Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 02 Feb. 2013, 10:15
6
7618

Cu şefuţi, fără şefuţi, vremea tranziţiei trece. Ştiri

O sută cincizeci de maşini pentru o sută treizeci şi unu de sefi, şefuleţi şi şefuţi – asta la Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii. Apoi: trei sute de mii de euro şi o sută cincizeci de mii de lei – o mică avere a unui slujbaş la stat din Oţelul Roşu.

cu sefuti fara sefuti vremea tranzitiei trece.stiri
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Primii spun că maşinile alea noi le sunt musai-musai necesare – cum să meargă în control cu second-handuri? Cel din Oţelul Roşu spune că purcoiul de bani l-a făcut din vânzarea fânului şi a prunelor.

Între timp, un gorjean are pensia de cinci lei – a plătit la stat cât a fost zidar, însă neştiutor de carte fiind, omul nu are habar ce şi cum şi unde să ceară pensia - şi statul i-a retezat-o scurt: dă-mă în judecată.

Ştii, nici nu ştii ce să mai zici. România e o ţară săracă sau o ţară bogată? Atâtea limuzine pe cap de şef cred că n-au nici cele mai înstărite corporaţii din lume. Atâta mizerie pe cap de pensionar nici cele mai vai de mama lor ţări din lume nu cred că au.

Undeva, între extremele astea, suntem noi, ăia nici prea-prea nici foarte-foarte. Stăm şi suduim de jos în sus, tupilaţi în propria umbră şi cu ochii beliţi către stat. Pentru noi, modificarea Codului Fiscal nu mai e decât o obişnuinţă, ca atunci când te trimite nevasta să iei pâine. Nu ne mai mirăm nici când vreo mătuşă de la ţară ne roagă să-i ducem aspirină şi faşă sterilă, că tocmai s-a internat în spital.

Când mergem, sâmbete rare, la ţară, trece pe lângă noi tânguiala că nu merită să faci agricultură. La fel, stai la un cafei la fostul bufet şi şomerul din faţa ta e supărat că n-are cine munci pământul – şi iar nu te mai miri.

Apoi vii la oraş şi dai drumul la televizor şi o românie ciufută îţi intră în casă şi te dă de pereţi. Îţi ordonă să trăieşti cu toate spurcăciunile pe care un reporter cu surse le poate găsi: deci nu te mai miri că faci parte dintr-o planetă aparte: cu violuri, come alcoolice, curve trădate şi şpăguială la nivel înalt.

Înainte, când lumea era normală la cap, după strângerea mâinii, românii se întrebau: „ce mai faci?” Vremile alea s-au dus: se întreabă direct: „acuma unde eşti? Unde lucri?” - şi trec repede unul pe lângă altul ca şi cum ar trebui să ajungă undeva.

Îmi spunea – şi avea dreptate – Ioşka bacsi: Mă copile, baiu' mare în ţara asta îi că nimeni nu pare fericit. Nu râde nimeni – doar la bancuri sau cu suta de votcă în faţă. Odată am aşteptat pe cineva şi ăla întârzia şi am avut vreme să mă uit la uitătura trecătorilor: nu privesc nicăieri, n-au direcţie, nu poţi să dai pariu că ăla se uită la un lucru sau la altu' – ş-atunci am preferat să mă uit după maşini,

c-or ajuns mai faine decât oamenii.

Voteaza articolul
5 / 5 (27 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

fatalismul oriental, cuplat cu atotstapanitoarea lene orientala, basca vaicareala pur orientala, toate astea poarta un nume: Rrominia.

ROST… de Dan Puric

Când te desparți din vina ta, încerci o vreme să te lupți cu ireversibilul, îți dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă și renunți. Când te desparți din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înțelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas, și te chinui să pricepi ce n-a fost bine și unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum. La fel se întâmplă și atunci când te desparți de țara ta. Dezamăgit, înșelat, mânios, îndurerat. Nu ți-e usor s-o lași. Țara și mama nu ți le alegi. Te așezi pe celălalt mal al lumii și cauți răspunsul: ce s-a întâmplat cu țara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.

României i-a dispărut rostul. E o țară fără rost, în orice sens vreți voi. O țară cu oameni fără rost, cu orașe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, mașini și țoale fără rost, cu relații și discuții fără rost, cu minciuni și înșelătorii care nu duc nicăieri. Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul și credința.

Bătrânii. România îi batjocorește cu sadism de 20 de ani. Îi ține în foame și în frig. Sunt umiliți, bruscați de funcționari, uitați de copii, călcați de mașini pe trecerea de pietoni. Sunt scoși la vot, ca vitele, momiți cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privați prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde și bătute, asta au ajuns bătrânii noștri. Câini ținuți afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane. Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiți. O fonotecă vie de experiență și înțelepciune a unei generații care a trăit atâtea grozăvii e ștearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor.

Pământul. Care pământ? Cine mai e legat de pământ în țara aia? Cine-l mai are și cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei susține un program care se intitulează “Sufficiency Economy”, prin care oamenii sunt încurajați să crească pe lângă case tot ce le trebuie: un fruct, o legumă, o găină, un purcel. Foarte inteligent. Dacă se întâmplă vreo criză globală de alimente, thailandezii vor supraviețui fără ajutoare de la țările “prietene”. La noi chestia asta se numește “agricultură de subzistență” și lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca țăranii să-și cumpere roșiile și șoriciul de la hypermarketuri franțuzești și germane, că d-aia avem UE. Cântatul cocoșilor dimineața, lătratul vesel al lui Grivei, grohăitul lui Ghiță până de Ignat, corcodușele furate de la vecini și iazul cu sălcii și broaște sunt imagini pe care castrații de la Bruxelles nu le-au trăit, nu le pot înțelege și, prin urmare, le califică drept niște arhaisme barbare. Să dispară! Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.

Credinta. O mai poartă doar bătrânii și țăranii, câți mai sunt, cât mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de îmbrăcat, greu de dat jos, care trebuie împăturit într-un fel anume și pus la loc în lada de zestre împreună cu busuioc, smirnă și flori de câmp. Pus bine, că poate îl va mai purta cineva. Când or sa moară oamenii ăștia, o să-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu. Avem, în schimb, o variantă modernă de credință, cu fermoar și arici, prin care ți se văd și țâțele și portofelul burdușit. Se poartă la nunți, botezuri și înmormântări, la alegeri, la inundații, la sfințiri de sedii și aghesmuiri de mașini luxoase, la pomenirea eroilor Revoluției. Se accesorizează cu cruci făcute în grabă și cu un “Tatăl nostru” spus pe ju***EDITAT***te, că trebuie să răspunzi la mobil. Scuze, domnu’ părinte, e urgent. Fugim de ceva ca să ajungem nicăieri. Ne vindem pământul să facă ăștia depozite și vile de neam prost pe el. Ne sunăm bunicii doar de ziua lor, dacă au mai prins-o. Bisericile se înmulțesc, credincioșii se împuținează, sfinții de pe pereți se gândesc serios să aplice pentru viză de Canada . Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân și cu bani, cu care se mărită. Băieții noștri fură bancomate, joacă la pokere și beau de sting pentru că știu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinții noștri pleacă să culeagă căpșuni și să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct și cancer pentru multinaționalele lor, conduse de securiștii nostri.

Sună-ți bunicii, pune o sămânță într-un ghiveci și aprinde o lumânare pentru vii și pentru morți.

Apropo de mers acasa. Ai tai au taiat porcul,sa te scape de parizel cateva zile? Tuica de prune,iti dau eu,daca ai timp ,sa te opresti in Ludus sat.Dupa 25 de ani,ar fi placut sa ne intalnim.Daca ajungi acasa,fa-ti timp si urca la castel.Da-i o tura si gandestete! Acum o suta de ani,cand era rau,la voi era un Baron.Acum sunt cel putin o suta ,care o duc mai bine ca baronii.Lucrurile se schimba prea repede si oamenii nu vor sa-si plateasca starea.Pe vremuri, stramosi mei,nobilitatea o plateau cu viata.Era datorie si onoare.{nu ca in politie} Era un cod pentru cei care,un mileniu, nu sau fofilit.Am ramas prea putini sa mai putem schimba ceva,dar vorba omului,speranta moare ultima.

no vezi!?ashe c o duc mai bine amu ruminii de cind is unitzi in cuget si buget?
zi si mata;nu i mai bine cu o suta de baroni decit cu unu?si stai ashe;ca asta i d a nostu,din popor!

¨România e o ţară săracă sau o ţară bogată?¨
bogata domnule!bogata.ca de aia traiesc ruminii acolo

Apoi mai Sabine, daca una dintre masini se strica trebuie sa fie cateva de rezerva ca doar nu s-or plimba maretii sefi cu RATUC-ul nu ?

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide