Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 10 Iun. 2013, 10:08
120
19294

De la democraţia lui Ion Iliescu la regionalizarea lui Liviu Dragnea

„Vor fi opt sau nouă regiuni” - a noua pare a fi Dobrogea. Dacă ar conta într-adevăr identitatea regională, identitatea dobrogenilor ar fi dublată de cea a ardelenilor, bănăţenilor, bucovinenilor şi a tuturor celorlalţi români. Numai că nu peste tot există câte un Mazăre, nu-i aşa?

de la democratia lui ion iliescu la regionalizarea lui liviu dragnea
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Apoi ni se mai spune că banii pentru regiuni tot de la Bucureşti vor veni – adică adio celor ce credeau în bugete şi strategii regionale. Mai mult: va conta mai întâi principiul solidarităţii: cei care produc mai puţin vor primi mai mulţi bani. Dar despre principiul muncii recompensate de ce nu se face vorbire? Tot n-am înţeles de ce nu e ok ca banii să rămână celor ce se spetesc cu munca.

Iarăşi: Consiliile Regionale vor fi, ca sumă a competenţelor, sub cele judeţene. Peste toate va plana inspiraţia miniştrilor de resort, care vor “analiza” proiectele bune de finanţat cu bani europeni – ca şi până acum. Nu autonomie administrativă şi financiară, nu reguli clare de solidaritate inter-regională, nu competenţe partajate cu guvernul central şi cu comunităţile locale. Cedezi suveranitate celor de la FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană – şi refuzi de o sută de ori mai puţin propriilor cetăţeni?: străinii sunt de încredere şi noi, românii, nu?

Judeţele vor rămâne ca entităţi administrative – deşi Franţa îşi pune problema desfiinţării departamentelor, deşi Monti a anunţat reducerea provinciilor italiene cu mai mult de o treime, deşi polonezii (clamaţi de guvernanţi) au preferat powiat-urile (districte, comitate). Noi avem peste 3200 de entităţi administrative şi mai puţin de 1400 se auto-susţin: polonezii le-au rentabilizat comasându-le. Noi le ţinem pe harta României ca şi cum toată ţara asta ar fi suma orgoliilor primarilor mici: “hai dom' senator, fă-mă şi pe mine oraş că am deja cinci mii de locuitori”, “hai dom' deputat, fă din cătunul ăsta comună, că de-aici ţi-au venit voturile”. Şi parlamentarii noştri au votat cu două mâini noile localităţi – deşi localităţile astea, în afară de arteziene cu becuri colorate nici nu aveau după ce bea apă.

Solidaritate: spune-mi că musai trebuie ajutaţi ceilalţi, din celelalte regiuni: plătesc fără fasoane un impozit mărit, dar cu condiţia să meargă acolo unde e într-adevăr nevoie - n-o să fiu român (sau ardelean) ciufut să mă prefac că n-am habar de inundaţiile din Moldova. Dar: îţi aminteşti?: ştire: într-o şcoală din Nordul Moldovei s-au înlocuit prizele; preţul: 50 de milioane de lei vechi; între timp, electricianul din sat, şomer: “le-aş fi înlocuit eu, cu 5 milioane...”.

Democraţie originală, nu-i aşa? - uite ce strigă turcii, pe străzi: “Democraţia nu înseamnă doar alegeri”. Uite şi spaniolii: “Democraţia fără etică înseamnă dictatură”.

De aici: senzaţia că ai noştri aleşi, deşi şi-au dat seama că nu mai pot şmecheri la nesfârşit principiul subsidiarităţii, au ales hâr-mâr să facă regionalizarea, dar cât mai nesemnificativ posibil. La noi democraţia nu are nicio latură participativă, la noi micile popoare ideologice sunt mulţumite că ies la vot din patru-n patru ani – şi cu asta, basta democraţia, hai la mici şi bere.

Alt exemplu: preşedintele CJ Cluj a fost luat la trei-păzeşte de ministrul Dragnea: că de ce-s întârziate lucrările la pista aeroportului?: dar la ştiri n-a mai spus nimeni că lucrările s-au blocat din cauza legii expropierilor date de guvernul central. Adică Bucureştiul ne leagă mâinile şi noi musai să înotăm prin economia reală.

Asta nu mai e nici regionalizare şi nici descentralizare. Până când resursele nu vor rămâne (în mare parte) la dispoziţia unor instituţii regionale reale şi până când nu va exista un transfer real de competenţe – să ne luăm gândul.
Nu-i de înţeles: de unde atâta patimă în a fenta modernitatea? România e, pentru prima dată în istorie, parte a celor mai performante sisteme de securitate şi prosperitate – nu mai ţin fantoşele şi spaimele naţionale, oamenii aşteaptă împlinirea marilor promisiuni: “cum îţi aşterni, aşa dormi” sau “după muncă şi răsplată” - suntem buni la proverbe şi zicători, aşa-i?

De unde atâta incapacitate în a face istorie? Până şi Ceauşescu, răul suprem al acestei ţări, a amuşinat vremurile în august 1968 şi a ştiut să rentabilizeze micile mândrii: aminteşte-ţi cum scriitori mari ai acestei ţări dădeau buzna să-şi ia carnete de partid.

Baiu': noi vrem să trăim ca nemţii fără să renunţăm la şmecheriile neaoşe. Ne uităm cu jind la noile patrii din jurul Vienei, Romei, Berlinului – dar ţinem hăţurile într-un Bucureşti hrăpăreţ şi incapabil să gândească România dincolo de Ferentari sau Bariera Vergului.

Alt bai: încet-încet, românii îşi pierd amintirile despre propria ţară. Nu demnitate, ci cozi la parizer, nu prosperitate, ci lipit de afişe electorale, nu modernitate, ci tătuci orientaţi.

Proiect: cum ar arăta România dacă politicienii ar înţelege că ţara asta a primit mură-n gură de la istorie absolut totul, cum ar fi dacă aceiaşi politicieni nu s-ar mai baza pe “norocul” istoric? Adică România să fie definită ca sumă a Transilvaniei, Maramureşului, Banatului, Crişanei, Olteniei, Munteniei, Dobrogei, Moldovei, Bucovinei. Da, şi a Bucureştiului. Da, şi mai ai în ţara asta dăruită şi specificităţi: ai Delta Dunării, unică în lume – poţi să faci ca Italia (stat unitar) şi să-i dai Deltei un statut special: ai stopa jaful şi ai regenera partea aia de Românie, asta ai face. La fel cu Valea Jiului (care are guvernator încă din 1992), la fel cu Secuimea. Şi uite aşa ai avea o singură ţară pentru toţi cetăţenii ei, aşa ai redistribui onest românitatea şi prosperitatea: lasă-i pe oameni să-şi stabilească propriile proiecţii despre ţara pentru care muncesc.

E, până la urmă, o chestiune de caracter: care îţi e reperul?: partidul sau propria ţară?

Voteaza articolul
4.7 / 5 (130 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Recomandari

Post new comment

Comentarii

Dragnea face pe el poate cit de prosper este judetul TELEORMAN??Acolo se vede ce bun mamager este sobolanu asta ,iara cu vrea regionalizare .... .D-le Gherman aveti mare dreptate in ceea ce spuneti dar prostului degeaba-i spui ca nu-i bine ce face ca nu te crede ba te mai si injura .In anul 2010 am fost intr-o delegatie la Branesti judILFOV ,am montat un utilaj .am stat ver-o 2luni pina am terminat la acea firma pentru care am montat utilajul eraun contabil mai batrin ne-a vazut cum muncim si ne-a intrebat de unde sintem cindam spus CLUJ a venit raspunsul mi-am dat seama ca sinteti ardeleni dar nu stiam sigur de unde .La o discutie cu mai multi din acea firma domnul respectiv le-a spus colegilor sai : bre noi sintem cu vre-o 20 de ani in urma ardelenilor .De ce nu lasa oare politicienii tara ppe miinile unor specialisti tineri scoliti pe afara ,sau le e frica sa nu ajunga la bulau ca deaia alocatia unui copil este 42 de lei iar Base spuneca femeia romanca vrea cariera nu copii la banii astia .... Bine ca multi muncitori muncesc pentru 1000 -1200lei net iar detinutii stau si primesc 2500 lei de la stat BRAVO POLITICIENILOR ASTIA NU SINT INTREGI LA CAP ..

Am plecat de la idea rgionalizarii, si unde am ajuns? La jigniri, injurii, cuvinte urate de mahala. Bravo!
Daca cineva ar fi vrut o reorganizare trainica cu efecte economice si sociale pe termen lung, ar fi propus urmatoarele:
- sa se desfiinteze 800-900 de comune neviabile nici economic nici demografic,
- orase cu 5000-10000 de locuitori transformate in comune,
- desfiintarea judetelor si alcatuirea regiunilor prin comasarea a 2-3 judete respectand denumiri traditionale,
- realizarea infrastructurii intre entitatile administrative creand astfel premiza de baza pentru dezvoltarea economica si sociala a Tarii.

"sergiu=gherman=lichele

am lasat si-o gresala , cine o descopera?

Am lecturat cu placere cel mai bun comentariu de pe forum( cu exceptia primei fraze), cel am domnului "nic". Felicitari pentru educatia , cultura si cuvintele alese, toate denota o vast bagaj de cunostinte.

Daca exista democratie si stat de drept in Romania atunci matale erai la inchisoare pentru instigare la separatism si discriminare cu restul UDMRistilor criminali

stimate pseudo-jurnalist, ti-am vazut emisiunile si mi-am dat seama ce fel de om esti. prin urmare, orice ai scrie, tot un jeg uman esti. atat si nimic mai mult! cei care promoveaza fiinte nenorocite de teapa ta sunt la fel de jenanti. concluzie: ești un neno.rocit!!!

@clujean, daca nu pricepi ceva, nu inseamna ca acel ceva e rau. Mai bine vizioneaza desene animate sau fotbal, acolo vei pricepe repede despre ce este vorba. Pariez pe o sticla de Jak ca idolul tau e Becali, nici el nu prea pricepe.

am priceput mai multe decat poate mintea ta ingusta sa priceapa in 500 de ani. se pare ca esti de aceeasi teapa cu personajul care a scris tentativa de articol, sau cu cel amintit de tine: Becali. oricum, nu o să îmi pierd vremea cu "deștepți" de felul tău. ia-l pe acest pseudo-jurnalist şi faceţi o plimbare.

Bai fasole, devii impertinet. Ia nu-ti mai pierde vremea aiurea. De priceput n-ai priceput absolut nimic, nici macar titlul articolului, ce sa zic despre articol, pe care nici macar nu l-ai citit, ca parca de-l citeai, deveneai mai luminat la bostan. Esti aceeasi vinitura care-si zice "clujean", venit de la coada plugului la CUG, portar-salahor, cu educatie precara si cultura Yoc. Sau progenitura celor de mai sus, fara 7 ani domestici. Ma infior cu gandul ca poate vei procrea si vei perpetua prostia-ti stramoseasca! brrrrrr!

Stupid people....

Cita rautate deoparte si de alta si uitam de cuvintul LIBERTATEa de a decide, libertatea de am hotari soarta ,de exprimare etc , etc. Domnilor uitam esenta si ne ocarim unul pe altul antrenindune in dicutii de o calitate jalnica Totodata cred ca o persoana care locuieste la Iasi nu poate sa decida sau sa hotareasca cum sa traiasca sau ce sa faca un om din Craiova .Dativa unu altuia dreptul la LIBERTATE si va fii bine

Ma uit la voturile date 4 pozitive de care ma bucur dar 2 negative!!! exista in ziua de azi omeni care nu vor sa traiasca in LIBERTATE ????

Care rautate????''Civilizatia bucuresteana'',in 95 de ani,a distrus toata esenta Transilvaniei.Am ajuns si noi o cocina infecta si imputita,iar miticii duc in derizoriu orice discutie.Ne gadilam orgoliul cu ''MANDRU CA SUNT ARDELEAN'',in timp ce ei iau banii,deciziile si nu dau doi bani pe noi.Vorba lui Traian Vuia:maxim de prosti putem fi!....

Sergiule, nu stiu cum sunt altii dar tu esti maxim de tampit.

Tu de unde-ai mai aparut si-ai cazut direct in cap?!?!...vezi ca pe str. Pasteur se trateaza cazul tau...eu ce sa zic,Doamne ocroteste-i pe toti romanii numiti Arpi...

Si eu ma mindresc ca sunt ardelean si iubesc Transilvania

Prieteni. Sper ca tara asta sa ramana asa cum este ea acuma. da nu cred ca va ramane. Voi (cei mai mandri dintre romani) va ocupati timpul cu asemenea discutii care ma face sa cred ca ati uitat cine ati fost. (unguri, romani, dar niciodata transilvaneni sau ardeleni) Am stat 4 ani in Ardeal si am vazut ce respect aveti fata de ceilalti din aceeasi tara. Cred ca sunteti cei mai lenesi, inceti si grei de cap oameni.

tocmai:oare mai exista Transilvania?ptr a construi romanica regatzenii s au folosit de tradatori din Ardeal.shtiu ca purificare etnica suna greu,dar i a ginditzi va,nu asta s a intimplat?credetzi ca acum subiectul regionalizare nu are la baza tot o uniformizare si ruminizare(in scop miticesc)a tot ce a insemnat Transilvania odata?
si regatzenii pot ptr ca au construit omul nou de romanica

De ce nu plecati din tara asta? Eu personal nu cred ca voi trebuia sa fiti aici. Datorita voua Moldova e inpartita in 4. Mergeti in U.....

Tocmai se distruge brandul Napolact de catre miticii de la Campina...D-le Prefect,doar nu esti luat prin surprindere?!?!

Faţa murdară a capitalei: cât de des se spălau bucureştenii din Vechiul Regat

La începutul secolului XIX, Bucureştiul era oraşul ignoranţei, al toleranţei faţă de murdărie şi boli şi al lipsei de informare şi educare cu privire la igienă. Cu străzi înguste, denivelate şi lipsite de pavaj, fără sistem de canalizare şi apă potabilă şi fără un sistem de salubrizare, capitala ţării le asigura locuitorilor îmbolnăvirea neîntârziată.

Barcelona de la 101€› Rezervă bilete de avion prin
Una dintre cele mai mari probleme ale Bucureştiului din acel timp a fost lipsa apei. În anii 1800, populaţia din capitală se putea alimenta cu apă doar din trei „vaduri” localizate de-a lungul cursului Dâmboviţei.

Abia în 1848, Gheorghe Bibescu Vodă decide să implementeze un proiect creat de inginerul francez Marsillon care presupunea transportarea apei prin conducte spre aproximativ 50 de fântâni din oraş. Totuşi, din cauza fondurilor reduse, numărul fântânilor a fost redus la 20, toate fiind localizate pe Podul Mogoşoaiei (azi Calea Victoriei), urmând ca ulterior, odată cu înaintarea în timp, numărul lor să se extindă.

Faţa murdară a capitalei: cât de des se spălau bucureştenii din Vechiul Regat
Astfel, potrivit lui George Costescu (Bucureştii Vechiului Regat, 1944 ), în 1879, existau aproximativ 10 kilometri de conducte care alimentau 190 de gospodării, 260 de guri de apă pentru stropit şi situaţii de incendii şi 40 de bazine/fântâni decorative.

În ceea ce priveşte canalizarea, în 1865, s-a votat un proiect de lege pentru adâncirea cursului Dâmboviţei astfel încât să poată fi creată infrastructura necesară. Totuşi, lucrările nu au demarat decât după câţiva ani, în 1871.

Cum se descurcau bucureştenii în aceste condiţii?

Ei bine, familiile „mai avute” îşi instalau cişmele cu pompă care scoteau apa din izvoare subterane. Desigur, calitatea acestei ape era adesea pusă la îndoială însă oamenii apelau mereu la preoţi pentru sfinţirea ei, considerând că astfel Dumnezeu o va curăţi. Totuşi, nu trebuie să ne imaginăm că numărul acestor surse de apă era crescut sau suficient. Cea mai mare parte a populaţiei, oamenii săraci, foloseau apa din comerţ. Da, în secolul XIX, în Bucureşti, se făcea negoţ cu apă. Sacagii (persoane care transportau apa cu sacaua în scop comercial) procurau apă localnicilor care se plângeau de gustul de rugină al apei pe care au şi botezat-o „apă feruginoasă”. Aşadar, apa „trebuia să fie mai întâi bătută cu făcăleţul şi cu puţină piatră-acră (alaun) spre a fi limpezită”.

Pentru că apa era mult prea scumpă pentru majoritatea familiilor, nimeni nu pierdea ocazia de a aduna în butoaie apă de ploaie pe care ulterior să o folosească pentru spălat.

În ceea ce priveşte utilizarea apei pentru menţinerea igienei corporale, fiecare se descurca în funcţie de ingeniozitatea de care dădea dovadă. Foarte puţini bucureşteni obişnuiau să folosească băile publice. Parţial, acest lucru se datora probabil faptului că bucureştenii erau pudici sau poate din cauză că aici baia era contra cost. În realitate, bucureştenii şi în general românii nu obişnuiau să îmbăieze întregul corp decât în anumite zile din an cum ar fi ajunul marilor sărbători, după mari petreceri, atunci când făceau „curăţenie generală” în casă şi curte şi în ziua de Sf. Toader când în apa de spălat se fierbeau rădăcini de „Iarbă mare” (Inula helenium). Totuşi, nici în astfel de ocazii oamenii nu optau pentru băile publice. Mai curând, bucureştenii preferau scăldatul în cădiţe mici de tinichea sau în albii de lemn în care, nu de puţine ori puneau apa de ploaie. În timpul verii, unii locuitori mai inventivi îşi permiteau confortul de a face duş într-o „cabină improvizată” în spatele casei care era construită din rogojină şi sârmă. Deasupra cabinei se atârna o stropitoare legată cu o sfoară astfel încât atunci când era trasă sfoara, apa din recipient să se scurgă. De astfel de instalaţii se bucurau, uneori, nu numai membri unei familii ci şi vecinii mai puţin avuţi. Poate tocmai de aceea, timp de câteva sute de ani începând cu 1070, în Bucureşti existau doar 4 băi publice.

Despre faptul că românii din Vechiul Regat nu obişnuiau să facă baie decât în cazuri foarte rare nota şi dr. I. Felix ( în Istoria igienei în România, Partea I) care susţine că ţăranul făcea „baie generală” (pe tot corpul) doar dacă vara trecea pe lângă satul lui o apă curgătoare, în timp ce la oraş se prefera scăldatul parţial în putini.

Faţa murdară a capitalei: cât de des se spălau bucureştenii din Vechiul Regat (Foto: Shutterstock.com)
În zilele toride de vară, când „lumea bună” pleca la ţară sau la staţiunile balneare pentru a se răcori, cei rămaşi în oraş profitau de cele câteva surse de apă pentru a se realaxa. Principala atracţie era Dâmboviţa unde toată lumea, cu mic cu mare, se scălda de cu zori până-n seară. În apă, doamnele intrau purtând pe dânsele cămăşile de zi, în timp ce domnilor li se permitea să se scalde în costumul lui Adam. Alte locuri similare erau lacurile: Herăstrăul, Floreasca, Tei etc.

Totuşi, nu trebuie să credem că oamenii din „pătura superioară” care erau „prinşi de căldură” în oraş nu erau tentaţi de un astfel de mijloc de relaxare. G. Costescu mărturiseşte că pe înserat chiar şi elita bucureşteană se îndrepta spre Dâmboviţa purtând la subţioară săpunuri înfăşurate în ştergare.

În aceste condiţii, nu surprinde pe nimeni faptul că la acea vreme se înregistrau numeroase cazuri de îmbolnăviri şi epidemii care îi bântuiau nu numai pe bucureşteni, ci pe toti locuitorii ţării ale căror obiceiuri legate de igienă erau precare sau chiar inexistente.

Despre nenumăratele epidemii care apăreau în România secolului al XIX-lea a scris şi Liliana Andreea Vasile în cartea sa „Să nu audă lumea. Familia românească în Vechiul Regat”. Citându-l pe V. Bianu (Igiena oraşului Bucureşti, 1881), autoarea notează câteva dintre principalele boli care făceau ravagii în capitală:

- Tifosul exantematic (transmis de păduchi) apărea des la marginea oraşului unde mizeria atingea limite maxime. Astfel, în Bucureşti (mai ales în închisoarea Văcăreşti) apăreau anual extrem de multe cazuri, după cum urmează: în 1869 - 244 morţi, în 1872 - 42 de decese, 1876 - 51 de decese, 1877 - 64 de decese, 1878 - 250 de morţi (numărul mare este explicat de război), 1880 - 24 decese.

- Epidemiile de febră tifoidă erau produse prin apa contaminată, iar Bucureştiul a avut mult de suferit din această cauză. Mai exact, se pare că în 1868 au fost înregistrate 324 de cazuri, în 1878 - 810 cazuri, în 1880 - 252 cazuri, în timp ce în 1898 s-au înregistrat, potrivit lui I. Felix, 417 decese.

Numărul mare de cazuri de febră tifoidă nu ar trebui să ne uimească mai ales dacă citim întâmplarea relatată de Liliana Vasile legată, ce-i drept, de locuitorii unui sat, dar care ar putea expune foarte bine şi relaţia şi încrederea pe care o aveau orăşenii în raport cu medicul. Autoarea notează că într-un sat afectat de febră tifoidă se descoperă un câine mort într-o fântână publică. Medicul satului îi sfătuieşte pe loclnici să dezinfecteze sau chiar să astupe fântâna, însă oamenii preferă să îşi lase vieţile în soarta divinităţii, cheamând preotul să sfinţească fântâna.

-Holera apărea şi ea din cauza igienei precare, atât a celei personale, cât şi a celei publice. Din cauza problemelor legate de igienă, în 1866, Bucureştiul s-a confruntat cu o epidemie de holeră. Au fost atunci 249 de bolnavi dintre care 66 nu au supravieţuit.

-Dizenteria ocupă şi ea un loc important pe această listă, căci în 1868 a cauzat 145 de morţi în capitală, continuând să lase victime şi în următoarele decenii.

- Paludismul (boala parazită) s-a numărat şi el printre bolile des întâlnite în Bucureşti cauzând în 1869, 516 decese.

Alte boli care şi-au lăsat amprenta ucigând nenumăraţi bucureşteni au fost ftizia pulmonară, febrele eruptive contagioase, angina diferică (în 1870 a provocat 1164 de decese) şi bolile cu transmitere sexuală, dintre care cel mai des întâlnit era sifilisul (în 1895 afectase 9880 români). Cu privire la sifilis, în „Călători străini despre Ţările Române”, volumul VI, găsim o însemnare a francezului Joseph Caillat: „Spitalele sunt populate numai de către sifilitici, printre care se afla şi numeroşi preoţi.”

Cea mai bună metodă prin care ne-am putea da seama cum arăta Bucureştiul de secol XIX este să vedem mai departe declaraţia călătorului român poposit aici în acea perioadă.

„Bolile venerice sunt foarte frecvente în aceste regiuni şi sunt numite boli lumeşti [...] Chiar din primele mele zile la Bucureşti am fost chemat într -o casă, unde o tânără doamnă mi-a spus de faţa cu doua domnişoare, surorile ei şi mai multi boieri că m-a chemat pentru a mă consulta în privinţa unei scurgeri pe care o ţigancă i-a dat-o fiului său. Am crezut că am înţeles prost şi am cerut sa vad bolnavii. Copilul avea cinci ani, iar ţiganca opt; şi unul şi celalalt avea o blenoragie clasica [...] Am citat acest exemplu pentru a arata frecvenţa bolilor şi relaxarea cu care se vorbeşte despre ele”, nota Joseph Caillat în 1854.

„Puţine capitale din Europa au atâtea echipaje de trasură ca Bucureştiul, unde luxul acestora nu este întrecut decât de cel al toaletelor şi de lipsa de igiena. Este un oraş plin de praf şi noroi situat pe un sol jos şi mlăştinos [...] Cunosc mai mulţi boieri care au nu mai puţin de 20 de cai, proprietăţi la porţile oraşului, servitori numeroşi, care nu au ce face, şi care nu se gândesc să folosească ca îngrăşământ paiele şi gunoiul din grajduri sau cel puţin să-l ducă înafara gospodăriilor. Obiceiul de a îngropa morţii in jurul bisericilor, în gropi nu foarte adânci, face ca în timpul verii să fie răspândite miasme periculoase. În fine, descompunerea gunoaielor de orice fel, abandonate pe străzi şi mirosurile degajate de mlaştinile din interiorul său, fac din Bucureşti unul dintre cele mai insalubre şi nesănătoase oraşe din lume”, a mai adăugat Caillat.

Din fericire, în 1874 (adică destul de târziu comparativ cu restul Europei) a apărut prima lege sanitară din România care viza formarea şi organizarea sistemului sanitar, dar a cărei implementare s-a realizat greoi, de-a lungul unei perioade de timp întinse. Astfel, spre începutul secolului XX populaţia începe să înţeleagă importanţa igienei personale şi să deprindă obiceiul de a merge la consultaţii medicale.

ba sergiu ,tare prost te-a facut mata......cred ca era ,,nespalata!!!!!))))))))))))

Esti definitia retardului.

Mergi in Barcelona cu low cost?? Sa respiri acelasi aer cu niste bieti muritori de rand, care merg la lucru in Spania? Vai, superiorule! Ce onoare!
Dar totusi, ma intreb ce sens avea sa ne informezi aici?
Referitor la igiena, fa o "excursie" prin Cluj cu un mijloc de transport in comun, la o ora de varf. Sport extrem!

Esti mult prea prost ca sa-ti mai dau atentie.

Baietas, esti de o prostie rara!

...ca-mi pierd timpul cu specimene ca tine sau ca vero...

Ce se mai chinuie baietii sa ne bage pe gat ideea expirata a “transilvanismului” !
Dar nu se pot abtine sa nu foloseasca un sens peiorativ pentru orice e legat de romani, Romania, romanism. Acelasi dispret si lipsa de respect cu care am fost tratati intotdeauna. ..
La ce ne-am putea astepta bun din partea lor intr-o utopica Transilvanie “multiculturala”, independenta?
Din fericire, după cum spunea si istoricul literar Dávid Gyula, „transilvanismul şi-a trăit traiul pe la sfîrşitul anilor ’30”

Pentru ce sa fiti respectati,miticule???Sunteti niste ***EDITAT***i hoti,smecheri si nespalati,RUSINEA EUROPEI!!!! Pentru ce vreti respect?????????...ati infectat si Transilvania,***EDITAT***ilor,dar o sa rezolvam acest cancer,stati linistiti.

***EDITAT*** e tata-to, nesimtitule, ca nu te-a educat! Sunt roman ardelean tantalaule! Tocmai asta e problema, de zeci de generatii traiti printre noi si stim ce va poate pielea. Pe fata ne zambiti, iar pe la spate ne-o trageti.
Vorbesti de noi ca suntem rusinea Europei? Dar cum cataloghezi ideile medievale pe care le promovati in sec. XXI? Sunteti talibanii Europei. Nu degeaba nemtii numesc ungaria, Orbanistan. Secol in care in tarile si natiunile civilizate primeaza INDIVIDUL, nu apartenenta lui la o anumita entitate, voi promovati exclusivismul si intoleranta nationala. Si Mengele era scolit, educat, pedant, dar acest lucru nu l-a impiedecat sa devina o pata neagra a istoriei.
Din nenumarate exemple am ales la intamplare unul elocvent pentru modul in care vedeti voi “multiculturalismul” in Transilvania.
Sub titlul "Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!" ziarul local in limba maghiara "Banyavideki Uj Szo" publica in 8 iunie 2012 un manifest semnat de "pedagogi, persoane civile si publice, capi ai bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari" prin care isi exprima ingrijorarea fata de ceea ce numesc "raspindirea unei gindiri si a unui comportament care renunta la propria identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre". Simptomele "bolii" sint identificate in raspindirea casniciilor mixte, refuzul educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar, prietenia celor mai multi copii maghiari cu copii avind limba materna romana, neutilizarea de catre copiii maghiari a limbii materne in discutiile dintre ei sau nici chiar in familie.
“…
TINERI!
Cautati compania unul altuia. Cautati-va prieteni maghiari, perechea maghiara. Asta inseamna o viata oarecum inchisa, orientata spre noi insine, dar nu uitati, aceasta inchidere a conservat cele mai valoroase comunitati din Ardeal, secole de-a rindul. Va dam pentru drum legea: scoateti afara din voi tot ce e strain. Nu lasati aproape de inima cuvint strain, cultura straina, prieteni straini pentru ca prietenul strain devine usor IUBIT strain. Si cine nu-si declara iubirea pentru prima data in limba materna, mai tirziu, cu mare probabilitate isi va alege si pentru viata partener din FIII ALTUI NEAM. Nu va amagiti ca voua o sa va reuseasca si asa. Uitati-va in jur printre cunostintele voastre: oare din cite casnicii mixte rezulta copii si nepoti maghiari? Fiti fideli locului vostru natal, radacinilor voastre datatoare de viata. Cititi carti maghiare, ascultati muzica maghiara, cunoasteti istoria maghiara. Fiti mindri ca sinteti maghiari pentru ca asta va face unici, va deosebeste de restul lumii.
…”
No comment…

Poate esti roman ardelean, nu neg acest lucru, dar cu asemenea conceptii sunt sigur ca ai crescut la tara, cu povestile bunicilor in loc de cultura si educatie. Esti paralel cu realitatea.

Prietene, esti intr-o mare eroare! Nu sunt conceptiile mele, sunt ale lor. Am fost etichetat in mod gratuit de catre cineva care nu ma cunoaste ca fiind ***EDITAT***, hot, smecher, nespalat si prost. Altii imi spun ca romanii si ungurii n-au voie sa se iubeasca si sa se casatoreasca! Mostre de cultura si civilizatie! In schimb ai dreptate, sunt paralel cu realitatile create de acesti indivizi. Am alte valori.

...roman ardelean venit din Lehliu Gara...

Mi-e mila de tine!
N-ai nici un dram de demnitate...

Marea problemă a unor tipi ca Sabin Gherman este că în timp ce ei stăteau cu nasul în fundul lui Băsescu (un mare adept al statului prezdențialist și unitar pe care nu îl părăsesc nici acum), regionalismul a răsărit fără veste, destul de denaturat, prin Teleorman și prin alte părți. Adică, aparent, dacă te iei după Sabin Gherman sau Emil Boc, este mai mult transilvanism la Alexandria decât la Cluj. Dar și fecalele bociste vor dispărea la prima ploaie.

poate ai dreptate;amu miticismu e in voga.traiasca romanica mare !

un singur lucru frumos cu adevarat mai are natia asta: limba romana, probabil de aceea se straduiesc tinerii rromini s-o distruga iute - ajutati, ce-i drept, de politruci si gurnalisti

ba Ghermane, nu stiu ce lipici ai tu la viniturile regatenesti si ceausiste, dar orice scrii le face sa turbe :)))

,,Romania este o tara pe care cu cat o cunosti mai bine,cu atat o intelegi mai putin."-Jonathan Scheele(Reprezentantul Delegatiei Comisiei Europene in Romania intre anii 2001-2006.

Domnule Gherman, dumneta incurci rau de tot principiul solidaritatii. Adica n-are nicio treaba exemplul dat cu electricianul din Moldova (las' ca avem si noi ardelenii bubele noestre), cu principiul solidaritatii. Vreau sa-ti spun doar ca vest-germanii tot platesc de vreo 23 de ani pentru ca Germania de Est sa ajunga la nivelul celei de Vest. Si nu le place deloc, dar o fac! Si asta nu inseamna ca esticii sunt puturosi si nu muncesc ! (vezi noile autostrazi din Est, vezi cum arata Berlinul azi si multe altele).

tulai nene cluj napoca:da dumneata le incurci ca sa tzi iasa argumentatzia:Germania de Vest decide cit baga in Germania de Est !!!ca aci ii baiu la romanica mare,regatzenii iau cit poftesc de la bolunzii de ardeleni

Si ardelenii cat iau cretinule? Vreo 2 milioane de euro subventii obtinute prin fals..., 154.936 RON (1.549.360.000 lei vechi), o marca FURATA de la buzoieni ("CASCAVAL PENTELEU"), o firma furata de la bacauani ("ASCO" S.A.), banii regatenilor depusi la CARITAS... si asta-i doar varful icebergului!!!!!!!!!

Si ardelenii cat iau cretinule? Vreo 2 milioane de euro subventii obtinute prin fals..., 154.936 RON (1.549.360.000 lei vechi), o marca FURATA de la buzoieni ("CASCAVAL PENTELEU"), o firma furata de la bacauani ("ASCO" S.A.), banii regatenilor depusi la CARITAS... si asta-i doar varful icebergului!!!!!!!!!

ro.stiri.yahoo.com/alocatii-pentru-copii-decedati-125207473.html

http://mures.citynews.ro/eveniment/copii-morti-au-primit-alocatii-de-sta...

Da domnule Gherman, faptul ca banii nu se vor trimite in totalitate la "centru" si de acolo redistribuiti aiurea-n tramvai, la tot felul de sinistrati si puturosi ii isterizeaza pe unii si doar gandul ca vor trebui sa munceasca ca sa manace, ii face sa scoata ineptii gen "ungurii care vor Ardealul" si alte tampaenii. Totusi aceste metode au avut succes la ipochimeni limitati intelectual care au reactionat, de multe ori chiar violent cu consecinte tragice. Asa ca dragi prostaci exPRM-isti actuali Felixisti sunteti penibili de-a dreptul, poate mai gasiti cate-un papagal gen ciobanul de la stana sau codasul clasei a4-a sc. ajutatoare care mai pun botul, in rest sunteti niste mizerii.

ba ,p*lifrici! mai intai treci si ,,manace,, c*cat pedelist !) ba mizerie umana.............

Dacule sau drace sau ce naiba esti, suntem in secolul 21. Daca inca traiesti in anii inceputului de secol 1 iCh sau dCh pastreaza-ti tampele "corecturi" pt. tine si familia ta de ciobani. Daca ai venit la oras civilizeaza-te!

redistribuire trebuie sa existe d le nae.nu potzi lasa sinistratzii de izbelishte.in lume state inamice in caz de catastrofe naturale se ajuta.
altfel trebuie intzeleasa autonomia:ptr un ex,azi Germania e in masura sa ajute Spania,dar nu i da banii pina nu,Spania,ishi face lectziile!nu dai bani unuia care merge sh ii cheltuie pe beutura,dar nu l lashi sa moara,il invetzi sa munceasca sa shi cishtige existentza.
acolo in romanica puturohii si patriotzii rrumini impart bucatele create de altzii.Transilvanenii sint dezbinatzi tocmai ca regatzenii sa profite.

Ba omule. nu stiu cum sa spun. Voi sunteti doar niste consumatori. Romania are resurse cat sa mearga inainte fara voi. Delta, Marea Neagra, campii bogate (si in moldova) si muncite (vezi cum is lasate de izbeliste si cultivate de italieni, nemti si olandezi in satu Mare, Arad si Cluj). Aveti o impresie gresita despre altii. Am vazut cum sunteti. Plangaciosi, lenesi si cu prost gust. Nu produceti nimic. Judetele cu cei mai multi pensionari. Nesimtitilor ce sunteti. Tara asta a saracit cand a imprumutat bani grei sa dea salarii compensatorii la mineri. Pensionari inca de la 38 de ani cu pensii de peste 2000 de lei cand altii din alte zone primesc doar 300 de lei. Cine ii tine pe pensionarii astia? Nebunilor.

Inca una si mai mishto... si... tot din Ardeal, chiar de la Cluj:

ro.stiri.yahoo.com/alocatii-pentru-copii-decedati-125207473.html

LA MAI MARE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://mures.citynews.ro/eveniment/copii-morti-au-primit-alocatii-de-sta...

Cine, cui "suge banii"? Regatenii transilvanenilor sau invers? varianta corecta este transilvanenii regatenilor!!!!
==> http://mures.citynews.ro/eveniment/copii-morti-au-primit-alocatii-de-sta...

Domnul Gherman, respect pentru ca nu va lasati invins de sistem, chiar daca nu le place multora, spuneti lucrurilor pe nume. De-ar fi inca cativa ca dumneavoastra in presa, ganditori, coerenti, am avea o alta situatie a presei romanesti. RESPECT.

Ploaia s-a oprit.Ma uit afara.... nu s-a schimbat nimic.Vitez Misi,adica Mihai,n-a patit nimic.Dupa ce iau facut o statuie pe o BUDA publica dezafectata,iau tras si o punga pe cap.Cap ,ca la atata se rezuma deocamdata statuia.Peste cativa ani ,o sa-l faca si pe Basta,in picioare,jucand fotbal, cu capul lui Mihai,La cativa metri e un toclu gol.E al nostru,al maghiarilor.Asa sta, de doi ani.Istoria noastra nu e acceptata.Cand veti fi mandri pentru Bathory,Rakoczi,Bethlen Gabor,Apafi si multi altii,care au influentat istoria Transilvaniei,atunci o sa facem un mic pas catre normalitate. Pana atunci,gasiti capul lui Mihai Viteazul(trebuie sa fi viteaz casa-ti ucizi creditorii si sa promiti si sa nu dai ) la WC-ul public din Ludus.Morala ...Dragnea vrea sa intre in istorie.! Dar il avertizez !Romii n-o sa-i faca statuie.O sa-i faca la acela,care o sa le faca si lor o regiune autonoma.Al doilea pas catre normalitate.Trecutul si viitorul conteaza,prezentul e legatura dintre ele.Si daca nu-ti recunosti trecutul,la ce viitor te astepti ? Sabin ,iti racesti tastatura degeaba.Noi o sa dansam,din nou,cum canta alti. Greseala din 1848 se va repeta !

Ideea si subiectele articolului au mai fost expuse si dezbatute in suficiente comentarii pertinente si nu partinitoare cum le prezinti din nou.
Oare mai poti sa "mesteci" subiectul? cu acelasi predicat...adica tu latrii si caravana trece!
Domnule, sa devii un adevarat formator de opinie, iti mai lipsesc multi,multi ani in ritmul asta.

poate totushi ar trebui sa l incurajam !! e singurul cred care scrie la fitzuici si are aceasta linie.
poate unii cerem prea mult.sint convins ca este supus la presiuni si aci vezi postacii platitzi care ii sar imediat la git.romanica a pus laba ei jegoasa pe Transilvania si nu vor sa o piarda

Jegos esti tu si alte specimene Jobbik, ca si tine. Ne ataci si jignesti sistematic, fara discernamant. Clocoteste ura-n tine, "rasa superioara".

Vero, da-le pace! Boanghinele astea sunt rasa superioara?! Astia mananca si-si fac treaba mare din si in aceeasi oala. Sunt buni doar sa ne suga madularele.Promitem sa le pastram nespalate in asteptarea lor.

clocoteshte pe dracu mai domnule vero!!ha ha ha
pe mine ma amuza patriotzii ashtia indirjitzi sa shi apere gindirea deformata pe care comunistii le au servit o de cind erau pionieri:shtitzi aia?am cravata mea sint pionier si ma mindresc cu ea sint pionier,zalog de legamit(?)intiiul meu cuvint,sint pionier,PIONIER!!! urale,ha ha
ashtia asha ca dumneata

Tu vorbesti de gandire deformata? Esti de o ticalosie iesita din comun!
De ce-ar trebui asociata notiunea de Patriotism Romanesc cu comunismul, un regim care inca de la instalarea sa ne-a suprimat valorile?

tu chiar crezi ca doar comuinistii au jefuit Transilvania si banatul? citeste Memorandumul romanilor din Transilvania si Banat, trimis in decembrie 1938 de un grup de fruntasi ardeleni si banateni in frunte cu Maniu pe adresa lui Carol II, sa vezi cat de dezamagiti erau artizanii Unirii de regatenii care se purtau in zonele noastre ca intr-o provincie cucerita!

Inca una si mai mishto... si... tot din Ardeal, chiar de la Cluj:

ro.stiri.yahoo.com/alocatii-pentru-copii-decedati-125207473.html

LA MAI MARE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cati ani ai si cate clase ai absolvit dusule de tot ii pui tu la punct pe toti?

Nu pe toti ba cocalare, doar pe unii ca si tine, fara educatie si nesimtit.

doua clase:clasa exploatatorilor si clasa exploatatzilor

dupa ce ca esti si ungur si cam analfabet nu tie rusine sa vorbesti TU de postaci platiti, mai schimba dracului placa, tu nu vezi ca asta scrie manat de banii (negri) pe care ii primeste? lasane dusule cu comentariile tale antiromanesti si dute in gradina si da cu sapa ca la asta te pricepi doar!

TE-AI HOTARIT DE UNDE ESTI MINCINOSULE? TU ESTI ROMAN CU ....MULTA CARTE !! TU AI VOIE SA FACI PE ALTII ANALFABETI ,MINTE SCURTA ,SI SA-I ETCHETEZI CUM VREI !!! DAR AI LIPSA DE O FOARTE MARE CALITATE !!!! STII CARE ? DAR AI ALTE CALITATI INCONTESTABILE SI ANUME : SOVIN,XENOFOB SI LISTA POTE CONTINUA.

unguroi slab de inger, stiu ca nuti convine situatia, nu mai scrie (urla) cu litere mari ca vedem ce scrii (urli). Daca vrei , putem purta o discutie obiectiva, daca te intereseaza de unde sunt, intreaba (trimite un e-mail) la administratorii websitului, au ei IP meu si vei fi surprins. Cat despre faptul ca ii fac pe unii analfabeti, eu doar constat , cine ii pune sa minta si sa dezinformeze? Apropo, iar esti acelasi tip care semneaza cu nume diferite? eu maca semnez cu acelasi nume, am coloana vertebrala unguroiule.

Vezi ca ti-a aparut partenerul nevertebrat, Cremene, dar cred ca stii deja, de ce nu i-ai platit biletul de tren, asa cum ai promis pe Facebook?

Ce bilet sa-mi plateasca cretinule daca eu n-am plecat din Bacau? A stai ca m-am prins , asa-i ajuns tu din Bacau la Cluj cu "nashu'".

Piei dr.ace!!!!!! Iar ai aparut Satana? Vezi ca vine Garda sa te (re)aduca la CRM-ul din Targu Ocna.

@Arpad Paszkany-Goncz nu colana vertebrala e problema individului, ci personalitatea care-i dubla. De asta si semneaza cu nume diferite.

Ai aparut, libarca infectioasa? Ptiu, ti-ai gasit si semenul-asemenul, arpagic glont, alt carcinom purulent. Oare cum va pupati in cur unul pe altul, pe rand sau deodata, cred ca deodata, asta din cauza coloanei nevertebrate.

Nu-i nevoie sa ne explici cum va lin.ge.ti in c.u.r voi cei de la "Transilvania - stat independent"

Nu-i nevoie sa ne explici cum va lin.ge.ti in c.u.r voi cei de la "Transilvania - stat independent"

Galagia lepra! Mai bine spune de ce ai fugit din Bacau. Cumva pentru ca i-ai furat bani din casa lu' tactu?

APROPOS,ERA SA UIT !!! CALITATEA CARE SPUI CA O AI,ADICA AI COLOANA VERTEBRALA ESTE IARASI O MINCIUNA !!!! NU POTI AVEA COLOANA DIN MOMENT CE FACI PARTE DIN CATEGORIA ....NEVERTEBRATELOR !!!

SCRIU CU LITERE MARI CA SA POTI CITI !!! POATE AI PROBLEME CU VEDEREA ....SAU CU PRICEPUTUL !!! DA,SUNT MAGHIAR,SI NU MI-E RUSINE !! DIN CONTRA ,SUNT MINDRU !!!! DAR IN PRIMUL RAND SUNT OM!!! CALITATE CARE TIE A-TI LIPSESTE CU DESAVARSIRE !! SI ATENTIE !!!! SEMNEZ TOT TIMPUL CU ACELASI NUME !!! PT.CA NU MI-E RUSINE DE NUMELE MEU !!! PROBABIL TIE ATI ESTE RUSINE DE NUMELE TAU....DACA AI ASA CEVA !!!! DAR TOT NU RASPUNZI LA INTREBARE .DE UNDE ESTI ?? TI-AM DEMONSTRAT CU FAPTE CA ESTI UN MARE MINCINOS....RUMUNOIULE !!!!SCUZE FATA DE ROMANII CARE AU CARACTER SI BUN SIMT !!!! DAR ACEST SPECIMEN NU SE POATE LAUDA CU ACESTE INSUSIRI !!! O ZI BUNA TUTUROR !!! MINCINOSULEEEE !!!!

romanoi slab de inger, stiu ca nuti convine situatia,

Că de unde eşti nu spui, dar mă interesează ca stră-străbunicii tăi unde sau născut.

Încerca-ți vă rog să va închipuiți sistemul centralizat românesc implementat de mâine în Germania... și de mâine Bavaria, Sachsen-Anhalt, Hesse sau Hamburg, Bremen trimit toți banii la Berlin, și așteaptă pe urmă o pomana, și o să țină frumos 44% (jud. Cluj) in mână că atât le-a dat centrul înapoi... Sistemul nostru este unul atât de aberant că ar fi imposibil de implementat, într-o țară, unde sau dezvoltat 16 orașe de talie mondială, și regiuni în care parcă nu ar fi criză, tocmai pentru că s-au dezvoltat pe principiul subsidiarității, pe baza landurilor istorice. Iar dacă noi ne uităm către ei ce vedem? nu sunt nici dezbinați, nici împărțiți, nici micșorați, dar prosperă la fiecare nivel, pentru că beneficiile, dar și responsabilitățile sunt împărțite corect. La fel în Austria, Canada, Elveția, Australia, tările unde intr-adevăr cetățeanul contează, și parcă nu ar fi criză. Ar trebui doar urmat modelul lor, modelul care funcționează, cea a autunomiei fiscale.

Nu pot sa-mi imaginez ce ai scris tu pentru ca Romania e o tara mica, saraca si cu oameni car nu-si doresc decat un singur lucru: sa plece cat mai repede de aici! Nu mai da exemplul Germaniei, federalismul ei tine de multe elemente, ei niciodata nu au fost o tara unita, nici acum germanii nu sunt uniti, austriecii au statul lor separat, cei din Elvetia sunt intro confederatie cu francezi si italieni si se fac ca nu-i intereseaza de UE, etc, sa nu uitam cati germani au emigrat in SUA si America de Sud.
Romania e prea saraca sa aiba asemenea pretentii de organizare, macar sa fim ca Ungaria si eu sunt multumit!

In ce sat din Nordul Moldovei s-au înlocuit prizele cu preţul de 50 de milioane de lei vechi? Eu n-am gasit stirea asta nicaieri. Banuiesc ca nu inventati stiri pentru a va argumenta teoriile...

Inca una si mai mishto... si... tot din Ardeal, chiar de la Cluj:

ro.stiri.yahoo.com/alocatii-pentru-copii-decedati-125207473.html

LA MAI MARE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

si din gresala cui ba?? din gresala statului rumeno care nu e in stare sa comunice intre institutii, institutii care sunt subordonate unui singur centru, ala din bucale din bouvagn.

Sa zicem ca intr-adevar e greseala statului roman, DAR Y (care avea copilul decedat) cand a incasat alocatia nu s-a gandit? Asta daca a incasat-o intr-adevar si fizic, nu numai fictiv. Oricum nu se va rezolva nimic pana cand:
1. nu va fi anulat "Statutul functionarului public", iar TOATE raporturile de munca (cu exceptia celor din sistemul national de aparare: militari, politisti, politisti de frontiera si cadrele din penitenciare) indiferent ca sunt la stat sau in privat sa fie reglementate de "Codul Muncii" [ un functionar public nu poate fi dat afara daca este incompetent si/sau comite nereguli decat dupa minim 2 ani si 8 luni, si asta daca comite abateri grave si repetate, un individ care este incompetent si/sau comite nereguli si are calitatea de personal contractual sau lucreaza la privat, dupa 8 luni poate fi dat afara];
2. eliminarea oricaror forme de prescriptie ( ai comis o neregula, neglijenta in serviciu, infractiune, etc. si dupa 100 de ani vei fi tras la raspundere).

Deci cine se da-n vant dupa "ajutorari sociale"?

Bine-nteles ca inventeaza stiri, da' eu nu-ntelerg de ce nu a zis nimic despre "fermierii" din HarCov si Bistrita -Nasaud care sunt acum obligati sa dea inapoi subventiile (totalul e o suma "micuta"... de 2 milioane de euro ) obtinute prin... FALS si UZ DE FALS!!!

Am inteles ca nu va place insinuarea. Dar n-am vazut niciun link spre stire, niciun argument. :)

Atata tot laudati Transilvania,incat unii romani chiar se vor crede mai speciali ca-si trag radacinile din aceasta zona.Romanii sunt toti o apa si-un pamant indiferent din ce colt al tarii sunt.In primul rand toti au fost sau sunt de zeci de generatii ortodocsi,cu unele exceptii "vopsiti" "greco-catolici.Ortodoxia oriunde in Europa a insemnat,ANALFABETISM DE MASA,mizerie,incultura,inapoiere.De aceea nu are nimic de a face cu civilizatia europeana.De aceea de exemplu in orasele din Ardeal sau in Cluj daca vreti,nimic din centrule istorice nu este de factura romaneasca,analfabetii nu construiesc palate,nu fac arta,stiinta,nu construiesc scoli.Construiesc doar BISERICI.Tot datorita faptului ca bunul gust se dezvolta in scoli,ca o insumare a istoriei umanitatii,analfabetii nu pot aprecia efortul cu care s-au construit edificii in diferite stiluri arhitecturale,in zeci de generatii,de catre altii pe aceste meleaguri.Ca atare analfabetii nici nu le pot estima valoarea,nici nu le pot intretine si nici nu le pot restaura.Alta obsesie care revine des,este rolul nefast al COMUNISMULUI asupra natiei romane.Uitati ca,,,COMUNISMUL a prins tocmai pe natiile analfabete ORTODOXE,intrate in sec 20 cu decalaj civilizational de cel putin un secol fata de vest si asta a spus-o omul(cu studii teologice le seminarul ortodox din Tibilisi)care in 20 de ani a facut din Rusia a 2-a mare putere mondiala,adica STALIN.Obsesia atat a lui cat si a lui Hrusciov a fost sa ajunga USA ca nivel de trai in cateva cincinale.De fapt COMUNISMUL a fost pentru toate natiile ORTODOXE,o Renastere tarzie,in care acestea au aprins lumina culturii,si-au atarnat opincile in cui,si-au incercat sa faca si altceva decat sa mulga vaca,sa dea cu sapa,sa incondeieze oua,sa impleteasca rachita si papura,etc,etc,etc(etc=activitati tipice papuasilor,amerindienilor,aborigenilor).
Iar faptul ca va plangeti ca,,,copiii D-voastra s-ar putea sa emigreze se datoreaza tocmai istoriei scrise de zecile de generatii de romani,care a creeat conjunctura economica,civilizationala sau cum vreti sa-i spuneti in care traiesc astazi.Si in conditiile de libertate de miscare de astazi,va fi normal sa doreasca sa traiasca in civilizatia creeata de zecile de generatii de nemti,englezi,italieni,spanioli,nordici,etc.
Si NICIODATA nu vor emigra intr-o tara ORTODOXA.
Si-ar fi frumos daca parintii le-ar explica de ce la aia la care vor sa plece,traiul e altfel decat la noi.
Si poate explicatia ar trebui sa o dea simplu un lingvist,analizand etimologia cuvantului CIVILIZATIE.

Eu ma tund la o frizerie de maghiari. De fiecare data le ofer bacsis. Crezi ca au refuzat vreodata? Ha, ha. Sau o fi protestanti? Grea dilema, poate ma descurca gandirea ta abisala.

Esti dus tovarase nic...
Oricum afirmatia asta e antologica:
"..COMUNISMUL a fost pentru toate natiile ORTODOXE,o Renastere tarzie,in care acestea au aprins lumina culturii.." :-))

"Comunismul este societatea care garanteaza prostia ca incremenire in proiect." - Gabriel Liiceanu

Tocmai ti-ai consolidat argumentul cu un citat din Liiceanu?

Ne ducem dracu toti incet, incet.

nu te o durut mina dupa ce-ai scris?
ca si p-aci se simte miros de pirlit !

si dumneata domnule Gherman te mai chinui sa scrii ptr ashtia?pai ashtia e rrumini noi de amu ! si e mindri ca e rrumini.

gherman se vede din avion ca esti sugator de s*uli pedeliste...........lasate de meserie ! MESERIASUL ADEVARAT NU TINE CU NICI UN PARTID! am vazut pana acum ca ai opinii de dezbinare ,de ura fata de romani( su*gi si la bozgori?),ca totul in tara e de rau ,numai in Transilvania e rai! .......MAI TRECI PE LA BISERICA! NU SA BEI CU POPA................!!!!!!!!!

Dar tu de ce nu "treci" pe la scoala analfabetule? Limba romana e chiar ata de grea sau esti tu greu la bila?

dute-n mortii m*tii!

Azi ii dau dreptate. Cu o singura mentiune. Cand vrea sa vorbeasca de smecherii, nu este nevoie sa dea exemple din Moldova, se poate uita la centura Valcele Apahida, inaugurata de "mandria Ardealului" de 4 ori si nefinalizata. Si poate gasi multe exemple aici, in Ardeal.

Baiu': noi vrem să trăim ca nemţii fără să renunţăm la şmecheriile neaoşe. Ne uităm cu jind la noile patrii din jurul Vienei, Romei, Berlinului – dar ţinem hăţurile într-un Bucureşti hrăpăreţ şi incapabil să gândească România dincolo de Ferentari sau Bariera Vergului.

Auzi Ghermane, la toti ne place cum traiesc germanii, DAR ai uitat un lucru: NU suntem germani nici noi, nici unguroii care te platesc sa latri la TV si ziar si nici polonezii, turcii sau americanii, asa ca laso moarta cu vrajelile tale, tiam zis de 100 de ori ca nu tine, nu suntem toti prosti, sa nu uiti asta, in rest articolul e , ca de obicei, mediocru, partinitor si exagerat, tot taran aciuat la oras ramai si in gandire!

... romanoii te platesc sa latri ...

Slava Domnului ca nu suntem germani. Ca nu noi ne-am apucat de doua ori in ultimul secol sa distrugem Europa. Ca orice genii a organizarii, nemtii si-au dovedit si schizofrenia.

Este o idee ilara.O natie de opincari analfabeti sa atace Europa cu bate de ciobani si fluiere de soc.
Dar istoria mai face glume,de exemplu stiloul a fost brevetat de un roman,cand 99,99%din natie era analfabeta si n-avea la ce-l folosi.Si productia in "serie" ar fi fost dificila,nu puteam standardiza penele de gasca("istoria"noastra tehnica se baza pe lemn nu pe metal).

Probabil ideea de a impune civilizatia cu tancul ti se pare acceptabila. Cred ca ai tras prea mult gaz ilariant cu toate ca cred ca ti-e mai familiar Zyklon B

BRAVO DOMNULE GHERMAN !!! CU O SINGURA OBSERVATIE ,SI ANUME : IN PARTEA STINGA ,ADEVARUL DOARE !! SI SUNT SIGUR CA NU ATI UITAT DICTONUL LOR :CINE NU-I CU NOI ,ESTE IMPOTRIVA NOASTRA !! DAR D-VOASTRA SCRIETI IN CONTINUARE ,CACI O FACETI BINE !! SI ASA,LE MAI DATI PESTE NAS STINGACILOR !!

nu e nevoie dl. sa scrii cu litere mari, parca ai fi un leu flamand in cusca la Zoo, am inteles ce spui, aceeasi zicala poate fi folosita si impotriva ungurilor care vor autonomie sau dezmembrarea tarii, asa ca vise placute!

ESTI STANGACI ? VAD CA TE-AI SIMTIT !! NU AM SCRIS LA ADRESA ROMANILOR ! AM SCRIS LA ADRESA STANGACILOR !! SI MAI ESTE UNUL CARE POSTEAZA AICI,CARE MAI ESTE SI MINCINOS!! ASA-I R.I.P ? TE RECUNOSTI ?

unguroiule, ti-am dat replica mai sus, nu are rost sa dau copy-paste, esti o cauza pierduta!

HAI CA PINA ACUM AI SCIS SUB 3 NUME :R.I.P. ARPAD PASZKANY-GONCZ SI MAI NOI SI din APAHIDA !!!!! BRAVO RUMUNOIULE !!!!

romanoiule copy-paste, esti o cauza pierduta!

mult prea multe subiecte atinse tangentzial in acelasi articol;ca sa critic:specificul locului,apucat de toate si neterminat nimic.acolo exista o stare de lasse-faire care vine de la acel popor neterminat sau in curs de fabricare.
acolo Transilvania inca nu e romanica,acolo minoritatzili conlocuitoare inca nu e rrumini,acolo Ungaria e perceputa ca un posibil dusman si nu un alt aliat NATO(da ce i natoul asta ptr atit de multa varsovie?)acolo clasa exploatatoare e chiaburu,acolo stinga e dreapta si strinshi unitzi in jurul partidului fac orice ca poborul sa nu iasa ca la 1907.
intr o tzara ca aia nu poate exista sentimentul de incredere si deci de gindire matura.
unde onoare si cinste nu e,nimic nu e.
ptr a puncta totusi din articol;daca presedintele CJ cluj a shtiut ca dragnea asta face manipulare de ce nu i a raspuns pe loc?sa va spun de ce?ptr ca e si el tot un dragnea si din specimene de astea este format poporul rrumin

A judeca un popor dupa cateva specimene se cheama sovinism. Ca si cand s-ar judeca natiunea maghaira dupa Jobbik, Cicciolina sau Tokes. Postarea ta apartine unui handicapat al istoriei, ti-ai ales excelent pseudonimul.

''A judeca un popor dupa cateva specimene se cheama sovinism''
nu,inseamna a generaliza daca folosim amindoi capul cind gindim

cu durere in suflet va spun ca si nick ul dvs este nepotrivit cu gindurea dvs.
eu v ash sugera;NAPOCISTUL
si cu rushine in suflet trebuie sa va spun ca rruminii e cunoscutzi in exterior ca HOTZI

Si VAMPIRI! Si normal, bem sange. De astea ai uitat.
Ce-ti mai place sa generalizezi! Dar numai in ceea ce ne priveste pe noi.
Ii ignori pe hotii, pe extremistii si dezaxatii tai. Deh, apartin unei "rase superioare".
Nu conteaza ca-ti sparg sau iti fura masina in Budapesta sau Debrecen, ca-ti mai pun un zero pe nota de plata, ca-ti smulg de pe motocicleta geanta in parcare, ca-ti dau in cap daca vorbesti romaneste...
Ar trebui sa genealizez?
A propos, stii cum e denumita mai nou Ungaria de catre nemti? Orbanistan...
Ar trebui sa te puna pe ganduri "eminenta".

asha o fi cu ungurii !
da io shtiu mai multe despre rrumini

Apoi daca tara asta a primit mura in gura de la istorie totul, atunci in numele soldatilor morti in razboaiele istoriei, si al detinutilor politici morti prin inchisori, iti dau si io mura in gura.

nu iti este sila de tine ?

nu, e platit sa latre!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide