Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 08 Ian. 2013, 13:30
67
13049

Hai să mai râdem un pic de ideile mele

Deci: la ce-ar fi bun un proiect naţional? Cum ar fi dacă preşedinte, premier, lideri ai opoziţiei ar ieşi la televizor şi ar anunţa că ţara asta se va reformata fundamental? Că fiecare om de pe aici va fi responsabil de propria bunăstare sau sărăcie şi că statul va reglementa doar egalitatea de şanse? Că identitatea pe termen lung devine o construcţie civilă şi nu o stufoşenie funcţionărească?

hai sa mai radem un pic de ideile mele
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Bine – o să spui – şi cum se face asta? Zici: gata cu corupţia – şi corupţia dispare? Zici: hei-rup la şcolile patriei – şi educaţia se reformează?

Răspuns de filolog: dar dacă nu încerci, cu siguranţă nu se schimbă nimic. Şi: ai la îndemână exemplul polonezilor – sau no, dacă ţi se pare intangibil: al albanezilor – cei pe care Forbes îi plasează într-o uimitoare elită mondială a seriozităţii şi perseverenţei. Mai ştiu: o să-mi sară unii în cap că dau Albania drept exemplu: dar ăia micii de care râdeam cu ani în urmă acum tac şi fac şi cam toate rapoartele lumii îi plasează bine peste noi.

De fapt, ce avem acum? O populaţie fără nicio încredere în sine. Români care speră la alte ţări pentru fiii şi fiicele lor. Profesori gârboviţi şi medici umiliţi. Un stat mult prea puternic pentru umerii celor ce plătesc la ghişee. Politicieni fără idei, dar cu remarcabile gureşenii.

De ce? Pentru că nu mai avem, pur şi simplu, amintiri morale. Generaţia interbelică se hrănea din momente istorice: război, unire, fapte de arme. Generaţia părinţilor noştri mai avea în case poze vechi cu bunici sau neamuri care-au îndurat pentru libertate; aveau şi spaima mândră când ascultau Europa Liberă. Până şi Bumbeşti-Livezeniul şi Transfăgăşanul, aşa cum au fost, mai îndreptau un pic mândria colectivă.

Şi din '90 încoace nimeni nu ne-a mai povestit nimic: cel mai mult am aflat despre blugii turceşti şi sucul albastru de la dozator. Părea că nimeni din cei ce înainte făceau coadă la librării nu mai are vreme sau chef să citească.

Între timp, copiii au crescut. La televizor auzeau despre libertate şi democraţie, în familie despre hămeseală şi datorii la bloc şi angajări pe pile la stat. La televizor vedeau miniştri şi apoi căutau miraţi în DEX-uri să vadă cu ochii lor dacă „finalitate” înseamnă ce zice domnu' ministru că înseamnă: şi nu se potrivea cu limba română.

Şi generaţia asta n-a avut cui să spună: şi fără năduf au plecat aproape toţi. De întors, s-ar întoarce mulţi, dacă proiectul României s-ar potrivi cu proiectele lor personale. Dacă măcar un pic preşedintele, premierul, liderii opoziţiei – fie şi din televizor -  ar semăna cu ei.

Aşa că-i de râs? Ce idei creţe! Dar pun pariu că fără să ştii în fiecare seară pui mâna pe telecomandă şi aştepţi.

Voteaza articolul
Nici un vot
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

ca sa existe o tara,trebuie sa existe oameni care sa creada in ea!cine o zis asta intii?
rumin e o profesie;in romanica inainte,nu shtiu acum?,daca eshti bun rumin si comunist itzi duci viata fara efort.daca nu zilnic eshti pus la coltz.
lumea se schimba zilnic;romanica va trebui sa se schimbe sau va dispare.nu exista identitate de rumin.inca !e in fabricatzie,ha ha ha.ce s a reushit partzial shtergerea identitatzilor moldovean,ardelean,banatean,muntean,oltean nu....ha ha

Imi pare rau pentru parintii tai.
Cred ca le este greu sa vada ca au un copil tampit la usa .

Ghermane draghe , ideile ( ??!! ) tale nu sunt de ras , sunt de plans dar da , ai dreptate , niste neica nimeni ca tine au facut ca , de douazeci de ani , sa nu mai avem valori morale si sa avem teluri false ...

Gratis sau pe bani , din prostie ori rautate , jigodiile astea au negat sistematic orice principiu , valoare ori lucru bun si au pus in loc false idei si valori .
Generatia de astazi , scolita mai mult sau mai putin bine insa oricum " deformat " pe vremea comunistilor , e mai dezorientata ca oricare dintre cele trecute .
Pacat mai ales pentru ea caci " alor batrani " le este cam indiferent cine le plateste pensia ; treaba lor e sa se impace cu lumea si sa se pregateasca pentru ce-o urma ( daca urmeaza ) .

Tuc: dacă tot eşti brăilean şi mai lucrezi şi la tv acolo, tu de ce nu scrii? că la şmecherii anonime văd că ai spor

Gherla, Ghermane , nici Tv , nici brailean .
Hai , ca sa nu te mai chinui ; sunt ploiestean , nascut , crescut ... Dar da , ti-am mai spus , ID-ul este de Braila .
Da' conteaza ? E vreo mare smecherie ca eu sunt orasean si tu taran ( prin nastere fireste ) ?

De scris nu sciru pentru ca nu - i asta meseria mea .
Cateodata intru pe site-ul asta , vad prostioarele CU CAre va ocupati si daca se injura la greu aici o fac si eu asa , de moft . E relaxant .

Pacat ca ideile pe care vreti sa le dezbatei sunt serioase ; nivelul discutiilor este ..... vai mama lui .

In ceea ce te priveste , esti netalentat ca ziarist , confuz in exprimare si idei , un speculant care s-a prins ce da bine la populatie si bate apa-n piua pe chestia asta .( vorba lu' Vacaroiu : parerea mea ! )
Ca vrei autonomie sau ce oi mai fi vrand , asta nu-i de criticat , ar fi de discutat dar nu asa cum se face aici ..

De ce anonim ??? Tu poti vedea mailul meu ; este real .
Folosirea unui nickname ( "a usually familiar or humorous but sometimes pointed or cruel name given to a person or place, as a supposedly appropriate replacement for or addition to the proper name" ) este o practica uzuala pe net ; si apoi ia vezi tu cine isi da identitatea reala pe site-ul tau ? Dusu , Ovi , HG , Cremene , Arpad ,etc. ori fi nume reale ? Pai daca eu raspund unuia cu nickname de ce sa ma identific ??

Da' uite ca m-am luat cu vorba si am uitat sa ta mai intreb odata : de ce ai fugit din Cluj la Craiova sa faci facultatea ??

Ai dreptate CREMENE este un nick (inspirat din cartea "Fulgerul albastru", autor... Pavel Corut). Daca discutiilor ar fi fost unul normal mi-as fi dat identitatea reala.

Ai dreptate CREMENE este un nick (inspirat din cartea "Fulgerul albastru", autor... Pavel Corut). Daca nivelul discutiilor ar fi fost unul normal mi-as fi dat identitatea reala.

Ai procedat corect .
Numai Gherman crede ca asta e asa , cam ca datul dupa cires .
Da' macar e onest : reproseaza anonimatul doar alora care posteaza ce nu-i convine lui !! Aferim , asa deontolog mai rar , bibicule .

Singurul proiect regional, european, național ce transpare din articolele lui Sabin Ghermna este să dispară statul sau măcar să fie cât mai auster, ca să nu mai plătească impozite. S-ar numi libertarianism, anarhism, cărora în România li se mai spune băsism (de fapt este isărescianism). În fond este ura antistatală de tradiție fanariotă a parveniților (cu gândire manelistă).

Dacă ne uităm puțin în istorie (a altora, dar și în Ardeal) vedem că oamenii de afaceri care au vrut să construiască ceva și-au făcut și un stat. Întotdeauna spritul antreprenorial din sectorul public, din varii motive, este în urma celui din sectorul privat. De aceea existența spiritului antreprenoral în sectorul public face foarte probabilă inițiativa în sectorul privat. Și invers, hoția publică o urmează pe cea din sectorul privat.

Cazurile Albaniei și Poloniei merită într-adevăr studiate. Păstrând naționalitatea poloneză a capitalului bancar, practicând un accentuat intervenționism („socialist”) al băncii centrale, Polonia a putut să-și finanțeze combatera crizei. Acuma a redus deficitul bugetar, practicând o reducere intenționată a ritmului de creștere economică, probabil din cauza unor tensiuni în relațiile financiare cu Germania și Rusia. Sunt curios cum își finanțează Albania autostrăzile. Un kosovar îmi explica oportunitățile turismului pe malul Mării Adriatice în Albania. Oamenii aceștia văd proiecte pentru țările lor.

Încă nu am citit un articol în toată presa română despre cum politica de ținerea în rezervă a agriculturii românești practicată de UE ne ține în sărăcie. În schimb un sârb m-a întrebat cum e cu integrarea asta europeană care se preconizează și la ei, avantaje și dezavantaje. Oamenii analizează. La noi adepții diferitelor păreri numai urlă unii la alții. Exact ca „les roumains” pe care i-am văzut ieri la Auchan în Strasbourg.

Felicitari domnule Bratfalean. In cateva propozitii ati spus esentialul.

Isăilă Brătfălean: nu-mi doresc dispariţia statului, ci reformatarea lui: adică din stăpân să devină partener. nu-i atât de greu să pună proiectele lui lângă proiectele contribuabilului. trebuie să recunoaşteţi că în acest moment statul român pare un monument coercitiv (sic!) şi nu un deschizător de oportunităţi şi noi atitudini

Singurul proiect regional, european, național ce transpare din articolele lui Sabin Ghermna este să dispară statul sau măcar să fie cât mai auster, ca să nu mai plătească impozite. S-ar numi libertarianism, anarhism, cărora în România li se mai spune băsism (de fapt este isărescianism). În fond este ura antistatală de tradiție fanariotă a parveniților (cu gândire manelistă).

Dacă ne uităm puțin în istorie (a altora, dar și în Ardeal) vedem că oamenii de afaceri care au vrut să construiască ceva și-au făcut și un stat. Întotdeauna spritul antreprenorial din sectorul public, din varii motive, este în urma celui din sectorul privat. De aceea existența spiritului antreprenoral în sectorul public face foarte probabilă inițiativa în sectorul privat. Și invers, hoția publică o urmează pe cea din sectorul privat.

Cazurile Albaniei și Poloniei merită într-adevăr studiate. Păstrând naționalitatea poloneză a capitalului bancar, practicând un accentuat intervenționism („socialist”) al băncii centrale, Polonia a putut să-și finanțeze combatera crizei. Acuma a redus deficitul bugetar, practicând o reducere intenționată a ritmului de creștere economică, probabil din cauza unor tensiuni în relațiile financiare cu Germania și Rusia. Sunt curios cum își finanțează Albania autostrăzile. Un kosovar îmi explica oportunitățile turismului pe malul Mării Adriatice în Albania. Oamenii aceștia văd proiecte pentru țările lor.

Încă nu am citit un articol în toată presa română despre cum politica de ținerea în rezervă a agriculturii românești practicată de UE ne ține în sărăcie. În schimb un sârb m-a întrebat cum e cu integrarea asta europeană care se preconizează și la ei, avantaje și dezavantaje. Oamenii analizează. La noi adepții diferitelor păreri numai urlă unii la alții. Exact ca „les roumains” pe care i-am văzut ieri la Auchan în Strasbourg.

D-le Bratfalean,de acord sa discutam fundamentat si sa cautam solutii...daca traiesc niste lucruri negative evidente(pe care eu personal le consider ca fiind cauzate de mentalitatea balcanica pornita din Bucuresti) nu inseamna ca am o ura antistatala de parvenit cu gandire manelista...

Voi nu intelegeti ca NU se poate autonomie sau federalizare ca va manca unguri !-))..si mai am o veste daca nu ar fi unguri ....poate i-ar inventa )). asta asa pt linistea sudistilor

Si cum naiba sa ne manance ungurii cand ei sunt 2 mil. in Transilvania iar noi romanii sunte 7 mil.? Imi explici si mie?

Sau iti imaginezi ca Ungaria ca tara membra NATO, UE si ONU se apuca in secolul 21 si porneste un razboi de cucerire impotriva noii tari Transilvania. Omule tu nu vezi ca habar nu ai ce vorbesti? Musteste propaganda comunista mincinoasa despre pericolul unguresc in creierul tau. Nu face asa ceva Albania cu Kosovo sau Rusia cu Transnistria si o s-o faca Ungaria nu? Destept esti tu.

Scuze, abia dupa aia am vazut ironia. In fine, sper ca informatia mea sa-i puna macar pe unii care inca mai cred in pericolul unguresc pe ganduri. Sa-si foloseasca un pic ratiunea si logica.

Draga Ovi,nu-i chiar asa usor sa gandesti...pe multi ii pune intr-o mare incurcatura...iar in turma e si mai simplu!:)

HG glumea...

OK ! Noi intelegem.!..dar alti care ar trebui sa inteleaga ....?? aici e problema , in loc sa recunoasca anumite lucruri.....ei mai bine zic ca esti tradator,sovin,revansard.separatist...ect..ect. Dar nui bai, noi sa fim sanatosi.!

Draga HG,asa este,dar totusi de acum ar trebui sa ne preocupe mai mult decat a ne pastra sanatatea...

Toti politicienii(si din Transilvania) si locuitorii de peste Carpati vor s-a distruga identitatea Transilvanie, ceea ce partial au reusi prin aducerea de locuitori de peste Carpati aici care au balcanizat Transilvania impreuna cu politicienii mitici si prin 45 de ani de comunism.Acum vor s-a distruga si mai rau Transilvania prin divizarea ei in mai multe regiuni fara niciun temei istoric si economic amintind de "pericolul unguresc", uitand ca si Romania si Ungaria sunt membre Nato si U.E. Aceasta reorganizare administrativ teritoriala trebuie facuta numai sub forma de 3 regiuni: Transilvania(incluzand Banatul, Crisana si Maramuresul, fiind practic tot teritoriul intracarpatic al Romaniei cuprin in aceasta regiune istorica.) , Valahia(sau spunei-ar cum vor ei) si Moldova.Aceste regiuni ar avea in ordine niste subunitati, care ar putea fi judetele existente actual.Cele 3 regiuni ar trebui s-a fie federale, sau macar autonome economic,financiar si administrativ.Noi, toti Transilvaneni ar trebui s-a ne luptam pentru federalizare cu mult mai multa ardoare decat facem acum, pana o obtinem.

Flaviu,scuze...lui sergiudusu am vrut sa-i scriu mai sus...separat de comentariul tau pertinent...

credeam ca ideile conteaza nu nickul, tu ca maghiar ar trebui sa-ti schimbi, de asemenea, nickul intr-unul maghiar!
apropo, cati dintre hingherii de aici au in biblioteca cartea lui Gherman din 1999? cred ca niciunul, eu o am din 2000, am citito, atunci eram de acord cu ce scria acolo, acum lucrurile sunt altfel.
daca nuti convine ca aici isi exprima parerea un roman mai inteligent ci citit decat tine si tovarasul dusu ( amandoi maghiari) nu ai decat sati rozi unghiile, sincer, am lucruri mai utile de facut, dar imi apar tara de tradatori si dusmani ca voi,Transilvania NU a avut identitate pt ca mereu a fost la mana grofilor si cotropitorilor maghiari si austrieci, normal ca vrabia malai viseaza, cine va pus in al doilea razboi mondial sa ii lingeti de nemti in fund, credeati si voi ca veti ajunge sa aveti iesire la mare!

Aia fara "identitate":
Cronologia voievozilor, principilor şi guvernatorilor Transilvaniei
• Gelu (Gelou) (ante 896 - circa 903/904)
• Menumorut (Crişana, ante 896-905)
• Glad (Banat, ante 896-834)
• Tuhutum (Transilvania, circa 903/904-?)
• Gylas Maior (Transilvania, ante 950 - sfârşitul secolului X)
• Gylas Minor (Transilvania, secolul X - circa 1002/1003)
• Ahtum (Banat, ante 1002/1004 - 1028/1030)
• Mercurius (1103, 1111-1113) - princeps ultrasiluanus
• Eustachius (Leustachius) (1176)
• Legforus (1199-1200)
• Eth (1200)
• Gyla (Iula) (1201) (prima domnie)
• Benedict (1202-1206) (prima domnie)
• Smaragdus (1206)
• Benedict (1208-1209) (a doua domnie)
• Mihail (1209-1212) (prima domnie)
• Berthold de Merania (1212-1213)
• Nicolae I (1213)
• Gyla (Iula) (1214) (a doua domnie)
• Simion (1215)
• Ipoch (Hippolytus) (1216-1217)
• Raphail (Raphain, Rofoyn) (1217-1218)
• Neuka (Nevke) (1219-1221)
• Paul, fiul lui Petru (1221-1222)
• Mihail (1222) (a doua domnie)
• Pousa (Poşa), fiul lui Solum-Solyom (1227 - circa 1231) (prima domnie)
• Jula, fiul lui Eustachius, din neamul Ratholth (1230-1233)
• Dionysius, fiul lui Dionysius (1233-1234)
• Andrei, fiul lui Serafim (1235)
• Pousa (Poşa) (1235 - 21 martie 1240) (a doua domnie)
• Laurenţiu (1242-1252)
• Ştefan, fiul regelui Bela IV (1257-1258 şi 1260-1270)
• Ereny (Ernye, Irnerius), din neamul lui Akos (1261)
• Ladislau I, din neamul Borşa (1263-1264)
• Nicolae II, din neamul Geregye (1263-1270) (prima domnie)
• Matei (Mathaeus), din neamul Csak (13 iunie 1270 - 3 august 1272) (prima domnie)
• Nicolae II, din neamul Geregye (septembrie 1272 - 14 mai 1273) (a doua domnie)
• Ioan (12 mai - 29 mai 1273)
• Nicolae II, din neamul Geregye (7 iunie 1273 - 24 septembrie 1274) (a treia domnie)
• Matei (Mathaeus), din neamul Csak (1273 - 27 iulie 1275) (a doua domnie)
• Ladislau II, din neamul Borşa (a doua ju***EDITAT***te a anului 1275)
• Ugrinus (Ugrin), din neamul Csak (2 decembrie 1275 - mijlocul anului 1276)
• Matei (Mathaeus), din neamul Csak (9 august 1276 - 13 octombrie 1277)
• Nicolae, fiul lui Mauritius, din neamul Pok (10 noiembrie - decembrie 1277) (prima domnie)
• Finta, din neamul Aba (6 noiembrie 1278 - 13 martie 1279)
• Ştefan, fiul lui Tekes (1280)
• Nicolae, fiul lui Mauritius, din neamul Pok (1280 - 1281) (a doua domnie)
• Roland (Rorandus, Lorand), din neamul Borşa (19 mai 1282) (prima domnie)
• Apor (Opor), din neamul Pecz (1283)
• Roland (Rorandus, Lorand), din neamul Borşa (1 ianuarie 1284 - 13 ianuarie 1285) (a doua domnie)
• Moise (Moius) (ante 1 septembrie 1289)
• Roland (Rorandus, Lorand), din neamul Borşa (8 iunie 1288 - 11 iulie 1293) (a treia domnie)
• Ladislau, din neamul Kan (1294 / septembrie 1295-1315)
• Nicolae, fiul lui Mauritius, din neamul Pok (1 august 1315 -1318) (a treia domnie)
• Dosa de Debrecen (Dausa, Doja), fiul lui Andrei (12 iunie 1318 - 25 noiembrie 1321)
• Toma de Szecseny (18 aprilie 1322 - 27 august 1342)
• Nicolae de Siroka, din neamul Aba (12 noiembrie 1342 - 15 iunie 1344)
• Ştefan Lackfi I, fiul lui Laţc (Lackfi) de Kerekegyhaz (vara 1344 - 3 noiembrie 1350)
• Ştefan, fratele regelui Ungariei Ludovic I (1349 - 1351)
• Toma, fiul lui Petru, din neamul Csor (3 februarie - 9 mai 1351)
• Nicolae Konth, fiul lui Laurenţiu (6 decembrie 1351 - 21 mart 1356)
• Andrei Lackfi, fiul lui Laţc (Lackfi) de Kerekegyhaz (6 aprilie 1356 - 27 septembrie 1359)
• Dionisie Lackfi, fiul lui Ştefan (17 noiembrie 1359 - 30 ianuarie 1367)
• Nicolae Lackfi (12 martie 1367 - 17 noiembrie 1368)
• Emeric Lackfi (17 februarie 1369 - 29 septembrie 1372)
• Ştefan Lackfi II (1 februarie 1373 - 9 aprilie 1376)
• Ladislau de Losoncz I, fiul lui Desev, din neamul Tomay (21 iunie 1376 - 2 decembrie 1391)
• Emeric Bebec (Bubek) I, din neamul Akos (4 martie 1392 - 15 septembrie 1393)
• Frank de Szecseny, fiul lui Konya (6 octombrie 1393 - 14 septembrie 1395)
• Stibor de Stiboricz (9 octombrie 1395 - 8 aprilie 1401) (prima domnie)
• Nicolae Csaki (prima domnie) şi Nicolae Marezali, fii lui Ştefan Csak (1401 - 14 mai 1403)
• Ioan Tamaşi, fiul lui Henric, şi Iacob Lackfi de Santău (16 octombrie 1403 - 14 decembrie 1409)
• Stibor de Stiboricz (6 februarie 1410 - 10 ianuarie 1414) (a doua domnie)
• Voievodatul este vacant (24 iulie - 10 octombrie 1414)
• Nicolae Csaki (13 ianuarie 1415 - ante 6 mai 1426) (a doua domnie)
• Ladislau Csaki, fiul lui Nicolae (22 septembrie 1426 - 20 noiembrie 1435) (prima domnie)
• Ladislau Csaki (a doua domnie) şi Petru Cseh (Cheeh) (prima domnie) (20 aprilie 1436 - 16 aprilie 1437)
• Petru Cseh (Cheeh) (1437-1438) (a doua domnie)
• Desideriu de Losoncz (1438 - 5 mai 1440)
• Ladislau Jackcs (13 ianuarie 1441)
• Iancu de Hunedoara şi Nicolae de Ujlak (Nikola Ilocki) (7 martie 1441 - 1446) (prima domnie)
• Lorand Lepes (guvernator) (1444)
• Lorand Lepes şi Ioan Gereb de Vingard (guvernatori) (1445)
• Emeric Bebek II (1446-1448)
• Emeric Bebek II şi Nicolae de Ujlak (1446-1447) (a doua domnie)
• Emeric Bebek II şi Iancu de Hunedoara (mai-octombrie 1448) (a doua domnie)
• Nicolae de Ujlak (a treia domnie) şi Ioan de Rozgony (1450-1457) (prima domnie)
• Sebastian şi Ioan de Rozgony (1458-1460)
• Căpitan suprem al părţilor Transilvaniei: Ioan Gereb de Vingard (1458-1459)
• Mihail Szilaghi (guvernator) (1460-1461)
• Sebastian de Rozgony şi Nicolae de Ujlak (1460) (a patra domnie)
• Sebastian de Rozgony şi Ladislau de Kanizsa (1460)
• Sebastian de Rozgony (aprilie-septembrie 1461)
• Nicolae de Ujlak (a cincia domnie) şi Ioan Pongracz de Dindeleag (prima domnie) (1462-1465)
• Ioan şi Sigismund de Szentgyorgy (de Sancto Giorgio) şi de Bozin, împreună cu Elderbach de Monyorokerek (1465-1467)
• Ioan Pongracz de Dindeleag (a doua domnie) şi Nicolae Csupor de Monoszlo (1468-1472)
• Blasius Magyar (1473-1475)
• Ioan Pongracz de Dindeleag (1475) (a treia domnie)
• Petru Gereb de Vingard (1478-1479)
• Ştefan Bathory I de Ecsed (1479-1493)
• Ladislau de Losoncz II şi Bartolomeu Dragfi de Beltiug (Belthewk) (1493-1495)
• Bartolomeu Dragfi de Beltiug (1495-1499)
• Petru de Szentgyorgy şi de Bozin (1499 - toamna 1510)
• Ioan Zapolya (1510-1526)
• Petru de Pereny (1526-1529)
• Ştefan Bathory II de Şimleu (1529-1530)
• Valentin Torok (septembrie 1530)
• Hieronymus Laski (1531-1534)
• Emerik Cibak (Czybak) (guvernator) (1533-1534)
• Ştefan Mailat (Maylad, Maylath) (1534-1539)
• Ştefan Mailat şi Emeric Balassa (1539-1540)
• Voievodatul este vacant (1540-1551), „căpitani generali” ai Transilvaniei fiind Ştefan Mailat (29 august 1540 - 20 iulie 1541) şi Emeric Balassa (29 august - octombrie 1540)
• Ioan Sigismund Zapolya (1540 - 15 septembrie 1556, sub tutela mamei sale, regina Isabela; 1559 - 14 martie 1571)
• Gheorghe Martinuzzi (guvernator) (1541 - 17 decembrie 1551)
• Andrei Bathory de Ecsed (1 aprilie 1551 - 1553)
• Francisc Kendi şi Ştefan Dobo (vara 1553 - 1556)
• Voievodatul este vacant (1557-1571)
• Ştefan Bathory III de Şimleu (25 mai 1571 - 1575)
• Ştefan Bathory, vechiul voievod (1575-1583)
• Cristofor Bathory, fratele lui Ştefan (1576 - 27 mai 1581)
• Sigismund Bathory, fiul lui Cristofor (mai 1581 - 1597) (prima domnie)
• Comisari ai împăratului Rudolf II (1598)
• Maria Christierna, soţia lui Sigismund Bathory (19 aprilie - 22 august 1598)
• Sigismund Bathory (22 august 1598 - martie 1599) (a doua domnie)
• Andrei Bathory (martie - 28 octombrie 1599)
• Mihai Viteazul (18/28 octombrie 1599 - septembrie 1600)
• Sigismund Bathory (1601) (a treia domnie)
• Mihai Viteazul şi George Basta, general al împăratului Rudolf II (martie - 9/19 august 1601)
• Sigismund Bathory (3 februarie 1601 - 1602) (a patra domnie)
• Generalul Basta şi comisarii lui Rudolf II (1602 - 1603)
• Moise Szekely (Secuiul) (mai 1603 - 17 iulie 1603)
• Generalul Basta şi comisarii lui Rudolf II (1603 - aprilie 1604)
• Ştefan Bocskai (1604 - 29 decembrie 1606)
• Sigismund Rakoczi (1606 - 4 martie 1608)
• Gabriel Bathory (7 martie 1608 - 27 octombrie 1613)
• Gabriel Bethlen (23 octombrie 1613 - 15 noiembrie 1629)
• Caterina de Brandenburg (16 noiembrie 1629 - 28 septembrie 1630)
• Ştefan Bethlen (1630)
• Gheorghe Rakoczi I (1 decembrie 1630 - 11 octombrie 1648)
• Gheorghe Rakoczi II (11 octombrie 1648 - 7 iunie 1660)
• Francisc Rakoczi I (8 februarie 1652 - 8 iulie 1676; nu a stăpânit efectiv)
• Francisc Rhedei (1657-1658)
• Acaţiu Barcsai (23 august 1658 - 31 decembrie 1660)
• Ioan Kemeny (1 ianuarie 1661 - 22 ianuarie 1662)
• Mihail Apafi I (14 septembrie 1661 - 15 aprilie 1690)
• Mihail Apafi II (1681 - 1 februarie 1713; nu a stăpânit efectiv)
• Emeric Thokoli (8 ianuarie 1690 - 1691)
• Francisc Rakoczi II (8 iulie 1704 - 1711)

Guvernatori

• Gheorghe Banffy I de Losoncz, conte (7 februarie 1691 - 15 noiembrie 1708)
• Ştefan Haller de Hallerstein (Hallerko), baron, preşedintele deputăţiei ţării (10 august 1709 - 2 mai 1710)
• Ştefan Wesseelenyi de Hadad, baron, preşedintele deputăţiei ţării (2 mai 1710 - 31 mai 1713) (prima oară)
• Sigismund Kornis de Gonez-Ruszka, conte, preşedintele deputăţiei ţării (31 martie 1713 - 15 decembrie 1731)
• Ştefan Wesseelenyi de Hadad, baron, preşedinte ad-interim al deputăţiei ţării (1731 - 1732) (a doua oară)
• Franz Andrei Paul de Wallis, conte, preşedintele guvernului (iulie 1732 - iulie 1734)
• Johann Haller de Hallerstein (Hallerko), conte (2 decembrie 1734 - 18 octombrie 1755)
• Franz Andrei Paul de Wallis, conte, preşedintele guvernului (decembrie 1755 - 6 iulie 1758)
• Ladislau Keme, conte (6 iulie 1758 - 7 mai 1762)
• Adolf Nikolaus Buccow, baron, preşedintele guvernului (7 mai 1762 - 18 mai 1764)
• Andreas Hadik de ***EDITAT***ak, conte, preşedintele guvernului (21 iulie 1764 - 20 octombrie 1767)
• Karl Claudiu O’Donnell-Tyrconnel, conte, preşedintele guvernului (14 decembrie 1767 - 28 septembrie 1700)
• Maria Joseph Auersperg, conte (13 ianuarie 1771 - 6 iulie 1774)
• Sa***EDITAT***l Brukenthal, baron, preşedintele guvernului (6 iulie 1774 - 9 ianuarie 1787)
• Gheorghe Banffy II de Losoncz, conte, preşedintele guvernului (9 ianuarie 1787 - 5 iulie 1822)
• Ioan Josika de Branişte, baron, preşedintele guvernului (11 septembrie 1822 - 15 octombrie 1834)
• Ferdinand d’Este, arhiduce, preşedintele guvernului (6 februarie 1835 - 30 aprilie 1837)
• Ioan Kornis, conte (5 octombrie 1838 - 15 august 1840)
• Iosif Teleki de Szek, conte (8 ianuarie 1842 - 14 noiembrie 1848)
• Emeric Miko de Hidveg, conte, vicepreşedinte al guvernului (14 noiembrie - 22 decembrie 1848) (prima oară)
• Ludwig Wohlgemuth, baron, preşedintele guvernului (11 iulie 1849 - 24 februarie 1851)
• Karl Borromaeus Schwarzenberg, prinţ (29 aprilie 1851 - 25 iunie 1858)
• Friedrich Liechtenstein, prinţ (26 iulie 1858 - 23 aprilie 1861)
• Emeric Miko de Hidveg, conte, preşedintele guvernului (10 decembrie 1860 - 26 noiembrie 1861) (a doua oară)
• Ludovic Folliot de Crennville, conte, preşedintele guvernului (26 noiembrie 1861 - 2 aprilie 1867)

Un teritoriu fara "identitate" pe o perioada de aproximativ 1000 de ani...
Insa ai dreptate, unu dintre contropitori e Ştefan Mailat (Maylad, Maylath), de altfel roman :-), si daca incepi sa cauti printre numele celor de sus, mai gasesti cativa cu origin "dubioase".
Si inc-odata spun, ca ai dreptate, cu cititul, ar fi bine sa mai citesti si alte documente, decat cele de genul aparute pe dacomania & co. Adica, daca ai posibilitatea sa citesti surse si in alte limbi, decat romana, poate o sa-ti dai seama, ca nu tot ceeace apar in tara e vazut la fel de altii. Si de fapt ce crezi tu despre tine e o varianta, insa ce cred altii e cu totul alta mancare de peste Asta-i adevarat si in cazul istoriei.
Un exemplu: istoria Moldovei (Principatul Moldovei pe wikipedia) in varianta romana incepe asa: "Moldova era stăpânită de tătari.", daca te uiti pe varianta engleza scrie urmaturul: "In recorded antiquity Moldova's territory was inhabited by several tribes, mainly by Dacians, and at different periods also by Bastarnae, Scythians and Sarmatians. Between the 1st and 7th centuries AD, the south was intermittently under the Roman, then Byzantine Empires. Due to its strategic location on a route between Asia and Europe, Moldova was repeatedly invaded, among others, by the Goths, Huns, Avars, Magyars, Kievan Rus', Pechenegs, Cumans, and the Mongols. The First Bulgarian Empire and the colonists of the Genoa Republic also left a trace in this region."
Sau: "Localitatea Huși este atestată documentar la sfârșitul secolului al XV-lea, mai precis la 1494, într-un document care amintește drumul „ce merge de la Vaslui la Huși”." in engleza:"One theory states that Huși was founded in the 15th century by a colony of Hussites, from whom its name would have been derived".
Si cele scrie in maghiara nici nu o pun in balanta!
Accept, ca nici wikipedia nu e neaparat o sursa 100%, dar diferentele dintre modul de prezentare in varianta romana si cea engleza arata, ca de fapt si in mometul de fata se incearca deformarea istoriei de catre cei care conduc in momentul de fata aceasta tara.
Daca nu-ti convine, ce am scris, documenteazate putin de unde vine denumirea de "Ungro-Vlachia", denumire pastrata de catre Mitropolia Ortodoxa pana la sfarsitul anului 1989 (momentan este rebozetata in Mitropolia Munteniei si Dpbrogei).

Felicitari pentru efortul de documentare , Ceva !!!

Am o singura obiectiune : wikipedia nu este o sursa tocmai buna pentru o cercetare serioasa iar lucrurile scrise acolo n-au nimic de a face cu statul , sunt publicate de " particulari " asa ca concluzia asta " si in mometul de fata se incearca deformarea istoriei de catre cei care conduc in momentul de fata aceasta tara. " trasa de tine nu este tocmai corecta ( scuza cacofoniile ) .

Sa ai un an bun !!!

Sincer, am facut copy-paste... (dar nu numai din wiki)
In legatura cu wiki: "Accept, ca nici wikipedia nu e neaparat o sursa 100%,".
Programa scolara, ca si manualele sunt "dirijate" din centru :-), adica se preda ce "vrea muschii lor" (da, ai dreptate, nu m-am exprimat foarte "inteligibil", dar mai am si altele pe cap),
In rest, mersi si-ti doresc la fel un an mai bun, ca ar fi timpul sa mai si evoluam, ca iar ajung sa spun, ca m-am plictisit de.... :-)

In mod evident este copy - paste dar efortul de a cauta si mai ales interesul de a citi - verifica este laudabil.

Despre manuale , da , asa este , doar ca daca vorbim de alea de istorie , parerea profesorilor cu experienta este ca istoria , ca materie , a cam disparut din scoli ; ce se preda este un surogat .

De " plictisit de ...:-) " , te cred , dar o sa o faci in continuare si inca multi ani ; nu-mi lua in nume de rau ce zic , vreau sa spun doar ca schimbarile in bine dureaza ; consoleaza-te macar cu ideea ca ,in schmb cele in rau care se petrec rapid .

Ref. la ultima fraza: Stiu.

Cand doresti iti arat ca sunt si cu mult mai inteligent decat tine si am si citit mai mult ca tine,daca asta e frustrarea ta...in plus,am caracter spre deosebire de tine care esti o jigodie...aplici o metoda securista de diversiune...iar despre romanism,mergem impreuna la Parintele Arsenie Boca???..si cine e ticalosul sa fie traznit!...te tine?!...

Si chiar asa...te rugase si d-nul dusu: nu vrei sa-ti schimbi nick-name-ul,sergiu dusu?!?!?!

Total de acord,Flaviu!

Eu sunt de origine din Bucovina dar traiesc de peste 10 ani in Cluj si da sunt perfect de acord cu autonomia pentru ca inteleg ca am prospera mult mai rapid datorita faptului ca aici avem alte valori: harnicie, onestiate, respect. Deci hai sa nu-i blamam pe toti romanii veniti in Ardeal. Depinde de la caz la caz.

Eu nu ii blamez pe oamenii care au venit aici, ci sistemul de la Bucale pentru ca in majoritatea posturilor de conducere au adus sudisti sau moldoveni inca din 1918, iar in regimul comunist su cunoaste ca majoritatea C.A.P.-urilor si interprinderilor aveau conucatori de peste carpati,toate acestea pentru balcanizarea Transilvaniei, iar noua ardelenilor nu ne place s-a ni se comande de altii ce s-a facem cu Transilvania noastra.Multi ca tine s-au adaptat si ii respectam, dar sunt si altii care au venit aici din alte zone,care profita de Ardeal si ne fac boanghene si bozgori pentru ca vrem autonomie sau federalizare, dar uscaturi sunt destule si aici pentru ca fiecare padure are uscaturile ei.Numai ca in Transilvania avem valorile pe care le-ai spus tu, poate sunt si in restul tarii dar cred eu ca la o scara mult mai mica.

Cuvantul editat ar fi trebuit sa fie Judetelle.

Cuvantul editat ar fi trebuit sa fie jiudetele.

Pai nu ne spuneti nici o noutate. In 89 am pornit la drum la egalitate cu ungurii. Ca cifre economice ma refer. Unde sunt ungurii azi si unde suntem noi? Intre noi 2 din tarile ex-iugoslave (Slovenia si Croatia) ne privesc de sus prin prisma prosperitatii economice. Anul acesta ne vor depasi si bulgarii. Mai urmeaza sa ne depaseasca si Albanezii cu restul de tari ex-iugoslavii si revenim la conditia noastra de baza: cea mai saraca, cea mai innapoiata, cei mai needucata, cei mai nespalata si cea mai proasta natie din Europa. Si pentru toate astea putem sa multumim politicienilor fanarioti de Bucuresti. Si atunci cum naiba sa mai am eu curaj sa spun ca sunt roman cand merg in strainatate. Nu mai bine spun ca sunt Transilvanean si ascund pasaportul cat pot de bine? Eventual in Europa merg doar cu buletinul dar nici pe ala nu-l arat pt ca tot Romania scrie pe el.

de ce credeti ca multi maghiari isi iau cetatenia maghiara ?? Pai is fac pasaport unguresc si valea a la vest. Si deja nu un caz am auzit ca alfel esti vazut/primit inclusiv in Croatia ...

Bai Sergiu, ti-am mai scris si ieri ca esti "dus". Si e normal sa nu-ti revii de pe azi pe maine. Daca pentru tine mare si mandru "banatsan" Clujul sau Brasovul sunt echivalent cu Bucuresti sau Craiova, atunci nu-mi doresc decat sa-mi suggi pulla. Asa, pe romaneste.

Adevarul doare, nu ai facut facultatea cu mine bboule sa vorbesti asa!
DE CE MIATI BANAT IPUL DL. GHERMAN? Va deranjeaza ca nu sunt de acord cu antiromanii?
Nui nimic acum sunt cu ip de Budapest de la UPC 89.134.216.31 port 3128
De ce permiteti hingherilor sa vorbeasca urat?
Eu pur si simplu nu ma simt apropiat de cluj, sibiu , iasi sau bucuresti, vreau o capitala a Banatului la Timisoara.
BBoul care isi zice clujeanul o fi Sergiu sau dusu, alti antiromani, apreciez articolele obiective dar nu suport analfabetii care au gasit si ei un loc unde sasi dea cu parerea, spre deosebire de alte provincii romanesti, Banatul si Transilvania, din pacate, nu au fost niciodata state de sine statatoare, independente, mereu au fost la mana altor imperii.
Puneti mana si cititi carti, apoi veniti sa injurati!

Sergiu dusu: nu v-am banat niciun IP şi nici nu aş face asta - chiar dacă mi-ar sta în putere.

Bai Sergiu, ti-am mai scris si ieri ca esti "dus". Si e normal sa nu-ti revii de pe azi pe maine. Daca pentru tine mare si mandru "banatsan" Clujul sau Brasovul sunt echivalent cu Bucuresti sau Craiova, atunci nu-mi doresc decat sa-mi suggi p.u.l.a. Asa, pe romaneste.

1. PARTIUM (aprox 3093 K locuitori) = Banat(1125k) + Crisana(1294k) + SatuMare-Maramures (674k)
2. TRANSILVANIA (aprox. 4107k locuitori) = Königsboden (pamant craiesc) ( tinutul sasesc aprox. 1074k) + Terra Siculorum (Tinutul secuiesc – aprox. 700K)+ Zona Muresana (Alba-Hunedoara-aprox 771k) + Transilvania nord (1500k)
3. VALAHIA (9521k locuitori) = Oltenia(1941k) + Muntenia (aprox 2406k)(zona muntoasa doar)+ Campenia(aprox 1355k) (Baragan) + Dobrogea (972k) + Buzau-Braila(869k) + Ilfov(1900k)
4. MOLDOVA(aprox 4591) = Bukovina(600) + Moldova Nord(1823) + Moldova Sud (2168)
http://img255.imageshack.us/img255/460/romaniar.jpg

Si gata. Densitatea nu e la fel in toate judetele. astfel ai de la 600 de mii de locuitori regiuni cu 2400 mii. Asta e, baga mare la lucru si vedem dupa 20 de ani cine unde ajunge. No numa bine

Szekler,
Nu tine. Eu stiu si vad ce iti doresti tu dar nu tine. Daca erati voi asa de buni in HarCov de ce sunteti acum regiunea cea mai saraca. Ma tem ca daca regionalizarea se face asa cum e in linkul ala peste 20 de ani tot voi veti fi cei mai saraci. Deci poate ca e mai bine sa mai reflectezi. Chestia asta cu regionalizare pe criterii etnice e fumata demult. Nu e nici pe departe o garantie a prosperitatii. Mai degreba o regiune cosmopolita dar in care oamenii sunt responsabili, onesti si harnici are sanse mai mari la prosperitate. Uita-te la Elvetia, SUA si alte state prospere dar care au populatii dintre cele mai pestrite ca si etnie.

Foarte corect!

Sunt posibile toate! putem macar sa speram...
Conditia de baza este sa "tragem" la caruta in aceeasi directie, sa renuntam la orgolii si prejudecati fabricate si in primul rind sa avem un conducator, un exemplu de urmat, ca turma sa-l "recunoasca".
Degeaba se ridica unul sau altul si exprima idei clare si coerente...daca "turma" nu aude...Pacatul democratiei! unde pomanagii stau in acelasi rind cu virtuosii!

Ramane cum am stabilit .)) asta ne spun domni din USL. Voi nu vedeti ca i-se rupe la dl politician din sud de Transilvania ! Voi nu vedeti ca i-se rupe, dl politician din Transilvania ..de Transilvania !!! si asta este
CEL MAI TRIST !! Urmaresc cu interes dezbaterile pe aceasta tema si observ urmatoarele orice alta varianta propusa pe zone istorice ,se contraargumenteaza ca asa ceva NU va fii permis (posibil) ca aceasta ar fii regionalizare pe criteri etnice ! Iar se incepe prin a baga frica si suspiciunea in oameni ca daca va fii altfel decat vor ei ,pericolul maghiar este eminent. si domni politicieni din Transilvania executa intocmai ordinele sefilor din Bucuresti si ei apar la TV si ne expica cat de intelept si ,mari patrioti sunt dar in realitate ...i-se rupe,,-))

mda.. desi USL-istii din Transilvania au obtinut scoruri nesperate se pare ca la capitala nu ii baga nimeni in seama. In guvern nici urma de transilvaneni (exceptie acl ministru delegat pt. dialog social :))) care aduce mai multa paguba decat beneficii pt. Transiilvania - au trimis-o pe doamna aia sa discute cu sindicatele cand protesteaza :)) si cam atat.) Investitii in Transilvania ZERO, eventual asa cum spunea ponta "daca suntem buni la atragerea fondurilor europene" :)) Cam asta e multumirea USL-ului pt. USL-istii din Transilvania din pacate.
.
A.. si sa nu uitam, in Bistrita, cu primar USL, au crescut impozitele cu 20%, cea mai mare crestere din tara.

No Stress
exact asta spunea Boc inainte de alegeri si nimeni nu-l baga in seama

eu zic ca cel mai bine ar fi ca fiecare dintre noi sa cautam sa muncim cat mai bine, sa nu depindem ce deciziile altora sau de indicatii de oriunde ar fi, sa incercam sa promovam egocentrismul si ideea ca avem posibilitati nelimitate in a reusi in viata dar cu multa MUNCA si SERIOZITATE, sa vedeti atunci rezultatele!

regionalizarea trebuie facuta pe provincii istorice. Una e cand promovezi Transilvania, si alta e cand spui ca "va asteptam in nord-vest, sa gustati obiceiurile norvestene" :)))) O sa fim de rasul curcilor cu regiunile pe care vrea USL sa ni le bage pe gat. Nu o sa avem nici o identitate. Cel mai rau, USL vrea sa distruga identitatea Transilvaniei, spargand-o in regiuni pe care nu le poti vocaliza. Mda.. noi nordvestenii spunem NU!

gresit, eu sunt in Banat si as vrea capitala regionala la Timisoara de care ma simt atasat nu la Cluj sau Brasov, care pentru mine se afla cam tot pe unde e Bucuresti sau Craiova!

Dragul meu Sergiu, de va fi odata sa vedem autonomia Transilvaniei, eu, Attila din Cluj, ma voi bucura cel mai tare alaturi de tine daca capitala va fi la Timisoara. Numai sa fie odata!!!

oare ce fel de regiune va fi transilvani atunci cand se vor forma partide, parca vad : partidul osenilor, partidul motilor, partida romilor de mures, partidul motilor, partidul sasilor din covasna, uniunea grofilor, partidul maramuresul istoric, partidul ***EDITAT***ilor din sibiu, partidul lu dracu, etc. va dati seama ce porcarie va fi.
APROPO, STIE CINEVA CARE E OMPONENTA ETNICA A TRANSILVANIEI IN 2013?
mie teama ca e mai rau ca in Bosnia!
Din nou, indemnul meu, burta pe carte si mai lasati lingura de gulas in pace!

D-apoi Banatul oricum a fost regiune de sine statatoare de-a lungul istoriei. Daca va fi sa avem autonomie de ce sa nu avem Transilvania cu capitala la Cluj si Banatul (actualele judete Timisoara, Arad, Caransebes, etc.) cu capitala la Timisoara. Eu asa as vedea lucrurile.

o idee ar fi REGIUNEA MOLDOVA cu trei PROVINCII ( Bucovina , Moldova de Mijloc , Moldova de Jos sau Vrancea ); REGIUNEA VALAHIA cu trei PROVINCII ( Oltenia , Regat , Baragan-Dobrogea - sau regiunea REGAT cu provincia Valahia ) si REGIUNEA TRANSILVANIA cu trei PROVINCII ( Banat-Crisana { cu judetele actuale Caras , Hunedoara ,Timis, Arad , Bihor} Ardeal { cu Alba, Sibiu, Brasov, Mures, Harghita, Covasna } si provincia SOMES { cu Bistrita, Cluj, Salaj, Maramures, Satu-Mare }. Judetele se desfinteaza , iar provinciile vor avea Consiliul Provincial ( cu atributiile actualelor Consilii Judetene ) . Iar regiunile vor avea Prefecti ( cu atributiile Prefectilor actuali ). La o adica se pot schimba denumirea de Provincie cu cea de Prefectura cu atributiile CJud. Dar parca mai bine suna PROVINCIE. Judetul Ilfov cu Bucurestiul ar forma Metropola BUCURESTI ( sau dupa gusturi Metropola Mitica ). PARERI !? ( detalierea celorlalte provincii cred ca e destul de clara in grupe de 4-6 judete ).

mmnnjn,bbinoco,tutz ati innebunit???...era o idee si nu inteleg ce va turati asa...doar si Moldova nu-i a voastra,nici a urmasilor vostri,ci a urmasilor urmasilor vostri in veci pururea.Amin!(si subiectul discutiilor este Transilvania,deci...relax!!!)

De cand niste prostalai din Transilvania impart Moldova? vedetiva bai ***EDITAT***ilor de Ardealul vostru si nu ne mai ***EDITAT***.teti pe noi cu lectii de admnistratie publica.

De cand niste prostalai din Transilvania impart Moldova? vedetiva bai ca.ca.tzilor de Ardealul vostru si nu ne mai fu.te.teti pe noi cu lectii de admnistratie publica.

ca sa fiu in ton cu tine si limbajul tau : bah prostalaule sirmar E VORBA DE O PROPUNERE DE REGIONALIZARE A ROMANIEI. Din partea mea luati-va moldova cu iliescu si pdsr cu tot si uniti-va cu moldova sovietica si belarusul.daca esti prost de ce naiba mai comentezi , kakaraule !?!

Nu mai bine te unesti tu cu pi.zda matii?

fain zis sirmare , mai stii din astea ? mai baga ! esti tare , traiasca-ti neamu' DE NECIOPLIT !

@bbq, de acord, suna bine, dar totusi denumirea "provincie" iarasi ne duce cu gandul catre acele regiuni care sunt situate in afara capitalei, sau cum era pe vremea Imperiului Roman, provincia era teritoriul in afara Italiei supus administratiei romane. Pe cand noi nu cred ca asta vrem, sa depindem de capitala, de centru, nici macar interpretarilor nu trebuie lasat cale libera!

... si ce spui tu e corect , dar n-am gasit alta notiune , poate vin si alte idei ! INTREBARE : Crezi ca celor din PROVINCIA CATALUNYA le este rusine cu denumirea de pe vremea romanilor. ( chiar daca vor sa devina stat independent ). Oricum pentru simplificare ar putea fi denumite JUDETE sau alt fel. Autonomia economica va fi dirijata tot politic , cum se va stabilii in Parlament , la fel si descentralizarea. Acestea sunt aspecte pur politice si independente de organizarea teritoriala. Iaca am putea sa le spunem TERITORII !

REGIUNEA TRANSILVANIA care sa cuprinda provincia ARDEAL???????? Doamneeeeeeeeeeeeeee, cata istorie cunoastem!!!!!

mihaita tata , cunoastem si noi ca Transilvania inseamna cam acelasi lucru cu Ardeal , dar e o conventie. Imi spui si mie care sunt cele trei tari romanesti ? banatul sau crisana au identitate particulara ? CUM SA-I SPUNEM ZONEI DIN CENTRU ? Am putea sa zicem TIRNAVE , dar ce vor zice Brasovenii , am putea sa-i spunem HARCOV , dar ce vor zice motii ( motii= locuitori din Apuseni , cunoastem si asta ). Hai ca te-ai infierbintat prea tare ! Nu-i asa ca Muntenia sau Regat e cam la fel ? Pacat ca n-ai inteles ideea ! Cu asa rumini nu o sa ajungem niciodata la vreo concluzie , asa ca mai bine o lasam moarta toata ideea regionalizarii ! Sa vezi razboi pe antene !!!

si exact asta se va intampla daca se merge pe proviciile istorice. Banatul va fi o regiune cu capitala la Timisoara.
.
Regiunile istorice sunt: Transilvania, Banat, Crișana, Bucovina, Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea. Sunt tot 8 la numar si toata lumea stie de ele si se identifica cu acestea: moldovean, oltean, ardelean, banatean, etc. Pare ca suna mai bine decat nordestean, sudvestean :))))

e corect ce spui , dar trebuie tinut cont si de un anumit echilibru demografic si economic. De ex Dobrogea cu judetele Tulcea si Constanta ar fi o regiune mult prea mica in comparatie cu Transilvania ( cu 11 judete actuale ) ! Iti dai seama ca la mintea lu' mazare , iar trebui acelasi buget ca si in Moldova ( dar mai multe baruri si fete care sa voteze in bikini ) !!!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide