Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 11 Ian. 2013, 10:23
96
11563

Există separatism în Uniunea Europeană?

De la început: spre disperarea ambelor părţi, adevărul pare a fi la mijloc – plictisitor, aşa-i? Adică ni s-a spus despre Scoţia: referendum în chestiunea independenţei, în 2014. Despre Catalunya, unde un milion şi jumătate de oameni au cerut pe stradă desprinderea de Spania. Despre Flandra, sătulă şi ea de ifosele Bruxellesului. Se pregătesc de intrarea pe prima pagină Tirolul de Sud, Alsacia, Corsica, minoritatea poloneză din Lituania şi grupurile etnice din Frizia (Olanda).

exista separatism uniunea europeana
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

La prima vedere, e grav. Numai că: doar 28% dintre scoţieni îşi doresc independenţa faţă de Marea Britanie, catalanii au ajuns şi ei la doar 40% după ce au aflat că eventualul nou stat catalan nu ar fi automat membru al Uniunii Europene. Flamanzii înclină covârşitor spre confederalism şi nu spre separare. Numai că prima pagină aparţine spaimelor şi nu analizei...

În Estul european, dezmembrarea Iugoslaviei şi a Cehoslovaciei ţine încă în priză forumurile pe internet, dar şi principalele partide politice – deşi niciunul nu spune că şi Iugoslavia şi Cehoslovacia au fost nişte făcături postbelice, absolut artificiale şi previzibile ca destin.

În România, nu-i niciun bai dacă vorbeşti despre dobrogeni sau olteni: dar când ai rostit despre Transilvania şi Banat, viaţa politică ia foc.

De fapt - şi-i peste tot în Europa – încă nu s-a ieşit din logica teritoriului disputat. Ne mândrim cu cetăţenia europeană, dar nu am clarificat definiţia propriei naţiuni. Încă marile capitale, de la Madrid la Paris şi de la Roma la Bucureşti, au impresia că ţin în gazdă nişte provincii şi încasează deci şi o chirie pe măsură. Pe de altă parte, provinciile ar vrea ca timpul istoric să le fi rezolvat identitatea, deci gata cu ştampila de la Centru.

Un lucru s-a perpetuat, de două milenii: provincia are destinul învinsului – iar problemele din interior însemnau război, războiul însemna pradă, prada - îmbogățire. Poate nu întâmplător prima provincie romană a fost Sicilia, cu două secole şi jumătate înainte de Cristos.

Asta pe de o parte. Pe partea ailaltă sunt criza şi globalizarea, timpul în care destinul colectiv devine aproape peiorativ: proiectele sunt pur personale şi au în centru supravieţuirea.

Acum toate astea suprapune-le peste o Uniune Europeană care-şi forţează timpul: au trecut doar câteva decenii de la idee la realitate şi nimeni nu pare să mai aibă răbdare.

Într-o lume care s-a obişnuit să opereze cu cifre, o revoltă independentistă pare ceva romantic. Dar laptele şi mierea nu curg doar că arborezi un steag şi pui o stemă – cazul Kosovo e elocvent şi puţini ştiu că singura entitate „independentă” era o ... fabrică de bere: în rest, telefonie, energie, gaz, apă – toate erau legate de Belgrad. Şi Kosovo are încă 40% şomaj. Aşa că, înainte de a ridica în slăvi curajul kosovarilor, imaginea noii ţări ar trebui machiată, pur şi simplu – ca la televizor.

De fapt, se întâmplă aşa: Centru încă delegitimează orice încărcătură: a muncii, a istoriei, a identităţii. Centralismul birocratic e dublat de un monopol identitar care se răsfrânge peste tot, de la manualele şcolare până la marile firme. Catalanii fac nu apel la istorie, tradiţii, civilizaţie, ci la banii trimişi la Madrid şi pe care Madridul alege să-i risipească – asta în timp ce Barcelonei îi impune austeritate. Şi dau ca exemplu Catalunya pentru că e regiunea/provincia europeană cu cele mai multe precedente: a fost de patru ori în existenţa sa stat de sine stătător – şi totuşi, nu argumente istorice se aduc.
Pe de altă parte, în timpuri prospere, şi provinciile au văzut în Centru un rău până la urmă confortabil: şi în afară de bancuri şi mici împunsături de stadion n-au fost.

Ce e mai rău: Uniunea Europeană pare blocată. În loc să se recunoască drept federaţie şi să împartă competenţe, Bruxellesul e acum Paris, Madrid, Roma sau Bucureşti. Liderii europeni recunosc că Tratatul de la Lisabona e depăşit de noile provocări globale, dar în afară de poze de grup – nimic. Guvernele centrale – de la Madrid, Paris, Roma sau Bucureşti – acceptă să transfere responsabilităţi suverane Eurogrupului, dar ezită să facă acelaşi lucru sau mult mai puţin către propriii cetăţeni – între timp, şi patriotismul naţional şi regionalismul se transformă rapid în naţionalism şi populism.

Dacă aş fi doctor în Europa (sic!), cam aşa aş completa fişa de spitalizare a continentului.

Şi ştii ce-i culmea? - că soluţia e extrem de simplă: o distribuţie onestă a identităţii. O recunoaştere a muncii fiecăruia, a priorităţilor şi atitudinilor de dincolo de Centru. După ce ai făcut toate astea, poţi discuta şi despre solidaritate: şi inter-regională, şi intra-europeană şi de care vrei: dar n-o confunda cu asistenţa socială perpetuă.

Numai că ne-am obişnuit să vedem istoria la televizor – şi acolo eroii recenţi n-au treabă cu marile strategii sau cu decizii care să schimbe în bine lumea - ci cu machiajul, pur şi simplu.

Voteaza articolul
Nici un vot
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

In concluzie,va iubesc pe toti:romani ardeleni autentici,maghiari,germani si toate celelalte nationalitati ce traim in Transilvania.PUTEM FACE CEVA IMPREUNA,PENTRU BINELE TUTUROR?

Romania este o tara indivizibila. Prostiile pe care le citesc aici pe forum, nu dau 2 bani pe ele. Sunt aceleasi frustrari ale ungurilor dupa Transilvania. Transilvania apartine Romaniei. Argumentele ungurilor proTransilvania incep cu desconsiderarea romanilor din vechiul regat. Dupa unguri toti care nu au aceeasi cultura cu ei, sunt respinsi. Romanii din sud si Moldova sunt fratii nostri. Cultural si economic exista diferente intre diferite provincii, dar asta nu ne impiedica pe noi romanii sa consolidam statul nostru unitar. Chiar daca istoric ne-am dezvoltat in contexte diferite, vorbim aceeasi limba. Chiar daca germanii sunt mai evoluati economic fata de romani, nu ne dorim sa fim nemti sau americani sau unguri ci doar romani care sa traiasca mai bine. Suntem constienti de probleme economice si de coruptie care bantuie in Romania, iubim Romania si nu o tradam. NU ne putem trada fratii nostri romani pentru ca nu ne putem trada limba materna. Ca e greu, ca ne simtim frustrati de coruptia de la Bucuresti, limba romana si neamul nostru este sfant. Asa gandeste orice popor. Ungurii se amagesc cu ideile lor de autonomie in Europa, Gherman vorbea de autonomia Alsaciei, nici vorba, locuiesc acolo iar Alsacia este bine inserata in Franta. Am impresia ca unii se agita degeaba pe acest Forum si nu fac decat sa produca valuri. Ei vor neaparat sa produca valuri de anxietate si teroare in Europa. Ar fi cazul sa termine cu ideile lor bolnave si nerealiste. Ma deranjeaza neadevarurile sau umflarea lor exagerata. Daca nu le convine si o sa continue cu aceleasi frustrari o sa moara cu ele de gat la adanci batraneti.

CLX....Fii patriot,hai acasă!!!!...hai să trăiești aici ,cum trăim noi care am rămas acasă,romănii,ungurii,etc....aici să fii patriot,cu salariul de mizerie.Dacă strămoșii tăi au trăit aici de 2000 de ani ,cum ai fost învățat la școală ,atunci de ce ai plecat de aici?....de ce eu un ,, vegyes,, Ardelean,cu strămoși unguri și romăni 50-50% pot să trăiesc aici?Oare de ce nu pot să părăsesc definitiv Transilvania,dacă sunt o ,,vinitură,, pentru unii,și Dumneata ai putut pleca liniștit???Cine este trădător???

Alex suntem peste 3 milioane de " tradatori" care contribuie la PIB cu sume importante in Romania si nu o denigram din interior si nici din exterior ci dimpotriva o iubim daca trimitem bani acasa. Inainte eram acuzati de ignoranti cu creiere spalate ca " am mancat salam cu soia" in tara pe vremea comunistilor, acum pentru ca nu iti convine ideile mele, ma faci tradator. Ma intreb ce ai in cap, in afara de propaganda antinationala..voi tineti neaparat sa puneti bolovanu' la grota pe dinauntru..Iesit din grota fratilor..! Casa mea e Romania. Sunt deja acasa. De fapt nu am parasit-o niciodata, nenorocitilor...

Capsunaru !! Mai sunt lebede pe acolo))? nenorocitule !

Sau eu sunt un bou si nu inteleg ce traiesc...(doar in limba romana pentru mine)

Esri un bou!
Vous êtes un idiot!
Du bist ein Idiot!
You're an idiot!

un discurs demn de romanica mare!uraaaa!
cica:´´Romanii din sud si Moldova sunt fratii nostri.´´fratzii matii!sint oameni care vorbesc aceeashi limba(acum),dar au alta cultura.ardelenii fratzi cu ei atunci cind s au corcit in familii.io cred ca s mai multzi ardeleni corcitzi cu unguri.atunci pot aparea fratzi!
curentul independentist,autonomist sau federalist este in creshtere in Europa.prin romanica shtirili in limba ca o miere sint bine cenzurate.
incontestabil:regatenii au de cishtigat dupa ceea ce istoria fabricata de ei se cheama unire;tot asha ardelenii coboritzi din munte si ajunshi oameni mari,ha ha,tradatori ai identitatzii ardelene.
cei care au pierdut,numesc anexarea cucerire;si cum ar putea fi altfel cind 100.000de oameni,tzarani adushi de popi si de iscoadele regatene,sa decida soarta a peste 5 milioane?asta s a intimplat spre sfirshitul Marelui razboi.
si amu ptr aia care viseaza o Transilvanie prospera:intii trebuie sa va rezolvatzi problema sinapselor pe care vi le au crescut comunistii!intii sa le identificatzi si apoi sa vi le tratatzi!

Vorbesti ca un derbedeu, rasistule si nazistule despre oamenii unui popor din Europa si anume despre romani. Esti plin de ura si atat. Asculta nazistule, toti oamenii de pe pamant pot invata, nu exista popoare inferioare, numai tu si Hitler mai credeti asta.. Oamenii invata cu usurinta daca au conditii propice, este o caracteristica a creierului uman... Macar daca traiesti in Romania si vorbesti limba romana, ar trebui sa-i respecti pe romani..Un om care uraste in felul asta, nu este un om adevarat..Un om care mistifica adevarul nu este un om demn de respect. Dupa cum vezi Unirea a avut loc, a fost un triumf al romanilor si tu si altii va roadeti unghiile, idiotilor.. Nu trebuie sa ne credeti pe noi romanii, este destul sa cititi pe Wikipedia, sau nici in ce scrie acolo nu credeti. Ar fi cazul sa nu mai marshati pe o cauza pierduta si sa terminati cu propaganda voastra nazista impotriva unui popor.. pentru ca nu faceti decat sa va umpleti de ura si FRUSTRARI !!!! Frustrarile duc la depresie, acte antisociale sau suicid..Nimeni nu a construit nimic in lumea asta prin ura. URA distruge spiritul uman. Pe de alta parte trebuie sa va multumesc tuturor care discreditati Romania, pentru ca ne oferiti posibilitatea sa va cunoastem metodele de atac si sa le combatem. In plus ne oferiti un moment in plus sa ne aplecam asupra istoriei noastre si asupra personalitatilor noastre istorice pe care si comunistii anti romani in majoritate, i-au atacat asa cum faceti si voi. Sunteti de aceeasi factura..

domnule clx eshti un bun rumin!meritzi toata lauda!

Ce bine e ca avem romani adevarati ce traiesc in Occident si care ne explica cum sta treaba...nu?!

CLX: în Alsacia, unde zici că trăieşti, ai auzit de Consiliul Regional? De competenţe ale regiunii, instituţii, bugete regionale de venituri şi cheltuieli? - asta înseamnă autonomie regională, până la urmă. Iar vizavi de curentul de federalizare european: 1. nu sunt federalist - ceea ce mi-aş dori se numeşte autonomie administrativ-financiară. 2. după cum îţi permiţi să vorbeşti vizavi de mine - în răspunsul dat unui preopinent - (nu ne cunoaştem şi nici nu vreau), se vede ori că stai aiurea pe-acolo ori că primii şapte ani ţi i-ai petrecut ştergând parbrize. asta ca să fim exacţi, ok?

Imi place,CLX,de voi astia care traiti in tari dezvoltate si ne tineti lectii de patriotism.Nu vreti sa stati voi aici,administrati si reprezentati de Bucuresti?!

Dar nu ai vrea tu Sergiu sa iei o gura de aer proaspat fara rasisme si frustrari post al II lea razboi mondial si sa vi in Alsacia? Crede-ma ca stiu ce se intampla in tara ca nu sunt rupt de ea.. pentru ca e tara mea, dar pretul mi se pare prea mare de platit.

...si noi cei de aici sa platim pretul?!?!?!

Pardon domnule...Transilvania ne apartine noua, transilvanenilor! Noi am fost de acord cu o unire din care am cam ajuns cu coada intre picioare azi.
Ai dreptate, moldovenii si regatenii sunt fratii nostrii...numai ca la masa aceasta unii sunt mai egali decit altii, unii muncesc mai mult iar altii sunt cam pomanagii.
Cit priveste partea cu ungurii, eu cred ca esti spalat bine pe creier de poti sa afirmi asa ceva in zilele de azi.
Ideile bolnave si frustrarile inchipuite sunt "liber exprimate"!...oare cu asta poti sa fii de acord?

Mircea nu stiu ce fel de Mircea esti, Transilvania apartine Romaniei, vrei nu vrei tu. Mi-e plin podul de ideile tale " liber exprimate" pe care le citesc aproape zilnic. Le cunoastem atat de bine. Daca esti nou pe aici, ia o piatra in gura cum se zice de bun venit. Ideile " liber exprimate" de care vorbesti tu sunt rodul frustrarilor si iredentismului maghiar si german la care se adauga puternic din urma cel rusesc. Voi incercati sa pacaliti oamenii din Transilvania aratandu-le cu degetul tot ce e mai rau in vechiul regat. Sunteti macinati de ura revansarda. Acum exista in Europa un curent foarte slab, de federalizare, pe care se masturbeaza su dl Gherman. Ungurii se simt discriminati in Romania pe de o parte iar pe de alta parte sunt intoleranti cu statul roman pe care nu il recunosc ( vezi UDMR) dand dovada de lipsa de respect fata de valorile statului roman in care traiesc. In plus exploateaza orice slabiciune a lui pentru a clama autonomia Transilvaniei. Dar vreu sa sa-ti spun ca asta e un precedent periculos care s-ar putea intoarce ca un boumerang impotriva lor. Si tine minte Mircea ca Romania la fel orice alta tara, are puterea ei in lumea asta. Romania se apara si din exterior numai din interior. Nu aveti decat de subestimati Romania, dar va inselati. Terminati campania de denigrare a romanilor si Romaniei. profitati de criza economica si politica din Romania ca sa intoxicati oamenii cu frustrarile voastre. Sunteti minusculi, dar daca continuati sa va bagati in seama si nu incetati denigrarea Romaniei si romanilor, o sa primiti din ce in ce mai multe replici pe masura. Sunteti rasisti am mai spus-o pentru ca impartiti oamenii in categorii in corpore...Se vede ca n-aati iesit din Transilvania sau Ungaria voastra daca ganditi asa. Tinerii nostri plecati in lumea larga au o alta viziune. Ati ramas voi aici ultimii talibani ai Europei. Europa este deja avizata de manifestarile voastre galagioase si sovine, rasiste si naziste si reactia din partea europenilor nu o sa intarzie..

http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_862902&feature=iv&...

Domnule CLX ,nu v-ar strica sa cititi un pic de istorie dar nu aceea care s-a predat prin scoli cu care s-a intoxicat neamul romanesc (aceea au scriso invingatorii...nu spun cine) si pe urma sa verificati argumentele firave cu care faceti afirmatii nesustenabile de genul Transilvania este a Romaniei.Da, Transilvania face parte din Romania! dar nu este a ei...este a noastra a transilvanenilor din mosi stramosi pina la geto-daci si asa va ramine.Unirea a fost sustinuta de politicienii vremii in ideea crearii unui stat puternic, liber si de sine statator da...dar cind intr-un intreg sunt 3 parti iar tu ca stat suveran imparti la 2? aici ce mai spui?!
Nu vrem creearea statului Transilvan, vrem o recunoastere echitabila...corecta si justa.
Eu cred ca singurul frustrat esti chiar tu si nu poti sa-ti depasesti ideile si conceptele prefabricate.
Sa poti spune ca in Transilvania suntem rasisti este ceva greu de digerat...aici unde multiculturalismul este la el acasa de citeva sute de ani.

Mir-cea termina cu ipocriziile... Multiculturalismul e primitiv in Transilvania..S-ar putea amice sa-mi placa la nebunie istoria, dar nu si propaganda antinationala. Stiu ca istoria este de multe ori mistificata de cuceritori. Imi asum acest lucru, deci stai linistit si nu te mai da asa mare cunoscator al adevarului, ca s-ar putea sa ai surprize. Daca tot vrei sa vorbim de adevar, ia spune-mi adevarul de la Ip si Treznea? Nu am auzit pe nimeni sa-si ceara scuze pentru atrocitatile acelor dementi cetateni maghiari asupra populatiei civile..Parca voi ati fi sfinti. Daca vrei adevar atunci utilizeaza o singura unitate de masura. Eu visez la o Transilvanie puternica si care sa reprezinte un model politic si economic si social pentru restul tarii si in acelasi timp un liant care sa coaguleze toate energiile acestor cetateni multietnici de pe teritoriul Romaniei. Nu visez la separare ci la constructie. Recunosc insa cancerul coruptiei din sud. recunosc si faptul ca noi ardelenii avem principii europene mai solide, iar in sud exista o alta cultura, cu principii mai greu de respectat, educatie politica si sociala mai slaba, in fine Balcani pur. vezi Gigi Becali. Dar stiu de asemenea romani din sud plecati in Occident, buni cetateni, cu pozitii profesionale importante, deci oamenii pot sa invete daca sunt scosi din mediul nociv sau daca sunt educati.

Cu mult calm înainte

EUobserver.com Bruxelles

De la aderarea automată a Scoţiei la Uniunea Europeană, dacă se va desprinde de Marea Britanie, la gestionarea solicitărilor de ajutor militar pentru descurajarea grupurilor pro-independenţă – recenta ascensiune a tendinţelor separatiste la nivel european reprezintă probleme-capcană pentru Uniunea Europeană. Liderii UE ar trebui să îşi păstreze calmul, argumentează un jurnalist grec.

Nikos Chrysoloras
În pofida argumentelor în sens contrar, UE este în mod fundamental o uniune a statelor naţiuni şi va rămâne aşa până când va exista o modificare radicală a acquis-ului comunitar, care, cel puţin în prezent, nu se întrevede.

Cea mai bună dovadă a acestei ipoteze este că, şi după actualizarea Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European – singura instituţie ai cărei membri sunt aleşi direct de popoarele Europei – este cea mai slabă dintre ele.

Atunci când criza financiară şi cea a datoriilor suverane au reprezentat o ameninţare existenţială pentru Uniunea Europeană, procesul decizional a fost transferat imediat de la instituţiile comunitare la nivel naţional.

Dar, atunci când este ameninţată integritatea statelor naţionale, Uniunea Europeană nu poate rămâne indiferentă faţă de evenimentele din regiuni precum Flandra, Catalonia sau Scoţia, oricât de mult ar dori unele dintre grupurile interesate. Bruxelles se va confrunta cu o serie de provocări din cauza recentei ascensiuni a mişcărilor separatiste în contextul crizei economice.

Un efect domino
În primul rând, regiunile europene care aspiră la independenţă au început să adreseze întrebări delicate, deocamdată în mod subtil, dar, în curând, în mod explicit: Scoţia va trebui să treacă din nou prin procesul de admitere în UE dacă populaţia regiunii se va pronunţa în favoarea independenţei în referendumul din 2014? Catalanii vor rămâne fără actualul statut de cetăţeni europeni dacă vor alege independenţa de Spania? Cum va reacţiona Uniunea Europeană dacă unul dintre membrii săi va solicita asistenţă militară în cazul în care se va confrunta cu “o ameninţare la adresa securităţii naţionale” în forma unei mişcări pro-independenţă?

Logica legală convenţională ar spune că, dacă un nou stat apare pe harta Europei, va trebui să treacă prin întregul proces de aderare şi să obţină aprobarea unanimă a statelor membre ale Uniunii Europene pentru a fi acceptat în Blocul comunitar. Conform Tratatului de la Lisabona, cetăţenia europeană este “complementară” cetăţeniei unui stat membru UE.

Chiar dacă UE ar putea gestiona politic şi legal un incident secesionist izolat (spre exemplu, Scoţia), potenţialul efect-domino în situaţii similare în Ţara Bascilor, Catalonia, Tirolul de Sud, Flandra, Alsacia şi Corsica (Franţa), în cazul minorităţii poloneze din Lituania, al grupurilor etnice din Frizia (Olanda) şi musulmanilor din nord-estul Greciei ar destabiliza Uniunea Europeană în întregime.

Ameninţarea secesionistă
Chiar şi acum, temerea de mişcările secesioniste influenţează politicile UE. Spre exemplu, cinci dintre cele 27 de state membre UE – Republica Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania refuză să recunoască independenţa Kosovo, de teamă că acest exemplu ar încuraja mişcările separatiste de pe propriile teritorii.

Situaţia este complicată în special în Cipru, singurul stat membru UE care, potrivit Naţiunilor Unite, se află parţial sub ocupaţie străină (turcă). O aprobare a UE pentru secesiunea oricărei regiuni europene ar fi percepută de autorităţile cipriote ca fiind o undă verde pentru o divizare legală a insulei. Chiar şi în cazuri mai puţin complicate, cum ar fi cel al Marii Britanii, o abordare a UE favorabilă independenţei Scoţiei ar exercita presiuni suplimentare asupra relaţiei dintre Londra şi Bruxelles.

Prin urmare, care ar trebui să fie reacţia UE? În primul rând, de păstrare a calmului. Mişcările secesioniste nu sunt ireversibile. Spre exemplu, sondajele de opinie arată că, în Scoţia, o majoritate clară intenţionează să voteze în favoarea menţinerii regiunii în cadrul Marii Britanii. În Spania, sondajele de opinie arată că locuitorii Cataloniei doresc un referendum, dar sunt divizaţi în privinţa poziţiei pentru sau împotriva independenţei.

Naţionaliştii din Flandra par să incline mai degrabă spre o confederaţie decât spre o desprindere totală, în timp ce complicata problemă a suveranităţii administrative asupra oraşului Bruxelles este suficient de dificilă pentru a favoriza unitatea Belgiei.

Uniunea Europeană ar trebui să adopte o poziţie clară privind statutul legal al regiunilor separatiste – comunităţile care aspiră la independenţă au dreptul să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

Sentimentele din Scoţia şi Catalonia demonstrează că probabilitatea excluderii din Uniunea Europeană reprezintă un argument puternic împotriva secesiunii.

Exemplul german
În cele mai multe cazuri ale tendinţelor separatiste, argumentul major este că locuitorii provinciilor respective s-au săturat să “subvenţioneze” guvernul central al ţării sau regiuni mai sărace. Identificarea unui mod mai eficient de oferire a fondurilor structurale destinate dezvoltării regiunilor sărace ar putea reprezenta o soluţie de supravieţuire pentru unele state membre UE.

În momentul de faţă, este aproape sigur că procesul de modificare a tratatelor europene va fi lansat imediat după alegerile europarlamentare din 2014. Până acum, scenariile apocalitice privind destrămarea zonei euro sau Uniunii Europene s-au dovedit total greşite.

Criza a accelerat procesul de integrare europeană aproape din toate punctele de vedere – fiscal, financiar, politic. În contextul în care Uniunea Europeană tinde spre o integrare mai profundă, şi regiunile europene ar trebui să primească un rol mai mare în procesul decizional.

Cazul Germaniei – statul federal cu cel mai mare succes din UE – evidenţiază că guvernarea regională puternică şi federalismul nu sunt incompatibile. Dimpotrivă, autonomia regională din Germania conferă legitimitate democratică structurii federale.

adevarul e ca maghiarii sunt printre cei mai ofticati europeni, latra un singur lucru in Europa, autonomie in regiunile unde ia uitat Imperiul Austriac: Transilvania (unde sunt minoritari), Voivodina ( la fel, sunt minoritari), Slovacia (unde sunt 10%), si in Kazahstan, Turkmenistan, si cateva zone din Mongolia unde sunt majoritari!

La Trianon au ciopartit un regat unde partea lor de vina care a fost??? Austria a fst un ducat, si familia habsburgilor au început să acumuleze alte provincii din vecinătatea ducatului. Au urmarit si au asteptat momentul oportun si au pus laba pe un regat, slabit. Dupa Mohacs regatul Ungariei a fost impartit in 3 bucati. Vestul si o parte din slovacia de astazi a apartinut Austriei, centrul a fost ocupat de turci , iar Transilvania + Partium oarecum libera. In evul mediu Transilvania nu a fost stat romanesc, dar a avut elemente romanesti. Dar tu esti indoctrinat de o istorie comunista. Dar daca nu ma crezi asculta ce spune dl. profesor Marius Diaconescu, profesor la facultatea de istorie din Bucuresti. Ca nu toti sunt tampiti si indoctrinati. http://www.youtube.com/watch?v=iV1nt4hu_B4

Da, fain accent unguresc avea profeszorul asta de istorie, pe care zic tu ca il cheama Mariusz Diakonesku, Szekler bacsi...! Multumim pentru link, asa am ajuns sa-l cunoastem pe dl profeszor. I se citea frustrarea in limbaj deja.Afirmatia aceea ca in toate cronicile medievale se vorbeste urat despre romani, pai cum ai vrea sa vorbeasca dussmanii tai despre tine? E o afirmatie tendentioasa si lipsita de respect..Nu iti fa probleme Szekler bacsi, ca suntem constienti de mistificarea istoriei noastre de catre comunsiti si altii dinaintea lor, si deja acest proces de demistificare a inceput sa fie din ce in ce mai prezent in constiinta colectiva. insa nu acceptam ca in locul adevarului sa punem ideile voastre revansarde si rasiste de frustrati de la primul razboi incoace. Am inceput sa ne asumam adevarul. Ai priceput ?! Dar voi ce faceti cu propaganda voastra rasista si nazista impotriva romanilor si slovacilor? Semanti din ce in ce mai mult cu rusii bolsevici in materie de propaganda..Romania trebuie sa devina mai puternica..

Domnule CLX, acel Marius Diaconescu este profesor la facultatea de istorie din Bucuresti da?? Nu la Budapesta, nu la mine acasa. Inavata studenti rumani in special, ca nu cred ca o sa vina cineva din Mozambic sa invete istoria rumanilor.
Pe de alta parte in orice stat democratic unde o mana de oameni se organizeaza si is fac o organizatie recunoscuta de stat, acest organim devine persoana juridica, ptr ca doar asa poti semnala ca existi si vrei ceva. Pruncul care nu plange nu primeste tata. Atata timp cat de exemplu in secuime o majoritate s-a organizat si inainte de toate plaeste taxe si impozite au si dreptul de a cere. Si cer ca in acea parte a statului lb maghiara sa devina lb oficiala. De ce sa ma obligi tu sa vb si sa fac cum vrei tu pe banii mei, si pe banii celor care sunt in organizatie cu mine ??? Suntem in secolul 21, si daca ne uitam si in evul mediu valahiii au ramas valahi in Transilvania.Au devenit catolici care a ajuns nemesi, nu a fost lb maghiara obligatorie. Taranimea a ramas valaha, chiar daca unii din Budapesta visau la altceva. Ei traiau ca tine, nu au vrut sa recunoasca realitatea. In epoca moderna statul rumanesc a facut mari mari pasi de rumanificare prin asimilare. Moldoveni adusi cu trenurile. Si acum da rezultate acea actiune de transfer de populatie moldovana (si nu numai), nu numai i epoca de aur a lui impuscatu. Eu vreau sa raman secui, imi fac datoriile de cetatean platesc impozite, taxe imi curat trotoarul din fata casei, imi lucrez pamantul nu-l las plin de buierieni. Cand vine un turist si trece pe langa glia mea nu fac statul de rusine. Da apoi nu comanda tu in ce lb sa vb la mine-n acasa, pe strada sau la primaria unde imi platesc eu darile. Ca nici eu nu vin in satul tau sa-ti spun ce sa faci. Si daca te-ai dus in Alsacia sau unde naiba lasa-ne pe noi in pace ca sa putem fi fideli statului, care desi are in constitutie stat national, nu este atata timp catpe teritoriul statului locuiesc peste 1,5 milioane de alte minoritati. Rep. Moldoa a putut da autonomie gaga-uzilor, in Serbia Voivodina are autonomie si nici macar nu sunt state membre ale UE.

Dar problema este ca se trezesc si rumaii din Ardeal si-si dau seama ce se intampla, ca si ei sunt in aceasi oala cu noi, numa ca ei isi pot folosi lb matarena oficial. Problema e ca tu nu pricepi ce se intampla si tu devii bolsevic nu eu si natiunea mea, ptr ca tu vrei sa ne suprimezi pe noi.

Daca rumanii din Spania se organizeaza d.p.d.v. politic ptr a cere drepturi ptr. ca platesc taxe si impozite statului spaniol nu-i bai, chiar daca sunt acolo de 10-15 ani. Da noi care suntem o minoritate milenara sa tacem malc, asa-i??? Pai nu sunt unitati de masura diferite???? Deci stai jos , ai nota 2 la bolsevism. Nu ai invatat nimic chiar daca te-ai dus in lumea "civilizata".

Apropo de UE - ca sa poata merge mai departe trebuie sa ia niste decizii radicale pt a mai putea exista un viitor. Prima din ele ar fi sa elimine Marea Britanie - stiu ca suna ciudat insa acest stat se opune oricarei incercari de a avea o integrare mai strinsa (si impresia mea este ca sustinerea britanica pentru Romania, Bulgaria si Turcia urmarea mai mult sa subrezeasca uniunea in mod intentionat decit sa o faca mai puternica - ginditi-va numai la ce imagine are Turcia in Europa de vest - cum credeti ca cineva din Germania de exemplu si-ar dori o Europa confederala atunci cind unul din membri ar fi Turcia ?). Al doilea lucru ar fi renuntarea la modelul SUA care nu poate fi urmat de Europa din cauza diferentelor mari de cultura si limba intre tari - cred ca un model mai apropiat de realitatea europeana ar fi sistemul cantoanelor din Elvetia unde se vorbesc 4 limbi foarte diferite intre ele. Odata eliminata Marea Britanie, Germania va avea cale libera pt formarea unei confederatii europene dupa modelul sau (Franta, din cauza situatiei demografice interne va conta din ce in ce mai putin in Europa - si cind spun asta ma gindesc la populatia din Magreb care creste intr-un ritm alarmant - cred ca acum sint deja spre 20% din populatie deja).

Si ar mai fi inca ceva - relativismul cultural care dupa parerea mea distruge Occidentul. Ideea ca toate culturile sint egale va distruge civilizatia occidentala - cum poate cineva sa isi imagineze ca Sudanul sau orice alta tara africana poate fi pe picior de egalitate cu Germania sau Franta ? Cred ca vestul a intrat in capcana unui multiculturalism gresit inteles - multiculturalismul functioneaza doar atunci cind avem culturi compatibile intre ele - altfel cum poti sustine ca o comunitate mare araba, neintegrata in societatea gazda, poate coexista cu cea franceza ?(doar uitati-va la cite drepturi cer in Franta sau Marea Britanie unde aucerut chiar ca Sharia sa devina legala ca doar face parte din "cultura lor"). Astazi poate nu se va intimpla nimic, insa daca priviti cifrele, in special cele legate de natalitate, ei bine in vreo 25-30 au sanse sa ajunga majoritari in citeva state din vest.

Domnule Dan:

de ce credeti dvs. ca au deschis granitele si ne indatoreaza pe noi tarile din fostul bloc comunist? Pai sa le dam oleaca de prosperitate la ADN, apoi sa ne asimileze intr-un fel sau altul. Ca mai apoi decid ei ce lb oficiala sa fie. Numai sa scape de ghimpi si sa ne tina-n coarda. Si daca o sa vb lb propusa de ei, o sa ne mai dea o coaja de pita. Cum o s-o faca? Pai introduce ca lb obligatorie in scoli, in toate statele, apoi o vor propune printr-o directiva sa fie oficiala in fiecare stat. Atunci scapi incet incet de curente nationaliste, de pragul de lb. Ca de aia sistemele de invatamant scad din calitate. Si gata, o sai aiba o uniune asa cum au visat ei. O entitate conducatoare asupra unui teritoriu numit europa in care se va vb o singura lb.

Nu stiu daca esticii ar "reimprospata" foarte mult ADN-ul si asta din cel putin doua motive in primul rind tarile din est au ele insele o natalitate foarte mica si, nu peste multi ani, vor avea o populatie chiar mai imbatrinita decit Europa occidentala. Al doilea motiv este unul "cultural" daca vreti - arabii nu prea se amesteca cu ne-arabi - daca mergeti in Franta veti vedea comunitati compacte, adevarate stat in stat, care pe hirtie poate fac parte din Franta insa in realitatea sint ca o mini Algerie sau mini Maroc. Si ar mai fi ceva - in Europa sint de fapt 3 Europe - puteti sa le numit culturi daca vreti (si nu, nu tine neaparat de limba cit de asemanarea in mentalitate) - Europa de vest, Mitteleuropa(unde as include si Germania/Austria tarile de la Visegrad) si apoi estul din care face parte si Romania. La cum sta situatia la ora actuala, singura sansa de a reusit ar fi daca Mitteleuropa ar reusi sa le controleze pe celelalte doua (control in sensul sa le modeleze dupa modelul sau). Imi aduc aminte ca notiunea de Mitteleuropa era la moda pe la inceputul anilor '90 dupa care a fost incet, incet uitata pt a face loc integrarii europene.

Dl. Dan ma bucur sa vad ca mai exista si oameni obiectivi aici care incearca sa isi puna creierul la treaba, spre deosebire de unii hingheri care stiu una si buna, ca vor la sanul mamei lor numita Buda(ce nume urat) si Pesta(la fel, ma gandesc la pesta porcina).

repet un post;
Aduceti-va aminte de fabula cu cainele si lupul.....mai bine sarac si cateodata flamand decat legat cu lantul de catre stapan!
Macar stim ce sa dramuim din AL NOSTRU!!!

eu va spun sincer ca imi doresc o Transilvanie independenta dar FARA maghiari si ***EDITAT***i!

OK, dar poti sa explici, de ce? (de ce fara maghiari si ***EDITAT***i, si de ce independenta?)

S'atunci care'i diferenta?
Ca tat de ram' va trageti! Schimbati Mitica cu Dumitru?
Du-te omule acasa la Vaslui...

Dl-e nu vreau sa supar pe nimeni dar la ce ai declarat dumneata acolo este non sens.
Fara maghiari domnule? citeste un pic istoria Transilvaniei domnule. Dupa Mohács principii Transilavniei au incercat sa scape de turci si sa puna mana pe coroana regala a Ungariei. Fara acesti principi secui, maghiari dumneata nu ai vb astazi de Transilvania. De exemplu Gabriel Bethlen a consolidat pozitia Transilvaniei, viata economica si culturala a inceput sa se dezvolte, si aceasta epoca este denumita in istorie "Epoca de aur a Transilvaniei". Ce se intampla in aceasta perioada in Valahia si Moldova unde elita conducatoare era valaha/cumana sau moldoveana ?? Fugea populatia valaha si moldoveana peste munti sa scape de robia la care erau supusi de boierii de acelasi neam cu ei. Transilvanenii nu au dat de buna voie carute pline cu copii la turci cum faceau domnitorii valahi si moldoveni. In Transilvania era mai bine ptr. ei si ptr. copii lor. Cu ce lucru maret se pot lauda valahii ca au reusit?? Cu o istorie trunchiata dupa bunul plac?? Ca la Rovine Mircea a castigat batalia ??? Dar atunci de ce s-a retras 2,5 ani in Transilvania ? Ca la Calugareni a fost a mare batalie? pe naiba ! Mihai (grecul) Viteazu daca a castigat lupta de ce a fost Targoviste si Bucurestiul ocupate de catre turci???
pana una alta domnule trebuie sa intelegi ca Transilvania este strans legata de maghiari, secui, svabi si sasi, si de acei romani care au stramosi in pamntul Transilvaniei si simt transilvaneste. Si nu ma refer la oltenii si in special moldovenii care au fost mutati de comunisti in vederea schimbarii proportiei etnice in anumite zone ale Transilvaniei sau teritoriile adiacente lipte Transilvaniei, in speta Partium ( Maramures+ Crisana + Banat). Cine nu are 5 descendenti in Transilvania este venitura.

Daca doriti sa traiti numai cu valahi sau numai cu moldoveni, drumul este peste carpati. Daca doriti multiculturalitate poate e loc si ptr. dvs. p-acia prin Transilvania, dar nu tre sa urlati ca deranjati vecinii care pot fi secui, sasi, maghiari, svabi sau romani. Manelistan en la sud, da?? Da oare de ce a intrat Romania actuala in UE ca doar Ungaria deja era in UE??? Si cand va purcedeti trupul spre vest ocoliti cumva Ungaria ca acolo vb lb maghiara??? Cu de astia ca dvs. ramanem in urma cateva secole ...

Si am sa inchei cu cateva versuri pe care le-au cumpus cei de nationalitatea dvs. candva , mai demultisor :

"Decît slugă la ciocoi,
Mai bine cioban la oi,
Decît slugă la boiar
Mai bine rob în Ardeal."

No amu va doresc spor la cititu si la muncitu ... ca de prostii nu e nevoie !!!

corect punctat!
doar ca ptr a accepta asta e nevoie de dezintoxicare;ori ruminu de bine shtie sigur ca misu curajosu o unit ruminii si striga si amu la unguri ca iei ni l or omorit,iar trasnea si moisei sint aduse permanent la zi ca o dovada ca regatenii sint fratzi si ungurii dushmani.
dragi tovarasi si pretini,lumea de afara e tot mai departe,iar voi atzi ramas la decebal si traian

Tovarasu Szekler care tradus inseamna 'secuiesc', iti inteleg oful dar de care istorie vorbesti tu, de cea dupa ce au aparut hunii lu nenea Atilla de prin Asia Minor in campiile Europei centrale? Daca e asa, inteleg ce spui, dar nu uita ca istoria Transilvaniei incepe cu muuuuuuuuult timp inainte.

Tovarasi is aia care te-or educat pe tine, cu tot cu istorie mincinoasa. Dar nu conteaza . Tu esti darz, viteaz, atotstiutor dar totusi muritor de foame care a sarit din opinci in adidasi furati de prin mallurile din Austria, apoi cersetor pe la poarta aromanului Becali. Mai citeste nene ca termenul de Ultra-sylvanum cand a aparut, si cand a aparut termenul de Transilvania. Si "goagalu " o luat-o razna? Mai ai o sansa, sa treci pe la abator ca de citit nu prea.

auzi unguras frustrat, denumirea de Transilvania vine de la latinescul 'ultra silvam' ce tot bati campii? ce legatura are hoarda lu atilla cu LIMBA LATINA ? Denumirea de Erdely , pe care tia ziso mata, a fost mentionata pe la sec 12 in Gesta Hungarorum ca Erdeuleu. Apropo , ar trebui sa citeasca toti ungurasii de aici si nu numai, aceasta carte interesanta , Gesta Hungarorum, e vorba de istoria maghiarilor si e scrisa de un anonim notar al regelui Bela!

Nu te mai zbate ca pastele pe uscat. Ai probleme de notiuni. Iti explic ptr. ultima oara. O glie, un tinut in decursul secolelor are mai multe denumiri. In antichitate (3000 i.Hr. - aprox 475 caderea imperiului de apus) nu exista termenul de Transilvania. CAPISCO ???? Romanii ii spunea Dacia de exemplu. Notiunea de Transilvania nu exista in perioada imperiului roman , cel putin eu nu am citit asa ceva. Denumirea de Transilvania este strans legata de venirea ungurilor in bazinul carpatic. Prima mentionare de ultra silvam dupa anul 1000 aprox 1070-1080, deci epoca medievala.
Transilvania are statut juridic de la infiintarea regatului Ungariei. Pana atunci a fost o regiune, un tinut, un areal fara statut juridic. Nu poti vb de istoria Transilvaniei inainte ca ea sa fi existat. Au existat rauri, munti, pasuni, campii, dealuri dar nu au avut statut juridic iar acest areal nu a fost denumit cu termenul de Transilvania, iar ce s-a intamplat inainte de infiintarea Transilvaniei in acest areal nu este istoria Transilvaniei ci a arealului.

Cand vb in istorie de Romania nu poti vb decat de la 1859 la unirea Valahiei cu Moldova. Astfel Romania exista de 154 de ani. Pana atunci putem vb de Ungro-vlahia mai apoi Valahia si Moldova. Cele doua voievodate au fost locuite de valahi si moldoveni.

Referitor la Gesta Hungarorum. Exista doua opere cu acest nume. Dat tu te referi la acela pe care l-a scris Magister P. pe care ungurii l-au numit Anonymus. Mai exista si Gesta Hungarorum a lui Kézai Simon dar care este denumit de unii Gesta Hunorum et Hungarorum sa nu se faca confuzii. Ambele au fost scrise in lb latina. Cea scrisa de catre Magister P. este mai mult o oprea literara narativa decat o sursa istorica concludenta.

Ce legatura are Attila, regele Hun cu lb latina ?? Pai el a trait in Ravenna ca ostatic. In aceea perioada era obicei ca familiile nobile din Roma sa dea un copil hunilor, hunii sa dea un copil din familia conducatoare Romei. Acestea erau garantii ca nu se atacau unii pe altii. Acel obicei s-a pastrat si in timpul evului mediu cand de ex. Radu cel Frumos si Vlad Tepes au fost pe la Stambul.
Eu cred ca Attila a vb lb latina si s-a folosit de lb latina in momentul in care avea intrevederi cu romanii de exemplu.

Asta a fost ultima oara cand v-am argumentat ceva ptr. ca aveti un limbaj jignitor.Nu eu sunt cel frustrat si nu eu arunc cuvintele persiflatoare. Daca aveti nitca minte sa intelegeti ceva din ce v-am scris aici e bine, daca nu pastrativa zeflemiseala aroganta ptr. dvs. ca nu sunteti cel ce a dat gaura in macaroana. Eu nu ma documentez de pe wikipedia ca dvs. si daca nu stiti sa scrieti civilizat va sfatuiesc sa cititi pe internet cum trebuie sa se comporte un om in sec 21, nu sa behaiti aici, ca ne dam toti seama ca va lipsesc niste ani din cei 7.

Da si o data cat-de-cat exacta....Ca sunt "ramasitze" cu scris secuiesc de.....3000 ani..

cand ati venit in transilvania frate ? de ai dorinte asa exotice..))! Nu ar fii mai bine pt tine in Caracal sau Teleorman acolo sigur ai scapat de maghiari -))

Tovarasu Gruber, unde e situata Sarmisegetuza? la Caracal sau Vaslui? PUNETI DRACULUI MANA PE CARTE!

Nu ai tu treaba cu Transilvania nici cu cartea ! tu ai o prob cu mentalitatea ta sovina si retrograda . Nu ma apuc sa tin lectie de istori e pt tini ca nu ai intelege nimic. Tu esti ala care isi ascunde pasaportul cand iese din tara, si cand se intoarce umilit (din cauza prostiei lui ) se trezeste patriot si are ce are cu unguri si cu ***EDITAT***i ,,,maine cu blonzi si roscat, si poimaine cu aia care au facultate si doctorat. . teleorman sau caracal ? tot nu ai raspuns,

tovarasu gruber, nu sunt din vechiul regat, nici nu sunt indoctrinat, am mai multa carte ca tine si evident, am si o orientare liberala din punct de vedere politic. Tu imi ceri sati raspund la intrebari banale, dar vezi ca team intrebat ceva si mai simplu: UNDE E CETATEA SARMISEGETUZA SITUATA? hai ca raspund eu, tu te faci ca nu stii, pentru ca doare: inainte sa va trimita fostul imperiu austriac prin zonele sale extremice sai aparati granita ( asa au ajuns stramosii tai prin Transilvania, stii si tu asta), cu mult timp inainte, armatele gloriosului Imperiu Roman ( ai auzit sigur de el) au trecut Dunarea pe la zona Cazanelor ( Tabula Traiana, asta nu stiu daca stiai) si sau tot batut cu triburile de geti, traci si ceor mai fi fost, adevaratii bastinasi din muntii, dealuri si campiile actualei Romanii.
Lasa vrajeala si daca vrei o discutie serioasa, hai sa incepem cu inceputul nu cu ce va convine voua ca sa revizuiti toata ziua ( Visegrad, Versailles si alte trataterusinoase pt unguri si sasi), ce zici de asta?!

..esti conic...tragi comic pana la urma ! Hai sa intelegi si tu ! tu centrezi si tot tu dai cu capul .!-)) Ce au daci si romani cu prostia ta ? de ce esti mandru pana la urma.? ca esti dac sau ca esti roman ? ca ai fost ocupat si asimilat ,sau ca ai tinut piept cotropitorilor romani ? zi mancat-as ca nu inteleg ,asa cum nu inteleg cum ai ajuns la acest subiect. dar poate tu intelegi de ce frati tai Italieni te fac hot,incult,violator ect..ect ca doar este frate-to ?aia gloriosi de care povestesti! Na amu vorbind serios ,tu trebuie sa ajungi la inceputuri ,.. la homo sapiens (daca se poatae),ca sa iti justifici gandirea sovina ..oirce spui se vede ca esti vinitura de nici 2 generati in Transilvania asa ca nu intra in discuti pe acest forum ca te faci de cacao.
si te intreb ultima oara ..cu respect sa nu te superi ,ca nu ai raspuns intrebari mele ..CARACAL sau TELEORMAN ? !! .

dar mai lasa-l din mana, sa vedem daca e carte sau carnet de partid...:))

problema e ca acuma ni se pune de un centralism si mai odios! Vedeti declaratiile Papei din ultima vreme si miscarile care se fac... in curand, n-o sa mai avem nici macar un guvern al nostru. Alea jacta est!

Cu respect,sincer,eu le-as da guvernarea nemtilor...

eu ma gandeam la altceva, e bun cu nemtii, ma gandesc la Carol si Ferdinand, dar aia sa fie ultima solutie, eu zic sa le dam ungurilor tara so conduca 1 an si apoi tragem linie, daca e ok, mergem cu ei inainte, daca nu, nasol pentru noi, pentru ei si pentru toti lingaii lor!

Hai sa simulam putin separarea Transilvaniei de restul Romaniei! Doar doua probleme: infrastructura de transport si energia. Ce ziceti, am face fatza?

Energia...unde sunt minele de cărbune?....În care județ se găsesc puțurile de gaz metan? Va-ți gândit ce s-ar întâmpla dacă se închide conducta de gaz ce leagă Transilvania de vechiul Regat?Sunt destule centrale termice dezactivate ,cera se pot reconstrui se reporni...
Transportul.....toate linile de cale ferată construite in Transilvania duc spre Occident! Vezi harta feroviară al Romaniei.....Autostrada Transilvania se poate construi in 15 ani la ju***EDITAT***te de preț cum vrea statul să-l construiască (vezi autostrada Tirana -Pristina 2. mill. de EUR/ Km. în zonă muntoasă,terminat in 3 ani,in totalitate 5 km. de tunele,viaducte..etc.Oare Albanezii sunt mai proști ca noi?)...

1. Infrastructura de transport.
Un exemplu, in 1892 a fost finalzata construirea soselei care leaga Zalaul de Cluj. In anul 1992 consiliul local din Zalau a primit o instiintare de Austria, ca garantia de 100 de ani a drumului a expirat. In acelasi an au aparut primele probleme, drumul a alunecat, intr-un loc unde cosolidarea era facuta prin plantarea unor nuci, nuci taiati de "desteptii" conducatori al Zalaului (care, pe langa aceasta problema aparuta mai tarziu a avut ca efect, dupa un viscol puternic, defrisarea "Bradetului" de la intrarea in oras). Acelasi drum a fost reconstruit intr-un trecut nu foarte indepartat cu tehnologii "moderne", si a tinut cativa ani, si in acelasi loc au reaparut problemele (alunecari de teren). Ce vrea sa subliniez cu cele de mai sus? Ceeace este construit sub stricta supraveghere bucuresteana e de tot rahatu.
Tot aici pot aminti "autostrada Transilvania", inceputa la initiativa PSD intr-o forma neacceptata de UE, care se va finaliza... Adica din punct de vedere a infrastructurii de transport nu cred ca pot apare probleme la o eventuala separare a Transilvaniei de restul Romaniei.
2. Din punct de vedere energetic nu sunt pre bine informat, insa stiu ca avem rauri, gaze naturale, carbune, mai sufla si vantul, deci cred ca se pot rezolva problemele care apar dintr-o separare.
Dar la acest punct subliniez, probabil sunt altii, care pot sa confirme sau sa infirme cele scrise de mine.
3. "Ce ziceti, am face fatza?" Da!

- avem 68 km de autostrada, cu tot cu centura Sibiului
- nu avem niciun producator major de energie. toti sunt in sud
- doar plecand de la premisa "se vor face" nu e o solutie

Da, ai dreptate, avem 68 km de ceva, numit "autostrada", si avem declaratii, ca se vor construi autostrazi in sud si in est, si pe banii nostrii. Adica noi contribuim minim la fel ca restul tarii, si in loc sa ni se recunoasca munca, prin investitii de infrastructura minim egale ca si in restul teritoriilor, ni se spune, ca la voi nu se vor construi. Multam fain.
Cu energia probabil ai dreptate, nu cunosc domeniul.
Si da, ai dreptate, doar ca promisiunile sunt specificul politicienilor (din oricare zona a tarii).

nivel scazut de dezbatere,rumini intii ,nu ardeleni si regateni de serviciu.
hai sa nu simulam separarea:daca in 92 ani Transilvania de cind e in romanica s a dezvoltat,atunci e bine.
dar de fapt ce inseamna dezvoltare?vlahii ardeleni coboritzi de la munte odata cu intrarea fratzilor di piste muntzi in Transilvania,pot zice ca s au dezvoltat;ma rog in acceptziunea lor.si cum zic patriotzii:amu vorbesc rumineste;ce daca Transilvania azi a ramas sa se compare cu moldova!!
unii e spalatzi bine pe creer dar altzii shtiu ce vor

hai sa ne imaginam atunci cate resurse sunt in campia arsa de Soare de dincolo de munti, cate paduri, cate zacaminte si cata agricultura, mai exista dincolo de Carpati. e buna simularea?

Vasile, acolo e agricultura. Pe la noi, poate in campia Banatului e ceva comparativ. Acolo sunt carbuni, acolo e centrala nucleara si Portile de Fier, acolo sunt ceva autostrazi si e si industrie.

Scuze, uitai de Dabuleni...:))

Am o cunostiinta in Ungaria la Medggyesegyháza ( nu te chinui sa pronunti ca stiu ca vei suferii dubla fractura de limba XD) care este in jud, Békés , aproape de granita cu Romania. Acea zona este cumva "patria lubenitei ". Au si festival de pepeni candva vara. Acea cunostiinta imi spunea ca vin romanii cu camioane , duc pepenii in Romania, ca de abia fac ungurii fata comenzilor. Apoi acesti romani duc pepenii in Romania, si ii vand ca si cum ar fi de Dabuleni. Ca doar n-o fi Dabuleniul de dimensiunea baraganului sa poata alimenta toata tara. Mai aduc romanii si de la bulgari pepeni, si astfel toti pepenii din Romania sunt de Dabuleni. Oare si Merkel manca in Berlin pepeni Made in Dabuleni?

Acolo exista agricultura?
Acolo exista ceva?

jay,nu te supara,joci la cacealma...asa putem discuta la nesfarsit...sigur ca vor aparea noi probleme la care va trebui sa le facem fata,dar nu acesta e subiectul!...

Sergiul, nu joc la cacealma. Sunt, daca vrei, pesimistul "de serviciu" (desi eu ma consider realist). Mi se pare ca suntem uneori victimele unor judecati de tipul "noi tinem Romania", "noi producem mai mult decat primim inapoi", judecati nu intotdeauna acoperite de cifre, de realitate. Ca atare, e riscant sa incepi o miscare de genul asta fara sa stii clar pe ce te poti baza. Umbland doar la sentimente, risti sa creezi asteptari mari si deceptii uriase.

Total de acord,dar tocmai de aceea trebuia discutat serios,realist si gasite solutii...faptul ca avem provocari in fata nu inseamna ca trebuie sa renuntam,sa lasam actuala stare de lucruri care nu este ok deloc...Bucurestiul gestioneaza aceasta tara de 94 de ani si uite ce a iesit...

Statul Slovac la separarea de Cehia a facut fata si nu numai la nivel de infrastructura si energie.. ?? Statul Sloven, statul Croat, statul Bosniac la separeare din mastodontul Yugoslav ... au facut fata fiecare pe cont propriu ??? Intreb si eu ... doar asa ...

Szekler, unele din statele alea au facut si fac fata cu greu. In primul rand datorita unei constiinte nationale ceva mai adanci. Dar la noi lucrul asta nu e intalnit decat in cazul unei minoritati. Restul, preferam sa abordam ceva mai rational problema. Si, rational, eu cred ca ne-ar fi mult mai greu. Stii cui i-ar fi cel mai greu? Chiar secuilor, pentru ca au o infrastructura economica slaba, dependente de resurse naturale. Iar speranta unui ajutor extern e destul de slaba, fie el si din Ungaria...

Domnule m-am uitat la PIB / cap de locuitor in aceste state dintre care doar 2 sunt mebre UE:
Slovacia 16176 PIB/ cap locuitor
Croatia 14222 PIB/ cap locuitor
Slovenia 23726 PIB/ cap locuitor
Romania 7500 PIB/ cap locuitor
Serbia 5872 PIB/ cap locuitor - razboaie !!!
Bosnia 4525 PIB/ cap locuitor – razboi si populatie musulmana + tendintele de separare din interior!!!
Macedonia 4515 – PIB/ cap locuitor - nerecunoscuta de Grecia, vecini Bulgaria care e aprox pe nivelul nostru, Albania care e un stat care se dezvolta datorita iesirii la mare dar care e departe de si de Romania apoi de media europeana, Kosovo unde si acum 40% somaj si Serbia. Vecinii au efect asupra ta. Ca si in cazul Romaniei partea cea mai dezvoltata este catre Ungaria ptr. ca acolo situatia e mai buna ca la noi. Si la unguri situatia e mai buna in vecinatatea Austriei pe acelasi considerente.

Serbia si Croatia au facut pasi spre aderare. Croatia este sigura de aderare in timp ce la Serbia s-ar putea prelungii din motivul Kosovo i Metohija. Daca o luam pe spusele dvs, o sa vedem ca inclusiv Germania se confrunta cu probleme. In anul 2012 cei din sud si-au facut mai auzita vocea prin Bundestag ptr ca nu mai doresc sa plateasca cei 20-25 euro/ cap de „bovina” ca fostul RDG sa se ridice la nivelul RFG. Ei considera ca au platit destul 20 de ani si ca e cazul ca populatia din fostul RDG sa munceasca.

referitor la secui. Au o infrastructura economica slaba si datorita cui? Nu statul a investit in perioada socialista in fabrici si uzine?? DE CE A INVESTIT MAI PUTIN ACOLO si mai mult in alte regiuni??? Ca cei de acolo au lb materna alta decat lb romana !!! De platit au platit si cei de acolo. Numai ca banii au fost impartiti dupa bunul plac. Si dupa caderea regimului socialist s-a investit mai mult in zone de unde au fost mai marii "bastani" ai tarii. De ce nu a aparat statul de exemplu si fabricile din secuime? Fabrica de bere, era si o uzina de piese auto sau ce .. la Miercurea Ciuc, fabrica de tutun Sfantu' Gheorghe, etc. Le-a vandut statul fara a cere garantii (!) si acum te miri ca acolo nu mai e nimic. Bei bere Ciuc fabricat la Buzau !!!! In schimb aparam Oltchimul, bagam zilnic si astazi cateva milioane de euro pe zi la Oltchim. Pai nu-i asta discriminare fata de secui si fata de alte regiuni de unde s-au colectat lovele dar fabricile s-au inchis??? Eu le-as da autonomie sa faca turism, gulas, colac secuiesc si ce or vrea ei, ca o la anume federalizare, ei si asa vor fi sub lupa daca cotizeaza frumos si la centru federal si la centrul regional. Problema este ca ei vor ca si lb lor materna sa fie limba oficiala in acea zona a statului roman, si asta deranjeaza, ca articolul 1 din constitutia Romaniei nu va mai avea valoare daca recunosti o regiune cu autonomie si d.p.d.v. etnic de exemplu. Parca asa are valoare morala si etica, cand stim toti ca nu-i asa. E doar o minciuna. Ca doar sunt comune unde sunt doar ei. Dar in schimb ca sa atraga turisti vor fi respectiv sunt - obligati sa invete romana, engeleza, germana, maghiara datorita economiei de piata. Ca doar turistii cei mai multi sunt romani, maghiari, nemti. Dl-e daca ar fi federalism ce m-ar interesa pe mine ce fac aia in Oltenia?? Chestia e sa cotizám la fel la centrul federal iar daca vreau sa fac foame, fac foame. Ca eu asta vreu. Daca vreu sa fac viaducte fac viaducte. Nu cum e acum ca iti aduci din cand in cand aminte ca ar prinde bine si votul populatiei de acolo. Ca nu ai de unde stii cu ce probleme locale se confrunta. Nu stii nici ce probleme ar putea sa aiba daca ar avea autonomie. Sunt doar presupuneri si nefondate deloc. Probleme mari le rezolva centrul federal de exemplu energia, autostrazi. Problemele mici le rezolva centrul regional: drumuri regionale, camine culturale etc. Dar trebuie sa ai mintea deschisa si sa nu gandesti subiectiv.

Szekler bacsi, sunt de acord pentru o autonomie regionala pana la un punct in secuime. Secuimea se gaseste pe teritoriul Romaniei, unde exista o singura limba oficiala, limba romana. Bagati-va bine in cap asta. Asa e si in Alsacia. In institutii si oficial se vorbeste limba franceza, nimeni nu vorbeste in institutii limba alsaciana, un fel de dialect german. Asa si cu secuii, n-au decat sa invete si sa vorbeasca limba romana in institutiile statului roman ( sper ca ai priceput ca acolo e statul roman) si acasa, intre ei, non oficial, oriunde altundeva nu au decat sa vorbeasca ungureasca..Sa faca ca si alsacienii. Nu am vazut unul sa nu iti raspunda in franceza nici in cel mai mic satuc din Alsacia..Un stat se respecta prin limba oficiala printre altele. Asa ca lasa-ma cu izolationismul secuiesc, ce denota aversiune fata de statul roman. Asta trebuie sa va intre bine in cap..Nu exista limba oficiala secuiasca..N-au decat sa vorbeasca si stand in cap secuieste, dar limba oficiala pe teritoriul statului roman este limba romana, pe care fiecare cetatean trebuie sa o cunoasca, astfel are o problema. Actele oficiale pe teritoriul statului roman sunt in limba romana, cel mult in aceasta zona ar putea fi bilingve sau trilingve ( romana, maghiara si engleza), dar asta inseamna un efort mare. Asta ca un efort de respect pentru cetatenii unei zone. In rest sunt de acord cu principiile deautonomie, dar sub tutela statului roman, care trebuie sa-si pastreze un anumit control, legat de politie, educatie, plus minus transporturi, securitate nationala si securitate sociala ( protectie sociala, asigurari de sanatate, derivate din politica sanitara nationala). Nu faci chiar ce vrei tu prin federalizare, o parte din bani trebuie sa mearga la un fond de SOLIDARITATE, exact ce face si Comunitatea Europeana acum dand bani tarilor membre ca sa se dezvolte fiecare in functie de cum se gospodaresc. Deci eu zic sa terminam cu egoismul primitiv ardelenesc de a folosi toti banii in Transilvania. Cotizatia poate fi inegala, dar atunci primesti si bani mai putini, dupa cum ai cotizat. Insa trebuie sa existe si principiul SOLIDARITATII. Principiul solidaritatii are la baza solidaritatea colectiva. Acest principiu se regaseste pe tot teritoriul Frantei de exemplu. Asta inseamna ca statul, investeste si ajuta prin politicile sale regionale, regiunile mai slab dpdv economic cu investitii, de exemplu in judetul Vaslui, in educatie, sau in Harghita in transporturi. Asa s-au dezvoltat in ultimii ani multe regiuni din Franta. De ex. Clairemont Ferrand.

domnule draga, UDMR e partidul vostru? daca da, stiai ca a fost la guvernare cam mai tot timpul? DE CE NU VA FACUT INVESTITII IN INFRASTRUCTURA, EDUCATIE, ECONOMIE, SANATATE in zonele secuiesti? ce tot dai vina pe romani? termina cu statisticile tale de pe wikipedia sau alte surse la care are acces sa scrie oricine vrea, nu suntem toti tampini domnule draga si unii mai avem si ceva carte la mansarda si nu aservim pe nimeni si nici nu ne plateste nimeni sa scriem aici,chiar nu intelegeti ca exista si oameni cerebrali care gandesc CU OBIECTIVITATE?1

UDMR este un partid din Romania, pe care-l pot vota toti cetatenii romaniei. Nu este partidul meu. Da?
Pe de alta parte nu cred ca un partid cu 6% votanti poate sa conduca un stat. Chiar daca este la guvernare cu 1-2 ministrii sau 3-4 secretari de stat, 4-5 prefecti. Nu doresc sa-i apar, dar ma obligati.
Sa vedem din ce guverne au facut parte (aducere aminte):
1996 decembrie - 2000 decembrie 3 guverne: Ciorbea, Radu Vasile, Isarescu
2004 decembrie - 2008 decembrie 2 guverne : Tariceanu 1 si 2
2009 decembrie - 2012 aprilie 2 guverne : Boc 2 si Ungureanu

Din 23 de ani aprox 12 ani la guvernare, aprox jumatate cu 1-2 ministrii sau 3-4 secretari de stat. Da, au partea lor de vina. Trebuia sa fie mai fermi si mai obiectivi!!! La sanatate au avut ministru, si cand ministru a explicat ca sanatatea e o gaura neagra mare care inghite bani si trebuie luate masuri au sarit unii ca nu se poate. Au inchis niste spitale ( care d.p.d.v. social nu este bine) dar daca nu ai bani sa finantezi ce faci?? Dau un exemplu si in Ungaria ca mai cunosc situatia . Si in Hu au fost inchise spitale si mentinute strategic acelea care erau mai bine dotate si care acopera o raza de 40-50 de km. In schimb au pastrat salvarile care sa poata intervenii cat de repede la solicitari. Dar astea sunt masuri luate la propunerea FMI ... fiindca suntem la mana lor daca vrem bani. Si in fostul bloc comunist se doresc bani, munca mai putina ...si la plata datoriilor nu mai gandim.

Vedeti dvs, daca ei formau un guvern majoritar nu mai era scandalul din Tg Mures cu sectia maghiara din cadrul UMF. Nu au reusit desi au fost la guvernare. Cam asa au fost si in alte probleme, legea minoritatilor, regionalizarea, parlament unicameral (la referendum au fost cheltuite banii proveniti si de la contribuabilii maghiari si romani, si ale altor etnii convietuitore in cadrul teritoriului detinut de catre statul Roman-care astfel nu mai este national) etc etc care nu priveau doar minoritatea maghiara si erau de interes statal, deci priveau toata populatia.

M-ati obligat ca tot din obiectivitate sa-i apar, ca nu am facut-o din placere. Apa de Dambovita nu face bine nici maghiarilor. Au partea lor de vina si va venii si vremea cand vor fi taxati de catre electoratul lor, care repet nu este doar maghiar. Deja s-a vazut la ultimele alegeri ca au primit putin peste 5%.

Pe de alta parte nu doar in zonele secuiesti exista secui, sau maghiari. Exista peste tot in Transilvania, si eu cred ca toti vor sa o duca mai bine cum vor si cei 60 K sasi si romani si cine o mai fi pe acele meleaguri. Inclusiv cei 1000 de maghiari din Rm Valcea domnule, sau cei 2000 din Bucuresti (daca or mai fi 2000). Responsabilitatea UDMR este ptr. toata tara, si ptr. acel cetatean indiferent de etnie care este in cel mai ascuns coltisor din Botosani sau Constanta. Da sunt vinovati si ei ptr. sitauatia actuala a statului, dar sa nu uitam ca NU au format nici odata un guvern majoritar, si nici in parlament nu au fost majoritari. Deci nu putem sa-i scoatem doar pe ei tapii ispasitori. Daca suntem obiectivi ii bagam pe toti in aceasi oala.

Pe de alta parte trebuie sa intelegem si faptul ca pana in 1989 statul adapta masurile dupa cerinte, azi statul se adapteaza cerintelor. Numai ca noi in Romania de astazi nu suntem destul de deschisi la minte cum e de exemplu Mitteleuropa. Organizatiile civile nu primesc ascultare- eventual inainte de alegeri, si cu atat raman.

Tocmai din aceste probleme este nevoie regionalizarea statului, idee venita tot de la UDMR, ca ne place nu ne place, a fost prima entitate din parlament care a pus problema inca de acum 4 ani, daca nu mai bine, si ulterior preluate si de restul partidelor politice ... Doar ca nationalismul pe unii ii orbeste. Nu avem o elita conducatoare deschisa la minte. Pai ce elita conducatoare cand in parlament sunt persoane de genul Gheroghe Becali de ex. Suntem intr-o europa unita si probleme apar pe regiuni mai mici sau mai mari. De accea scriem pe aici ca sesizam anumite probleme sociale, economice in zonele unde traim. Si de obicei nu venim cu idei reformatoare noi si bune, ci privim la altii si preluam, numai ca preluam de multe ori gresit unele lucruri si nu prea ne concetram cum sa le adaptam la situatia noastra. Daca 45 de ani de comunism ne-au trasn inapoi , acum o facem si noi cu mana noastra. Asa ca degeaba rabufniti, sunteti si dvs depasit de situatie in momentul in care nu luati in calcul toate problemele, inclusiv doleantele secuilor.

Asta o puteti spune numai atunci cand se va da publicitatii cat "tribut" plateste Transilvania pe ansamblu Romaniei, fara sa primeasca nimic in schimb. Dar aceasta cifra ramane un secret bine pazit, iar in loc vin cei ca dumneata care ne spun ca va fi mai rau. Cat dau secuii la buget si cat primesc, asta este baza discutiei.Bilantul este pozitiv sau negativ? Sau va ganditi cumva sa aplicati embargou? Nu cred ca va fi mai rau ardelenilor, dimpotriva, cred ca o regiune cu precedente precum Ardealul are si viitor.

Cat dau secuii la buget? Pai de unde sa dea ca industria tinutului e cam slabutza. Intrebati-l pe d-nul Verestoy cat NU dau secuii la buget.

Domnule Jay,iți pot spune cât am donat Statului in ultimele 20 de ani,impozite,bani de pensii,etc....peste 900. de milliaoane lei vechi, adica circa 25.000 de EUR...si cât voi primi inapoi???...pensie NU,...nu cred că peste 20 de ani va mai exista pensie de stat,.ajutor medical gratuit?...păi peste tot trebuie să dai șpagă.altfel nimeni nu te vede..(anula 700 RON plătesc fond de sănătate).......și mai sunt circa 600.000 de unguri care plătesc ca și mine .....după Dumneta cât impoyit ar trebui să plătească ungurii???? Sincer...

Domnule Jay,iți pot spune cât am donat Statului in ultimele 20 de ani,impozite,bani de pensii,etc....peste 900. de milliaoane lei vechi, adica circa 25.000 de EUR...si cât voi primi inapoi???...pensie NU,...nu cred că peste 20 de ani va mai exista pensie de stat,.ajutor medical gratuit?...păi peste tot trebuie să dai șpagă.altfel nimeni nu te vede..(anula 700 RON plătesc fond de sănătate).......și mai sunt circa 600.000 de unguri care plătesc ca și mine .....după Dumneta cât impoyit ar trebui să plătească ungurii???? Sincer...

cum sa nu fie slabuta cand 40 de ani de comunism i-a tras in jos ??? Cand acea epoca nu a facut altceva decat sa mute secuii in judetele Giurgiu, Dolj, Gorj etc sa-i desradacineze. Dumneata tot ai treaba cu capra vecinului. De ce nu ai mataluta treaba cu capra ta cat lapte da??? ca de dat dau toti, dar la primit e baiu. Ca in Romania se impart banutii pe judete. Ca daca s-ar da pe regiuni istorice gen Transilvania, Moldova si Valahia, noi in Transilvania am reusii sa impartim banutii. Da se dau pe judete domnule, pe judete. Ca in Transilvania s-au mai impartit banuti ca doar o stim din ce ne-au lasat mostenire strabunii nostrii ( unii grofi, altii tarani...)
Tot o dai cu Verestoy. Pai nu este statul sa protejeze?? Cine sa vie ?? secuiul de rand sa -l traga de mana pe verestoy??? de ce il acuzi pe dl Verestoy? Daca exista sange in instalatie dati-l in judecata... aveti tot dreptul. Faceti ceva, nu doar urlam si acuzam si nu facem nimic. Dar cine barbiereste muntii in alte zone nu-i bai, asa-i?? Sa vezi cum e in jud. Hunedoara pe la Podele pomii taiati si lasati acolo cu trunchi de 1 metru ... sau te mari miri pe unde prin apuseni, sau chiar si peste munti. O facut madama blonda partie de schii pe langa Roman sau Piatra neamt. Acolo ajungi mai usor de prin Bucuresti sau Iasi... ca s-au facut drumurile. In Transilvania nici autostrada nici drumuri. Cum sa ajunga turistii la Corund, Praid, Tusnad etc??? de ce nu a investit si prin secuime? Da totusi terenurile agricole sunt muncite prin zona aia, cat este teren agricol. Da mai in alte zone nu prea. Si stiti de ce? Ca munceste omu acolo, se gospodareste ca nu -i da Bucurestiu bani, nu-i baga in sacosa. Si de ce purtati dvs de grija secuilor apropo??? oare purtati de grija si vecinului dvs care poate nu are ce pune pe masa, sa nu -si poate platii facturile? De ce nu purtati de grija satului/orasului dvs. Va tot uitati la secui. Daca le purtati atata de grija de ce nu faceti ceva sa isi poata folosii lb materna oficial si la ghiseele statului cand tre sa completeze formulare ... ca vad ca de buzunaru lor le tineti cont, ca si statul dealtfel.

Interesant este ca pot exista state liliputane gen Luxemburg cu o suprafata de 2,586 km² si cu o populatie de aprox 524 K locuitori (wiki engleza) si cu un GDP de105044 dolari/ cap de locuitor (banca mondiala lista 2009) sau Liechtenstein cu o suprafata de 160 km² si cu o populatie de aprox 35 K locuitori si cu un PIB de 134392 dolari / cap de locuitor. Dar daca amintesti de independenta sau autonomia unor teritorii in cadrul statelor membre UE, atunci respectivele state sar ca de pe jar.

Ptr. mine e absolut paradoxal ca de exemplu in Republica Moldova care nu e membra a UE, gaga-uzii au autonomie inca din 1994, in Serbia care la fel nu este membra a UE Voivodina este defapt PROVINCIE AUTONOMA.

De ce in statul numit Romania nu se poate ? ptr. ca ...? Nu stiu ca vreo data sa fi fost statul Roman model dintr-un punct de vedere pozitiv ptr. vest ... intotdeauna au fost alese modele din vest ..dar si cele mai nefericite. Din punctul asta de vedere sunt multi romani care nu sunt mandrii ca sunt romani, atunci de ce ar fi minoritatile mandre ca locuiesc in Ro? -mai ales cand coruptionismul este fara hotare dar si prostia . heh.

Separat de articol,am o rugaminte pentru administratorii site-ului:daca tot ne plateste D-nul Paszkany pe toti sa postam aici comentarii antiromanism,nu puteti sa relocati o parte din bani spre imbunatatirea acestuia,caci de multe ori da rateuri...

Asa zici Sergiu?! Domnul Paszkany este patronul acestui jurnal on line?? Mai sa fie..Si eu care credeam ca dl Paszkany este patronul echipei de football CFR Cluj 1907...inseamna ca baietii astia care scriu pe forum din greu contra romanilor, or fi jucatori rezerve..Mda, rezerve...Da, domnu Gherman o fi si el rezerva da la masaj. O fi maseurul de rezerva..al dlui Paszkany :))).
Eu sincer nu vreau sa polemizez cu dl Gherman, da din cand in cand nu ma pot abtine..:))) Zice suparat foc pe mine, in una din postarile prezente, pentru ca am zis ca se tot masturbeaza ( sa-mi fie cu iertare pentru termenul licentios) cu problema Transilvaniei, ca mi-am facut cei 7 ani de acasa la spalat parbrize..hihii...No acuma ziceti si voi, care dintre voi nu v-ati spalat parbrizul la masina in viata asta?...Da, acuma eu ce sa fac daca Dl Gherman ne-o tot ridica la fileu.cu Transilvania ca asa vrea si Dl Paszkany..:)) Dom Gherman, iarta-ma ca sunt si eu pui de ardelean..

pana si independenta/autonomia se reduce la bani, din pacate....
Dar nimeni nu si-a pus intrebarea daca catalanii, bascii, bretonii din Franta, si de ce nu, secuii de la noi, nu s-ar simti mai bine putin mai saraci, dar cu drepturi mai multe, cu sentimentul ca EI hotarasc ce e mai bine pentru ei?
Vorba 'ceea: omul nu traieste numai cu pita!
Sper ca macar Dvs. D-le Gherman, va mai aduceti aminte de povestea/fabula cu cainele si lupul......chiar daca in conditiile din sec. XXI (oare asta o fi insemnand ceva?) pare o "chestie" invechita?
Cand l-am auzit pe dl. Ponta spunand ca este adevarat autonomie....dar daca nu se majoreaza impozitele, adio bani de la bujetu' lu' tac'su, io, reformat fiind aproape ca mi-am facut cruce (doar ca nu stiam...stanga ...sau dreapta...)
Incep sa fiu DEVOTAT ideii de TRANSILVANIE INDEPENDENTA!!

Subscriu!

Dupa comunism a urmat marele coruptionism, urmat de bruxelism apoi doar ganduri la decentralism eventual separatism. O dam in anarhism si razboism conform unor oracolisme facute chiar de unii sheff de state??? Si apa incepe sa se tulbure ...

Poate cineva ar trebui sa spuna deschis si clar ca UE ar trebui sa se reformeze si sa devina o federatie dupa modelul SUA. Adica un guvern central dar nu peste actualele state nationale mult prea mari ci peste regiuni mai bine delimitate ca traditii istorice, culturale, etc. Ceva in genul landurilor germane. Romania ar putea avea 3 astfel de regiuni: Transilvania, Valahia si Moldova. Definim 3 sau chiar 4 limbi oficiale de genul engelza, germana, franceza, spaniola si ne vedem de treburi intr-o Europa unita si competitiva in noua era a globalizarii. La urma urmei si in SUA locuiesc toate natiile posibile si vorbesc intre ei fiecare in limba lui. O Europa cu armata si politie comuna si cu politice fiscale si monetare comune. Mie mi-ar conveni sa am de ales un guvernator si un parlament al Transilvaniei si un presedinte european de genul Tony Blair sau Angela Merkel precum si parlamentari europeni. De ce? Pt ca aia cu siguranta ne-ar conduce de 100 de ori mai bine decat orice guvern de la Bucuresti.

UE nu poate fi o federatie ca in SUA dintr-un singur motiv , care e cel mai greu de trecut, aproape imposibil: in SUA exista un singur popor vorbitor majoritar de engleza ( da si asiaticii, hawaianii, cei din alaska si chiar amerindienii o vorbesc) si ceva vorbitori de spaniola ( emigranti sau cei nascuti din familii de emigranti din lumea hispanica), pe cand UE e formata din state DIFERITE lingvistic, cultural, economic, de obiceiuri, etc.
Faptul ca in unele state exista anumite minoritati, nu e nici o problema, cum ar fi ca mexicanii din San Diego si Texas ( sa zicem ca exemplu ) ar cere sasi faca state proprii? Unde mai pui ca multe orase din zonele alea au denumiri spaniole 100%.
Ce-ar fi ca turcii din Berlin (alt exemplu pentru cei care nu gandesc suficient cu capul) sa isi faca enclava in oras ( apropo, ocupa un cartier cat Harghita si Covasna la un loc ca nr de locuitori) si exemplele pot continua.
Problema esentiala e alta, nu autonomia rezolva situatia economica , aparitia ca stat nou sau regiune noua INSEAMNA RENEGOCIEREA TRATATELOR ECONOMICE CU TOATE STATELE MEMBRE, am mai spus asta, DE AIA NU SE DESPRIND LA PROPRIU CATALUNIA, SCOTIA, BELGIA, TARA BASCILOR, DRACU SI CINE MAI E PE PICIOR DE PLECARE!
Apropo, pt a nu dezinforma cititorii de buna credinta, NU sa pus niciodata problema independentei Tirolului de Sud care e in Italia (provinciile Trento si Bolzano), din simplul motiv ca ei oricum au autonomie si o duc bine in Italia, nu au nevoie de mica Austrie.
Sunt de acord in schimb cu o mai larga autonomie financiara.

Nu ati atins firul rosu al comentariului Dvs.Sunteti amabil sa detaliati ideea:"Problema esentiala e alta, nu autonomia rezolva situatia economica"?

Dupa mine ( dar nu-i sigur ca am dreptate ) ce spui este adevarat .
Da, o descentralizare adevarata ar fi benefica , da, mutarea capitalei in alta zona a tarii la fel,dar ar ramane cea mai mare problema : oamenii si " caractelu " lor.
De unde sa iei conducatori destepti , scoliti , harnici si onesti ?? De la nemti zice parca Sergiu intr-o postare . De acord , dar vin ? Si daca vin nu fac la fel ca austriecii adica ne cumpara si apoi ne vand la rusi ? ( asta din urma imi veni cand mi-am adus aminte ca nemtii vand de fapt gazul rusilor in europa ) .

Ma refer la germani in sensul mutarii centrului de greutate inspre principiile lor de functionare,legislatie,
mentalitate,etc.

Bine-ar fi !!!!
Adica , zic eu , poporul asta vrea nemti asa , doar in vorbe , cand e sa fie de-adevaratelea , mai va .
...

D-le tuc,incepem sa vorbim aiurea...sustin romanismul ardelenesc,iar ceea ce am mentionat anterior presupune o simbioza cu nemtii,fara pozitia de sclavi de plantatie buni de vandut la un moment dat,asa cum ati pomenit...am crescut langa sasi si plang dupa ei

Dl-e Sergiu gresiti profund cand sustineti DOAR romanismult ardelenesc. Si va spun de ce. Ptr. ca multiculturalitatea aduce mai mult prosper. Pacat ca si dvs. va lasati prada in fata sentimentelor nationaliste.

Nemtii de care pomeniti dvs. nu au nici o treaba cu Transilvania. Sunt si astazi cu societatile lor aici : Kaufland, Metro, Lidl etc. Pai angajatii de la aceste firme au salarii asa de mari incat sa-si permita concediul anual cu familia, sa-si duca traiul zilnic decent fara sa aiba grija zilei de maine?? Nu cred !! Nemtii care au treaba cu Transilvania sunt sasii si svabii care au trudit aici, care au construit aici cu sudoare. Restul vin sa faca afaceri si sa-si duca profitul in Germania. Nu-i idolizati atat pe nemti ca ei nu va simpatizeaza nici pe dvs. ca ardelean nici pe mine ca ardelean.
Cine a gonit sasii de pe aceste meleaguri Transilvanene? Nu "elita" conducatoare comunisto romaneasca?? Ungurii din cate stiu eu istorie, i-au adus !!! Asa ca puteti sa plangeti dupa sasi si svabi, si poate si dupa acea elita ungureasca care i-a adus. Ca daca gandeau pe plan national nu erau sasii si svabii dupa care sa fi plans. Sa auzim de bine

Dom Szekler legat de gonitul sasilor, intrebati-l pe Stalin si pe sovietici. Comunistii romani si multi comunisti etnici maghiari ( maghiarii au fost mai atasati ideilor comuniste decat romanii) au fost niste unelte in mainile sovieticilor. Noi romanii ardeleni, urmasii nationalistilor romani din imperiul austro-ungar, resimtim inca cu durere, asasinarea elitei noastre politice si culturale romanesti care a facut Unirea, de catre comunistii din anii 50 din care multi erau alogeni, dupa cum bine stiti ( pe langa romani, erau o gramada unguri si evrei). Comunistii au dat cea mai grea lovitura romanismului transilvan si greco-catolicismului ( uciderea lui Maniu si a episcopilor greco-catolici). Biata noastra elita transilvana a fost decimata in inchisori. Am vazut in acest masacru o razbunare pentru Trianon, pe care nu o vom uita, indiferent unde suntem pe acest pamant. Comunistii nu si-au cerut scuze niciodata pentru asta. in schimb copii lor au emigrat demult in occident, pentru un trai mai bun, in timp ce criminalii lor parinti cu cateva decenii inainte au distrus Romania. Asa ca i-o fi adus ungurii pe sasi, o stim cu totii, dar pana la urma comunistii autohtoni i-au izgonit cu voia lui Stalin. Imi face impresia ca in Ungaria s-a intamplat la fel. Ma insel?

Dl-e comunistii maghiari si evrei nu puteau sa detia funtii inalte in Romania doar daca se romanizau. Nu se putea face cariera militara daca erai maghiar de ex. La Rm. Valcea a fost numit un maghiar comandantul unitatii, general Dejeu doar dupa ce si-a schimbat numele din Dezső. Asta mi-a povestit un general oltean, intr-o noapte cand eram planton la bocanci. Elita maghiara transilvana care nu a fost atasata de comunism si ideologiile sociaiste au sfarsit in inchisori. Unii au reusit sa emigreze dar o mare parte au fost inchisi. Unii au si supravietuit Asupra lui Wass Albert au fost atentate din partea securitatii romanesti in SUA. Uitati-va la cazul Tokes in 1989 ... ca doar evenimentele din decembrie de gen "counter-strike" de acolo au pornit.
Nu contest ca nu au fost in Romania comunisti convinsi maghiari, ptr. a face cariera in acea epoca, dar populatia majoritara maghiara a fost anticomunista. Credeti dvs. ca nu au fost exemplare de svabi si sasi comunsiti ptr a prevala in institutiile statului din acea perioada??

Istoria contemporana inca se scrie domnule. Vb de ultimii 70 de ani. Nu au fost desecretizate o multitudine de dosare, adevarul este ascuns ptr. ca mai traiesc foarte multi comunisti. Nu stiu cum a fost in Ungaria ca mie mi-a fost dat sa ma nasc sub dictatura Ceausista, si nu prea aveam noi voie sa mergem in Ungaria ca ne urmareau securistii pe considerentul ca tradam, doar ptr ca eram maghiari. Asa ca rar o fost ca se perinda careva pe meleagurile Panoniei. In schimb stiu un lucru ca in Ungaria in 1956 a fost o revolutie sa scape de comunisti, au fost comunisti spanzurati ... si ca exista si acolo comunisti si astazi, care posibil sa nu vrea sa desecretizeze dosarele ca la noi. Dar sa fim sincer i Ceausescu a vrut sa romanizeze toate minoritatile. De aia secui erau dusi la lucru in sudul tarii sau cei din Transilvania prin moldova. Ceausescu s-a mai impus in fata sovieticilor si asa si-a faurit dictatura. Cand Horthy nu a vrut sa mai elimine evrei si polonezi a fost schimbat. Ceausescu nu a fost schimbat si ce mai i-a eliminat deportandu-i ptr. o suma de bani. Ptr. mine vinovati de crime si de incercarea monoculturo-sudizarea Trasilvaniei raman comunistii din Romania din cei 40 de ani de comunism, ca unii au fost maghiari, evrei polonezi, armeni romanizati majoritatea au fost romani, si pe toti ii condamn la fel indiferent de etnie.

D-le Szekler,iar am fost inteles gresit:sustin romanismul ardelean in multiculturalitatea ce caracterizeaza Transilvania.

10!!!

10!!!

Da! Fardam mortu' sa nu vada prostimea cit e de MORT!
Linistea asta europeana...anunta ceva; mie imi miroase a schimbare.

PERFECT!!!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide