Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 26 Mar. 2013, 09:56
38
17932

Citeşte un text extraordinar despre România de ieri şi de azi

Acest text circulă ca viral pe internet, distribuit în căsuţe de mail şi pe reţelele de socializare.

citeste un text extraordinar despre romania de ieri si de azi
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

“Era o vreme în ţara asta când cine termina liceul si intra la facultate era privit cu admiraţie şi i se spunea cu respect, "Domnul inginer sau Domnul profesor, sau Domnul avocat". Când unul dintre ei, la cam 10-15 ani de activitate, îşi dădea şi lua (dacă îl lua) doctoratul tot oraşul se uita la el ca la Dumnezeu.

Era o vreme în ţara asta când, dacă vedeai o maşină pe stradă, ştiai că cel care se află în ea a muncit ca să o cumpere sau este vreun boss de la partid. Mai târziu au apărut şi norocoşii câştigători la cecuri sau loz în plic, dar îi puteai număra pe degetele la o mână într-un judeţ. Şi mai era o categorie cu maşini, cei care lucrau în comerţ sau alimentaţia publică.

Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai pe cineva pe stradă între 8 şi 16, te gândeai că este în concediu, zile libere sau e bolnav săracu' om şi merge la doctor.

Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai un poliţist pe stradă mergeai liniştit să îi ceri o informaţie, sau daca voiai să te plângi de ceva, erai ascultat.

Era o vreme în ţara asta când dacă ajungeai la spital cu cineva şi trebuia operat, îţi era frică să vii cu o floare la asistente sau cu o cafea sau o sticlă de whisky la doctor, şi le mascai neîndemânatic - ca toată lumea - în ziar, sub haină convins că nu ştie nimeni ce e umflătura aia, de la piept. Când te întorceai fericit că nu te-a prins nimeni şi te întâlneai cu altul umflat în piept te uitai superior şi zeflemitor la el gândind "ia uite şi la fraierul ăla, merge cu sticla ascunsă la piept are impresia că eu nu ştiu că o duce lu' dom' doctor!"

Era o vreme în ţara asta când la şcoală, copiii mergeau în uniformă şi cum vedeai unul pe stradă în timpul orelor ştiai că "este unul din ăia de chiulesc sau nu le place şcoala" şi te uitai atent la el să vezi dacă nu e cumva copilul vreunui coleg de fabrică. Şi ce bătaie lua acasă dacă afla tac'so că a chiulit.

Era o vreme în ţara asta când abia aşteptai să te angajezi undeva, să îţi faci raport pentru locuinţă şi să aştepţi cu înfrigurare, dar cu temei, să ţi se repartizeze una, ca să te poţi însura, să te aşezi şi tu la casa ta, să îţi întemeiezi o familie. Dacă nu aveai, nu prea îţi ardea de însurătoare, că nu se uita nimeni la tine fără serviciu şi fără casă, că nu erai de viitor.

Era o vreme în ţara asta când băieţi deştepţi erau consideraţi cei care ştiau carte, dar să o citească, nu să o joace, făceau o facultate şi terminau primii. La ei se uita lumea cu admiraţie: "ăsta e a lu Ilie de la sculărie. A termenat primu' facultatea, l-au luat ăia la Bucureşti. Eheeeeeeeeeeee, o să ajungă mare, e dăştept."

Era o vreme în ţara asta când dacă te întâlneai cu un cunoscut pe stradă, te opreai bucuros să mai schimbi o vorbă, să mai auzi un banc, să te lauzi cu ce ai mai făcut sau să îi spui cum a fost în concediu la Mamaia, să te mândreşti că ai fost promovat sau ţi-a luat copilul la liceu, sau să îl inviţi peste o lună la ziua ta sau nunta copilului.

Era o vreme în ţara asta când veneai de la serviciu, băgai repede o ciorbă caldă în tine şi ieşeai în faţa blocului "la una mică cu băieţii". Una mică putea fi o minge, o ţâgară, o tablă, o bere, o şuetă, după priceperile fiecăruia, dar nu era unu' să nu facă "una mică" cu prietenii.

Era o vreme în ţara asta când mergeai liniştit pe stradă, nu îţi era teamă că te opreşte careva să te întrebe cât e ceasul sau de ce nu ai moţ la bască.

Era o vreme în ţara asta când lumea întorcea capul după militarii care treceau cântând sau în pas de defilare de la instrucţie, acolo unde aceştia erau nevoiţi să treacă prin oraş şi auzeai pe câte cineva spunând cu mândrie: "Uite mamă, trece armata".

Astăzi, în ţara asta, toată lumea termină liceul, ia bacalaureatul pentru că s-a dat lege să nu fie nici un analfabet fără bacalaureat, iar facultatea a devenit locul unde se pun la cale cele mai tari chefuri şi se adună puştoaice pentru "o linie".

Astăzi, în ţara asta, nu mai poţi merge pe trotuar pentru că nu mai ai loc de maşini parcate şi şoferi grăbiţi.

Astăzi, în ţara asta, străzile sunt pline de oameni care în nici un caz nu merg la serviciu, dar nici la doctor. Toată lumea e în concediu fără plată.

Astăzi, în ţara asta, când vezi un poliţist pe stradă te uiţi speriat să vezi pe cine urmăreşte sau îl ocoleşti să nu îţi dea vreo amendă - aşa, pentru că l-ai deranjat când te-ai uitat la el. De regulă unde e gâtuit traficul, vei găsi un poliţist în intersecţie, "fluidizând circulaţia".

Astăzi, în ţara asta, când mergi la spital, nu mai mergi cu sticla ascunsă sub haină. Când intri la medic în cabinet înainte de a da cu bună ziua trebuie să dai cu plicul. Nu mai vezi pe nimeni cu pieptul umflat toată lumea intră cu sacoşe burduşite. Nu se mai uită nimeni chiorâş, toţi paznicii ştiu că ai acolo feşe, vată, antibiotice, cearceafuri, dezinfectant, medicamente, analgezice, perfuzii, pungi cu plasmă pentru operaţie.

Astăzi, în ţara asta, când vezi copii de şcoală, te întrebi dacă merg la şcoală sau la discotecă, ţinuta este aceeaşi, machiajul la fel de strident, rucsacul din spate are un caiet şi laptopul, ipodul, "ifonul", sau tableta.

Astăzi, în ţara asta, tinerii nu mai au nevoie de serviciu ca să îşi întemeieze o familie, doar de bani de la babaci şi îşi întemeiază câte o familie pe săptămână fără acte, fără biserică, fără serviciu. Fetele abia aşteaptă să fie neveste sau nevestite la câte cineva, cine nu are câte un "my man" este ori urâtă cu crengi ori "tută".

Astăzi, în ţara asta, băieţi deştepţi sunt cei fără carte, care reuşesc să "se învârtă" sau sunt "băieţi de băieţi deştepti" care obţin bani uşor din "afaceri" cu fraierii. Cu cât păcăleşti sau furi mai mult, cu atât eşti mai deştept.

Astăzi, în ţara asta, când te întâlneşti cu un cunoscut pe stradă, îl ocoleşti ca să nu te întrebe cum o mai duci sau să nu îţi ceară bani cu împrumut sau să nu te invite la o nuntă.

Astăzi, în ţara asta, oamenii nu se mai întâlnesc în faţa blocului, le e ruşine să se întâlnească şi la gunoi, se uită fiecare pe geam să se asigure că nu e nimeni să se uite în gunoiul lui amărât sau să observe că nici câinii vagabonzi nu zăbovesc lângă resturile lui, pentru că nici oase nu mai sunt în gunoi. Cel mai mult oamenii stau ascunşi în casă sau pleacă "la ţară " de zilele onomastice, ca să nu se trezească cu invitaţi nepoftiţi. Nimeni nu mai zâmbeşte toată lumea circulă cu capul în jos de ai zice că toţi au pierdut câte un galben şi îl caută disperaţi. Te miri că nu se dau cap în cap.

Astăzi, în ţara asta, ieşi din bloc şi după doi paşi apare unul cu un cuţit sau un pistol ţi-l pune la gât şi te întreabă de ce te-ai însurat cu nevastă-ta, nu ştiai că era prietena lui?

Astăzi, în ţara asta, când lumea aude de armată întoarce capul pentru că "Aştia au tras în noi în '89 şi acum au pensii nesimţite".

Oare ce va fi mâine? Va mai fi ţara asta?”

Voteaza articolul
4.7 / 5 (101 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Kölcsönöket kínálunk minden célra.
Jelentkezzen be, és 2 munkanapon belül kapjon pénzügyi támogatást.
- Minimális hitelösszeg: 6,000.00 €
- A kölcsön maximális összege: 70.000.000,00 €
- kamatláb: évi 2%
nemzetközi kölcsön
* A befektető hitele
* Adósságkonszolidáció
Második jelzálog
* Üzleti hitelek
* Személyi kölcsönök
További információért kérjük, küldjön e-mailt:
Cég neve: BETTER WAY COMPANY
A cég e-mail címe betterwaycompany234@gmail.com
Vállalat NMLS ID: 3142798.

Megjegyzés: Kérjük, küldjön minden választ erre az e-mail címre: betterwaycompany234@gmail.com
Üdvözlettel,
jobb út cég ..................Kölcsönöket kínálunk minden célra.
Jelentkezzen be, és 2 munkanapon belül kapjon pénzügyi támogatást.
- Minimális hitelösszeg: 6,000.00 €
- A kölcsön maximális összege: 70.000.000,00 €
- kamatláb: évi 2%
nemzetközi kölcsön
* A befektető hitele
* Adósságkonszolidáció
Második jelzálog
* Üzleti hitelek
* Személyi kölcsönök
További információért kérjük, küldjön e-mailt:
Cég neve: BETTER WAY COMPANY
A cég e-mail címe jobwaycompany234@gmail.com
Vállalat NMLS ID: 3142798.

Megjegyzés: Kérjük, küldjön minden választ erre az e-mail címre: betterwaycompany234@gmail.com
Üdvözlettel,
jobb út cég ..................

CRED CA CEL CU COMENTARIUL IN LIMBA MAGHIARA A GRESIT RUBRICA SI ZIARUL.

iar eu cred ca dumneata esti din napoca nu din cluj

era o vreme cind ceausescu cel iubit a construit poporul rumin,a venit o vreme cind iliescu cel bun a salvat comunistii,a trecut si vremea lui constantinescu cel viteaz luptator cu securitatea,iar marele popor rumin traieste azi mindru alaturi de basescu cel cumplit si tovarasii sai de arme care lupta ptr inaltarea patriei pe noi culmi de civilizatie si progres

Era o vreme când eram intoxicaţi de tovarăşi şi tovărăşismele lor. Când nu aveai la ce să te uiţi la televizor şi te suiai cu ligheanu pe deal să vezi un meci.Când în magazine era nimic, şi străzile erau cenuşii de praf. Când băteai strada pentru că oricum nu aveai ce să faci. Când se întrerupea curentul ţi ne înghesuiam la lumânare, şi la o sobă improvizată. Când dormeam cu toţii într-o cameră, să mai adunăm ceva căldură. Şi ca şi în orice situaţie de criză, exista aparent o mai mare solidaritate, în acel egalitarism aparent. Când aveai bani făr -de valoare, şi nu aveai pe ce cheltui. Dar a fost o singură şi MARE diferenţă: eram mai mult sau mai puţin tineri. A fost tinereţea noastră, irosită şi sacrificată.Pe care nu ne-o dă nimeni înapoi!

nu realizezi ca majoritatea a ceea ce e scris mai sus nu are absolut nici o legatura cu politica? nu e un text care sa desemneze castigatorul intre comunism si democratie, intre Ceausescu si Iliescu+Basescu; e o comparatie intre oamenii de atunci si cei de azi, un avertisment asupra degradarii naturii omului. putem sa fim ca inainte, trebuie doar sa avem o minte deschisa si sa nu mai fim asa de rai, pentru ca da.. suntem foarte rai.

calin, you have to pass the standard test: what is the missing letter in the following sentence?
GO FU*K YOURSELF

...in tara asta cand asteptai multi ani cu toti banii platiti ca sa primesti fara pretentii sau negocieri o nenorocita de Dacia.
Era o vreme in tara asta cand plateai 3 zile un "asteptator la PECO" sa-ti cumpere nenorocita portie lunara de carburant auto.
E. o v. i. t. a. cand, dupa doar 3 zile la coada de la PECO, nemaipomenita ta masina trecea ca un soare pe strazile intunecate ale orasului. ( tot al doilea farsit de saptamana si asta doar cand se topea zapada pana la cecul polar)
E. o v. i. t. a. cand am preferat riscul de a fi impuscat pe Dunare vietii alaturi de imbecilizatii mei compatrioti. Regret doar ca n-am avut destul curajul s-o fac cu multi ani inainte de 1985.

nu realizezi ca majoritatea a ceea ce e scris mai sus nu are absolut nici o legatura cu politica? nu e un text care sa desemneze castigatorul intre comunism si democratie, intre Ceausescu si Iliescu+Basescu; e o comparatie intre oamenii de atunci si cei de azi, un avertisment asupra degradarii naturii omului. putem sa fim ca inainte, trebuie doar sa avem o minte deschisa si sa nu mai fim asa de rai, pentru ca da.. suntem foarte rai.

Incearca sa-ti imaginezi ce mentalitate ar fi avut romanii de azi daca nu trecea tavalugul bolshevic peste ei si mai ales tavalugul idiotilor romani pusi de bolshevici sa conduca tara asta.

curaj n loc de curajul
(after 25 years in the US I'd like to see any of you spell Romanian. As a matter of fact americans don't even make such a big fuss about spelling as Romanians do with their little precious and tottaly local language)

Inculti galagiosi ( aia care se intreaba daca nu cumva l-a scris Gherman ) si hoti patentati ( aia care publica un text fara sa spuna de unde l-au furat ) ; ca de cerut voie n-au cerut , n-aveau cum .

TEXTUL ESTE AL LUI MARIN SORESCU ( spre ciuda unora , scriitor roman din Oltenia )

Uite textul original

" Era o vreme, în ţara asta...de Marin Sorescu (1936 - 1996)

Era o vreme când singurele sirene pe care le auzeam erau cele de dimineaţa şi de la ora 15 când la Electro sau Oltcit se anunţa începutul sau sfârşitul unei zile de muncă.
Era o vreme în ţara asta când cine termina liceul si intra la facultate era privit cu admiraţie şi i se spunea cu respect, "domnul inginer sau domnul profesor, sau domnul avocat. Când unul dintre ei, la cam 10-15 ani de activitate îşi dădea şi lua (dacă îl lua) doctoratul tot oraşul se uita la el ca la Dumnezeu.
Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai o maşină pe stradă ştiai că cel care se află în ea a muncit ca să o cumpere sau este vreun boss de la partid. Mai târziu au apărut şi norocoşii câştigători la cecuri sau loz în plic, dar îi puteai număra pe degetele la o mână într-un judeţ. Şi mai era o categorie cu maşini, cei care lucrau în comerţ sau alimentaţia publică.
Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai pe cineva pe stradă între 8 şi 16, te gândeai că este în concediu, libere, sau e bolnav săracu om şi merge la doctor.
Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai un poliţist pe stradă mergeai liniştit să îi ceri o informaţie, sau daca voiai să te plângi de ceva, erai ascultat.
Era o vreme în ţara asta când dacă ajungeai la spital cu cineva şi trebuia operat, îţi era frică să vii cu o floare la asistente sau cu o cafea sau o sticlă de whisky la doctor, şi le mascai neîndemânatic -ca toată lumea - în ziar, sub haină convins că nu ştie nimeni ce e umflătura aia, de la piept. Când te întorceai fericit că nu te-a prins nimeni şi te întâlneai cu altul umflat în piept te uitai superior şi zeflemitor la el gândind "ia uite şi la fraierul ăla, merge cu sticla ascunsă la piept are impresia că eu nu ştiu că o duce lu dom doctor. !"
Era o vreme în ţara asta când la şcoală, copiii mergeau în uniformă şi cum vedeai unul pe stradă în timpul orelor ştiai că "este unul din ăia de chiulesc sau nu le place şcoala" şi te uitai atent la el să vezi dacă nu e cumva copilul vreunui coleg de fabrică. Şi ce bătaie lua acasă dacă afla tacso că a chiulit.
Era o vreme în ţara asta când abia aşteptai să intri în câmpul muncii, să te angajezi undeva, să îţi faci raport pentru locuinţă şi să aştepţi cu înfrigurare, dar temei, să ţi se repartizeze una, ca să te poţi însura, să te aşezi şi tu la casa ta, să îţi întemeiezi o familie. Dacă nu aveai, nu prea îţi ardea de însurătoare, că nu se uita nimeni la tine fără serviciu şi fără casă, că nu erai de viitor.
Era o vreme în ţara asta când băieţi deştepţi erau consideraţi cei care ştiau carte, dar să o citească, nu să o joace, făceau o facultate şi terminau primii. La ei se uita lumea cu admiraţie: "ăsta e a lu Ilie de la sculărie. A terminat primul facultatea, l-au luat ăia la Bucureşti. Eheeeeeeeeeeee, o să ajungă mare, e dăştept"
Era o vreme în ţara asta când dacă te întâlneai cu un cunoscut pe stradă, te opreai bucuros să mai schimbi o vorbă, să mai auzi un banc, să te lauzi cu ce ai mai făcut sau să îi spui cum a fost în concediu la Mamaia, să te mândreşti că ai fost promovat sau ţi-a luat copilul la liceu, sau să îl inviţi peste o lună la ziua ta sau nunta copilului.
Era o vreme în ţara asta când veneai de la serviciu, băgai repede o ciorbă caldă în tine şi ieşeai în faţa blocului "la una mică cu băieţii". Una mică putea fi o minge, o ţâgară, o tablă, o bere, o şuetă, după priceperile fiecăruia, dar nu era unu să nu facă "una mică" cu prietenii.
Era o vreme în ţara asta când mergeai liniştit pe stradă, nu îţi era teamă că te opreşte careva să te întrebe cât e ceasul sau de ce nu ai moţ la bască.
Era o vreme când lumea întorcea capul după militarii care treceau cântând sau în pas de defilare de la instrucţie, acolo unde aceştia erau nevoiţi să treacă prin oraş şi auzeai pe câte cineva spunând cu mândrie"uite mamă, trece armata".

Astăzi din două în două ore se aud sirenele celor de la ambulanţă, de la smurd, sau de la pompieri care anunţă începutul unei nenorociri sau sfârşitul unei vieţi sau destin.
Astăzi, toată lumea termină liceul, ia bacalaureatul pentru că s-a dat lege să nu fie nici un analfabet fără bacalaureat, iar facultatea a devenit locul unde se pun la cale cele mai tari chefuri şi se adună puştoaice pentru "o linie".
Astăzi nu mai poţi merge pe trotuar pentru că nu mai ai loc de maşini staţionate şi şoferi grăbiţi.
Astăzi străzile sunt pline de oameni care în nici un caz nu merg la serviciu, dar nici la doctor. Toată lumea e în concediu fără plată.
Astăzi când vezi un poliţist pe stradă te uiţi speriat să vezi pe cine urmăreşte sau îl ocoleşti să nu îţi dea vre-o amendă aşa, pentru că l-ai deranjat când te-ai uitat la el. De regulă unde e gâtuit traficul, vei găsi un poliţist în intersecţie, "fluidizând circulaţia".
Astăzi când mergi la spital, nu mai mergi cu sticla ascunsă sub haină. Când intri la medic în cabinet înainte de a da cu bună ziua trebuie să dai cu plicul. Nu mai vezi pe nimeni cu pieptul umflat toată lumea intră cu sacoşe burduşite. Nu se mai uită nimeni chiorâş, toţi paznicii ştiu că ai acolo feşe, vată, antibiotice, cearceafuri, dezinfectant, medicamente, analgezice, perfuzii, pungi cu plasmă pentru operaţie.
Astăzi când vezi copii de şcoală, te întrebi dacă merg la şcoală sau la discotecă, ţinuta este aceeaşi, machiajul la fel de strident, rucsacul din spate are un caiet şi laptopul, ipodul, ifonul, sau tableta.
Astăzi tinerii nu mai au nevoie de serviciu ca să îşi întemeieze o familie, doar de bani de la babaci şi îşi întemeiază câte o familie pe săptămână fără acte, fără biserică, fără serviciu. Fetele abia aşteaptă să fie neveste sau nevestite la câte cineva, cine nu are câte un "ma man" este ori urâtă cu crengi ori "tută".
Astăzi băieţi deştepţi sunt cei fără carte, care reuşesc să "se învârtă" sau sunt "băieţi de băieţi deştepti" care obţin bani uşor din "afaceri" cu fraierii. Cu cât păcăleşti sau furi mai mult, cu atât eşti mai deşţept.
Astăzi când te întâlneşti cu un cunoscut pe stradă, îl ocoleşti ca să nu te întrebe cum o mai duci, sau să nu îţi ceară bani cu împrumut, să nu te invite la o nuntă.
Astăzi oamenii nu se mai întâlnesc în faţa blocului, le e ruşine să se întâlnească şi la gunoi, se uită fiecare pe geam să se asigure că nu e nimeni să se uite în gunoiul lui amărât sau să observe că nici câinii vagabonzi nu zăbovesc lângă resturile lui, pentru că nici oase nu mai sunt în gunoi. Cel mai mult oamenii stau ascunşi în casă sau pleacă "la ţară" de zilele onomastice, ca să nu se trezească cu invitaţi nepoftiţi. Nimeni nu mai zâmbeşte toată lumea circulă cu capul în jos de ai zice că toţi au pierdut câte un galben şi îl caută disperaţi. Te mir că nu se dau cap în cap.
Astăzi ieşi din bloc şi după doi paşi apare unul cu un cuţit sau un pistol ţi-l pune la gât şi te întreabă de ce te-ai însurat cu nevastă-ta, nu ştiai că era prietena lui?
Astăzi când lumea aude de armată întoarce capul pentru că "ăştia au tras în noi în 89" şi acum "au pensii nesimţite".
Oare ce va fi mâine ? Va mai fi ţara asta ?
"

serios ? Sorescu ? care a murit in '96 si a scris despre laptopuri si tablete ? imi pare rau, dar analiza zilei de "astazi" nu are cum sa fie cel tarziu din 96. ofera tu sursa de esti asa rapid sa tai cu toporu'

Am avut un cumnat Sorin Ionescu. seamana? Atata prostie cat am vazut "pogorata" pe romani n-am mai vazut niciunde. Ce bine ca Sorescu a facut-o publica.

Daca te ducea mintea ziceai " Sorin Marescu " , ar fi fost mai pe aproape....
Da' nu te duce .

P.S. Iarta-ma ca te intreb : tu esti asa , idiot de mic ori te-ai imbolnavit mai tarziu ??

suna frumos articolu asta , nu mai conteaza cine l-a scris. numai ca se vede de la oposta caceste scris de un comunist sau neo. 1. dupa ce terminai ofacultate, si ajungeai nustiu ce,...ing. dr. av. ,,, nu t-i se spunea nici decum domnule ing. d-le dr. sau d-le av. ,, ci tovarase.poate am dreptate. politistului de pe strada i se spunea militean.nu??? in rest totul ar fi perfect ,dar faci prea mare aluzie la avantajele regimului comunist..dar nu spui ca de fapt cum vede toata lumea ,tot ei ne conduc.daca va mai fi tara asta ??? asta depnde de noi .pana nu-i dam pe toti imputitii astea de securistri comunisti si lingaii lor jos, osa suferim inca mult si bine

iata o confirmare perfecta a ideii ca anticomunist azi = sfertodoct "jmeker" si tupeist.

...clujean from some other place..:)

era o vreme cand leul era echivalat in aur ! era o vreme cand eram granaru europei!era o vreme cand faceam cele maiu tari locomotive!era o vreme cand eram ,,petrolul europei! era o vreme cand aveam REGE!astazi ,dupa ce au fost comunisti cu securitatea(in vremea de care spui mai sus in articol)era exact ca acum.....ba PEDELIST IMPUTIT! TOT COMUNISTI AU FOT SI ATUNCI SI ACUM!!
acum in transilvania securisti -comunisti,distrug orice relatie etnica,cu orice mijloace!PEDELISTILOR(comunisti-securisti) ASTA NU E NORMALITATEA PE CARE O DORIM,scarbelor............................

desigur, eram granarul Europei cu productii de 800 kg/ha, in vreme ce taranul roman manca paine doar duminica, in rest mamaliga era la putere (stiu asta de la bunici, care au fost, atentie, chiaburi!); era o vreme cand exportam petrol, ca noi n-aveam la ce-l folosi! era o vreme cand nu aveam Securitate, ci Siguranta (din ale carei cadre s-a format apoi Securitatea); aveam un rege care, ca sa-i fie lui bine, a ales sa ne sacrifice pe noi; sa continui?

ba pedelist idiot !DIFERENTA era ca prostul era prost ,dar la locul lui! pe cand la comunisti si in zilele noastre ,PROSTUL CONDUCEA SI CONDUCE ROMANIA! prosti si hoti ,cu 9 facultati si mastyerate la 30 de ani .................iti mai aduci aminte cu drag,ba lauza pedelista,de ELENA CEAUSESCU .....multiplica cu 1000 in zilele noastre,loser..............

Arpad, eu citeam comentariile tocmai din cauza ta, m-a amuza foarte tare dobitocenia ta, iar de cand nici Gigi Becalii nu spune lucruri trasnite, eram nevoit sa citesc ce scrii tu, de plictiseala. Insa de cateva zile nu mai esti in forma, tot te plangi dupa Gherman, pari cam slabit si palid, ori esti bolnav (racit, nu alta), ori esti indragostit de el... In singuratatea ta singua sursa de lumina era editorialul lui Gherman, iar acum si el te a tradat, lasindu-te in mizeria ta de zi cu zi. Daca tot esti obsedat de el, de ce nu ii trimiti o vedere, un buchet de flori (trandafiri, doar esti psd-ist) sau daca esti foarte hotarat, eventul o cerere de casatorie. Toate cele bune, nu uita sa-ti iei medicamentele... PS: Ne inviti si pe noi la cununie?

Archívum
publicisztika
2012.01.10. | 09:20 Nesze neked dák elmélet! – Dr Kazár Lajos: Kérdések a
román történészekhez
9928 93
Nesze neked dák elmélet! Érdekes kérdések. Ezt a kérdéskört akár még bővíteni is lehetne...
Tehát kik is voltak azok a dákok? És kik azok a románok és honnan jöttek?
Dr. Kazár Lajos (Australian National University, Canberra):
Kérdések a román történészekhez
- 1. Feltételezve, hogy az oláhok/románok állandó lakosai voltak azon földnek, melyet ma
Erdélynek hívnak, s ahonnét a római telepeseket és légiókat Kr. u. 270 körül kivonták, és
tekintve, hogy a rómaiakat ott követő népek: a gótok, hunok, gepidák, avarok, bolgárok mind
elsöprődtek a népvándorlás sodrában, miközben – a dákó-román elmélet követői szerint – az
oláhok/románok „dákó-román" elei ugyanott „barlangokban élve" megmaradtak, jó lenne tudni,
pontosan mely barlangokban élték túl észrevétlenül a háborúkkal teli hat évszázadot a magyar
honfoglalásig?
És hol vannak az idevágó régészeti bizonyítékok: hálófülkék, edénytöredékek és egyéb
háztartási eszközök, szemétdombok és más leletek, amelyek tanúsítják a „dákó-román"
tömegeknek ilyen barlangokban folytatott állandó életét? (U.i. ilyen leleteket még nem talált
senki).
- 2. Minthogy a dákó-román elmélet követői azt állítják, hogy az oláhok/románok a IV. vagy V.
században vették fel a kereszténységet a ma Erdélyként ismert földön, tudni szeretnénk az
oláhok/románok „dákó-román" őseinek olyan lehető alko tásairól, amelyek jól rejtett barlangokban
fennmaradhattak volna, például – vallásos alkotások az állítólagos megkeresztelkedés előtti
időszakból; – vallásos alkotások a megkeresztelkedés és az oláhoknak/románoknak a Magyar
Királyság okmányaiban a 13. század elején először történt említése között. Különösen
érdekelnének bennünket feliratok (akár dák, akár latin nyelven az első időszakból és latin vagy újlatin
nyelven a másodikból) barlangtemplomok falain, sírköveken vagy egyéb kultikus tárgyakon?
U.i. a római civilizáció ilyen tanújelei nem hiányoznak más területeken, amelyek valaha a rómaiak
birtokai voltak.
- 3. Mi a magyarázat arra, hogy az oláhok/románok nyelvében Erdélynek sem a dákoktól
származó neve (ha ilyen egyáltalán volt), sem a tartomány római neve (Provincia Dacia) nem
maradt meg? Miért volt szükséges az oláhok/románok őseinek az ómagyar Erdei nevet
kölcsönözniük, amit némi hangtorzítással mindmáig Ardeal-nak neveznek?
- 4. A 19. században élt Alexandra de Cihac román nyelvész elemzése szerint (Dictionnaire
étymologique de la langue roumainé) a román nyelv szókincse akkor a következő összetételű
volt:
45,7% szláv , 31,4% latin , 8,4% török , 7,0%
Forrás: Erdélyi Magyarság,
1992., február
görög , 6,0% magyar , 0,6% albán , és valamelyes ismeretlen eredetű, de dák eredetű egy sem.
Hol vannak a dák maradékok?
- 5. Mivel lehet magyarázni, hogy számos, feltűnően közös vonás van az albán és a román
nyelvben? A történettudomány nem tud arról, hogy az albánok elei Erdélyből vándoroltak volna a
történelmi Albánia területére, viszont Albánia szomszédsgában már a 10. században nagy
terjedelmű oláh (vlach) szállásterületek léteztek. Arumun és Megleni románok ma is élnek ott
jelentős számban.
- 6. Miért volt az oláhok/románok liturgiája (egyházi szertartási nyelve) Erdélyben még a 19.
században is szláv (tehát sem latin, sem görög, de még oláh/román sem), és miért volt az
oláh/román papság olyan sok tagja évszázadokon át szerb vagy bolgár eredetű?
- 7. Mi a magyarázat arra, hogy a rómaiak állítólagos leszármazottai között még a papok is nem a
latin írást, hanem a cirillt használták még a 19. században is? Ha az oláhok/románok dákó-román
ősei a tőlük elvárható latin betűket később cserélték fel a cirillel -amely csere nem történhetett a
9. század közepe előtt (mert korábban cirill írás nem létezett) -, akkor miért történt ez a csere
Erdélyben, a Magyar Királyság területén, ahol semmilyen más népcsoport nem használt cirill írást
a törökök elől menedéket kérő szerbek és oláhok előtt? Mi értelme lett volna egy ilyen cserének
Magyarországon?
- 8. A Regestrum Varadiense (Váradi regesztrum) nagyváradi püspökségnek isten ítéletek pere
egész Kelet-Magyarországra kiterjedő illetékességi területén 1205 és 1238 között lefolyt perekre
vonatkozó hivatalos feljegyzéseit tartalmazza, melyekből kb. 600 helységnevet és kb. 2.500
személynevet gyűjtöttek ki. Egyik lista sem tartalmaz egyetlen olyan nevet sem, mely oláh/román
eredetű volna. Mennek a magyarázata?
- 9. Mi a magyarázata annak, hogy az állítólag dák és római ősöktől származó oláhok/románok -
jóllehet a dákoknak voltak megerősített városaik, a rómaiak pedig messze földön híresek voltak
nagyszerű városok építéséről – egyetlen város nem létesítettek Erdélyben, sem a magyar
honfoglalás előtt, sem azután? Mi több: az oláh/román nyelvben az órás (város) szó az ómagyar
waras kölcsönzése?
- 10. Erdély településtörténete azt mutatja, hogy a 13. század végén 511 falunévből csak 3 volt
oláh/román eredetű. Talán csak a 13. században kezdtek az oláhok/románok Erdélybe
bevándorolni?
- 11. Mi az oka annak, hogy Erdélyben egyetlen folyó vagy nagyobb patak neve sem oláh/román
eredetű?
Archív cikkekhez nem írható hozzászólás!
Ákos írta (2012-01-16 21:37:10)
Zseniális a hozzászólása, kedves Johannes. S ami vérlázító és szomorú, s amitől ökölbe szorul az ember
keze, hogy pontosan ilyen stílusú agyrém indokok miatt kapták meg Erdélyt, Partiumot, stb. S képes egy
nép (oláh) ilyen aljas hazugságban élni. A szellemi színvonaluk a kerti wc legalsó rétege alatt van. S a világ
ezt hagyja. S az igazság csak ilyen fórumokon bukkangat fel... Amúgy, van erről egy kiváló Youtube videó,
angolul. Ha még fent van. Nem ártana terjeszteni.
Johannes írta (2012-01-16 00:11:07)
Alább pontokba szedve a helyes és tudományos válasz:
1.Helyesbítés:
Ők itt voltak, nagyon tudatos környezetbarát életformát folytatva, nem pingáltak semmit a falakra, a
"háztartási hulladék pedig a "szelektív és újrahasznosítás gondolata mentén lett (újra)felhasználva, ezért
nem találtak nyomokat a bunkó régészek.
2.Helyesbítés:
A dák nyelv a világ legősibb nyelve, a tudósok mai dolgoznak a kibogozásán. S ha nem hallott volna a dák,
ill. az oláh gótikáról, reneszánszról vagy barokkról, sajnálom. Miért nem járt abba az iskolába ahol ezeket a
mai napig tanittyák!!
Másik lehetséges feltételezés: a rómaiak annyira barbár nép volt, hogy ami útjukba került mindent
összetörtek. Még az utókornak címzett leleteket is! Milyen pechesek ezek a régészek?
3.Helyesbítés:
Ha azér lelkem, mer a fátó nem látták a zerdőt!
4.Helyesbítés:
Lásd a 2. pont alatti helyesbítés első mondatát! A többi mind hazugság soviniszta kitalálás.
5.Helyesbítés:
Nem csak a vonásokat, de húzásokat is kell nézni. Ez a történelem egyik legnagyobb húzása, amit
próbálnak elhitetni magukról a az eredetük kitalálóik. Pedig könnyen meglehet, hogy innen vándoroltak
telente melegebb éghajlatra (= tránszhumáncá, tránszfögöráson át, tránszba esni stb. szavak eredete)
6.Helyesbítés:
Mert elszlávosították ezeket az eredeti dákokat a pofátlan nemzetek. S most megmutatják ők, ki a legény a
gáton! S bátran lépnek előre! Egymás után!
7.Helyesbítés:
Az, hogy titkosírás formában terjesztették kultúrájukat, majd legyen dolguk a tudósoknak, bogozzák ki, ha
tudják az eredet fonalát! (Ariadne fonala)
A másik, argumentum, most találtak egy II.sz.-beli cirill betűs személyazonossági igazolványt, Dajkovicsiú
ős űkapjától származik, az egyik frissen feltárt és épen maradt határátkelőbódé romjai alatt!!
8.Helyesbítés:
Mert minden nevet vagy lefordítottak magyarra, vagy álnév alatt bujkéltak a hegyekben!
9.Helyesbítés:
Tévedés kérem, a rómaiak csak bele ültek a kész építményekben, lefordították az összes szöveget dákról
latinra. És az órás szó nem várost jelent, hanem kézművességet, hisz az első pontos időjelzés is tőlük
származik. Ezért van minden templom tornyukon óra!!
10.Helyesbítés:
A többit kíméletlenül mind magyarosították a "bévonulók.
11.Helyesbítés:
Há me, a víz fojéékony és így eefojt az a lehetőség is vélle!.
moderátor írta (2012-01-15 20:14:30)
nyárádi írta (2012-01-15 20:09:37): a témához szóljon hozzá, ne a beírókhoz!
g.janos írta (2012-01-15 19:19:46)
A feltett kérdések mind logikusak de nem ujak.A dako-román kontinuitás hamis elmélete fedezte és fedezi a
románok terület rablásait.És sajnos sikerrel. Még joval Erdély elvesztése,az első világháború elött, voltak
magyar történészek,akik időben foglalkoztak ezzel a témával és felhivták a politikusok figyelmét a dákoromán
törekvések veszélyeire. Ilyen volt Jancsó Benedek is. Ismertebb munkái:
-A dakoromanizmus és a magyar kulturpolitika -1893-ben
-Szabadságharcunk és a dako-román törekvések-1895-ben
-A román nemzeti törekvések története és jelenlegi állapota -1896-ban
Jancsó Benedek az 1896-ban kiadott könyvének előszavában a kövekező gondolatokat irta:
" A román nemzetiségi kérdés történet-politikai monográfiáját akartam megirni,hogy a gyakorlati politikus és
az államférfiu cselekvésének előzetes elméleti alapjait lerakjam.Meggyőződésem,hogy a román nemzetiségi
kérdést a történelni és elméleti rész tisztába hozatala nélkül megoldani nem lehet...,
Ha sikerül konyvemnek a magyar államférfiakat és a történetirókat meggyözni,hogy a nemzetiségi
mozgalmak részletes és mélyreható ismerete nélkül magyar nemzeti történelmet sem csinálni,sem irni nem
lehet,célomat elértem és fáradságom jutalmazva lesz..."
A fenti sorokat és intelmeket irta 1896-ban....,figyelembe vették vagy nem...Döntések és határvonalak
huzogatása...Most 2012-ben ,most már forditott helyzetben,ugy érzem leirt szavai most is
érvényesek,aktuálisak,ha fülekre és cselekvő politkusaink is lennének.
ex Kalib úr írta (2012-01-14 18:57:07)
Ez úgy lehet tisztelt Tibor, hogy Kolozsváron, de legalább is a közepén, akárhol ás valaki, mindenütt római
kori romok vannak. Ez van.
Tibor írta (2012-01-14 18:27:46)
Egy újabb felmerülő kérdés: az érintett 13., 14. századi építészek, hogy a csudába lehettek olyan ostobák,
hogy a kolozsvári Szent Mihály templom alapját egy római kori épületre helyezték rá? SRI-s és Funar-féle
válaszokat nem fogadok el.
szittya írta (2012-01-13 23:33:08)
Igen, mióta kelemen hunyorog bukurestiben.
tóducz endre írta (2012-01-13 23:29:54)
Kedves lovas a hunok is mi voltunk, de most a hunyók vagyunk.
lovas írta (2012-01-13 22:55:38)
Egykutya, kedves Miccs. A hunok is mi voltunk.
Mitetelu Ladislau írta (2012-01-13 22:44:58)
"gheraldi"-nak üzenem:Aquileia-t a hunok pusztították
el nem a magyarok,ne essünk olyan hibába mint a románok!
jano írta (2012-01-13 15:45:12)
Önnek semmi köze az SRI-hez? Ja persze :)
Akkor mit keres itt románként egy tiszta magyar hírportálon? Ne vicceljen kérem. Mondja meg az igazat!
Nincs abban semmi rossz ha esetleg megbízták a hatóságok valamivel!
Aladár írta (2012-01-13 15:27:55)
Kedves ex úr!
Ez nem bátorság kérdése. Én személy szerint zsigerből gyűlölöm a volt és jelen szekusokat. Megvan a
személyes és családi okom is rá, ártottak eleget nekünk. Abba a bizonyos társaságba is csak véletlenül
"keveredtem".
DarkLord írta (2012-01-13 14:44:00)
Ők találták fel a biliárdot is, mert volt dákójuk!
GyL írta (2012-01-13 14:07:20)
Kedves hozzászólók,
Kétségem nincs afelől, hogy néhány román elismeri a tényt, hogy ez a dákelmélet afféle kreált román
történelem alappillére. De köztudott hogy a románok sokkal jobban tudtak érvelni mint bármikor a magyarok.
Ezért is merem kijelenteni nyugodtan hogy a románok (pl. politikusok) mindig jobban tudtak érvelni mint
bármely más népé (függetlenül attól hogy igazat mondanak vagy sem). Félreértés ne essék, nem azt várom
hogy majd a román történészek erre olyan választ adnak mely elfogadható lenne, de szerintem maga az
érvelés módja minden bizonnyal érdekes lesz, ha egyáltalán lesz válasz. Ja és mégvalami... A fenti cikkből
nem derült ki maga a kérdéssorozat feltevésének hivatalossága, hogy konkrétan elküldődött-e "neves"
román történészekhez, vagy akár nyílt levél formájában. Mert ha igen csak akkor lenne várható esetleges
"hivatalosnak mondható válasz".
ex Kalib úr írta (2012-01-13 13:59:45)
Kedves Aladár!
Bátor ember lehet! Én nem biztos, hogy le mernék ülni sörözni egy SRI-ssel. :-)
Aladár írta (2012-01-13 11:55:40)
"Fiúk, rossz hírem van! Nekünk románoknak semmi közünk a dákokhoz!".
Néhány pohár sőr elfogyasztása után ezt mondta egy ismerősöm, aki történelmet végzett és évek óta a sri
alkalmazottja. És nem ő volt az első román, akitől ilyesmiket hallottam.
Tehát ne izguljon kedves GyL, ők is tudják, csak nem akarják elismerni a hazugságokat.
ex Kalib úr írta (2012-01-13 11:41:24)
Tisztelt Gyl.!
Ami a cikkben meg van fogalmazva, azok nem egyéb, mint kérdések. nos, az is igaz, hogy jól kérdezni is
tudni kell. Nem éppen mindenre, de a román történészek válaszait is ismerem némelyikre.
Sajnos román őstörténettel alig foglalkoztam, éspedig két okból:
1. Veszélyes. Sokkal veszélyesebb, mint a magyar. Van ugyan véleményem, méghozzá jobb mint soké
innen a fórumról, de még így is veszélyes, és még akarok élni. Tudja, még van némi elintéznivalóm ezen a
földi világon.
2. Sajnos nem tudok se ógörögül, se ószlávul. Ez a két nyelv pedig feltétlenül szükséges, ha az ember a
román őstörténetet a forrásainál akarja tanulmányozni. a magyarral sokkal könnyebb a helyzet, mert a
magyarság az Ural-Altáj vidékén eredett, vagyis a mai orosz és a mai török nyelvű területeken. ezek pedig
mindkét nép szerzői, használják az angol nyelvet. (Kyzlaszov, Zakiev, Bajcsorov, stb.)
Mindennek ellenére, csak a vita színvonalának emelése céljából közlöm a mai román álláspontot, egy
kérdésre vonatkozólag:
A román nyelv albán eredetű részéről (szavak, struktúrák, szokások) a román szerzők mai véleménye az,
hogy valamikor régen az albánok sokkal nagyobb területen éltek, mint ma. Így lehettek nyelvi szomszédok.
Talán nem írnám le az ellenbizonyítást is, csak mondjuk annyit, hogy akkor nem fértek volna el a térképen a
többi népektől.
Én a részemről igen jónak találom a témában Schütz István egyetemi jegyzetét, amelynek címe: Fehér
foltok a Balkánon.
Persze, előtanulmányok nélkül kissé nehéz olvasmány. Tisztelettel
GyL írta (2012-01-13 11:08:59)
Üdv mindenkinek! Ez mind jó és szép ami le van írva a cikkben. Amire én igazán kiváncsi lennék az az amit
a román történészek válaszolnak ezen kérdésekre. Remélem az erdély.ma követi az eseményeket és egy
olyan cikket is megjelentet ami arról fog szólni hogy "Íme a válaszok!"
Tisztelettel
Várközi írta (2012-01-13 10:24:40)
Nem régen, a hivatalos román TV -ben, felmutattak egy rozsdás késpengét, a szaki ezzel azt bizonyította,
hogy a dákoknak hajdanán, már sebész orvosuk volt, sőt sebészetük is volt. Bizony igen civilizáltak lehettek
ezek.
m.l. írta (2012-01-12 19:58:04)
A dáko-román eredetet a románság többsége nem hiszi. Iorga is tudta, hogy nem igaz, de azt is, hogy a
románság érdeke az volt, hogy hirdesse. Daicoviciut, gyermek korában még Szilárdnak szólítottak és a pesti
rokonainak bevallotta, hogy ő se hiszi.
A román politikusok megtagadnak több százezer románt( vlahat), kik a Dunától délre élnek, mert
veszélyeztetik az elméletet.
Mit nyerünk mi magyarok, ha tudjuk és mondjuk, hogy nekünk van igazunk?
Gyakran ők is tudják és ezért ütnek.
.
ghelardi írta (2012-01-12 19:09:40)
Sajnos olyan kevesett tudunk Erdely korai kozepkorarol
9. ez jo kerdes, azt mondjak a magyarok pusztitotak el, de en lattam mar osmagyaroktol elpusztitott varost
(Aquileia), nagyon szep okori romok vannak ott, sajnaltam is hogy elpusztitottuk, na de ugy nez ki egy
elpusztitott varos
10 szerintem a Bolgar Birodalom bukasa uta, amelyikbe vlahok meg vezeto helyzetben is voltak es igy nem
kellene szembenezniuk azzal hogy 600 evig barlangba eltunk es meg egy bilit sem alkottunk. S ez a 7-es
kerdesre is vallasz mert hat Ciril es Metodius valla forditasat vettek at es megtartottak. Amugy Cirill es
Metodius meg a magyarok bejovetele elott mukodtek egesz Kelett Europaban.
11. Oszt ne haragudjon meg senki de en azt nem ertem hogy a Kukullo neve romanul miert szlav hangzasu
(Tarnave) ez a nev ott van a Veliko Trnovoba meg Cehorszagba is, valami fontosat jelent. Nehogy mar
aztan a bolgarok jojjenek hogy az az ovejuk
dr.rodika írta (2012-01-12 18:49:36)
az a sunyisag is van benne hogy hat mivel got, gepida es szlav leletek vannak Erdelyben abbol az
idoszakbol, a romanok azt mondjak hogy azok az oveik. A IV szazadi keresztenyesites is got eredetu, de ok
magukenak velik amikor akarjk. Aztan meg azt is mondjak hogy a magyarok kotreleztek oket az ortodox
hitre. Na ezt tenyleg nem ertettem.
CsibiBarna írta (2012-01-12 16:27:57)
Az mind semmi, de volt Csikban egy kiallitas, meg magyarul is meg volt hirdetve a plakaton, Torma Zsofia,
az elso regeszno altal felfedezett 6-8000 eves keramiak, eredetiben, es a tatarlaki lelet hiteles masa, a
Miron Cristea hazban volt megtartva, az Erdelyi Nemzeti Muzeum szervezeseben. Bementem, es
vegighallgattam a bemutato holgy eloadasat. Az o, es igy a hivatalos eloadas szerint valoban az emberi
civilizacio bolcsoje az u.n. karpat-dunai kultura, ezek a leletek is azt bizonyitjak. A keramiakon talalhato
sima, beazonosithato rovasiras jelekre pedig mindenfele magyarazatokat adnak, hogy pl. a rovas V az a
termekenyseg jele meg stb. Es maris eljutottunk, hogy az osi dunai kultura jogos letetemenyesei a mi kis
dako-romaiaink.
Es megegyszer jelzem, ez egy hivatalos, allami penzen mukodo intezmeny hivatalos kiallitasa. Es megjarta
mar egesz Eszak-Amerikat es Europat.
Gyorsan es kemenyen dolgoznak, az tiszta.
piszkapeti írta (2012-01-12 16:25:31)
A mikor eljona az ideje, ugy a hogy jottek, el is fognak menni. Minden elpusztult,kiveszett nep sajat maga
asta meg a sirjat. A sorsal nem lehet jatszani, legyen az egyen, nemzet vagy faj. Turelem rozsat terem !
piszkapeti írta (2012-01-12 16:08:01)
figyelő!!! Senkinek nincs igaza hogy ki mondja hogy akarmilyen nemzetiseg ilye-olyan. Ez egy
elhatalmasodott rovid latas. Ossze kellett jarjam a vilag nagyobb reszet hogy ra jojek arra hogy minden
szinu faj, nemzet, csoportba, ugyan annyi jo akaratu, rossz, kevesbe rossz ember letezik. A mi a magyarba
elkeserito az az osszefogas hianya a mikor bajba van, na meg nem tudja kivetni magabol a fejsze nyeleket.
Azok a kik szet zullesztettek a magyarsagot, egy nap draga arat fizetnek. Az Isten mindenkit es mindenkiket
elszamoltat egy nap. Az a nap kozmikus meretekbe, hatalmas sebesseggel kozeledik. Eljohet az ido mikor
sokatoknak eszebe jut az a ven paraszt, piszkapeti.
Marta007 írta (2012-01-12 15:38:52)
Pau pau, ismet hianyoznak a tenyek, On csak serteget de nincs semmi alapja. Kerem ismertesse a
tortenelmi/archeologiai ismereteit velunk, ha ilyenek nincsenek fejezze be a sertegeteseket. Az ilyen
hozzaszolasaival csak a magyar hozzaszolasokat erositi meg. Le a hazug tortenelemmel, sertegetesekkel
es vegre szulessen meg az autonomia.
figyelő írta (2012-01-12 13:53:23)
pau-pau, abban igazad van, hogy a magyar az egy önző nép, de a többi az csak rágalmazás, az irigység
beszél belőled, mert az oláhoknak nincs Erdélyben történelmük, sőt máshol sincs valami fényes történelme.
egy sunnyogó, felbújtó rókaképű vagy, akit felbérelt valaki, vagy névtelenül mocskolkodsz, mert így az IP
címeden kívül semmit sem lehet megtudni, de tudd, hogy az is elég már!
Jano írta (2012-01-12 13:23:56)
Kedves pau-pau! Aradról származom, de már nem ott élek.
Nagyapáink mesélték, hogy Aradra úgy jöttetek vonattal, annyian voltatok, hogy nem fértetek el a
vagonokban, így a vonat tetején is volt belőletek sok. Traktorbelsőből készített bocskorban jöttetek ide, ahol
rengeteg szász, zsidó, és kevéske szerb illetve román élt békébe. Az a gúnynevetek, hogy "sirma" azaz
drót. Mikor a mozdonyvezető ezt kiabálta akkor le kellett húzzátok a fejeteket nehogy a vezeték levágja.
Mikor verekedni akartunk a barátaimmal veletek csak ennyit mondtunk, hogy sirma!! Ez a valódi kontinuitás
elv!! Elkezdtetek jönni és azóta is folytonosan és megszakítás nélkül jöttök. De minek? Kérdem én. A
gyönyörű szász és magyar jellegű városunkból egy ipari szennyet csináltatok a megalomániátok miatt.
Nincs már annyi vonat amennyivel visszatudnátok menni ó Romániába ahonnan jöttetek. Pedig a
kontinuitást lehetne itt is folytatni. Folyamatosan és megszakítás nélkül vissza a Regátba.
farkasluki írta (2012-01-12 13:21:48)
A magyar hazugság is él, mert a keményebb, hozzászólásomat "nem merte" kiengedni a korlátnok.
Oldal tölteléknek jó vagyok.
Veres Zsolt írta (2012-01-12 13:03:35)
pau-paunak igaza van, tévedtünk, aminek lassan 100 éves be nem gyógyult sebe maradt hátra. Bizony
nagy hiba volt kedves pau-pau, hagyni elrabolni Magyarország ősi területeit, zsarnokok és hazugok kezébe
engedni, majd fejet hajtva, némán tűrni a gyalázatot!
Igazad van, nem harcoltunk eléggé! De van egy hírem a számodra, TANULTUNK A HIBÁINKBÓL!
Megtudja majd a világ, hogy van erő a magyar nemzetben, nem hiába adtunk 13 Nóbeldíjast, nem hiába
magyar feltalálója van világhírű találmányoknak, és lehetne folytatni!
Nem tudom, nektek hány Nóbeldíjasotok van, nem tudom mivel járultatok hozzá a világ fejlődéséhez, talán
te sem tudod, de hidd el, lesz még szőlő s lágy kenyér, mert TANULTUNK A HIBÁINKBÓL!
Turul írta (2012-01-12 11:05:13)
Az oláh hazugságoknak soha nem lehet véget vetni, mert azt amit jelenleg bitorolnak, hazugságaik árán
szerezték.
Kezeljük tényként, hogy ők ilyenek. Az a nép, amelyik sem a művészetek, sem a tudományok, de még saját
hagyományai területén sem tud maradandót felmutatni, az vagy elfogadja, hogy történelme kevés említésre
méltó eseményt tartalmaz, vagy hazudik magának és a külvilágnak olyan tényként beállított téziseket, ami
köszönő viszonyban sincs a valósággal.
Természetesen terjeszteni kell a Dr. Kazár Lajos kérdéseihez hasonló írásokat, mert nekünk magyaroknak
már nagyon sokat ártottak azok a hazugságok, amiket rólunk vagy ellenünk terjesztettek a világban.
Benczi! Nem szabad csodálkozni, hogy a Encyclopedia Britannica 2007, az általad idézett sorokat
tartalmazza a románokról. Régi hagyományai vannak az elferdített igazságok és a hazugságok
terjesztésének. Ezt meg lehet tenni a tudomány nevében, de akár a "fejlett" nyugat jogán is. Ha már
Britanniánál tartunk, tisztában van a világ közvéleménye azzal, hogy mivel van tele a British Múzeum?
Olyan felbecsülhetetlen értékű tárgyakkal, amiket más népektől raboltak a britek. A magyar mondás szerint:
"Aki lop az hazudik!"
Ami pau-pau-t illeti, véleményem szerint is nagy esélye van annak, hogy személyében egy belülről támadó
szoclib férget "tisztelhetünk". De ha oláh a lelkem, az sincs messze genetikailag a magyarokat eláruló
"magyaroktól".
Vajk írta (2012-01-12 08:57:40)
Egyszer eljön minden hazugságnak a leszámoltatása... Én csak remélni tudom, hogy még a közelebbi
jövőben megéljük! A homokra épült dicsőséges fellegvár omladozik, hiába foltozzák, hiába próbálják
támogatni, egyszer csak a mélybe szakad. Köszönettel ez írásért!
Benczi írta (2012-01-12 01:07:01)
Csak gratulálni tudok az Erdély.mának, hogy feltették ezt az hiánypótló írást!
Több hozzászólásban is elhangzott, hogy jó lenne román weboldalakra is feltenni. Ez azért jó ötlet mert az
átlag román hivatalos román nyelvű, könnyen hozzáférhető forrásokból sosem ismerheti meg a valós román
történelmet, mert szándékosan nem akarják , hogy megismerje. A román történészek zöme, de még a
román történelem tanárok egy része is tisztában van azzal, hogy a dákó-román elmélet hazugságon
alapszik. Ezek az emberek négyszemközt gátlástalanul kijelentik, hogy addig tanítják a hazugságokat, míg
mi magyarok létezünk Erdélyben. Pont emiatt nem várható ezen a téren a románok részéről semmilyen
változtatás, mert nem áll szándékukban. Hogy miért azt tudjuk.
Mi annyit tehetünk, hogy úton-útfélen terjesztjük a dákó-román elmélet megalapozott cáfolatát, valamint
odafigyelünk, hogy Románián kívül ne tudják terjeszteni ezt a hazug elméletet. Mer itt van példának a
Encyclopedia Britannica 2007, a világ mai tudományos közvéleményét bemutató mérvadó enciklopédia. Ezt
állítja a románokról:
" A román nép etnogenezise a 10. századra fejeződött be. Az első szakaszt – a geto-dákok romanizálását –
a második követte, a szlávok asszimilálása a dákó-románok által. A magyarok, akik Pannóniába a 9. század
végén telepedtek le, és akik Dákiába a 10. században léptek be, eltiporták a szláv-román hercegségeket
vagy "vajdaságokat, amelyeket itt találtak. A 11. században a Kárpátok ezen területét, amely Transylvania
(Erdély) néven vált ismertté, a Magyar Királyság részévé tették.
Eszerint mire a magyarok Erdély földjére léptek a 10.-11. századokban addigra már kialakult a román nép
etnogenezise. Továbbá a székelyeket a középkorban érkezett kolonizáló népcsoportként írja le. Tehát a
nagy tekintélyű enciklopédia szerint a románok a székelyekkel szemben őslakósoknak számítanak. Ezen
sürgősen változtatni kell. Reméljük illetékes történészeink ezt rövidesen megteszik.
magyar írta (2012-01-12 00:10:36)
ide vág: http://xxx
DarkLord írta (2012-01-11 22:53:49)
Szerintem nem pesti. A szövegei szerint egy olyan oláh, aki "tudni kicsi magyar is, májka lenni unguroajka".
Benczi írta (2012-01-11 22:49:45)
Kedves sylvain, igaza van pau-pau nem román, hanem egy pesti szoclib provokátor. Ettől a belső
ellenségtől kellene egyszer már megszabadulni.
sylvain írta (2012-01-11 21:56:48)
Kedves hozzászólók, pau-pau hozzászólása nem a románok stílusára melékeztet, hanem azon bizonyos
budapesti szocio-liberális nemzet stílusához. Én néha beleolvasok a nol(pont)hu-ba, és ott pont ezekkel
mocskolják a magyarságot azon bizonyos budapesti nemzet tagjai. Azok is pont ezt fújják, hogy a
"mélymagyarok", és az erdélyi "románok" egyfolytában síránkoznak, igazságtalanul visszakövetelnek
területeket, pedig a románoké, szerbeké, szlovákoké minden terület. És pont így elhatárolják magukat a
magyarságtól, mint ahogyan ez a pau-pau teszi. A kezemet a tűzbe merném tenni, hogy ez nem román,
hanem egy szoclib pesti.
Feri írta (2012-01-11 21:43:56)
Ez a pau-pau nem román, és nem is magyar.Egy alattomos csoport tagja csupán.
Feri írta (2012-01-11 21:42:16)
Kedves pau-pau!Mi magyarok igenis harcoltunk érdekeinkért, és Európa érdekeiért, és ma is harcolunk!
Csak sajnos mindig akadtak ilyen beépült/beépített pau-pau félék akik hátbaszúrnak minket!Mert mindig is a
belső ellenség győzte le csak aa magyarságot!De szervezve-szervezkedve kitessékeljük közülünk a
megfelelő helyre a pau-pau féléket!
egy szatmári írta (2012-01-11 20:32:50)
@pau-pau
te nem román iskolában végeztél ,hogy nem tűnt fel neked mikor a történelem órákon a gettó-dákó-román
kontinuitásnál megakad a lemez,és csak önmagát ismétli ? Ha annyira igaz lenne ,miért kellene unos-untig
,úton-útfélen szajkózni ,mintegy igazolva Erdély elrablását?
Már mondtam , ne mocskold nyelvünket használat közben ,én páldául nem használom szívesen a ti
nyelvetek ,csak ha rá vagyok kényszerülve .
Csókoltatom magyar nyelvű korrektorod ,veled együtt ,szégyellje ő is magát !
Jano írta (2012-01-11 20:23:52)
Örülök, hogy egy csobán is látogatja ezt az oldalt :) A jogról csak annyit, hogy ígértetek ti nekünk jogot a
nagy gyűlésen!! Amivel mai napig tartoztok !!!!!!!
Nem vagytok jók semmiben csak a juhok legeltetésében és a mezőgazdaságban. Azért voltatok a
monarchia alatt elnyomva. Ez az elnyomás meg kisebbségi komplexust gerjesztett bennetek. Mutass egy
román épületet amit ti építettetek mondjuk az 1800 as években. Avram Ianku vagy kicsoda a példaképetek,
aki persze begolyózott a sok szörnyűség láttán amit ti mócok műveltetek. Szabadságot akart nektek de nem
olyan áron ahogyan csináltátok. Megszólalt a lelkiismerete és nem bírta cérnával. Adjátok meg az
autonómia jogát amit ígértetek és takarodjatok vissza a regátba!!! Senki nem hívott benneteket. Húzzátok fel
a gumibelsőből készített bocskorotokat és tűnés. ezen az oldalon is csak kémkedtek. Ehhez értetek.
Ármánykodni azt tudtok.
Éva írta (2012-01-11 20:11:57)
Nem tudom, mi van ma az Erdély.mán. Mintha szabadnapos lenne minden "bentlakó": szekely, pau-pau...
De lehet, hogy most érkezett meg az ellátmány a románoktól meg az mszp-től. Két feles után itt vannak
gorombáskodni. Az még önmagában csak neveletlenség, de amikor rosszindulatú szamárságokat
beszélnek és sértegetnek, nyiladozik a bicska a zsebemben.
Kedves Salviae, Magyarországon kiadtak egy könyvet Erdély története címmel. Aztán magyar szerzők és
román "szakemberek" Párizsban a tv nyilvánossága előtt leültek a könyvről vitázni. Balkáni volt! a románok
viselkedése. Vitakultúrájuk nincs, érveik nincsenek, csak az öklüket tudják rázni. Megboldogult
történelemtanárom mondta annak idején, hogy a románok a régészeti emlékeket is meghamisítják: vagy
elzárják tőlük a kutatókat vagy dáknak hazudják a szlávokat.
tóducz endre írta (2012-01-11 19:50:33)
Kedves pau-pau, önök nemzet se tetszenek lenni: egy kicsit török, egy kicsit görög, egy kicsit albán, egy
kicsit cigány, egy kicsit ukrán, egy kicsit magyar, egy kicsit bulgár, egy kicsit szerb, stb.
DarkLord írta (2012-01-11 19:25:40)
pau-pau, oláhnak tetszik lenni véletlenül? Szóljon, s mehet ha nem tetszik valami!
pau-pau írta (2012-01-11 19:24:23)
Minden valamire valo nemzet kiharcolta maganak erdekeit. Egyedul ti vagytok Europaban akik nem. Folyton
sirankoztok es a hipotezisektol hemzsego tortenelmetekre hivatkoztok mikor velt jogaitokrol pofaztok. Ilyen
bugyuta, onzo nepnek nincs helye Europaban.
tóducz endre írta (2012-01-11 18:32:16)
Kedves Salviae, a románok utálják a kerekesztalt, s a svédasztalt is. Csak olyan asztalhoz hajlandóak leülni,
amit ők terítettek meg. Tisztelettel.
andris írta (2012-01-11 18:29:08)
Az első román állam nem Erdélyben hanem a mai Bulgária területén alakult ki.1185-ben a Dunától délre élő
vlahok létrehozták az ASSZÁNOK ÁLLAMÁT (Ţara Asăneştilor). Ez volt az első román állam és ez a tény is
bizonyitja hogy a románok a Balkán-félszigeten éltek és onnan jöttek be a XIII századtól kezdve Erdélybe.
Salviae írta (2012-01-11 18:04:28)
Össze lehetne hívni egy kerekasztalt történészekkel és megvitatni a dolgot együtt, s persze felvételt is
készíteni az egészről, hogy hogyan hebegnek-habognak, amikor érvekkel találkoznak...
sl69 írta (2012-01-11 16:51:11)
Az úgy volt, hogy Romulusnak és Remusnak volt egy satnya 3. testvére is, Romanus. xxx
szekoly írta (2012-01-11 16:48:31)
Értékelem az ilyen témákat,de pontos (amennyire lehet)adatokkal is kellene alátámasztani!Mi laikusok is
tudjunk tanulni belőle .
Veres Zsolt írta (2012-01-11 12:53:04)
The Erdély1, én nem tudok róla, hogy le lenne fordítva, de ha sikerül lefordítanod, akkod kérlek küld el
nekem is, mert én is szeretném terjeszteni. Meggyőződésem, hogy azok a kérdések amikre nem tudnak
válaszokat adni, elgondolkoztatják, hogy talán nem minden van rendbe azzal, amit az iskolákban tanítottak.
Aztán meg jó replika amikor pattognak, könnyen le lehet őket csitítani!
Megkérlek küld el a facebookon, xxx
Szabír Opos az arabverő írta (2012-01-11 12:33:17)
Az oláhok vlachok, vlachous (juhász) görögül.
Nincs őshazájuk mert nomád nép voltak, de valahonnét a dinári alpokból és a mediterráneumból jöttek mert
a fajképük ez. dinári (hegyi oláh)és mediterrán (síkföldi oláh)
Először elszlávosodtak a balkánon, imígyen érkeztek meg a 2. Bolgár Kaganátusba ahova bekéredszkedtek
köznépnek.
Ottó bizánci Császár említi először őket mint a bolgárok mellett harcoló segédnépet. Ottó István kortársa
volt. István korából semmi nyom róluk Erdélyben!!!
Amikor havaselvéről bejönnek hozzánk a besenyők az üres területre kunok érkeznek, de nekik nincs
köznépük csak állattartó harcosok jöttek, ekkor települnek meg ott a derék jetilábúak.
Pontosan mikor történt a nomádok templomokba kergetése és el görög-latinosítása (glagolita betűk, szláv
hittérítők, latin szavak stb.)azt nem tudni de bizonyosan a Kelet-Római Birodalomhoz van közük, mert a
Gesztáink pannóniai juhászai a dalmátok voltak és nem ők! De természetesen erre hivatkozva 19.ben
Ausztriáig mentek volna, és a mi zsidó vezetésünk ennek örült is vóna! A dalmátok a valódi románok, ők
azok az illírek akiket Róma ellatinosodott de ők szeretnek minket, mer olyan édik. Szumma szummárum, az
oláh sikeres parazita nép, hiszen Moldovát leszámítva mindent megkaptak amire kapzsi juh-xxx ingerlő
ujjacskáikkal rámarkoltak.
hazafi írta (2012-01-11 12:14:03)
tetszik ez alap,nem rmdsz nyalizo
ex Kalib úr írta (2012-01-11 11:46:00)
Szabolcs!
"...az alban szavakat a torok uralom alat vetek at..."
Persze! Főleg azokat, amelyeket az albán akkoriban már évszázadok óta nem használt.
Nem is szólva arról, hogy a török uralom kori albán urak moszlimok voltak. Akkor hogy a jó égbe hoztak
keresztény vallási fogalmakat? :-D
Ceruzaelemér írta (2012-01-11 11:42:45)
http://www.xxx
ex Kalib úr írta (2012-01-11 11:19:21)
Tisztelt Ubulka!
"mi az oka hogy a magyar korabeli politikusok alairtak a trianoni szerzodest, ameddig a torokok
megkutyaltak magukat es nem irtak ala..."
Ennek főleg az az oka, hogy a világon 150 millió ember beszél török nyelvet, magyart meg kb. egy
tizedrésze.
Meg a magyarok mögött nincs ott a Kara kum sivatag.
szesze írta (2012-01-11 10:37:35)
Jó vagy Janó! Egyetértünk. Ezen kérdéseket nem csak a románoknak kéne feltenni, hanem az összes
Európa történelmét "megíró" külföldi történésznek. És sok sok nyelvre lefordítani! "Ez a mi munkánk, és nem
is kevés."
vjzs írta (2012-01-11 10:08:27)
Egy érdekes játékot ajánlanák mindenkinek: vegyük a jelenlegi erdélyi megyéket és nézzük meg kik is lakták
a középkor elején. Minderre felhasználhatjuk forrásként a nyolcadikos történelem tankönyveket. Az erdélyi
magyarság a központi és nyugati területeken hozta létre a vármegyéit, a székelyek meg szászok a déli és
keleti részeken a székeket, burgokat, míg a románság Máramaros, Hátszeg,Fogaras környékén élt
körzetekben (district). És erre még sem adnak magyarázatot, hogy miért pont csak a széleken laktak.
misi ba írta (2012-01-11 10:07:25)
Sokszorsitani kell minden főbb világnyelven és terjeszteni a fenti cikket.de főleg románul hadd okuljon a z
országrablo fajzat. MOST KELL CSELEKEDNI TESTVÉREIM!
VKF-5 írta (2012-01-11 00:54:24)
Az itteni hozzászólóknak: nem a románoknak kell ezeket a tényeket terjeszteni, mert őket a tények sose
érdekelték. ezt a világban kell terjeszteni, külföldön, nyugaton, és a Föld más részein is. Mert a román, amíg
létezni fog, mindig hazudni fog, az sose fog megváltozni, viszont a világ közvéleményét immunissá lehet
tenni a hazugságaikra.
"szabolcsnak": nyugodjon meg, a románok eredetileg albánok voltak, és a nyelvtanjuk is albán volt a XVIII.
századig.
Al írta (2012-01-10 23:40:42)
Igy igaz es nem csak a magyar tortenelem igazolja ezeket. Megtalalhato a szerb, bolgar, gorog es torok
tortenelembe is. Csak ok etetik sajat magukat evvel a hamis tortenelemmel es valahol a lelkuk melyen ok se
hiszik el, azert terjesztik ilyen agressziven.
szabolcs írta (2012-01-10 22:50:06)
az alban szavakat a torok uralom alat vetek at mivel alban huberesek vazalusok uralkodtak romaniaban
wlahiaban havasalfoldon de a tobi nyagybol oke csak ismerne el az olah cigany is de van ene roszab verzio
is
Jano írta (2012-01-10 22:08:01)
Sajnos hiába veted fel ezeket a kérdéseket a románoknak.
Ők így tanulták mert így tanították őket. Annyira el van torzítva az agyuk e téren is, hogy hiábavaló. De tehet
egy próbát. Maximum felbőszíti őket :) Sajnos túl sokan vannak ahhoz, hogy a regátig fussanak
szégyenükbe.A Nagy román farkas túl sok kölyköt hozott a világra. Nem tudta őket normálisan táplálni és
hát visszamaradottak maradtak szegénykéim. A testük az épp, de a lelkük és a elméjük sajnos zavarodott.
Identitászavarban vannak. Mondjuk jó lenne őket szembesíteni a puszta tényekkel.
The Erdély1 írta (2012-01-10 21:40:23)
Ez le van már forditva olah/romanus nyelvre?
Csak azért, hogy ne kinlodjak vele , ha valahol megvan.
Mert ezeket a tömör kérdéseket, fel szeretnem tenni egy pár Vlah Weboldalon:)
ubulka írta (2012-01-10 21:19:31)
13. mi az oka hogy a magyar korabeli politikusok alairtak a trianoni szerzodest, ameddig a torokok
megkutyaltak magukat es nem irtak ala hasonlo szerzodest akar meghaltak szazezrek es szazezres rendu
pusztitast vittek vegbe a tamado angol csapatoknal. Nameg mi az oka, hogy evszazadokon kereztul a
magyar szaporulat bizonyitottan sokkal alulmaradt a konkurencia elleneben?
ex Kalib úr írta (2012-01-10 19:01:32)
Tisztelt Jano!
"...ők csak be lettek ide engedve mert a tatárjárás után az ország kétharmada kipusztult."
Hát a kipusztulás stimmel, de a beengedés csak részben. Jöttek ők maguktól is, kitölteni a lakossági
vákuumot. Ez irányban elolvasásra ajánlom Rogerius kanonok Carmen miserabile című írását. Magyarul is
hozzáférhető.
Bár Rogerius nem tekinthető minden szempontból hitelesnek (békaperspektívából nézte végig a tatárjárást,
s még egyéb is van), de valamilyen formában mégiscsak szemtanú.
Béla írta (2012-01-10 18:43:36)
Valahogy meg kellene oldani hogy az erdélyi magyar/székely gyerekeknek is ezt tanitsák az iskolába és
nem a románok által elképzelt történelmet...ilyen ritmusban nemsokáig lesznek Erdélyben magyarok vagy
székelyek
Jano írta (2012-01-10 18:37:50)
Farkas János. :). Köszönöm. Csak az igazságot írtam le, még ha fáj is pár embernek vagy egy egész
nemzetnek.
Veres Zsolt írta (2012-01-10 18:21:55)
Jano, nagyon tetszik a kommented, közzé tenném a facebookomon, egy nevet kaphatnék, hogy tudják kitől
van a gondolat?
Pojani, te vagy a buta, aki azt hiszi, hogy minden újság erről ír, és ez a világ legtermészetesebb ténye, ami
már régóta tiszázódott ország-világ előtt..! Ezt még mindig nem tudják azok akinek tudniuk kell! Szóval ne
légy ilyen elfogúlt!
oki15 írta (2012-01-10 18:21:25)
Michelangelo Naddeo szerint a dákok magyarok voltak.
ez van írta (2012-01-10 18:17:38)
Pojáni, a dakoták is a dákoktól erednek.
Kárpátisas írta (2012-01-10 18:15:44)
Szerintem is jó volna megjelenne ez a cikk románul is !hadd okuljon a románság ,mert hazug történelmet
tanitottak nekünk !
Veres Zsolt írta (2012-01-10 17:54:55)
Ez a cikk meg fog-e jelenni más újságokban is, kap-e nemzetközi visszhangot, hogy a románok is
figyelembe vegyék? Ideje lenne, válaszokat adjanak!
Jano írta (2012-01-10 17:40:18)
Ja még elfelejtettem. Nem Columbus hajózott el először Amerikába, hanem egy bizonyos
COLUMBASESCU :) Szóval a paradicsom meghódítása is hozzájuk fűződik. Bocsi de ezt nem hagyhattam
ki :)
Jano írta (2012-01-10 17:28:11)
Tehát! A Vlach szó görög eredetű. A VLACHUS szóból ered, ami annyit jelent, hogy pásztor. A pásztorok
nem voltak röghöz kötve. Oda mentek ahol a juhoknak jó legelőt találtak, majd tovább álltak ha már nem volt
olyan jó a legelők minősége. Szóval ők nomádok akik mindég vándoroltak. Tehát ez az elmélet amit ők
tanítanak nem állja meg a helyét. Az igazság az, hogy az egyetemes történelemben sem ismerik el a
kontinuitás elvét. Ők ezt csak azért találták ki mert nincs olyan gazdag történelmük mint mást nemzeteknek.
Ők mindég valamilyen fennhatóság alatt álltak. Hol Bolgárok uralták a regátot hol a törökök voltak ott a
menők hol pedig a magyar uraknak voltak a vazallusai "Hűbéresei" Saját pénzük is nem régóta van és ez
mind ennek köszönhető. Akkor él egy nemzet, ha gazdag a történelmük. Valljuk be nekik igen szegényes. Ki
kell valamit találni, hogy az össz román nemzetet életbe tudják tartani. Erdély a gyenge pontjuk, pedig ők
csak be lettek ide engedve mert a tatárjárás után az ország kétharmada kipusztult. Ők olcsó pénzért
kiszolgálták a magyar urakat. Olcsóbb munkaerők voltak. Mindég is jól lavíroztak a politika terén. Arra
fordultak amerre épp jobb volt. Ha azt diktálja az érdekük akkor azt találják ki, hogy a görögök tőlük
másolták a demokráciát, vagy a rómaiak róluk lesték el a jogot. :)Sőt a visszacsapó reflex Íjat is ők találták ki
és a magyarok csak koppintották. Na meg Mátyás király!! Hát igen ő biza rumuny volt mert ezzel el lehet
sinkófálni a magyar jelenléte. Menjetek végig minden nagy város főterén és látjátok, hogy az magyarok és
az osztrákok kéznyomai vannak mindenhol ott. A románok nagyon sokáíg a mezőgazdaságban voltak jelen.
És alkotni nem alkottak csak termeltek. Nincs jele annak, hogy ők bármi érdemlegeset tettek volna. Innen a
megalomániájuk és az állandó kisebbség érzésük. Ezt pedig ötvözték a kontinuitás elvben.
Pojani írta (2012-01-10 17:03:33)
Hát ti milyen buták vagytok"a dákó-romaiak"el magyarositot dáko-romaiak.Hát gyerekek ezt nem tudni
bün.Ez pont olyan mint a csángok akik ugyan igy el magyarisitotak.Annyi oláh volt ezen nagy hezában,hogy
most már ilyen Akela indiánok is dakok lettek.
Jotzi írta (2012-01-10 16:38:25)
A válláhok kötik az ebet a karóhoz, és erősen aggódnak Erdély sorsa miatt. Sosem fogják elismerni
semmilyen kutatás eredményeit, mert ők nem az a "gerinces fajta" nép. Ők csak azt tudják, hogy itt voltak,
de hogy mióta? Na ezt ne kérdezzük egy válláhtól, mert abból csak perpatvar támad.
hegyicsiga írta (2012-01-10 15:28:15)
Akela, igazad van.
tóducz endre írta (2012-01-10 12:31:31)
Kedves Akela, Ön a saját házából indult ki?
tóducz endre írta (2012-01-10 12:30:01)
Ezek a kérdések eddig is fel voltak téve, össze voltak szedve csokorba, csak hát az oláhokat ez eddig nem
hozta zavarba!
Akela írta (2012-01-10 12:22:49)
Teljesen mindegy, hogy ki volt itt hamarabb. Az a lényeg, hogy ki van most itt és ki lesz majd itt...
ex Kalib úr írta (2012-01-10 12:12:56)
A kérdések jogosak és jól, lényegre törően, vannak feltéve.
I. Levente írta (2012-01-10 12:06:16)
A dakok azok magyarok/szekelyek/hunok, Erdely es a Karpatok kornyekenek osi nepe,tulelte a
jegkorszakot,innen rajzott ki ujra a civilizacio ,i.e. az utolso jegkorszak utan.Csak kell kovetni a cserep es
keramia leleteket egy terkepen,idorendben.Lehet talalni ilyent az interneten.Amugy a dak szonak csak
magayrul van ertelem:2 fele is letezik:dáko - szuro,uto eszkoz + meg him nemi szervre is ezt mondjuk; ha
pedig a latin iras szerint vesszuk, akkor a dac nep dac-col. Az ia csak szovegzodes, teruleteket illettek a
taljanok igy,de pl a jasz nyelvben az ia mar tejet jelent.innen a Iasi varos neve is.Ha meg magyarosan
probaljuk kiejteni az ia szoveget, rogton ott vagyunk az ijasz szavunknal,amirol hiresek voltak a jaszok is.
Aki meg nem hiszi,jarojn utanna es hozzon ellenerveket. Es nezze meg az interneten Czimbalmas Tivadar -
Pallagkultura cimu munkajat, van "juh-tub" video is , 1 oras elmelet logikus ervekkel alatamsztva
Erdely/Karpatorszag/Tunderorszag lakoirol.
hívő írta (2012-01-10 11:50:56)
Igen, ezeket én nemrég kommentben már elküldtem, akkor nem rakták ki. de így jobb.
Netuddki írta (2012-01-10 11:25:05)
Ezek a kérdések korábban is idegesítették a románokat, de így összeszedve, és Ausztráliából előterjesztve,
talán erősebben érinti a mai illetékes román, tudományos köröket. NEM szabad hagyni, h. elaludjon a téma!
Ostor írta (2012-01-10 11:16:52)
Kedves lili
DEHOGY NÉZNÉNEK.Kimagyarázzák: a folyók nevei román eredetüek, ők Erdélybe voltak de
magyarositás ment végbe. Ma már olyat is olvasni, hogy Szt. István is román volt, Vajk a román Voicu
névből ered. Tatabánya város alapítója is román volt Tátá magyarul annyit jelent mint apa. És ez számukra
már elég is. Az Ardeal szóra is van mindenféle magyarázatuk. Pl.: Ardalos. Héphaistos fia, ki a muzsáknak
Troizén városában templomot építtetett, miért ezeket ardalidok-nak is hítták: a monda szerint ő a fuvola
feltalálója. , mások aszondják a szanszkrit HAR-DEAL -ból származik ami azt jelentené hogy "az Úr hegye",
és még sok más elmélet.
Van fantéziájuk, és mindenbe bele tudnak kötni. Szal azé ne legyetek oly magabiztosak, hogy a románoktól
nem fogtok magyarázatokat kapni. Nézegessétek a jutubon a nacionalista videok alatti kommenteket és
rájösztök mire képesek
Ernő írta (2012-01-10 11:04:00)
Ma nagyon egyszerű lenne a bizonyítás, hiszen ott van a genetika, rögtön megmondja honnan jöttek.
Gondolom erre a vizsgálatra nincs nagy igény a román tudományos akadémián. A lényeg a román
kettősség. Egyet tudunk mást hazudunk. Az értelmesebb közülük pontosan tudja honnan származnak de
mondani mást mond.
ksl írta (2012-01-10 10:59:48)
Le kell forditani romanra es minnen tobb portalra feltolteni!
lili írta (2012-01-10 10:15:49)
Ezeket a kérdéseket jó lenne nekik feltenni élőben.Nagyot néznének.
S.T. írta (2012-01-10 10:07:02)
Én angolul olvastam Kazár Lajos könyvét : Facts Against Fiction : Transylvania-Wallachian/Rumanian
Homeland since 70 BC ?
Nagyon jó!!!! Bizonyíték arra is, hogy milyen fontos szerepet játszik a leírott szó(történelem), egy igazi
fegyver!
kb írta (2012-01-10 09:39:58)
Ha tényleg az említett szerzőtől idéznek, akkor legalább jelöljék, hogy honnan is származik az idézet, és
mikor fogalmazódott, tekintve, hogy az említett szerző szinte másfél évtizede távozott az élők sorából...

Da, corect, ROMANIA nu exista, NU EXISTA NICI DACII, NICI LIMBA, NICI NIMIC! CUM POTI SA MINTI IN HALUL ASTA ?!

"Slave 45,7%, 31,4% hispanici, 8,4% turcă, 7,0%
Sursa: maghiarii din Transilvania"

Sa mori tu si toata documentatia de ***EDITAT*** facuta de tine! Atata e limba romana din Transilvania ? 45 slava, 32 suntem cu spanioleste pe limba P. si niste gusteri mici vorbeste pe turceste, putin la chinezeste si cam atata!

Si ce treaba are istoria DACIEI cu UNGARIA ?! Zice-ti mersi ca nu sunteti anexa a ROmaniei, ca din cate imi amintesc cizma unui soldat ROMAN a stat in loc de steag pe cladirea parlamentului in BUDApesta, NU ?! :)))

Cum poti sa negi tu, un nimeni in drum istoria unei tari !? Evolutia unui neam ?!
Din cate imi amintesc, istoria confirma apucaturile ungurilor de barbari, NOMAZI!
A se vedea actiunile lui Horty, violentele de la Treznea etc

Asa ca ramai cu apucaturile tale de nomad si joc de glezna pana la ambasada Ungariei, am auzit ca este cetatenie venita acuma, calduta, din Campia PANONIEI!! ;)

Hai sictir!

zsolt, mai ai de mancat muuuuuuuuuuuuulta carte pana sa ajungi la nivelul meu, nu observi ca voi (unguroii) ganditi ca o turma indiferent ce subiect se trateaza, asta nu-ti da de gandit ?

... dar daca tot ai adus vorba de nivele (de comportament si civilizatie), imi poti raspunde dupa logica ta la doua intrebari concrete?

1. Daca tot ne injurati cu fiecare ocazie ca suntem asiatici, salbatici, nationalisti, agresivi doar fiindca din cand in cand mai apare cateun csibi si pe la noi, am urmatoarea intrebare: Cum e posibil ca la o manifestare politica romanesca (cum era de pilda manifestarea de acum 2 ani din Bucuresti impotriva lui Basescu, cu greu s-au adunat cu autocare 10.000 de oameni, s-a adunat lumea, si canta si Cerebel, iar oamenii faceau picnic cu bere si mici) 2 zile piata respectiva era un morman de gunoi, iar in Tg Mures de 10 martie nu a fost aruncat nici macar un chistoc cu toate ca au fost in jur de 20,000. Cum e posibil ca la o manifestatie religioasa ortodoxa se aduna 300 de oameni la moasele unui preafericit din care 20 ajung la spital calcati de ceilalti, iar la manifestarea religioasa de la Sumuleu, unde se aduna an de an circa 150.000 de oameni, nu sunt accidente deloc? Totusi cand apare vreun extremist maghiar (sunt mult mai rari decat extremistii de dincolo de carpati), e mediatizat si generalizat pana la extreme.
2. Cum e posibil ca daca luam cele 2 tari din cauza (Ungaria, care a fost taiat in sapte in 1920 si lasat pe o campie lipsit de toate punctele strategice si economice- de fapt ungaria actuala este o treime a ce a fost) chiar si asa este mai avansat din aproape toate punctele de vedere decat Romania care chiar dupa 1920 a acaparat Ardealul (numai ardealul singur este mai mare decat ungaria actuala), are toate bogatiile naturale, are iesire la mare, are munti, campii, tot ce vrei, totusi este codasul Europei.

Te vagy az én emberem!

20.000 la TGM? I-ai numarat de 4 ori?

...ai dreptate 100 %...

Iti explic eu: sovinismul tau e de vina. Vezi ce vrei si ceea ce-ti sustine grobianismul. Nici la Nicula unde se aduna zeci de mii de oameni nu exista incidente. In rest nu ai decat sa fierbi in suc propriu si sa numeri chistoace, cetatenii europeni au treburi mai serioase decat sa raspunda la e-mailuri kilometrice si unilaterale

ba sa ma scuzi, eu am fost la Nicula de 3 ori (1999, 2000 si 2001) si mi-a ajuns mitocania generalizata si ipocrizia cu spume care domina manifestarea.

Mersi, dar nu mananc, nici nu ard carti, le citesc de obicei. Iar nivelul tau l-am depasit acum 2 miliarde de ani, pe cand eram in stadiul de nevertebrate in Pangeea...

Arpad textul circula de douazile l-am primit pe mail, si apare si pe o gramada deziare. si tot ce scrie, ca e ghreman sau nu, e adevarat suta la suta

Era o vreme cand gherman sabin scria articole pe care le SI semna, acum vad ca a devenit 'anonim' il tradeaza totusi stilul infundat cu ura.

Textul e frumos si tulburator de adevarat. Nu are pizma, deci nu l-a putut scrie Gherman

Nu cred ca a scris el articolul, este asemanator stilului dar nu; cred ca a scris un "invatacel"la scoala lui.
Gherman chiar daca spune 'prostii' le spune tare si e mindru de ceea ce debiteaza, evident se si semneaza.

incearca sa-si schimbe putin stilul, sa para 'atcineva', dar eu simt ca e pixul lui, oricum, e praf 'editorialul'.

prostane, textul e atat bine scris cat si tulburator de adevarat! sigur, pentru clubberii beemvisti suna rau, dar eu sper ca nu e departe vremea cand cei ca tine vor fi scosi de urechi din crasme, dati jos din masinile cu care terorizeaza oamenii si trimisi dracului sa faca ceva util pentru societate; iar daca metoda prin care se vor face toate astea (si multe altele) se va numi comunism, nu conteaza, important e sa se faca.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide