Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 25 Apr. 2013, 09:18
178
25003

Cum se fură Ardealul în numele unităţii naţionale

Cam asta face ministrul Constantin Niţă: în timp ce-i dă înainte cu propăşirea patriei pe cele mai înalte culmi ale modernităţii, face praf şi pulbere singurul domeniu care mai are un cuvânt de spus: energia.

cum se fura ardealul numele unitatii nationale
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Da, ştiu: e un domeniu care a umplut conturile băieţilor deştepţi. Numai că aceştia au făcut-o cu voie de la exact acele partide care le înfiereau „deşteptăciunea”.

Mutarea Romgazului şi Transgazului – sau a managementului – la Bucureşti arată pregătirile febrile pentru „regionalizare”: mutăm tot în Capitală, descentralizăm responsabilităţi şi centralizăm resurse: un fel de „voi cu munca, noi cu banu'”. Asta în timp ce ni se spune că e criză şi că naţiunea musai să fie unită – iar pe la spate aceeaşi naţiune e furată, fie că trăieşte la Mediaş, fie că-i la Tecuci sau la Sighet.

De la descoperirea primului zăcământ de gaz în Ardeal, la Sărmăşel - Mureş, în 1909, capitalele şi-au disputat tot felul de întâietăţi: dar nici Budapesta imperială şi nici Bucureştiul (inclusiv în comunism) n-au îndrăznit să ia Transilvaniei perla coroanei. Asta până la Niţă – probabil e gestul lui de recunoştinţă că oamenii de aici l-au primit decent odată, mai demult, când tânărul stagiar de pe lângă Iaşi a ales – cum altfel? - Braşovul ca loc de trai şi muncă.

Oare cum ar fi ca toate companiile nemţeşti să fie obligate să-şi mute sediul la Berlin? Cele franţuzeşti la Paris, cele italiene la Roma?
În loc să facă desene pe hartă, tovarăşul ministru ar face bine să se gândească de ce n-au mai fost atinse performanţele din 1976, când producţia de gaz înregistra 29,8 miliarde metri cubi – azi se produc de opt ori mai puţin, „graţie” hârţogărarilor din ministere. Să se mai gândească, iarăşi, că la Mediaş s-au format şi muncesc cei mai buni specialişti în domeniu şi că înghesuirea birocraţilor la Bucureşti nu e o soluţie.

Numai că aici se joacă politic. După ce a pus cap în cap Sibiul cu Braşovul, tovarășul ministru pune cap în cap Transilvania şi Bucureştiul. Apele minerale ni le-au luat, cuprul, aurul, argintul, autostrăzile – totul se hotărăşte pe la ministere: acolo se vinde România bucată cu bucată, nu la Mediaş, Tecuci sau Sighet.

E o cârpăceală ceea ce face Niţă: n-are viziune, pare să nu înţeleagă nimic din priorităţile românilor şi poate de aceea vede România ca fiind o anexă a Bucureştiului: şi în loc de dezvoltare armonioasă ni se serveşte o vasalitate administrativ-financiară la care nici Budapesta, în vechime, şi nici comuniştii români n-au visat.

Ca să înţeleagă, uite un exemplu din Moldova: Oneştiul trăia din impozitele RAFO, aproape 80% din pib-ul oraşului însemna RAFO: dar compania a fost pusă la pământ şi oraşul la fel. E proiecţia imediată şi pentru Mediaş, unde Romgaz şi Trangaz susţin din impozite 65% din bugetul de investiţii.

Mă îndoiesc că Niţă va înţelege. Din câte ştiu, a ochit şi un sediu la Bucureşti, pe strada Hristo Botev. Au făcut şi un târg de cariere, aplicanţilor li s-a spus că vor urma un training în Germania şi de acolo vor merge la lucru în Capitală. Numai că din fotoliul comod de ministru poate nu se vede ce-ar însemna un oraş întreg, o Transilvanie întreagă, pe stradă.

Cei cinci mii de medieşeni care au demonstrat acum două săptămâni pot solidariza în jurul lor alte mii de ardeleni care să apere resursele Transilvaniei. Şi aici mă opresc, ar fi bine să-şi imagineze fiecare ce fel de autonomie fiscală mai poţi să ai când butoanele sunt mereu în ministere.

Şi tovarăşului Niţă îi cer doar atât: să-şi imagineze că butonul ăla e unul de panică.

Voteaza articolul
4.9 / 5 (187 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

... si politicienii incompetenti sunt din Bucuresti. Concluzie: Boc este bucurestean

Un lucru sa fie clar tuturor comentatorilor.
Aici nu este vorba de romani si maghiari, de hoti si oameni cinstiti, etc. Este vorba de Transilvania si Bucuresti. In ambele locuri sunt si romani si maghiari, si hoti, si oameni cinstiti, si toata lumea a avut ceva de suferit pe parcursul istoriei din cauza celuilalt.
Aici e vorba de centralizare vs. decentralizare, de regionalizare, de ce vreti voi. De conflicte regionale. Dar NU de conflicte etnice.

Atunci cand lasati in pace Ion si Gergely sunt prieteni (iar uneori chiar si rude), dar cand SATANA (a se citi "politicienii patriotarzi") isi baga coada cei doi devin dusmani de moarte. Lui Ion i se spune "Gergely vrea sa-ti rapeasca Ardealul", iar lui Gergely "Ion vrea sa te asimileze. Cand bunicii tai au venit pe aceste pamanturi, nu era nici o urma de stramosi a lui Ion", iar in timpul asta "domnii" si "grofii" de la Bucuresti ranjesc satisfacuti " "I-am facut" din nou pe prosti, iarasi se vor mai ura de moarte un timp (timp in care noi vom mai baga in buzunar niste milioane de euro) ".

Ce poate fi mai frumos decat sa vezi ca intr-o gradinita micuta Roxana recita o poezie in limba maghiara, si, imediat dupa aceea micuta Katalin rosteste o strofa dintr-o poezie de Mihai Eminescu.

De fapt Ardealul a fost stăpânit cu ajutorul a două mecanisme alternative: 1) promovarea unor lideri politici ardeleni naivi și manipulabili urmată de o fază de 2) stimulare a conflictelor interetnice. Acuma am fi la începutul fazei cu conflictele interetnic, dar se pare că mecanismul s-a uzat destul, că nu prea mai pornesc acele conflicte. Cred că miticii vor intra în disperare și provocările vor fi mai grave ca niciodată.

ma dobitoci de bozgori si ai vostri lingai! luati ADN si comparati cu orientali ,va corespunde perfect.......... asa face politia cu hoti !....... si voi bozgori santeti HOTI CARE AU FURAT PAMANTURILE ROMANILOR.... natie de tembeli cu aeere de mari ,,DESTEPTI,, ...........PFFFFFFFFFFFFFF scarbelor! si mai periculosi sant lauzele stil ,,gherman..,,..........

da-te in suparare de incult ratat de sud infect, jeg social.

Hai sa-ti spun o poveste (ca sa te enrvez putin)! A fost odata o dacoaica si un legionar arcas roman (sa zicem din Palmiria), care au ajuns in "relatii" si au facut o fata. Fata era dacoromanca, adica avea 50% dac si 50% roman in sange. Apoi au venit niste barbari navalitori din imensa intindere a stepei asiatice, care se intinde cam pana la Orsova, numiti huni, care, dupa bunul obicei de razboinic, au prins tot ce au putut in cale, si asa din dacoromanca de odinioara si hunul cel barbar si navalitor a iesit o fata, o dacoromanohuna. Ea avea in sange 25% dac, 25% roman (palmirian) si 50% hun. Au ma aparut si ceva slavi pe aici, care si ei au navalit, au fost printre ei si barbati, asa au iesit, din cuplajul cu fetele de pe aici, cateva fete dacoromanohunoslave, care aveau in sange 12,5% dac, 12,5% roman (din palmiria), 25% hun si 50% slav. Au venit si bulgarii, rezultatul? Imparte cifrele la 2 si mai adauga 50% de bulgar. Cine a mai navali pe aici? Avari, pecenegi, cumani, tatari, turci. Ia fa un calcul! Si o sa vezi, ca de fapt faci parte dintr-un popor la fel de "nomad din asia" ca si ungurii.
Da-ti scriu eu rezultatul, ca sa nu te mai chinui cu calculele: 0,2% dac, 0,2% roman (palmirian), 0,39% hun, 0,78% slav, 1,56% bulgar, 3,13% avar, 6,25% peceneg, 12,5% cuman, 25% tatar, 50% turc. Stiu, e excentric, tendentios, etc. Dar adevarul relativ ale acestor cifre este mult mai aproape de adevar, decat tampeniile invatate din manualele de istorie.
Si acum fii mandru ca esti Roman!!

Este f.frumos cum introduci,la deruta,subiecte false,sau luari peste picior.Nu stiai ca ,dupa numeroase analize genetice,s-a constatat stiintific ca ungurii (din Ungaria,ca secuii sunt altceva!) sunteti cei mai amestecati neam din Europa?.De fapt voua ,propagandistilor, va poate flutura cineva si un cearceaf;tot in rosu alb verde il vedeti!
Propaganda maghiara se acutizeaza zilnic ,pe blat sau pe fatza:
Pentru clujeni: Mergeți la tarabele din Cheile Bicazului și veți avea ocazia să cumpărați fel de fel de obiecte cu aceeași tematică, cea a Ardealului care aparține Ungariei, cu harta Ungariei mari, cu cea a României din 1912, fără Basarabia, Bucovina, Transilvania și Cadrilater, la toate făcându-se aluzii clare. Aceste obiecte sunt de la hărți, tricouri, cărți, jachete la medalioane, vase și farfurii. Dar nu numai la tarabe, ci chiar și în magazine. Iar dacă nu aveți timp să treceți pe la magazin, se poate și online. Iată ce puteți cumpăra de pe un site înregistrat în România. Puteți profita de ofertă, cu 19 lei în loc de 24! Dacă asta nu vi se pare în neregulă, să vedem ce se întâmplă mai departe. Văzând că românii sunt nepăsători, ungurii merg mai departe. Nu s-a întâmplat nimic cu statuile lui Wass Albert,ce-ar fi un adevărat monument? Zis și făcut. Înainte de asta, vă rog să vă gândiți cum ar arăta un monument închinat SS-ului ridicat în statul Israel? Fiindcă asta s-a ridicat în România. Locul nu este ales întâmplător, comuna cuprinde trei sate, unul dintre ele (Lelei) fiind locul de naștere al lui Bela Kuhn. Altul al lui Virgil Măgureanu, fost director S.R.I., care are o casă aici (Giurtelecul Hododului). Ei bine, e vorba de satul Hodod, comuna Hodod, din județul Sălaj, unde în 2010 se ridică un monument. Dedicat cui? Nimănui altcuiva decât Diviziei de Secui care a însângerat Transilvania în anii 1918-1919! Criminali și ucigași față de populația civilă, la fel ca și urmașii lor din armata maghiară în al doilea război mondial. Mari viteji cu civilii, cu gravidele și copiii români, dar slabi luptătorii cu bărbații români, care i-au bătut fără cruțare de fiecare dată când au ajuns față în față.

Toate bune si frumoase dar la artimetica ..... Slabut , Slabut .. La logica la fel. Succesiunea popoarele pe aici este reala insa tu presupui ca sa îți iasă socoteala ca FIECARE navalitor s-a imperecheat cu FIECARE femeie găsită pe aici ( las la o parte ca navalitor au fost si prin Ardeal după 800 d.h. ). Doar așa îți ies proporție. Dacă ai avea dreptate sasii ori alte minoritati n-ar mai fi existat după primele generații petrecute pe aici dacă se tot divideau la doi.
Dar da , ai dreptate , neamurile astea s-au amestecat din greu așa ca nimeni nu cred ca poate spune genetic ce este.
Diferența este doar culturală si e si bine si frumos ca este.

1. "Hai sa-ti spun o poveste (ca sa te enrvez putin)"
2. " FIECARE navalitor s-a imperecheat cu FIECARE femeie găsită pe aici", din ce se afirmaa despre navalitori, poate nu e o exagerare :) "(ca sa te enrvez putin)"
3. "navalitor au fost si prin Ardeal după 800 d.h", de fapt mult mai repede, sa luam doar hunii, bulgarii, avarii.
4. "Diferența este doar culturală si e si bine si frumos ca este." si "ma dobitoci de bozgori si ai vostri lingai! luati ADN si comparati cu orientali ,va corespunde perfect." (de xxx) + "voi bozgori santeti HOTI CARE AU FURAT PAMANTURILE ROMANILOR" (tot de el/ea).
Da, diferente exista, si chiar e bine. Si prosti avem. Si "voi" si "noi". De fapt postasem, doar sa-l fac sa injure pe "romanul" xxx. Si mi-a iesit. Cred, ca i-am inchis gura cu replica pe care i-am dato.
Insa pe langa cele afirmate mai sus, am avut intentia sa atrag atentia la "neamurile astea s-au amestecat din greu așa ca nimeni nu cred ca poate spune genetic ce este". Si vad, ca am reusit ("tin sa te informez ca nu exista populatii pure d.p.d.v. genetic" de Burebista). Si sa stii, ca de multe ori, citind niste tampenii de internet, incepi sa-ti pui intrebari. Si daca dupa o postare, din 100 incepe sa gandeasca 1, sunt multumit.
Si inca ceva: siincaceva@yahoo.com

Stimate domn atilla care te ascunzi sub nume pseudogerman, tin sa te informez ca nu exista populatii pure d.p.d.v. genetic. Nu o sa stam sa verificam cu cati ***EDITAT***i s-au corcit hunii prin Asia, pana au navalit in Europa. Nici nu vom pune in discutie statutul de porno-capitala a Europei de care se bucura Buda-Pesta ( cum sa-ti numesti capitala WC-Ciuma ?). Nu ai vrea sa revii in Mongolia si sa nu ne mai freci la cap cu frustrarile tale de minoritar ? Serios, ne plictisesti !

Enschuldige mich bitte, mein Herr Burebista, aber:
1. Poate nu din greseala mi-am ales numele.
2. Perfect de acord cu "nu exista populatii pure d.p.d.v. genetic".
3. Frustrat oi fi, da din reactiile pe care le-am primit, vad ca mai sunt si altii frustrati pe-aici.
4. Da mai vad un lucru, cei mai mari aparatori de neam nu au sarit, ei au inteles esenta celor scrise de mine, adica, o poveste e o poveste. Eventual da de gandit. Ceeace ma frapeaza, desi faci afirmatia, ca de fapt, intr-o oarecare masura am dreptate (nu exista populatii pure d.p.d.v. genetic), incepi sa ma trimiti prin Asia, loc superb de altfel, si ma apostrofezi ca si "atilla", desi afirmi ca numele ales de mine este "pseudogerman". Oare de ce esti convins ca numa un ungur poate sa critice un roman? Daca incepi sa cauti pe "minunea" numta internet, o sa vezi, ca nu numa ungurii au bai cu "voi" (sau cel putin cu o parte din voi).
Capitala Ungariei, este ce este, da oare de ce e "porno-capitala a Europei", si nu-i BuCURestiul? Ca tot afirmati ce fete frumoase-s pe acele meleaguri? Si inainte sa zici, ca fetele din Ungaria-s cu o morala usoara, vezi cate romance "lucreaza" prin UE! Si nu in filme porno ci pe colt de strada!
Iar chestia cu dusu cata casa, mersi, io aici is acasa. Tu acolo unde stai, esti?

si tu ,in pu*a mea ,de unde stii ?de la mata care s-a regulat cu toate natiile de care zici?! AH A NASCUT O TAMPENIE CARE SE NUMESTE ,,BOZGOR,,)))))))))))))))) pe cand romanul e tot ROMAN !)Attila venind calare,
Intalni o apa mare.
Oparit la c,ur ,la c*aie,
Vru si el sa fac-o baie.
Cand sa iasa el la mal,
Pu*a haine,pu*a cal!!!!!!!!!
No,cine-o fo primul in Ardeal?

***EDITAT***ii ...........din India ...

este cel mai tare argument de care dispuneti in privinta intaietatii voastre in ardeal, daca tot tii s-o demonstrezi asta !
si ca sa vezi cine cu cine s-a mai regulat in cursul timpurilor, mai studiaza putin structurile pe haplogrupuri
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
de aici poti deduce ca nici "mata" n-a fost mai prejos in materie de regulat, iar pe de alta parte, nici tu nu esti mai presus decat altii pe care tot ii trimiteti in asia, chiar daca te autoamagesti cu origini mioritice nascocite.
ai grija ca asta e doar inceputul, stiinta avanseaza, si in curand poate vom constata uimiti ca suntem
chiar rude mai apropiate decat credeam.
si in fine, nationalitatea in sine nu ne garanteaza niste calitati, nici tie si nici mie ...

Ma asteptam la o reactie mai serioasa, da asta e.
O mica adaugire. Cred ca la Tine intr-adevar nu e valabila chestiunea aia cu componenta. Aia a ta, e asta:
0,1% dac, 0,1% roman (palmirian), 0,2% hun, 0,39% slav, 0,78% bulgar, 1,56% avar, 3,13% peceneg, 6,25% cuman, 12,5% tatar, 25% turc, 50% rom. :p

Daca pe aia care te-a fatat,pe tine sau inaintasii tai, nu a regulat-o nimeni, este din cauza ca era vreo ***EDITAT***ca murdara si jegoasa, de alea de care vezi prin Dalas la strans goz. Mai mult, acest fapt este confirmat de modul in care te exprimi, de altfel uzual in aceste turme, era sa zic familii. Poate s-a mai imiedicat in calea vreunui rus "eliberator" beat sau vreun ***EDITAT*** lesinat si "statut" de la atata puscarie.
xxx spune multe despre "nobila-ti" sorginte!

Dar tie, cine dracu ti-a dat drumul din ospiciu? ADN-ul tau este unic, ceva cromozomi amestecati haotic si aiurea, impregnati cu virusul rabiei . Vina nu-i a ta, genitorii care te-au conceput au fost drogati si beti!

Ardealul nu se fura ! Precum spunea DD ... aceasi palarie,alta Marie. Propun unui producator de textile,sa faca sepci,tricouri,sacose,ciorapi si alte accesorii, cu inscriptia Ardelean,sa vedem cati suntem si simtim la fel si pe urma mai discutam !

Pentru Tesileanu din Moldova. Nimeni n-are pretentia ca ungurii sunt prieteni de-o viata cu romanii ardeleni, dimpotriva ne-au fost chiar vrajmasi si ne-am luptat cu ei la 48. Dar cand so incheiat lupta am putut muncii impreuna cu ei. In Austro-Ungaria pentru a trai bine, si erau foarte multi romani care traiau mult mai bine decat traiesc acuma, nu trebuia decat sa muncesti, erai lasat in pace, nu trebuia sa pupi pe nimeni in fund vreun sef, vreun baron local . Cum putem explica altfel urmatoarele fapte .
Sate de romani ardeleni care au cumparat hotarul de la grofii cei rai, sau scolile construite, sau catedrala ortodoxa din Sibiu construita de ciobanii margineni cu sprijinul lui Franz Iosef. Interesant cum in regat n-au reusit sa construiasca ceva asemanator desi au castigat la marele premiu la loterie inca din 1918.
Oare de ce au plecat sasii de bine ce-o fost in Romanica. Au rezistat aici sub unguri, sub turci , sub austriecii catolici iar cand au venit romanasii au plecat unde au vazut cu ochii. De bine ce le-or fost.
Adevarul este ca traim sub ocupatia unui spirit total strain noua ardelenilor, un spirit bizantin corcit cu balcanism de factura turceasca.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/familie-castigat-instanta-un-sa...

Bacaule sechelarit, vezi ca aici esti in Transilvania, mai precis la Cluj, stai naibii in saracia ta ***EDITAT***easca. Se afla in treaba fraierul coclit sa-si dea importanta.

Cand noi omoram turci, voi stateati capra la unguri ! Nu-i o mandrie sa te lauzi ca ai fost sclav la unguri , la austrieci, la turci.....sa mai continui ? Moldovenii sunt luptatori, nu ca voi, lasi. Si ca sa va justificati lasitatea ne tot bazaiti la cap ca sunteti civilizati. Macar Bacaul e plin de romani nu de unguri cum e Korosvaros. Iti spune ceva denumirea asta suava :)))))) ???

Ati fost vasali tot timpul moldovenilor, cand la unguri cand la poloni, cand la turci, cand la rusi. De nu vroiau turcii si rusii nu se infiinta Romania ...stii chifla aia ....... hai sictir si mai studiaza mormolocule ... ca in europa de te duci lebadar nenorocit te cheama. Fereaaaaaaaaaa sarmaaaa!!!

M-am plictisist de povestea asta de eroism cu valahi si moldoveni care s-au luptat cu Imperiul Otoman. Povestile astea is bune (de fapt consecinta e cat de poate de nefasta) pt. a educa copii in spirit patriotic.
Insa de la o anumita varsta ar trebui regandita treaba cu un pic de logica. (Dar eh... mintea neinvatata din copilarie sa functioneze nu are cum s-o faca mai tarziu.)

Telul Imperiului Otoman era sa ajunga la Viena.
De ce? Pt. ca venind in Europa ocupasera deja micile regate, taratul deja decazut al Bulgarilor, mai dupa aceea si parti din Serbia. Si acum au dat in toate partile de imperii. Care erau imperiile mari ale vremii? Rusia, Austria si mai incolo Franta si poate chiar si Spania. In afara de asta mai era Regatul Ungariei. Deci in orice directie ar fi pornit dadeau de forme statale puternice.
Ca sa ocupi ceva trebuie sa poti indeplini doua conditii: 1. Il cuceresti pe drumul cel mai scurt 2. Ca sa-l tii ocupat in continuare iti asiguri infrastructura cea mai scurta catre incolo.
Este printre primele invataminte de strategie pe care le inveti la orice academie militara. Fii sigur ca Imperiul Otoman avea destui specialisti in domeniu.

Referitor la punctul 1:
Drumul cel mai scurt catre Viena este prin balcani, prin Serbia si dupa aceea prin Ungaria.
De ce s-ar fi complicat turcii sa treaca prin Valahia? Sa dea dupa aia cu nasul in Carpati? Nu era proba de alergare cu obstacole (garduri) ca sa-si aleaga ca mai mare bariera naturala din zona.
Sau de ce sa bata drumul lung prin Molodva pt. a ocoli eventual Carpatii prin Nord. Ca sa dea de Rusia (si Polonia)? Sa lupte pe 3 fronturi?
Prin urmare nici Valahia, nici Moldova nu aveau de ce sa lupte pt. ca in primul rand nu aveau de ce sa fie atacate.
Singurul loc unde puteau sa lupte impotriva Imperiului Otoman era in oastea Regatului Ungarieri, fiind vasali ai acestuia aveau datoria sa trimita trupe. Cat de mult si-au indeplinit aceasta datorie este discutabil, la urma urmei stiau foarte bine ca in geostrategia otomana ocupau un cu totul alt rol decat acela de a fi ocupati. (Vezi referirea la pct. 2.)
Situatia era deci oricum una de castig pt. principatele extracarpatine. Trimiteau trupe chiar cat era nevoie sa nu bata la ochi si implicit sa nu provoace Imperiul Otoman sa inceapa lupte pe teritoriul lor si daca regele maghiar pierdea era clar ca se vor putea intelege lesne cu turcii care nu aveau nicu un interes sa-i ocupe.

Referitor la punctul 2:
Drumul direct catre Viena odata ocupat el trebuia tinut. Nu avea nici un rost sa se consume resurse cu tinerea sub ocupatie a niciunui alt teritoriu.
Din aceasta cauza din statul maghiar era de interes doar partea din Ungaria pe care au putut-o ocupa. Transilvania nu era de interes.
Rolul Transilvaniei era doar acela de a livra resurse care sa poata fi investite pe frontul cu Austria. Nu erau prosti Otomanii, exista deja o infrastructura politica si economica functionala, de ce ar fi inlocuit-o cu una proprie cand cea existenta functiona foarte bine si productiv?
Acelasi rol li s-a atribuit Valahiei si Moldovei, au primit insa si un rol suplimentar, cel de tampon fata de Imperiul Rus. (De aceea, cateva secole mai tarziu, cand Imperiul Otoman era deja in decadere si era clar ca imperiile isi vor reimparti vidul ramas in urma turcilor cele doua voievodate au devenit importante pt. britanici si francezi si si-au putut permite cam orice pe parchetul politic mondial. Au fost curtati de marile puteri pt. a permite Rusiei sa ajunga la turci.)

Asa ca domnilor incetati sa mai ganditi in tipare de scoala primara ca de la o varsta incolo ar fi trebuit sa vi se formeze o gandire care ia in considerare fapte si e capabila sa intrevada interese si strategiile prin care se realizeaza.

Apropos Bacau:
"Marele istoric Nicolae Iorga este de părere că denumirea orașului Bacău este de origine maghiară (ca Adjudul și Sascutul). Mareșalul Antonescu a ordonat efectuarea lucrărilor pentru românizarea nomenclaturii localităților din România, ordin prin care urma să se schimbe denumirea orașului Bacău, care era considerată ca fiind de sorginte maghiară, cu una românească, Gura Bistriței." (sursa wikipedia)
Si apropos omoratu turcilor! Oare de ce, dupa 1526, nu prea (adica deloc) mai sunt lupte victorioase purtate impotriva otomanilor, exceptie facand Mihai Viteazul, cu sprijin din partea Moldovei, Transilvaniei si al lui Rudolf?

Nu conteaza ce etnie ai sau unde te-ai nascut, conteaza ce esti ca OM!!!! Personal cred ca (semi) maghiari precum Katalin Szabo, Ladislau Boloni, Gabriela Szabo au adus mai multa cinste Romaniei decat PATRIOTARZII care injura non-stop pe "bozgori", "mitici", "nespalatii de moldoveni", Transilvania sau Romania!!!

Cu tot respectul Domnule garner radwich, ati comis 2 erori:
1. Nicolae Iorga era de parere ca denumirea orasului Bacau are origine slava (nu maghiara cum ati spus dv.) ====> adevarul.ro/locale/bacau/bacau-judetil-fiputut-numeasca-gura-bistritei-1_50ef36cd56a0a6567e666087/index.html
2. ati scapat din vedere Razboiul de Independenta (1877-1878), la care au participat de partea Romaniei inclusiv voluntari ardeleni.

Am mentionat sursa (wiki), dar de fapt ceeace vroiam sa subliniez, e reactia "oficiala" a momentului (adica e ungur, tre' schimbat).
Am omis intentionat. Ceeace am scris este reactie la "stat capra". Victoriile anti otomane au fost purtate in mare parte, cel putin cele victorioase, cu sprijin reciproc al popoarelor din zona. Anul amintit (1526), este anul in care turcii sunt victoriosi la Mohács. Ce vad eu, ca rezulta de aici? Disparand una din puterile semnificative ale aliantei anti otomane, sansa de aparare a celorlalte state scade in mod drastic. Mihai Viteazul, impreuna cu celelalte state, principate, din zona, reuseste pentru un moment sa respinga turcii in afara granitelor. Dar acesta este doar o sclipire de moment. Urmatorul moment o reprezinta, exact ce ati amintit si Dumneavoastra, 1877-1878. Altfel spus"Cand noi omoram turci, voi stateati capra la unguri", de fapt ar suna asa: Cand noi stateam capra la turci, voi stateati capra la austrieci. Si asta e valabil cam pentru toti din zona. Adica Mohács-ul a fost o catastrofa cam pentru noi toti, disparand si tarile Romane si Ungaria, ambele reaparand la sfarsitul secolului XIX. Ca si concluzi: pana cand am fost aliati, eram luati in seama, de cand suntem "dusmani", suntem slugii tuturora.

Istoria a fost un obiect de studiu strain pentru Dvs.Singura perioada de reala prezenta istorica a Regatului Ungar a fost sub conducerea lui Matei Corvin,situat in sondajele maghiare personalitatea nr.1 a istoriei ungurilor,chiar inaintea intemeietorului Sf.Stefan,sau Kosuth.Apoi decaderea! Iar Mohacs a fost dezastrul , disparitia ca stat aproape 200 de ani!.Cele trei principate romanesti,adevarat, au platit bir la turci,au fost vasale,dar si-au pastrat identitatea statala si religiile .Buda a fost aproape 200 de ani pashalac turcesc,domnule ! Fara interventia Vienei,la fel era si acum.
Pana la 1867 Ungaria a fost un "principat" in cadrul Imperiului habsburgic,ca si Transilvania! Etnic romanii au fost majoritari chiar si pe vremea Unio Trium Nationes,Adevarat majoritatea iobagi,targoveti saraci ,dar etnic majoritari!Iar cei instariti,obligati sa se maghiarizeze,sau maghiarizati cu forta...De curiozitate,stiti ca majoritatea principilor Transilvani au fost de origine,romani maghiarizati?Dar in afara lui Matei Corvin,stiti cati romani au mai fost Regi de isprava la Budapesta?Dar cati evrei au fost acolo ministri sau premieri in sec.XIX si XX cand 48% din populatia Budapestei erau evrei.Si ei oameni de calitate care va fac si acum Lobby in lume...Cum din pacate nu stiu romanii!
Dar pentru UE,suntem la fel de neimportati si unii si altii...
Daca va "informati'' doar din Wiki...

Perfect de acord cu dv. "Unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea creste si dusmanul nu sporeste". Nu etnia si/sau locul nasterii ar trebui sa ne intereseze, ci faptele omului. De asta si dau obsesiv exemplul judetului Bacau. Pe noi bacauanii nu ne intereseaza care-i etnia si/sau locul nasterii omului, ci faptele acestuia, dar cum sa-i explici asta unui individ (gen Gherman) care tot incearca sa "tulbure" apele? Cum sa le explici TEM.BELI.LOR. "setati" doar pe diversiune ca romanii din Moldova (in general) si Bacau (in sp[ecial) n-au nimic cu minoritatile nationale/ religioase? Ca esti roman si ai colegi si prieteni ***EDITAT***i, evrei, germani, ceangai (romani partial maghiarizati), unguri, rusi? Ca ortodocsii se duc in biserica la catolici si viceversa? Ca la Cleja in primavara lui 1995 n-a fost conflict interetnic, ci ceangaii (romanii partial maghiarizati) au ripostat fata de cei care incercau sa provoace tulburari etnice? Ca desi esti moldovean doresti si tu AUTONOMIE FISCALA (banii din impozite sa ramana in judetul in care s-au produs, si numai o mica parte sa mearga la Bucuresti ---->.cei destinati sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala), dar ca de la AUTONOMIE FISCALA si pana la a spune ca "DACA ESTI REGATEAN SI DORESTI SA VII IN TRANSILVANIA SA VII CU PASAPORT", "GRANITA PE CARPATI", "TRANSILVANIA, BUCOVINA si BANATUL -STAT INDEPENDENT", "FA DOAMNE CARPATII CAT EVERESTUIL" ESTE CA DISTANTA DINTRE MINUS INFINIT SI PLUS INFINIT? Ca dusmanul tau nu e ungurul, ***EDITAT***u', transilvaneanul, miticu', moldoveanul, evreul, etc. ci POLITICIANUL / FUNCTIONARUL CORUPT si OCULTA REGRESIVA?

P.S. -- Ii sfatuiesc pe vajnicii "aparatori" ai "puritatii" romanesti, ardelene sau maghiare sa citeasca romanul "NE-OM INTALNI IN CER" scris de Pavel Corut si sa reflecteze cine a ucis-o pe biata secuianca Katalin....

Cate tampenii idioate poti debita, bati campii in lung si lat. Dar ce te doare pe tine in gonopodiu de noi, ardelenii? Ce minciuni incerci sa expectorezi, ai citit in manualul de istorie din clasa a. IV-a editia 78-79? Ia mai dute-n mortii ma.ti de jegos-puturos-***EDITAT***os! Stai naibii acolo si cocalareste in voie, nu ne poluati cu prezenta voastra aerul, te-ai gasit tu, ***EDITAT***ul moldovei sa ne tii morala, incult jegos!

IA DUTE TU-N P.I.Z.DA LU' CUR.VA AIA IMPUTITA DE MA.TA PROVOCATOR OLIGOFREN. TE-A INTREBAT CINEVA CEVA? SI CE TOT P.UL.A MEA TE FU.TE PE TINE GRIJA MEA?

Domnule CREMENE,
chiar daca tonul este cel de "hai sa fim cu toti prieteni si sa prindem fluturasi si ce vom trai noi in vise roz ca Barby si Kenny" ceea ce spuneti sunt neadevaruri.
Moldovenii care vin la Cluj au doua reactii: Vai ce fain e Clujul, ca in Vest si a doua e cea cu bozgorii.
Sa va povestesc niste exemple concrete: Eram intr-un grup de moldoveni la Cluj. Toti intelectuali, oameni cu facultate. Bem bere, totul fain. Povestim. Dupa un timp grupul se desparte, intru in vorba cu una im povesteste ca o duce cam greu ca nu are job, de aceea a si venit la Cluj. Nici aici nu a prea gasit de lucru insa momentan are ceva temporar, lucreaza la Teatrul Maghiar pe post de fotomodel, au aia un proiect si ca e f. multumita ca-i foarte bine platit. Mai vorbesc cu altii, etc, catre seara iar se intruneste grupul, discutii tot la bere. Se ajunge si cumva la tematica ca sunt maghiari in Cluj, nu s-au exprimat nici ceilalti prea diplomati (tenorul era clar antimaghiar) insa deodata incepe tipa de mai dinainte sa injure ca bozgorii pe aici si pe dincolo.
Astea referitor la romanii din Moldova care n-au nimic cu minoritatile nationale.
Hai sa-ti spun si una referitoare la mersul reciproc in biserici: Ma plimb cu o fata din Tg. Jiu, studenta la Cluj. Ortdoxa bineinteles, nici o problema. Cand trecem pe langa biserica Sf. Mihail imi spune ca ea n-ar intra niciodata acolo, ca ea se simte foarte prost in bisericile catolice. O intreb de ce si ca la fel se simte sin Franta, Spania sau Italia? Mi-a raspuns ca asa au invatat-o la ora de religie bisericile catolice sunt lacasul diavolului si ca nu a fost inca in Franta, Spania sau Italia, de fapt nu a stat pina acum doar la Tg. Jiu si in Cluj. Era pe atunci la master in anul 2.
Cat despre enuntul ca ciangaii ar fi romani maghiarizati ce sa zic? Cititi o carte de istori veritabila. Treaba este foarte clara, documentele despre provenienta ceangailor sunt pastrate.
Cerinta de "fa Carpatii cat Everestul" incep sa-l inteleg din ce in ce mai mult. La baza lui se afla cred ca nu mai vrem inundarea cu o cultura de oameni cu ochelari de cal. (Vezi exemplul studentei care la 25 de ani nu a fost inca nicaieri in lume.)

Apropo de "conceptiile religioase" ale studentei din originare din Targu Jiu -- daca as fi fost in locul dv. as fi intrebat-o daca raposatul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) ( Teoctist Arapasu) a fost si el "unealta diavolului" [ pentru c-a fost vizitat de raposatul Papa Ioan Paul al II-le]?

Si apropo si de "oltenii", "muntenii", dobrogenii" sau "moldovenii" (doar cu numele) care se duc in Transilvania si-injura pe unguri (doar pentru ca sunt de alta etnie), i-as intreba pe acesti CRETINI urmatoarea chestie"
"Atunci cand sportiva Katalin Szabo (gimnasta de etnie maghiara) castiga CONCURSURI IMPORTANTE (campionate mondiale, olimpiade, etc) ce imn se canta? Al Romaniei sau al Ungariei? Cine a dovedit ca este mai fidel Romaniei: Katalin Szabo (care a adus respect Romaniei) sau niste retardati care se lupta non-stop cu "bozgorii", "miticii" , "comunistii", "securistii" sau "nespalatii de moldoveni"

1.Nu va vine a crede ce-am spus veniti in judetul Bacau si convingeti-va.
2. In privinta ceangailor (atentie nu m-am referit la cei de pe Valea Ghimesului care sunt SECUI) ce spune-ti de asta:
www.facebook.com/groups/pustianaceangailoreste/
asrocatolic.uv.ro
Apropo de cartea profesorului Dumitru Martinas "Originea ceangailor din Moldova" ce parere aveti?
Dar despre evenimentele de la Cleja din primavara anului 1995, si Faraoani 1859 ce parere aveti?
3. Nu stiu daca episodul cu studenta din Jiu e adevarat, daca este intr-adevar biata fata are o MARE PROBLEMA PSIHICA.
4. "Moldovenii" care vin la Cluj si-i injura pe unguri doar pentru simplu fapt ca ei sunt romani , iar ceilalti unguri SUNT PUR SI SIMPLU NISTE GUNOAIE , IAR LOCUL LOR E IN PUSCARIE.

Al patrulea punct este valabil si pentru "copiile" lor din Transilvania!!!

Fraiere nu bacauanii au miorlait ca vin urmasii grofilor si-i alunga din case. Satul Nadas (jud. Arad) iti spune ceva? Dupa cum pui problema in mod sigur esti vreun specimen care s-a parasutat (dupa 1990) in Transilvania de la noi din Moldova, ori poate din Oltenia. Hai inchide clontu' ca faci vant. A si vezi ca nu te sfatuiesc sa-i aduci aminte vreunui bacauan de "primarii " Sechelariu si Liciu.

Bine puncat, mai pot adauga ca taranul roman, alaturi cel cel ungur, sas, etc avea pamant, grofii, mosierii si alti proprietari de mari intinderi de pamant, le dadea acestora o parte sa-l lucreze in tot forme de intelegeri reciproc avantajoase. Diferenta fata de "Regat-Moldova" unde predominau marile latifundii, unele de sute de mii de Ha. si unde se practica sclavagismul-iobagia. Asta nu inseamna ca nu existau si tarani saraci, romani, unguri, etc dar cine era gospodar, era in stare sa duca o viata decenta, prin munca cinstita. Prin anii 50, odata cu cooperativizarea fortata, cei gospodari au fost facuti chiaburi, si culmea, chiar de catre betivii si putorile satului, multi au fost lichidati, mutati fortat, desproprietariti, avand de suferit atat ei cat si famiile lor, copii neavand drept de a urma scoli, primeau servicii sub nivelul pregatirii, etc.

1907, rascoala taranilor. Deci in secolul XX domnea foametea. In Ardeal asa ceva nu a fost cazu niciodata.

intreb ptr a vedea ce gindesc altzii:
azi unii au de toate iar altzii abia ishi duc zilele;credetzi ca cei care au sint harnici si inteligentzi?
iar cei care nu au sint leneshi si proshti?
comunistii spun ca au luat de la bogatzi si au dat la saraci.azi eu zic ca comunistii sint bogatzii si ceilaltzi saracii! oare unde e problema?

Tu vezi consecintele si nu cauti cauzele.
Au cei care nu merita pt. ca sistemul este unul de oportunism. Nu conteaza sa ai calitati (ba chiar sunt de nedorit, ar putea sa te faca cu scrupule), important e sa iti legi retele pt. a putea profita.
Treaba asta nu este noua in Regat, are traditie. Acest sistem a fost nou in Transilvania dupa unire si a lasat perpeclesi inclusiv pe romanii din Ardeal.
Am mai spus-o in alte parti si o repet: Marea deosebire dintre Regat si Transilvania este ca in Transilvania totul se reglementa pe baza de drepturi. Ti-a dat cineva un drept sau l-ai castigat atunci te certai pt. acest drept. Toate conflictele din Transilvania au ca motiv recunoasterea unor drepturi existente inainte. In Regat nu este asa. Acolo puterea se repartiza celui care lingea cel mai bine. La inceput la Poarta Otomana, dupa aceea prin gupari de moment in Parlament (nu degeaba l-au alungat pe Caragiale). In Regat era de importanta zero ca azi ai un drept ca oricum maine il pierdeai daca altul lingea mai bine, isi facea relatii mai bune. Nu interesa pe nimeni ca ai ajuns in respectiva functie pe baza unui drept castigat.
Iar treaba asta se duce pina la nivelul cel mai de jos, din pacate. De aceaa transilvaneanul zice "lucrez si castig" in timp ce regateanul zice "degeaba lucrez ca oricum nu stiu daca ce am castigat de drept il voi si putea pastra". Transilvaneanul putea sa-si ceara drepturile, Regateanul nici nu se mai obosea, cine ce avea oricum nu se reglementa pe baza a ce a castigat ci pe baza ca cine il sustinea.

Stimate dusu, parerea mea este ca cel care-si vede de treaba lui o va duce bine si-n criza si-n capitalism si-n comunism, totul este sa stii o meserie sau sa te poti reorienta profesional, sa-ti mearga "bibilica", si sa ai acces la informatii si sa le aplici cum crezi ca este mai bine pt. tine. Normal, mai exista si victime, ghinionisti, etc. Un exemplu este simp-lu si la indemana oricui. Vedeti ce au facut cei care s-au indatorat la banca pt. ceva ce-i depaseste atat moral cat si material, si-a luat un apartament in rate acum 5 ani si a ajuns sa nu-l mai poata plati, si-au luat plasme , autoturism, si a ramas fara serviciu si "adio". dar putini s-au gandit ca daca tot se dau credite rapid, sa-si achizitioneze ceva ce le aduce un ban si din acel profit , eventual sa-si cumpere ceva ce-si doresc.
Aici nu vorbesc de cei care au furat cu sprijin politic, afaceri cu statul sau alte jigodisme, vorbesc de ce ar trebui sa faca omul simplu ca sa o duca mai bine. Dar asa invata omul si banuiesc ca si generatiile urmatoare vor avea acel gust amar si se vor feri sa mai faca vreu imprumut pt. "fite".
Si inca o chestie, nu putem fi toti bogati, trebuie sa existe si patura mai saraca, altfel nu se "invarte roata". Nu cred ca vom ajunge vreodata in situatia Europenilor din ex vest, al palmasilor de acolo, care-si permit in fiecare an concedii, isi schimba masina la 2,3 ani, la pensie arata mai tineri cu 10-15 ani decat romanasii de aceeasi varsta, mai trebuie sa curga apa pe Somes.

scrietzi mult ptr ca va merge bibilica?
deci aia care si or cumparat plasme´´s-au indatorat la banca pt. ceva ce-i depaseste atat moral ´´!!!
cred ca viatza dvs se poate rezuma la´´parerea mea este ca cel care-si vede de treaba lui o va duce bine si-n criza si-n capitalism si-n comunism,´´
de aceea:´´Nu cred ca vom ajunge vreodata in situatia Europenilor din ex vest,´´ este o axioma.
cred ca acolo la romanica n or fi totzi 100% la suta,dar pe aproape.tot inainte va doresc!

Baietas, da, cred ca esti oligofren!

Ei crezi, chiar e !!!!!!

Mai, Ghermane, tu chiar ai devenit dependent de sugerea madularelor boanghinelor!
Nu te dor falcile-ti grase?!
Scarba stiu ca nu iti este, doar numele tau este Duhoare!
Sabin Gherman Duhoare si Putoare.
Un singur lucru nu inteleg, in numele cui vorbesti?!
In numele romanilor din Ardeal, in nici un caz! Iar noi reprezentam acolo peste 70% din populatie!
Ce separatismul ma-tii propovaduiesti?!
Trebuie sa fie tembel cel care-l plateste pe un cretin ca tine sa-si exhibe in presa vizuala si scrisa incultura, incompetenta, jegosenia, aroganta de taranoi, intr-un cuvant, nemernicia.
Vad ca ai inceput sa-i ameninti pe cei care iti spun cat de prost esti.
Ma, gunoiule, de ce nu povestesti despre proptelele gratie carora ai reusit sa incepi si sa termini niste studii de doi bani la o facultate din Craiova?!

70% nu sunt romanii din Ardeal ci romanii veniti in Ardeal. Colonizati.
Romanii din Ardeal si-au dat seama destul de rapid dupa unire ca au facut un schimb dezavantajos. (O parte insemnata o stiau chiar inainte de unire, nu degeaba multi au cerut o perioada tranzitie inainte de a se infaptui unirea.)
Te rog deci sa nu confunzi romanii indoctrinati sau romanii veniti de peste Carpati si care bineinteles ca sunt multumiti de toate avantajele cu romanii transilvaneni care mai stiau sa gandeasca si sa aprecieze obiectiv o situatie.

Mitocanule, crezi ca prin badaranie si proasta crestere impresionezi pe cineva? Ia vezi cate voturi ti-au dat cititorii, bovina tampa. Dupa stil si limbaj cred ca esti broscarul din Barc, puscarias si escroc-camatar. Daca "noi" cei 70% sunt "TU" te inseli amarnic, prostovane. Dar ce naiba-mi pierd eu timpul cu un bou? Inapoi la stana, mars!

Mai ONANIS-TULE KEL, esti mai prost si mai taranoi chiar decat Gherman.

unguroii cei 70% cat vrei tu sa zici nu e tot una cu romanii din Ardeal, apropo, geografia (capitolul Populatie) e stiinta grea, inaccesibila multor muritori de rand, cu atat mai mult tie, lu gherman si altor din cortul vostru asiatic de unguroi saraci cu duhul.

dar crezi ca este cineva mai sarac cu duhul ca si tine ? mai sunt aici cativa de teapa ta ,cred ca stii ?

Dimineata am avut cortul gata facut si te-am asteptat la intanire, te-am chemat alaltaieri la rugamintile tale, pt. felatia ce mi-ai promis-o. De ce nu te tii de cuvant, ce fel de bulangiu neserios poti fi? Sunt convins ca ai ramas "ancorat" in buda din Parcul Mare, si te-au "rezolva" altii, acuma nu mai faci "pârţ" ci "phuuu".

Decalog pentru Vosganian

Apr 9, 2013 | de Alexandru Toth

Zece din cei mai importanţi oameni de afaceri din judeţul Mureş au fost de acord să transmită sugestii ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care a anunţat săptămâna trecută că intenţionează ca în următoarele două luni să poarte un dialog cu aproximativ 600 de manageri din toată ţara pe tema reindustrializării României.

Mihai Aniţei crede în cuvântul „industrie”

Directorul general al combinatului Azomureş Târgu-Mureş, Mihai Aniţei, a apreciat preocuparea ministrului Economiei pentru reindustrializarea României şi şi-a manifestat optimismul că discuţiile vor fi înlocuite cu acţiuni concrete astfel încât economia autohtonă să poată face concurenţă reală pieţelor europene şi americane.

“Discuția despre “reindustrilizarea” României este benefică în contextul crizei actuale dar suntem din nou în întârziere față de competitorii noștri europeni sau mai nou chiar și față de boom-ul industrial înregistrat în Statele Unite odată cu extragerea gazelor de șist și folosirea lor în industrie. Pornind strict de la exemplul Azomureș se poate observa foarte simplu de ce este important și cât de valoros este un obiectiv industrial dacă este gestionat eficient din punct de vedere economic. În primul rând sunt locurile de muncă directe, în cazul Azomureș vorbim de 2.700 de persoane, iar apoi pot fi trasate o multitudine de direcții care se bazează pe activitatea de pe platformă: aprovizionarea cu materii prime – gaze naturale, compuși pentru fabricarea îngrășămintelor -, oferirea de servicii pentru derularea activității – energie, apă, piese de schimb etc. -, transportul produsului finit – auto, căi ferate și naval – servicii locale – carburanți, birotică și papetărie, alimentație etc. – iar exemplele pot continua. O primă estimare arată că în această ecuație mai sunt angrenate câteva mii de persoane din oraș și din țară. În cazul Azomureș lucrurile se vor schimba în următorii ani și după încheierea planului de investiții majore, efectele unei activități industriale vor fi apreciate la nivelul orașului, mai ales că Târgu-Mureș are tradiție industrială importantă. Din păcate, rând pe rând clădirile emblematice din acest punct de vedere sunt făcute una cu pământul. Trebuie folosit cu încredere cuvântul “industrie” pentru că doar așa vom putea ține pasul cu producătorii din Uniunea Europeană și ne poate asigura și nouă un loc la masa negocierilor și nu la “magazinul” vreunei fabrici din străinătate. Din acest punct de vedere cred că este important ca decidenții la nivel guvernamental să poarte aceste discuții cu cei care se lovesc de problemele industriei din România dar să și depășească stadiul discuțiilor“, a subliniat Mihai Aniţei.

Iernut

Luduș

Reghin

Sărmașu

Sighișoara

Sovata

Târnăveni

Ungheni
Mica publicitate | Ediția tipărită
Decalogul managerilor mureşeni către Varujan Vosganian
Business | Alex Toth | Aprilie 8, 2013 at 21:11 | Vizualizări :
160

--------------------------------------------------------------------------------

Zece din cei mai importanţi oameni de afaceri din judeţul Mureş au fost de acord să transmită, prin intermediul cotidianului „Zi de Zi”, sugestii ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care a anunţat săptămâna trecută că intenţionează ca în următoarele două luni să poarte un dialog cu aproximativ 600 de manageri din toată ţara pe tema reindustrializării României.

Mihai Aniţei crede în cuvântul „industrie”

Directorul general al combinatului Azomureş Târgu-Mureş, Mihai Aniţei, a apreciat preocuparea ministrului Economiei pentru reindustrializarea României şi şi-a manifestat optimismul că discuţiile vor fi înlocuite cu acţiuni concrete astfel încât economia autohtonă să poată face concurenţă reală pieţelor europene şi americane. “Discuția despre “reindustrilizarea” României este benefică în contextul crizei actuale dar suntem din nou în întârziere față de competitorii noștri europeni sau mai nou chiar și față de boom-ul industrial înregistrat în Statele Unite odată cu extragerea gazelor de șist și folosirea lor în industrie. Pornind strict de la exemplul Azomureș se poate observa foarte simplu de ce este important și cât de valoros este un obiectiv industrial dacă este gestionat eficient din punct de vedere economic. În primul rând sunt locurile de muncă directe, în cazul Azomureș vorbim de 2.700 de persoane, iar apoi pot fi trasate o multitudine de direcții care se bazează pe activitatea de pe platformă: aprovizionarea cu materii prime – gaze naturale, compuși pentru fabricarea îngrășămintelor -, oferirea de servicii pentru derularea activității – energie, apă, piese de schimb etc. -, transportul produsului finit – auto, căi ferate și naval – servicii locale – carburanți, birotică și papetărie, alimentație etc. – iar exemplele pot continua. O primă estimare arată că în această ecuație mai sunt angrenate câteva mii de persoane din oraș și din țară. În cazul Azomureș lucrurile se vor schimba în următorii ani și după încheierea planului de investiții majore, efectele unei activități industriale vor fi apreciate la nivelul orașului, mai ales că Târgu-Mureș are tradiție industrială importantă. Din păcate, rând pe rând clădirile emblematice din acest punct de vedere sunt făcute una cu pământul. Trebuie folosit cu încredere cuvântul “industrie” pentru că doar așa vom putea ține pasul cu producătorii din Uniunea Europeană și ne poate asigura și nouă un loc la masa negocierilor și nu la “magazinul” vreunei fabrici din străinătate. Din acest punct de vedere cred că este important ca decidenții la nivel guvernamental să poarte aceste discuții cu cei care se lovesc de problemele industriei din România dar să și depășească stadiul discuțiilor“, a subliniat Mihai Aniţei.

Ioan Armenean aspiră la strategii pe termen lung

Directorul general al Tereos România – Zahărul Luduş, Ioan Armenean, a afirmat că în opinia sa este nevoie de o strategie unitară, pe termen lung, în industria alimentară, precum şi de eliminarea „căpuşarilor” care urmăresc doar interese economice pe termen scurt. „Pentru zona noastră, a industriei alimentare, reindustrializarea înseamnă să fim capabili să procesăm producţia agricolă pe care o obţinem şi să creştem producţia agricolă. Consider că trebuie să avem o strategie şi să ne ţinem de ea, indiferent de ce partid este la putere. Fără strategie pe termen lung, totul e în van pentru că vine următorul la putere şi vrea altceva. De asemenea, e foarte important să eliminăm „căpuşarii” şi practicile „datului de tun” şi oamenii care nu au alte interese decât cele pe termen scurt”, a declarat Ioan Armenean.

Remus Benţa jr. aşteaptă un declic din partea politicienilor

Managerul general al DAW Benţa România, Remus Benţa jr., a fost de părere că indiferent de facilităţile existente, munca şi seriozitatea sunt elemente vitale pentru obţinerea rezultatelor pozitive în afaceri. „M-am întâlnit cu ministrul Economiei în cadrul summit-ului „Romanian Business Leaders Summit” care a avut loc în februarie 2013 şi domnia sa a stat cu noi o ju***EDITAT***te de zi discutând aspectele cu care noi antreprenorii ne confruntăm pe de o parte, iar pe de altă parte ce ar trebui făcut pentru ca ţara asta să facă nişte paşi înainte. Subiectul e mult mai amplu şi în primul rând trebuie să înţelegem faptul că trebuie să muncim, asta trebuie să facem şi să ne preocupăm de acest aspect”, a subliniat Remus Benţa jr.

Potrivit acestuia, economia românească are nevoie de un declic în favoarea afacerilor şi nu împotriva lor, iar liderii politici au nevoie de consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a înţelege mai bine problemele antreprenorilor români. „Să pui oamenii de afaceri care au capitalul şi ideile împreună cu politicul, cel care decide şi crează suportul legislativ pentru ideile de business, aceste două împreună pot să dea un rezultat. Nu cum a fost până acum, când toate deciziile politice au fost împotriva antreprenorilor şi împotriva afacerilor. Iar până nu se dă acest declic nu trebuie să ne gândim la reindustrializarea României de peste zece ani, trebuie să ne gândim la ziua de mâine. Sunt afaceri multe şi antreprenori mulţi care suferă din cauza legilor, din cauza sistemului economic care e prost gestionat la acest moment nu de către antreprenori ci de către oamenii politici”, a afirmat Remus Benţa jr. „Ideea de a te consulta cu oamenii de afaceri este una bună, care merită salutată. E un prim pas, iar în contextul în care din punctul meu de vedere oamenii politici din România sunt mult mai departe de ceea ce înseamnă economia reală şi nu înţeleg cum funcţionează treaba aceasta, iar o apropiere de ceea ce înseamnă problemele şi ideile de afaceri cu care se confruntă antreprenorii din România pot fi discutate la nivel de politic şi de oamenii cu idei nu poate decât să dea un rezultat foarte bun”, a mai spus Remus Benţa jr

Traian Cetănaş pune accentul pe dezvoltare

Directorul administrativ al Imatex Târgu-Mureş, Traian Cetănaş, a arătat că în prezent industria autohtonă are nevoie de susţinere în cea ce priveşte dezvoltarea şi asigurarea forţei de muncă de calitate. „Din punctul meu de vedere, industria românească se confruntă cu două probleme. Prima dintre acestea este lipsa de dezvoltare şi de infrastructură. Majoritatea fabricilor nu au ateliere de proiectare şi nu au un produs propriu, ceea ce înseamnă că depind întotdeauna de alţii. Cea de-a doua problemă pe care o văd eu este lipsa unei strategii la nivelul învăţământului de specialitate, care nu mai pregăteşte personal specializat pentru industrie, mă refer aici la şcolile profesionale şi de meserii care erau adevărate pepiniere pentru industrie”, a spus Traian Cetănaş.

Lucian Cueşdean vrea energie mai ieftină

Managerul general al Nakita Târgu-Mureş, Lucian Cueşdean, a adus argumente potrivit cărora incertitudinea provocată de preţul energiei are efecte negative într-un ciclu de fabricaţie şi în general asupra predictibilităţii unei afaceri pe termen mediu şi lung. „În primul rând, e problema energiei, toată lumea stă cu sufletul la gură să vadă ce se întâmplă cu aceste costuri, despre care se spune că se vor scumpi cu 25, cu 40%. Este o incertitudine extraordinară vizavi de tot ce înseamnă un studiu de marketing, un studiu de piaţă, de un ciclu de fabricaţie. Nu poţi să gândeşti nimic până nu ai nişte certitudini faţă de o serie de valori ca să poţi pune în practică ideile. Nu există vreo ramură a economiei care să nu aibă nevoie de energie şi atâta timp cât există permanent o incertitudine, avem o problemă. Apoi sunt taxele şi impozitele foarte mari, care aproape ne omoară, plătim impozite fără să avem încasată valoarea livrată. Ei îţi cer să plăteşti TVA-ul dar tu nu ţi-ai încasat factura”, a spus omul de afaceri. „Eu aş propune un nou tip de contabilitate, ca în Turcia, ţară care progresează an de la an în timp ce noi stagnăm. Adică eu plătesc acelaşi impozit pe profit ca un combinat mare, ceea ce nu e corect. Controalele astea ne omoară, parcă am fi ultimii hoţi. Toate instituţiile ne controlează dar de ajutat nu ne ajută nimeni”, a spus Lucian Cueşdean.

Tiberiu Cristian cere respect pentru resurse

Managerul general al Mondo Trade Târgu-Mureş, Tiberiu Cristian, a afirmat că în condiţiile actuale ale crizei economice, creşterea economică este singura sursă reală de venituri. „Nu se pot împrumuta la infinit resurse pentru susţinerea unor cheltuieli de subzistenţă naţională: salarii şi pensii, asistenţă socială etc. Prin urmare, trebuiesc analizate toate resursele materiale, naturale, spirituale şi financiare de care dispune ţara noastră, pentru relansare economică şi găsirea unori cereri solvabile care să fie satisfăcute de o ofertă eficientă şi reală”, a punctat omul de afaceri.

De asemenea, Tiberiu Cristian a afirmat că este nevoie de valorificarea inteligentă a resurselor naturale ale ţării: zăcămintele de aur, cupru, ţiţei şi gaze naturale şi de şist. „Aceste resurse trebuiesc explorate şi exploatate pe baza unor contracte inteligent încheiate, astfel încât atragerea de resurse financiare şi potenţialul de know-how să ducă la o exploatare rentabilă şi cu îndeplinirea celor mai ridicate standarde de protecţia mediului”, a spus managerul general al Mondo Trade Târgu-Mureş.

Totodată, omul de afaceri a mai venit cu trei propuneri către ministrul Economiei. „A doua direcţie mare de urmat este stimularea industriei IT a dezvoltării şcolii româneşti de programatori şi softişti, sprijinirea firmelor producătoare de soft şi tehnica de calcul. A treia ramură pe care o văd eu importantă este dezvoltarea Universităţilor de Medicină şi dezvoltarea şcolarizării studenţilor străini şi români în domeniul medicinii, şcoala foarte scumpă în Europa şi SUA şi este o meserie care se cere foarte mult în lumea întreagă. Potenţialul ţării noastre în domeniul învăţământului universitar medical este mare, doar trebuie reorganizat, trebuie modificat sistemul de salarizare şi dezvoltată latura practică, cu laboratoare şi tehnică medicală modernă. Rezultatele vor fi spectaculoase. A patra ramură este dezvoltarea industriei alimentare şi de prelucrare a produselor din agricultură. Dezvoltarea industriei BIO pe baza agriculturii BIO nu este la îndemâna oricui, doar piedicile marilor concerne occidentale face ca ea să nu fi luat un avânt semnificativ şi pâna acum în România”, a conchis Tiberiu Cristian.

Cornel Lungu propune facilităţi la utilităţi

Managerul general al Conimur Târgu-Mureş, Cornel Lungu, a precizat că pentru a creşte productivitatea, indiferent de domeniul de activitate, este nevoie de acordarea de facilităţi, în special la utilităţi. „Cel mai important lucru care cred că ar trebui făcut este relansarea investiţiilor în România şi crearea de locuri de muncă, care spun că e principalul motor al dezvoltării României. Dacă avem productivitate putem să discutăm despre venituri, dacă nu, nu putem discuta despre nimic. Pentru crearea locurilor de muncă ar trebui gândite nişte facilităţi pentru angajatori şi investitori, de exemplu pentru utilităţi. Au fost în decursul anilor multe facilităţi pe toate domeniile şi încet-încet au dispărut şi în momentul acesta noi, oamenii de afaceri, suntem la cheremul statului. Este o adevărată aventură în acest moment să fi om de afaceri şi să încerci să menţii o firmă, o companie, un SRL”, a subliniat Cornel Lungu.

Virgil Mailat aşteaptă facilităţi pentru investitori

Investitorul care a realizat spitalul privat Nova Vita Târgu-Mureş, Virgil Mailat, a militat pentru o mai bună susţinere a oamenilor de afaceri care crează locuri de muncă reale, astfel încât capitalul investit să rămână în economia românească. „Ar trebui susţinuţi cei care înfiinţează locuri de muncă în industrie. Se fac magazine, malluri şi prostii. Toate domeniile trebuie reactivate, iar statul trebuie să le mai acorde facilităţi investitorilor străini, nu mai mari decât nu ştiu cât, ca să vină capitalul străin în România, nu să plece. Asta e la pixul lor cum se spune, e la mâna Ministerului de Finanţe şi al Economiei. Trebuie susţinuţi şi intreprinzătorii autohtoni pentru că în prezent nu mai este niciun program de ajutorare a investitorilor români. A mai fost la Mediu ceva şi acum gata, deşi obiectivul principal ar trebui să fie susţinerea investitorilor români”, a subliniat Virgil Mailat.

Mircea Oltean face lobby pentru cercetare

Managerul general al IRUM Reghin, ing. Mircea Oltean, a fost de părere că în prezent cercetarea industrială reprezintă o prioritate de care conducătorii ţării ar trebui să ţină cont. „La ora asta, cercetarea românească este ruptă complet de realitate. În opinia mea, se cheltuie mulţi bani degeaba pe zona respectivă, nu are nicio finalitate. Cercetarea românească e complet ruptă de realitate”, a declarat ing. Mircea Oltean. „În cursul acestui an vreau să dezvoltăm un centru de cercetare. Şi la ora aceasta avem atelier de proiectare unde concepem şi modernizăm produsele noastre, dar costurile sunt destul de mari şi de unul singur e destul de greu să faci cercetare”, a completat managerul general al IRUM Reghin.

Aurelian Voia speră în fiscalitate relaxată

Manager general al Cesiro Sighişoara, Aurelian Voia, a arătat că industria autohtonă are nevoie de forţă de muncă mai bine pregătită, de o fiscalitate mai relaxată şi de un preţ mai scăzut al energiei.

„Nu se dezvoltă nicio industrie dacă nu creezi un avantaj concurenţial pe piaţă şi atunci ce avantaje concurenţiale ar putea să aibă România referitor la industrie? Forţa de muncă este unul, în România este ieftină dar din păcate nu mai există de calitate. Era şi ieftină şi de calitate, dar a migrat şi eu ca angajator foarte greu îmi găsesc oamenii cu nivel de pregătire minim, deci forţa de muncă nu mai este un avantaj pentru România. Legislaţia financiară a fost un avantaj pentru România, dar acum sunt state în Europa care au legislaţie mai bună decât România, de exemplu Bulgaria şi alte ţări, deci nici legislaţia financiară nu mai e bună mai ales că sistemul de taxare de la noi este mic pe hârtie dar mare în realitate. A treia problemă ar fi un avantaj energetic, pe care România l-a avut, a fost energie relativ ieftină în România. Nici acest avantaj nu va mai fi datorită politicii de adaptare a preţurilor cu cele din Uniunea Europeană care va aduce nivelul energiei din România peste cel al altor ţări europene. Deja în Europa noi suntem cu costurile energetice mai mari şi mă întreb atunci ce vrei să reindustrializezi? Cel puţin una, ori legislaţia, ori costurile energetice ar trebui să devină un avantaj concurenţial pentru economia românească. Dacă statul nu se gândeşte la o politică fiscală foarte lejeră sau măcar la un preţ al energiei mai mic decât în alte părţi, nu au ce să reindustrializeze”, a declarat Aurelian Voia.

Probleme reale,puse pe tapet de manageri de succes din economia reala...oare cine a creat aceasta stare de fapt ,nu Bucurestiul?!...asa ca patriotilor nationalisti-mitici,injurati in continuare si credeti-va importanti in aceasta lume...

Din păcate trebuie să te dezamăgesc, marea majoritate din cei de mai sus sunt nişte bandiţi care au făcut bani mituind ori de câte ori a fost nevoie pe cei de la centru. Sunt din Mureş şi pot să spun că aceştia nu au făcut mai nimic pentru judeţ. Mai mult, au fost implicaţi în tot felul de scandaluri. Nu vă mai bucuraţi la aparenţe. Domnul Sabin Gherman are cu totul alte interese decât cele prezentate, pentru el eleganţa cu care face paradă e doar o armă pentru a învrăjbi românii între ei... Gândiţi mai mult, analizaţi şi nu mai luaţi de bun tot ce se prezintă în ambalaj frumos !

Interese avem toti.
De exemplu interesul meu momentan ar fi sa-mi prezinti rezultatele cercetarilor tale. Care sunt concret interesele d-lui Gherman. Asta cu "sunt altele" e cam slaba. Concret care?
Chiar ma intereseaza, sunt dornic sa ma informez din surse diferite.

facand analogie (stii cei aia nu?) ma gandesc la unguroii din Szekesfehervar sau Eger cum se uita cu invidie cum ii asupreste Budapest.

Bravo dl Gherman.

PE mine m-ar interesa cati bani ar ramane in plus la cluj daca s-ar face o noua impartire a frecventelor ardelenesti de GSM, a concesiunilor bancare pentru filiale di Ardeal, a companiilor energetice. Doar un calcul: servicii in ardeal, colectarea impozitelor la Cluj. Va rog domnule Gherman

Laszlo K, Attila K., Ottilia P., Krisztina D 'Hoţi din autoturisme, prinşi de poliţiştii clujeni' vezi ma Gherman ca si ungurii fura, sau ai ochelari de cal!!!!!!!!!!!!!

hotia e singurul sport unguresc brevetat

si incestul ,cel romanesc ! daca nu crezi cauta statisticile si te convingi !!

tu crezi ca banii au miros?

Da pe tine cine te-a intrebat ba paduchiosule jegos, dute-n Ungaria daca nu-ti convine!

Uite cum facem: Ne uitam la fiecare ce a construit taica-sau, bunicul sau si strabunicul sau in locul unde locuieste si decidem sa plece cel care nu poate arata nimic.
Parintii tai au construit macar un adapost pt. caine in Transilvania?

Îmi plac comentariile când omul nu exagerează, sunt total deacord...

Dupa ce toate marile companii si firme, cu venituri de peste 50.000 euro, au fost o fost obligate (prin lege) ca sediul central sa fie in Bucuresti, unde se duc banii de impozite (deci venituri pentru Bucuresti), acum vor sa formeze regiuni !!!! Pai toti acesti bani merg in Bucuresti, restul tarii se va descurca cu ce ...???
De ce nu au lasat firmele sa-si plateasca darile in localitatile in care au fost infiintate, atunci ar fi fost bani pentru primariile respective !!!!
Regionalizarea, cea mai noua porcarie inventata !!!

doamne fereste , cine ti-a spus domnisoara chestia asta ??????????

România in șaizeci de ani a trădat de 6 ori aliații lui
În medie, o dată la zece ani.
Ardealul ca pradă!

George Jonas, un scriitor canadian, afirma ca dacă se poate vorbi despre virtuțile individuale ale națiunilor, cum ar fi etica de lucru a germanilor constiinciosi, puteți vorbi, de asemenea, de defectele lor de caracter. Jonah se concentreaza la exemplele negative, dintre toate statele lumii, ale României si menționeaza, ca au un comportament nedemn de încredere pentru fostii aliați.

1. Tradarea Bulgariei
În primul rând România in războaiele balcanice a tradat aliatul sau principal Bulgaria, și, prin urmare, ca o recompensa de trei mii de kilometri patrati de teritoriu a achiziționat pentru el însuși de la aliatul sau, Bulgaria.

2. Tradarea Imperiului Austro-Ungar
În al doilea rând Nerespectarea Monarhiei austro-ungare, cu un tratat de neutralitate, și atunci când a considerat că puterile aliate au o șansă mai bună de a câștiga razboiul, a legat un contract secret cu Puterile Antantei, și in 1916 - a invadat Ungaria.

3. ROMANIA TRADEAZA Puterile Antantei
IN AL TREILEA RAND Romania a rupt alianța cu Puterile Antantei și a legat pace cu Puterile Centrale la București.

4. Romania tradeaza pacea cea mai recenta, legata la Bucuresti
Romania a rupt pacea de la București și a invadat Ungaria, după prăbușirea monarhiei, chiar in timpul cand comunistii la Budapesta, ajuns la putere, dizolva armata maghiara.

5. Romania tradeaza din nou Puterile Aliate
Romania a trădat Puterile Aliate, când steaua lui Hitler a fost ascendenta ca sa impiedice pierderea totala a Ardealului. De aceea, în 1940 -, sa întors numai nordul Transilvaniei la Ungaria.

6. Romania tradeaza si pe germani
Când Hitler a fost condamnat, România a trădat alianta lui cu Germania si cu Puterile Centrale (Puterile Axei), si a fugit pe partea Puterilor Aliate, și așa mai departe.
Din nou, a primit ca recompensă, Transilvania.

Potrivit lui Jonas, prefacatoria României este fara exemplu
în istoria țărilor lumii.
Va recomand cartea:
George Jonas: "Beethoven's Mask", 2005, Key Porter Books ISBN 1-55263-710-7

No comment ...

mit faci ungure?tot la biroul de propaganda,ai ramas? auzi la el 'nerespectarea mizeriei austro-ungare' . jegul ala de imperiu pe care toata lumea il ura pentru simplu fapt ca era o dejectie de totalitarism primitiv si antieuropean.de aia au luptat toate tarile pentru libertate de bine ce era sub mojicii aia hoti.cu cainii lor fara casa.sper ca te simti. de fapt te simiti.

cu tradarea sunt de acord, nu am fost niciodata fermi si corecti pana la capat cu asa-zisii aliati ai nostri, ma uit, de exemplu, cum tradeaza gherman , asta e genetic la noi.

da, numai ca cocktailul genetic a lui gherman nu prea are legatura cu al romanilor,manca-ti-as

alrceva e amuzant sio totodata trist, faptul ca exista audienta pentru 'editorialele' lui, unguri frustrati agatati in visele ieftine ale lu gherman, paszkany si alti smecheri din UDMR sau tokes.

asa ca si-a mutat cortul in tabara hortystilor sa culeaga galbeneii,fara numar, fara numar

Tu postezi de 2 ori in 5 minute? Asta arata ca aveam dreptate cu caracterul obsesiv al sovinismului

România in șaizeci de ani a trădat de 6 ori aliații lui
În medie, o dată la zece ani.
Ardealul ca pradă!

George Jonas, un scriitor canadian, afirma ca dacă se poate vorbi despre virtuțile individuale ale națiunilor, cum ar fi etica de lucru a germanilor constiinciosi, puteți vorbi, de asemenea, de defectele lor de caracter. Jonah se concentreaza la exemplele negative, dintre toate statele lumii, ale României si menționeaza, ca au un comportament nedemn de încredere pentru fostii aliați.

1. Tradarea Bulgariei
În primul rând România in războaiele balcanice a tradat aliatul sau principal Bulgaria, și, prin urmare, ca o recompensa de trei mii de kilometri patrati de teritoriu a achiziționat pentru el însuși de la aliatul sau, Bulgaria.

2. Tradarea Imperiului Austro-Ungar
În al doilea rând Nerespectarea Monarhiei austro-ungare, cu un tratat de neutralitate, și atunci când a considerat că puterile aliate au o șansă mai bună de a câștiga razboiul, a legat un contract secret cu Puterile Antantei, și in 1916 - a invadat Ungaria.

3. ROMANIA TRADEAZA Puterile Antantei
IN AL TREILEA RAND Romania a rupt alianța cu Puterile Antantei și a legat pace cu Puterile Centrale la București.

4. Romania tradeaza pacea cea mai recenta, legata la Bucuresti
Romania a rupt pacea de la București și a invadat Ungaria, după prăbușirea monarhiei, chiar in timpul cand comunistii la Budapesta, ajuns la putere, dizolva armata maghiara.

5. Romania tradeaza din nou Puterile Aliate
Romania a trădat Puterile Aliate, când steaua lui Hitler a fost ascendenta ca sa impiedice pierderea totala a Ardealului. De aceea, în 1940 -, sa întors numai nordul Transilvaniei la Ungaria.

6. Romania tradeaza si pe germani
Când Hitler a fost condamnat, România a trădat alianta lui cu Germania si cu Puterile Centrale (Puterile Axei), si a fugit pe partea Puterilor Aliate, și așa mai departe.
Din nou, a primit ca recompensă, Transilvania.

Potrivit lui Jonas, prefacatoria României este fara exemplu în istoria țărilor lumii.
Va recomand cartea:
George Jonas: "Beethoven's Mask", 2005, Key Porter Books ISBN 1-55263-710-7

Si acum tradeaza si pe ardeleni ... big deal ...

In politica nu exista tradare exista interese. Prin diktatul de la Viena, Ungaria si Germania au tradat tratatul de la Trianon. Ungaria i-a tradat inainte si pe Habsburgi. De la 31 decembrie 1944 Ungaria a declarat si ea razboi Gemaniei. Ungurii i-au tradat pe evreii din Transilvania cu toate ca erau filomaghiari... Si exemplele pot continua dar pe mine ma doare in paispe de istoria Ungariei. Si de sovini ca tine pentru care istoria nu are decat sens obsesiv, de a gasi motive de ranchiuna cu ceilalti...

Exista interese si din interes te vei folosi de oricine. Insa de aliat pe bune te vei alia cu cel pe care te poti baza. De ce crezi tu ca in razboiul din Yugoslavia Germania i-a ajutat pe Croati? Nu aveau nici un interes, insa au tinut minte cine nu i-a tradat atunci cand au avut nevoie de ei. Crezi ca se va alia cu Romania cineva intr-un moment cand stie ca va trebui sa mizeze pe ea?

deshi dumneata ai probleme cu logica,atragi atentzia ca si altzii fac la fel.corect!
doar ca statul romanica,desi are o existentza scurta,mai putzin de 100ani in noua configuratzie,se afla pe locul intii la tradari.

O fi avand ala probleme cu logica dar si tu esti dus cu sorcova daca faci clasamente cu tradarile... Si ai si probleme cu logica caci nu se vorbea de statul roman ci de romani in general.

ma tu nu cu logica ai probleme,tu eshti de a dreptu prost;entitatea statala ia hotarirea.
ca ruminii in general n au caracter si demnitate asta o shtie toata popolatzia;shtii aia cu capu plecat?da cu linsu curului?

unguroiule, nu teai saturat sai injuri pe 'rumini'? cand ajung la cluj sa-mi dai intalnire, te rog, acum, hai szia!

Ba bulangea, daca vrei intalanire ia vino tu la buda din Parcul Mare, sa-ti dau eu bulangeala sa-ti ajunga. Si ca sa nu ma zgarii, am sa-ti bat dinti afara, de fatarau dracului!

Măcar pentru oasele sutelor de mii de români care au murit pentru Transilvania aţi putea să încetaţi fie şi pentru 24 de ore imensele prostii inconştiente ce le postaţi? Blestemul lui OCTAVIAN PALER (ardelean de-al nost'!) îl va ajunge pe nemernicul care vă incită.

Dute si te impusca de prostalau de sant! Is roman 100% si de cand ma stiu tot rau mi-a fost, am strans din cur, mananc din Hiper-supe market, Mall-uri rahaturi pe care afara nu le-ar da nici la caini, platesc rovigneta pt. a-mi rupe masina, ma duc in concediu la Cojocna, un salariu mi se duce pe cheltuieli de bloc, as vrea sa traiesc si eu macar cativa ani ca si afara dar nu pot de hotia miticeasca. Cei ce au murit pt. Transilvania s-ar intoarce in mormant daca ar sti unde am ajuns. Au luptat la ordin si indoctrinati, asa cum scrieti pe aici uni dobitoci!

maniera de gindire a majoritatii in romanica este tributara educatziei natzionaliste predata in scolile comuniste.dar nu atit latura natzionalista ,care e de intzeles la o tzara abia formata cu o problematica etnica majora, este de condamnat,cit modul copilaresc ash spune de a prezenta viatza.comunistii au folosit manipularea la o comunitate inca aflata la nivel de ev mediu.
africanii folosesc I phonul si masini 4x4,in Africa lor, la fel ca un englez ce traieste pe Wall Street,dar asemanarea se opreshte aici
oare ma intzelegetzi domnule tesileanu?

crezi dumneata ca soldatul regatean se gindea ca vrea sa moara ca sa uneasca Transilvania?

dar la ce crezi ca se gandea unguroiule, ca o sa castige lozul cel mare la loto? esti un unguroi slab de minte, dus cu duhul cum se zice!

spune mi d-neata d nule arpad!
injuraturili sint foarte frecvente la indivizii primitivi;sintetzi cumva unul dintre aceshtia?

dusule, tu, gherman si altii ca tine nu sunteti de acelasi nivel cu mine, se pare ca altfel nu pot dialoga cu domniile voastre, am incercat si pe alte cai dar nu se poate decat asa, va caracterizeaza dialogurile contondente.

fereasca ma dumnezo d nule arpad sa fiu de acelashi nivel cu dvs!!
mama m ar fi aruncat de mic

Ia mai dute-n PLM de cretinoid , pai la nivelul tau jegos, vei primi aceleasi raspunsuri, ba facut din laba trista pe linia de centura!

Ce presupune independenta financiara a unei zone sau localitati din punct de vedere legislatie, constitutie si proceduri? poate cineva sa ne explice in detalii astfel de informatii?

pentru toti lingaii, tradatorii de tara si analfabetii de aici si oriunde: cum a trait orasul Onesti de pe seama RAFO cand impozitul pe venit (acum e de 16%) merge direct la MINISTERUL FINANTELOR , care e central si imparte banii care incotro?! NU TIE RUSINE SA MINTI ?

Ba nimeni in drum care te semnezi ungureste, esti de o prostie rara si ca toti cei de acelasi "rang" al inteligentei si pregatirii scolare, esti agresiv in vorbe si exprimare. Asa ca prostalaule care esti, 16% este cota unica de impozitare si se aplica si pe profit, si pe venit si pe dividente si pe salarii, dar asta n-ar fi mare lucru, sunt alte taxe si impozite care merg aiurea, CAS, CASS, etc. De ce eu, ca si Onestean sa nu pot beneficia de un spital modern si dotat si sa fiu nevoit sa fac un RMN la Iasi, Bucuresti, Cluj, TG. Mures, Bacau? De ce din banii care-mi sunt trimisi la Bucale (CAS, CASS) sa nu pot avea o pensie demna si onorabila? De ce aia 16% sa nu ramana la Onesti si sa se dezolvete agricultura, industria usoara, etc, etc din zona nu la mama dracului?

unguroiule, ai citi cea scris gherman in editorial referitor la cati bani ramaneau la Onesti 'datorita' RAFO? sau comentezi asa ca iti sta in gat faptul ca exista oameni care va dau peste bot?

Arpad Paszkany-Goncz ===> nu te mai chinui sa le explici bozgorasilor ca-ti pierzi vremea degeaba. Am sa incerc sa-i lamuresc eu:
==> cei 80% la care se refera Gherman sunt defapt "Taxe si Impozite Locale", care raman la dispozitia administratiei locale (in conditiile in care RAFO a dat faliment normal ca nu s-au mai virat acesti bani catre administratia locala)
==> Impozitul pe venit (16%) este cu totul altceva, si este platit Ministerului Finantelor . Oricum in editorial se creeaza intentionat o serie de confuzii:

a.)."În loc să facă desene pe hartă, tovarăşul ministru ar face bine să se gândească de ce n-au mai fost atinse performanţele din 1976, când producţia de gaz înregistra 29,8 miliarde metri cubi – azi se produc de opt ori mai puţin, „graţie” hârţogărarilor din ministere." ======================> productia de gaz n-a scazut de 8 ori fata de 1976 datorita "hartogararilor din ministere" ci datorita faptului ca majoritatea consumatorilor industriali au fost facuti praf (la propriu).

b.). "Ca să înţeleagă, uite un exemplu din Moldova: Oneştiul trăia din impozitele RAFO, aproape 80% 'din pib-ul oraşului însemna RAFO: dar compania a fost pusă la pământ şi oraşul la fel. E proiecţia imediată şi pentru Mediaş, unde Romgaz şi Trangaz susţin din impozite 65% din bugetul de investiţii." ===> Chiar daca se muta conducerea Romgazului si Transgazului la Bucuresti, impozitele si taxele locale se platesc tot la Medias (unde este infrastructura: cladirile, terenurile, instalatiile Romgazului si Transgazului).

PS:
Eu am o serie de nelamuriri:
1. Onestiul chiar traia de pe urma RAFO? Ca pana acu' o saptamana se spunea ca "Transilvania duce in spate Moldova" si ca "moldovenii sunt asistati social prin definitie"
2. In "munca" celor de la Romgaz si Transgaz se includ cumva si monopolul si scumpirile (facute cand"vrea muschii... lor)?
3. In "munca" celor de la Romgaz si Transgaz este cumva inclusa si vinderea cu un pret de 5 ori mai mare a gazului cumparat din afara?

"in conditiile in care RAFO a dat faliment normal ca nu s-au mai virat acesti bani catre administratia locala"
Faliment sau nu, acei bani virati nu s-au evaporat. Cineva i-a luat (si din pacate si pastrat). De ce a trebuit sa-i ia Bucurestiul si nu au ramas locali?
Tu ne explici aici lucruri cu argumente care nu au absolut nici o legatura. Tactica tipic comunista. Ai avut probabil note bune.

Va rog sa explicati dv. cum vedeti lucrurile. Poate n-am inteles eu bine.

TU ESTI MAI PROST CA GONCZ !! DAR PROBABIL SI TU MANANCI KAKAO CA SI EL !! IAR DACA TOT SUNT BOZGORI,NU SUNT TRADATORI CA SI NOI !! VEZI CE BINE SUNTEM VAZUTI PE UNDE MERGEM !! AVEM ETICHETA DE PLAGIATORI !HOTI ! CRIMINALI ! ASA-I CE FRUMOS ! SI NU UITA !! DACA NU VENEAU CEI DE LA ROMA,NOI CA SI NATIUNE NU EXISTAM ! DAR CREMENELE ASTA ORI ESTE PROST ORI ESTE PROST ! SCUZE,SUDIST !! LINGAU COMUNIST !!!!

unguroiule (rimeaza cu ceva nasol) nu crezi ca ai latrat destul? tu crezi ca toti au 4 clase ca mata, tactu si tot neamu tau venit din ASIA? daca gherman va vinde (pe bani negri si multi) vise, inseamna ca voi chiar le simtiti sub picioare? nu voi tolera ca unguroiii in Romania sa latra aiurea despre romani asa cum sunt ei, cu bune si rele! Cu ce sunt superiori unguroii? peste tot unde am umblat, si am umblat mai mult ca mata , tactu si tot neamu tau stramb, cand am auzit de unguri cu totii sau referit la filme porno ,gulas si budapesta (un oras foarte frumos).

IA VEZI CUM VORBESTI R.A.H.AT. FARA CREIER! MAI BINE AI PUNE MANA SA CITESTI UN MANUAL DE FINANTE PUBLICE! ORICUM NESIMTIREA VOASTRA E FOARTE MARE - DUPA CE ANI DE ZILE ATI LATRAT IMPOTRIVA NOASTRA (a MOLDOVEI SI MOLDOVENILOR) ACUM INCERCATI SA VA FOLOSITI DE NOI!
SI APROPO BOV.IN.A FARA CREIER STII MACAR CE-NSEAMNA AIA "COMUNIST"? OBSERV (CU MULTA SATISFACTIE) CA VOI IREDENTISTII RETAR.DATI STATI FOARTE BINE SI LA... GEOGRAFIE:
---> BACAUL SE AFLA IN SUD;
--->MANASTIREA AGAPIA SE AFLA IN... BUCOVINA (DUPA CUM SPUNEA GHERMAN INTR-UN "EDITORIAL " MAI VECHI).
PS:
1. STERGE PRIMA LITERA DIN NICK-ULTAU SI VEI AFLA VALOAREA TA REALA;
2. IMI CERSCUZE CA V-AM NUMIT BOZGORI DE FAPT NU SUNTETI DECAT NISTE AUROLACI CU IFOSE DE ACDEMICIENI;
3. FAZA CU ROMANII SUNT ***EDITAT***I, PLAGIATORI SI CRIMINALI NU MAI TINE! AVEM SI NOI RUDE SI PRIETENI IN STRAINATATE CARE NE-AU SPUS CAM CUM STA SITUATIA;
4. CEI DE LA AVO VA INVATA DOAR SABLOANE DE TIPU' ASTA?
5. M.AR.SH. LA MUNCA PUTOARE SI NU MAI INJURA ROMANII SI ROMANIA (pe INTERNET)!

Da bai rahat bacauan, mare profesor de finante publice esti, probabil asta citesti cand ai diaree la gura. Te temi ca in Ardeal se va termina cu ajutorarile sociale? Putoareo, ai fugit din soldova si te-ai lipit de curu' nostru, ai prins vreun turture de supt si acolo-ti va fi sfarsitul, ca o lindina! Ptiu!

Reciteste ce-am scris C.AC.AT bolnav! Esti CRETIN da nu-i vina ta ci a naturii ca si-a batut joc de tine. Si apropo prostalaule n-am plecat nicaieri din Bacau spre diferenta de tine care-ai venit in Moldova la cersit!
Vezi ca se spune "ajutoare sociale" si nu "ajutorari sociale". Iar de lins P.U.L.A. O LINGI TU SI IDIOTII CA TINE! Da' recunoaste ca va durut faza cu diferenta intre "impozitele si taxele locale" si "impozitele si taxele ce merg la Bugetul de Stat". Nu va asteptati ca cineva sa va dea peste bot.

Din pacate are dreptate, sunt ajutorari. Ajutorul este ceva ce-l dai si da roade. La voi moldovenii is bani bagati intr-un sac fara fund. Ajutorari, ajutoare peste ajutoare. Rezultate zero.

IN CONDITIILE IN CARE JUDETULUI BACAU I SE RESTITUIE 99,1% DIN CE DA LA BUGETUL DE STAT... E CAM GREU SA SPUI CA BACAUANII SUNT "ASISTATI SOCIAL PRIN DEFINITIE".

www.econtext.ro/finante-banci/bani/top-cati-bani-va-produce-fiecare-jude...

www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primes...

Reciteste ce-am scris C.AC.AT bolnav! Esti CRETIN da nu-i vina ta ci a naturii ca si-a batut joc de tine. Si apropo prostalaule n-am plecat nicaieri din Bacau spre diferenta de tine care-ai venit in Moldova la cersit!
Vezi ca se spune "ajutoare sociale" si nu "ajutorari sociale". Iar de lins P.U.L.A. O LINGI TU SI IDIOTII CA TINE! Da' recunoaste ca va durut faza cu diferenta intre "impozitele si taxele locale" si "impozitele si taxele ce merg la Bugetul de Stat". Nu va asteptati ca cineva sa va dea peste bot.

Ajutorati-ma, rogu-va, deci ajutorari, ba nepricopsitule cersetor. Ati face orice, spumegati si injurati, sunteti disperati ca nu veti lua viza de intrare, putorilor. Noi, ardelenii vrem sa traim din munca noastra nu pt. ajutorarile voastre, cum nu va convine ceva incepeti cu "unguroi, bozgor, tradatori". Sa va ia naiba! Da, ajutoare sociale pt. cei cu probleme nu pt. de astaia ca si tine care ati terminat vreun Haret si ati uitat sa va intoarceti in saracia si lenea voastra, ne capusati si sunteti nesimtiti ne-om trezi si cu boala Lime de la ***EDITAT***ia voastra! hai sicir!

CRETINULE nici pana la ora asta nu stii ca se spune MOLDOVA si nu SOLDOVA?

Am inteles echivalarea. Daca:
MOLDOVA = SOLDOVA,
atunci
TRANSILVANIA = CARITASILVANIA, de aici rezultand si de unde au bani "domnii transilvaneni"====> de la MEGA ESCROCHERIA CARITAS, cand le-au supt banii regatenilor.

Si de ce nu te bucuri? Ti i-a supt Funar. Mare patriot roman. Sau il declari acuma si pe el bozgor?

Nu "mi-a supt" nimeni banii, pentru c-am avut macar atata creier incat sa nu pun "botu' " la o asemenea inginerie financiara.

Gheorghe Funar s-a nascut cumva in Regat?

Bai P.U.L.A. FARA CREIER reciteste ce a scris Gherman, sau acuma si Onestiul face parte din Transilvania? Sau va e groaza ca spargerea monopolului Romgaz e iminenta? Si apropo CA.CA.T. BOLNAV nu-i problema ta unde mi-am facut eu studiile. Dar tot n-ati raspuns cum ramane cu furtul firmei ASCO Bacau de catre niste "cinstiti" de aradeni. Nu-i nimic, vor raspunde "cinstitii" in fata procurorilor DIICOT.
Vad ca textul il stii, inseamna ca nu m-am inselat iar "meseria" ta e CERSETOR ( stii ce se spune "cainele moare de drum lung, iar "ardelenii" de grija moldovenilor, sudistilor si miticilor" si "hotul striga hotiiii") !!!!

Da bai caca, de asta, de grija voastra vrem noi, ardelenii, sa ne separam de voi si si cerseala voastra permanenta. Vad insa ca va luptati din rasputeri sa ne tineti legati de voi, sa ne sugeti sangele si agoniseala, voi, niste coate goale primitivi si murdari. Nu ma lua tu pe mine cu RAFO si alte manarii de 2 lulele si surcele, ma doare-n unghie de voi si rahatul vostru ***EDITAT***esc!

Pai parca te dadeai onestean:
"De ce eu, ca si Onestean sa nu pot beneficia de un spital modern si dotat si sa fiu nevoit sa fac un RMN la Iasi, Bucuresti, Cluj, TG. Mures, Bacau? De ce din banii care-mi sunt trimisi la Bucale (CAS, CASS) sa nu pot avea o pensie demna si onorabila? De ce aia 16% sa nu ramana la Onesti si sa se dezolvete agricultura, industria usoara, etc, etc din zona nu la mama dracului?".

Iar "subiectu' RAFO" a fost "pus pe tapet" de Gherman, iar in ceea ce priveste "sugerea sangelui si agoniselii" voastre tot n-ati raspuns cum "ati supt" firma ASCO Bacau. Si unde va desfaceti "produsele": gaz, ape minerale, salamuri , branzeturi, etc.? Cumva la "nespalatii" aia de regateni? Civilizatia aia la care tot faceti referire include in mod sigur si omorarea unor oameni in bataie dupa care le bagati sobolani morti in gura,sau jupuirea cu furculita in fata copiilor (minori) si a sotiei.

Domnul meu nu te obosi cu explicatii pentru un goz de om ca el (goz in ardeal se zice la gunoi).Asemenea specimen cred ca trebuie pur si simplu ignorat.

alt Janos, pana una alta, daca teai plictisit de duna tv, hai sati propun un moment de educatie, rar printre unguroi cei drept, baga in browser adresa asta maps.google.hu si vezi cum arata satele Ungariei la care visati voi, fii ai ploii.

Educatie inseamna "teai, sati" ? Ma analfabetule, macar nu-ti screme prostia ereditara, scrii mai rau decat un secui, Tasta Shift este o enigma pt. mangafaua de tine, o folosesti doar pt nume, nu mai vorbesc de semnele de punctuatie, de initiale, etc, etc. Esti un zero, inainte de WC se folosea 00.

scriu de ani de zile ca suntem furati de cei din SUD dar nimeni nu ma baga in seama,asa am patit si noi la CAMPIA TURZII oras care din punct de vedere economic e mort.toata industria usoara s-a mutat in bucuresti sau pe langa .NOI ARDELENII SUNTEM DE VINA NU E NIMENI ALTCINEVA DEOARECE SUNTEM PROSTI CA NICIODATA NU AM FACUT NIMIK.AIA DIN BUCURESTI CER MARIRI SALARIALE DAR NOI NU AVEM LOCURI DE MUNCA.NE MERITAM SOARTA DIN PLIN O SA VEDETI IN CATIVA ANI CA ASTA E DOAR INCEPUTUL SI O SPUN CU PARERE DE RAU CACI MA DOARE CAND VAD CE SE INTAMPLA DAR ASTA E REALITATEA.SUSTIN SUS SI TARE CA TRANSILVANIA TOATA TREBUIE SA FIE AUTONOMA DAR NU NE LASA ASTIA DIN SUD.POATE DAK O SA IESIM IN STRADA UN NUMAR FOARTE MARE DAR AICI MA INDOIESC DE ARDELENII MEI CA SUN T IN STARE SA FACA CEVA.ASA CA O SA PLATIM MULTI ANI DE AICI INCOLO PT MOLDOVENI SI PT CEI DIN SUD SA O DUCA EI BINE SI NOI SA TRAIM CA NISTE SCLAVI.RESPECT PENTRU BANATENI IAR CEILALTI NU IMI PROVOACA DECAT SCARBA.HAI SALUTARE

Sînteţi într-o eroare uriaşă.Toţi plătim aceleaşi taxe şi este imposibil ca o regiune să ia ceva de la alta.Cum aţi ajuns la concluzia că "Sudul" vă mănîncă banii? De ce nu "Nordul", de ce nu "Vestul"?Hoţii care au distrus România nu au avut regiune. Ultimul prim ministru a fost clujean.Bucureştiul e plin de unguri şi ardeleni putred de bogaţi şi nu din muncă cinstită şi nu urlă nimeni la ei în mod jignitor cum o faceţi dumneavoastră. Sabin Gherman va plăti într-un fel pentru ceea ce face acum dar oamenii cu capul pe umeri nu trebuie să-l urmeze.800.000 de români din sud au murit pentru Transilvania în Primul Război Mondial şi încă pe atîţia şi-au lăsat oasele în Rusia,Ungaria şi Cehoslovacia în Al Doilea Război Mondial numai ca să vă readucem acasă.În speranţa că Hitler îi va reda Transilvania de Nord a depăşit Antonescu Nistrul şi în speranţa că Rusia ne va lăsa să fim împreună a ordonat Mihai I întoarcerea armelor în 1944. Ca să fim împreună şi să facem şi noi vreo ispravă pe lumea asta! Aţi uitat foarte repede cînd vă tăiau ungurii poalele cămăşilor şi vă băteau dacă vă auzeau vorbind româneşte! Aţi uitat foarte repede că nu aveaţi voie să locuiţi în oraşe şi vă ţineau "cele trei naţiuni" trufaşe în afara zidurilor. Aţi uitat foarte repede că ungurii nu v-au dat voie niciodată să învăţaţi carte şi că doar de la Viena aţi obţinut abia după 1700 acest drept dar cu sacrificiul trădării credinţei strămoşeşti,distrugerii bisericilor cu tunurile şi trecerii în masă la catolicism! Veţi vedea ce înseamnă regionalizarea,veţi vedea ce înseamnă enorma presiune economică germană care va veni şi vă veţi bate cu ungurii pentru un loc de muncă! Veţi fi înlăturaţi de fiecare dată pentru că ei au ştiut să scoată pieptul în faţă şi să-şi creeze o imagine bună in Europa.Veţi ajunge iar la marginea oraşelor şi nu vă va da nimeni o coajă de pîine! Veţi fi goniţi din Transilvania şi veţi trece iar munţii în Vechiul Regat aşa cum aţi făcut-o sute de ani.Sînt plini versanţii Carpaţilor de sate întemeiate de fugarii din Transilvania şi voi ne reproşaţi astăzi că vă modificăm echilibrul etnic? Vai vouă şi vai nouă tuturor românilor că am ajuns aici! Trădătorii însă,nu vor fi uitaţi!

Mareane, asa ai invatat tu istoria la scoala, cuvinte mari, goale pe dinauntru ca intr-un film de Sergiu Nicolaescu. Fi atent aici, doar doua exemple:
1) In primul razboi momdial nu v-a chemat nimeni sa ne eliberati. Pana la urma ati reusit sa ne eliberati de tot de civilizatia central europeana, creind nemultumiri mari prin Ardeal si Banat.
2)Scoala ardeleana va invata romaneste pe vremea cand voi scriati cu litere chirilice sub curu' grecoteilor si tirania otomana.

doar doua exemple

... Si "Corpul Voluntarilor Ardeleni" ce o fi fost?

enciclopediaromaniei.ro/wiki/Corpul_Voluntarilor_Ardeleni
istorie.uab.ro/publicatii/colectia_auash/annales_1/10.pdf

O fost aia ce-o facut posta cu bunica-ta mare, ba loaza lesinata!

Sau pe ***EDITAT*** aia proasta care te-a fatat boz.go.r imp.utit

Asa de beti or fost luptatorii, incat au gresit gaura, dar culmea, produsul a iesit din zona anala dupa 9 luni. Dar cum nici purtatoarea recto-sarcinii nu era treaza, ba mai mult, plina de boli "lumesti", produsul, purtator al viciilor si ADN-ului infect a perpetuat in continuare si iata unde a ajuns, acest Cremene, un sifilitic congenital, schizoid si soldovean. Sper ca sa se opreasca din inmultire, nu de alta dar amenita specia umana cu o grava degenerare! Dar de obicei asemenea specimene sunt asesxuate si isi sfarsesc zilele prin azile. dar pana atunci, din spatele tastaturii, isi schelaie neputinta si impotenta.

TE_AI DESCRIS PERFECT BOZ.GO.RA.S OLI.GO.FR.EN - ASA AI APARUT PE LUME SI ASTA-TI VA FI DESTINUL!

Eu am curajul opiniei şi credinţei mele în Neamul meu şi-n Ţara mea toată şi întreagă.De aceea semnez totdeauna cu numele meu şi al moşilor mei. Tu îţi ascunzi numele ca păduchii în blana javrelor care te plătesc.

domnule tesileanu;intervin ptr ca este o platforma de discutzii aci
eu itzi respect pozitzia;asha ai fost invatzat,asha gindeshti.sint sigur ca cercul dumitale de prieteni gindesc la fel.
faptul ca dumneata itzi scrii numele real(asha sustzii!!)e alegerea dumitale.doar ca in asemenea locuri se practica nick ul,asta din varii motive.
prin folosirea numelui propriu nu prezintzi nici un ascendent in fatza celorlaltzi.oare intzelegi?

Cred că am nimerit unde nu am ce căuta! Discuţiile sînt la un nivel destul de redus. Vedeţi numai interesul imediat şi asta nu are legătură cu mine. La adio !

va dau dreptate
nivelul discutziilor nu depasheshte clasa patra primara.
subiectele tratate in articole(in general)sint insa de mare actualitate.
participantzii in schimb sint ori oameni indoctrinatzi ca dvs(cred ca sintetzi un tzaran ardelean ajuns la orash odata cu marea unire si iubitul conducator)ori regatzeni tineri de joasa spetza

In privinta istoriei, perfect de acord. In privinta originilor diferite ale mafiotilor politicieni de dupa lovitura de stat din '89, la fel. Nici eu nu cred in sinceritatea lui Gherman. Totusi, trebuie sa constatam si faptul ca in alte regiuni ale tarii nu se face nimic pentru a se opri coruptia uluitoare de la Bucuresti, iar oamenii pleaca din tara in care s-au nascut fortati de lipsa de sanse, puse sub obroc de guverne incompetente si despotice. Forma de autonomie este ca un protest la ce se intampla acum. Lumea moare de stres ca va ajunge sa moara de foame din lipsa de lucru, iar dumneavoastra le vorbiti oamenilor de istorie. In prezent e vorba, oamenii s-au saturat. Si s-au saturat chiar romanii din Ardeal. Dar ungurii? Pai, cum sa le cerem noi patriotism lor, cand ei percep, in Harghita si Covasna, administratia romana ca pe o nedorita ocupatie a unui regim incompetent si primitiv de mafioti ***EDITAT***izati? Sincer, eu, sa fi fost ungur, cu toata inima as fi dorit independenta, alipirea cu Ungaria, zborul pe Marte cu pamant cu tot, numai sa nu mai stiu de mafia politica din fosta tara, actualmente teritoriu, care se numea Romania, acum ciorruminia, ocupat de o populatie, fosta popor... Daca vrem sa tinem o tara unita si refacuta, sa cerem blocarea astora de orice culoare politica de a mai candida la orice nivel, sa cerem o noua lege a partidelor, ca sa facem partide noi, cu oameni noi, care sa instituie un regim controlabil de catre societate si care sa fie responsabil in fata alegatorilor. Altfel, da, cu toate jertfele din istorie, structura inregistrata inca eufemistic drept tara sub numele de Romania se va destrama... Asta e, nimic nu e vesnic, probabil ca o tara unita, facuta dintr-un ideal, probabil prea mare pentru a mai putea fi sustinut acum, e un lux nesuferit pentru un popor atat de mic ca cel de azi... Multumesc pentru amabila atentie!

Se vede ca nu prea cunosti. In Harghita si Covasna administratia e maghiara atat la nivel local cat si judetean. Doar prefectul era cateodata roman. Si asta nu i-a impiedicat pe secui sa-si casapeasca padurile.

Sigur că administraţia locală o fi maghiară, dar, ca să înţelegi, că văd că faci confuzie - poate voită - administraţia aia răspunde în faţa administraţiei centrale, în ce mod o răspunde ea, asta ţine de competenţa celei centrale, iar eu tocmai la cea centrală mă refeream, după cum bine-ţi poţi da seama din context, căci dacă ar fi doar o singură administraţie ar rezulta că deja ungurii de acolo sunt independenţi, ceea ce, încă, cel puţin oficial, nu e cazul. Oricum, nu ăsta era punctul principal. După cum se poate remarca uşor din textul meu, mă refeream la lipsa acţiunilor civice şi la lipsa iniţiativelor cetăţenilor din alte regiuni ale ţării ăsteia, cât o mai dura ea, la jaful de resurse şi impozite al mafioţilor din toată ţara, inclusiv din Ardeal, care se adună la Bucureşti, la centru, ca ciorile pe stârv, să găurească trupul putred al ţării, şi propuneam unele prime şi necesare măsuri, după părerea mea singură, dar documentată înainte de a mă apuca să dau sfaturi pe aici... La asta mă refeream... Vei fi înţelegând acum?!? Mulţumesc pt. amabila atenţie!

Eu cred ca Dvs., sunteti confuz. Administratia centrala a fost reprezentata inclusiv de UDMR sau mai ales de UDMR tinand cont ca e cel mai longeviv partid de la putere. Ei au votat legile nationale si au exercitat controlul aplicarii lor in Harcov prin intermediul prefectilor proprii.Fara efecte vizibile asupra nivelului de trai a maghiarilor din zona. UDMR abordeaza parsiv politica aruncarii pisicii in curtea "ocupantului" roman dupa principiul: nici usturoi nu am mancat nici gura nu-mi miroase pentru a se eschiva in ochii secuilor de propria incompetenta. Cat despre lipsa actiunii civice, aveti acordul meu formal.

ai dreptate,prietene,ne lasam calcati in picioare si furati de catre nenorocitii astia din bukales.de 20 de ani platim impozite la bucuresti si cu ce ne-am ales?cu 52 km de autostrada prin cluj (si aceea facuta datorita lui boc,ca altfel...) si cu ceva bucati de autostrada prin zona timisoarei sau cea care trece prin centrul romaniei,care bineinteles ca e facuta acolo ca sa ii lege pe bucuresteni de vestul europei ca altfel vedeam noi NIMIC.si eu am respect pt banateni pt k stiu cat isi doresc si ei sa scape de hotii astia ordinari...o zi faina!

Parca ati avea zece maini si munciti cu toate sa-i tineti in spate pe bucuresteni... Rusine pentru aceasta gandire optuza...

E simplu. Autonomie!

cere-ti autonomia la Pata Rat ,ti-am rezervat loc.

e simplu Janos, dar cine dracu ne asculta pe noi?!

angajatorii vostri, paskani ,tokes si orban ,sclavilor

din cate am inteles sediile romgaz si transgaz vor ramane la medias,astfel incat acestea vor continua sa plateasca taxe la bugetul local din medias chiar si contributia lor la pib-ul jud sibiu va continua sa fie pt jud sibiu.oricum de la bucuresteni te poti astepta de la orice,astia sunt in stare sa mute tot acolo la ei in ***EDITAT***ie,nu degeaba contribuie cu 25 %la pib-ul national,pt ca si-au mutat toate sediile importante acolo.astia din bucuresti sunt invatati de mici copii cu hotia ...vom vedea ce va fi ;)

Pana una alta verifica doua lucruri: 1). cati ***EDITAT***i sunt in zona de sud a tarii si cati sunt in Ardeal. Vei fi surprins sa afli ca, de fapt, ***EDITAT***ia e in Ardeal. 2). unde se afla capitala Romaniei ...Ardealul nu se mai simte parte romaneasca?!

Eu zic sa-i numeri inainte sa faci afirmatii, eu i-am numarat si sunt mai multi in Sud (e drept, doar un pic mai multi, cifrele sunt foarte apropiate).

si ce daca e capitala la Bucale? inseamna ca toate sursele de venituri trebuie mutate acolo, sau ce moase-ta vrei sa spui?

mai prostule tu nu intelegi un lucru si iti voi spune care.daca ne luam dupa recensamantul din 2011,ai dreptate,sunt mai multi rromi in transilvania,dar realitatea e cu totul alta.in transilvania sunt rromii aceia cu fuste colorate (vanzatori de cavoare,cum le spunem aici) care sunt oarecum integrati in societate si nici nu prea provoaca scandaluri.in sudul mongoloid sunt de fapt mai multi rromi doar ca nu s-au declarat la recensamant ca "ei este romani",la voi e plin de rromi "afaceristi" care se ocupa exclusiv de furtisaguri ,vezi ca sunt harti pe "goagal" (e o expresie de la un rrom de-al vostru...vezi sectorul 5) facute de francezi,italieni care iti arata si tie,prostule,din ce zone provin infractorii romaniei plecati peste hotare si te vei convinge cum sta treaba...as vrea sa-ti scriu mai mult dar nu merita,pana una alta nu mai scrie pe aici ca te faci de ras

Pai daca sustii ca ***EDITAT***ii sunt integrati la noi in Ardeal inseamna ca esti si tu ***EDITAT***. Hadareniul iti spune ceva? Miercurea Ciuc? Racos? Centrul Timisoarei? Dar ne place sa ne dam mari...

de unde stii tu cati ***EDITAT***i sunt in fiecare zona? ai facut numaratoarea? transilvania e cea mai mare regiune, e normal sa fie mai multi intr-o zona cu o populatie mai mare, dar ponderea e mai mare in sud. dar pe tine nu te duce capul.

E simplu: te uiti in rezultatele recensamintelor. Se pare ca pe tine nu te duce capul. Chiar si pastrand proportia de suprafata...***EDITAT***ia e mult mai mare in Ardeal. Si...incepe sa se vada.

Singura sansa sa scapam de Saracie este Independenta Transilvaniei de Nord:

Sunt Discriminat de ***EDITAT***ii de romani Retardati care sunt Rectori, Decani la facultatile din Cluj-Napoca deoarece ma cheama Ferent! Toti Rectorii si Decanii din Cluj-Napoca de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnica sunt romani prosti, turnatori, plagiatori…! Sa-si ia Caloriferele care le-au Inventat sa plece dupa Marga la Bucuresti!
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” in ultimii 70 de ani toti Rectorii si Decanii au fost romani!
Deoarece ma cheama Ferent sunt superior la aceste gunoaie de romani care cu ajutorul SRI castiga mult mai mult decat mine!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/Northern_Transy...

Ai uitat sa spui ca esti si schizofrenic daca ai incercat sa fi Decan sau Rector la toate facultatile din Cluj !

Alta explicatie nu gasesc nici eu.Oare pe Marinescu au facut azi numaratoarea "glumetilor"?):

Ce legatura are discriminarea cu articolul? Si eu am nume maghiar si nu m-am simtit niciodata inferior sau discriminat in CJ.

Si mai bine ai abandona ideile astea de "independenta dependenta de Ungaria" a nordului Transilvaniei pentru ca e foarte putin probabil sa se intample fara conflicte.

A scris independenta. Dependenta ai talmacit-o tu in vorbele lui.

da,asha arata subiectele ptr Transilvania,nu nuntzi de crini.
dupa 1921 Transilvania,ca orice teritoriu ocupat a inceput sa fie jecmanit.evreii,cu zecile de mii nu au primit acte de cetateni a noului stat.dupa a doua unire a Transilvaniei,cind ultimul picior de fascist a parasit Careiul!!,a inceput marea uniformizare(programul de dezvoltare uniforma a patriei).azi aproape ca potzi compara regatul cu Transilvania.social in mod sigur.regatenii au shtiut pe cine pot miza ptr a fabrica ruminul.au shtiut si cine ar putea sa le stea impotriva.asha ca unii au fost ajutatzi sa plece,iar ceilaltzi sint azi shtabi

Când e vorba de domni din Bucale, Sabin Gherman, ca orice ardelean care se respectă (vezi Emil Boc, Daniel Morar , Klaus Iohanis) trebuie să caute neapărat un fund de pupat. Nu știu să meargă dacă nu sunt ținuți de mână.

hai sa va educ putin unguroilor (rimeaza cu stiti voi ce!): pe 23 aprilie 2013, distinsa firma Google a publicat pe serviciul de harti online imagini de la nivelul strazii cu intraga Ungarie, puteti sa 'savurati' saracia si decaderea de acolo la adresa maps.google.hu gherman sabin nu stie sa va educe, el stie doar sa va bage in cap prostiile pentru care e platit si voi credeti ca fraierii.

Ce vorbesti, omul padurii? Pe cine fraieresti cu Google? Eu am traversat toata Europa de mai multe ori si am vazut sate si orase romanesti si de afara, chiar si din Ungaria. Vadimisme-funariote nu mai tin, bostanule, lumea s-a desteptat , crezi ca la Cluj e ca la Resita sau Caransebes, orase unde s-au adunat toate scursurile Romaniei, odata cu industrializarea tarii? Te compari tu, cu un timisorean sau aradean? Vezi ca confunzi sezonul cu fazonul. "Explicatiile" tale sa le-o faci celor ca tine, disperati si rupti in cur si disponibilizati de la fabricile si uzinele pe care le-ati taiat la fier vechi, loaza disperata!

"Eu am traversat toata Europa de mai multe ori" ===> in mod sigur faceai naveta intre Franta, Spania, Italia si Marea Britanie ca sa-ti ridici ajutoarele sociale

Ma apg,tu esti mai prost decit prevede legea!! Tu educi,tu dai sfaturi,dar esti de o prostie crasa,chiar unica!! Ar trebui sa te castreze,sa nu te inmultesti,esti mai periculos decit gripa aviara si porcina la un loc!!

omule, atata timp timp cat TU nu poti sa respecti, indiferent ca-i ungur, ***EDITAT*** etc. tu ca om nu vei fi respectat niciodata.
tu te vezi cata ura fara motiv ai in tine? nu ti-e rusine ca fiinta umana? sa nu iti permiti sa te iei de mine; mai bine invata pentru ca ai multe de invatat. sa iti fie rusine! si nu esti singurul, si unguri cu idei de superioritate si romani!
daca apartii unei regiuni fii mandru de ea si lasa-i tu pe altii sa fie mandri de a lor, tu esti cu "sa-ti moara capra vecinului".
io-s ardelean si mandru de asta.
dl gherman, comentariu fain si la obiect si se vede clar ca impungator la unii.

Când va fi făcut şi România o să vezi diferenţa şi o-săţi pară rău de ce ai crezut despre sărăcia de acolo

boule, Google StreetView a venit in Romania si a luar primele imagini inca din 2009, mai mult prin Transilvania, Timisoara, DN1 pana la Bucuresti si Cheile Bicazului prin Piatra-neamt pana la Onesti, acum 3 zile au actualizat pe 2011-2012 toata Romania. Saracia din Romania e evidenta in raport cu Ungaria, precum am tot spus, spre deosebire de gherman si alti analfabeti de origine maghiara car eposteaz aici, eu sunt un tip educat care imi permit sai educ si pe altii, poate asa avansam si noi,sau voi firati ai dracu de spalati pe creier.

1. Au pus inca 40.000 de km de drum cu Streetview. Dar pana sa puna toata Romania, mai au destul...
2. Aici nu e vorba de Romania-Ungaria, oricat ai incerca tu sa deviezi discutia in acest sens. Este de vorba despre Transilvania-Bucuresti, si despre centralizarea excesiva a resurselor din provincie. CHiar atat de prost nu poti fii nici tu, sa nu intelegi....

google a venit in CS si a luat primele imagini cam cand ai fost tu, facocerule, conceput de ***EDITAT*** si tarfa prin Cheile Bicazului si pe unde-o so mai fi tarat ***EDITAT***!

un articol f. adevarat ca de atfel majoritatea pe care le scrie D-l gherman.

ma bucur ca-ti plac articolele tale, esti un vasal de nota 10

Adevarul e ca Gherman se scrie cu G mare. E clar cine sunt cei care-i apreciaza articolele domniei sale.

scuze gogule,dar mi-am terminat de mult scolile. si ptr. cei ce ma condamna ca am aprobat articolul, sa stiti ca am scris exact ceea ce am simtit si nu dau socoteala nimanui.

un articol f. adevarat ca de atfel majoritatea pe care le scrie D-l gherman.

ghermane, iar iti dai singur raspuns la articole? sau ai pus-o pe dana s-o faca, nu mai lucreaza la Adevarul?

nu bre, si se cearta cu el insusi iar cat se duce la toaleta apare doamna Sabin la taste, sa o vezi pe aia ce Iredentista ii mai ceva ca unguraii ,tulai no!

Mare goz de om esti, sunt curios cine te pune sa faci asa manarii, pariez ca tu te-ai semnat Dana Gherman, Crezi ca este greu sa se afle cine esti? Poi daca esti JUPAN si esti as in ale "retoricelor suliti" sa te vad pe Facebook, loaza, sau da-ti cu parerea sub ce nume vrei, dar nu te lega de familia omului, gainarule!

nu tie rusine sa vorbesti asa despre nevasta celui pe care il lingi la COJONES?!

Sergiu dusu: soția mea nu a comentat nimic pe acest site. dar trebuie să știi că furtul de identitate e un furt ca oricare altul si se pedepseste ca oricare altul. in rest poti sa comentezi ceea ce consideri de cuviință, ai acest drept. ok? / până la familie sau te rad

esti penibil draga, de unde stii tu ce fac eu acasa?

Foarte potrivita exprimare. Cea cu rasul. Ca_ca_tul se rade dupa cum cei mai multi o stiu.):

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide