Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 19 Sep. 2012, 14:26
1
5853

Tunul de 1,8 milioane € de la ADRNV blochează fondurile europene pentru Ardeal

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Institutul Regional pentru Educaţie, Cercetare şi Transfer Tehnologic (IRECTT) sunt într-o situaţie financiară dezastruoasă, cauzată în special de tunul de 1,8 milioane de euro dat de fosta contabilă a celor două instituţii. Surse implicate în activitatea ADR Nord-Vest au declarat că în momentul de faţă, singura variantă posibilă ar fi intrarea în insolvenţă a IRECTT. Aceleaşi surse spun că şi ADR Nord-Vest este practic în incapacitate de plată.

tunul de 18 milioane de euro de la adrnv blocheaza fondurile europene pentru adreal
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Dificultăţile prin care trece Agenţia afectează în mod direct capacitatea ei de a se implica în noi proiecte de investiţii, dar e posibil să afecteze şi proiectele aflate în derulare, multe din ele din judeţul Cluj. 

Potrivit aceloraşi surse, în încercarea de a ieşi din situaţia financiară delicată, ADR le cere consiliilor judeţene pe care le are arondate să-şi majoreze aportul financiar, lucru care ar urma să fie dezbătut în proxima şedinţă a Consiliului de dezvoltare regională. În cazul în care membrii ADR Nord Vest n-ar fi de acord cu majorarea contribuţiei lor financiare - lucru foarte probabil de altfel -, o posibilă altă variantă ar fi plata anticipată a cotizaţiilor lor. Reprezentanţii ADR Nord-Vest n-au dorit să comenteze în nici un fel informaţiile şi nici să facă declaraţii despre situaţia financiară a instituţiei.
Nici preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, n-a dorit să comenteze situaţia, motivând că în acest moment nu dispune de suficiente informaţii şi că n-ar vrea să greşească.

Tunul care pune pe butuci ADR Nord-Vest şi IRECTT

Problemele ADR Nord-Vest au apărut după ce fosta contabilă a instituţiei şi a IRECTT, Cosmina Druţă, a fost reţinută de DNA, luna trecută, fiind acuzată că în complicitate cu soţul ei a falsificat ordine de plată în valoare de 1,8 milioane de euro. Banii respectivi ar fi fost transferaţi în contul unei firme ale sale.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de inculpata Druţă Cosmina, contabil la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi la SC Institutul Regional pentru Cercetare educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), asociat şi administrator la SC Vangher SRL, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, toate în formă continuată. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: Inculpata  Druţă Cosmina a profitat de  calitatea de angajată a ADR Nord -Vest şi S.C. IRCETT S.A., cu drept de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, astfel încât, în perioada ianuarie-2011- iulie 2012, cu complicitatea soţului său, Naica Vasile, a falsificat ordine de plată  în baza cărora suma totală de 7.667,212,88 lei (1,8 milioane euro) a fost transferată din contul celor doua instituţii la care inculpata era contabil  în contul S.C. Vangher SRL, societate la care inculpata era asociat si administrator; Inculpata Druţă Cosmina a falsificat ordinele de plata atât prin inserarea de menţiuni care nu aveau la bază existenţa unor raporturi de natură contractuală, cât şi prin falsificarea semnăturii unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul ADR Nord Vest sau S.C. IRCETT S.A. Totodată, pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferaţi în  contul S.C. Vangher SRL, inculpata Druţă Cosmina a falsificat, în perioada în cauză, toate extrasele de cont, de la bancă şi de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADR Nord -Vest şi S.C. IRCETT S.A. Pentru a ascunde originea ilicită a transferurilor de bani în contul S.C. Vangher SRL., inculpata Druţă Cosmina şi învinuitul Naica Vasile, în calitate de administratori ai S.C. Vangher SRL. au emis facturi care reflectau operaţiuni comerciale fictive pentru fiecare transfer în contul S.C. Vangher SRL., operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale”, preciza, pe 3 august, DNA.

Ce este IRECTT

Creat pe modelul propus de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso pentru viitorul Institut European pentru Tehnologie (EIT), care a devenit operaţional în 2008, Institutul Regional pentru Educaţie, Cercetare şi Transfer Tehnologic (I.R.E.C.T.T.) îşi propune să valorifice activităţile din domeniul Educaţiei - Cercetării – Dezvoltării – Inovării, prin angrenarea de resurse umane competente în “triunghiul cunoaşterii”, având la bază conceptul economiei bazate pe cunoaştere. Iniţiativa de înfiinţare a I.R.E.C.T.T. poate fi considerată primul proiect pilot al Strategiei Regionale pentru Inovare a Transilvaniei de Nord – REGIS NW, al cărei obiectiv principal este creşterea atractivităţii şi a competitivităţii regiunii Nord-Vest, prin realizarea unui sistem suport pentru inovare la nivel regional şi prin promovarea unei culturi a inovării. Organizat sub formă de societate pe acţiuni, Institutul şi-a propus să devină puntea de legătură între autorităţile publice, mediul academic şi de cercetare şi mediul de afaceri, o entitate pilon în dezvoltarea sustenabilă şi echilibrată a Regiunii Transilvania de Nord. Obiectivul principal al acestui Institut este valorificarea la maxim a avantajelor competitive de care dispune regiunea şi promovarea acesteia printre cele mai de succes regiuni din Europa. Membrii fondatori sunt: Judeţul Cluj, Judeţul Maramureş, Judeţul Sălaj, Judeţul Bistriţa-Năsăud, Judeţul Satu Mare, Municipiul Satu Mare, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea de Nord Baia Mare, ARIES - Filiala Transilvania şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Despre ADR

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a fost constituită în conformitate cu Legea 151/1998 prin hotărârea nr. 4/ 16.12.1998 a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, ca organism de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce acţionează în domenii specifice dezvoltării regionale. ADR Nord-Vest este organul executiv al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest.

M.A.

Material preluat din Transilvania Reporter

Articole din aceeasi categorie
Constituit în anul 2013 din inițiativa Consiliului Județean Cluj, AgroTransilvania Cluster a primit cea mai înaltă distincție de certificare a managementului la nivel european - Eticheta de excelență
05 Apr. 2019
12:29
0
Pentru că în România sunt peste 1.500.000 de antreprenori și pentru că în ultimii 25 de ani, doar una din două companii românești supraviețuiește, un club independent dedicat antreprenorilor își propu
03 Apr. 2019
12:25
0
După ce la mijlocul lunii februarie Sinterom SA a anuntat ca va intra într- un proces de restructurare menit să-si puna in valoare dotarile tehnice, vizându-se relansarea exclusiva a fabricaţiei de
21 Mar. 2019
08:30
2
Compania clujeană Life is Hard, calificată pentru al șaselea an consecutiv în finala European IT & Software Excellence Awards, a câștigat trofeul “Soluția anului 2019” la categoria Public Sector o
15 Mar. 2019
10:37
0
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat organizează joi, 28 februarie, la Grand Hotel Italia workshop-ul “Investeste pentru viitor!”, precum și
27 Feb. 2019
13:14
0
La 11 luni de la preluarea în portofoliu, planul de reorganizare al Clujana S.A. a fost aprobat la începutul săptămânii de către adunarea generală a creditorilor.
15 Ian. 2019
08:30
1

Post new comment

Comentarii

ADREAL!!!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide