Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 01 Dec. 2012, 09:35
44
12288

Cine sunt dușmanii României?

De Ziua Națională multă lume are sentimentul sărbătorii. Din patriotism sau dintr-o dorință firească a ființei noastre căutătoare de plăcere și evadare din cotidian. Sunt și unii care se prefac, dar cu ei nici măcar nu merită să ne batem capul a face vorbire, cel puțin în această zi. Chiar dacă știm că aceste sărbători sunt mitologii colective, că națiunea, în sine, este o invenție culturală, sociologic funcționează regula profeției care se autorealizează. În domeniul social sau uman, un lucru în care crezi se poate întrupa chiar din imaterialitatea și forța credinței respective.

cine sunt dusmanii romaniei
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Națiunea și cetățenia sunt asememea minuni născute din iluzia și nevoia de apartenență și din nevoia de a fi împreună în colectivități care se deosebesc de simpla viețuire biologică. Spunem și credem despre noi că suntem speciali doar pentru că am rămas legați de acești munți de piatră sau înșiruiți pe cursurile acestor ape cristaline. Alții, mai încolo, vor avea sentimentul că sunt poporul cel mai bogat de pe pământ pentru că locuiesc de atâta timp sub acele stele sau sub această Cale Lactee. Aceste credințe în lucruri inventate din nevoie socială sunt miracolul cel mai mare al viețuirii împreună, al nașterii societății. La asta se adaugă ceea ce a adus Isus și alti profeți, întemeietori de religii: iubirea și mila pentru celălalt, solidaritate și sacrificiul pentru ca acestă minunată ființă colectivă să treacă peste toate amenințările.

În acest proces de coagulare a identităților colective ideea de dușman are un loc special, deorece lupta comună, reală sau imaginară, este un principal drum comun, marșul cel lung al devenirii noastre. Faptul că suntem aici este, în formula istoriei,  rezultatul miraculos al luptelor comune și a faptului că am trecut pestre greutăți și ne-am învins toți dușmanii. Construcția dușmanului ne ajută și la explicația insucceselor mai evidente, adică a acelor rateuri istorice pe care nu le putem ocoli prin nicio șmecherie narativă. Dușmanii nu sunt întotdeauna imaginari, inventați, în multe cazuri sunt reali, dar nicio națiune nu scapă de monștri imaginari.

Pentru noi, românii, oricum o națiune nu prea favorizată ca poziție geopolitică (deși cred că și acesta este un mit!), inventarul dușmanilor este destul de lung și, în funcție de epocă, el ne invadează cu priorități diferite manualele de istorie și discursurile politice. Au fost dușmani vecinii, cu excepția Mării Negre, după o cunoscută butadă a celui mai mare istoric făuritor de mitologie, Nicolae Iorga. Au fost, pe rând, popoarele migratoare sau tătarii, turcii sau rușii, bulgarii sau evreii. Ungurii sunt dușmanul nostru cel mai important (dușmanii nostri cei iubiți, cum spune un prieten franțuz) și este greu să-i privim altfel chiar dacă în ultimii ani lucrurile s-au schimbat mult. Dușman feroce ne-a fost fascismul, a venit apoi comunismul, noi niciodată nu am avut vreo mare oportunitate, doar vicisitudini, cu atât mai mândri trebuie să ne simțim astăzi. Să nu mai vorbim de dușmanii nostri țiganii, care ne fac de râs în Europa, ba și-au luat și nume de la Roma noastră cea străbună.

Luna trecută, când am făcut o cercetare sociologică, peste 80% dintre români declarau că sunt mult mai inteligenți decât europenii, chiar dacă testele de cultură generală sau cunoștințe științifice arată exact invers. Șirul dușmanilor este mult mai lung dacă luăm în calcul „barbarii de tirani” și alte umbre ale unei istorii ale pătimirii românești. În această vară, unii au descoperit că Europa și statele ei nu mai sunt prietenii seculari, cei pe care i-am apărat de turci ca să-și facă minunate catedrale gotice, ci niște dușmani care ne impun conducătorul suprem și ne fură petrolul și aurul și chiar... ardelenii, doar că ei pleacă singuri la prieteni și uită să se întoarcă.

Pentru o parte dintre noi dușmanii sunt „băsiștii”, pentru ceilalți „useliștii”, o parte a românilor au început să creadă că revine un dușman istoric consacrat de propaganda comunistă, „ciocoii”. Tot mai mult, românii cred că politicienii pe care ei înșiși i-au trimis în parlamente sunt marii dușmani, dar uită că au mers la vot și au votat pe ulei și zahăr, ori au votat superfical doar împotrivă, fără a se gândi bine dacă merită votul lor cei pe care acum îi votează doar ca să le facă în ciudă celor votați anterior. O vreme i-am privit ca pe dușmani pe cei care nu au mâncat salam cu soia și, mai nou, chiar rătăcitoarea noastră diasporă este vinovată pentru un vot care ne-a scormonit liniștea și inerția.

Dar azi e sărbătoare, ne îmbrăcăm frumos și mergem la manifestația unde politicienii își vor tocmi galerii care să le fluiere adversarii și apaudaci pentru șefii veniți de la București. Unii vom ajunge să mâncăm fasole de la cazan și gustul ei poate ne va aduce aminte de armata și poveștile ei nesfârșite și vom uita o clipă de dușmanii milenari, ne vom spune „La mulți ani” iar, în Transilvania, îi vom îmbia pe unguri, mai în glumă, mai în serios, să poarte cocarde cu tricolorul nostru, nu al lor. Vom scoate steagurile afară, armata își va arată mușchii, iar birocrații unei armate desculțe vor vorbi la televizor îngroșându-și vocile. Cocardele tricolore o să pară niște fluturi migrați pe niște revere la o adresă greșită, deoarece platourile cu mâncarea sunt, de ziua națională, obiectul principal al atenției, la recepții și adunări publice.

Prinși de spiritul sărbătorii, azi nu vom fi prea atenți la dușmanii pe care i-am învins mereu în luptă dreaptă, deci sociologul, adică subsemnatul, ar putea să pună niște întrebări și nimeni n-o să-l huiduie, mai ales că mulți vor fi cu gura plină. Evident, nici aplauze nu o să primească, căci mai sunt unii vigilenți în fiecare ceas, dar își poate face datoria de a spune adevărul, adică să completeze lista de dușmani. Așa l-a învățat Profesorul lui, cel care i-a pus în mână sabia și i-a spus, tu ești Matadorul. Pardon, nu e vorba de completare, vreau să fac o altă listă, o voi mototoli pe cea veche și, provizoriu, o voi arunca la marele coș al sărbătorii. La final, pentru iertarea acestui păcat blasfemic, mă voi învrednici să fac și o rugăciune.

Dușmanul nostru cel mai important este sărăcia care ne-a intrat în suflet și cultură, o înapoiere istorică de care suntem, cel puțin în parte, vinovați și noi nu doar împrejurările și poziția geostrategică. Ar trebui să luptăm și împotriva unui dușman la fel de puternic: egoismul, individualismul care fac să nu putem lucra în echipe, să nu continuăm proiectele, să distrugem tot ceea ce face predecesorul, de multe ori fără nici un sens, doar pentru că nu știm să admirăm sau să recunoaștem că lumea nu începe și nu se termină cu noi.

Ne însoțește prin istorie lipsa instinctului pentru interesul colectiv, pentru partea comună a avuției noastre. O parte din distrugătoarea corupție care ne blochează proiectele colective vine din nesocotirea evidenței că o societate nu poate merge mai departe dacă nu punem ceva în comun sau nu protejăm ceea ce este al tuturor, sporind această zestre cu fiecare zi. O lipsă de sensibilitate pentru suferința celor mulți, o nesocotire a educației și științei, privilegiind norocul sau șansa, va face ca multe decenii de acuma încolo să rămânem în urma unor țări europene mai mici ca noi și poate mai puțin dăruite de la natură.

Încă nu am ajuns să înțelegem că omul este darul ceresc cel mai mare și el trebuie protejat și ajutat să se desăvârșească. Încă și mai mare dușman este orgoliul, trufia națională, căutarea vinovaților dincolo de noi, pentru orice situație de eșec, lipsa unui exercițiu critic și autocritic sau a sincerității de a ne privi în oglindă așa cum suntem, chiar dacă ceea ce vedem nu este foarte plăcut. Strategia minciunii și prefăcătoriei, între noi, dar și în colaborarea cu partenerii de istorie, ne face să pierdem respectul multor națiuni și, pe nedrept, oamenii noștri excepționali să fie dezavantajați când caută să reușească în lumea largă. Nerespectarea statului și a instituțiilor sau organizarea în hoarde sau clanuri pentru a devaliza patrimoniul comun, va fi mult timp un aprig dușman și principala frână pentru intrarea noastră în modernitatea care ridică nivelul de civilizație și cel de trai.

Dușman mai mare ca improvizația este poate doar mimetismul și formele fără fond, lenea gândirii și șmecheria ca formă de inteligență prost direcționată. Mai putem reține întinsul mâinii către un stat pe care îl devalizăm noaptea, iar ziua îi cerem de mâncare, dar și lipsa energiei în a duce proiectele la capăt, orice entuziasm terminându-se, la noi, o dată cu lansarea proiectelor. Elitele noastre sunt atinse de narcisism și de căutarea admirației și aplauzelor unor mulțimi pe care nu dau doi bani și le disprețuiesc. Nu ne va fi mai bine cât timp vom pierde lupta cu încă un adversar redutabil: lipsa de încredere în celălalt, aproapele nostru. Fără efort colectiv și fără respectul regulilor și a legilor, drepte sau mai strâmbe, așa cum le facem, nicio națiune nu a reușit vreodată să treacă de stadiul „în curs de dezvoltare”. Așteptăm tătucul, salvatorul, liderul proverbial care să ne ducă în Paradisul Bunăstării, dar nu acceptăm sacrificii și nici efort prelungit pentru un scop. Vrem totul peste noapte, lipsa răbdării și a viziunii pe termen lung sunt poate întrecute doar de prezenteism și lenea de a gândi viitorul și dezbinarea politică cu războaiele ei absurde. 

Mă opresc, am identificat prea mulți dușmani interiori? Am devenit eu însumi un dușman care vrea să strice această minunată sărbătoare? Țuica fiartă și fasolea de la cazan se termină repede și știu că timpul pentru un discurs sincer s-a dus. Vom reveni la etichetele de sărbătoare: cei mai ospitalieri, cei mai viteji, cei mai drepți dintre muritori. Nu e rău, nu ar fi nimic negativ, dacă am crede asta cu tărie, cu disperarea de săraci ai Europei, atunci poate chiar am deveni poporul ales și visat. Dar noi nu visăm cu tărie la ceva, nu avem timp să ne concentrăm la un asemenea proiect: la noi înflorește cuvântul „caterincă”. Ce, ești prost să mă crezi, mă ardelene, îmi spunea un coleg de armată, tu nu înțelegi că a fost doar caterincă? Înțeleg, prietene, după trei decenii de trecut munții, e multă, prea multă caterincă.

Dar nu pot să nu mai pun măcar o întrebare: De acești dușmani interiori cine ne apără? DNA–ul, Președintele, UE, NATO sau Banca Mondială? Nu cred, deocamdată nimeni, dar am putea face un efort să ne hotărâm că de mâine...  Da, chiar de mâine, fiecare dintre noi...  Dar fără să fie caterincă.

Deocamdată, doar o rugăciune: Doamne, apără România. Și te implor, Doamne, apără-ne de noi înșine! Nu ne lăsa în grija noastră.

La mulți ani, dragi concetățeni!

Voteaza articolul
Nici un vot
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

+65
Imi place!

Ba Dancule....esti un fel de telectual inchipuit si spurcat ! Te autosupraevaluezi degeaba!
Nu te-am vazut demult pe la manifestarile nationale din Cluj, alaturi de oamenii care te-au dus candva, nu demult, in Parlamentul Romaniei.
Si matale si Ioan Rus sunteti niste lasi!.....si mai vorbiti de "dusmanii Romaniei"!

Da ii trist sa ne aducem aminte de acea zi in care sperantele stramosilor nostri au fost calcate in picioare de ciocoi. Sper ca 1 decembrie sa fie cea mai neagra zi din istoria Transilvaniei alaturi de 30 si 23 august iar ziua noastra nationala sa fie 18 octombrie, ziua cand Vaida/Voivod a citit declaratia de independenta a Transilvaniei in Parlamentul de la Budapesta.
Sondaj . Pe cine dintre politicienii nostrii ardeleni vedeti sa citeasca o astfel de declararatie in Parlamentul de la Bucuresti.
Eu pe Vasile Dancu.

Etete ,bey Radu Mamii , ca pana si Ovi s-a prins ; citisi ce zice ?

" Ma tem ca interesele d-lui. cu institutul ala de sondare si contractele care le are cu politicienii damboviteni il tin prizonieri unor altor nazuinte decat propasirea Transilvaniei prin propria independenta. "

Adanc !!! Si adevarat !!!

Vezi ? Prost , prost da' vigilent ....

Sa te-auda bunul D-zeu Radule. Oricine o va citi va fi bine. Numele chiar nu mai conteaza. Eu deocamdata inca nu sunt insa covins ca dl. Dancu e de partea noastra. Ma tem ca interesele d-lui. cu institutul ala de sondare si contractele care le are cu politicienii damboviteni il tin prizonieri unor altor nazuinte decat propasirea Transilvaniei prin propria independenta.

ma ardelenilor;facetzi referendum,shtiu ca vi frica(!),decideti separarea de romanica,punetzi l pe printzul Charles sa va conduca si in 10 ani,pun pariu ca va vetzi putea compara cu Slovenia,sau
sau continuatzi sa strigati noi sintem rumini,noi aici sintem stapini si in 10 ani vetzi fi mai saraci ca aia din tele orman.
io shtiu ca unii din voi or invatzat amu sa inshele,sa minta,sa fure,n au rushine,ce mai e jmecheri;dar nu uitatzi maeshtrii voshtri au o experientza de secole si va vor intrece intotdeauna

Mare belea esti , Dushule !!!!
Pai cum adica " punetzi l pe printzul Charles sa va conduca " ???
Cam cu ce leafa crezi tu ca o sa se tocmeasca printul sluga la voi ???
Adica sa renunte saracul la amarata aia de coroana a Angliei si sa vina sef la Transilvania ca sa va aiba pe tine , HG , Ovi si Gherman , supusi ???!! Hai mey , ca ai haz , zau !

La cat de prost esti nu-ti mai zic nimic despre cine v-a invatat pe voi sa furati sau cati au invatat de la voi ; dar pot sa iti zic spre exemplu ca Andrii Popa , caruia ii ziceti haiduc , era de fapt un talhar , ca Maniu a avut si el acuzatii de coruptie , ca Petru Groza a fost cumparat de comunisti cu promisiunea ca ii lasa averea , ca Astalos , Ghere , Golberger ,Moghioros , Fazekas,Vasile Luca ( Luka Laszlo) ,Vincze,Ghizela Vass,Demeter Sandor,adica fruntasi comunisti n-au fost regateni , ca Boc , Ciorbea , Blejnar si toti hotii de acum sunt si ei de pe la voi ....

Ne lesi , prea-cinstite ???

no;da io ce am zis ma?shtiu sa fure si ardelenii!nu totzi,ca e multzi prosti care e fraieri si nu fura.
apoi aia cu salariul,nu te dora pe tine capu,ca om prubulio noi cumva.io shtiu ca voi regatenii tare ne avetzi grija ca ce ne om face fara voi,pe secui de aia nu i lasatzi ca or muri de foame fara politistii si sri istii regateni.

Dusu , draghe , uiti ase rapide ??
Doua postari mai sus ai zis : " io shtiu ca unii din voi or invatzat AMU sa inshele,sa minta,sa fure,n au rushine,ce mai e jmecheri;dar nu uitatzi maeshtrii voshtri au o experientza de secole si va vor intrece intotdeauna "...
Pai ce facem , ne dezicem ???

Nu ne doare capul de voi , stai bland . Tu si astia ca Gherman o sa va luati papara tot de la ardeleni , nu de la noi !!!
Si chiar n-am grija ; imi pierd vremea postand doar ca sa nu credeti ca sunteti de capul vostru intr-o tara a nimanui.
Daca vorbesti insa de ruperea tarii , asta-i alta ; n-o s-o faceti oricat ati vrea ! Asta e ! Trebuie sa te obisnuiesti cu gandul asta , n-am ce-ti face !

e bine ca sint oameni ca d neata care stau de veghe la hotare.trebuie sa fitzi vigilentzi ca pericolul de a pierde bogatzia Transilvaniei exista.
dar de ce,daca noi ashtia care vrem sa ne gospodarim singuri vom fi majoritari aici unde traim si vrem sa ne separam,voi sa nu ne datzi voie sa ne separam?

Majoritari fata de cine ?

P.S. Nu santeti de loc majoritari ca opinie. De aia nici nu aveti curaj sa cereti cu adevarat referendu.

am folosit timpul viitor al verbului domnule!
ptr prezent va dau dreptate;doar ca frica de care vorbitzi are multe radacini.
cea mai puternica este frica inoculata de comunisti.tot ce nu i conform masei este dushman.ideea separarii va avea tot mai multzi aderentzi.e unica shansa de a ramine in rindul lumii civilizate.
un alt aspect este impletirea fricii si a urii pe care statul romanica le a promovat in rindul ruminilor noi impotriva ungurilor in special si a tuturor minoritatzilor in general.
e mult de lucrat ptr a shterge o manipulare ce dureaza de 92ani.
in ce priveste curajul,cititzi ce s a intimplat cu un amarit de banner(prezentat de fitzuicili de romanica-urias!!,ha ha ha)agatzat de dushmanii de moarte ai ruminului verde la cluj-napoca(putin cluj si tot mai mult napoca)

+63
Imi place!

e bine ca sint oameni ca d neata care stau de veghe la hotare.trebuie sa fitzi vigilentzi ca pericolul de a pierde bogatzia Transilvaniei exista.
dar de ce,daca noi ashtia care vrem sa ne gospodarim singuri vom fi majoritari aici unde traim si vrem sa ne separam,voi sa nu ne datzi voie sa ne separam?

e bine ca sint oameni ca d neata care stau de veghe la hotare.trebuie sa fitzi vigilentzi ca pericolul de a pierde bogatzia Transilvaniei exista.
dar de ce,daca noi ashtia care vrem sa ne gospodarim singuri vom fi majoritari aici unde traim si vrem sa ne separam,voi sa nu ne datzi voie sa ne separam?

e bine ca sint oameni ca d neata care stau de veghe la hotare.trebuie sa fitzi vigilentzi ca pericolul de a pierde bogatzia Transilvaniei exista.
dar de ce,daca noi ashtia care vrem sa ne gospodarim singuri vom fi majoritari aici unde traim si vrem sa ne separam,voi sa nu ne datzi voie sa ne separam?

e bine ca sint oameni ca d neata care stau de veghe la hotare.trebuie sa fitzi vigilentzi ca pericolul de a pierde bogatzia Transilvaniei exista.
dar de ce,daca noi ashtia care vrem sa ne gospodarim singuri vom fi majoritari aici unde traim si vrem sa ne separam,voi sa nu ne datzi voie sa ne separam?

+58
Imi place!

ha,ha ha,am adunat asha cinci de ´´-1´´dintr o lovitura!!!

Grupul de la Cluj e singura chestie misto din PSD.

Corect ar fi " chestie MARO "

+70
Imi place!

comentariul tau este la fel de graitoare ca si pseudonimul tau sub care postezi TUC..-))
inainte sa vorbesti urat de grupul de la Cluj periuta si pasta de dinti ... igena orala ,dimineata si seara obligatoriu ! na hai pa..caterinca de veche scoala sovietica .

Eu ca eu da' ia uite ce zice Ovi care e de-al tau : " " Ma tem ca interesele d-lui. ( Dancu ) cu institutul ala de sondare si contractele care le are cu politicienii damboviteni il tin prizonieri unor altor nazuinte decat propasirea Transilvaniei prin propria independenta. "

Pai ori va puneti de acord ori ... mucles !!

Am mai postat da' nu strica sa-ti zic si tie : omul pare 'telectual da nu-i decat un arivist oarecare , orientat si profitor iar ca sociolog .... doar locuri comune , nimic nou si epatant .

Daca ai fi roman nu ti-ar placea articolul " domnului profesor " ; nu pentru continut ci pentru momentul ales .

Stiu ca nu esti si tocmai de aia iti aduc aminte CU MARE PLACERE ca TRANSILVANIA ESTE O REGIUNE A ROMANIEI si oricat ar vrea cozile de topor unguresti sa o desprinda de tara , nu se poate .

Cat despre asa zisul " grup de la Cluj " , o facatura care se vrea intelectuala dar care , in fond , nu este altceva decat o grupare transpartinica de impostori ce nu au alta grija decat sa promoveze interesele economice sau politice ale celor care ii platesc . Fara acest grup politica din Bucuresti ar fi fost poate mai curata .

Si ca sa fii si mai suparat :MA BUCUR CA DE ZIUA ROMANIEI , TRANSLVANIA ESTE PARTE DIN EA SI TU TREBUIE SA TE OBISNUIESTI CU ASTA !!!!!!!!!!!.

Hmm, sa intelegem ca ceea ce vreti sa spuneti de fapt e ca nationalismul e o inventie gresita? Pai in cazul ala sunt perfect de acord cu dvs. Abia acum cand traim globalizarea si integrarea europeana si cand tot mai multe multinationale vin aici, ne dam seama ca strainii sunt si ei oameni ca si noi cu care te poti intelege foarte bine si alaturi de care poti trai excelent.
S-a marsat la greu pe nationalism cand s-a facut unirea si la ce ne-a folosit? Vai romanii sunt subjugati si traiesc rau in Ardeal din cauza stapanii austro-ungare. Asa si? I-am alungat pe aia si ne-am predat guvernarii de la Bucuresti, fratilor nostri romani, care ne fura resursele si roadele muncii si ne exploateaza si mai rau decat cei dinainte. Multi dintre noi am fi preferat astazi sa fim parte a unui imperiu austriac sau germanic si nu ne durea deloc daca am fi fost a 2-a sau a 3-a generatie care foloseste germana ca limba oficiala. Oricum Europa tot spre asta se indreapta pt ca incet incet toti isi dau seama ca acest concept de nationalism inventat din vremurile triburilor nu-si mai are rostul si locul in lumea moderna de azi in care poti sa calatoresti, sa studiezi departe de locul tau de nastere sau chiar sa te stabilesti definitiv cu familia pe cu totul alte meleaguri.
Daca ar fi urmat modelul nostru, negri din SUA care la in secolele 18 si 19 erau la fel de exploatati ca taranii iobagi din Ardeal ar fi trebuit sa marseze pe nationalism nu? Sa-si faca ei un stat aparte si sa se separe. Le-ar fi folosit la ceva? Nu, ar fi fost un stat sarac, cam asa cum e Transilvania acum fata de Austria. Au facut mai bine ca au luptat si si-au castigat drepturile. Asta trebuia facut si in Ardealul habsburgic. Nu destramat imperiul vienez ci luptat ca toate nationalitatile sa aiba aceleasi drepturi iar astazi am fi fost in alta parte nu intr-o continua stare de "in curs de dezvoltare" care nu se mai termina deja de 6 sau 7 decenii.
Deci poate ca ar fi cazul sa ne re-evaluam perceptia despre nationalism, despre mandria asta oarba ca vai sunte romani si stapani pe veci aici, dar care nu foloseste la absolut nimic. Mai bine am inlocui nationalismul cu un pragmatism cinic dar care sa ne asigure un trai mai bun. In sensul ca ia sa pun un pic romanismul pe locul doi si nivelul de trai pe locul 1, iar daca fratele meu politician de la Bucuresti ma exploateaza si ma considera vaca de muls, atunci eu ca ardelean mai bine sa ma separ de el ca sa-mi fac un trai mai bun, un trai occidental, european nu unul plin de manele si balcanism adica saracie.

+72
Imi place!

domnule Adi
suntem vaca de muls!
si nai ce face asta am vrut o avem din plin!
este ca si cind primesti o masina buna te buciri de ia si abia dupa i-ti dai seama ca nai priceperea s-o comduci chear daca este frumoasa si pus la punct!
Transilvania este tara mea si viata mea!!!
Ma rog la Dumnezeu sa ne scape de hoti!

Mey Sneff , eu cred ca mai degraba esti bou , nu vaca !!!!

"Abia acum cand traim globalizarea si integrarea europeana si cand tot mai multe multinationale vin aici, ne dam seama ca strainii sunt si ei oameni ca si noi cu care te poti intelege foarte bine si alaturi de care poti trai excelent."
.................................................
Ca tu iti dai seama abia acum ca " strainii sunt si ei oameni ca si noi " , e problema ta ( si chiar este o problema ) .
Ar trebui sa te intrebi daca , in situatia in care erai la fel de destept ca el , strainul ala mai venea .
Pai nu venea pentru ca-i cereai acelasi salariu ca muncitorul din tara lui , pentru ca legile care protejau mediu erau la fel de dure ca ale lui , ca banii castigati aici erau impozitati la fel ca la el acasa ..... si atunci de ce sa vina la tine sa-ti faca fabrica ?
Aaaa, daca te referi la marile linii comerciale , la cei care vand tot felul de produse .... da , astia veneau ; numai ca astia nu te imbogatesc daca sunt la tine in tara , te saracesc pentru ca iti vand scump marfa lor si isi duc banii acasa ....

" ne-am predat guvernarii de la Bucuresti, fratilor nostri romani, care ne fura resursele si roadele muncii si ne exploateaza si mai rau decat cei dinainte "
..................................................................................................................
Nu stiu de unde este ideea asta ca restul tarii fura de la Ardeal . Mai uitati-va pe statistici .
Eu nu zic ca este regula ce s-a intamplat in " perioada Boc " cand s-au dat fonduri numai la Ardeal , dar nici sa ai impresia ca esti productiv ca neamtul cand de la tine pleaca Nokia de bun ce esti si bine ce-i merge , cand te evita Mercedesul , cand reusesti sa distrugi Comtimul , cand ai lansat Caritas-ul si Banca Dacia Felix , inaugurand sezonul de tepe la romani .

Da , ti-ar placea acum sa fii " parte a unui imperiu austriac sau germanic " dar sigur ai fi plans la usa regatenilor ( din nou !!! ) ca vrei la ei daca te alergau rusii sa te duca in Siberia dupa razboi ca erai neamt ...

Si , in general , opinia unui om ca tine care crede ca nationalismul a fost " inventat din vremurile triburilor " , crede-ma ca este greu de luat in seama pentru ca parerea unui incult este , de regula , inutila .

Si ca tot zici tu ca nationalismul e daunator , ia zi asta unui american ori chiar unui austriac ( pe asta il poti intreba in pauza dintre pupaturile in fund ) .

Bref , tu nu vrei la Austria pentru ca te simti legat de ea prin istoria sau cultura comuna , in mod cert nci nu ai apucaturile unui neamt ori austriac , vrei acolo pentru ca se traieste mai bine ... Sentiment de om fara tara , nelegat de nimic , care poate fi cumparat oricand . Si daca poate fi cumparat , poate fi si vandut ...

Oricum , nu-ti mai chinui mintisoara cu probleme asa grave ca si asa neuronul ala pe care il ai si care pana acum se plictisea singur e obosit pentru ca TRANSILVANIA APARTINE ROMANIEI si nu poate fi luata doar asa pentru ca un neica nimeni ca tine ar vrea sa fie austriac ori neamt .

Tuc,

Ia si citeste si tu statistica de p linkul de mai jos, pune-te la punct cu informatiile si apoi vorbim de care judete din Romania contribuie cel mai mult la buget, da?
http://www.gandul.info/financiar/topul-romanilor-de-la-care-statul-incas...
Vezi ca tot pe site la gandul este si statistica cu cat primesc innapoi judetele din ardeal din contributiile pe care le dau la buget. Poate dupa ce le citesti reusesti si tu sa revii in anul 2012 ca acum pari sa traiesti intr-un trecut indepartat si intoxicat de propaganda mincinoasa.
In alta ordine de idei, da chiar imi place expresia "om fara tara". Asta cred eu. Ideea de nationalism este una absolut stupida si ne va mai lua ceva vreme pana sa ne dam seama de asta. Tu la cat de intoxicati ai neuronii nu cred ca-ti vei da seama in viata asta, poate in una viitoare. Pentru mine o tara e ca o companie. Asa cum o companie imi ofera un job si daca alta companie imi ofera un job mai bun o s-o schimb pe cea la care sunt acum, asa si tara. Nu dau 2 lei pe povesti de genul traditii, neam, bla bla. Ce traditii? La omorat evrei? Ca asta am facut noi romanii. La omorat elite prin puscarii ca in vremea comunismului? LA urmarit si terorizat toata populatia de catre securitate? Cu asta sa ma mandresc cand vorbesc de Romania? Cu manelele? Cu micii si sarmalele pe care turcii ne-au invatat sa le facem? Toate sunt niste falsuri. Minciuni propagandistice menite sa trezeasca in tine un sentiment de ura fata de straini. Manipulare menita sa te tina in intuneric si sa nu-ti dai seama ca cei care te manipuleaza si te conduc te trag de fapt pe sfoara si profita de pe urma ta.
Tu crezi ca Ponta si ai lui dau 2 bani pe tara, pe patriotism, pe popor? Crezi ca au vreun sentiment de mila fara de oamenii aia saraci si jegosi care se inghesuie de ziua nationala la o portie de fasole cu carnati? Sau care la fel se calca in picioare la saramalele date de biserica cand mai expune nu stiu ce moaste. Da de unde. Ponta merge in vacante in Dubai si se da in masini scumpe la raliuri. In mintea lui probabil isi spune ca e bine sa-i tina pe acei oameni in saracie si prostie ca asa le ia mult mai usor voturile si poate ramane la putere ca sa fure, sa aibe bani de vacante de lux, de raliuri si de nesimtirea lui crasa. Si toti ceilalti sunt ca el de la Mazare, Dragnea si Oprisan pana la Videanu, Udrea si Berceanu.
Si atunci pentru ce sa fiu eu patriot? Oh vai sa-mi iubesc tara ca sa ce? Ca sa profite clica asta de amfioti care-si spun oameni politici de pe urma mea? Voiculescu nu da 2 bani pe tara si popor. Ne-ar vinde rusilor daca din asta i-ar iesi lui cateva zeci de milioane de euro. Pentru asta sa fiu patriot? Sau pentru ce sa mai fiu patriot? Pentru eroii ardeleni care au militat sa faca unirea si apoi i-au omorat comunistii si securistii in inchisori? Imi pare rau s-o spun, au fost eroi, dar au fost si niste fraieri. Mai bine isi vedeau de treaba lor si cladeau un stat independent in Transilvania. Le-a fost si lor frica de unguri de aia s-au unit repede cu regatul ROmaniei. Desi a fost un calcul gresit. Ungaria era praf si pulbere dupa primul razboi mondial. Nu degeaba ajunsese armata romana din Ardeal pana la Tisa si apoi s-a retras pe actuala granita de vest. Trebuia sa ramanem independenti.
Deci da prieten, notiunea de nationalism e o inselatorie si o capcana, menita sa te tina pe tine prizonier sa te tina supus unora care iau puterea in interes propriu ca ei sa traiasca in lux si tu sa te mentii ocupata muncind si uneori certandu-te cu mine pe idei despre care crezi ca sunt bune si adevarate dar de fapt fac din tine sclavul perfect. Mai reflecteaza.

Daca vrei statistici credibile intra si tu pe site-ul INS .
Acolo vezi adevaratele cifre , nu " armonizate " dupa interese propagandistice.Trebuie putina pricepere la inceput sa le citesti dar te obisnuiesti repede .
Daca imi permiti , ca sfat , incearca sa nu te mai iei dupa ziare , net , etc. sau macar verifica .
Crede-ma , nu sunt deloc intoxicat si ma prcep oarecum la ce discutam .

O.K. eu nu cred ca " nationalismul " si-a epuizat valentele benefice ....
Putem discuta insa ,deocamdata , cu doua trei exceptii , statele sunt nationale .
Iar alea mai puternice sunt uninationale ( daca imi permiti licenta ) !!!! A nu se confunda statul national cu statul unietnic care nu exista !!!!!

N-am zis niciodata ca politicienii romani sunt niste sfinti , ba dimpotriva , dar nu uita ca multi , poate cei mai multi , sunt ardeleni asa ca atunci cand te apuci de injurat injura-i pe toti nu doar pe regateni .

Chestia cu omoratul de catre comunisti este adevarata dar vezi cine erau comunistii inainte de a da vina pe regateni : cei mai putin " reprezentati " in nomenclatura au fost regatenii ; primii comunisti de frunte au fost evrei de origine ( sau sub identitate ) maghiara ori ruso-ucrainiana ; primii oameni " de frunte " au fost moloveni ( Dej , Sadoveanu ) sau ardeleni ( P.Groza ) . procentul s-a mentinut pana dupa preluarea puterii de Ceausescu ; asta i-a epurat sub diverse motive si a inaugurat " comunismul nationalist " care , teoretic vorbind , este un nonsens .
Ne-am invatat sa dam in olteni si prin ei in regateni pt ca Ceausescu a fost de-al lor insa uitam restul ....( nu ca Ceasca ar fi vreo fata mare , nu , a fost un crimnal , e clar !! )

Si ne-am mai invatat sa plecam din locul unde ne e greu in loc sa ne inhamam la treaba si sa facem ceva sa schimbam lucrurile. Cred ac un om de bun simt se uita intai la el , vede ce a facut pentru tara asta , apoi , daca este multumit de ce vede , ii suduie pe aia care nu au facut ce trebuia .

Daca vrei sa stii , eu accept toate criticile voastre dar solutia nu , pentru ca nu este realista .
Ca sa scapi de toate relele ar trebui un singur lucru pe care tara asta nu l-a avut nciodata : reactia sociala unita la actul de guvernare , reactie punctuala si permanenta !!!! Atat ar fi de ajuns . Nenorocirea ca romanii , de un de or fi ei , nu au organizatii civice care sa ii reprezinte si , singuri fiind , vocea lor este ignorata .

In rest , toate bune ,. Sa fii sanatos .

caracter de regatean!
inainte a fost caterinca!!?

Da, Dusule ( cu pluta ? ) , caracter de regatean dar totusi caracter .
Adica ceva ce tu nu probezi ca ai .

Da , fac si caterinca de voi , va si injur , fiecaruia dupa merite , vorba aia .
Dar pot sa vorbesc si serios si , crede-ma , la un nivel la care tu , din cate vad , nu ai acces .

asha i ca daca ardelenii vor sa se separe de romanica voi regatenii ii impuscati ca in 89?
ca apoi gasiti tradatori ardeleni destui care sa zica ca bine ati facut!

Ai o obsesie cu impuscatul , Dusule !
Stai linistit , nu trage nimeni in tine , suntem vanatori legitimati , tragem doar la ursi ori lupi unde avem autorizatie , nu la sobolani .
Despre '' 89 ti-am mai spus sa intrebi LA SARBI , LA UNGURI SI LA GASHCA FRANCO-AMERICANO-RUSA CARE A ORGANIZAT DISTRACTIA DE ATUNCI .`

"Abia acum cand traim globalizarea si integrarea europeana si cand tot mai multe multinationale vin aici, ne dam seama ca strainii sunt si ei oameni ca si noi cu care te poti intelege foarte bine si alaturi de care poti trai excelent."
.................................................
Ca tu iti dai seama abia acum ca " strainii sunt si ei oameni ca si noi " , e problema ta ( si chiar este o problema ) .
Ar trebui sa te intrebi daca , in situatia in care erai la fel de destept ca el , strainul ala mai venea .
Pai nu venea pentru ca-i cereai acelasi salariu ca muncitorul din tara lui , pentru ca legile care protejau mediu erau la fel de dure ca ale lui , ca banii castigati aici erau impozitati la fel ca la el acasa ..... si atunci de ce sa vina la tine sa-ti faca fabrica ?
Aaaa, daca te referi la marile linii comerciale , la cei care vand tot felul de produse .... da , astia veneau ; numai ca astia nu te imbogatesc daca sunt la tine in tara , te saracesc pentru ca iti vand scump marfa lor si isi duc banii acasa ....

" ne-am predat guvernarii de la Bucuresti, fratilor nostri romani, care ne fura resursele si roadele muncii si ne exploateaza si mai rau decat cei dinainte "
..................................................................................................................
Nu stiu de unde este ideea asta ca restul tarii fura de la Ardeal . Mai uitati-va pe statistici .
Eu nu zic ca este regula ce s-a intamplat in " perioada Boc " cand s-au dat fonduri numai la Ardeal , dar nici sa ai impresia ca esti productiv ca neamtul cand de la tine pleaca Nokia de bun ce esti si bine ce-i merge , cand te evita Mercedesul , cand reusesti sa distrugi Comtimul , cand ai lansat Caritas-ul si Banca Dacia Felix , inaugurand sezonul de tepe la romani .

Da , ti-ar placea acum sa fii " parte a unui imperiu austriac sau germanic " dar sigur ai fi plans la usa regatenilor ( din nou !!! ) ca vrei la ei daca te alergau rusii sa te duca in Siberia dupa razboi ca erai neamt ...

Si , in general , opinia unui om ca tine care crede ca nationalismul a fost " inventat din vremurile triburilor " , crede-ma ca este greu de luat in seama pentru ca parerea unui incult este , de regula , inutila .

Si ca tot zici tu ca nationalismul e daunator , ia zi asta unui american ori chiar unui austriac ( pe asta il poti intreba in pauza dintre pupaturile in fund ) .

Bref , tu nu vrei la Austria pentru ca te simti legat de ea prin istoria sau cultura comuna , in mod cert nci nu ai apucaturile unui neamt ori austriac , vrei acolo pentru ca se traieste mai bine ... Sentiment de om fara tara , nelegat de nimic , care poate fi cumparat oricand . Si daca poate fi cumparat , poate fi si vandut ...

Oricum , nu-ti mai chinui mintisoara cu probleme asa grave ca si asa neuronul ala pe care il ai si care pana acum se plictisea singur e obosit pentru ca TRANSILVANIA APARTINE ROMANIEI si nu poate fi luata doar asa pentru ca un neica nimeni ca tine ar vrea sa fie austriac ori neamt .

ai scris doar asa sa scrii si tu ceva.

-60
Nu-mi place!

caterinca?? asta de unde e?..

Din DEX , fraiere ...

nici io n am stiut pina azi ce i aia caterinca!!!amu,mai incoace am auzit si cocalari!!!se uneshte pe zi ce trece Ardealul

A cui e vina ca n-ai un DEX in casa ???
Argoul este parte integranta a unei limbi si daca nu il cunosti nu poti spune ca stii limba respectiva.
Daca esti genul " je m'en fiche " , je m'en fous ..... continua sa-ti fac educatia la televizor .

+51
Imi place!

Inseamna sa vorbesti neserios , sa vorbesti in gluma , " la mishto " . Probabil vine din ucrainiana ( katerynka = flasneta ) ajunsa la noi prin ruteana .
In ucrainiana se pare ca vine din faptul ca un cantec cantat la flasneta incepea cu " Charmante Chaterine ".

Culmea ca domnul in cauza tine sa aminteasca de cei " treizeci de ani de trecut Carpatii " !
Aluzie " subtire " la miticismul din comportamentul celor care glumeau cu el ( sau faceau " misto " de el ) .
In locul lui eu imi faceam griji ca nu m-am prins ca aia glumeu iar eu am luat-o in serios !!!!!!!!!!!! Nu e chiar o dovada de inteligenta .

Felicitari , domnule , pervers articol.
Da , sunt adevarate toate cate le-ai spus aici cu aparenta buna - credinta.
Dar ii dai de veste bolnavului de cancer ca are boala asta de ziua lui ?
Si daca o faci de ce ai face-o , se vindeca el in ziua aia , poate lua el vreun tratament care l-ar vindeca doar luat fara intarziere ?
Nu , sigur ca nu , dar ii amarasti sufletul si doar asta poate fi scopul si folosul tau !
Asta a fost poate si scopul dumneata .
Ce ai spus putea fi spus oricand , stii preabine ca necazurile alea sunt vechi , cunoscute si faraleac .
Si nici macar nu sunt " descoperite " de dumneata deci , nu faci decat sa repeti ce altii , sociologi adevarati , au mai spus .
De ce o faci ? Pai cum am spus , ca sa nu urezi de bine romanilor de ziua lor si sa ii jignesti pretextand ca le faci bine . Halal !

P.S. La relele " nationale " poti adauga si grupul ala de la Cluj din care faci parte , care a facut din politica romaneasca o colcaiala de interese de toate felurile .

Cred ca gresesti. iar momentul ales nu este nici rau intentionat, nici nepotrivit. Pervers, nici atat!
Cred ca este un moment in viata romanilor in care, pe langa mancare copioasa si alcool, atmosfera de distractie, un om normal isi pune si anumite intrebari pe care in alte zile, de oboseala, lipsa de timp si stressul vietii cotidiene, poate nu si le adreseaza. Poate este (si e bine sa fie asa) o zi cu momente de introspectie si cautare de raspunsuri... Cetateanul obisnuit, necajit cum este de obicei, poate ca va incepe sa gandeasca si la alternative vietii si obiceiurilor zilnice pe care le practica robotic si , de atatea ori, nerationand faptele. Romanii au si spirit si putere de adaptare la realitate, de ex. transformarea petrecuta cu 'traiul pe imprumut cu buletinul'. Chiar daca bancile crediteaza mult mai greu, petrecand cate zece zile lunar acasa (RO), discut frecvent cu apropiati (in primul rand), oameni care sunt creditabili in ziua de azi, si care imi ofera replici reliste si pertinente, nemaifiind dispusi sa se lase descoperiti pentru multi ani, intr-un viitor incert, cu sume considerabile sau mici (pt. 'nimicuri'- electrotehnice). Incet-incet, si cetateanul roman se adapteaza unor criterii de rationalitate si realism, nici nu s-ar putea altfel, caci nu ar mai putea supravietui. Marile probleme care raman si stau in calea unui viitor mai optimist sunt legate de productivitatea si harnicia la locul de munca (intereseaza in primul rand sectorul bugetar- este pur si simplu dezastru!), si de furtul mic zilnic cu care aproape toti sunt obisnuiti: 'ciupitul' celuilalt, lipsa de fiscalizare a orisicarui venit financiar, dar si de la locul de munca Se stie la ce ma refer. La salarul mediu pe economie, la actualul pret al vietii zilnice si al carburantului, daca nu ar exista venituri din categoriile expuse anterior, strazile din orase ar fi folosite doar de masinile firmelor, iar oamenii ar folosi aproape fara exceptie transportul in comun, bicicleta ori plimbarea. Multe ar mai fi de adaugat...
Articolul cu aceasta abordare si tema de reflectie, mi se mare cel mai bun citit vreodata in presa de limba romana. Poate ma insel, dar nu vad cum poti exprima mai clar, chiar si pentru minti mai putin agere ('obosite') unde suntem si incotro ar trebui sa 'bata' schimbarea tuturor si a fiecaruia dintre noi. Tuturor acestora adaugandu-se si realul talent scriitoricesc si claritatea mesajului pe care il poseda in exprimare autorul, un foarte bun sociolog, fata de care singura mea rezerva la care astept vreodata o pozitie public exprimata, este: CUM a putut fi un apropiat al FSN... PDSR in 'perioada Iliescu', care a facur Romania 'PRAF', si a inrait oamenii acestei tari, 'invatandu-i' si 'ajutandu-i' sa ajunga unde sunt marea majoritate. Mare pacat.

Eu cred totusi ca , desi plin de adevaruri , articolul nu trebuia postat de Ziua Nationala a Romaniei .
N-ai sa-i spui unei doamne de ziua ei ca are riduri si sa-i indici vreun tratament !!!!Daca o faci inseamna ca vrei cu tot dinadinsul sa o jgnesti .
S n-ai sa stai de ziua ta , avand casa plina de musafiri , sa-ti faci planificare la doctor pentru operatie , desi stii ca esti bolnav .

Despre cum este scris , deh , fiecare cu gusturile lui ; eu unul cred ca nu e prea talentat autorul , dar poate gresesc .Oricum sunt ziaristi mult mai " citibili " .
Si nici ideile pe care le exprima nu sunt originale , sunt arhicunoscute si arhidiscutate .

Cum a putut fi " domn ' profesor " nu apropiat ci CU FSN , CU PDSR ??? Asa , normal si lejer , fara scrupule , ca orice arivist !!
Sa nu te miri ca trece la fel de usor la PDL ( de care e ffff apropiat ) ori la Partida Romilor daca aia isi scot pungile si ii scapa ceva galbeni ( de aia am zis ca acest Grup dela Cluj este expresia unor interese transpartinice ) .
Nu te lasa orbit de aerul academic pe care il afiseaza omul . E ciocoi de speta comuna ca atatia altii .

+54
Imi place!

sa shtii ca aci tzi am dat un + ptr ultima remarca

Merci , esti dragutz , da' tot nu-mi schimb parerea !

no,iara te ai dat de gol!
da ce?dumneata crezi ca de aia tzi am dat +-ul?
la voi mere bine:o mina spala pe alta!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide