Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 11 Oct. 2012, 09:45
281
31704

Gherman. Bozgorul. Boanghena

Zic şi eu din Prosport: „Unul dintre managerii de la Steaua a fluturat steagul României după meciul cu CFR. Nimic anormal până aici, doar că acelaşi personaj îi numea "bozgori cretini" pe fanii clujenilor. Apoi citesc despre Mitică Dragomir, care, enervat de Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, se înfurie brusc: “O să cer Guvernului să-l schimbe. Să nu mă supere, că pornesc tăbarca”.

gherman.bozgorul.boanghena
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

E sufocant: am ajuns, ardelenii, toleraţi într-o Românie a bătăuşilor, a miliţienilor şi a tuturor puşcăriaşilor cu rolex. Îşi permit să vorbească despre noi orice, din perspectiva stăpânilor, a cuceritorilor. Ei nu pot fi pedepsiţi niciodată, pentru că idoţii din fruntea statului român gândesc de fapt la fel ca ei, dar ştiu că nu dă bine s-o spună.

Ok, mă băieţi: eu sunt bozgor. Boanghenă. Corcitură de Transilvania. Pot să ies din bibliotecă şi vă scuip şi eu în cerul gurii. Pot să joc tontoroiu' pe mormîntul strămoşilor voştri laşi şi beţivi. Pot să scriu: “Era la Steaua-un berbecuţ/avea şi gură, şi prepuţ/dar confunda, el, berbecuţu'/adesea gura cu prepuţu'”. Bine-i?

Băieţi, în afară de contre, pare că nu mai avem nimic în comun. Da: înainte ne unea frica faţă de ăla pe care l-aţi lins în dos, Ceauşescu: acum gata.

Voi vă purtaţi ca nişte cuceritori? Voi, care vă puneaţi copiii şi muierile gaj la Stambul? Voi, cunoscuţi ca trădători prin excelenţă în istoria voastră? Voi, care în afară de noroc curvesc nu aveţi cu să vă lăudaţi? Voi, care-aţi pus la pământ ardealuri şi banaturi şi bucovine şi moldove – adică tot ce nu e Bucureşti.

Ei bine, băi: nu vă merităm. Nu descoperiserăţi scrierea când la Cluj se deschidea prima universitate. În biserici lălăiaţi în şalvari când Transilvania semna Pacea de la Westfalia. Fugeaţi în păduri când Transilvania semna Editul de la Turda şi recunoştea, pentru prima dată în lumea asta, libertăţile fundamentale.

Sunteţi o gaşcă de nemernici, ne faceţi bozgori şi boanghene numai pentru că străinilor mereu le-aţi furat portofelul – n-aţi încercat farmecul diversităţii. Nici măcar drapelul ăla roş-galben-albastru nu-l meritaţi: pentru voi e flegmă, nu simbol. Îi duceţi de nas pe oamenii ăia simpli care umplu stadioanele, ăia care n-au altă vină decât spectacolul duminical. Sportul.

Într-o zi, aşa subalterni cum ne credeţi, vom fi autonomi sau mai mult. Într-o zi Transilvania asta se va trezi şi-şi va cere istoria şi oamenii săi înapoi. Nu e departe vremea aia.

Dar voi veţi sta la barieră, pe dinapoia steagului. 

Voteaza articolul
4 / 5 (46 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Tu stai cu capul plecat si curul gol la ungurii ce te platesc.

Concluzie , dupa atatia ani : maghiaropatul actualmente somer in Romania Sabin Gherman este platit de Budapesta . Chiar zilele trecute cu baniidin ultima transa si-a cumparat semineu. Un hot prins, chiar daca face puscarie rar se lasa de meserie. Asa si cu Gherman! A fost prins de sute de ori cu minciuna in articolele si postarile sale . Dar a continuat de fiecare data. A fost prins de Tuca si CTP cu scrisori editate de el si alte magarii . Inutil . Subinginerul Gherman , cu studii la Craiova a carei bunicuta maghiara a venit in Ardeal adusa de Ministerul Colonizarii de la Budapesta se afla sub aripa protectoare a lui Victor Orban . Si pe statul de plata al UDMR ului.

D-l Gherman va admir pentru sinceritatea d-vs,dar credetima ca in aceasta tara nu se va schimba nimic inca 50 ani pana cand nu vor murii cei ce se multumesc cu o sarma s-au cu o galeata de nylon. va doresc multa sanatate,DUMNEZEU sa va ocroteasca.

"Divide et impera", asra fac de 96 de ani, toate cozile de topor, in Ardeal sau Regat. Si acum, frica-i mare ca in ardeal, din ce in ce mai multi romani prefera sa-si dea mana cu ungurii&sasii. De ce? Pai avem experienta(unii) de viata ca de furat am fost furati de mitici si cozile lor mocanesti. Da astia(cozile "ardelene") is la prima, cel mult a II-a generatie de mocani veniti la campie(oras), din padure. Si tot ce le-au turnat in urechi miticii(ff multi chiar sunt turnatorii lor), timp atata vreme, cred ca-i adevarat. Si, d-lor regateni, cunoscatori ai istoriei, de ce in 1922 ardelenii lui Maniu(si nu numai), au refuzat(boicotat) incoronare de la Alba Iulia a lui Ferdinand I, ca rege a " tuturor" romanilor. Trecusera doar 4 ani de la "marea" unire, si deja erau satui cumva de fratii lor regateni? Dar asta(ca si altele, cu sutele), is secrete de "stat", nu-i asa. Ce pot spune este faptul ca romanii actuali(ardeleni, romani& unguri) sunt vazuti boi/vaci buni de muls/injugat la caruta cu coviltir, RoMare!

Transilvania nu ii Romania!!!
Transilvania nu ii Ungaria!!!
Traiasca multiculturalismul din Transilvania!
Independenta Transilvania!!!

Sper si militez ca, cat de curand, toti "indienii" din sud sa intre in Ardeal doar cu viza.
O noua doctrina, un nou mesaj politic trebuie renascut si promovat in lume, nationalismul si mandria de a fi transilvanean, unitate intre ardeleni!
Traiasca Ardealu! Traiasca Transilvania!

ghermane, ghermane..!!!...Degeaba incerci tu sa insinuezi ca miticii ar avea ceva cu ardelenii. Stie toata lumea cine-i bozgor si cine nu-i. Da' neamului astuia romanesc nu bozgorii i-au facut rau cat i-au facut cozile de topor ca tine.
O veni ea vremea sa te vedem in fata plutonului de executie langa mentorul si finantatorul tau, lazlo tokes !

Oare o sa se termine discutia asta vreodata,oare o sa asistam la o buna intelegere intre romanii acestei tari vreodata,oare parintii limitati o sa inceteze sa isi indoctrineze copii cu parerile lor öbosite" si expirate?
Cred ca nu.......

@Tuc &co: Fraților, de ce vă chinuiți să argumentați? Voi nu vedeți că adevărul absolut și adevărata istorie sunt cunoscute numai în Transilvania? Voi nu vedeți că la vorbe cuviincioase vi se răspunde mai mult cu invective? De parcă ăia care scriu măgăriile nu au și ei o mamă căreia i se pot face tot felul de urări...
Mă frământă o întrebare: cipul cunoașterii nemărginite și al istoriei adevărate li s-o implanta la naștere sau cu ocazia vreunui vaccin? Că văd că sunt pe aici unii care nu au dubii. Descartes cică spunea ”dubito ergo cogito, cogito ergo sum” . Mă îndoiesc deci gândesc, gândesc deci exist. Cum carteziaiusmul este de necombătut (așa am auzit pe la școală) , încerc și eu să descâlcesc misterul. Ăștia există, de vreme ce scriu pe forumuri. Există, deci gândesc. Ei, dar stai așa, nu se potrivește, ei nu se îndoiesc.Tiii, cum s-o dăm să fie bine? Ia să încercăm așa: nu mă îndoiesc, deci nu gândesc, nu gândesc deci nu exist...Măi frate, nici așa nu se pupă...Mă tem că este o singură concluzie: nu-ți pune mintea cu prostul, că el nu are dubii iar tu riști să te îndopi cu calmante.

Pai eu nu mai vreau sa argumentez , vreau sa-l injur pe Gherman si aia ca el , sa fac " caraghioz " cum zice turcu ' .
Nu-mi face placere dar cred ca si o reactie de genul asta le trebuie ; daca nu o ai te iau de prost ori slab de inger ori cred ca au dreptate .

Băi Sabine (ca să păstrăm tonul articolului)! Iar dăduși cu mucii-n fasole! Te-or fi ofticat alde Mitică Dragomir sau alții, dar nu merită să tratezi pe toți cei de dincolo de Carpați în modul jignitor în care o faci. Și îți voi scrie și aici, ceva ce am mai scris pe undeva, tot pornind de la un articol care-ți aparține: Cînd tac-tu mare zbiera din toți bojocii ”Noi vrem să ne unim cu țara”, tata-mare și vecinii au plecat la război să vă puteți voi uni cu țara, că, chipurile, v-o trăgeau ungurii de vă clănțăneau dinții. Unii nu s-au mai întors, iar unirea a avut loc. Acum, iar sunteți nemulțumiți. Părerea mea este că ”ardeleniștii” suferă de o criză de identitate. Băi flăcăi, rezolvați-o fără a-i jigni pe alții, că nu șade frumos.
Nu are rost să trec la ”ba pe-a mă-ti” răspunzând la invectivele alea suburbane relativ la norocul curvesc ș.a.m.d., ar fi sub demnitatea mea.
Îmi permit, băi boanghină (nu boanghenă, cum greșit folosești tu termenul) să-ți sugerez să dai o căutare pe internet (că faza aia cu ieșitul din bibliotecă e abureală, nu te mai crede nimeni că faci parte din asociația prietenii cărții) și să vezi cam care au fost primele universități din România asta pe care o hulești cu atâta sârg. Pentru exemplificare îți sugerez ”Academia Domnească” Cotnari și ulterior Iași.
Cât despre ”farmecul diversității”, noi, românii, îl avem în sânge, nu pe buze. Ideea trăznită a Școlii Ardelene cum că am fi direct coborâtori din daci și din romani a apărut din nevoia de a fi mai cu moț decât ungurii care vă stăteau cu cizma pe grumaz. Noi, ”miticii” știm bine că farmecul ne vine tocmai din amestecul de seminții din care suntem plămădiți, așadar din diversitate.
Nu cred că folosești termenul de ”subaltern” în cel mai fericit mod. ”Slugi” ai vrut să spui, numai că te-ai ferit de cuvinte. Mă mir! Românii din exteriorul Arcului Carpatic vă privesc pe voi, ardeleni, cu respect pentru hărnicia voastră, chiar dacă, glumeți fiind, vă numesc boanghine. Fac și eu parte dintre cei care privesc cu admirație hărnicia voastră. Și atât. Nu mă aștept ca dintre ”ardeleniști” să răsară vreun geniu.

Bravo Paul! Ai exprimat cel mai bine ceeace avem noi "regatenii" pe suflet. Nu stiu daca ai observat, dar NOI REGATENII nu i-am jignit niciodata pe cei din Transilvania si Banat. Noi in schimb am fost jigniti de (o parte din ei ) de nenumarate ori: "mitici" ( ce dracu' o fi-nsemnand nu stiu), "sarma", "nespalatii de moldoveni", "moldovenii sunt asistati social prin definitie", "oltenii au mari probleme cu igiena corporala" Defapt pe ei (pe "transilvaneni") ii c-am da de gol inconstientul.

A si ce ma distreaza si mai tare e faptul ca ne numesc pe noi in bataie de joc... "valahi", fara sa-si dea seama c-asa jignesc memoria unui mare savant ardelean: Nicolaus Olahus

as dori o precizare pt a vesteji bucuria unor ardeleni de a ne persifla cu asa-zis injuriosul apelativ mitic/mitici.
luati un dex si va lamutiti: MITIC= FABULOS, LEGENDAR. deci multumim pt apreciere!
ps. ar fi desigur si alintul numelui DUMITRU => MITICA(de la liga),iar apoi un MITICA, doi MITICI,copii ai durerii!

mai Cremene,esti prost de putzi. Eu sunt ragatean sau zi-mi mitic daca vrei,dar tu depasesti limita legala de prostie

N-am spus niciodata ca daca esti "regatean" (in treacat fie vorba si eu sunt "regatean" [din Bacau]) esti "mitic". Si apropo ce-nseamna "MITIC"? Daca te-am jignit cu ceva imi cer scuze. Te rog sa-mi indici fraza care te-a deranjat pentru a o putea explica. Ma enervez cateodata cand vad cum suntem jigniti NOI "REGATENII" (moldovenii, oltenii si muntenii). Daca te-a enervat c-am spus: "Cum ii spui unui nesimtit? "Mitc". Cum ii spui unui nesimtit cu ifose? "Ardelean"", te-ai enervat cam fara motiv. "Mitic" e un simplu cuvant inventat de "inteligentii transilvaneni" tocmai pentru a-si acoperi propria lor prostie. NOI REGATENII NU NE SIMTIM MITICI, NE SIMTIM ROMANI. Inca odata imi cer scuze daca te-am jignit cu ceva (in mod sigur e vorba de o neintelegere).

iti dau un sfat:nu mai juca jocurile alea pe computer ca-ti afecteaza psihicul. Te instiga la violenta

cica, pestele de la cap se-mpute ...

Vrei sa zici ca domn' Gherman e capul gazetei asteia ??

nu ! gherman bacs este anusul acestei gazete.......doar debiteaza numai fecale

peste tot exista,ei i-am vazut oriunde a, umblat. Si nu sunt doar de cetatenie romana. Englezii,danezii,elvetienii ii au pe ai lor si nimeni nu a spus vreodata de popoarele acelea ca sunt tigani.e usor sa etichetam. Si imi cer scuze daca am scris ceva,ce ar putea suna a jignire. Si vad ca postarile mele apar tot de cite doua ori,desi le pun o singura data. Scriu de pe telefon,poate de aceea.
Ps.legat de tigani,sãtrarii chiar aveau niste obiceiuri faine si o muzica mao frumoasa decit manelele de azi

peste tot exista,ei i-am vazut oriunde a, umblat. Si nu sunt doar de cetatenie romana. Englezii,danezii,elvetienii ii au pe ai lor si nimeni nu a spus vreodata de popoarele acelea ca sunt tigani.e usor sa etichetam. Si imi cer scuze daca am scris ceva,ce ar putea suna a jignire. Si vad ca postarile mele apar tot de cite doua ori,desi le pun o singura data. Scriu de pe telefon,poate de aceea.
Ps.legat de tigani,sãtrarii chiar aveau niste obiceiuri faine si o muzica mao frumoasa decit manelele de azi

nu asta am vrut sa spun ca sunteti ***EDITAT***i ca stim adevarati romani nu sunt dar avem prea multe romi si de aia nu prea sintem mindru de pasaportul roman .
sory dar asta este adevarul

imi pare rau pt tine Demeter daca consideri ca suntem tigani. Si sa stii ca traiesc de 4 ani in Italia si sunt tratat bine. Am vizitat 17 (SAPTESPREZECE) tari europene in afara de Italia. Nu am fost facut tigan. E adevarat ca se uita urit la noi,se uita asa pt ca unii dintre noi au grija sa ne murdaresca imaginea. Astea cu tiganii si neam prost le-au inventat unii ca tine,iar altii,tot ca tine,le-au preluat. Europa nu e asa proasta sa nu face diferenta intre romani si tigani,intre romanii care fac probleme si ceilalti care isi vad de ale lor. Daca ti-e rusine de ceea ce scrie in pasaportul tau,mie nu. Eu abia astept sa ma intorc in Romania. Si o sa fiu si bozgor si mitic. Apropo de tigani,afla ca aveau o cultura si traditii frumoase ale lor. Iar in satre aveau niste legi(nescrise),care ar putea fi adoptate de orice parlament. Iar muzica tiganeasca traditionala,aia de satra,o acult cu placere. Iar Transilvania a fost pamant Romanesc dintotdeauna. Ca era sub ocupatie, e adevarat. Dar eu nu ma pot declara proprietarul casei tale,pt ca am intrat cu forta in ea. Si apoi nu stiu de ce ne certam,(sau ce facem noi aici?)poate ca in viata reala am putea fi chiar prieteni.cit despre istorie,o studiez,dar nu ce de pe net,din toate articolele scrise de oricine se trezeste mare istoric. Iar clipurile pe care le difuzati pe youtube,pot si eu sa le fac. Pina in urma cu ceva timp stiam ca sint roman. Apoi aflu din acest articol ca sunt ardelean,ceea ce nu e totuna,cicã. Treaba e cum ii spun eu acum lu' bunicu ca Romania pt care a luptat el nu exista. Ca a fost un fraier ca a luptat pt eliberarea Ardealului,ca nu trebuia sa cada prizonier in Rusia,pt ca e inutil,ca oricum noi nu vrem sa fim uniti. El si altii ca el chiat cred ca nu a fost in zadar. In fine,nu sunt istoric,dar nici ochelari de cal nu am. Deci vad,aud,receptionez ce s-e intimpla in jur.

imi pare rau pt tine Demeter daca consideri ca suntem tigani. Si sa stii ca traiesc de 4 ani in Italia si sunt tratat bine. Am vizitat 17 (SAPTESPREZECE) tari europene in afara de Italia. Nu am fost facut tigan. E adevarat ca se uita urit la noi,se uita asa pt ca unii dintre noi au grija sa ne murdaresca imaginea. Astea cu tiganii si neam prost le-au inventat unii ca tine,iar altii,tot ca tine,le-au preluat. Europa nu e asa proasta sa nu face diferenta intre romani si tigani,intre romanii care fac probleme si ceilalti care isi vad de ale lor. Daca ti-e rusine de ceea ce scrie in pasaportul tau,mie nu. Eu abia astept sa ma intorc in Romania. Si o sa fiu si bozgor si mitic. Apropo de tigani,afla ca aveau o cultura si traditii frumoase ale lor. Iar in satre aveau niste legi(nescrise),care ar putea fi adoptate de orice parlament. Iar muzica tiganeasca traditionala,aia de satra,o acult cu placere. Iar Transilvania a fost pamant Romanesc dintotdeauna. Ca era sub ocupatie, e adevarat. Dar eu nu ma pot declara proprietarul casei tale,pt ca am intrat cu forta in ea. Si apoi nu stiu de ce ne certam,(sau ce facem noi aici?)poate ca in viata reala am putea fi chiar prieteni.cit despre istorie,o studiez,dar nu ce de pe net,din toate articolele scrise de oricine se trezeste mare istoric. Iar clipurile pe care le difuzati pe youtube,pot si eu sa le fac. Pina in urma cu ceva timp stiam ca sint roman. Apoi aflu din acest articol ca sunt ardelean,ceea ce nu e totuna,cicã. Treaba e cum ii spun eu acum lu' bunicu ca Romania pt care a luptat el nu exista. Ca a fost un fraier ca a luptat pt eliberarea Ardealului,ca nu trebuia sa cada prizonier in Rusia,pt ca e inutil,ca oricum noi nu vrem sa fim uniti. El si altii ca el chiat cred ca nu a fost in zadar. In fine,nu sunt istoric,dar nici ochelari de cal nu am. Deci vad,aud,receptionez ce s-e intimpla in jur.

am vazut filmarea,Demeter. Te dezamagesc,dar nu e nimic senzational,nimic ce nu stiam. Si daca ai inteles la minutul 9 ca Transilvania nu era Romania,inseamna ca interpretezi lucrurile dupa cum iti convine. Din ce am citit eu pina acum,rezulta ca Dacia lui Burebista(asta era dac nu maghiar) se intindea pina la Budapesta. Ceea ce depaseste cu mult granitele Ardealului. El unit pt prima data triburile dacice,deci si Ardealul actual. Sa stii ca si inatichitate au existat istorici,si ei au spus lucrurile acestea,nu eu. Daca nu ai auzit de PLINIU,PINDAR,IULIU HOMORIU,TACIT,STRABON,HERODOT, HERODOR,PAUSANIA,HESIOD,APOLLODOR(altul decit cel care a construit faimosul pod) MACROBIU,SCHYLACIS,DIODOR SICUL,EUSTATIU,TITUS LIVIUS, au scris mult despre daci si despre popoarele protolatine care au trait prin zona. Daca ai putea sa stii macar o micuta parte din ce au scris,nu te-ai mai rusina de pasaportul tau. Nu vreau sa ne certam,nici sa crezi ca am ceva cu cineva,dar istoria nu incepe cu imperiul roman sau pina unde se limiteaza cartile noastre sa ajunga. Au existat oameni cu mult inainte si culmea,chiar scriau.

domnul Tuc,eu nu-mi fac singe rau,dar aveati dreptate,de ce sa tac? Pina una alta oi bea un jinars din ala de arde pe grumaz. Asta ca sa fiu ardelean. Si sa nu-mi asmut cîinii pe ei :))

Marius daca stii istoria atuncia stii ca Transilvania numai dela 1920 e Romania.numai pentru tine pun un link si de la minutul 9 o sa stii ca transilvania nu e romania, si nu sintem mandri ca avem pasaport roman .in uniune e egal daca arati pasaportul roman ca esti ***EDITAT***.

aici e linkul
http://www.youtube.com/watch?v=FDxNm3VFMtY

ali, daca suntem neam prost,tu de ce dai dovada acum insultind ?sunt român si sunt mândru,spre ciuda unora.de asta ai dat de inteles ca esti maghiar cu mama romanca?puteai sa fii roman cu tata maghiar,dat fiind ca traiesti in Romania. Ti-e rusine sa fii roman? Pai vezi? Desi nu vrei,esti in Romania si in pamint Romanesc iti vor putrezi ciolanele,daca nu cumva te decizi sa te muti in Europa despre care stii atitea

Nu-ti fa sange rau , Marius . Oameni inepti ca Ali asta nu merita sa te enervezi pentru ei .
Si poate pana la urma injuriile din site-ul asta sunt refularea necazurilor pe care le au si ei si pe care nu le pot invinge altfel ; macar isi descarca unul dintre ofuri .

Nu-l trimite sa se mute in Europa ; este deja dar vrea in partea aia care traieste bine !
Fii convins ca daca era in stare de ceva iar dorinta lui de plecare ar fi fost reala nu statea sa se injure cu noi acum .
As fi tare curios ce pregatire au astia care ne fac pe noi mitici tampiti , de ce au fost in stare in viata si ce au dat ei altora de cer atat de mult acum .....

Initial voiam sa combat cateva postari, dar m-am razgandit. De ce? Nu ar fi avut relevanta, pur si simplu, pentru ca informatiile pe care le avem unii si altii, au izvoare diferite. Exemplu pot aduce Moldova descrisa pe wikipedia in atatea feluri, in cate limbi apare.
Marea majoritate a comentariilor nu se mai refera la articol, ci, la cu totul alt ceva. Cei care totusi comenteaza articolul, ori nu au citit-o pana la capat, ori comenteaza rauvoitor, din nu stiu ce motive. Din punctul meu de vedere cea mai importanta fraza este "Îi duceţi de nas pe oamenii ăia simpli care umplu stadioanele, ăia care n-au altă vină decât...". Din acesta, pentru mine, devine evident ca injuriile aduse se refera la o clasa pe care si eu o numesc "mitici", adica cei, care cica ne conduc. Nu Bucurestenii, nu Oltenii! Nu! Mitica de la minister, mitica de la FRF, mitica de la, si de fapt am putea aduce mii de exemple, despre cativa nesatui de putere, care nu mai stiu cum sa devina mai "populari" si aduc injurii la indiferent cine, doar sa fie in lumina reflectoarelor.
Eu prin acest articol am vazut un raspuns adresat lor. Dar cum se intampla de obicei, tot acei mitici iar au reusit sa ne invrajbeasca si sa ne faca bozgori si mitici, pe noi "pe oamenii ăia simpli care umplu stadioanele...". Si in prostia noastra omeneasca, de fapt, am devenit bozgori si mitici.
Nu cred ca e nevoie de o analiza prea profunda, sa ne dam seama, ca se urmareste exact acelasi slogan, care de fapt a fost urmarit de foarte multi in timpul istoriei omenirii: Divid et impera! Cine avea interes in vremuri de mult apuse sa ne desparta? Pai o fost turcii, o fost Habsburgii, o fost rusii, iar acum sunt statele cu interese financiare in aceasta zona. Daca luam diferite momente ale istoriei, cand romanii si maghiarii au un scop comun, de exemplu luptele impotriva turcilor, se poate spune ca sunt momentele glorioase a ambelor natiuni. De altfel cea mai mare problema a istoriei este, ca reflecta vointa politica a unui anumit moment. Adica, cum sa se scrie o istorie, in care relatia romanilor si maghiarilor sa fie buna, cand de fapt trebuie demonstrat, ca "grofii maghiari" au nenorocit "iobagii romani", si asta in numele luptei de clasa, aia muncitoare. Cum ar fi fost posibil, ca "urmsaii romei" sa fie in relatii bune cu "niste nomazi necivilizati"? Ba mai mult, eventual sa se si ajute? Nu, asa ceva nu sa putut intampla. Nu pe dracu, ca doar turcii vroiau sa ne ocupe pe toti crestinii, si Mircea sau Stefan nu pre putea cere ajutor de la Roma, ca de, erau ortodocsi. Insa aveau vecini, drept, de religie catolica, sau protestanta, care aveau interesul ca turcii sa nu ajunga la ei. Ca urmare cu cine se aliau?
Dar nu numai comunistii sunt cei care baga ura intre popoare, acelasi lucru o face si casa regala a Habsburgilor, dandusi seama foarte repede, ca diferendele dintre romani si maghiari ii sunt prielnice, adica pana ei sunt ocupati unii cu altii, noi putem fece ce vrem. Parca acelasi lucru se intampla si acum. Nu?
Din istorie ar trebui sa invatam, dar ceeace eu vad e, ca ne repetam greselile. Multi vobesc, ca e nevoie de conciliere intre popoare, dar de fapt ar fi nevoie de intelegerea a ceeace sa intamplat in "tabara" proprie, dupa care ar trebui acceptata istoria asa cum a fost, nu cum vrem noi sa-l prezentam din varii motive.
Doua intrebari: ce stiti despre "Universitas Valachorum"?, si despre "Ungro-Vlahia" (acesta din urma pastranduse intr-o denumire a unei mitropolii, azi -din 1990- numita a Munteniei si Dobrogei)?

PS: pentru TUC: pacea de la Westfalia! Transilvania este semnatara a ambelori intelegeri, care pun capat razboiului de treizecz de ani. Principele I. Rákóczy György este invitat dupa lungi discutii. El decide sa nu participe si isi trimite doi reprezentanti. Se intampla toate acestea desi se semnase in prealabil de catre el si imperiu pacea de la Linz (1645).

Ei , da , asa se poate discuta ....
Pacat ca restul posteaza mizerii ( filmulete , aprecieri despre " trolii romani " , mitici prosti si ***EDITAT*** , etc ) Daca am postat si eu injurios am facut-o ca raspuns la acele scrieri .

P.S. Multumesc pentru mentiuni.
Stiam ca a participat la razboi Principatul Transilvaniei ca aliat al Frantei si Suediei si sprijinit de domnii munteni si moldoveni Vasile Lupu si Matei Basarab ( din Istoria romanilor , Ed. Academiei ) insa nu stiam ca a participat la semnare .
Atunci Principatul Transilvaniei a atacat Ungaria si chiar a obtinut victorii .
Ei , uite , se poate si impreuna .... De ce vrea Gherman separat ?
Eu cred ca mai degraba incercam sa-i inlaturam pe netrebnicii astia care ne conduc decat sa ne imprastiem care incotro . Drept e ca atunci am avea o alta problema : pe cine am pune in loc ?!
Asa cum tia-m spus nu istoria este principala mea preocupare dar .... invat .

Domnul TUC, Nu stiu care va e numele,dar nu cred ca are importanta. invitatia e pe bune,adica e valabila. referitor la o miscare de rezistenta,aveti de dreptate,nu a fost nici una majora. pt ca au fost innabusite imediat.au fost bai de singe,sau macel ca e tot una. o parte din soldatii inrolati cu forta in armata de ocupatie au dezertat si s-au unit armatei italiene,in cadrul careia formau elita vinatorilor de munte. asta am aflat-o chiar in Italia vorbind cu persoane care pe timpul acela erau inca copii. chiar civilii din Ardeal treceau granita in Romania si de acolo prin Bulgaria ,Croatia etc. ajungeau in Italia unde se inrolau. dar astea sunt lucruri despre care nu se vorbeste in manuale. s-a sris putin,sau deloc.si daca acum stiu putini de asta,urmatoarea generatìe nu va sti nimic. asa se schimba istoria unui popor.in fine,cred ca sunt prea patimas si am sa tac.

Multumesc de invitatie .
Chiar daca sunteti patimas asta nu este un motiv sa nu va spuneti parerea .
Daca nu o faceti , cei care au postat atatea injurii la adresa tarii vor crede ca au dreptate , ca toti gandesc ca ei ; si cred ca in realitate lucrurile stau exact invers .

Da Radu,de acord cu ce spui. De acord ca economic ar merge bine.dar stii cum vineaza lupii in haita? Izoleaza un exemplar din turma si il doboara pe urma. Lucru pe care nu il puteau face cit timp animalul era in turma. Asta ar deveni Ardealul daca s-ar separa:o tinta. Fara xenofobie,dar asa este. Cunosc situatia din Covasna si Harghita. Dar greutatile ar trebui sa ne uneasca ,in loc sa ne dezbine. Chiar nu as vrea sa fiu in locul acestor tineri(sunt si eu tinar) care viseaza si spera ca intr-o zi va fi iar tetitoriu ungar toata Transilvania. Ar trebui sa inceapa sa fie romani,iar noi sa nu ii mai negam. Sa nu ii marginalizam daca vor sa traiasca intre noi. Vezi,deja am ajuns sa vorbesc de ,,noi'' si ,,ei'' . Ideea e ca sunt contra acestor diferente si ideea e ca am auzit atitea strocitati si grozovii facute de austro-ungari(povestite de persoane care au trait pe atunci,eu fiind nascut si crescut intr-o zona fierbinte),incit chiar nu vreau sa ne despartim teritorial de Romania. Nu am simpatii sau antipatii pt nici o etnie. de acord,trebuie gasita o solutie pt a se distribui fondurile in mod corect. Dar ce te faci cu atitia inalti dregatori care au alte preocupari?

Domnul Gherman voia sa se ia de clasa politica si i-a jignit pe toti cei care locuiesc in afara arcului carpatic. Nu trebuia sa generalizeze. Sunt ardelean,dar cind calatoresc prin tara,nu merg in Regat,Oltenia sau alte cele. Merg sa vad ROMANIA. E o tara a tuturor romanilor si avem cu totii dreptul sa ne plimbam in sus si in jos fara sa avem pretentii de a fi proprietarii unuia sau altuia dintre tinuturi. Cineva a murit pt a va lasa d.voastra,domnul Gherman si noua mostenire o tara. Hai sa o pastram cum este. Credeti ca vreuna dintre regiuni ar rezista de una singura? Eu nu...Daca nu sunteti multumit de ,,conducerea de la Bucuresti'' cum o numiti,nu e vina cetatenilor. Nici eu,nici alti romani nu suntem multumiti. Si nu crec ca zona din care vin politicienii e importanta ci partidul din care fac parte si la care dau spaga pt fotoliul cald din parlament. Cineva acuza ardelenii ca nu au luptat impotriva asupririi austro-ungare. Oare? Mi se pare ca era domnul Tuc. Il invit la mine,il si cazez si-l si omenesc ardeleneste,ca a, tuica si slanina. Ar putea sa vorbeasca direct cu cei care traiesc in zonele ocupate cindva de austro-ungari. Nu de buna voie au cedat Ardealul si nu de buna voie au intrat in armata austro-ungara. Cum nici Tara Romaneasca nu trimitea de buna voie birurile Imperiului Otoman. Jignirile din ambele parti sunt inutile,copilaresti.

,,,, "Cineva acuza ardelenii ca nu au luptat impotriva asupririi austro-ungare. Oare? Mi se pare ca era domnul Tuc. Il invit la mine,il si cazez si-l si omenesc ardeleneste,ca a, tuica si slanina. Ar putea sa vorbeasca direct cu cei care traiesc in zonele ocupate cindva de austro-ungari. Nu de buna voie au cedat Ardealul si nu de buna voie au intrat in armata austro-ungara...."
......................................................
Da , eu am zis si sustin ce am spus .
Nu ma refeream la opozitia izolata , individuala , la cei care s-au opus la propria oprimare prin acte individuale ci la o MISCARE DE REZISTENTA de genul Maquis - ului francez sau ETA bascilor .

Eheiii .... de venit as veni daca ma inviti doar timp si sanatate sa fie .

ai si nu ai dreptate, Marius.
eu zic ca Ardealul unit cu Banatul ar putea exista ca entitate separata, chiar daca Clujul momentan nu e pregatit sa fie capitala, insa in timp va creste numeric, se va dezvolta si va putea indeplini acest rol.
ce cred este ca Tara Secuilor, daca ar fi independenta economic, nu ar putea rezista, din ce cauza? nu au putere economica, nu au orase mari capabile sa absoarba investitii; odata despartiti, romanii nu vor mai face afaceri cu ei si-i vor izola...acum e saracie totusi acolo in Harghita, Covasna, orasele municipii sunt micute, micute de tot, industrie nu este, ce vor face separati fiind?
iarasi nu este bine ca tinerii secui sa se autoizoleze, stiind doar maghiara iar romana foarte prost, deoarece daca nu reusesc sa emigreze in Ungaria, ce vor face in judetele lor? nu vedeti ca Bucurestiul a ajuns ca un burete, absorbind tineri bine pregatiti din toata tara, deoarece acolo sunt multinationale, firme puternice unde poti lucra? ce poti gasi de lucru in Miercurea Ciuc? mai nimic.

pentru mine este bine, nu as plange daca Transilvania si Banatul nu ar mai fi in trupul Romaniei, si aici in Regat este bine (evident, nu atat de bine ca in Ardeal sau Banat), avem si noi orase, exista munti frumosi, mare, agrement, eu unul o duc foarte bine financiar, deci din punctul meu de vedere nu ar fi nicio problema, pentru ce atata ranchiuna si dusmanie? nu iese nimic bun din frustrarile astea, daca vor sa se separe, eu zic ca ar fi o idee binevenita.
totusi, eu tot aici as dori sa raman, in vechiul Regat, deoarece sunt la mine acasa si ma simt excelent, de ce as prefera un Ardeal independent, sub influenta ungara? sau chiar alipit Ungariei? sa ma priveasca de sus ungurii si secuii? pentru ce?
asta se va intampla, nu va inselati, romanii ardeleni vor avea de ales intre a se maghiariza (care zic eu ar fi cel mai bine), sau sa devina niste cetateni aserviti stapanilor unguri (vechilor si noilor stapani unguri), pentru ca...fiti siguri de faptul ca odata independent, Ardealul va incapea sub suzeranitate maghiara iar romanii nu vor avea un statut egal cu cel al maghiarilor, de lucrul asta sunt convins.
Maghiarii au demonstrat mai bine de o mie de ani ca pot comanda peste romani, deci nu as vrea, atunci, sa fiu in pielea romanilor ardeleni.

Radu: nu se pune problema unei independenţe. dar da, cred că o autonomie administrativă şi financiară a regiunilor (că tot e musai regionalizarea) este preferabilă descentralizării de la (un) Centru - incapabil prin excelenţă să înţeleagă aspiraţii şi atitudini regionale. în plus, nu înseamnă că dacă sunt ardelean (bucovinean, bănăţean, oltean sau moldovean) sunt mai puţin român. dar crede-mă, nici unuia dintre cei enumeraţi nu-i mai convine să ţină în spate un sistem care nu dă socoteală niciodată celor ce-l finanţează. despre asta e vorba, în definitiv.

pai daca nu ma insel, regionalizarea si independenta financiara a regiunilor este un principiu european care se va implementa si la noi, cat de curand, fie ca vrem fie ca nu vrem.

si in Regat sunt resurse de toate tipurile, orase mari cum ar fi, pe langa Bucuresti, Constanta, Ploiesti etc., unde indicatorul economic este ridicat, oamenii o duc relativ bine, dupa cum si in Banat exista zone sarace si foarte sarace (Caras Severin) la fel si in Ardeal (Hunedoara, spre exemplu).

cred ca cel mai bine ar fi un referendum facut in aceste zone care doresc independenta (as include Ardealul si Banatul si as exclude Bucovina, deoarece nu as merge pe ideea teritoriilor ce au apartinut odata imperiului austro-ungar ci pe anumite afinitati, si cred ca Suceava, fosta Bucovina, nu prea se poate incadra in noul stat independent si ar cam trebui sa ramana in Regat).

in momentul in care se va gasi o formula legala pentru realizarea acestui referendum, cred ca toate doleantele ardelenilor se pot implini (vor fi unii ardeleni care nu vor dori despartirea, dar acestia sunt nostalgici, majoritatea vor dori separarea chiar si numai financiar).

Prostia n-are margini , domnule Gherman .
Ghinionul mata e ca-i si incurabila.
Noi , miticii , mai avem si zicala conform careia prostul care nu e si fudul , parca nu e prost destul !
Asta ti se intampla si tie .
Nu numai ca pari sarac cu duhul dar ai fudulia ( scuze , si porcul are , dar doua fudulii ) sa -ti expui public prostia .
Recunosc ca imi face placere sa-ti scriu pentru ca , daca m-ai injurat , o pot face si eu fara sa am retineri .

Ca sa nu zici ca te bestelesc degeaba ia uite cate prostii ai scris in aricolasul tau :

" ....Voi vă purtaţi ca nişte cuceritori? Voi, care vă puneaţi copiii şi ***EDITAT***rile gaj la Stambul? ...."
...................................................................
Mey viteazule , cat de sarac cu duhul poti fi ca sa crezi ca cineva isi dadea neamul ostatic la turci de placere ?
Daca ai fi citit vreo iota ori dac ai fi inteles cele putine citite , ai sti ca obiceiul de a lua ostatici din familia conducatorului unei tari nu e obicei turcesc exclusiv desi a fost practicat de neamurile asiatice , inclusiv de cazarii acum stabiliti prin Panonia.
Daca mamica ta iti cumpara vreo carte de istorie ( sau daca te-ar fi batut ca sa le citesti pe alea care ti le dadea gratis la scoala ) ai fi stiut ca si romanii aveau apucatura asta si , slava Domnului , au luat ostatici de peste tot , din Galia pana in Persia .
Drept e ca voua nu v-a cerut nimeni sa dati copiii drept chezasie a supunerii dar asta s-a intamplat doar pentru ca pe vremea aia erati socotiti animale , nu oameni , de astia cu care acum crezi ca semeni si pe langa care te guduri.
De ce sa va ia voua copiii ? Erau mai buni de pus sa faca curat la grajduri .
Viteazule , s-a opus bunicatu sa i se vanda copiii ca iobagi sau s-a revoltat cand raneau la porci ?
Eu , ca mitic , zic ca-i mai bine sa ma ia turcul ostatic ca-s os domnesc decat sa spal la cur calul grofului si ala sa ma vanda daca are nevoie de bani .

".... Voi, cunoscuţi ca trădători prin excelenţă în istoria voastră? ..... "
...........................................................................................................................
Ei taticule , aici te-ai incuiat singur ; ca prostul , deh !! .
Pai cine zici ca a tradat si in primul si in al doilea rezbel ?
Nu cumva doi regi de neam nemtesc ?
Ori crezi ca si pe mamicile lor le bavardisera miticii si le corcisera plozii ?!
Da' lasa , nu-i bai , cand vrei sa spuci o poti face ignorand adevarul ca doar scopul e sa murdaresti nu sa spui vreo " intelighentie " .

"... Voi, care în afară de noroc curvesc nu aveţi cu să vă lăudaţi?..."
.......................................................................................................................
Ma rog , nu stiu cat noroc au curvele dar tu probabil ca ai intrebat-o pe mata .
Lista cu " laudaturi " ar fi lunga dar nu vreau sa obosesti citind asa ca , pentru ca stiu ca nu-ti plac oltenii , iti zic doar de Brancusi .
Aaaa , da ... si de Mihai Viteazul , ala care iobagi v-a gasit si iobagi v-a lasat ( evident la ungurii si secuii care il ajutasera ) . Stiu ca nu-ti place personajul da' asta e , trebuie sa te impaci cu ideea ca pe vremea aia curatati balega cailor oltenesti .

" ... Voi, care-aţi pus la pământ ardealuri şi banaturi şi bucovine şi moldove – adică tot ce nu e Bucureşti ..."
..............................................................................................................................
Uiti , draguta , ca daca nu erau bucurestenii , asa mitici cum sunt , Unirea nu se facea , ca Moldova ramanea poate la rusi ( care luasera de la dragii tai austro - ungari Bucovina cu Cernauti cu tot ) ?.
Cum dumnezeu am pus noi la pamant Ardealul cand mafia voastra stapaneste de multa vreme Romania ca saracii mitici nici de furat nu mai pot fura de voi ?

" ...Ei bine, băi: nu vă merităm. Nu descoperiserăţi scrierea când la Cluj se deschidea prima universitate. În biserici lălăiaţi în şalvari când Transilvania semna Pacea de la Westfalia. Fugeaţi în păduri când Transilvania semna Editul de la Turda şi recunoştea, pentru prima dată în lumea asta, libertăţile fundamentale...."
...........................................................................................................
Amice , esti idiot sau asa esti tu ??!!
Mey " 'telectualule " , zici ca Edictul de la Turda " recunoştea, pentru prima dată în lumea asta, libertăţile fundamentale...." ? Lasa ca el se refera doar la culte si nu la " libertatile fundamentale " cum zici , dar ce libertati sunt alea pe care le recunosti doar pentru pentru unguri si sasi ???
Si , pana la urma , edictul ala a fost dat sa nu se mai ciondaneasca intre ei pe " religii " ungurii su sasii , catolicii cu calvinii , etc ... fiind de fapt un compromis .
Ortodoxia si alte culte au ramas doar tolerate dar nu recunoscute . In capusorul tau asta inseamna recunoasterea vreunei libertati ?
Si te faci ca nu stii ( ori poate chiar nu stii ) ca la 1568 cand Dieta edicteaza chestia , in Moldova si in Tara Romaneasca toate religiile erau ingaduite fara discriminare , iar interdictia de a ridica lacasuri de rugaciune era doar pentru musulmani ?
Cine zici ca era mai civilizat din punctul asta de vedere ??.

Esti profesor ? Aiurea !!!!
Sabine dragule , Pacea de la Wesfalia ( 1648 ) n-avea treaba cu Ardealul !!!
Cele doua tratate ( de la Munster si Osnabruck , ca astea inseamna pacea de care zici ) , au fost incheiate , primul intre Sfantul Imperiu Roman si Franta , iar al doilea intre acelasi imperiu la fel de sfant si Suedia !!!
Vezi ca esti neamprost ? De ce vrei tu sa-i pacalesti pe bietii romani din Ardeal ( Sic , nu le zic ardeleni ! ) ?

Chestia cu " lalaiala in biserici " nu mai e intre noi . E problema ta cu Dumnezeu

"...Sunteţi o gaşcă de nemernici, ne faceţi bozgori şi boanghene numai pentru că străinilor mereu le-aţi furat portofelul – n-aţi încercat farmecul diversităţii ... "
...........................................................................................................................
La asta nu-ti raspund decat ca vorbele alea urate le-au inventat cei din Ardeal nu noi iar eu unul n-am zis nimanui asa .
Ti-a raspuns " Atila " care pe site-ul asta a postat : " ....Esti prost, ca majoritatea trollilor romani, nu esti mai presus de ei...." Evident ca la tine se referea .
Intelegi ? ROMANI , adica fara frontiere !
Categoria asta te include , afara doar daca mata a stat capra la alte neamuri .
De altfel e normal sa zica omul asa ceva cand citeste zilnic ce scrii tu .

P.S.
Intelighentule , daca zici ca scoala de la Cluj este prima intre scoli , de ce ai mers mataluta la Oltenia sa faci facultatea ?
Se intra mai usor si nu te ducea capul la invatatura ?
De atunci nu-i suporti pe juveti ? Stau si ma intreb ce-ti facura de te doare asa de ei ?!
Valeu muica , te doare zisei ? Bine ca stateai cu spatele si nu-i vazusi macar , ca te mai si speriai si-i visai noaptea de urat !

Un prieten din Cluj imi zice ca o sa mai candidezi la primarie , ca esti ambitios si te obisnuiesti usor cu rusinea .
Aud ca data trecuta ai luat vreo 600 de voturi ; mey , mey , mey , ce nerecunoscatori romanii astia din Ardeal pentru care te faci ca lupti atat !!!!! Ori de nevotat nu te-au votat ungurii ?
Da' n-ai putea sa ii pui pe astia care dau calificative sau injura pe site-ul tau sa stampileze de pe acum buletinele de vot ?
Nu de alta dar poate se satura ca si tine de Romania si , pana la alegerile alelalte , pleaca si ramai iarasi de mangafa ( e turcism dar ti se potriveste ) !

Daca te-am jignit sa stii ca nu e intamplator si nu-ti prezint scuze ! Cel putin nu tie .

domnul Gherman nu e prost, dimpotriva, are niste emisiuni pe transilvania live! (care se prinde si aici) extrem de bune, mai bune decat Mircea Badea sau Banciu (nu ma refer din punctul de vedere al informatiilor oferite ci din punct de vedere jurnalistic, este peste acestia, talent si profesionalism)

este legitima "lupta" pe care o duce pentru independenta Ardealului, se intelege, omul vrea sa traiasca mai bine, de ce sa-l hulim pentru asta? sunt sigur ca stie bine limba maghiara deci in noul Ardeal independent o va duce bine; rau va fi de acei romani care nu stiu sa vb. maghiara, e nasol sa nu stii limba stapanirii...ehee....astia tinerii de acum nu stiu de vremurile lui "Unio Trium Nationum" si cum erau vazuti (tolerati) romanii atunci...
m-as bucura pentru romanii ardeleni sa se maghiarizeze, altfel vor avea de suferit...daca vor incerca sa-si apere drepturile, cine sa-i ajute? romanii nu sunt in stare sa se organizeze, sa lupte, nu sunt uniti...vor avea niste drepturi egale pe hartie insa in realitate vor fi oprimati (cam cum se intampla cu romanii din Harcov, care nu vor sa vorbeasca in maghiara si care fac pe nebunii pe acolo, ca ei sunt romani si asa mai departe, are grija secuiul sa-i inchida gura unuia ca acestuia...)

Tuc: bâşti. eşti un stupid volubil

Ghermane , bey Ghermaneee !!!!
Nu ne zisesi cum fu cu Craiova , bre ...
Pana ne zici eu fac rost de fisa ta matricola .

Si baga la P.S. si despre alea 600 de voturi de la Cluj ......

Tuc dragulle, daca imi faci surpriza sa primesc foaia matricola a lui Gherman de la tine, ai de la mine 100 de euro .

O.K. , e dreptul tau sa crezi asta dar nu mi-ai raspuns de ce ai fugit din Ardeal la Craiova sa faci facultatea si cum e cu popularitatea ta in Cluj daca ai luat doar 600 de voturi ?

probabil pentru ca se intra mai usor.

iar de popular, domnul Gherman este foarte popular in Ardeal deoarece "propovaduieste" niste idei pe inima ardelenilor.

Da , asa cred si eu . Si se si termina la fel.
Dar daca tot a facut facultatea acolo de ce ii injura pe olteni ? E chestie de obraz sa nu scuipi unde ai mancat !!!!
Si Dan Diaconesu e popular in multe locuri dar asta nu-l face de acceptat .

de ce-i injura pe olteni? pentru ca asta e pe placul ardelenilor, chestia asta prinde.
daca ar vorbi frumos despre ei, cine in Ardeal i-ar mai urmari emisiunile?

de ce nu i-a placut in Craiova, pai e de la sine inteles, in primul rand a fost unul venit din alta parte, fara relatii, fara cunostinte, deci tratat mai cu raceala, in al doilea rand diferenta de mentalitati intre zona natala si zona in care si-a facut studiile, e normal sa-si iubeasca mai mult zona in care s-a nascut.

Stai , Radule , stai nu te grabi .
Pai unde diferenta de mentalitate intre oltenii mitici si Gherman , romanul din Ardeal ?
Tu singur zici ca veni la Craiova ca sa intre mai usor la facultate !!!
Deci " principialul " roman din Ardeal Gherman e de fapt un " descurcaret " , un " orientat " , unul care se chiverniseste balcanic , fugind de greu .
Isi cunoaste bine interesele omul daca lucrurile au stat asa !
De altfel mai exista un exemplu de cat de " balcanici " sunt concetatenii nostri din Ardeal : domnul Boc , care nu intrase la facultate si care , pentru a " fenta " armata , s-a angajat de forma la CAP - ul din vremea aia ( lasa ca dupa aia , recunoscand ca angajarea a fost de ochii lumii , facuta pe pile deci , saracul Boc mai face o marturisire : a invata un an intreg la o materie nestiind ca s-a scos din programa de examen ..... si daca tot a invatat s-a dus la istorie intai nu la drept cum vroia ) .
Vezi , asezatii si principialii romani din Ardeal sunt de fapt la fel se smecheri cand e vorba de interesul lor ca si miticii pe care-i injura atat .
Sa-ti mai spun ca un avocat din Freiburg ( neamt sadea ) mi-a cerut sa-i dau niste facturi " balcanice ca sa isi reduca venitul imozabil ?
Ti-am zis si de neamt ca sa intelegi ca ce ne imputa ei noua sunt pacate vechi si generalizate .
Da , e normal sa-si iubeasca mai mult " zona in care s-a nascut " dar de ce le injura pe celelalte ; daca tu iti iubesti mama pe restul le bestelesti sau le respecti ?

acum nu idealizam cetatenii din Ardeal, vorbim de niste dominante, in plus de asta, parerea domnului Gherman e subiectiva fiind nascut in Ardeal, e firesc sa tina cu ardelenii ba chiar si cu maghiarii (care, fie vorba spusa au civilizat Ardealul, daca Transilvania si Banatul nu erau sub ocupatie maghiara crezi ca era vreo diferenta fatza de Regat? nu era nicio diferenta!)

fiecare om isi face niste calcule in viata, nu-i putem imputa ca de ce a facut facultatea la Craiova, cand el uraste pe regateni, omul s-a descurcat si el cum a putut, fiecare dintre noi facem asta...
acum de ce este atat de virulent cu regatenii? pai trebuie sa adopte o atitudine, sa faca o emisiune sa scrie un editorial, nu? cum vrei altfel sa puna o paine pe masa la copii? trebuie sa scrie despre ceva ce intereseaza! si are talent, asta e adevarul, dar talentul nu e suficient, iti mai trebuie si o tema.

O.K. Da , ai dreptate si , daca ai tu , inseamna ca am avut si eu cand am postat .
De discutat doar daca maghiarii ori administratia austro - ungara ( cu apucaturi preponderent nemtesti adica ) au civilizat populatia din Ardeal.
A fost asa , n-ai cum sa nu recunosti si asta e diferenta dintre Occident si Orient dar eu am parerea ca , rigurozitatea nemteasca dusa uneori pana la absurd , a facut treaba , " civilizand " atat pe unguri cat si pe romani , pe croati si pe muntenegrenii , pe italienii din nord cat si pe austriecii insasi .
Din punctul meu de vedere insa trebuie facuta insa distinctia intre civilizatie si ordine .
Nu de " civilizatie " ducem noi lipsa ci de ordine .

bun,
independeta Transilvaniei si a Banatului, este tot ce va doriti, se poate realiza.
dar ce veti face daca Ungaria o sa va ocupe si o sa va faca slugi, ca in trecut ? o sa va convina?

Nu-i ocupa si nu-i face nimeni slugi , Radule , nu asta este problema .Asa ceva nu se mai poate acum .
Nu confunda ce vor cei ce scriu aici cu modul in care isi sustin opinia .
Daca este normal sa discuti orice parere exprimata public , apoi asta se face cu buna cedinta si , de ce nu , cu politete .
Surprinzatoare si deranjanta nu este ideea ci modul in care este sustinuta !

asta chiar ca e tare,,o sa va ocupe si o sa va faca slugi ca in trecut,, - ce crezi in ce secol traim?
,,independeta Transilvaniei si a Banatului, este tot ce va doriti, se poate realiza,, - asta imi place, pe bune:)

Szabad,független Erdély( Transylvania libera ) = Kingdom of Heaven :)

ziceti ca Ardealul si Banatul nu se mai pot alipi Ungariei pentru ca vremurile acelea au trecut...bun, dar in aceeasi masura, fiind "vremuri noi", nici nu se pot desparti de Romania, in aceeasi masura, nu?

dar nu asta e problema.
e clar ca maghiarii din Ardeal isi doresc sa fie Transilvania o regiune independenta, chiar teritorial, e de inteles, cine-i blameaza? eu nu.
dar am o intrebare pt romanii din Ardeal: daca se declara independenta, nu va e frica de faptul ca se fac doua fronturi, unul la Vest, adica Ungaria si altul la Est, adica Tara Secuilor? o sa fiti la mijloc si atunci nu va mai veni niciun batalion de peste Carpati ca sa va scape de unguri si de dominatia lor. Atunci va trebui sa va descurcati singuri si in trecut s-a dovedit ca nu ati putut face nimic decat sa slugariti ungurii care, fie vorba intre noi, sunt peste romani la toate capitolele: civilizatie, bun simt, spirit gospodaresc, cultura, religie, numiti orice domeniu !
Ce veti face, romani ardeleni? Transilvania este o regiune mica, nu va putea ramane independenta multa vreme, cu siguranta va fi alipita Ungariei. Veti fi minoritari atunci. Va aduceti aminte de ce va povesteau bunicii, cum erau asupriti de unguri? timpurile acelea au trecut demult, dar pot reveni. Acum sunteti, in Romania, cetateni de rangul 1, toti va simpatizam si va acordam credit, cand auzi de cineva ca e ardelean sau banatean ai incredere in el. Dar atunci veti fi cetateni de rangul 2, slugi la unguri. Dar poate ca asta si meritati, pana la urma, e firesc ca o populatie mai dezvoltata, adica ungurii sa asimileze pe cei ramasi in urma, adica voi romanii ardeleni (chit ca sunteti mai dezvoltati decat cei din regat).

Radu

Nimeni, absolut nimeni din Transylvania nu vrea o lipire cu Ungaria. Istoria n-ea invatat ca nici sudul, nici vestul nu este si nu a fost bun pentru noi. Ungaria ar vrea Transylvania doar din interes si nu pentru ca aici mai traiesc Maghiari si Secui. Singura opciune ar fii AUTONOMIA s-au ca stat independent. Transylvania este o regiune mica? Vezi cat de mare e Luxemburg, Elvetia, Belgia ... si rezista, chiar bine :) Pe vremurile alea au trait putini Romani, si ai dreptate, dar nu mai sunt acele vremuri. Transylvania este a regiune foarte bogata si cu putina investitie, nu vad de ce am avea probleme.

bine ar fi sa fie asa cum ziceti...insa tare ma tem ca in cadrul maghiarimii din Transilvania exista curente puternice care doresc unirea cu Ungaria...desi pana la unirea cu Ungaria va exista o "competitie" si anume cine sa fie "seful" in Ardealul independent, ungurul sau romanul si dupa cum stau lucrurile, privind si in istorie, romanul nu are nicio sansa....deci romanii tot vor fi sub papucul maghiar.

ca sa acreditam teza conform careia romanii si ungurii vor trai ca fratii, in egalitate, impartind acelasi spatiu si anume Ardealul autonom, ar trebui sa apelam la idealisme si nu e cazul, in ziua de astazi.
(ce vreau sa spun este ca nu cred ca se vor intelege pentru a fi egalitate intre ei... maghiarii, stiindu-se mai capabili si in virtutea unei istorii care este de partea lor, vor prelua conducerea, vor domina, plus ca au un sprijin puternic in Ungaria spre deosebire de romanii din Ardeal care nu vor fi ajutati de nimeni, asta e clar!).

bine ar fi sa fie asa cum ziceti...insa tare ma tem ca in cadrul maghiarimii din Transilvania exista curente puternice care doresc unirea cu Ungaria...desi pana la unirea cu Ungaria va exista o "competitie" si anume cine sa fie "seful" in Ardealul independent, ungurul sau romanul si dupa cum stau lucrurile, privind si in istorie, romanul nu are nicio sansa....deci romanii tot vor fi sub papucul maghiar.

ca sa acreditam teza conform careia romanii si ungurii vor trai ca fratii, in egalitate, impartind acelasi spatiu si anume Ardealul autonom, ar trebui sa apelam la idealisme si nu e cazul, in ziua de astazi.
(ce vreau sa spun este ca nu cred ca se vor intelege pentru a fi egalitate intre ei... maghiarii, stiindu-se mai capabili si in virtutea unei istorii care este de partea lor, vor prelua conducerea, vor domina, plus ca au un sprijin puternic in Ungaria spre deosebire de romanii din Ardeal care nu vor fi ajutati de nimeni, asta e clar!).

Sincer, nu stiu ce ar vrea Maghiarii din Transilvania, stat independent s-au unirea cu Ungaria, dar Secuii vor independenta.

pai in contextul actual, da secuii doresc independenta/autonomia, si daca pe vremea lui Ceausescu au avut-o intr-o oarecare masura, fiind acea regiune autonoma maghiara, de ce nu le-ar da si acum?

insa in cazul unui Ardeal independent, sunt convins ca ar ceda intentiilor Ungariei de a-si alipi Ardealul deoarece in felul acesta economia ar prospera, ei ar fi cetateni ai statului ungar si s-ar integra mult mai bine in Occident si puterea lor ar prevala asupra romanilor pe care i-ar reduce complet la tacere.

bine ar fi sa fie asa cum ziceti...insa tare ma tem ca in cadrul maghiarimii din Transilvania exista curente puternice care doresc unirea cu Ungaria...desi pana la unirea cu Ungaria va exista o "competitie" si anume cine sa fie "seful" in Ardealul independent, ungurul sau romanul si dupa cum stau lucrurile, privind si in istorie, romanul nu are nicio sansa....deci romanii tot vor fi sub papucul maghiar.

ca sa acreditam teza conform careia romanii si ungurii vor trai ca fratii, in egalitate, impartind acelasi spatiu si anume Ardealul autonom, ar trebui sa apelam la idealisme si nu e cazul, in ziua de astazi.
(ce vreau sa spun este ca nu cred ca se vor intelege pentru a fi egalitate intre ei... maghiarii, stiindu-se mai capabili si in virtutea unei istorii care este de partea lor, vor prelua conducerea, vor domina, plus ca au un sprijin puternic in Ungaria spre deosebire de romanii din Ardeal care nu vor fi ajutati de nimeni, asta e clar!).

Bingo , Kinga !!!!!!
" Kingdom of Heaven " . Corect zisesi ; acolo o sa-l aveti !!! ( asta ca sa fiu rautacios ) .
Serios vorbind insa , pana sa citesc articolul asta al lui Gherman si comentariile , eu nici nu banuiam ca exista o problema a Ardealului asa cum vad ca o gandesc cei care scriu aici .
Mi se pare corect sa discutam subiectul , rezolvari exista cred , dar spune si tu , de ce sa ne injuram ?

Tuc

Esti rau :) Nu cred ca e cazul sa-ti spun ce inseamna si ce semnifica ,, Kingdom of Heaven ,,
,,Mi se pare corect sa discutam subiectul , rezolvari exista cred , dar spune si tu , de ce sa ne injuram ? ,,
perfecta dreptate, nu rezolvam nimic cu injurari. Nu am nimic cu poporul Roman, dar cu nedreptatea si cu conducatorii acestei tari, da. Avem cunostinte de familie, prieteni aici in Sfantu Gheorghe si sunt romani din Vrancea si Galati ( adusi in Secuime in anii 70-80 ) si ne intelegem foarte bine. Sotul simte putin diferit fata de romani, facand armata la Fetesti ...fiind victima bozgorizarii si nu numai.
Referitor la cuvantul ,, bozgor,, am citit la postarea cuiva ca oltenii folosesc mai recent acest cuvant.
Perfecta dreptate, sotul a povestit ca in primele zile ale armatei nu i-a zis nimeni, chiar daca era impreuna cu olteni si cu moldoveni ( atmosfera a fost buna, au pus sa cante ,, Az a szep, az a szep ,, ) dar dupa cateva zile a venit un domn imbracat frumos, care a tinut un discurs ca maghiarii zilelor noastre sunt niste intrusi, niste invadatori si nu au nici o legatura cu Secuii din istoria romaniilor. Tot acest domn a povestit ca in judetele Mures, Covasna si Harghita sunt batuti si ucisi romanii de catre maghiari si le-a explicat ce inseamna cuvantul bozghor. Dupa acest discurs gata a fost cu atmosfera prieteneasca. Deci oltenii, oltenii de rand au fost anvatati sa bozgorizeze si asa mai departe.

Rautacios , nu rau , adica asa, mai in gluma .....
In rest ai dreptate , mai ales cand zici ce zici de " conducatorii tarii " Dar nu ignora ca nu sunt doar romani neaosi printre ei si , oricum , nu sunt numai regateni .

Despre ce scrii ca a patit amicul in armata , se poate , peste tot sunt idioti si nu cred ca noi facem exceptie .

Vreau sa iti spun insa ca si eu am fost injurat ungureste la Cluj ( de o vanzatoare care mi s-a adresat in ungureste si n-am stiut cum sa-i raspund rugand-o sa vorbeasca romaneste ) , la Miercurea Ciuc si la Odorheiul Secuiesc ( aici de niste copii pe care , nestiind pe unde sa merg , i-am intrebat despre drumul pe care trebuia sa o apuc ) .
Culmea , in Ungaria am fost tratat foarte frumos ( !!!! ) .
Pe mine nu pretentiile de autonomie m-au revoltat si nu prtentiile unguresti asupra Ardealului ma ingrijoreaza .
Pur si simplu tot ce am scris s-a datorat limbajului folosit de Gherman si de cei care au postat injurios .
La violenta nu poti raspunde decat la fel chiar daca ea este doar verbala !!

Ai dreptate, nu numai olteni conduc Romania, nici politicienii ardeleni fie din Cluj fie din Secuime, sunt la fel. UDMR mai intra in coalitii nepopulare, stim de ce, asa mai reusesc sa obtina ceva pentru sustinatorii sai. Daca am primi aceste drepturi fara influenta UDMR-elui, altfel am merge la vot, nu?

,,Vreau sa iti spun insa ca si eu am fost injurat ungureste la Cluj ( de o vanzatoare care mi s-a adresat in ungureste si n-am stiut cum sa-i raspund rugand-o sa vorbeasca romaneste ) , la Miercurea Ciuc si la Odorheiul Secuiesc ( aici de niste copii pe care , nestiind pe unde sa merg , i-am intrebat despre drumul pe care trebuia sa o apuc ) . ,, este trist sa vezi ca deja si in tineret roade ura, dar violenta naste violenta, ura naste ura, cand un copil aude in media ca este numit bozgor, in tara unde s-a nascut, pe pamantul pentru care si-a dat viata stra ..... bunicul lui este numit ,, om fara tara ,, incepe sa simta ura. Culmea este ca de mai multe ori cuvantul bangina primesti de la copiii celor colonizati si nu de la actualii Olteni si Moldoveni. Guvernul Roman nu vrea sa auda de autonomia Secuiasca, cum sa fie de acord cu o autonomie de Transylvania? Acest fenomen de ura in vechiul continent se va sfarsi, daca invatam ceva de la americani, incetam sa fim Roman, Maghiar, Secui, Francez, Spaniol ... daca ajungen la nivelul sa ne simtim EUROPEAN, am rezolvat problemele de etnicie. Dar... c-a sa ajungen la acest nivel trebuie sa traim precum un American, sa nu avem lipsa de nimic, sa nu fim smuls de piele cu taxe de catre stat, salarii nici ... etc. E greu de depasit ura in vechiul nostru continent Europa, am avut prea multe lupte intre natiuni ... viitorul e in mana noastra, noi decidem cum sa traim, in ura s-au pur si simplu EUROPEAN :)

Cunosc oarecum de aproape culisele politicii romanesti si , credema , liderii UDMR nu intra in " coalitii nepopulare " doar ca sa " sa obtina ceva pentru sustinatorii " lor ci si pentru ca ( mai ales pentru ca ) isi negociaza sustinerea politica pe care o ofera primind in schimb multe , dar multe ( si valoroase ) avantaje personale .
Cand zic personal nu zic numai pentru ei ; pentru ei si pentru cei fata de care au obligatii .
Nu te baza pe faptul ca ei reprezinta neconditionat si exclusiv interesele ungurimii ; daca vor avea de ales intre interesul general si al lor , personal , vor negocia in favoarea lor nu a ungurimii .
Asa sunt toti politicienii , fara exceptie , ca doar nu s-au batut si nu au cheltuit atatia bani sa ajunga la putere ca sa imi faca mie bine .
Au vrut puterea pentru ei si acolitii lor iar cand o au profita de ea . E omeneste , aproape normal .

Nu spun cu rautate dar gresesti cand spui " cei colonizati " . Asta naste la romani , caci despre ei vorbesti , ranchiuna .
In primul rand nimeni nu poate fi " colonist " daca se stabileste pe un teritoriu care , la un momentdat , apartine tarii lui . Daca teritoriul ala a fost anexat cu forta de tara sa , STATUL poate fi numit invadator dar cetateanul lui , care se stabileste in teritoriul respectiv , nu-i colonist .
In al doilea rand , pe pamantul asta , dintotdeauna au fost poate doar pietrele.
Oamenii au venit care dincotro , asa ca daca vorbim de colonizare , singura diferenta intre secui , sasi , unguri , romani ori alte natii este DATA la care fiecare a " colonizat " teritoriul ala .
Felul asta de a privi lucrurile nu este bun pentru ca duce in mod inevitabil la argumentul " primului venit " si de aici la cearta .

Avem de invatat de la americani , da , dar conditiile ( si economice si istorice ) sunt altele .
Nu uita ca America a fost o tara de " colonisti " , adica la ei toti sunt " bozgori " s-ar putea spune ( nu te supara , nu vreau s te jignesc dar am folosit termenul ca sa vezi cat este de absurd ) .
Niciunul nu poate revendica acolo ca - i pamantul stramosilor lui .
Poate doar indienii , dar astia nu mai sunt atat de multi si nici nu au fost vreodata un popor ( cu atat mai putin o natiune ) ca sa aiba sentimentul apartenentei la un teritoriu .

Nu cred ca e bine sa uitam ca suntem unguri , romani , evrei sau alta natie.
Diversitatea culturala da calitate ( a propos de America ) .
Ce trebuie facut , dupa parerea mea este altceva : nu natia trebuie uitata ci pretentiile ca o natie sau alta are drepturi mai mari asupra unui pamant - teritoriu .
Cand Europa va ajunge sa aiba constiinta unitatii teritoriale , problemele de care discutam vor disparea .

Pana atunci mai este inca mult iar ce se intampla acum , inclusiv certuri ca acestea , vor mai fi .
De fapt ele vor toci - netezi asperitatile si vor face ca pana la urma sa devenim un continent unit .
Efortul cultural este de fapt calea catre aceasta uniune pentru ca doar facandu-l poti intelege ca diversitatea civilizatiilor europene este un avantaj , ca ce te deosebeste de celalalt iti poate folosi si te poate apropia de el .
Singurul lucru de care trebuie sa ne ferim este ca toate contradictiile astea sa treaca dincolo de planul dezbaterilor de idei .
Discutiile , chiar contradictorii , duc la progres .
Cand insa dispar argumentele si se recurge la forta totul este pierdut si atunci domneste legea celui mai tare .
Asta trebuie evitat pentru ca ar fi sfarsitul .

Ce nu inteleg eu este de ce trebuie sa judecam un om dupa etnia lui si nu dupa cum gandeste si ce face .
Inteleg globalizarea economica si politica dar n-am sa accept " globalizarea indivizilor " .
Oamenii au personalitatea lor fiecare , nu pot fi judecati la gramada .
De ce trebuie ca eu sa fiu " mitic " si tu " boanghen " cand eu gandesc , poate , la fel ca tine si invers si de ce daca un " mitic " l-a jignit pe Gherman trebuie sa ma injure si pe mine , la fel cum nu inteleg de ce Arpad scrie de " trolii romani" care ar fi " toti prosti " .
Ori distinsul ( cu ghilimele , evident ) domn Gherman , asta face : ma judeca dupa criteriul geografic fara sa stie nimic despre mine .

Of , trebuie sa te contrazic , fiind mai pesimist decat tine : nu cred ca noi decidem cum traim din pacate .
Discutia ar fi insa prea lunga ca sa o purtam acum .
Chiar si provocari ca articolul lui Gherman este o dovada ca altii ne conditioneaza comportamentul si asta inca e la scara mica , fara semnificatie .
Inchipuieti ca exista si provocari care detetrmina comportamente colective . Doamne fereste de o malversatiune bine facuta !

In armata mi se zicea bozgor si banghina si nu boanghena.

Trebuia sa-i pocnesti pe aia care se purtau asa cu tine .
Sau sa ii reclami ....
Stiu bine ce spun : pe vremea lui Ceausescu daca il reclamai pe unul ca este sovin ( ori invers , iredentist ) o incurca .
Pe vremea mea , in armata , celor doi " unguri " ( un maghiar si un secui ) pe care-i aveam , in gluma , le ziceam "sogor" . Ei ne spusesera ca asta insemna cumnat si , prin analogie cu sarbescul " cuscre " , le mai ziceam asa . Nimeni nu s-a suparat pentru asta .
Bozgor sau boanghin sunt cuvinte pe care eu unul nu le-am auzit folosite ( si am avut destui unguri sau romani ardeleni in cercul nostru de prieteni ori profesional ) .
Am scris in alta postare ca si eu am fost injurat in ungureste in Ardeal dar asat nu ma face sa cred ca ardelenii , in general , sunt nesimtiti .

Sunt sotul lui Kinga, despre mine este vorba referitor cu cele intamplate la armata. Pai, dupa un timp situatia a ajuns la conflict fizic, dar daca esti cu 15 camarazi impotriva a 800 de Romani printe care au fost si caporali, fruntasi si sergenti ... am belit la instrutii si la planctoane. Pana la urma a ajuns vestea si la Colonelui Batalionului ( a fost un om de nota 10 ) ne-a chemat pe toti 15, si ne-a zis, daca se mai intampla jignituri de etnie, sa raportam direct pt. el. A mai fost, am vrut sa raportam, dar nu am reusit sa ajungen sa raportam, cererea sa raportam n-a mai ajuns la D.-ul Colonel. Ce cred eu... cred ca in ambele tabere sunt oameni s-au organizatii care au rolul sa faca scandal, ura printre natiunile din Romania. Eu personal am simtit consecintele acestor fapte de izbucnit ura.

@Kinga și Andras: Dragilor, păreți oameni cumsecade și vă felicit pentru asta. Pățaniile cazone ale lui Andras m-au făcut să-mi amintesc și eu de neagra perioadă care a fost serviciul militar.
De prin Buzău fiind, unde unguri erau destui (aduși de la Mediaș, specialiști în sticlărie), credeam că toți ungurii din România sunt asemeni vecinilor și colegilor sau prietenilor mei de la școală: de gașcă, veseli, e drept vorbind un pic stricat românește, dar într-o comunitate cosmopolită ca și cea buzoiană ăsta nu era chiar un defect.
Pleacă badea în armată în inima Olteniei. Și descinde din tren, el și un tânăr roșcovan, înalt și cu o moacă simpatică. Și unde nu începe fiul marginii de Bărăgan să turuie vrute și nevrute cu viitorul său coleg de pluton...După primele răspunsuri monosilabice, a tras -pripit- concluzia că fiul munților, de la Cristurul Secuiesc, o fi vreun flăcău cumpătat la vorbă...Și unde nu intră ei pe poarta unității și sunt luați în primire de un subofițer oltean și limbut, care scotea cuvintele cu viteza unei mitraliere...iar bietul fiu al munților dădea semne evidente că nu înțelege mai nimic...și se uită dezorientat la tot ce-l înconjoară, la subofițer, la mine, colegul lui...Am tras -tot pripit- concluzia că o fi având vreun handicap, că așa părea...Ei bine, nu, fiul munților luase admiterea la Informatică, era un tip deștept, cu un singur handicap: cel al necunoașterii limbii române. Erau mai mulți unguri în pluton, eram toți adunați de prin toată țara. S-au format grupuri, s-au legat prietenii. Colegii noștri unguri erau oameni foarte în regulă, dar în ciuda insistenței noastre de a lega dacă nu prietenii, măcar camaraderii cu ei, ne-am izbit de o răceală distantă, grupul lor compact format ad-hoc era de nepătruns. Au rămas așa, izolați. O fi bine, o fi rău? O fi peste tot la fel? Cert este că soarta m-a azvârlit într-un oraș unde aproape ju***EDITAT***te din locuitori sunt unguri. De la o familie de unguri am cumpărat casa (niște oameni extraordinari). Numai sufletul lor știe ce injurii și-au luat de la vecini pentru că vindeau unui român. Concluziile le trageți singuri.

E grav si urat ce ti s-a intamplat !
Chiar nu stiu ce as fi facut in situatia voastra si nu mi-as dori o experienta de viata ca aia .... Presiunea situatiei in care ati fost pusi combinata cu starea de recluziune proprie armatei poate determina gesturi extreme .
Ma mira totusi ca 800 de oameni s-au coalizat asa .

Da , ai dreptate ; si eu cred ca exista grupuri ( puse sau nu , platite sau nu , dar sigur incurajate sa nasca ura , sa invrajbeasca ) .
Chestia este sa deosebim o idee adevarata , chiar neconvenabila , de una provocatoare ( care poate consta ori intr-o idee falsa , ori intr-o idee reala dar care escamoteaza un scop ascuns si , de regula , prejudiciant pentru cel care se lasa pacalit si avantajos pentru manipulator ) .

http://www.youtube.com/watch?v=PXDn3nH1mR0
http://www.youtube.com/watch?v=QRrv1pOURx0&feature=endscreen&NR=1

:)

Filmulete proaste facute de complexati .
Nu faci decat sa agiti spiritele .
Daca asta vrei .... incearca sa spui ceva vorbe ca sa ne putem lega de tine nu de " productia " altuia .

Da' vad ca te faci singur " bozgor " ... oi fi stiind tu ceva .

A fost odata ca niciodata.....Iugoslavia...ceoslovacia.....uniunea sovietica.....romania.))))) .....tari artificiale !!!!!!!!

Ali efendi , vrabia malai viseaza !!
Tu nu numai ca visezi ca vrabia dar si gandesti la fel .

Tuc(u curul te gandesti) !!!Stii si tu foarte bine ca asa se va intimpla !!Ardealul ati primit in cadou de la marile puteri !!!!tot ei o sa rezolve problema si acuma !!! Somn usor brree!!.)))

Cadou zici tu ?
Intreaba pe unul dintre parinti sau bunici cam ce lupte s-au dus , cati au murit si de la romani si de la unguri sau nemti , apoi vorbeste , cap de vrabie .
Si tocmai pentru ca nu se poate lua inapoi decat tot cu lupta voi nu-l veti avea caci sunteti neputinciosi !

Daca tot de bagi sa ieie palme , afla ca si in primul si in al doilea razboi , romanii i-au batut pe unguri si au luat Ardealul , nu s-au ascuns in spatele vreunei mari puteri ca voi dupa nemti cand ne-au impus sa vi-l cedam .
Singuri nu faceti doi bani si nu aveti curaj decat daca aveti spatele asigurat de altii , cand sunteti in gasca . Ati insemnat ceva cand v-ati ascuns dupa fustele austriece ori nemtesti .... in rest , nimic .

Iti place asa ? Mie nu , dar pot continua .

Etete , bre !!??
Te-ai ofuscat ca ti-am zis " efendi " ? Pai inseamna " domn " in turca .
Probabil insa nu esti turc si " Ali " vine de la Aliosa ...
Nashpa pentru tine sa fii rus printre unguri , sasi si romani cand e stiut ca toti va iubesc .
Si daca nu esti nici rus inseamna ca " Ali " nu-i nume de om .

Si da , ai dreptate , eu cand gandesc si cu partea ai de crezi tu ca-i rusinoasa , gandesc mai bine ca tine .
Pana una alta , iti transmit doar ganduri bune din partea partii mele ( complicat ? suna un prieten ! )

Tuc !!Numele tau vine de la tuciuriu ??? adica brunet , inchis la culoare ????..)) Al meu vine de la ALADAR !!! nume maghiar !!!sunt maghiar cu mama romanca .)) complicat ?suna un prieten !!!

" sunt maghiar cu mama romanca .)) complicat ?suna un prieten"
...............................................
Nu-i complicat . Cu mata ma desacurc si singur . Daca zici ca-i place cu mai multi chem si un prieten !

Ai un nume frumos ( cel putin rezonanta lui ) .
Usserul meu e compus din initialele numelui si prenumelui .
Insa da . sunt brunet . Nu sunt ***EDITAT*** daca asra te framanta dar , daca as fi , nu mi-ar fi rusine .
Esti xenofob ori rasist ? Ai ceva cu tuciuriii ?

P.S, Dar eu tot cred ca ai cap de vrabie dupa ce ai scris .

Tuc ! Eu sunt vrabie, dar tu esti cuc !!!!..))) Te bagi in cuibul altora !!!

Pai mai degraba tu esti cuc , vrabiuta !
Nu te-a pus mamitica ta , care zici ca este romanca , in cuibul altuia ?

Eu zic sa pui mai bine mana pe carte ca la varsta ta asta trebuie sa faci si nu sa te bagi in discutii ca asta decat daca vrei sa iei palme ( pari tanar iar daca nu esti , imi pare rau , esti imatur ) .

Si ca sa vezi cat de neputincios consideri chiar tu ca iti este jumatatea aia de neam care nu-i maicata , uite ce ai scris : .... " .... Ardealul ati primit in cadou de la marile puteri !!!! tot ei o sa rezolve problema si acuma .... "
Adicalea , puicusorule , voi stati la dos si-i bagati pe altii la inaintare .... Bravos , natiune viteaza , halal sa-ti fie ! Iar ???
Vezi ce prostie ai scris !?

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=477353092297286&set=a.40114035325...

Tuc !!!Asa imatur cum sunt .) i_mi dau seama ca de fapt tu nu cu ardelenii ai problema ci cu ungurii.Pune tu mana pe carte,si invata adevarata istorie (nu cea inventata de ceausescu) si o sa vezi ca nu prea aveti pe ce sa fiti mandrii.Sau daca nu vrei sa citesti ,ridica ti curul din fata calculatorului si dute plimbate un pic prin Europa, ca sa vezi cu ochii tai ,si sa auzi cu urechile tale cum sunteti vazuti de altii..)) Neam prost !!!

Ti-am zis ca discutia te depaseste ?
Pai nu-ti dai bine seama , cap de vrabie .

Daca te intereseaza sunt mai suparat pe romanii din Ardeal care vor sa plece cu pamant cu tot decat pe unguri .
Dorinta de independenta fata de statul pe care ei il considera " ocupant " a maghiarilor o inteleg desi , ca roman , nu o pot accepta ( de altfel am multi si buni prieteni unguri , am chiar si o matusa care este unguroaica ) .

Vezi tu , cu ungurii este mai simplu sa conciliezi pentru ca este simplu sa explici ca atunci cand vrei sa mergi inainte , ca sa nu te impiedici , nu te uiti inapoi ci la drumul din fata ta ; si am si gasit destui maghiari inteligenti care au inteles ca istoria care ne desparte pe alocuri nu trebuie lasata sa ne umple sufletele de ura chiar daca din mintea noastra nu poate fi scoasa !

Chiar si ungurii care fac filmulete cretine din alea postate de tine sunt de inteles : iredentisti viscerali la care creierul e obnubilat de revansism sau , asa cum a postat Andras , oameni platiti sa atate ura ..

Altfel sta insa treaba cu romanii care , in speranta ca vor trai mai bine , se gudura la Occident .
De la romani te astepti sa fie alaturi de tine neconditionat nu sa te pretaluiasca ca la piata si sa te cumpere sau vinda dupa nevoie .
Daca te loveste unul despre care stii ca are ceva cu tine , e simplu , dai si tu si gata ; alta e situatia insa cand te trezesti ca fratele tau e ala care ti-a dat in cap nu te doare doar lovitura. , te doare si sufletul .

Nu contest ca spui un adevar cand zici ca prin Europa , la scurt timp dupa 1990 am inceput sa fim considerati " neamuri proaste " .
In mod evident au fost suficienti romani ( si aici zic cetateni romani pentru ca au fost si romani si ***EDITAT***i si unguri ) care au facut necazuri Europei dar nu cred ca este drept sa etichetezi un popor dupa cateva , hai sa zicem , mii de indivizi .

Tuc !!!Asa imatur cum sunt .) i_mi dau seama ca de fapt tu nu cu ardelenii ai problema ci cu ungurii.Pune tu mana pe carte,si invata adevarata istorie (nu cea inventata de ceausescu) si o sa vezi ca nu prea aveti pe ce sa fiti mandrii.Sau daca nu vrei sa citesti ,ridica ti curul din fata calculatorului si dute plimbate un pic prin Europa, ca sa vezi cu ochii tai ,si sa auzi cu urechile tale cum sunteti vazuti de altii..)) Neam prost !!!

Pentru Ali , Cap de Vrabie , jumatatea dinspre tacsu' !!

Mamitica ta , care este romanca , stie ca e " neam prost "?
Si daca tu esti neam cu ea ce fel esti : bun ori prost ?
Lasa , nu te chinui sa raspunzi , esti prost !!! Neam , fireste ...

Prin Europa am tot fost dar n-am vazut vreodata sa gandeasca cineva ca-s neam prost .
De altfel , nu aveau de ce sa ma cheme daca gandeau asta , pentru ca nu eu am vrut sa ma duc , ei aveau nevoie de mine !
Daca tu ai vazut ca gandeau asa despre tine , e alta vorba , depinde de cine si ce esti si printre ce fel de oameni te invarti .
Daca nu insemni nimic , da , este posibil sa ti se intample ; dar daca este asa , iti dau un sfat : zi ca esti ungur , ca te chiama Aladar si in mod cert or sa inceapa sa ti se inchine .....

P.S. Am glumit , nu face ce ti-am zis ca poate dai peste un " neam prost " si cine stie ce mai iese ..; nu de alta dar numele tau chiar este turcesc ( intr-o traducere aproximativa inseamna " a avea - cupara ceva ingust " ) .

"Tuc: văd că ai destulă vreme: ori eşti şomer, ori eşti postac: să-ţi fie de bine. dar dacă te mâncă atât de rău de viaţa noastră, a românilor şi ungurilor din Ardeal, de ce nu stai tu liniştit după Carpaţi" Naiba sa va i-a ! Uite cum dintr-un condei ai reusit sa mai otravesti un pic sufletele oamenilor ,esti linistit Ghermane? Badea Ion de la Chinteni sau nea Vasile de la Tismana rad de voi ...pe bune Ghermane desi canti canti degeaba si pe deasupra si falsezi

Dantesc: atunci mută pe Taraf Tv

esti un idiot mare ghermanosule,cred ca nu ai fost la bucuresti in viata ta,trage o vizita si mai taci in ....mea din gura ca vb numai aiurea..

prima data trebuie sa invatati istoria adevarata .
va dau un exemplu

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FDxNm3VFMtY

Uite cine vorbeste,

Ne numiti pe noi Ardeleni bozgori mai prapaditilor? Nu va uitati la voi, ca Bucurestiul e 99,5% plin de bozgori in adevaratul sens al cuvantului? Pun pariu ca si cel care flutura acel steag era un bozgor, doar ca ridica steagul sus, ca sa vada cei de la conducere care-s la fel, ca asta are steag, inseamna ca respecta statul. Respectati pe naiba, pentru ca sunteti cu totii niste sarlatani cu doua fete, care isi schimba principiile cum bate vantul. Mai demult toti bozgorii, prostii, tampitii si incultii erau in Oltenia, doar toate bancurile au o saminta de adevar. Doar ca istoria si nesimtirea voastra v-a ajutat sa aveti si celelalte parti ale tarii lipite de voi, si automat v-ati raspandit prin toata tara ca un virus. Daca mergi oriunde prin localitati: vezi un om, vezi 15 bozgori, asta ar fii prin capitala, si oltenia, si cum vii spre adevarata Europa, numarul de bozgori scade semnificativ, dar tot mai vezi destui, si pin' la urma tot ei cobesc. Dupa parerea mea toti oltenii in frunte cu politicienii si mai ales cu Gigi Becali ar trebui considerati mai tineri cu sapte ani.

Sper ca aveti dreptate si in curand Transilvania va fi o regiune automona, si sa prospere cu ar trebui fara frana de mana a statului "cuceritor". Am auzit candva o fraza: "nu Transilvania ar fi trebuit sa fie unita cu Romania, ci Romania de Transilvania."

Tu,ca ungur , ai tot dreptul sa speri asta si iti respect optiunea.
Ca nu se va intampla , e alta vorba .
Pe de alta parte , chestia cu " statul cuceritor " e deplasata ; dar daca vrei , da , am cucerit Ardealul.
Imi aduc aminte ca am cucerit si Budapesta . Vrei sa se mai intample inca odata ?
Cui foloseste asta ?
Asa si turcii si-ar putea aduce ca Buda si Pesta au fost pasalacuri turcesti si s-ar putea sa le revendice . Bine e ?

" da , am cucerit Ardealul.
Imi aduc aminte ca am cucerit si Budapesta . Vrei sa se mai intample inca odata ?"

...Seriously?
fa ceva de folos mai bine :/

Serios , chiar am cucerit Ardealul !!!!! ( cu toate ca daca citeai tot ce am scris vedeai ca nu-mi face placere sa vorbesc despre asta si nici folositor nu mi se pare sa o fac ) .

Acum " ceva folositor " este sa injur pe aia care , fara sa ma cunoasca , m-au injurat .

Iti aduci bine aminte,chiar ca Armata Romana a intrat in Budapesta.in anul 1919,dar nimeni nu a povestit Tie ca erau condusi de cei din anturajul lui Horthy,care in secret s-a folosit de cei din Antant ca sa fie ulterior ales conducatorul tarii ca Guvernator ( Ungaria era regat,si pentru ca nu era atunci nici un rege ales,statul era condus de un Guvernator,asa cum a fost ales si Iancu de Hunedoara,in Evul Mediu)
Inca ceva ce nu ne-a fost predat la scoala,si numai noi Ardelenii stim,in Primul Razboi Mondial,majoritatea soldatilor de etnie romana inrolati in trupele austro-ungare, au luptat pina la capat,adica toamna anului 1918 in si nu au dezertat.In anul 1917 pe frontul Italian sute de soldati de etnie romana si-au pierdut viata ca soldati austro-ungari,nu au dezertat,pentru ca au depus un juramint,pe care au respectat-o.CINSTE LOR! SA LE DEA DOMNUL ODIHNA VESNICA!!Cei care au venit acasa au constatat cu surprindere haosul care era in Ardeal,si majoritatea nu s-a inrolat in Armata Romana!!Iar unii dintre ei au participat la mitingul desfasurat in Cluj,la data de 24 dec. 1918,inpotriva unirii Ardealului cu Regatul Roman (vezi daca gasesti pe nett filmul:Manifestarea din Cluj din 24. dec. 1918-film original)

Te-am votat pozitiv pentru ca asa este !
Numai ca romanii au mai fost la Budapesta si cu alte ocazii , nu numai in '918 si eu de imprejurarile alea vorbeam ( fara sa-mi faca neaparat placere sa amintesc asa ceva ) .
Ca romanii si-au tinut juramantul , bravo lor , asa si trebuie sa faca un soldat pentru ca juramantul de credinta trece inaintea oricarui alt lucru fiind o chestiune de onoare ; daca ai ales si jurat prost n-ai decat doua variante : ori mori alaturi de cel caruia i-ai jurat credinta chiar daca nu mai crezi in el , ori iti tragi tu un glont in cap.
O sa caut filmul,merci .

Dute pana-n Viena, stai jos pe-o banca si gandeste-te, ca asta ti-a fost capitala. Dupa aia hai sa mai discutam...

Fost , vazut , nu placut .
Oricum , n-a fost capitala mea niciodata .
De discutat putem discuta ...

Nu placut la tine Viena? atunci stai in Bucuresti :D da de iti place mai mul :))))))))))))

N-ai ghicit !!!
Am plecat din Bucuresti pentru ca nu-mi placea !!
Dar daca nu-mi place Bucurestiul de ce ar fi obligatoriu sa imi placa Viena ?
Uite , imi place cu mult mai mult Budapesta , Parisul ori Florenta ; nu crezi ca e cazul sa stau unde vreau eu ?

A fost, si nu odata, si capitala Ta, doar ca "istoricii" nu prea vor sa recunoasca! In perioada 1917-1918, da stiu, au fost nemtii. Dar de fapt nemtii au venit sa ajute trupele austro-ungare, si, din punct de vedere administrativ toata partea de sud si o parte din est a fost condusa din Viena si nu din Berlin! pe langa asta in perioada 1850-60 a mai fost un moment de ocupatie, acum nu mai caut anul.
In rest toata lumea poat-sa aiba o parere negativa sau pozitiva despre Viena, dar nu poate nega, ca de fapt in acel oras se reflecta mentalitatea nemteasca.

Eroare mare de gandire , mey Ceva !!!!!!!
O tara nu isi schimba capitala in orasul care este capitala ocupantului .
Daca ar fi altfel , spune-mi te rog , care a fost capitala nemtilor cand Berlinul era impartit intre aliati ?? ( sa nu zici la Bonn pentru ca acolo a fost dupa 1949 . Da' recunosti ca ai vrut sa zici ? )
Sau spune-mi daca Moscova a fost si capitala ta dupa '45 ?!
Ca Bucurestiul a fost ocupat ? Da si nu numai odata si nu numai de nemti .
Ca politica Munteniei,Moldovei sau a Romaniei intregi a fost dictata din alte capitale ? Da si nu doar o data .
Dar Bucurestiul avand si Moldova alaturi a fost in stare sa isi castige pe frontul de lupta independenta iar apoi a castigat-o tot asa si pe cea a Ardealului ( nu uita ca dupa adunarea de la Alba , Ardealul n-a venit fara lupta la Romania . Trupele romane au luptat in Apuseni inca aproape un an cu ungurii ) .Daca tu zici ca Ardealul n-a vrut sa fie " eliberat " , sunt de acord , asa , de dragul discutiei ; dar atunci trebuie sa accepti ca a fost cucerit .
Si daca a fost cucerit PE FRONT ce drept ai tu sa ceri si sa obtii " pe vorbe " ca el sa fie rupt de tara ?

Din pacate de tradatori, turnatori si tortionari n-a dus lipsa poporul roman.
De la cei care i-au vandut pe Horea sau Maniu la turnatorii si tortionarii comunisti, acestia si-au urmarit numai un interes personal meschin, sa aiba matu’ plin.
Se pare ca urmasii lor si-au gasit aici un loc prielnic pentru a-si da in petec.
Ma, pentru voi nu exista notiunea de patriotism!
Nu-s eu in masura sa va tin lectii, dar mai puneti mana pe o carte, sau mai simplu, vizionati Memorialul durerii pe Youtube, unde veti primi lectie dupa lectie. Romani care au murit sau si-au ruinat vietile pentru o idee, pentru constiinta, pentru demnitate. Cum o sa va rabde constiinta sa-l auziti pe Corneliu Coposu ca va spune:
“ Suferintele au trecut, totul e ca viitorul sa asigure pentru tara ceva bine pentru tara. Fata de sacrificiile pe care le-au facut eroii, niste bieti ani de puscarie conteaza mai putin.”
“Romania nu este intreaga, nici fara Transilvania, nici fara Bucovina, nici fara Basarabia. Integritatea noastra nationala pana la frontierele etnice ale Neamului Romanesc este o obligatie sfanta pentru toti. Este a 11-a porunca a Decalogului Romanesc.” ?
Rusine!!

Stefan: văd că ai dat copy-paste la comentariul de la celălalt editorial - îmi dau seama că e jobul tău, şi ca să te feresc de şomaj, îţi răspund ca să vadă şefii tăi că eşti activ (cu comentariul meu de dincolo, aproximativ):
"uite, a propos c-ai pomenit de Maniu: hai să mai povestim despre chestiile astea după ce citesti Memorandul Românilor din Transilvania, trimis de Maniu şi de alţi deputaţi de ardeleni şi bănăţeni lui Carol al II lea, în 15 decembrie 1938. e posibil ca tu să nu fi avut acces la el, se citeşte doar în Transilvania şi de către ardeleni. dar şi la Vaslui e frumos

Pentru ca mi-am pierdut o gramada de timp cu unu' de nivelu' lui MM Stoica, ai parte de un nou copy-paste:

"Nu prea inteleg de ce faci trimitere la Memorandum. A fost un memoriu adresat unei institutii, conducatorului statului, prin care se lua atitudine fata de situatia precara a locuitorilor din Transilvania si fata de sistemul centralist. Un act de curaj, un exemplu de atitudine pentru noi toti, intr-un context la fel de actual ca si acum.
Din pacate, ori manipulezi, ori e zacusca in mintea ta.
Defilezi cu un scop nobil, autonomia locala si descentralizarea, dar urmezi o linie care nu ne apartine noua romanilor, e a altora.
Se pare ca n-ai avut acces la toate documentele vremii, sau e mai usor sa rupi din context.
In 20 noiembrie 1938, la 20 de ani de la Unire (cu cateva zile inainte de Memorandumul la care faci referire), in mesajul catre romani de la Cluj, Maniu ne-a trasat si linia care trebuie urmata:
“La Alba Iulia, s-a scris Magna Carta a Românismului din Transilvania, sancţionată de Regele Ferdinand, întregitorul de neam, pe care nimeni nu poate să o nesocotească. Ea e pecetluită de sângele eroilor şi martirilor, cu suferinţele şi jertfele de veacuri ale generaţiilor de cărturari şi de ţărani din Ardeal, cari ne-au lăsat-o nouă drept moştenire sfântă. Peceţile ei nu pot fi rupte şi călcate în picioare, fără a se săvârşi un sacrilegiu. Nimeni nu va reuşi să se întoarcă înapoi la vremurile de iobăgie dinaintea revoluţiei lui Horia. În această zi măreaţă a Unirii, sună goarna conştiinţei noastre româneşti şi ne cheamă la luptă dârză pentru apărarea drepturilor naţiunii, pentru dezrobirea ţării de sub jugul tiraniei şi pentru apărarea hotarelor noastre pe veci statornicite!“

na şi ţie cu copy-paste, că la voi se poartă: Stefan: eşti sigur că ai citit Memorandul lui Iuliu Maniu din 15 decembrie 1938? Că zice el: "singurul beneficiar al Unirii cu Transilvania a fost Regatul". Apoi: "„Luăm exemplul Ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest Ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane!".
Stefan, dacă te plictiseşti, uite încă una: "În general, Românii ardeleni şi bănăţeni, în loc de a spori forţa lor economică, se găsesc într-o situaţie inferioară faţă de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoţimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a ţărănimii au suferit pierderi de miliarde". Mai na: "Sistemul centralist nu a înţeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înţelepciune politică: metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradiţiilor, a concepţiilor şi datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice şi prin atragerea elementelor locale reprezentative şi de valoare la o colaborare activă în viaţa publică şi administrativă. Aceste metode de înţelepciune politică au fost călcate în picioare faţă de o provincie care nu fusese, totuşi, cucerită".
în plus: nu te mai lăda că eşti mai ardelean decât ardelenii născuţi aici: chestia asta o fac o grămadă mintenaş ce trec Carpaţii - or, tu vrei totuşi să fii un patriot universale, suferind.
PS: Trimite-mi totuşi, cînd ajungi acasă, o vedere de la Vaslui - am înţeles c-o intrat în NATO.

:-)
Nu mai intoxica!
Sunt mai ardelean decat tine prietene. Spre deosebire de tine sunt ancorat nu numai in aspectul social economic ci si in spiritualitatea romanilor ardeleni. Exact cum un ungur e dator sa simta si sa gandeasca ungureste(o spun cu toata consideratia si respectul pentru unitatea spirituala maghiara), tot asa, nu trebuie sa ma plateasca nimeni pentru a fi consecvent in propria credinta nationala.
Acest lucru nu ma impiedica sa-mi doresc o convietuire pasnica si in prietenie cu maghiarii, mult mai interactiva decat a fost pana acum. In fond, romani si unguri ne rugam la acelasi Dumnezeu crestin.
Asa fortata si pe duca cum e, pentru noi Uniunea Europeana e cadrul perfect pentru a trai impreuna si a ne manifesta fiecare pe graiul nostru, cladind un prezent si un viitor, fara a fi incorsetati de sechelele trecutului.
Pentru a schimba contextul economic e nevoie de efortul tuturor romanilor si ungurilor de buna credinta.
La nivel micro, nu am dovedit nici in Ardeal nici in celelalte regiuni ca am fi buni gospodari. Am distrus industria si agricultura cu aceeasi inconstienta, am taiat padurile din Apuseni sau din HR si CV cu acelasi sange rece.
La nivel macro, dupa 90, Romania a fost si este condusa de straini. Ar fi timpul ca impreuna sa mai salvam ce se mai poate salva.

La nivel macro dupa 90 Romania a fost condusa de tampiti prapaditi ca tine care cerd ca daca au fost ajutati de catre america si alte tari cu adevarat puternice sa lipeasca Transilvania si celelalte regiuni de tampita Oltenie atunci toate li se cuvin lor. Ne ajuta Dumnezeu si o sa scoatem noi virusul din zona noastra de drept, Toata Europa stie ca Oltenia nu are ce cauta pe harta lor, doar voi nu vreti sa recunoasteti acest lucru.
Iar pentru la sfarsit am lasat un lucru mai personal: Tu nu esti Ardelean, Tu esti urmasul a niste Olteni tampiti nascut pe taramurile noastre.

Da , a fost condusa de " tampiti prapaditi " !!! De Ciorbea ce parere ai ? Da' despre Boc ? Dar despre toti UDMR - istii care n-au lipsit din nici un guvern ? Fa , te rog , o statistica a tuturor ministrilor ori , in general , a politicienilor ardeleni din ultimii 20 de ani . Crede-ma , nu-i nimic de catre sa fii mandru cum zici ca esti .

P.S. Din nou , atentie la gramatica : ... " Iar pentru la sfarsit ..... " sau " .... esti urmasul a niste Olteni .... " ( ???? ) . Sa-ti spun ce nu-i bine sau sa-ti desenez ?
Tu chiar zici ca vorbesti romaneste ?
Daca da , nu poti fi mandru de cum o faci , asa ca lasa doar password-ul " Ardelean " si taie "mandru" .

Domnule Andras. Eu am impresia că ar fi frumos și respectos să scrii în limba română atât timp cât articolul și restul comentariilor sunt în limba română. Dacă vrei să auzi și să scrii numai în maghiară te rog să te duci în Ungaria. Cunosc mulți etnici maghiari care vorbesc perfect limba română și li se pare normal să vorbească în română atât timp cât sunt în România și îi respect pentru asta. Dacă ai merge în Germania tot în maghiară ai vorbi și scrie pe forumuri?

Én a mai napig nem értem, hogy ezek a köcsög fővárosiak mit pattognak a nagy románkodásukkal. Ez már nem divat hej, te alföldi paraszt. Amig arra vagytok büszkék, hogy egy nyelvet beszéltek, azt is törve addig nincs mit pattogni. Tanulj meg például magyarul és megérted, hogy az én kommentárom arról szól, hogy szépen magyarul elküldelek az anyátokba.

Esti prost, ca majoritatea trollilor romani, nu esti mai presus de ei.

Esti tantos de parca ai fi chiar Arpad , regele .
Pai , nu esti .
Esti probabil un amarat care nu stie daca este ungur , magiar,cazar,secui,turc ( ca si astia au stat calare pe voi in Buda ) ori a iesit pe canalul sulii altui neam .
Nu-ti plac romanii? Asta e, ghinionul tau , pentru ca ori suporti , ori pleci.
Dar daca pleci du-te departe , nu te opri la Budapesta ca pe acolo am mai fost , s-ar putea sa mai mergem odata si iar te vaiti.

Daca tot veni vorba cine, unde a fost, crezi ca acelasi lucru cu capitala partea cealalta nu ar putea s-o spuna? Si daca incep sa numar cine de cate ori a fost in capitala celuilalt, nu tu esti cu mai multe prezente :)

Stii tu ca au cucerit vreodata ungurii Bucurestiul ?
Publica repede un studiu ca-i noutate mare .
Da , stiu , la Bucuresti au fost turcii ( dar au fost si la Buda si la Pesta si chiar la Viena - unde n-au intrat si pentru ca , printre altele , pe austrieci i-a ajutat un Domn roman ) .
Si inca ceva .... mandria asta a voastra pe ce se intemeiaza ?

Nu din greseala am scris capitala in postarea anterioara, si raspunzand la intrebare: nu o data! De fapt in 1330 este ocupata capitala Tarii romanesti, Argesul si in 1476, este alungat Basarb al III-lea si instalat pe tron Vlad Tepes (pentru o perioada scurta). Pe langa eceste date exacte, daca te uiti putin prin publicatii istorice, o sa vezi, ca de fapt tarile romanesti sunt vasale coroanei maghiare o perioada destul de lunga. Si totodata poti observa, ca de fapt cele doua popoare au dus greul in razboiul antiotoman.
Nu stiu la ce Domn roman te referi apropos de Viena.
De fapt nu stiu nefiind roman (ma refer la mandrie). Dar presupun! Te-ai intrebat unde a fost intemeiata prima scoala cu predare in limba romana? Cum au reusit sa studieze cei din Scoala Ardeleana, Memorandistii, daca intr-adevar situatia romanilor din Ardeal era atat de rea? Cum au dobandit averi chiar impresionante o parte din romanii din Ardeal? Cum de iluminat stradal sau tranvai era mai repede prin Banat, decat la Viena? Unde a avut fabrica Daimler (mutat la Bucuresti dupa 1918 ca fabrica de suruburi)? Sau cum a ajuns un roman (cel putin asa apare prin manuale) cel mai mare rege al Ungariei (care a ocupat si Viena)? Si daca luam doar ecestea pare a fi destul sa fii Ardelean. Dar mai sunt multe.
Problema e, sau eu cel putin asa vad, ca sa incercat si se incearca sa se puna un zid intre popoarele care traiesc aceasta zona, dar acest zid incepe sa se destrame. Problema care incepe sa-si castige teren este, ca in locul acestui zid se ridica alta, intre regiunile istorice ale Romaniei, ziduri care de fapt nu folosesc la nimic. Problema noastra, si a Ta si a mea si cred ca si al domului Gherman este clasa politica instalata la Bucuresti si nu Tu sau oricare altul, care traieste in acea zona. Ca si Tu si noi ne zbatem cu aceleasi probleme: motorina si cartoful ii scump. gazul si mai. Ce sa mai vorbim, Pe langa astea nici la un campionat mondial sau european nu mai ajungem! Deci maraim unu la altu si incercam sa dam vina pe altii. Dar nici unul din noi nu e dispus sa fac ceva efectiv pentru tara. Toata clasa politica (indiferent de etnie) ar trebui dusa sa sape inca un canal paralel cu cel existent si tinut acolo pana termina sau gasesc sa se inteleaga cumva in folosul tuturor locuitorilor acestei tari. Da ei in afara de cat castiga varu din spaga pe care o primesc si ce-mi ia, la nimic altceva nu se pot gandi. Toti sau apucat sa construeasca autostrazi. OK. Unde suntem acum? Avem bucatele aruncate aiurea prin tara, in loc sa fi terminat cele incepute, si daca sau apucat de ceva sa-l termine. Nu! Acum mai incep inca doua. Drace. Stii cand o sa avem noi autostrazi? Cand capitala o fi la Viena. Na ca m-am enervat.

- ...... De fapt in 1330 este ocupata capitala Tarii romanesti, Argesul .....si in 1476, este alungat Basarb al III-lea si instalat pe tron Vlad Tepes (pentru o perioada scurta). ....

IN PARTE AI DREPTATE DAR LUCRURILE ASTEA AU FOST PE CAND ERA LUPUL CATEL .

IN 1330 N-A CUCERIT NIMENI NIMIC , TRUPELE LUI D ' ANJOU AU FOST BATUTE LA POSADA SI DE ATUNCI S-A SFARSIT IN MOD EFECTIV SUZERANITATEA REGELUI UNGUR ASUPRA TARI ROMANESTI , NOU CREATA .
SUZERANITATEA NU FUSESE DE FAPT NICIODATA EFECTIVA ( FIIND PLATIT DOAR TRIBUTUL DOAR UNUL DINTRE ATRIBUTELE VASALITATII ) .
DE ALTFEL , CAROL-ROBERT SPUNEA DESPRE BASARAB NU NUMAI CA ESTE " VOIEVODUL NOSTRU DIN TRANSILVANIA " DAR SI " BASARAB TRANSALPINUL , NECREDINCIOS COROANEI MAGHIARE " .
DACA VREI SA DETALIEM , NICI N-A FOST O SUZERANITATE STATALA .
SUZERANITATEA , POTRIVIT REGULILOR VASALITATII , NU ERA SUPUSENIA FATA DE O FEUDA -STAT CI FATA DE FEUDAL - PERSOANA .
DE ASTA JURAMINTELE SE REANOIAU LA MOARTEA SUZERANULUI .
CUM CAROL ROBERT ERA " D'ANJOU " NUMAI UNGUR NU ERA , ASA CA TARA ROMANEASCA N-A FOST SUB SUZERANITATE UNGARA CI SUB SUZERANITATEA REGELUI FRANCEZ AL UNGARIEI .

PE DE ALTA PARTE , TRUPELE LUI BATHORY CARE AU ATACAT SI CUCERIT BUCURESTIUL IN 1476 ERAU DE FAPT TRUPELE UNEI ALIANTE A ACESTUIA CU MOLDOVENII LUI STEFAN CEL MARE SI BRASOVENII CARE IL TRADASERA PE LAIOTA ( BASARAB AL III-LEA )
ERAU CONDUSE INSA DE VLAD TEPES PE CARE L-AU SI INSCAUNAT.
APROPOS , CAPITALA ERA TARGOVISTE , A FOST CUCERITA DE MOLDOVENI IAR TRUPELE LUI BATHORY AU ATACAT BUCURESTIUL CARE NU ERA CAPITALA SI LA-U CUCERIT INSA L-AU SI ABANDONAT REPEDE ( PROBABIL PENTRU CA ERA LA FEL DE MURDAR CA SI ACUM , DEH !!! ).
- ...tarile romanesti sunt vasale coroanei maghiare o perioada destul de lunga ...
DE FAPT SUB SUZERANITATE REGELUI UNGUR A FOST DOAR NOUL STAT CREAT DE BASARAB I ASA CUM AM SPUS IAR SUZERANITATEA A DURAT PUTIN ( NU SE STIE CAND A INCEPUT , ORICUM NU INAINTE DE INCORONAREA LUI D'ANJOU , 1307 , SAU 1310 CAND APARE PRIMA CONSEMNARE DESPRE BASARAB SI A INCETAT IN 1325 CAND BASARAB REFUZA PLATA TRIBUTULUI ) .
EA NU A FOST EFECTIVA .

MOLDOVA N-A FOST SUB SUZERANITATE UNGARA NICIODATA , DECI NU " TARILE ROMANESTI "
- .... Nu stiu la ce Domn roman te referi apropos de Viena.....
SERBAN CANTACUZINO , DOMN INTRE 1678 - 1688 .
ULTERIOR ASEDIULUI VIENEI LA CARE A FOST NEVOIT SA PARTICIPE A FACUT SI UN PLAN SA ATACE CONSTANTINOPOLUL .
UN PERSONAJ PUTIN CUNOSCUT DAR , SE PARE , DEOSEBIT DE INTERESANT .

- DISCUTABILE ( SI NU E TIMP ) AFIRMATIILE DESPRE CUM NE-A CIVILIZAT PE NOI ARDEALUL SAU UNGARIA ORI CUM ARDEALUL " ERA FRUNTEA " .
DREPT ESTE INSA CA , IN EPOCA , UNIVERSITATI SI SCOLI ERAU MAI BUNE IN ARDEAL,IN UNGARIA SAU AUSTRIA .

- DREPTATE AI CU RESTUL POSTARII DAR CHIAR NU CRED CA ESTE CAZUL CAND ITI ARDE CASA SA DAI DIVORT SI SA CERI PARTAJUL .
ORI DOMNUL GHERMAN ASTA FACE .
SI O FACE INTR-UN MOD INJURIOS CHIAR DACA PRETINDE CA DOAR RASPUNDE LA ALTE INJURII .
DACA VROIA ASTA TREBUIA SA-I TELEFONEZE SAU SA-I SCRIE LUI M.M. STOICA .
PE DE ALTA PARTE CATA PROSTIE POATE FI IN CAPUL ALUIA CARE FACE DIN PERSONAJUL ASTA DE MAIDAN MOTIV DE RUPERE A TARII ?!
EI , UITE DE ASTA AM SCRIS EU PENTRU CA " MOTIVUL " ESTE HILAR SI NESEMNIFICATIV , DECI CRED CA ESTE DOAR UN PRETEXT .

Germania s-a reunificat, Uniunea Europeana se uneste, la noi unii propovaduiesc dezbinarea. De ce!?

Pentru ca , un neica nimeni ca Gherman , care a fugit pana la Craiova sa faca facultatea desi e mandru de invatamantul ardelean , isi da importanta agitand lucrurile .
Daca n-ar face asta cine l-ar citi ?
E un fel de D.Diaconescu insa fara atat succes ca celalalt excroc .

Clujeanul: nu e vorba de dezbinare, ci chiar de un sistem care funcţionează în Germania şi în toată Uniunea Europeană: regionalizarea. dar nu din vârful limbii, ci administrativ-financiară. no

O sa te bata Dumnezo' mai Ghermane vandut ce esti !
Te urmaresc de ceva timp(cu groaza ce'i drept) pe postul lui Paskany si vad cum promovezi un regionalism po***EDITAT***st IEFTIN in numele unor idei in care nici tu nu prea crezi ,,, cu pupincuristi pe rol de invitati , cu semidocti si cu un limbaj asa sa dea bine la poporu prost si usor de manipulat.
Nimic, absolut nimic de rau despre natiunea "perfecta " maghiara doar despre "nenorocitii" de regateni!
Te lauzi ca nu ai facut armata asa triumfalist... se vede... tradatorii de neam cu facultatea la Craiova sunt lipsiti de barbatie. Cei pe care ii aperi tu si ii servesti slugarnic NU IUBESC NIMIC DIN ceea CE ESTE ROMANESC(intreab-o pe ROMANCA Eva Iova-Simon de ce daca nu stii!!!) indiferent ca e ardelean, oltean, moldovean etc...tu stii asta dar iti plac forinti la fel de mult ca la popa Lazlau' T.La el e de inteles la tine...
IP, TRAZNEA, MARIAN COZMA, impertinenta HULIGANILIR HUNI din Bucuresti nu iti spun nimic??
Sigur ca nu... ca forintii "nu stie carte"!
Sper sa traiesti tu si cei care tanjiti dupa "maghiari" umilinta si suferinta bunicilor nostrii care erau scuipati, injurati si batuti atunci cand mergeau la targ la 'Oraghie' sau a romanilor umiliti dupa revolutie la granita cu Hu de vamesii unguri doar pt ca aveau nume si prenume romanesti!
Se rascoleste Corneliu Coposu un mormant!

Sunt mandru ca sunt Roman , si mai mandru ca sunt ARDELEAN...8 ani am lucrat intre bucuresteni,3 ani am stat acolo,am incercat sa se acomodeze si familia acolo...dar nu se poate atata timp cat iti spun la munca vb romaneste,in parc ii intrebau pe copii ce limba vb etc etc,familia mea a venit dupa 3 luni acasa...in sud primeaza banu',spritzu,grandomania si " ura " impotriva boanghenelor...stiiti de cate ori mi sa spus asa...nenumarate ori. Dar de fiecare data cand veneam acasa,imi cereau sa le aduc slana si palinca de-a noastra...stiiti ce primeam ...nici f**** - c**r...ei considera ca merita totul ...sa stea acolo la ei , sa ne lase in pace cu ungurii si sasii,sarbii nostrii.Ei sa stea cu turcii,ca le place si in ziua de azi.Imi cer scuze prieteniilor din bucuresti cu care tzin legatura si au venit acasa la mine unde sau simtit si se vor simti bine , unii dintre ei chiar vreau sa se mute in Ardeal,vad diferenta de CIVILIZATIE.Chiar nu m-as supara daca pe pasaport ar scrie TRANSILVANIA...oriunde mergi si zici ca esti din TRANSILVANIA se uita cu admiratie la tine , daca zici ca esti din ROMANIA ,incep sa fuga de tine ...asta e adevarul si cred ca A INCEPUT FEDERALIZAREA DEJA , sau cum io spune la acest fenomen.Apropo...in 1999 in MAROC la o colega bucuresteanca , i s-a spus cand a zis ca e din Romania " am vazut un reportaj la tv,parca sunteti din lumea a 5-a , si voi ziceti de noi ca africa e lumea a 3-a " ( reportaj facut in satele din sudul tarii cu etnici romi si in bucuresti ) .Ms ca ati citit comentariul.

Esti agramat ,draguta stanca .
Ia uite :
- " de cate ori mi sa spus " in loc de de cate ori mi S-A spus .
- " unii dintre ei chiar vreau sa se mute" in loc de unii ... VOR sa se mute .
- " .. la o colega bucuresteanca i s-a spus " in loc de UNEI colege .... i s-a spus ...
- " africa " in loc de Africa
Vezi , puisor , de ce e bine sa mai vii prin Bucuresti ? Poate inveti sa scrii corect .

Si eu as veni pana in Bucuresti draga Tuc. Atat de tare m-ai impresionat cu comentariile tale, de mi-as dori sa-ti aduc niste mancare, un suc linga si cogiac pentru desert, doar ca n-o sa se intample pentru ca mi mila de treburile ce ies din mine, si de cea mica si de cea mare dar mai ales de partea oferita ca desert. Mi frica ca o sa le infectezi cu tampenia ta de oltean prost ce esti. iar in legatura cu diferenta dintre oameni ai perfecta dreptate; EXISTA TIMPITI CA TINE, restul suntem normali, iar cealalta diferenta este ca la cei ca tine varsta propriu-zisa e mai mica cu sapte ani, restul avem varsta calculata dupa nastere. (La voi lipsesc cei 7 ani de acasa)

Cred ca ai fost copil precoce : la 3 ani aveai mintea de acum . Sau invers ?!
Daca-ti mananci umorile cum zici , e normal sa-ti fie mila sa le strici pe altul ; mananca-le sanatos la matale acasa , mai ales desertul.
De injurat pot si eu dar nici macar asta nu meriti la cat de ofuscat esti .
Si inca ceva : n-ai haz cand scrii .E tipic pentru cei ca tine , argatosi si increzuti de parca-s neam de aproape cu Imparatul !
Sezi bland sa nu bolanzesti de artag , mey !

Cand se vorbeste de Transilvania in lume , pana si acolo se vorbeste ca si cum ar fi o tara separata.Nu se zice "Roman Polanski a filmat scenele din filmul X intr-o regiune din Romania", ci "a filmat in Transilvania".In Transilvania, printul Charles... in satele din Tranilvania...Castelul Bran din Transilvania....traditiile din Transilvania....Hai sa fim realisti, Transilvania trebuie sa fie a transilvanenilor, asa cum Croatia e a croatilor, Serbia e a sarbilor, Slovenia e a slovenilor si a.s.m.d Ideal ar fi o despartire administrativa in prima parte , pe urma si cea teritoriala.Fara trambite si scandal.Sa ramanem ca fratii , pentru ca multi avem familii combinate(ardeleni cu moldoveni, sudisti cu brasoveni , olteni cu timisoreni etc etc) si nu poti sa te desparti cu ura ..nu ai cum.Dar hai sa acceptam incetul cu incetul ca Romania nu poate coexista intr-o tara libera, pentru ca nu stim sa ne conducem singuri, SUNTEM PREA DIFERITI!

" .... Hai sa fim realisti, Transilvania trebuie sa fie a transilvanenilor, asa cum Croatia e a croatilor, Serbia e a sarbilor, Slovenia e a slovenilor si a.s.m...."
.........................................
Mey Bozgorica , tata ! ( scuze , tu ai zis !!!! )
N-ai vrea si ca Vintul de Jos sa fie doar al vintestenilor , Abrudul doar al abrudenilor si Clujul numai al clujenilor ?
Da' n-ai vrea sa ne plimbam din comuna in comuna doar cu pasaport ori ca fiecare sat sa aiba granicerii lui ?

De orasul ***EDITAT*** ai auzit ? Da' de fost ai fost ? Daca nu du-te , daca da , mai mergi incaodata sa te uiti la filmuletele alea idioate pe care le-ai postat linistit .

P.S. Te anunt cu satisfactie ca pana una alta , orice ai face , pe buletinul tau este o adresa din Romania si , asta este , trebuie sa induri !!!! Te oftici ?? Oftica-te !!

In mod cert suntem diferiti : noi , restul , suntem oameni normali !

"s-a fluturat" tu esti mare roman,dar nici scrie corect gramatical nu esti in stare.Clujul,Ardealul nu inseamna bozgorime sau ungaria.mereti in P*locu` meu de ardealean astia care au fost curve la turci!

Despre cine zici ca " au fost ***EDITAT*** la turci "? Despre aia din Busa sau despre cei din Pesta ?

Domnu Gherman ! Iti place la ce ai dat nastere? Of doamne ! Mare-i gradina lui dumnezeu si multi netoti in ea.Unu-i mai destept ca altul! "C-asa-i romanul ..."

ACEASTA INTREBARE TREBUIA SAU TREBUIE SA O PUI PRIMADATA SUDISTILOR SI GAZETARILOR DIN SUD!!! SAU ESTI CUMVA SI TU UNUL DINTRE EI? SAU ESTI UN NETOT DIN SUD? DUCETIVA NAPOI ,NU VA PLANGE NIMENI DUPA VOI!!!!

Netotii astia din Sud au venit sa-l scape pe tactu de unguri , cand plangeati de mama focului.
Evident ca , viteji cum sunteti , puteati sa va eliberati si singuri dar prea erati obisnuiti cu iobagia .
Cand o sa inveti sa scrii , incearca sa intelegi de ce s-a aruncat mata pe geam cand a vazut ce a nascut .

Tuc frate nu-i lua chiar asa din prima ca-i sochezi. Explicale pe indelete cum se purtau ungurii cu leventii (premilitarii) romani in Ardealul cedat. Pentru a le ilustra "spiritul de toleranta transilvanean" hai sa dam ca alungarea romanilor (culmea romano-catolici) in Moldova ("ceangaii moldoveni" {in fapt romani de religie romano-catolica} sunt urmasii acestora}.

Tuc frate nu-i lua chiar asa din prima ca-i sochezi. Explicale pe indelete cum se purtau ungurii cu leventii (premilitarii) romani in Ardealul cedat. Pentru a le ilustra "spiritul de toleranta transilvanean" hai sa dam ca alungarea romanilor (culmea romano-catolici) in Moldova ("ceangaii moldoveni" {in fapt romani de religie romano-catolica} sunt urmasii acestora}.

N-am avut nici cea mai mica intentie sa jignesc pe cineva , de obicei nu fac asta , chiar imi displace , dar am raspuns cu aceiasi moneda la injuriile lor . Evreii stiau ce stiau cand au impus legea talionului !
Sunt de parere ca nu poti raspunde elegant aluia care te suduie !
Buna - cuviinta e perceputa de unii ca astia drept prostie sau slabiciune iar eu nu sunt nici prost nici slab de inger .

De explicat le poti explica dar ei nu vor asta ; nici sa asculte nici dialog nu vor , vorbesc si gandesc cu viscerele ( e drept ca doar unii ! ) asa ca singurul lucru care iti ramane de facut e sa le intorci sudalmele .

Atentie !!!! Ceangaii nu sunt " in fapt romani de religie romano-catolica " ci secui asezati in Moldova ( pe Trotusi , Siret ori Bistrita ) prin sec al XIV - XV - lea ( din ungurescul " csango " - nu pot tasta cu accentele cuvenite - care ar insemna " umblător, persoană care își schimbă locul " ) .
Prin extensie , cuvantul denumeste si pe ***EDITAT***ii ori romanii de rit catolic din Ardeal care s-au stabilit mai ales pe langa Bacau . Au fost si in Bucovina dar erau numai secui.
Numel se axplica , dupa A. Banciu prin obiceiul lor de a vorbi ( magiara ) cu greseli .

Corect. Eu m-am referit la romanii de rit catolic din Ardeal stabiliti in judetele Bacau, Neamt si Iasi. A aparut prin anii 80 si o carte pe tema asta (scrisa de prof. Dumitru Martinas "Originea ceangailor din Moldoiva") . Autorul "ceangau" (urmas al unor romani de rit catolic fugiti din Ardeal, pentru a ilustra parca tocmai "toleranta si buna convietuire" ce domneste intre etniile ardelene). dovedeste cu probe originea ROMANEASCA a acestor catolici.

Bai handicapatule, le dai tu la altii lectii de ortografie si nici macar numele unui oras nu stii sa-l scrii? Imi pare rau dar Bucurestiul cu toata Oltenia a fost foarte mult sclavii otomanilor. De acolo ati invatat ca de fiecare data sa sugeti "Cogiacul" celor mai puternici, asa ati reusit prin miselie si nesimtire sa va lipiti toate partile tarii de Oltenia voastra timpita, si mai zici ca ne-ati scapat de iobagie? Nu v-a cerut-o nimeni, dar ati stiut de ce o faceti nesimtitilor. mereu v-a trebuit tot ce e bun ca sa aveti ce distruge Bozgori prosti. Stii ce am castigat noi? Am scapat de "autonomie", si am dat nu de dracu ci direct de ma-sa.

Uite unul care-i suparat ca a fost scapat de iobagie !!!!!
E ca in bancul cu baba care a fost ajutata sa treaca strada desi ea nu vroia sa traverseze.

P,S. Vezi ca aia cu suptul vine in Europa din Vestul la care aspiri ( de la frantzuji ) desi , slava Domnului si asiaticii se pricep de minune !!!

Of,of, gramatica !!!
Ia uite proba de cum scrii : " ... Bucurestiul cu toata Oltenia a fost foarte mult sclavii otomanilor ..." .
Daca zici ca am scris gresit Buda , ai dreptate , dar vezi ca nu-i oras , e cartier .... sau pasalac ?

Greseti!
Nu vo chemat nimeni!
Iobagia: o fost desfiintata in 1848, cel putin la noi! Da la voi? Stai, de fapt voi nu aveti iobagi, numa boieri!

Pai da , s-a desfiintat la 1848 , dar cum voi ganditi iavas - iavas ( turcism , deh !! ) v-ati prins tarziu , dupa 1944 ; unii nici acum .

:-)

Am mai spus-o. Eu unul regret ca pe certificatul meu de nastere, in buletin si in pasaport scrie ROMAN. Eu vreau sa scrie altceva. Eu nu ma simt roman. Mi-e jena sa spun ca sunt roman tocmai din cauza miticilor a modului cum conduc ei tara si a reputatiei pe care ne-o dau in afara.
In plus noi ardelenii am ajuns exact precum spuneti - priviti ca niste tolerati!
Mi-as dori sa scrie altceva in pasaportul meu. Sa scrie ARDELEAN. Sau TRANSILVANEAN. Dar nu roman. Vreu Transilvania, Banatul si Bucovina independente. Cu capitala la Sibiu!!!

Păi poți încerca să ștergi și în loc de ROMÂN să scrii, pur și simplu, CRETIN. Ai fi și tu mulțumit, nu te-ar contrazice nimeni...Auzi, dar pe sibieni i-ai întrebat? Nu, mai bine, îți tragi tu un picior în cur și ceri azil la Budapest? Ai face un serviciu omenirii. Sictir, neam prost!

" Vreu Transilvania, Banatul si Bucovina independente". Chiar asa vrei? Deci Romania sa se reduca la Oltenia, Muntenia si Moldova? Daca chiar asta vrei ma faci sa rad. Cum sa desparti "Bucovina" de Moldova ? Unde era cetatea de scaun a Moldovei? Dar mormantul lui Stefan cel Mare sti cumva in ce judet se afla?

" Vreu Transilvania, Banatul si Bucovina independente". Chiar asa vrei? Deci Romania sa se reduca la Oltenia, Muntenia si Moldova? Daca chiar asta vrei ma faci sa rad. Cum sa desparti "Bucovina" de Moldova ? Unde era cetatea de scaun a Moldovei? Dar mormantul lui Stefan cel Mare sti cumva in ce judet se afla?

Cazul tau e grav , dragule , daca nu te simti roman dar esti .
Neampacarea cu sine este prima cauza a sinuciderilor.
Sfatul meu este sa o faci repede , sa nu te doara .
Din partea noastra , a miticilor , fii sigur ca vom suporta pierderea .
P.S. Mai este totusi o sansa ; intreab-o pe mata cu cine si-a mai pus-o si , daca ai noroc , poate afli ca ca nu esti al lui tactu.

Baiete te cred. Tu o ti una si buna ca surda pe mormant cu Ardealul tau. Tu ai o problema. Iti cauti o identitate..Insa esti prea mic inca si prea departe sa o gasesti..Esti foarte mic, mic de tot si ignorant... Identitatea nu se cauta prin izolare ci prin acceptarea celor din jur si mai ales prin toleranta. Iti propun sa iesi din tzarcul tau stramt, sa pleci in lume sa te deschizi la minte, sa fi mai tolerant, sa inveti ca in fiecare om poate fi ceva frumos, ca oamenii sunt diferiti, mai buni, mai rai, si ca nu poti judeca in corpore..In momentul de fatza nu esti decat un BIET RASIST autohton, departe de spiritul Uniunii Europene de exemplu... Apropos si eu sunt ardelean si iubesc mult locul unde m-am nascut si am trait, dar nu as putea sa vb urat despre altii, numai pentru ca eu consider ca imi sunt inferiori, desi pe anumite paliere toti suntem egali..

Vorbele-ti sunt frumoase pana la un punct: "In momentul de fatza nu esti decat un BIET RASIST autohton". Tot Tu scrii:"sa fi mai tolerant, sa inveti ca in fiecare om poate fi ceva frumos, ca oamenii sunt diferiti, mai buni, mai rai,".
Cele doua afirmatii se bat cap in cap! Adica tolerant sau biet rasist? Din acesta eu cocluzionez ca, de fapt si Tu: "Iti cauti o identitate..Insa esti prea mic inca si prea departe sa o gasesti.".
Poate gresesc, dar din cuvintele Tale cam asta reiese...

De ce va deranjeaza ca sa fluturat stagul Romaniei??????

Steagul

Romania: nu mă deranjează chestiunea cu steagul. mă deranjează că l-au folosit împotriva cuiva (român, da), şi nu pentru ceva onest. nu poţi arăta drapelul ţării tale ca pe o bâtă de dat pe spinare. asta cred

Cred ca exagerezi.
Chiar nu vezi ca MM a facut chestia cu steagul pentru ca U Cluj e plina de jucatori straini si patronul este ungur ? Nu are legatura cu ardelenii .
Problema este ca de la o chestiune de maidan , de la un gest de stadion , ajungi sa spui ca vrei sa separi tara .
Pentru asta chiar e nevoie ca steagul sa fie folosit ca bata pentru tine .

Domnu " Gherman ! Care-i deosebirea dintre " ideile " articolului si ce s-a strigat pe stadion? I-ati raspuns cu aceiasi moneda ? Sau sinteti la fel? Sa nu uitam ca : BOZGOR, BOANGHINA etc sint cuvinte ardelenesti.Asa ca...Si ma mir ca dv . credeti ca ardelenii sint mai presus de "MITICI". Ia mergeti la un meci a lui "U". Tot ce ati scris in articol e aberatie.Pe toate stadioanele din lume se intimpla asa ceva. Cu stima ...Gatej I.

Din pacate aici v-ati inselat...cuvintul BOZGOR are originea greceasca (BAZGARDOS),si era folosit in sec X-XI in teritoriul Imperiului Bizantin.Pe vremea aceea mari grupuri de locuitori de etnie valaha traiau pe teritoriile actualei Abanii,Macedoniei si Greciei...oare nu atunci au preluat valahii(romanii) ,de la greci acest cuvint,pe care nici o natiune nu-l intelege si nu-l foloseste?Boanghina este folosit in Moldova,si cei din Bucovina..probabil un cuvint slavic,nu se cunoaste intelesul original..

De unde ai luat definitia asta ?? Indica-mi si mie sursa , te rog .
Dca este din Internet , nu ma intereseaza decat daca are origine verificata .

De unde ai luat definitia asta ?? Indica-mi si mie sursa , te rog .
Dca este din Internet , nu ma intereseaza decat daca are origine verificata .

De unde ai luat definitia asta ?? Indica-mi si mie sursa , te rog .
Dca este din Internet , nu ma intereseaza decat daca are origine verificata .

Pai de istoricul militar Mircea Dogaru ce parere ai?
https://www.youtube.com/watch?v=5dT86rUl12U&feature=relmfu
min 3:00 - 3:05

Are teorii curioase , unele valabile , altele destul de putin confirmate de izvoare ...

Nu zice de sursa greceasca , se refera la un popor turcic , n-am inteles bine care ( ce zice seamana mai mult a " baskiri " , ceea ce ar fi real , adica poporul exista si e turcic ) .

Eu unul nu am auzit de provenienta greaca a cuvantului dar o fi , desi in greaca cuvantul nu stiu sa aiba vreun inteles .

Numele pomenit de domnul Dogaru e "bascurd" si n-are nicio legatura cu vreo sursa greceasca.Scuze pentru incurcatura.

Numele pomenit de domnul Dogaru e "bascurd" si n-are nicio legatura cu vreo sursa greceasca.Scuze pentru incurcatura.

"Pe vremea aceea mari grupuri de locuitori de etnie valaha traiau pe teritoriile actualei Abanii,Macedoniei si Greciei" VARIANTA CORECTA ESTE "Pe vremea aceea mari grupuri de locuitori de etnie valaha traiau SI pe teritoriile actualei Abanii,Macedoniei si Greciei".
Peiorativul "bozgor" deriva de la cuvantul "bascurd" - acest cuvant {BASCURD} fiind numele unui trib turcic care i-a insotit pe maghiari in timpul migratiei lor prin Europa.

Ion Gatej: sunt sau nu la fel - nu fac eu astfel de valuări. doar că am răspi'uns cu aceaşi monedă, să simtă şi ei ce simt eu.

E greu cateodata sa intelegi limba româna pt uni !! Am scris ( zik) scarbit de cea ce a scris domnu gherman oare ce este mai incult sau prostesc eu sa scriu agramat sau domnu editor sa instige la ura si violenta !!

Constat in jurul meu tot mai agresiv curentul acesta secesionisto-anarhist. "Hai sa dam in mitici!" "Noi ardelenii suntem cei mai grozavi!" Nu zau! Avem si noi o gramada de hoti, criminali, corupti,escroci (numai azi am intalnit doua specimene in Cluj), tepari (si inca ce tepari! - numai pe imobiliare avem o lista "grea"). Avem puturosi si nespalati(urcati vara intr-un mijloc de transport in comun), agresivi in trafic si o droaie de nesimtiti. Nesimtitul ardelean e net superior celorlalti. :-) Pe cand cea din sud se bazeaza pe obraznicie si tupeu, aici in Ardeal avem una bazata pe cinism si nepasare, pe totala lipsa de compasiune.
In cunostinta de cauza, va spun ca fabricile le-am cam taiat singuri. Clujana, CUG-ul, Unirea, Tehnofrigul, etc au fost facute bucati de niste bravi ardeleni, nu de "mitici".
Calatoresc des in sud si est, unde intalnesc de fiecare data o multime de Oameni minunati, harnici si inteligenti, care (inca) ma mai respecta ca si clujean. Oameni fata de care-mi crapa obrazul de rusine, din cauza unor ardeleni de-ai mei, care improasca aici in mod gratuit cu venin.

Felicitari Stefan pentru replica. Ai multa dreptate. Dl Gherman a reusit sa declanseze o isterie iredentista i-as spune, ce denota intoleranta si lipsa de respect minim pentru ceilalti oameni. De unde atata rasism la ardelenii mei. Pai cum ar fi sa gandeasca nemtii sau englezii in termenii acestia despre vecinii lor francezi sau polonezi, etc. Sau despre noi romanii.Sau francezii despre arabi. Se stie ca asemenea derapaje rasiste si intolerante despre o comunitate fie ea si cea din sudul Romaniei, sunt amendate de oaamenii de rand in Occident si nimeni nu isi permite asa ceva, decat cativa politicieni scelerati si nesemnificativi. Nu l-am crezut in stare de asa ceva pe dl Gherman.. Se compromite cu acest articol si ar trebui sa-si ceara scuze public pentru derapajele sale, care nu au facut decat sa alimenteze ura si sa incite lumea la intolerantza. Uite ce se scrie pe forum. Intoleranta a explodat. Dl Gherman este o persoana publica, are o pozitie si o anvergura, nu ar trebui sa se expuna in felul asta si sa dea apa la moara la toti frustratii din cartierele Clujului.. Nu stiu de ce dar dl Gherman, daca continua tot asa, incepe sa semene cu un mic HITLER !! Ii mai lipseste mustacioara in poza asta. Un altfel de ardelean din Strasbourg.

Multumesc Mr X, dar gresesti.
Nu poate fi vorba de iredentism. Mai degraba S.G. e o unealta(sper ca inconstienta) a iredentismului altora.
Nici despre rasism nu poti sa-l acuzi. “Miticii” nu sunt o rasa. Rasa conlocuitoare cu care se incearca sa fie asociati, e tot mai numeroasa si in Ardeal.
Din pacate e mult mai rau, e fratricid.

Nu am gresit prea mult Stefan si nu sunt prea departe de adevar cand zic asta. Zici mitici, ***EDITAT***i si ai ajuns deja la rasism. In fine m-am referit la intoleranta si xenofobie mai degraba. Fraticid e prea mult spus. Oricum, aceasta aversiune fata de alti semeni si isteria imunda si intoleranta declansata pe forum m-a surprins neplacut. Inca o data eu cred ca Dl Gherman ar trebui sa-si ceara scuze fata de cititori, pentru derapajele "xenofobe", care pe mine ca ardelean din Salaj si cetatean roman ma deranjeaza. Cum se simt maretii ardeleni cand niste extremisti maghiari din Ungaria ii denumesc " budos olah" adica romani murdari? Se simt minunat!? Nu cred. Oare cum ar proceda un judecator englez cand un jurnalist englez ar incita la ura si intoleranta impotriva galezilor si irlandezilor ca sunt betivi si mafioti? Nu cred ca l-ar felicita. L-ar pedepsi probabil sa faca munca in folosul comunitatii pe strazile din Dublin...:). In cazul de fata as propune o detasare pentru un an a dlui Gherman la Bucuresti sau Craiova si sa ne scrie impresii din Regat.:))). Pe de alta parte avem cu totii aceleasi frustari legate de politica de la Bucuresti : impartirea arbitrara a fondurilor, lipsa de transparenta, lipsa unei autonomii locale financiare, etc. In fond asta ne doare cel mai tare : banii. Problemele trebuie rezolvate punctual, trimitand de exemplu in parlament oameni integri si profesionisti, care sa se lupte pentru interesele comunitatii, asa cum a facut-o pe vremuri Iuliu Maniu si altii in dieta de la Budapesta.Insa nu putem condamna in corpore pe toata lumea pentru cativa politicieni corupti. orice comunitate are problemele ei, oamenii sunt f diferiti la un moment dat, viatza te poate schimba de asemenea. Nu toti sunt excroci si profitori. Exista oameni onesti, toleranti, inteligenti, instruiti, pe care iti face placere sa-i cunosti peste tot in lume. Va dati seama cum se simt compatriotii nostri romani din sudul tzarii, care ne respecta si ne simpatizeaza pe noi ardelenii, cand citesc acuzatiile lipsite de respect la adresa lor? Unde e coeziunea noastra nationala si solidaritatea de limba? Vorbim aceeasi limba si in loc sa ne uneasca, ne desparte..E trist ce se intampla..

Mr X: stimate domn, acest articol e replica la ceea ce au făcut unii oficiali la Bucureşti. Am scris pentru că nu mă simt nici "bozgor" şi nici "cretin" - apud MM Stoica. Ce e culmea: vorbiţi de intoleranţă, daţi exemple din Germania şi Anglia - dar ocoliţi cu mare tandreţe cauza. Cauză care nu-şi are originile nici la Cluj, nici la Londra şi nici la Berlin - ci la Bucureşti.

domnule gherman,la inculti asti care au venit in cluj din ***EDITAT***imea romaniei gen X,Y SAU STEFAN NU TREBUIE BAGATI IN SEAMA ISI VENITURI SI IE NESTIUTORI DE CAUZA!!

Mey Popey ,
Ori te-ai molipsit de laOlivia de " inteligenta " ori esti cu adevarat din desene animate !
Dupa cum scrii imi dau seama ca esti incult , deci ai o circumstanta atenuanta .
Cu ***EDITAT***imea , ia vezi tu cum stati cu regii si imparatii aia din Sibiu ori cu proprietarii de palate din Timisoara si apoi putem discuta .
Daca ai vrut sa spui ca Romania este toata o ***EDITAT***ie , vezi sa n-o bavardeasca vreunul pe mata ; s-ar inmulti ***EDITAT***ii Majestatii Sale Cioaba de Sibiu .

Faci parte , fara indoiala , de aia despre care Lapusneanu zicea " ... multi da' prosti ... " ; bine , el zicea invers dar tie ti se potriveste asa !

Da dl., daca va ridicati pentru Ardeal trebuie sa va obisnuiti sa fiti huiduit, scuipat si numit bozgor! Pentru ca ei cred ca numai bozgorii s-au saturat... Dar din fericire nu e asa deloc!

Bozgor si iredentist. Am uitat termenul favorit: iredentist! Bau-baul miticilor.

Daca iti place asa tare pe unde umbli si consideri ca aia sunt mai breji ramai pe acolo, n-o sa-ti ducem dorul. Or fi si pe aici puturosi, tepari si nespalati cum le zici total lipsit de eleganta dupa umila mea parere, dar sunt puturosii, teparii, nespalatii nostri, ni-i asumam si ne sunt de ajuns, nu ne mai trebuie altii. Multam fain pentru cuvintele de "lauda" adresate ardelenilor si pentru admiratia fata de "oamenii minunati" din est si sud...deschisa-i calea. Du-te cu Dumnezeu!
Dar inainte de a incheia definitiv discutia cu un incuiat, foarte probabil escu sau eanu am si eu o nedumerire: de ce atunci Prince Charles sau atii multi straini, francezi, englezi, britanici, olandezi aleg sa se stabilesca in satele transilvane si nu sudice si estice daca le pute asa tare sau sunt atat de multi puturosi la un loc? Poate ca ei au mirosul mai putin ascutit decat al tau si sunt mai din topor decat ilustrissima voastra persoana...

Aveti dreptate, e chiar o umila parere.
Daca erati asa "descuiat", ati fi sesizat ca nu generalizez si nu compar. Doar constat.
Unii foarte "eleganti" dau cu paru' in tot ce misca, buni si rai.

Daca iti place asa tare pe unde umbli si consideri ca aia sunt mai breji ramai pe acolo, n-o sa-ti ducem dorul. Or fi si pe aici puturosi, tepari si nespalati cum le zici total lipsit de eleganta dupa umila mea parere, dar sunt puturosii, teparii, nespalatii nostri, ni-i asumam si ne sunt de ajuns, nu ne mai trebuie altii. Multam fain pentru cuvintele de "lauda" adresate ardelenilor si pentru admiratia fata de "oamenii minunati" din est si sud...deschisa-i calea. Du-te cu Dumnezeu!
Dar inainte de a incheia definitiv discutia cu un incuiat, foarte probabil escu sau eanu am si eu o nedumerire: de ce atunci Prince Charles sau atii multi straini, francezi, englezi, britanici, olandezi aleg sa se stabilesca in satele transilvane si nu sudice si estice daca le pute asa tare sau sunt atat de multi puturosi la un loc? Poate ca ei au mirosul mai putin ascutit decat al tau si sunt mai din topor decat ilustrissima voastra persoana...

Domnule jurnalist cu sentiment patriotic atat de restrictionat...si toti ceilalti care credeti ca voi sunteti "alt soi"...nu sunt de acord cu bucurestenii...si sunt si eu de acord ca gandirea romanului s-a stricat aproape iremediabil si parca se degradeaza cu fiecare generatie....dar gandidu-va si luand istoria tarilor romanesti...cand Transilvaniei i-a mers bine de una singura??cand a fost Transilvania a fost macar aparent libera...si nu condusa de altii ..mai exact de poporul maghiar cu simtul proprietatii prea dezvoltat...insasi ideea de a crea o separare intre Transilvania si restul tarii mi se pare puerila si de prost gust ..mai ales fata de celelalte regiuni ale tarii...oamenii din zona asta au fost educati sa vada numa in curtea vecinului si sa dea vina pe ceilalti din alte regiuni pt situatia generala..Haideti sa nu mai fabulam cu apartenenta ardelenilor la "alt soi"..pt ca majoritatea romanilor au aceeasi gandire..in proportii diferite ce-i drept...dar traim intr-o societate in care ultimul lucru la care ar trebui sa ne gandim este separare...asta este unul din motivele pt care Romania sufera si in ziua de azi...lipsa sentimentului patriotic adevarat...sa speram ca va reinvia inainte sa fie prea tarziu!!o seara buna!!

De ce te ***EDITAT*** grija diana de separarea sau cum se spune pe la noi in ardeal AUTONOMIE??? ca nu o sa iei vreo ***EDITAT*** dela nespalati de moldoveni sau de la vreun mitic negru??? mutate inapoi de unde ai venit si itigarantez ca nu os beneficiezi de autonomoie!!

Sunt moldovean NESIMTITULE, si-mi pare rau ca n-am datele tale sa te dau in judecata. Oricum IP-ul se poate afla. Aviz amatorilor.

Stai linistit , nu te enerva . Asta si vor cei care scriu ca el.
Si nici nu ai motive , nu-i nimic rau in a fi moldovean ori regatean ori din Ardeal .
In jura-l si tu si gata . In fond , sunt doar vorbe ....
Eu nici macar nu cred ca sunt multe persoane in Ardeal care sa gandeasca la fel ca cei ce scriu injurios aici ( inclusiv Gherman ) .

P,S, Eventual , daca asta te linisteste , poti sa-i aducu aminte cam ce bataie au luat demult ei de la Stefan cel Mare ( drept e ca bataia a incasat-o tot unul care era roman la origine - Matei Corvin !!! ) .

Bineinteles ca nu conteaza regiunea ("provincia") unde te-ai nascut. Conteaza sa fi OM ceea ce la unii nu e cazul. Ii invit pe "domnii transilvaneni" sa vina cateva zile in orasul Bacau si apoi sa spuna daca s-au simtit "straini" sau "tolerati". Si daca tot suntem jigniti noi "regatenii" (moldovenii, muntenii si oltenii) hai sa le spunem ca din randurile noastre s-au ridicat niste "mitici" si niste "nespalati" care au UIMIT LUMEA PRIN GENIUL LOR: Dimitrie Cantemir, Henri Coanda, Constantin Brancusi, Ion Creanga, Petrache Poenaru, Nicolae Paulescu, Octavian Bellu, Andreea Raducan, INEGALABILA Nadia, Mihai Eminescu.

Si n-am spus nici macar 2% .

Nu-i intereseza , Alex.
Oamenii astia nu nu au nimic in comun cu valorile culturale , nu " civilizatia " vestului o vor ci nivelul de trai de acolo .
Cumva sunt in aceiasi eroare ca noi toti dupa ' 89 .
Am crezut ca daca ne aliem cu Apusul o s-o ducem toti ca nemtii.
Uite ca nu a fost asa , ba , daca stau sa ma gandesc astia ne-au luat mai mult decat rusii ( nu ca sunt rusofil , ca nu-s ) .
Ia uite : bancile noastre sunt ale lor , petrolul tot al lor , industria la fel , bani pe autostrazi nefacute sau care crapa dupa un an de folosinta tot ei au luat , de importat luam totul de la ei ....
Drept este ca nimic din astea n-ar fi fost posibil daca clasa noastra politica ar fi fost profesionista , cinstita si atenta la intereseul national , nu la propriile buzunare .

Diana: nu e vorba de separare, ci de un răspuns la o mârlănie. şi da, răspunsul e pe măsura mârlăniei acelor oficiali: dar e un efect, nu o cauză.
Stefan: n-am spus că aici, în Transilvania, locuiesc cirezi de îngeri. e vorba de un sistem - foarte uituc cînd unii ne fac "bozgori" şi foarte atent când noi, ca replică, le spunem "mitici".

“Voi vă purtaţi ca nişte cuceritori? Voi, care vă puneaţi copiii şi ***EDITAT***rile gaj la Stambul? Voi, cunoscuţi ca trădători prin excelenţă în istoria voastră? Voi, care în afară de noroc curvesc nu aveţi cu să vă lăudaţi?”
“Nu descoperiserăţi scrierea când la Cluj se deschidea prima universitate. În biserici lălăiaţi în şalvari când Transilvania semna Pacea de la Westfalia.”

Nu vi se pare putin cam prea colectiv acest “voi”? Se incadreaza aici mult mai multi decat acea “gasca”. Cam toti…

Presupun, dupa cat esti de sfatoasa ca ai "istoria" la degetul mic de le sti asa de bine bine pe toate! Habar n-ai ca Transilvania a fost regat independent si nu era vasala nimanui, nici ungurilor, nici austriecilor si cu atat mai putin muntenilor. Nu stiu ce studii ai sau vorbeste numai poltronul din tine dar imi permit sa iti atrag atentia ca Transilvania a fost independenta chiar si atunci cand mare parte din Ungaria si Austria erau pasalicuri turcesti si nu cred ca ti-au cetut tie parerea sa le explici cum s-au descurcat fara a avea capitala la Bucuresti. Pune mana de mai studiaza ca nimeni nu s-a nascut intelept si te asigur ca ne va fi infinit mai bine singuri decat slugi miticilor!

Ardealul ( si nu Transilvania ) n-a fost niciodata regat !!!!!
Lasa recomandarile si pune mana pe carte ca ti-o iau miticii inainte .

Mai baiete, o iei razna cu ideile tale fixe despre Transilvania. E dreptul tau sa susti ideea de autonomie socio-culturala, dar asta nu inseamna ca daca alti nu sunt de acord cu tine trebuie sa lovesti ca un berbece..

MAI sobolanule de X dute inapoi la mata aia ***EDITAT*** dincolo de carpati!! sa nu dam noi in tine ca si in hoti de cai!!!! vezi de polata!

Era sa uit : esti tare prost !
Ti-am mai spus ? Nu-i nimic , pentru tine nu este niciodata destul !

Sunt Ardelean intolerantule.. si nu cred ca ai avea curajul sa vorbesti asa cu mine daca am fi fatza in fatza. Esti tare doar asa ascuns pe net, dupa care intri in grota personala, pitecantropule. Te-ai gasit tu sa aperi cica Ardealul..;Vai si amar.. Educa-te prima data si fi tolerant. Din pacate mediul tau ardelenesc in care ai crescut, nu te-a educat deloc in spiritul tolerantei..Mai esti si badaran in expresii. INo io zic sa intri inapoi in grota ta. Nu uita sa pui bolovanul la intrare...

In grota in mod sigur nu intra. E un loc mult prea civilizat pentru el. Dar in mod sigur este acceptat in canal.

Tz esti varza cu istoria- Transilvania a fost Voievodat sub suzeranitate maghiara , apoi Principat autonom sub suzeranitate otomana etc

Domnule jurnalist cu sentiment patriotic atat de restrictionat...si toti ceilalti care credeti ca voi sunteti "alt soi"...nu sunt de acord cu bucurestenii...si sunt si eu de acord ca gandirea romanului s-a stricat aproape iremediabil si parca se degradeaza cu fiecare generatie....dar gandidu-va si luand istoria tarilor romanesti...cand Transilvaniei i-a mers bine de una singura??cand a fost Transilvania a fost macar aparent libera...si nu condusa de altii ..mai exact de poporul maghiar cu simtul proprietatii prea dezvoltat...insasi ideea de a crea o separare intre Transilvania si restul tarii mi se pare puerila si de prost gust ..mai ales fata de celelalte regiuni ale tarii...oamenii din zona asta au fost educati sa vada numa in curtea vecinului si sa dea vina pe ceilalti din alte regiuni pt situatia generala..Haideti sa nu mai fabulam cu apartenenta ardelenilor la "alt soi"..pt ca majoritatea romanilor au aceeasi gandire..in proportii diferite ce-i drept...dar traim intr-o societate in care ultimul lucru la care ar trebui sa ne gandim este separare...asta este unul din motivele pt care Romania sufera si in ziua de azi...lipsa sentimentului patriotic adevarat...sa speram ca va reinvia inainte sa fie prea tarziu!!o seara buna!!

Pagini

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide