Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 07 Noi. 2012, 10:20
33
13179

Bucureşti, fără fiţe

De la Cluj la Ploieşti mergi normal. Trenul hurducăie, dar eşti obişnuit. De la Ploieşti la Bucureşti, în loc să faci o jumătate de oră, îţi ia undeva de trei ori mai mult.

bucuresti fara fite
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Naşul: de-aia că aici toţi fură componente de cale ferată. Peisajul: gunoaie de o parte şi de alta, case sărăcăcioase. Sentimentul: mai bine să nu scriu ceea ce văd, că iar sar unii să mă facă separatist.

Gara de Nord: o mulţime gureşă pare că aşteaptă o altă mulţime gureşă. Câte-un intelectual rătăcit ţine un A4 în mână: Congresul de Chimie, prof. dr Simion. Ai bea un cafei, dar nu-i nimic altceva decât mc donald's-ul înţesat. Cumperi ziare, vânzătoarea fuge după tine: v-am dat doo Adevăruri.

Iei alt tren, până la Otopeni. Aeroport mare, ăl mai mare. Peisajul: dezolant, ceva îmi aminteşte de Afganistan. Nu-i vina oamenilor că primarii nu văd decât centrul cu beculeţe. Câţiva kinderi pornesc spre şcoală cred, au într-o plăsuţă de Cora papucii buni. Prăpădiţi: se bagă cu cizmele unde-i balta mai mare, cum făceam şi eu.

Ne “preia” un microbus, şoferul are un plover cu glugă şi mă aştept din minut în minut să urle Alah akbar şi să pârâie cu mitraliera. Zice scurt: bagajele în spate, voi în faţă. Franţuzoaica din faţa mea nu înţelege nimic. Mai zice o dată: Mai aştept mult? Aia se fâstâceşte, ăsta cu glugă aproape îi smulge trolerul şi-l trânteşte în portbagaj. E nervos, ceva îmi spune că şi-a uitat pe noptieră discul cu Manele 2012.

Aeroportul e fain. Are loc de fumat, oamenii sunt amabili şi bucuroşi c-au ajuns. De fapt, în aeroporturi toată lumea-i la fel, cred, din Alaska până-n Kamciatka. Afară roiesc ciubucari, înăuntru oamenii aşteaptă cu orele avionul. Suntem protejaţi, ce bine c-am dat de civilizaţie.

Ştiu, şi-n Bruxelles sau Paris e cam la fel – se umple planeta de bidonviluri şi criza te face mai atent la ele. Nu-i urăşti, dar ţi-e spaimă să nu ajungi ca ei. Dacă aş lua la numărătoare peste treizeci de ani, probabil mai puţin de un sfert dintre fiţoşii care aşteptăm avionul vom fi şi pensionari.

Mă gîndesc: drumurile astea pân' la aeroport sunt un fel de cărări. Sărăcie în dreapta, sărăcie în stânga. Drumuri mici te protejează de lume, stai ca-ntr-un cocon corporatist şi te prefaci că gândeşti. Dincolo de geamul maşinii viaţa e sălbatecă, tare, horincă de Turţ. Şoferul s-a îmbunat, în sfârşit: pune discul, se întoarce şi ne trage şmechereşte cu ochiul – înfofolit în tăcere te strecori ca printre specii ciudate:
nici nu mai eşti mirat că-şi schimbă cizmele la asfalt.

 

Voteaza articolul
5 / 5 (1 vot)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Jaj, ca numa'n Buda-i fain, ca acolo copistii ungurii o copiat tat de la nemtalai! Jaj ca fain o fost sa speli latrina la grofu' intelectual si civilizat (poate pe alta planeta).
Da' jaj ce mult bine le-o facut lui Horea, Closca si Crisan!
Ma intreb no dara care-i esplicatia la plangaciosu' ista de jurnavelist? Ezista numa' una : l-o spalat pa creieri unguri la Buda... Hai sictir parasuta! Daca te-ai saturat de Romania, du-te Ungaria, ca-i mai bine si fetele au moralitate "buna"... Jaj si vai, si iarasi jaj si au si vaj.
PS : austriecii au ridicat Transilvania, nu ungurasii, copisti 120%!

si atunci si acuma, cine nu-i capabil de mai mult, spala latrina...cine are ceva in cap, si munceste ajunge si a ajuns si atunci departe...vezi, amaratule, fam. Ratiu intre primele familii innobilate, inainte de 1300. Putorile ramaneau iobagi, indiferent de etnie. Iar Transilvania a fost regiune dezvoltata, si cu si fara austrieci, incepand cu scoli, facute inainte de 1500, teatre, iluminat stradal, pavoazare...acuma ne-am dus inapoi, ce-i drept, egalizare de nivel de catre bucuresti. Nu ti-ar strica sa citesti si istorie reala, nu numai daco-aiureli...

Apropo de PS-ul tau!
Daca zici ca austriecii, atunci cum de tot sistemul rutier si feroviar este modernizat dupa 1867 (daca nu stii de ce este an de referinta 1867, mai citeste)?
De la cine au copiat iluminatul public, ca in Transilvania a fost mai repede decat in alta parte a Europei?
Iar restu, ce-ai mai scris... citeste ce-a scris Gelu.

Ungurii, de la sosirea lor în Europa se screm continuu să se alinieze la cultura europeană, să își exhibe ostentativ apartenența europeană, în speranța că astfel o pot ascunde pe cea asiatică. De necontestat este faptul că această scremere dă uneori rezultatele așteptate.

Tu de unde ai scos tampenia pe care ai scris-o?
Ca sa te enervez putin, de fapt in etnogeneza poporului de dincolo de carpati un rol important au avut-o cumanii. Stii, un popor din asia, care a venit dupa unguri! :p

Nu ai nicio șansă. Bădăranii nu mă enervează decât dacă sunt câtuși de puțin inteligenți. Cine ia de bune presupunerile lui Djuvara nu poate fi suspectat de așa ceva.

Cât despre unguri, sunt un popor schizoid, cu două fețe: spre români, sârbi, slovaci sau ucrainieni își arată fața barbară, de tip mongoloid, iar înspre vest zâmbesc cult și inocent, da de mai capătă ceva teritorii la următoarea cerșeală.

De fapt, cred, c-am reușit! Încerci să jignești...
Nu m-am referit la Djuvara. Obiceiurile, căntecele și dansul popular păstrează, ca o amintire comună, istoria unui popor. Călușarii sunt dovada la legătura cu un popor "nomad". Dacă pentru unii această legătură pare să fi jignitoare, e treaba lor. Faptul că, timp de aproape 200 de ani teritoriul din sudul și estul Carpaților era parte a teritoriilor cumane, nu poate fi contestat. Dacă unii cred, că această perioadă nu a influențat deloc popoarele băștinașe a acelor teritorii, tot ei de ce afirmă, că o ocupație, cu nimic mai lungă, a romanilor a romanizat aceleași teritorii?
Dar de fapt cred, că-mi bat gura degeaba...

?!?! Călușarii sunt dovada ta supremă a trecutului cuman ?!?! De unde până unde ?!?!

Să știi că nu îți bați gura degeaba, bate-ți-o, că te faci de râs, și nu neg faptul că mă bucur.

Jocul călușarilor este frecvent întâlnit și în satele din Ardeal și este mult mai vechi decât îți place ție să crezi.

Romanii au reușit romanizarea pentru erau deținătorii unei culturi SCRISE, adică erau nu numai militar, ci mai ales CULTURAL superiori barbarilor.

Sunt curios ce argument aduci în continuare. Poate jocul "de-a prinselea", dovadă a caracterului ludic al năvălitorilor unguri.

Óle...!!! Omul ăsta imi place ce scrie.... e tare. Nu, cel mai tare.

Oare domnul Gherman a fost vreodată la Pata-Rât, la 5 km de ombilicul neegalatului nostru Ardeal ? Nu înțeleg de ce a trebuit să meargă 500 de km ca să îi miroasă pe sub nas !

Daca in Bucuresti e ca in groapa de gunoi chiar e naspa treaba pe acolo totusi cred ca e putin extrema comparatia ta.

De acord cu propunerea pentru Budapesta! Am auzit de niste oferte senzationale pentru cei care merg si nu se mai intorc niciodata !

Pe vremea lu Ceausescu era un tren Iasi-Timisoara, numit "Foamea" (nu stiu daca mai exista), care, venind dinspre Iasi era plina, nu gaseai loc nici pe culoar, pe drumul de intoarecere puteai sa joci fotbal in ea... Mai nou, exista microbuze care pleaca tot din Iasi catre occident, care au o "comportare" asemanatoare. Cele care se duc numa pana la vecini sunt pline in ambele sensuri :-)
In legatura cu"niste oferte senzationale pentru cei care merg si nu se mai intorc niciodata", ce ar fi, daca ai incerca sa explici la ce te-ai gandit, ca io fiind Ardelean gandesc mai incet. Daca te gandesti la mine, sa stii ca n-o sa plec, numa de-a dracului, ca sa te enervez pe Tine!

În ceea ce te privește, nu prezența mă deranjează, ci analfabetismul. Așa că îți doresc sejur plăcut în continuare !

Na las'cai binye ca macar tu esti "alfabetizat"!

Un tren, două trenuri (adică trenul nu poate fi "plină", ci "plin")
Un ungur, nicio ungur (adică tot populația maghiară din bazinului carpatic peste vreo 150 de anile)

Ti-am dat un "like" :)

Nu ți-am răspuns la provocarea de 2 bani, apropos de chestiunea cu 150 de ani. Ai vrea Tu! Au vrut și alții, da deocamdată noi suntem aici. Și sper să mai fim ceva timp, doar ca să-i enervăm pe cei de-o mentalitate cu Tine!
În legătură cu greșelile făcute de mine. Se mai întâmpla să greșesc, limba mea maternă ne fiind cea română. Mersi pentru corectură. Acea greșeală însă nu schimbă înțelesul celor scrise de mine, acesta nefiind comentate de tine pot să trag concluzia că accepți cele din acea postare, motiv pentru care meriți încă un "like"!

Sunteți aici într-adevăr, dar nu de foarte multă vreme. Iar după 1000 de la migrare, ați ajuns ca la începutul secolului să fiți cam 45% din populația Ardealului. După 94 de ani ați ajuns pe la 25. Dacă aplici regula de trei simplă, socotește tu câți veți fi peste 150 de ani.
Cât despre cele spuse de tine, nu am cum să comentez câtă vreme nu înțeleg nicicum ce ai vrut să spui. Probabil ești prea profund pentru mine, așa că permite-mi să mă pedepsesc cu un unlike, poate mă va motiva să cuget mai profund în viitor.

:)
Problema stii care e?
Conform ultimelor date statistice (recensamant), scaderea populatiei romane este mai rapida decat cea a populatiei maghiare. Altfel spus si voi o sa dispareti (asta-i chestia cu capra vecinului). Si pan-la urma in locul vostru si nostru o sa ramana romii.
Restu' No comment.

Intâi rămânem noi cu ei, dup-aia mai vedem...

"Peisajul: dezolant, ceva îmi aminteşte de Afganistan.". Cand ati fost in Afganistan?
@ovi: DA, sasii, svabii au educatie germanica, romanii din Ardeal au fost doar IOBAGI, fara nicio educatie.

Marele Sfat Național Român ales în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918:
Membrii Episcopatului
Ioan I. Popp, episcopul Aradului,
Dr. Demetriu Radu, episcop, Oradea,
Dr. Miron E. Cristea, episcop, Caransebeș,
Valeriu Frențiu, episcop, Lugoj,
Dr. Iuliu Hossu, episcop, Gherla,
Dr. Vasile Suciu, prep-vicar-arhiepisc., Blaj,
Romul Roman Ciorogariu, vicar, Oradea,
Romul Marchiș, vicar, Carei.
Membrii
Dr. Iuliu Maniu, avocat, Blaj,
Dr. Ioan Pop, avocat, Alba Iulia,
Dr. Laurențiu Pop, avocat, Abrud,
Dr. Dănilă Sabo, avocat, Blaj,
Dr. Izidor Marcu, canonic, Blaj,
Dr. Alexandru Nicolescu, canonic, Blaj,
Ioan Teculescu, protopop, Alba Iulia,
Dr. Ioan Marciac, avocat, Alba Iulia,
Dr. Emil Pop, avocat, Ocna Mureș,
Dr. Zaharie Muntean, avocat, Alba Iulia,
Dr. Ionel Pop, avocat, Blaj,
Dr. Alexandru Fodor, medic, Alba Iulia,
Dr. Alexandru Borza, avocat, Abrud,
Dr. Gavril Precup, profesor, Blaj,
Vasile Goldiș, secretar consistorial, Arad,
Dr. Ștefan C. Pop, avocat, Arad,
Dr. Ioan Suciu, avocat, Ineu,
Dr. Cornel Iancu, avocat, Arad,
Dr. Iustin Marșieu, avocat, Arad,
Dr. George Popoviciu, avocat, Chișinău,
Sava Raicu, director de bancă, Arad,
Iuliu Grofșorean, învățător, Galșa,
Dr. Vasile Avramescu, avocat, Lipova,
Dr. Romul Veliciu, avocat, Arad,
Dr. Emil Monția, avocat, Șiria,
Dr. Sever Miclea, avocat, Arad,
Dr. Aurel Gozda, avocat, Buteni,
Dr. George Crișan, avocat, Arad,
Dr. Mihaiu Mărcuș, avocat, Giula,
Dr. Aurel Lazăr, avocat, Oradea,
Dr. Ioan Ciordaș, avocat, Beiuș,
Dr. Iuliu Chiș, avocat, Marghita,
Dr. Andreiu Ilea, avocat, Tinca,
Petru E. Pap, protopop, Beiuș,
Dr. Coriolan Pap, director de bancă, Oradea,
Victor Pap, protopop, Holod,
Dr. Vasile Chirvai, profesor, Oradea,
Dr. Vasile Saftu, protopop, Brașov,
Dr. Tiberiu Brediceanu, director de bancă, Brașov,
Petru Popoviciu, proprietar, Brașov,
Pompiliu Dan, înv., director, Zărnești,
Axente Baciu, profesor, Brașov,
Dr. Voicu Nițescu, avocat, Brașov,
Dr. Iosif Blaga, director gimnaziu, Brașov,
Mihaiu Popoviciu, proprietar, Brașov,
Dr. Valeriu Braniște, publicist, Lugoj,
Dr. Caius Brediceanu, avocat, Lugoj,
Antoniu Mocioni, mare proprietar, Bulci,
Ionel Mocioni, mare proprietar, Căpâlnaș,
Dr. George Dobrin, avocat, Lugoj,
Andreiu Ghidiu, protopop, Caransebeș,
Dr. Petru Barbu, profesor, Caransebeș,
Dr. Alexandru Coca, avocat, Sasca,
Dr. Petru Cornean, avocat, Oravița,
Dr. Aurel Vălean, avocat, Lugoj,
Dr. Mihaiu Gropșian, avocat, Oravița,
Dr. Ioan Nedelcu, avocat Oravița,
Dr. Alexandru Morariu, avocat, Caransebeș,
Dr. Avram Imbroane, diacon, Lugoj,
Uroș Pătean, econom, Nădlac,
Dr. Gavril Tripon, avocat, Bistrița,
Dr. Vasile Pahone, avocat, Bistrița,
Dr. Victor Onișor, avocat, Bistrița,
Dr. Laurențiu Oanea, avocat, Năsăud,
Dr. Alexandru Haliță, avocat, Năsăud,
Dr. Augustin Tătar, protopop, Ditrău,
Dr. Petru Musca, medic, Ciuc,
Dr. Eugen Bran, avocat, Lechința,
Dr. Emil Hațiegan, judecător, Cluj,
Dr. Valentin Poruțiu, avocat, Cluj,
Dr. Ilie Dăianu, protopop, Cluj,
Ioan Pop, protopop, Morlaca,
Dr. Sever Dan, avocat, Mociu,
Dr. Andrei Pop, avocat, Huedin,
Vasile Coste, învățător pensionar, Cluj,
Nicolae Borzea, protopop, Făgăraș,
Dr. Nicolae Șerban, avocat, Făgăraș,
Dr. Ariton Pralea, avocat, Șercaia,
Dr. Octavian Vasu, avocat, Făgăraș,
Valer Comșa, preot, Copăcel,
Dr. Ioan Mihu, mare proprietar, Vinerea,
Dr. Aurel Vlad, avocat, Orăștie,
Dr. Petru Groza, avocat, Deva,
Francisc Hossu-Longhin, avocat, Deva,
Vasile Demian, protopop, Brad,
Dr. Iustin Pop, avocat, Deva,
Dr. Ștefan Rozvan, avocat, Ilia,
Dr. Silviu Dragomir, profesor, Sibiu,
Dr. Victor Bontescu, avocat, Hațeg,
Ioan Moța, paroh, Orăștie,
Vasile C. Osvadă, director de bancă, Hunedoara,
Leo Man, egumen, Prislop,
Dr. Vasile Chindriș, avocat, Sighet,
Ioan Doroș, protopop, Satu-Slatina,
Dr. Salvator Jurca, avocat, Sighet,
Simeon Balea, preot, Săpânța,
Dr. Vasile Filipciuc, cand. de advocat, Petrova,
Ionel Comșia, mare comerciant, Săliște,
Dr. Ioan Harșia, avocat, Reghin,
Dr. Iosif Popescu, avocat, Reghin,
Vasile Suciu, învățător, Archita,
loan Vătășan, preot, Archita,
Nicolae Barbul, proprietar, Mocira,
Dr. Ioan Erdelyi, avocat, Budapesta,
Zenovie Pâclișan, profesor, Blaj,
Dr. Teofil Dragoș, avocat, Baia Mare,
Constantin Lucaciu, preot, Dorolț,
Dr. Aurel Nilvan, avocat, Șomcuta Mare,
Dr. Ilie Carol Barbul, avocat, Satu Mare,
George Pop de Băsești, proprietar, Băsești,
Dr. Coriolan Steer, avocat, Tășnad,
Dr. Cassiu Maniu, avocat, Șimleu,
Iuliu Coroian, Șimleu,
Dr. Alexandru Aciu, director de bancă, Șimleu,
Dr. Victor Deleu, avocat, Șimleu,
Traian Trufaș, preot, Zalău,
Dr. Augustin Pintea, avocat, Crasna,
Dr. Teodor Mihali, avocat, Dej,
Dr. Liviu Mișca, avocat, Dej,
Dr. Octavian Domide, canonic, Gherla,
Dr. Alexandru Vaida-Voevod, proprietar, Olpret,
Dr. Pavel Roșea, profesor, Sibiu,
Gheorghe Pop, publicist, Sibiu,
Dr. Ioan Mezei, avocat, Dej,
Andrei Bârseanu, președintele Asociațiunii, Sibiu,
Octavian Goga, publicist, Sibiu,
Nicolae Ivan, protopop, asesor consistorial, Sibiu,
Dr. Nicolae Comșa, medic, Săliște,
Dr. Ioan Lupaș, protopop, Săliște,
Ioan Lăpedatu, director de bancă, Sibiu,
Dr. Nicolae Bălan, profesor, Sibiu,
Dr. Ioan Broșu, profesor, Sibiu,
Dr. Onisifor Ghibu, referent școlar consistorial, Sibiu,
Dr. Ioan Mateiu, referent școlar consistorial, Sibiu,
Octavian Tăslăuanu, publicist, Sibiu,
Dr. Constantin Bucșanu, avocat, Sibiu,
Victor Tordășianu, esactor arhidiacon, Sibiu,
Dr. Simion Chețan, avocat, Agnita,
Dr. Toma Cornea, avocat, Sighișoara,
Aurel Păcală, locotenent-colonel, Dealu Frumos,
George Repede, judecător, Cohalm (azi Rupea),
Ioan Iosif, profesor, Cohalm,
Dr. Romul Boilă, avocat, Târnăveni,
Dr. Ilarie Holom, avocat, Dumbrăveni-Sibiu,
Emanilu Ungurean, avocat, Timișoara,
Avram Corcea, preot, Cușteiu,
Dr. Aurel Novac, avocat, Biserica Albă,
Dr. Aurel Cosma, avocat, Timișoara,
Dr. Tit Mălaiu, avocat, Biserica Albă,
Dr. Victor Mircea, avocat, Ghilad,
Dr. Lucian Gheorghevici, avocat, Timișoara,
Dr. Aurel Crișan, avocat, Arad,
Dr. Constantin Missici, avocat, Lipova,
Dr. Alexandru Marta, jude de tablă, Seghedin,
Dr. Ioan Roșu, preot, Ghilad,
Dr. Nestor Oprean, avocat, Sânmiclăușul Mare,
Dr. George Miclea, avocat, Alibunar,
Dr. Alexandru Birăescu, avocat, Panciova,
Ioanichie Neagoe, preot, Petrovaselo,
Emil Cormoș Alexandrescu, proprietar M. Oșorheiu,
Dr. Vasile Cerghizan, preot, Coc,
Dr. Vaier Moldovan, avocat, Turda,
Dr. Zosim Chirtop, avocat, Câmpeni,
Dr. Ioan Oltean, avocat, Mureș-Luduș,
Dr. George Popescu, avocat, Câmpeni,
Dr. Remus Furdui, avocat, Abrud,
Dr. George Pătăcean, avocat, Turda,
Dr. Ioan Boeriu, avocat, Turda,
Nicolae Cristea, Sita-Buzău,
Ioan Modroiu, preot, Vama Buzău,
Xenofon Comșa, Marcoș,
George Negoiescu, preot, Vama Buzău,
David Păcurar, Alita Mare,
Dr. Ioan Doboși, avocat, Halmi,
Dr. Sever Pop de Băsești, avocat, Halmi,
Vasile Ardelean, preot, Veteș,
Ioan Montani, publicist, Sibiu,
Victor Stanciu, profesor, Arad,
Vasile Stoica, profesor, Sibiu,
Leo Bohățiel, inginer, Sibiu,
Ioan losif Șchiopul, publicist, Sibiu,
Dr. luliu Mezei, director de fabrică, Budapesta,
Romul Gândea, profesor, Sibiu,
Eugen Goga, publicist, Sibiu,
Iosif Ciser, miner, Petroșani,
Ioan Mihuț, cojocar, Budapesta,
Ioan Fluieraș, caretaș, Sibiu,
Iosif Recean, croitor, Sibiu,
Bazil Surdu, căldărar, Sibiu,
Petru Bernan, mecanic, Reșița,
Victor Brătfălean, tipograf, Brașov,
Traian Novac, tâmplar, Lugoj,
Iosif Jumanca, tipograf, Sibiu,
Dr. Eleonora Lemenyi-Rozvan, profesor, Sibiu,
Toma Botârlă, cizmar, Apahiida,
Achim Zamora, miner, Petroșani,
Ioan Ardelean, miner, Lupeni,
Toma Ciora, miner, Roșia Montană,
Constantin Aflat, econom, Bocșa Montană,
George Grădinar, tâmplar, Brașov,
Avram Borcuța, econom, Șicula.
Vezi "IOBAGII" de mai sus! Toti doctori, sau aproape toti. Adica "iobagii" puteau deveni doctori (aici e musai de precizat, ca "Dr" se foloseste si pentru avocati si in ziua de azi in Ungaria) in Transilvania?
Si pe atunci nu era CtrlC si CtrlV.

Citeste romanul scris de mine si ai sa vezi ce educatie aveau aia si in ce limba.

Mihai,
Si tu din care categorie faci parte? Sa ii fii vreun conte nobil valah? :-)))
Mai bine aduna-ti putinii neuroni acasa si mai citeste niste istorie.

Ovi,
1. In Transilvania, pentru anul 1862, Ioan Cavaler de Puscariu a numarat 18.000 de familii nobile romanesti ceea ce zice multe despre deformarea istoriei in Romania si despre transformarea tuturor romanilor in iobagi...
2. Daca te intereseaza subiectul nobilitatii romanilor, citeste memoriul lui Inochentie Micu intitulat "Supplex Libellus Valachorum" de la mijlocul secolului al XVIII-lea si vei vedea acolo un adevarat inventar al famililor nobile romanesti.
3. De asemenea subiectul nobilitatii romanilor este prezentat fals in istoriografia romaneasca si mai ales in cea din perioada comunista deoarece interesul era ca romanii sa fie considerati un popor de tarani si mai ales iobagi pentru a putea fi atacati maghiarii opresori. Partea cea mai stigmatizata a istoriei Transilvaniei a fost Perioada Principatului Autonom aflat sub suzeranitate otomana (1541-1691) cand se zice ca aproape toti romanii au fost iobagiti, exploatati etc. Ei, sa stii ca in acea perioada au fost cele mai multe innobilari de romani, aproape 3000 de familii primind posesiuni si blazon in Transivania
4. Iobagia este de asemenea gresit interpretata deoarece oamenii aceia nu erau saraci lipiti pamantului,ci, din contra existau iobagi si aici citez dintr-un urbariu din secolul al XVII-lea, care aveau: "23 de cai, 20 de boi, 100 de oi, 35 de stupi etc'.Spune-mi tu un taran din zilele noastre care are asa gospodarie? Pentru detalii privind situatuia iobagilor din Transilvania, citeste David Prodan cu volumele sale despre Iobagia in Transilvania.
Lucrurile trebuie nuantate atat in ceea ce priveste nobilitatea romanilor cat si in problema iobagiei. Pe de alta parte sa nu crezi ca doar romanii erau iobagi ci erau si unguri si secui si svabi etc
In ultimul rand, faptul ca romanii nu erau recunoscuti ca natiune in Transilvania nu se leaga de nationalitatea lor ci de faptul ca erau ortodocsi. In tot Evul Mediu identitatea oamenilor era data de religie si se defineau fie ca ortodocsi fie ca si catolici. "Nenorocul" romanilor a fost ca majoritatea era ortodoxa lucru ce le-a adus excluderea intr-o prima etapa de la viata politica a Regatului Ungariei iar mai apoi a Principatului Transilvaniei si a Transilvaniei Habsburgice. Puteai fi foarte bine nobil roman daca erai catolic (vezi Iancu de Hunedoara). As recomanda celor care posteaza sa se informeze d.p.d.v istoric, pentru ca in fond, nu ne ajuta cu nimic daca ne lovim cu caramida in piept de cat de ardeleni suntem si nici daca hulim istoria Transilvaniei catalogandu-i pe toti ca fiind iobagi si slugi. Mersi de rabdare

O mica precizare privind perioada regatului Ungariei. Da este adevarat ceeace spui ""Nenorocul" romanilor a fost ca majoritatea era ortodoxa lucru ce le-a adus excluderea intr-o prima etapa de la viata politica a Regatului Ungariei iar mai apoi... " cu precizarea ca aceasta excludere incepe cu domnia lui Carol Robert. Inainte ca el sa ajunga regele Ungariei de fapt erau patru "natiuni" acceptate in Transilvania. Vezi "Universitas Valachorum".

D'apoi chiar, nu inteleg de ce nu v-ati dus la Budapesta. Aeroportu-i aproape, drumu-i bun, merg microbuze si autocare, mai ieftin decat trenu' la capitala...
Ovi, jos palaria! Te iubesc. Au si Balcanii farmecul lor, nimic de zis, da'... vorba aia: pan-aici-i democratie, de aici incolo-i Manastur!

Budapesta e mai aproape. Crede-ma. Si este si mai fain un pic, cum treci de Oradea.

fain nick dar Attila n-are nici o legatura cu ce se vorbeste aici. e vorba de unguri ,de romani si de gherman.daca iti place sa pretinzi ca stii istorie atunci incearca sa si citesti nitel. daca erai ceva turc sau daca se vorbea de turci te intelegeam.

Nea Sabine, data viitoare ia avionu din Budapesta sau Viena, ca nici pana acolo nu-ti ia mai mult timp ca pana in Bucuresti.

Dezolant. Ce cautam noi ardelenii oameni cu valori si educatie germanica intr-o tara cu astfel de balcanici educati de fanarioti?

tu te pomini ca esti ceva tantalau care crede ca ardeleana e o limba.scoate-ti dejtul din posteriorul lui gherman cap ,putred.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide