Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 09 Oct. 2014, 14:30
35
14313

Ce buni sunt „minoritarii” când ne aduc Premiul Nobel...

Puțină lume știe că drapelul național românesc a fost înălțat mai întâi în exil - la Paris, odată cu victoria Revoluției din februarie 1848. Da, la Paris, românii plecați din România au putut să planifice modernitatea statului român.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Aproape toate vârfurile culturii și civilizației românești s-au realizat în afara României– și aici putem vorbi despre Enescu, Elvira Popescu, triada Cioran-Ionescu-Eliade, Brâncuși, Coandă, Jean Negulescu, Celibidache...

Și acum: Elie Wiesel, Hertha Muller, Stefan Hell. Da, și româno-americanul George Emil Palade. Da, patru premii Nobel. Dar: premiile astea sunt ale românilor sau ale României? Unii mă vor sudui, dar întrebarea e necesară: oamenii ăștia ar mai fi luat Premiul Nobel dacă rămâneau în România?

Și înainte de a răspunde va trebui să acceptăm onest două chestiuni:

Școala românească mizează numai și numai pe olimpici. Avem câteva vârfuri și o masă amorfă de analfabeți funcționali, adică tineri care au trecut prin școală și totuși n-au dobândit nicio calificare - în România, statistica oficială arată că jumătate din tinerii absolvenți se găsesc în situația asta. Programa școlară e făcută pe repede-nainte: nici școlarul nu are vreme să învețe, nici profesorul să predea. Totul se bazează pe memorare și pe o mulțime de lucruri care în viața reală nu-ți folosesc la nimic; ne mai mirăm că majoritatea elevilor învață doar pentru notă? sau că mulțimi de profesori văd în școală doar pedigreeuri personale?: “am cinci olimpici în clasa asta”.

Mai mult: rari sunt olimpicii care își propun să rămână în țara: cercetarea e la pământ, iar o carieră universitară presupune decenii de așteptare și trecerea prin caudinele cumetriilor. La mijloc ar trebui să fie școlile profesionale: dar niciodată programele Ministerului Educației n-au fost corelate cu piața muncii – așa că să nu ne mirăm că mai degrabă găsim un zugrav bun, român, la Madrid sau la Roma decât la Cluj, Tecuci sau Timișoara.

Statul român nu a avut niciodată o deschidere către celelalte culturi de aici – și nu vorbim despre oamenii de cultură, ci de o strategie guvernamentală în cultură și educație. În loc să-i punem pe podium și pe Enescu și pe Bartok, și pe Grigore Moisil și pe Bolyai, manualele ne-au indus ideea că stiința e parte a propagandei naționaliste – deci nu e loc decât pentru cei cu nume românesc. La fel se întâmplă cu Iancu de Hunedoara sau cu Matei Corvin sau – ca să trecem munţii: câți știu că Alecsandri și Xenopol au fost evrei sau că lui Lazăr Șăineanu autoritățile noastre i-au refuzat cetățenia română? – asta după ce, în 1896, publicase primul mare dicționar enciclopedic al limbii române...

Nu cunosc vreo țară în care naționalismul să fi adus prosperitate. Franța i-a adoptat pe Cioran și Ionescu, America pe Eliade și pe Palade; în Ucraina trei orașe se numesc Moghilev, pentru cinstirea lui Petru Movila, fiu de domnitor moldovean, ajuns mitropolit al Kievului, al Haliciului și al Rusiei, reformator al bisericii ortodoxe ruse – istoria îl recunoaște ca fiind cel care a modernizat întreg spațiul slav; noi? - făcătorii de manuale de la ministerele noastre nici n-au auzit de el...

Mă gândesc că scriu despre toate astea într-o Europă care celebrează diversitatea culturală, într-o lume care înțelege globalizarea ca pe o oportunitate în cultură, civilizație și economie.

Între timp, ziarele din țara mea sunt pline de mândrii stufoase cum că un fost elev din Arad a luat premiul Nobel – dar, iarăși zic: nimeni nu se întreabă dacă mai lua acest premiu rămânând în România. La fel: politrucii se laudă cu perfomanțele extraordinare ale lui Stefan Hell, dar nu le trece prin cap să pună bani la bugetul Educației și nici bani ca să restaureze cetățile săsești – e simplu să fii patriot, nu-i așa?...

Și știi ce doare cel mai mult?: refuzând diversitatea culturală, statul român refuză României chiar potențialul ei fermecător. Suntem și occidentali și balcanici, suntem și români și unguri și nemți, și lipoveni și țipțeri și evrei, nu avem nevoie

decât de un pic de educație ca să fim miracol al sudului european, de un capitol în manualele noastre -

ca să recuperăm estetic toate diferențele pentru care altădată ne-am dat peste spinare.

 

 

Voteaza articolul
4.8 / 5 (84 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Oferta serioasa de locuri de munca! Suntem deja un fenomen in extindere, pentru ca oamenii se conving zilnic de seriozitatea noastra! Oferim din start contract legal si dovada platii! Am trimis deja si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati lejer 3 ore pe zi si castigati 300 dolari lunar, ca operator online! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: floriniorga37@yahoo.com

Normal ca sunt maghiar si ca Sabin e un bun jurnalist. Bine ca tonul comentariilor e mai pasnic.Parca am fi la o dezbatere publica,fara sudisti.Suntem pe drumul cel bun .

a aparut sugatorul de suli basiste ! dute-n mortii matii de antiroman.........

Spune-mi nationalist spune-mi cum vrei tu dar tot nu pot sa fiu de accord cu retorica asta sinucigasa care incurajeaza segregarea etnica...pardon "multiculturalism". Pana si faptul ca niste romani au luat premiul nobel a fost folosit in acelasi mod obsesiv de catre autor. El ne arata cat suntem de naspa ca nu ne dorim un stat in stat, ca nu vrem sa fim judecati in limba maghiara la Mures. Ca o nedreptatim pe vecina ai carui copil nu se joaca cu restul copiilor de la bloc pt ca copilul ei vorbeste alta limba. I rest nimic surprinator de la acest "autor" :)

Domnule multiculturalismul nu inseamna segregare etnica in Europa civilizata acest lucru este normal doar romanii se simt lezati si exclusi cind vine vorba de multi etnicitate sau multi culturalism , eu traiesc in Germania pe granite cu Elvetia , tara din care alimentez masina deci merg des in Elvetia o tara in care exista patru limbi oficiale , germana, franceza. italiana si retoromana intr-o vale din Alpi si unde de exemplu un elvetian din Zurich daca vrea sa ocupe o functie in administratie sau invatamint trebuie sa invete aceasta limba veche latina cu toate ca retoromanii vorbesc germana dar asta tine de respectul fata de oamenii intre care ai decis sa traiesti , pentru ca va spun din experienta proprie vorbind sase limbi ca atunci cind te adresezi cuiva in limba lui chiar daca nu perfect ai castigat toata simpatia celuilalt.
Iar poveste cu judecatul in limba maghiara este iarasi un fel de a interpreta tipic romanesc eu nu cred ca cineva de etnie roman poate fi judecat in limba maghiara , cred ca e vorba doar de cei de etnie maghiara si care nu inteleg limbajul juridic in limba romana si nu se pot apara in mod correct, dar daca vom rastalmacii tot timpul aceste lucruri nu se va ajunge la un accord nici odata.

@Moghilev: Dar ce părere ai tu despre funcționarii "etnici" din Consiliul județean Cluj ? Ce părere ai despre Vakar Istvan, șeful Consiliului Județean Cluj, care sabotează intenționat dezvoltarea regionala, prin favorizarea strategica a circumstanțelor, pentru a duce traficul aerian din Transilvania, și de a face "poarta Transilvaniei" în "teritoriul" "ținutului etnic", spre scopul suprem, preamărirea intereselor etniei în regiune.

http://www.monitorulcj.ro/actualitate/40765-cj-cluj-continua-sabotarea-a...

Mie scârba de mârșăviile astea coordonate ambițios, și executate pisicos, la care se dedau, asa pretinșii noștrii prieteni de alta etnie.
Vrei sa mai vorbim de multiculturalism ? vino draga la Cluj, sa te plimb pe la sediile firmelor patronate de etnici, și cu angajați exclusiv de aceeași etnie, fără nici un roman pe statul de plata. Vino sa vezi instituții publice, administrate de un funcționar etnic, cu întreg executivul de angajați de aceeași etnie. Vino sa vezi cum firmele patronate de etnici practica prețuri preferențiale fata de clienți de etnie. Iți garantez ca te vei satura de multiculturalism multietnic.
Am scriso și mai jos în comentariul celalalt.
"Subminarea prin practici coordonate, în detrimentul accesului la oportunitate, prin favoritism etnic, constituie cea mai puternica forma de discriminare."

Comparatia corecta era cu Dombasul din Ucraina sau cu Kosovo, cam la acel nivel e manipulate prostimea. Cam fortata comparatia cu Elvetia Sunt curios daca in Elvetia exista un partid etnic, daca exista niste politruci care le spuna italienilor ca ei is superiori si de rasa si sunt sub ocupatie :)) Daca premierul Italiei sau Frantei face campanie electorala in Elvetia. Sunt curios daca exista elvetian care nu stie germana. Daca nu vezi cu ochiul iber in fiecare zi segregarea etnica din Transilvania insemna ca nu traiesti aici si nici nu cunosti cu adevarat mentalitatea ungurilor.

@ Moghilev - na spune tu unui roman ca daca vrea sa lucreze la primarie ca are o pila si ii poate aranja un post, sau militienii comunitari trebuie sa invete si limba maghiara, ai de capu meu ce scandal ar iesii mai ales ca pe la noi cam toti se dau mari romani dar dupa ce trec de bors deja se declara unguri chiar daca stiu numa sa zica una sau 2 cuvinte in maghiara. (asta da patriotism)

domnule Gherman, de ce nu mai faceti emisiuni la tv, mi dor de emisiunile in care injuram si eu alaturi de dumneavoastra si ma miram la cat suntem de prosti ca popor, iar chestia asta cu cat e sau nu e de roman cel cu premiu nobel, sunt ferm convins ca daca ramanea in tara se alegea prafu de el, eventual ar fi reusit sa ajunga un profesor universitar bun.
si intrade-v-ar acum sunt buni si minoritatile, eu cred ca la fel era tam tam-ul si daca ar fi fost ungur din romania, si ala ar fi fost bun ca sa aiba clasa politica cu ce sa se bata in piept.
oricum bravo lui si pana la urma bine a facut ca a plecat ca daca ramanea aici panai cucu nu lua el nobelul.
astept sa reluati emisiunile la TV.

Da pe laureatul Nobel, la intrebat cineva ceva? Se considera roman? Sau a uitat de unde-i namolul sorgintei? O tot dam inainte cu romănul nobel, bla, bla si ala nici nu vrea sa auda de zigeuner.

Asta este intrebarea capacana a romanilor pentru cei din minoritatile entice din Romania , acum de exemplu ungurii sint intrebati cu cine tin sambata in meciul dintre Romania si Ungaria , cei care pun intrebarea stiu exact raspunsul doar ca vor sa auda raspunsul pentru a zice dupa aia ca sint tradatori .
Aceasi intrebare poti sa o pui romanilor care traiesc de in Italia sau Spania sau Germania cu cine ar tine daca ar juca cu Romania . Asa ca domnul Hell poate sa spuna ca s-a nascut in Romania dar nu cred ca poate sa spuna ca se simte roman din moment ce este swab din Banat si a emigrat in Germania unde vorbeste limba lui materna , asa cum un emigrant roman din Germania nu poate spune ca se simte neamt .

@ Moghilev - foarte bine punctat,
1. dar totusi de cand este considerat tradare nationala ca un om tine sau nu cu o echipa sau cu alta??? asta ar fi culmea sa mai si fie judecat omu.
2. sa nu uitam ca in romania si in special transilvania sunt o multime de cetateni romani cu dubla cetatenie, oare aia pot fi considerati tradatori pt ca ei tin cu o echipa si nu cu alta???

eu cred ca mai degreaba e o invidie si o ura ca unu vb sau gandeste altfel decat ar vrea tovarasii de la butoanele din bucale, dar nu stiu ca ori cat ar incerca sa stopeze aceste lucruri, in gandirea, judecata si constinta omului nu se pot baga si nu-l pot schimba (nici ceausescu nu a reusit ca din catolici unguri sa faca ortodocsi unguri, asa cum din catolici romani a facut ortodocsi si multe alte abuzuri impotriva lor) si ei cred ca vor reusi acum cand ai o libertate de miscare si exprimare cel mai mare de cand a existat oameni in europa asta.
oricum eu traiesc cu speranta ca europa isi v-a lua inapoi ce ii apartine.

Asta este intrebarea capacana a romanilor pentru cei din minoritatile entice din Romania , acum de exemplu ungurii sint intrebati cu cine tin sambata in meciul dintre Romania si Ungaria , cei care pun intrebarea stiu exact raspunsul doar ca vor sa auda raspunsul pentru a zice dupa aia ca sint tradatori .
Aceasi intrebare poti sa o pui romanilor care traiesc de in Italia sau Spania sau Germania cu cine ar tine daca ar juca cu Romania . Asa ca domnul Hell poate sa spuna ca s-a nascut in Romania dar nu cred ca poate sa spuna ca se simte roman din moment ce este swab din Banat si a emigrat in Germania unde vorbeste limba lui materna , asa cum un emigrant roman din Germania nu poate spune ca se simte neamt .

67 de ani inseamna peste trei generatii si astea au trecut de cand au pus comunistii mâna pe Romania in 1947, au decapitat elita (10% din populatie), au restructurat societatea si invatamantul dupa modelul bolsevic si Dracu' stie daca si cand se va mai reveni la o Românie normala... cu un sistem educational capabil sa produca candidati pentru Premiul Nobel.

Comunismul a fost sansa romanilor de a scapa de opinci si de lampa de petrol.
80% din populatie traia la sate inainte de comunism.Si cum satele au avut doar crasma si biserica a fost normal ca comunismul sa mute la "orase"mase de oameni fara spirit civic si bineinteles necivilizate,
analfabete si incapabile sa faca altceva decat ce tinea de animale si munca campului.
Nu are rost sa ne minunam ca varfurile se afirma doar afara,e vorba de secole de indobitocire religioasa a natiei,analfabetism grevat in gena natiei.De aceea romanii dupa 90 cand s-au "eliberat" au reusit un singur,sa-si umple localitatile de biserici

Curata impertinenta la opincarii astia : dupa doar doua generatii de indobitocire comunista s-au apucat sa-si umple localitatile de biserici.
Din fericire orasenii Romaniei au reusit sa-si pastreze monopolul autostrazilor si nu au exagerat absolut deloc cu constructia lor ☺

Tot ce ai scris e de bun simt; lasa-i pe astia sa spumege si sa se incurce in retorica lor incalcita, fara cap si fara c.ur. Ei pur si simplu nu pot intelege de ce un om este cu atat mai valoros cu cat cunoaste mai multe limbi deci si culturi...despre pastrarea identitatii nu au cum sa inteleaga, pentru ca majoritatea cand pleaca in Italia devin brusc italieni iar cand ajung in Spania se pretind spanioli, fiindu-le rusine de radacinile lor. Sabin, doar atunci cand traiesti multi ani departe de casa incepi sa pretuiesti ceea ce este de pretuit, iar cei cu coloana vertebrala lupta pentru identitatea lor insa cei mai multi n-o fac din comoditate, interes etc. E greu de purtat haina instrainarii.

Tribalismul etnic înlocuiește încet naționalismul. Mai nou ești în postura dezavantajata dacă nu ai apartenența la o subspecie de separatiști, opozanți și repulsivi fata de majoritate, și cu aer de superioritate fata de majoritari.

Subminarea prin practici coordonate, în detrimentul accesului la oportunitate, prin favoritism tribal pe criterii etnice, constituie cea mai puternica forma de discriminare.

Sa cauți mârșăvește sa crești cu ai tai, și exclusiv pentru ai tai, și în același timp sa pui piedica celorlalți, fata de care ai fost indoctrinat sa te consideri mai vrednic și mai îndreptățit, prin argumente istorice și fabulate, și irelevante fata de substanța ta ca individ, de altfel nemernic și nevrednic, dar membru genetic al unei grupări etno-separatiste, ce-ți promite bunăstarea chiar și aia pe care considerând realizările tale ca individ, nu o meriți, și care trebuie sa ți se acorde prin dezavantajarea flagranta a celorlalți. Nu cunosc vreo țară în care naționalismul să fi adus prosperitate, dar nici patriotismul fata de vreo țară vecina.
Dintr-un asemenea mediu social, n-ai cum sa crești caractere remarcabile și oameni de valoare.
Și dacă istoria servește sa ne învețe ceva, sa ne reamintim ca în dealul Feleacului sa îngropat săpun, făcut din ultima etnie care și-a atentat prosperitatea prin defavorizarea și destabilizarea coordonata a altora.

Atrata-mi te rog vreo mare personalitate ,om de cultura din Ardeal de etnie maghiara !

Ce zici de Bolyai, fondatorul geometriei neeuclidiene (e greu pentru analfabeti), dar despre David Francisc, parintele bisericii unitariene, poate Bártok Béla iti spune ceva sau Ady Endre, dar sa nu-l uitam nici pe Sandor Petöfi...ce crezi astia erau plugari?

@ss: Dacă pe mine ma întrebi, înseamna ca n-ai înțeles nimic. Mai citește odată ce am scris acolo.
Fi atent la cine trage toate sforile de trafic de influenta, și la etnia ce insista vehement sa-și pună santinelele în Ministerul Culturii. Te mănâncă Sf. Peter pana ajungi la Sf. Petru.

Tribalismul etnic naste contra-tribalism etnic.Deocamdata minoritarii (nedreptatiti si nepieptanati tandru destul, crede Gherman) sunt 'acoperiti' de faptul ca statul national ii recunoaste pe toti ca fiind egali 'romani' in sensul civic-national indiferent de originea etnica.Sunt 'romani sub acoperire'.Dar pe masura ce agresivitatea minoritarilor (verbala ca in acest articol, dar nu numai) se va amplifica se vor "cerne apele" la un moment dat.

Domnule , ai dreptate .. O singura chestie. Trebuie sa schimbi "look" -ul.Adica ceva gen. Bruce Willis sau chiarTelly Savalas nu se mai leaga idiotii de chelia ta

Iara vorbesti sa te auzi cumetre cu chelie. Arunci cu vorbele fara sa inteleaga cineva cum refuza statul roman diversitatea culturala. Universitatea se numeste Babes-Bolyai deci Bolyai e pe piedestal. Teatrul din Constanta se numeste Oleg Danovski etnic rus. Exista strada Beethoven, David Ferenc etc. Clujul e unul din putinele orase din lume cu doua opere in doua limbi diferite. Tocmai s-au organizat zilele culturale maghiare apoi germane in oras, iar cetatile sasesti se renoveaza, cu toata saracia, inainte de a se construi spitale sau inainte de a se renova statuia lui Mihai Viteazul. Exemple Rasnov, Rupea, Biserica Saschiz. Teatre in limba maghiara sunt sustinute in toate centrele importante din Ardeal Sf Gheorghe, Tg Mures, Cluj, Timisoara, Oradea sa. Minoritatile studiaza in licee exclusive. Exista institutii teologice pentru fiecare confesiune. Eu cred ca ti-a intrat stilul viperin in sange de nu te mai poti lepada de el.

Romanii au o problema si nuvor sa o recunoasca din motive de xenofobie antimaghiara si anume faptul ca Romania nu este un stat national unitary ci este un stat multietnic si ca o persoana nascuta in Romania nu poate fii tratata cu doua masuri infunctie de cum ne convine, daca un sportiv de etnie maghiara spre exemplu reprezinta si castiga o medalie este roman daca maine poimaine are o opinie ce nu place e bozgor imputit ca Hertha Muller care a luat Nobelul pentru literature si a fost ridicata in slavi ,dupa ce a venit in tara si acriticat si si-a exprimat niste pareri multi au etichetat-o o sasoaica proasta sa stea in Germania ei. Asa ca hotaritiva odata.

Serios ungure ? Repede a vomitat Kelemen chestia cu multietnic si v-ati si repezit sa inghititi boratura !

Ce vrei sa spui ca Romania e stat national unitar , cind are in componenta vreo 5 milioane de ***EDITAT***i , 1,6 milioane de unguri , ceva sasi care au ramas , lipoveni,ucrainieni, sarbi , turci ,tatari etc. Ca nu va convine asta e alta mincare de peste , de fapt e o chichita juridica pentruca daca s-ar numii stat multienic Autonomia anumitor teritori ar fi mai usor de pus in fapt.

Daca judecai cu balanta dreptatii vedeai si de cate ori romanii sunt facuti opincari Dar vezi numai ce vrei tu Moghilev draga. Nici nu ma mir ca-l citesti pe Sabin

Pe romanii nu ia facut nimeni opincari s-au facut singuri ,opinciile erau o componenta a imbracamintii populare romanesti , cei care purtau cizme puteau fi numiti cizmari , asa cum italieni sint numiti macaronari , sau nemtii kraut ca maninca multa varza etc. Asa ca nu cred ca e o jignire sa ti se spuna opincar daca porti opinci. Eu cred ca o insulta mai grva e daca ii spui cuiva ca e om fara tara adica Bozgor.

In primul rand suntem romani.
Avem destule probleme cu ungurii ca sa intelegem fara dubii ca nu avem nevoie de si mai multa "diversitate", de si mai multe conflicte politice pe teme etno/religioase in Romania.
Ceea ce refuzam e sa ne impuscam singuri in cap, iar d-l Gherman ne deplange refuzul.

@papa - esti prost (informat), eu in primul rand sunt ardelean si pe urma restu, daca tu te crezi mare roman atunci mars in romania ta, daca tu nu ma accepti pe mine ardelean, iar pe altul bucovinean...etc atunci nu esti altceva decat un mare mare nationalist frustrat care cand aude sau vede verde in fata ochilor si face spume la gura, ma intreb oare nu muriti de fiecare data cand calcati pe iarba VERDE sau iesiti la un gratar cu mici si bere si manele tot la iarba VERDE.????

Si Firea daca are copii!!!!

He he...sub articolul asta ar trebui un interviu cu Emil Boc, pe tema placutelor bilingve. Sa vedeti acolo o mediocritate care isi pune intrebarea: oare ce e mai rentabil? Sa fiu nationalist ieftin si sa dau cu pumnu-n masa sau sa fiu politruc pragmatic si sa fiu prieten cu UDMR (pentru vreo functie locala sau judeteana)? Dileme, dileme. Sa nu dormi noaptea din asemena pricini. Ceea ce a scris dl Gherman mai sus, cu privire la educatie, la diversitate, multiculturalism, astea sunt chestiuni care nu bat pana la Rachitele...

a uitat ponta sa intrebe daca e ortodox Dl. Hell

si colegul de "gioco-di-mano" frumusel sova a uitat sa spuna ca e gangav si incet la minte ! asa ne trebuie cu pacalici-din-carti inapoi marsh !!!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide