca recunosti ca esti doar de 1000 de ani aici, te-ai dat de gol,dar inainte sa veniti voi alungati de iernile aspre si foametea din stepa central-asiatica, cine dracu locuia pe aceste meleaguri?

Dar voi sunteti aici din 1918,toata istoria pe care ati invatat-o in timpul comunismului este falsa.Nu ati fost aici de pe vremea lui burepista,sunteti si veti fi niste neaveniti pe aceste taramuri!!!Daca sti vreo limba straina ,incearca sa buchisesti niste tratate de istorie scrise de istorici adevarati.

Da! Toată Europa s-a retras ca să vă facă vouă loc, să puteţi alege unde vreţi să staţi. Ultimii şi cei mai jegoşi oaspeţi asiatici care au vizitat Europa, asta sunteţi !

iar acun voi sinte-ti cei mai jegosi in Europa petru acea va pune pe avion si catre acasa

cu asemenea replici faci natia maghiara de rahat, ma mir ca gherman sabin nu vine sa te corecteze.

Miticii nu pot sa se raporteze decat la Istoria Otomanilor , in cel mai fericit caz la istoria grecilor.Cine umbla prin Sud si se uita la fetele oamenilor stie ce vorbesc. Aceasta ii si ratiunea pentru care se balbaie intr-un mod atat de penibil cu regionalizarea . Cum necum la regiuni istorice ajung, si asta nu le prea convine pentru ca duce mai devereme mai tarziu tot la federalizare.

În Istoria Otomanilor intră şi paşalâcul de la Buda, aşa că nu vă mai daţi gonzales, că după Mohacs v-aţi curvit cu turcii cât v-or ţinut nădragii.

Jicmond baci edes vezi tu numa ca aici ii vorba de Transilvania nu de Ungaria sau(bleah!)romanica.Ertem te? TRAIASCA TRANSILVANIA AOTONOMA!!!

Ma Sabine. Nici diploma de la Craiova nu apartine Transilvaniei. Si atunci de ce te tot lauzi cu ea pe aici? Si ce facem cu cei care au obtinut diplome la Oxford? Ii renegam? Sau fiecaruia ar trebui sa-i apartina doar istoria curtii casei unde s-a nascut? Sabine draga spui la prostii pe foc automat. Daca s-ar da lingura de lemn a ziaristicii ai fi de departe singurul candidat.

Intr-o Europa a natiunilor unite, pe acest site se vorbeste de romani si transilvaneni ca si cum ar fi doua entitati fara legatura !?

Asa si este . Transilvaneni sunt una si ailati sunt altceva.Ai observat corect.

Chiar ca sint doua entitati diferite fara legatura intre ele. Singurele legaturi ar fi:romanii s-au transformat in transilveneni sa traiasca mai bine, ceilalti traiesc de pe urma muncii transilvanenilor.

asa e mai Lentzi draga, si mexicanii sau cubanezii din SUA nu sunt tot una cu roscovanii din Minnesota sau new Hampshire, pune dracu mana pe carte inainte sa latri ca gherman.

Ai uitat o categorie intra-transilvană, de oameni care trăiesc de pe urma muncii celorlalţi transilvăneni: UNGURII

asta din Caracal ..iar debiteaza ! mhai tu care esti sluga in europa vrei sa dai lecti de patriotism? vezi de Caracal ,de capsuni,de lebede ,de mailati de vrajitoare si de imparati tai din sud !

Asta cu zanzania bagata intre transilvanenii unguri si transilvanenii valahi e veche dar din pacate mai tine la cate unii. Vestea proasta pentru cei ce trag foloase din asta este ca incepe sa tina din ce in ce mai putin.TRANSILVANENI NU VA MAI LASATI PROSTITI!!!

Prostia umana, adica Novac. Ma mir cata energie debordezi. Dar si cata prostie, mai rar. Sunt curios sa-ti vad mutra, am pus pariu cu un psiholog ca esti idiot, el c-ai fi imbecil. Oare cine castiga?

Vezi că ţi-au ieşit vomele pe la colţurile gurii. Bagă-le înapoi. Dar nu toate, vezi, poate vrea să guste puţin şi psihologul.

Ai idei putine si fixe. Sti cum se numesc astia ca tine?

D-l Sabin!. Sa va dee bunul Dumnezeu a transilvanenilor multa sanatate, mandrete si curaj de a zice ACESTORA" adevarul.

secuiule , tu realizezi ca pentru romani (nu pentru cetatenii romani de origine maghiara ca tine) gherman e considerat tradator? deci tu te inchini la un tradator, fain nivel de gandire si admiratie, tine-o tot asa, nu te mai uita la DunaTv , apropo, ai citit cartea lu gherman?

Ar trebui sa renunte inclusiv la putere !!Iar noi sa fim cu Transilvania noastra !!

Miticii astia sunt experti in combinatii cu bani publicinu in istorie . Dragnea s-a dus la Bucuresti pentru imunitate . Are niste bube in cap cu fondurile europene , cu ranchul de neam prost pe care si l-a tras , cu hotelul lui nevasta-sa si cu vreo 3 milioane de euro datorii la fisc . In Romania cel mai usor scapi de parnaie cand guvernezi .

omule, vorbesti de parca udmeristii si alti inaintasi care au condus (furat) tara din tot Ardealul s-au nascut la Vaslui, Urziceni sau Medgidia, ce dracu, chiar asa ingusti la minte sunteti?

Iar ai aparut, ca o diaree continua, cu comentariile tale desantate si pe langa subiect. Doar sa jignesti si sa insulti. Exprima-ti parerea in mod civilizat ! Vezi la WC tudor ca a lasat-o mai incet cu jignirile si vorbele aiurea, tot desuet in hazna ai ramas? Sau esti vreun psihopat evadat de la Marcuta si iesit de sub tratamentul obligatoriu. Ca dedublare de personalitate vad ca ai. Pe cand pe Facebook, asta daca te tine?

evident ca te tine , care esti un ungur care te tragi din stepa central-asiatica, apropo, geografia e o stiinta grea mai ales pentru prostii ca tine, istoria e o stiinta mai abordabila , in sensul ca e subiectiva, discutabila, e interesant sa vad prosti din stepa sus numita ca latra la stele cand nu au argumente, slab popor maghiarii astia! citeam pe wikipedia atat de draga lu gherman sabin lista celor mai importanti inventatori, scriitori sau somitati maghiare si am comparat cu romanii, ghici!?

Nu ştiu dacă eşti coprofil sau coprofag, dar o obsesie de felul ăsta te apasă.

Comentariul a fost la subiect. Insa mie, diareea ta mi se pare necivilizata

Sabin!Suntem multi ,care stim aceste fapte si le dovedim mai noilor veniti,desi mai greu.Ce nu inteleg eu, e ca la anumite festivitati, de ce se mascheaza romanii in printese ,cavaleri,regi si regine?Eu as participa ca si secui,si as purta si un steag.Nu mi-ar fi rusine,pentru-ca stramosii mei,au fost acolo,la Calugareni,Selimbar,si defapt peste tot unde era nevoie, ca sa apere Transilvania. Dar ...escu si ...oaia ,cei fara identitate, ce o sa creada?Ca vreau sa duc Ardealul in mormant?Pana si Istvan Cel Mare a gresit! Moldova pana la urma ,va fi a pecenegilor,chiar daca a fost o Marca Ungara,si Istvan stia ceva de o bunica maghiara.

Aşa este. Secuii au fost alături de Mihai, să apere Ardealul de Batoreşti, care îl închinau turcilor. Tot Batoreştii au fost cei care au impus biruri secuilor, anulând privilegiul istoric al acestora, acela de a fi scutiţi de dări (în afară de birul în animale). Iată un moment istoric de uniune între mitici şi secui, împotriva ungurilor. La mai mare !

DE CE OARE? De ce oare comentariile nu se refera aproape niciodata la fondul unui articol si mai totdeauna se transforma intr-o lupta (de multe ori dusa cu un limbaj suburban) intre diverse fractiuni (politice, etnice, sportive etc)?

Eu unul am retinut din articol, respectiv am auzit acum prima oara de o unire din 1595. Dar cu istoria e alta poveste: una a fost pana in 1989, alta e dupa, insa nici acum istoria nu e depolitizata, asa incat nu stii cu certitudine unde s-o gasesti pe cea "reala", scrisa fara interese si patimi- nici de-o parte nici de alta (ma refer aici la Transilvania in special).

un clujean: mai multe găseşti inclusiv în presă. nu a fost foarte promovat subiectul, dar are legătură cu istoria noastră chiar dacă unii urăsc asta:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/mihai-viteazul-al-doilea-unificator-al-t...

nu stiu ce te-au invatat aia la Craiova cand ai facut facultatea, dar nu prea pari a fi ziarist serios daca tot dai citate si linkuri catre alte ziare, situri si reviste. In alta ordine de idei, inainte de a fi transilvanean, sunt banatean, si nu mai incepe sa ma trimiti in Caracal sau Bacau ca nu merge, nu toti oamenii de dincoace de Carpati simtim si vrem sa facem precum spui sau gandesti tu, intelege ca nu toti suntem prosti, noi vrem o tara unita si prospera, s-a dovedit ca tarile mici depind de cele mari.

Arpi draghe, nu tin neaparat sa-i iau apararea lui Sabin, ca a facut facultatea la Craiova ( oare Ioan Gyuri Pascu unde a facut facultatea si unde a fost repartizat ???)
Pe vremea lui ceasca se ducea politica de "omogenizare" a populatiei.
Am prieteni care au facut facultatea la Iasi ca dupa terminare sa fie repartizati acasa, in Banat sau Ardeal (Majoritatea celor care terminau la TM erau repartizati in sud).
Rabdai exilul 4-5 ani dar dupa aia "ai scapat". Era si asta o metoda de a ajunge inapoi, acasa.
In ceea ce priveste linkurile - este normal sa asculti si alte pareri, nu sa tii ca orbul de bata.
Adevarul e pe undeva la mijloc.

Gresesti. Repartitia tinea doar de medii. Cele mai mici alegeau ultimele.
Si , in realitate , este invers decat spui : exista asa numita prioritate de domiciliu care batea media .
Adica daca erai din Cluj luai post acolo chiar daca aveai media 5 , inaintea unuia cu 9,90 din Bucuresti care ar fi vrut sa vina acolo . Ca unii mergeau la facultati mai " slabe " unde notele mari se luau mai usor , e alta vorba si tactica se bazeaza pe regula pe care tocmai am spus-o ( baietii intrau usor si apoi luau medii mari la facultati " de provincie " , cu profesori mai putin exigenti - ex. Craiova - apoi avand prioritate de domiciliu o taiau acasa ) .
Dupa cum vezi chestia cu " omogenizarea este falsa . Aia care din Ardeal fiind erau repartizati prin Moldova fie aveau medii mici fie nu aveau posturi scoase la repartitie in localitatile de unde veneau.
Ce spun este verificabil daca citesti legea invatamantului de atunci in sectiunea pentru invatamant superior ori vorbesti cu vreun absolvent al vremii .

Cat despre Gherman , deh , slab la scoala , a cautat o facultate unde se intra usor ( fenomen raspandit in epoca si care a generat aparitia unor facultati de slaba tinuta ) .
La Cluj intrau aia buni la carte ( asa mergea vestea ) .
Ca asa a fost , nu-i bai , problema e ca dupa ce s-a " oltenit " acum ii injura pe aia .
Marlan, deh !

Zau ( de Campie ) ca asa e !

Janos, mam saturat sa-ti tot repet sa vii cu argumente sau contra-argumente la comentariile mele, daca nu le ai , stai dracu in banca ta, nu toti suntem prosti cum crede gherman sabin si ungurii spalati pe creier de Duna Tv sau MTV sau ce dracu mai urmaresc ei.

Prefer să caut detalii despre evenimente istorice în cărţile de istorie. În "Istoria lui Mihai Viteazul" a lui Iorga, nu scrie despre nicio unire, ci despre "Planurile de stăpânire dacică ale lui Sigismund Bathory", parte a titlului capitolului V. Poate că în cronica lui Stefan Zamosius (Szamosközy) scrie altceva, eu n-am citit-o, dar sunt convins că o veţi face domnia voastră şi ne veţi lumina. Acelaşi Iorga scrie că însemnările lui Zamosius sunt pline de "fabule neroade", deci s-ar putea să vă placă. Oricum, ar fi o trimitere mai onorabilă decât Evenimentul Zilei...

Cine confundă o unire cu încâlcitele raporturi medievale de vasalitate (impuse de Bator Jigmon şi Ţării Româneşti şi Molovei) nu poate fi decât rău intenţionat sau oligofren. Dl. Gherman zice că nu are intenţii rele...

Mihai Viteazul nu la fel a impus niste raporturi incalcite? De fapt era o mica diferenta: el a impus cu forta brutala aceste raporturi la fel de incalcite...

Ia uite aici cât de încâlcită a rămas treaba:

„În mijlocul vremilor acestora, s-au unit Batăr Jicmon cu Irimiia-vodă den Moldova şi Simion-vodă den Ţara Românească, şi toţi au ridicat oşti asupra lui Mihai Vodă. (...) Au avut război mare la Somliu [Şimleul Silvaniei, jud. Sălaj], şi au biruit Mihai-vodă...”. (cronica lui Radu Popescu)

Jigmon nu a participat la manifestarea de forţă brutală nu din convingeri diplomatice, ci de frică. Cel mai mare căcănar din istoria Ardealului. Nu degeaba l-au urât secuii. Nu vă mai lăudaţi cu el, că vă faceţi de fecale.

Lasa Novac nu le mai explica... Chiar nu merita... Le vorbesti frumos, le prezinti argumentele si primesti drept raspuns: "vinitura", "cacarau", "nespalat moldovean".

Ai dreptate, dar de data asta chiar a bătut câmpii prea tare şi prea obrăznicos Herr gherman.

argumente? astea sunt argumente care va convin voua ungurilor, hai sa-ti dau eu un argument sa faci indigestie de la el, l-am mai dat: cand horthystii au ocupat o parte din Ardeal dupa dictatul de la Viena , in satele transilvanene a fost jale pentru romani, stii si tu asta, ce zici de argumentul asta?

Arpad Paszkany-Goncz se tot vorbeste despre nelegiuirile pe care le-au facut "regatenii" transilvanenilor, si, in special ungurilor. Dar de ce nu se spune nimic despre crimele comise de unguri in Regat in perioada 1940-1944?
Un mic exemplu : in anul 1941 trupe horthyste navalesc in comuna nemteana Tarcau, ataca 2 stani, majoritatea ciobanilor sunt luati ostateci (doar 2 reusesc sa se ascunda), iar bunurile si animalele gasite sunt furate.

Ai inteles gresit. "Argumentele" pe care le-am prezentat sunt folosite de Gherman si compania.

Apropo, daca tot se bate atata moneda pe "buna convietuire " a etniilor din Transilvania, atunci cum se explica existenta asa-zisilor ceangai in... Moldova?

https://m.facebook.com/Pustiana.Stan?v=info&expand=1&nearby&refid=17
https://m.facebook.com/Pustiana.Stan?v=info&expand=1&nearby&refid=17

Felicitari, sunteti printre putinii care se mai gandesc la interesele reale ale Transilvaniei, un patriot local!

Nu fi idiot pe gratis tembelule, e prima oara cand il citesti pe Hitler-Gherman? Macar daca te cheama Ion nu fi prost, vaca..Gherman nu depaseste nivelul unui psihopat cu mustacioara...

Dragu de tine! Dumnezeu sa ni te tzina! Sa mai zici ca zici bine!

Bravo, absolut de acord dar aveti o mica greseala.
Báthory(Bathory) István(Istvan) si Zsigmond, nu Stefan si Sigismund. Ninci noi nu vorbim despre Mihály Eminescu sau Balcescu Miklós nici in ungureste :)

Eu voi zice Bator Jigmon, aşa cum apare în Cronica Buzeştilor. De menţionat că secuii au participat alături de Mihai la cucerirea Ardealului, luptând împotriva armatelor ungureşti ale lui Andrei Bator. Ca ardeleni de cine să fim mândri ? De Batoreşti sau de secui, care l-au decapitat pe Andrei Bator după fuga acestuia din faţa armatelor conduse de Mihai la Şelimbăr ? Diferenţa între unirea lui Bator Jigmon şi cea a lui Mihai este că primul a impus-o prin raporturi de vasalitate, iar Mihai l-a bătut de i-au sunat apele în cap la Guruslău (de menţionat că Jigmon NU a participat la luptă, privind-o de pe un deal din apropiere, putând astfel fugi cu vitejie la sfârşitul ei).

ce vorbesti ? de Ianos Palli Szepvilag , ai auzit ? Da, e Jean Paul Belmondo ( actor francez ) la televiziunea maghiara pe vremea cind urmaream fotbalul in Faget ! si mai sunt exemple ...

Nu, ăla nu e un exemplu valabil. E o tâmpenie :)

Nu-i tampenie, e banc.
La bancuri n-ai ce sa te superi. Sunt bancuri cu olteni, maramureseni, unguri etc.
E normal ( ca si steagurile !)
In afara de Belmondo, mai exista si alte traduceri.
Sa stii ca noi utilizam inventia lui Gatyas Wilmos (Bil Gates), ascultam Zold Joska (Giuseppe Verdi) eventual citim ( unii mai si citesc.... ) Verne Gyula ........

Nu e chiar așa de greșeală cum crezi tu: nume de regi, domnitori (și papa) sunt traduse:
II. Erzsébet
I. János Károly (spanyol király)
II. János Pál

Stefan Batory (polski)
Zygmunt II Batory

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide